Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Milyen videókártyát?
- Steam Deck
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FÜLhallgatók
-
PROHARDVER!
A Sony 2010. május 11-én bejelentette a MILC (tükörnélküli cserélhető lencsés) fényképezőgépcsaládjának első két tagját, a NEX-3, és NEX-5 gépeket, APS-C méretű szenzorral. A piaci várakozásnak megfelelően az APS-C vázak rövid, de gyors evolúciója után 2013.október 13-án megjelent az első full frame méretű érzékelővel szerelt Sony MILC ILCE-A7 néven. Az összefoglaló a rendszert átlátni próbál segítséget nyújtani.
Új hozzászólás Aktív témák
-
b.vr
őstag
-
rumos14
nagyúr
válasz sebgutkopf #2688 üzenetére
attól azért még sztem messze vagyunk, hogy simán, kizárólag PD AF-fel minimum használható AF legyen (alpha obik E mount vázakon). az Oly most ért ide az E-M1-gyel (videofelvételnél még mindig nincs folyamatos AF!), sztem a Sony még messze van ettől.
ja, ha lenne/lesz egy ilyen FF NEX vázam, én minden további nélkül felraknék manuál obikat. van is egy Nikkor 50/1-4-em
[ Szerkesztve ]
-
b.vr
őstag
"5dmkIIn is manuál obiztam."
Azért abban gondolom egyetértünk hogy a Canon nem erre építette az üzleti stratégiáját
Szóval persze ez mint _lehetőség_ tök jó meg minden, de nagyonis helyeselni tudom (sőt, szükségesnek tartom) hogy a Sony komoly natív objektív-parkot fejlesszen a FF NEX-hez.
"Oscar bácsi meg nem gyütt"
-
tailor
őstag
válasz sebgutkopf #2690 üzenetére
Jobban átgondolva a dolgot, nem mondtok hülyeséget Lehet, hogy itt is az lesz, mint az Olympusnál, csak kicsit komolyabban kivitelezve (nem kis/közepes váz-kis szenzor, hanem kis/közepes/nagy váz-közepes/nagy szenzorral). Ok, ezt én is abszolút racionálisnak látom már így...
-
fattyu
veterán
válasz sebgutkopf #2691 üzenetére
te. van aki meg nem
5dmkIIn is manuál obiztam.
ff nex kukucskával 20mp alatt nagyon gyenge vagy hiányzó AA szűrővel meg egy egy zm planarral maga az álom.
a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
sebgutkopf
őstag
Azzal teljesen egyetértek, hogy a "szegény ember leica-ja" egy hülyeség. Pontosabban esti mese. Aki 2000 eur-ért vesz vázat, annak obira is van pénze és nem fog filléres antik vackokkal játszani. Csak magamból kiindulva, ha ennyit kiadnék egy vázért, akkor már nem szívatnám magam manuál üvegekkel, rászánnám azt a +1000 eur-t, hogy normális üveget is tegyek elé.
Ez a szlogen egy jó kis figyelemfelkeltő PR duma semmi több.Lehet, hogy tanultak a nex sztoriból, hogy obi nélkül nincs rendszer, de azért ebből a nagy lelkesedésből a nex obik felé is átszivároghatna valami. Mondjuk a számomra legfontosabb végre már megvan, így inkább kussban is maradok.
[ Szerkesztve ]
-
sebgutkopf
őstag
-
b.vr
őstag
válasz sebgutkopf #2687 üzenetére
"Bakker még hivatalosan vázat se jelentettek be hozzá, de máris szinte több obi jön rá mint a nex-re van."
Szerintem nincs is más esélyük mint a lehető leggyorsabban komoly objektívparkot kiépíteni. Értem én a régi manuál üvegeket meg a "szegény ember leicája" koncepciót is (amit pl. lenan írt) , de egy (verziótól függően) +- 2.000 usd/eur váznál azért a vásárlók igencsak körül fognak nézni a piacon, szóval nagyonis kell az objektív-választék is ha a Sony nem szeretné hogy rengeteg potenciális vásárló az első érdeklődő pillantások után már álljon is tovább magának CaNikont nézegetni.
[ Szerkesztve ]
-
sebgutkopf
őstag
Szerintem van valami abban amit Rumos mosd. Tagadják, de valóban semmi értelme kétféle bajonettet fenntartani és lényegében minden az A mount ellen szól. Csak idő kérdése mikor hátrálnak ki mögüle.
Először tük nélküli mind, aztán a pd-af-el az E mount-os is tudja használni simán az A mount obikat, onnantól meg már miért is ne E mount-osra csinálják a dslr formályú és méretű vázakat? Arra fel lehet tenni mindkét fajta obit, míg egy A-sra az E-s obi nem. Tehát az E-s vázra több obi rakható.
Nem lesz olyan drasztikus lépés mint az olympusnál volt, de tényleg szép lassan átcsábítanak mindenkit E-re, és szépen le is lehet állítani az A mount-ot.Elméletben ésszerűnek tűnik.
-
sebgutkopf
őstag
Bakker még hivatalosan vázat se jelentettek be hozzá, de máris szinte több obi jön rá mint a nex-re van.
Úgy tűnik ezt a vonalat már most komolyabban veszi a sony mint az aps-c nex-et.
Ezek szerint a FF-ben látják a jövőt tök mindegy milyen foglalattal. Nem mondom, hogy hülyeség lenne, mert titkon mindenki egy FF gépre vágyik (én is). Csak azért még mindig nem elég vonzó az ára. Persze abban is igaza lehet a sony-nak, hogy a drágább szegmensben hiába kevesebbet ad el, többet lehet kaszálni. -
b.vr
őstag
válasz rumos14 #2684 üzenetére
"m43-ék sem itt érték el a legnagyobb bravúrokat."
