Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz FEDman #3535 üzenetére

    Szerintem a Sony egyáltalán nem kerülne lépéselőnybe a többi FF rendszerrel szemben. Egészen egyszerűen azért, mert a piac egészét a legkevésbé sem érdekli a gépek mérete vagy az, hogy van-e benne tükör.

    A Sony is kínált eddig is full frame DSLR és SLT gépeket amik meg sem közelítették a Canon-Nikon tengelyhatalom népszerűségét. Egész piacgazdasági és marketing tanulmányt lehetne arról írni, hogy miért nem. Viszont a Sony szerintem bedobta a törölközőt ezekkel a nagy dögökkel, rájött, hogy fejjel menni a falnak egy működésképtelen modell.

    Az A7 és az egész koncepció csak egy markánsabban eltérő alternatíva akar lenni az FF felhozatalban. Majd ha lesz kiépített objektív kínálat, akkor azzal nem lépéselőnybe kerül, hanem jó esetben felzárkózik a Canon-Nikon mellé. Egy másfajta megközelítést ad a fotósok kezébe. Biztos vannak szép számmal akiket nem érdekelnek olyan dolgok, mint a veszett gyors, pontos, 3D követő móddal rendelkező AF rendszerek, de mondjuk az EVF és a mókolás (pl: Magic Lantern) nélkül elérhető tengernyi profi videós funkció már annál inkább. Nekik ez csak egy alternatíva és nem azért, amiket itt sokan vizionálnak. Világszinten a vásárlók háromnegyedét teljesen hidegen hagyja a gépek mérete és kompaktsága. A két legfontosabb piacon (Észak-Amerika és Európa) a mirrorless gépek részesedése olyan elenyésző, hogy az felfogható félremagyarázhatatlan tényként: A legtöbb fotós nagy ívben tojik a felszerelése méretére és tömegére.

    Persze technológiai oldalról az A7 egy teljesen új kategória, de piaci oldalról és a fotós szemszögéből ez sokkal inkább említhető egy lapon a jelenlegi FF DSLR kínálattal, mint mondjuk az M4/3 és APS-C MILC-ek.

    Ez kicsit olyan, mintha 40 évvel ezelőtt azon vitatkoznánk, hogy vajon a távmérős, SLR vagy a TLR a mindent verő kategória. Akkor is számtalan eltérő technológia szolgált arra, hogy ugyan arra a filmre fotózd ugyan azt, csak más és más módon. Volt akinek a távmérős állt jobban kézre, megint másoknak az SLR. Az egyik sportot fotózott a másik meg műteremben modelleket. Az A7 is azoknak szól leginkább, akiket eddig sem érdekelt a gépe mérete, ellenben az pont jól jön neki amit technológiai oldalról jobban vagy máshogyan tud, mint egy DSLR. Aztán azt majd csak évek múlva látjuk, hogy hányan is vannak ezek a fotósok.

Új hozzászólás Aktív témák