Hát egzakt következtetéseket nem könnyű levonni, mert nem nagyon van pont ugyanolyan (meg amúgy is, anyaghasználat, szerkezeti felépítés, ki tudja minek mennyi a jelentősége - lásd régi vs.új Pana 14-140, az új mennyivel könnyebb, pedig még fényerősebb is), de mondjuk az Oly 75-300-nál ugyan a normál valamivel (0,5 stop) fényerősebb, viszont 620 vs. 423 g.
Vagy konkrétan az ekvivalens 70-200-nál, a Zuikonak van 1 stop előnye, de 1650 (!!) g szemben a Pana 360 grammjával (egyébként pont ez az objektív az, ami miatt tényleg csak elméletileg érdekel bármilyen FF 70-200 )De még egyszer, szerintem nem érdemes más gyártók példáiból jósolgatni meg találgatni mert túl sok egyéb faktor van. Szóval én tényleg kíváncsian várom mit fog tudni ez ügyben a Sony kihozni.
-
tailor
őstag
válasz rumos14 #2684 üzenetére
Én meg úgy gondolom, hogy igenis megmarad az A bajonett. Ezt nyilatkozták a Sonytól, legalábbis. A PRO szegmensben mindenképpen, mert oda kell a nagy méret az ergonómia és a sok kezelőszerv miatt, és az E bajonett nem ebbe az irányba halad... Ráadásul hamarosan elérhető lesz a Sony PRO szervizprogram (á la CPS) - szóval ez is azt mutatja, hogy komolyan terveznek a jövővel kapcsolatban...
Aztán persze ki tudja, hogy merre vezetik majd a hajót Náluk bármi megtörténhet.
[ Szerkesztve ]
-
rumos14
nagyúr
nem gondolom, hanem látom, de cáfoljon csak meg a Sony. az A99 óta történt bármi érdemleges alpha fronton? azt leszámítva, hogy te is, én is kiléptünk a rendszerből
mindenesetre én most már nagyon nem szeretnék A77 méretű vázat, de még A3000 méretűt sem.b.vr: sztem telénél nem számít sokat a tükörnélküliség, legalábbis az eddigi Sony, Samsung, Fuji tele zoomok alapján ezt gondolom. m43-ék sem itt érték el a legnagyobb bravúrokat.
[ Szerkesztve ]
-
b.vr
őstag
válasz rumos14 #2681 üzenetére
A FF NEX-ben engem sem ez érdekel (hanem a fényerős 50 (55) és 85) , de ha egyszer ez a friss hír, hát erre reagáltam
szerk: arra viszont tényleg kíváncsi vagyok csak úgy mindentől függetlenül, hogy egy ilyen telénél mekkora méretcsökkentést lehet elérni (ha lehet) a ff dslr alternatívákhoz képest.
[ Szerkesztve ]
-
rumos14
nagyúr
igazából a lelkesedésem a FF NEX rendszernek szól úgy egészében, ez a teleobi magában nem nagyon mozgat meg...
de van abban azért némi diszkrét báj, hogy az alpha júzerek évek óta könyörögtek egy ilyen obiért, majd a Sony egyrészt szép lassan kifingatja a rendszerüket, másrészt E mountra hozza ki.
a méret és az AF képességek miatt egy ilyen tele sztem még mindig inkább tükrös vázra való. -
tailor
őstag
Egyelőre botrányosan kicsi kép, de középen ott van a két FF Nex (a bal oldali portrémarkolattal együtt). Ha megnézed, méretben alig nagyobbak, mint a többi Nex. A kisebbik verzió a ZA 35/2.8-cal állítólag pont akkora lesz, mint az RX1. Ami kicsi.
Rumos: egy ilyen robbantással én is kiegyeznék
-
tailor
őstag
Úgy néz ki, a fiúk a Sonynál biztosra akarnak menni a FF-Nex "robbantásban". Azért egy ilyen szett nem mutat rosszul kezdésnek...
-
sebgutkopf
őstag
Azért van a zeiss-eken (12, 24, 32, és 16-70 - nem is kevés) és kitobikon kívül is választék. Ott van a 35/1,8 az 50/1,8 amik jobban is muzsikálnak mint a manuál üvegek és még IS is van bennük. Nagylátónak pedig a 10-18, ami szintén stabis és egyáltalán nem kutyaütő.
Teléből tényleg gyenge a felhozatal, akinek a tele a legfontosabb az most ne vegyen nex-et. -
konyi79
addikt
Nem tudom miért nem fogadod el, de messze nem olyan rossz az a két kitobi, mint a híre.
Bármelyik másik rendszer kitjei mellé oda lehet rakni, van ugyan nála élesebb, de azért nem kukába való egyik se. Tájképhez rekeszelve főleg, mert ott ugye nem 16mm f3,5-en akarod vizsgálni? Sőt, ha tájfotóról meg emlékről van szó saját részre, mekkora nyomat fog abból készülni amihez nem elég az objektív felbontása?
Sőt, ha az oldal diagramja alapján kellene összemérni a kettőt, nem élesebb az oly, csak kiegyensúlyozottabb, a sony meg azért tűnik lágynak a szélen, mert sokkal élesebb középen. Persze nem így mérjük össze, de arra azért jó lásd, bőven elég jó képhez ez is. -
.mf
veterán
De drága vagy, hogy kivetíted a paranoiád
Ez saját véleményem. Vázat készülök váltani, s erősen elgondolkoztam, hogy esetleg rendszert is váltsak-e. A NEX mindig is tetszett, ironikus módon pont a NEX megjelenése indított el a mirrorless irányba. NEX6-tal a palacsinta-méretű 16-50-nel sokáig nagyon szemeztem, s az E-M5-nél olcsóbban is meg lehet szerezni. Jónéhány tesztet átbújtam, de közben több helyen is hallottam, hogy a kitobikat nem dícsérik (sőt). Először azt gondoltam, hogy annyira azért csak nem lehet rossz. Aztán megnéztem a fentebb linkelt méréseket slrgear-en, és elment a kedvem.
Persze, lehet éles manuál üvegeket használni a NEXeken is, de amikor utazok, akkor sokszor se idő nincs annyi egy-egy lövésre, se kedv azokat a régi nagy és nehéz obikat cipelni. Tehát mindenképp vagy a gyenge optikai teljesítményű kitobik, vagy pedig vannak natívnak a Zeissek, nagyon drágán.Fattyú: a hordótorzításon lehet szoftverrel segíteni. Az életlenségen már sokkal kevésbé.
A 12-50 mérete, azt sajnos tudjuk, az az én szememben is egy nagy hátrány; de ettől még mindig élesebb. A Pana 14-42 PZ is hasonló méretű, de élesebb. Pedig hidd el, tetszik a NEX, éppen ezért a szívem szakad meg, hogy nincs hozzá jó obipark.Nagyobb DOF: ez tudom, hogy neked nem jó, mert szereted a bokeh-t és a manuál üvegeket. De ha Bogyó tájképeket készít kizárólag csak kitobival, akkor viszont lehet, hogy pont ez lenne jobb neki.
De mindegy, csak vélemény, meg még egy opció lett volna Bogyónak.
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
konyi79
addikt
válasz sebgutkopf #2662 üzenetére
Most elképzeltelek a zeissel meg vonalzóval a kezedben....
Aha.. öt és nyolc...
-
b.vr
őstag
-
fattyu
veterán
te. milyen érdekes hogy amikor egy m43 obi gyenge mert botrány torzítást szoftveresn oldják meg akkor a szoftveres korrekció meg a vázba épített segítségek azoktól jó lesz.
Sonynál meg ha gyengébb az obi de a szenzorral együtt jobb az eredmény akkor pfuj?
Az az oly 12 50 meg mekkora már? nexen is nagy volna.
Az m43 kitobik pedig lehet élesebbek de ugyanaz a 3,5-5,6 kutak vagyis még kissebb szenzor még nagyobb dof még kompaktosabb képek. Nem kell ez itt. Neked jó az. Neki jó lesz a nex. Ez így szép
a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
tailor
őstag
Akkor csak egy kérdés: mi a helyzet a garanciával? A mérettel? Hogy a 3N szenzora adta előnyökről ne is beszéljek...
m4/3 körökben úgy látom igazi "csapatépítő" érzés a Nex obik közös mantraszerű fikázása (Btw, szar obit a világ legeslegeslegjobb szenzora sem kompenzálja. A képet az objektív rajzolja ki a szenzorra. Mindig.)
[ Szerkesztve ]
-
.mf
veterán
válasz Bogyó bá' #2652 üzenetére
"Régebbi" (2-3 éves) m4/3-os vázak is rohamosan vesztik értéküket, tehát az is megvan olcsón. Viszont a hasonlóan kompakt Pana 14-42 PZ sajnos még nem, pedig egy G3-mal karöltve szvsz tetszene neked, kompakt, van kereső és egy megbízható kis gép.
A fotózási kedv szvsz attól is függ, hogy jársz-e olyan helyeken, látsz-e olyan dolgokat, van-e olyan időjárás, vagy van-e olyan felszerelésed, amik meghozzák a kedved. Én is pár külföldi út során kaptam rá a fotózásra, meg egy ideje pluszban az, hogy motorral is gyakran járok kirándulni, s érdekes helyeket látok.
Na mindegy, nem akarlak összekavarni, jó gép a NEX, főleg azon az áron, a 16-50 meg legalább kompakt. Hátha kihoz majd valamelyik 3rd party (Tamron vagy Sigma) olcsón, de jobb minőségben valami kit-helyettesítőt.
Rumos: csak a kitzoomok közül jobbnak ítélt 18-55-höz volt szerencsém. Igazad van, rendszer-szinten jó, de csak azért, mert a jó szenzor kompenzál a silány obiért
[ Szerkesztve ]
-
rumos14
nagyúr
megalapozott lehet a véleményed, nyilván használtad már az összes lesajnált cuccot...
akkor sokadjára is:
- globálisan nézve, technikai/optikai szempontból a m43 obik jobbak mint a NEX obik.
- kisebbek is, mivel kisebb képkört kell kirajzolniuk.
- viszont mindegyik NEX obi jó (!) a maga nemében, ha neked bejön az a gyútáv ami rá van írva, egyik sem fogja korlátozni a kreatív énedet.ezek a tesztek, teszteredmények, a valóságban annyira nem számítanak... nem akarok itt elveszni a részletekben, de elég meglepő egyik-másik linkelt élesség eredmény. én azt mondom, mindenki magában döntse el, mit szeretne. és képzeld, van az a feltételrendszer, amelyben a NEX rendszer, sőt, a NEX obik jobban használhatóak mint a m43-osak.
abban a szerencsé
tlens helyzetben vagyok, hogy használom mind a 16/2.8-at, mind a 16-50-et. a 16/2.8-at ráadásul előtéttel, így 50k-ből kijött (használtan) az ekv. 18mm. ja hogy életlenek a képsarkok f2.8-f4-en? ha majd poszter méretben akarok előhívni képeket, bizisten lerekeszelem f8-ra... a 16-50 pedig zseniális, a kis méret ellenére ekv. 24mm-em van aps-c-n, én megtapsolom a Sony mérnökeit (amikor éppen nem szívnak ) -
Bogyó bá'
nagyúr
Nézd, én jelenleg elég csóró vagyok, nekem egy komoly szettre nem telik, de sajnálnám is a vagyont érő cuccot a motoron szétrázatni. Kell egy kis gép tűrhető nagylátószöggel tájképekre, slussz-passz...
A "nagybetűs" fotózásra már vagy másfél évvel ezelőtt ráuntam, pedig tényleg komolyan csináltam. Már nem érdekel. A Canon DSLR holmijaimat most kezdem árulni.
Pár nap alatt rengeteg tesztet elolvastam (gugli fordítóval, mert magyarul semmi nincs erről a gépről), sok száz teljes méretű tesztfotót letöltöttem, végig elemeztem, PS-ben igazgattam. Úgy érzem, hogy nem nyúlok vele mellé, most az akciós ára is éppen elfogadható számomra. Ez van...Szerk: hogy egy klasszikussal éljek: "Kis pénz, kis foci!"
[ Szerkesztve ]
Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...
-
.mf
veterán
válasz Bogyó bá' #2633 üzenetére
Pont azért jó motorozáshoz
Én is éppen motorozáshoz és kiránduláshoz / városnézéshez, a rendszer (főleg obik) kompakt mérete miatt választottam anno a m4/3-ot. Nyakamban váz ekv. 28-84-gyel, övtáskában ekv 80-300, ekv 40 pancake, gyári halszem-konverter, esetleg még egy régi manuális üveg, továbbá kis tripod, kit kisvaku, szűrők, pótakku, stb.Hiába tetszett/-ik nagyon a NEX vonal, főleg a NEX6, de a natív NEX obipark... nézd meg a kompakt obikat (16-50 PZ, 16 pancake)... egyszerűen siralmas, de még a NEX viszonylatban még jónak ítélt, de már nagyobb méretű 18-55 is.
A m4/3-os kitzoomok (Oly, Pana, Pana PZ), de még a lenézett Oly 12-50-es is köröket fut ekörül.
Hiába nagyon jó a váz és a szenzor, amennyit a NEX a nagyobb méretű és jobb szenzorral nyer (legalábbis addig jobb, amíg a Sony-szenzoros m4/3-os vázakat nem lehet hasonlóan nyomott áron kapni), azt el is veszti a silány obikkal, sajnos, ha csak kitobival tervezed használni.Na de most megyek is a kőzápor elől
Szerk: most látom, hogy már lefutott kör, meg is vetted? Akkor mindegy. Azon az áron nagyon jó váz, aztán majd hátha jön még jobb obi is hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
rumos14
nagyúr
halkan megjegyzem, amikor egyszer összevetettem a SAM 18-55-öt a CZ 16-80-nal, ott sem volt óriási különbség élességre. a Zeiss képe kicsit szebb volt, kontrasztosabb, plasztikusabb.
a SEL 35/1.8-ra is írtak sokan, hogy előfordul decenteres, az enyimé az elkészült képek alapján (nem laborteszteltem...) tökre rendben van. nagyon fincsi kis obi.
na most bejött a FM, hát, nagyon jók a tesztképek, a technikai részletek annyira nem is érdekelnekja igen, A7/A7r. nagyon kíváncsi vagyok rá. a 28-70/3.5-5.6 kicsit karcsúnak hangzik, de hát méretcsökkentés über alles. ha 2k USD a kit nyitóára, akkor van rá remény, hogy egyszer majd lesz egy ilyenem... nyilván fixekkel lesz az igazi, de a Zeiss logo a 35/2.8-on és 55/1.8-on attól félek, nagyon megnyomja az árakat. vagy meg kell tanulni MF-t használni...
amúgy a bármunkával nem tévedsz, mert ezeknek a Sony ZA lencséknek tudod mennyi közük van a Zeiss céghez
-
tailor
őstag
válasz rumos14 #2647 üzenetére
Na, az még érdekes lesz, ha nem döngöli földbe optikailag a kitobit... A fentebb linkelt tesztben is írta a tesztelő, hogy decenteres volt a 16-70-e. Mit szívnak mostanában a Zeissnél?! Lehet, hogy minden mérnökük a 3000 eurós Otus 1.4/55-ön dolgozott, a többit meg kiadták bérmunkába
-
rumos14
nagyúr
láttam korábban egy hevenyészett összevetést a 18-55 kitobival és ott nem egyértelműen a ZA volt a nyerő. persze a 18-55 sem éppen egy rossz obi. akárhogy is, ennyi pénzért nagyon közel kell lennie a tökéleteshez. én jobban örültem volna egy 16-50/2.8-nak, de a Sony biztos alaposan végiggondolta. egy 16-50/2.8 biztos nagyobb lett volna mint a 16-70, de én 18-200-on edződöm
beugrott most, hogy a Pentax-nak van egy 17-70/f4 obija. ahhoz képest jó picike lett a Zeiss 16-70. talán mégis lehetne elfogadható méretű 16-50/2.8-at tervezni NEX-re -
muci
tag
Köszi a választ, akkor próbálom érthetővé tenni : bekapcsolom a gépet. Csinálok vele 4-5 felvételt, majd kikapcsolom. Jön a következő motivum, amit lefotózni akarom. Bekapcsolom a gépet és a nagy sötétség fogad. Kiugrasztom az aksit, majd visszateszem és megjön a további lehetőség a fotóra. Tehát kikapcsolás után nem történik semmi, nem kapcsol be. Viszem a szervizbe.
-
jjeahh
nagyúr
ja, kiválasztotta, és jó döntés volt, jó kis gép az egy haveromnak is van ilyen masinája, elsőre elképedtem mennyire pici
a képekkel csak mutattam pár példát, hogy mennyire kis szenzoros kompakt is lehet egy mft, ami mondjuk még így is kicsi, ha azt nézed, hogy ezek profi gépek egy belépő dslr méretével (talán még kisebbek), súlyával. amúgy remélem nem leszek bekeretezve, nem vagyok mft fan, legszívesebben nex-6-ot vennék mft obiparkal, fuji vázba csomagolvaFb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
muci
tag
Sziasztok. Segitséget kérek : vettem egy 3N-es gépet. A következőket csinálja : 1 expot csinál, utána semmi. Akksi ki, majd vissza, igy megint 1 kép, majd előlről kezdődik minden. Cseréltem akksit is, de semmi változás. Sony üzletben azt a választ kaptam, hogy ez sajnos tipushiba. Sony-nál létezik ez ?
-
b.vr
őstag
válasz Bogyó bá' #2637 üzenetére
"(#2634) jjeahh: szépen fel van díszítve, mint a karácsonyfa! Ha ekkorára van hízlalva, akkor viszont milyen előnye marad a "kis érzékelőnek" ?!"
A komoly válasz hogy a magaddal vitt remek minőségű objektív-park kis helyet foglaljon, a még komolyabb válasz meg hogy ezt szerintem ne kezdjétek el/folytassátok, tök fölösleges a negyvenharmadik topicot is szétoffolni sehova sem vezető, egymás mellett elbeszélő véget nem érő vitatkozással (eddig ez volt a tapasztalat, miért lenne ez most másként) - főleg hogy már amúgy is kiválasztottad mit szeretnél.
[ Szerkesztve ]
-
Bogyó bá'
nagyúr
Legrosszabb az a Nikonos, aki Oly-ról váltott!
Amúgy a Sony NEX 3-at fogom megvenni, már rászántam magamban az árkülönbözetet.
Most éppen egy nagyon kicsi, de normális tatyót keresek hozzá, ami MM-ben vagy Edigitalban kapható. (Sötét vidékről megyek hétvégén Debrecenbe, ott meg ez a 2 bolt lelhető fel munkaidőn kívül).(#2634) jjeahh: szépen fel van díszítve, mint a karácsonyfa! Ha ekkorára van hízlalva, akkor viszont milyen előnye marad a "kis érzékelőnek" ?!
[ Szerkesztve ]
-
fattyu
veterán
de amit árkategóriában kap ujan m43ot az nem lesz sony szenzoros.
Vagyis kissebb és még technológiában is gyengébb lesz mint a nex.Csak hogy maradjunk már annál ami neki kell
-
jjeahh
nagyúr
válasz Bogyó bá' #2633 üzenetére
m4/3 már nagy szenzornak számít, és az újabb lapkák már pl az összes aps-c canon szenzort megeszik reggelire, de nekem mindegy... egy kis utánnaolvasással nem vesztesz semmit, de nem erőltetem én...főleg, ha amúgyis csak kitobi kéne, később sem bővítesz.
[ Szerkesztve ]
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
fattyu
veterán
azt néztem én is. sehol sincs raktáron kb. Annak az eggyel nagyobbját a 40xet próbáltam személyesen. csecse. de az nagy azzal a plus alsó zsebbel.
a20x ideális lenne. én végül egy pont passzentos Hama szart vettem amibe a gép pont befér. Pótakksi a nadrág óratartó zsebében elfér kettő. Mást meg én nem viszek.a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
Bogyó bá'
nagyúr
Na, akkor már csak 1 kérdéssel OFF-olnám szét a topicot: aki ilyen NEX gépet használ, a 16-50 alapobival, az milyen táskát ajánlana hozzá?
Övre fűzhető előnyben, egy pótakkunak meg egy polárszűrőnek kellene még a zsebébe férnie.Előny a minél kisebb, de azért ne cipőkanállal kelljen belenyomorgatni a gépet.Szerk: eddig ezt találtam, ez tűnik a leginkább elfogadhatónak...
[ Szerkesztve ]
-
Bogyó bá'
nagyúr
Nekem csak egy elfogadható kitobis MILC-re van szükségem, ráadásul nagyon olcsón. Soha nem fog rá más objektív kerülni. A régi DSLR cuccaimat most fogom eladogatni (ha tudom), a komolyabb fotózással legalább másfél éve felhagytam. "Zsebben hordható", tájképezésre alkalmas kis gép kell elsősorban motoros túrázáshoz. A pénz a legkevesebb...
szerk: szerencsére nem tudom, mi az az mft, így nem bírtál összezavarni!
[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
válasz Bogyó bá' #2621 üzenetére
hogy összezavarjalak egy kicsit: mft vonalon nem néztél szét? vagy nem érdekel alapból a dolog? az új árak nem tudom most hogy mozognak, de a kisebb szenzor ellenére is dinamika-zajban kb ott lehetnek a gyengébb modellek is, mint a samu gondolom, a pana lapka valszeg picivel jobb, vagy kb ugyanazt nyújtja, a sony mft szenzorok meg kb a nex-3n szintjén lehetnek, max zajban egy hajszállal lemaradnak...csak azért említem, mert ha mégis elkap a hév, belejössz újra a kattogtatásba, mft-re több és jobb minőségű obik vannak. Persze, ha maradsz kitobinál, vagy manuálozni is akarsz majd, akkor a én is a nex-et választanám remélem nem kapok a fejemre ezért, nex topikban elszóltam magam
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz konyi79 #2625 üzenetére
Köszi mindenkinek!
Úgy tűnik, akkor tényleg a Sony-t kell vennem (főleg a nagylátó és a képstabi miatt), csak hirtelen úgy gondoltam, hogy esetleg a Samu is jó kompromisszum lehet, a másik árának - most akcióban - 2/3-áért.Bár valószínűleg később meg megbánnám a döntést, így inkább rászánom azt a plusz pénzt.
-
konyi79
addikt
Szerinted Nex topikban mit hallasz majd? Vedd a samut?
Komolyra fordítva a nex 16-os szenzora nagyon jó, nem fogsz benne csalódni. És bármennyire is nyögősen indult meg sokat szidták elején, én egy kicsit többet látok ebben a rendszerben, mind a koreaiban. Ha később mégis visszatérsz a fotós életbe, ez is számíthat.
-
HÁZIGAZDA
a samsungnak szerintem jobb a menürendszere, nekem a szenzorával sem lenne bajom (ahogy a sony-éval sem, talán a sony picit jobb, a samsung viszont szintén baromi jó. alap érzékenységen lehet, hogy a samsung a jobb).
de amúgy azt vedd, ami kézbevéve és állítgatva jobban tetszik, sokkal többet számít, mint bármi más.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Bogyó bá'
nagyúr
Na még egyszer: segítsetek dönteni:
1., Sony NEX 3-NL MM-ből 100k-ért - 10eFT ajándékkupon, ami ugye így 90k-ra jön ki, de ezt el is kell baßni, mert máshogy nem tudom érvényesíteni, vagy
2., Samsung NX1000 + 20-50 obi Edigitalból 80k-ért, amiből most az akciójukban még lejön 12k HUF (-15%): 68k a végösszeg, házhoz szállítással együtt is.Szerintetek bevállalható kompromisszum a Samsung? (Nem felhajtható az LCD-je, kevesebbet bír az akku, nincs valódi nagylátószög, nincs képstabi, és a tesztek szerint jóval gyöngébb videófelvétel. Szerintem a fotói is gyöngébbek (hamarabb zajosodik), bár ebben nem vagyok annyira biztos... A Samsungban nincs vaku, de azt külön adják hozzá (pakolgatni kell, nem biztos, hogy kéznél van az embernél...)
Vélemény? Samsungnak milyen előnye van a Sony-hoz képest ? (csak a manuális zoomgyűrűt, meg ai iFn gombot találtam)
[ Szerkesztve ]
-
rumos14
nagyúr
válasz sebgutkopf #2618 üzenetére
a hordózás és a vinyetta együtt jár, azaz ha javítod a hordót, automatice kiszorulnak a sötét képsarkok is. korrigálatlanul annyira sötétek, hogy az már tényleg nagyon zavaró. továbbá meglehetősen extrém hirtelen a sötétedés, ha csak azt akarod javítani (a hordózást meghagyva), nem igazán lehet szépen eltüntetni. a hordó korr. miatti felbontásveszteség miatt én nem aggódnék, nem látványos, nem rontja a kép értékét.
a látószög korrigálva van megadva, akár csak a m43 obiknál. -
sebgutkopf
őstag
válasz rumos14 #2598 üzenetére
A hordózást nem is tartottam komoly hibának a 16-50-nél, szerintem annak a vignettálás az igazi gyengéje. Ezeknél a nex obiknál a torzítás csak annyiból aggályos, hogy a széleken nincs annyi tartalék élesség szempontjából bennük, mint az mft obik esetében, amit a szoftveres korrekció megehet és még mindig jó a kép és eleve azzal van kalkulálva a látószög.
Egyébként én raw előhívásnál tipikusan az vagyok, aki a torzítás korrekciót 0-ra állítom (annyira szerintem nem zavaró) és csak a vignettálást korrigálom, de azt is csak részlegesen úgy 1/3 FÉ-t mindig benne hagyok. -
lenan
aktív tag
A leica távmérője tényleg elég jó, főleg nagylátószögnél és a nem túl sok fénynél is nagyon pontos tud lenni. Néha azért bizonyos felületeken jól félremegy a fókusz nekem, figyelni kellene olyankor,és elfordítani a gépet.
Én ricoh GXR-t használok fokuszpikinggel, azért az is nagyon jól használható, de én többször tévedek 35, 50 mm-nél vagy sötétebben azért mint a távmérővel, és nem annyira halálpontos. (nekem) Hosszabb pl ekv 90-nél viszont már pontosabb tud lenni, a fölött a leica már nem is használható.
Szerintem egy jól megcsinált belenagyítás és fokuszpiking nagyon-nagyon jó tud lenni ha könnyen ide-oda kapcsolgatható, belenagyítható ill. visszaugrasztható, és ez a rész mondjuk a ricoh-on prímán meg van oldva, iszonyú jó a fekete-fehér piking része. -
b.vr
őstag
Semmi gond, a lényeg hogy tisztázódott
Amúgy hogy az összes jelenlegi FF modellnél olcsóbb lesz azért az még nem biztos, mert amikor linkeltem ott az USA-áraknál ez meglesz, de ha a Sonynál USD==EUR (márpedig a hírben ez volt, tehát az EU-ban ez 1600-1700 EUR-t jelent) akkor ezzel szemben a D600 "csak" 1500 EUR (és mint írtam ha kijön hamarosan a D610, amiben minimális a változtatás, sokkal inkább egy PR-akcióról van szó, szóval ez valószínűleg lök majd még egyet lefelé a D600 árazásán)
Hát ha a fókusz-peaking nem jelent előrelépést a belenagyítóshoz képest, akkor az számomra nem lesz pálya (persze "játszadozni" jó lenne, de ahhoz egy kicsit drága) Akkor engem két natív objektív fog érdekelni, az 50 (55) 1.8 és a 85 1.8, kérdés lesz az optikai minőség és az ár. Persze ha az áruk horror (mittomén közelítenek a Nikon prémium módon árazott 1.4eseihez), akkor részemről ez a dolog felejtős.
[ Szerkesztve ]
-
fattyu
veterán
válasz Bogyó bá' #2612 üzenetére
igen. Alap.
nemtom fejből. az touch screenes? ha nem akkor gondold át és vegyél olyat. Semmi de semmi értelme a touch screenek. parasztvakítás az egész. Pontosan a manul üveg és a belenagyítást kivéve... ugyanis semmi nem eccerűbb mint ráböksz a képre oda ahova akarsz és azt kidobja nagyítva azonnal...
-
Bogyó bá'
nagyúr
Urak! NEX-3NL-nél, ha manuálisan szeretnék élességet állítani, akkor felvételkor bele tudok nagyítani az "élőképbe"?
-
tailor
őstag
Bocs, tényleg nem úgy értelmeztem az írásod, mint ahogy arra válaszoltam Az árral kapcsolatban jók az előrejelzések - persze a tutit majd a bejelentés után tudjuk meg, de állítólag az összes jelenlegi FF modellnél olcsóbb lesz a 24MP-es verzió. Ami egy igen okos döntés lenne a Sony részéről, mert az árral nagyon sok embert be lehet cserkészni.
A focus peakinges manuál "üvegezés" terén szerintem nagyobb durranásra, mint amit a jelenlegi vázak is tudnak, nem nagyon számíthatunk - legalábbis a peaking azt fogja tudni, amit már ma is tud. Személy szerint én jobban szeretem a "belenagyítós módszert" használni, mert a peaking sok esetben nem ad tűéles végeredményt (vagyis nem ott lesz pontosan éles, ahova szánom); illetve általában kombinálni szoktam e kettőt. Manuális fókuszálásnál én speciel a törőékes mattüveggel sokkalta gyorsabban és pontosabban állítok élesre, mint a NEX-szel. Leicát én sem használtam még, de a működési elve alapján nekem az is gyorsabbnak tűnik e téren, mint a peaking-belenagyítás.(#2612) bogyo112: Bele bizony, mégpedig két lépcsőben (7x, 14x). DMF-nél is bele tudsz, amikor is AF után kézzel tudsz igazítani a fókuszon.
[ Szerkesztve ]
-
b.vr
őstag
Szerintem nem olvastad el elég figyelmesen amit írtam, így félreértetted. Kimaradt a _feltétel, amiért azt írom "mert HA nemnagyon (...), akkor (...) Én ugyanis a _leicá_val hasonlítottam össze, sőt, valójában személyes tapasztalat híjján össze sem hasonlítottam, hanem felvetettem egy _kérdést_
Amúgy erre a korábbi beszélgetésre utaltam: lenan:: "forditsunk a dolgon: a FF szegmensben a leica mellett egy ahhoz képest iszonyat olcsó terméket a régi manuál obik mellett af-es obikra is alapozni, és bármilyen objektívvel jó élességállítást biztosítani minimum nyerőnek tűnik. :-)"
És érdemes ott korábbra is visszaolvasni.
Annyiból jobb a helyzet, hogy akkor még 2000 eurós árról volt szó, most ha minden igaz lesz ennél olcsóbb is. De az EU-ban még ezzel is a D600 fölé fog kerülni.
Tehát az egész úgy merül fel, hogy ez ugye nem légüres térbe érkezik, hanem ha valaki ennyi pénzt szán FF rendszerre akkor körülnéz, és ha azt látja hogy párszáz euróval többet kell fizetnie a vázért, a natív objektívválaszték szegényes (ár/értékről még info hiányában egyelőre nem tudunk beszélni) - na innentől valami komoly pluszt kellene nyújtani hogy megérje e mellett dönteni. Itt jönnek képbe a manuális üvegek és a "szegény ember Leicája" koncepció - és a kérdés hogy ez vajon megáll-e.Amúgy meg szó sincs "panaszkodásról" (ezt nem is tudom honnan vetted), csak én pl. pont a fentebb már vázolt helyzetben vagyok, kb. fél év távlatában bizonyos célokra FF rendszert is nézek magamnak. És számításba veszem a NEX-et is, ha érdemes - és pont ehhez kapcsolódott a kérdésem.
-
tailor
őstag
A Canikon AF rendszerek 20 éve piacon vannak, a FF E-bajonett meg most kerül kiadásra. Szóval összevetni a kettőt, majd "panaszkodni", hogy nem elég nagy a natív obipark eléggé valóságtól elrugaszkodott dolog
Kezdetnek ez a négy üveg nem lesz azért olyan rossz, indulásnak: 24-70mm Zeiss FE; 28-70mm Sony G FE f/4.0; 35mm f/2.8 Zeiss FE; 55mm f/1.8 Zeiss FE (és talán még egy 85/1.8 is).[ Szerkesztve ]
-
b.vr
őstag
folytatás (csak közben lejárt a szerkesztési idő)
szóval eléggé bukik ez az elképzelés és marad annyi, hogy a natív objektívpark milyen szűk lesz még nagyon sokáig (mind önmagában véve, de ha relatíve mellé tesszük a canon/nikon rendszerek objektívparját, akkor meg pláne)
-
b.vr
őstag
Újabb információmorzsa:
(SR5) A7 has on sensor PDAF while A7r has not (but comes without AA filter)
Persze a pdaf-nek ugye akkor lenne igazán értelme ha _lenne_ komoly natív objektív-park... ha manuális üvegekkel "szegény ember leicája"-ként fogjuk fel (mint arról pár hónapja beszéltünk) akkor ez nem túl érdekes.
Egy kérdés, merthogy Leicát még csak kézbe sem fogtam sosem. Szóval legutóbb pl. Steve Huff írt _szándékoltan_ "crazy comparsion-t különféle mirrorless rendszerekről, és ott használhatóságra, használati élményre (ismét) kiemelkedőnek írta a Leicát. Namost az a kérdésem, aki használt már ilyet (is), és most direkt _nem_ autofokuszos rendszerrel összevetve mert nem ez a kérdés, hanem arra lennék kiváncsi hogy egy rangefindert (most ha megpróbáljuk levenni róla a szubjektív lelkesedést, amennyiben ezt leheteséges) mennyire tudja majd _manuál_ üvegekkel megközeltínei használhatóságban majd ez a Sony (focus peaking, stb)? Mert ha nemnagyon, és itt a lényeg ugye a fényerős manuál üvegeknél lesz, ahol a dof szűk (pl egy portrénál döntő többségben zavaró, ha nem pont a közelebbi szemen van a fókusz), szóval ha nemnagyon (sebességben, pontosságban, használhatóságban), akkor eléggé bukik ez a "szegény ember Leicája" elképzelés...
[ Szerkesztve ]
-
konigjanos
senior tag
válasz Bogyó bá' #2603 üzenetére
Szia!
Minden felvetésedre egyben leírnám a saját véleményem:
Idén ugyan így, 0 Ft befektetéssel cseréltem a komplett dslr rendszerem nex-5r-re. Azt is ki lehet fogni néha nagyon jó árban, pld a barátom vett a médiában kerek 100 ezerért, 3 db volt akcióban...
Én az Olympus E-520-t cseréltem le, volt rajta egy 2.8 fényerejű, nagyon minőségi obi, az egészet állvánnyal, pótakuval, szűrőkkel, mindennel adtam el 155 ezerért, pont annyi volt a sony. A magason is használható iso,(3200-on még jó) meg a tuti szenzor miatt azóta sincs igényem állványra, rendszervakura. Nagyon nem bántam meg, azóta mindenütt velem van. Az obira reagálva: vedd nyugodtan a 16-50-el, mert azt szőrben el tudod cserélni a 18-55-re, fordítva nem igaz...
képeket meg inkább itt nézz: http://www.flickr.com/search/?q=Sony+NEX-3N[ Szerkesztve ]
-
konyi79
addikt
válasz Bogyó bá' #2599 üzenetére
Bármelyik kitzoom bőven alakalmas mind tájhoz, mind eseményhez. Nem hinném rosszabb erre bármelyik felsorolt kombó a 30d+kit-nél. Szóval nem tudom milyen összeállításodhoz mérten látod ennyire rossznak. Ha jobbat akarsz tényleg nem marad más, mint a fixek vagy a 16-70 felé mozdulni. Persze úgy már nem ennyi...
-
-
Bogyó bá'
nagyúr
A nagybetűs igazi "fotózásról" már majdnem 2 éve lemondtam, abbahagytam, tavaly a fotóklubból is kiléptem. Belefásultam, ráuntam, mindegy, hogy nevezzük. Csak a motoros / túrázós emlékeimet szeretném megörökíteni, de vállalható minőségben és nagyon olcsón.
Ha a meglévő DSLR cuccomat kb. 250k HUF-ért el bírom adni (van L-es kistele, nagy Manfrotto állvány is közte) és most 100k-ért meg lesz ez a kis gép, akkor marad 150k-m motorozásra, meg a jövő évre tervezett erdélyi túrámra. Most ebbe vagyok bele szerelmesedve, pénzem meg egy fillér sincsen sajnos... ...nem hiszem, hogy annyira rossz döntést hoztam az én szempontomból.
(#2602) fattyu: a kompromisszumot a pénztárcám köti!
(#2604) Parci: én is így gondolom. 20k pluszt meg bőven megér az igazi nagylátószög, a képstabi és a felhajtható kijelző a kis Samsunghoz képest.
[ Szerkesztve ]
-
-
tailor
őstag
Azért 16 mm vs. 35 mm között igen nagy a látószögbeli különbség, és mivel neki tájkép fotózásra kell, ahol általában 5,6 - 8-as rekesszel fotóz az ember (mert ott rajzol a legjobban az obi), már nincs olyan egetverően nagy különbség a két obi közt. Ráadásul a zoomnál ott van pluszban 34 mm-nyi rugalmasság . Túrázásnál szerintem pont ez a lényeg.
#2602:
Akkor jön majd a képbe a Zeiss 16-70/4Zeiss és a kis méret....bah![ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Milyen videókártyát?
- Autós topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Steam Deck
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Battlefield V
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest