Hirdetés
- Samsung Galaxy Tab S6 Lite 10.4 - az, ami
- Computex 2025: professzionális gyorsítókkal újít az Intel
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Bluetooth hangszórók
- Milyen SSD-t vegyek?
- Egérpad topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Milyen egeret válasszak?
Új hozzászólás Aktív témák
-
@Jocó@
tag
Sziasztok!
Megoldódott a problémám... én voltam a hülye
Annyi volt, hogy egyetlen eszközkén árválkodott rajta az optikai meghajtó, és azt is secondaryra tettem, és slavere.... de most áttettem masterre, és megyigaz, 1.0.0.9-es driverrel, most tesztelem majd a gyárit (1.0.1.7).
El tudná nekem mondani valaki, hogy mennyi az adatátviteli sebessége, szal, érdemes-e rá gyors vincsit tenni, vagy csak cd/dvd egységet... (nem áll szándékomban RAID-ként használni, csak mint bővítőhely) -
liksoft
nagyúr
Szinte biztos, hogy a kártya init rutinja nem tudja lekezelni a biosba való újrafűzést, vagy a drive detektálását. Lényegtelen, hiszen hibásan áll fel a kártya, így működésképtelen.
Sajnos nincs más, kikapcs - bekapcs.
(Én is szívtam így vele, majd lecseréltem HPT és Promise típusúakra. Azóta nincs gondom.
)
-
Rusy
tag
Sziasztok!
Nekem is egy kis segítség kellene egy ilyen kártyával kapcsolatban. Az a helyzet, hogy amikor bekapcsolom a gépet, akkor rendben lemegy minden, windowsban megfelelően müxik a kártya, ám amikor újraindítom a gépet, akkor már sárga felkiáltójeles az eszközkezelőben. Az oprendszer WinXP, és már az összes lehető drivert kipróbáltam, a helyzet mindíg ugyanaz. -
liksoft
nagyúr
Ha nem akarsz gondot (nem törvényszerű, de sokszor gond), csak winyót teszel a kártyára. Be is tudsz boot-olni róla.
VIGYÁZAT!
A sil680 kontroller DOS üzemmódban megmutatja a 128G (137G) feletti winyókat korrekt mérettel, de NEM kezeli !!!A driver már igen !! Tehát ha innen indul a rendszer, max 120G-s partíciót szabad csak kijelölni !! A hiba a 28 és 48 bites IDE címzésben rejlik. A kártya DOS-os drivere (van) a 48 bitet tudó winyókat le is tiltja !! Még a 120-as Seagate-et is. Ez óriási BUG a kártya bios-ban, nem is verik nagy dobra.
Vagyis csak a boot partícióról szabad a rendszernek olvasnia amíg fel nem áll! És ez nem lehet 120G-nél nagyobb (egyeduli vagy raid1 beállításban, 240G raid0 esetén) !! -
@Jocó@
tag
Sziasztok!
Remélem nem halt még ki a téma...
Nekem olyan gondom lenne, hogy tegnap vettem egy ilyen kártyát (ma olvastam végig a fórumot, hogy rakás kaki...) és optikai meghajtót szeretnék rákötni. Eddig egy LG DVD olvasóval próbálkoztam, de véglegesen majd két UDMA5-ös 10-10 gigás vincsi, és egy TEAC 540E-s cdrom lenne rajta. Az optikai meghajtó detektálásánál, át is ment a dolog, csak amikor indult az XP, akkor fagyott meg. UHU linux 1.2 vígan olvasott róla. Mi lehet a gond? Nem nagyon értek hozzá, nem is RAID-ezni akarok, hanem csak azért használom ,hogy legyen plusz bővítőhelyem. -
liksoft
nagyúr
válasz
Il Padrone #43 üzenetére
Nagyjából. Az SCSI-t ezért szeretik server-be rakni. Meg azért is, mert parancsokat össze lehet fogni egy csokorba. (Úgy hallottam, hogy az újabb ide szabvány is tartalmaz ilyent, de nem néztem utána, tehát itt sem megerősíteni sem cáfolni nem tudom.) Az így fogadott parancsokat maga a winyo fogja sorrendben optimálisan végrehajtani. Ez függ a fej aktuális pozíciójától. Valamint a cache is sokkal inteligensebb. Egy IDE is belül több célprocit tartalmaz, de az SCSI egy kicsit többet. Ez meg is látszik a sebességén, főleg ha megnézed mondjuk egy 1000 felhasználós server esetében. IDE esetén mindenki verekszik, SCSI mellett dolgoznak. Nem mindegy. Otthonra azonban sebességben is elegendő az egyfelhasználósra tervezett IDE. (A legtöbb esetben.)
-
liksoft
nagyúr
válasz
Il Padrone #41 üzenetére
Nem !!! IDE esetén az alaplapot mindenképpen megjárja az adat. SCSI esetén van arra lehetőség (nem tudom az OP mennyire használja ki), hogy két winyo egymás között adatokat cseréljen. Ez azért van, mert az IDE az uninteligens MFM utódja, chs kódkészletük megegyezik. Itt van főnök (controller (alaplap)) és beosztott winyó. Tehát alá-fölé rendeltség. Az idővel azért okosodott az IDE, de nem túl inteligens. Az SCSI minden eszköze egyenrangú, és a kábelen a különböző adatmozgatások engedélyezettek. A gyakorlatban hasonló a gépek hálózatához. Ott is szokott server (SCSI controller) lenni, de gép-gép között is lehet adatokat cserélni. Természetesen kell egy szervező (OP) aki irányítja az egészet (controller segítségével).
Mielőtt bárki megrágna! Tudom nem 100% amit fent leírtam, de 2 mondatban nem tudom egyszerűbben a különbséget ecsetelni. -
Il Padrone
senior tag
Ha jól értem, ha ez egyik csatornán, kábelen van két eszköz, akkor a két eszköz közötti másolásnál nem megy el a vezérlőig hanem átadja a kábelen?
Ha két külön csatronán van, akkor gondolom kábel, eyik vezérlő, másik vezérlő kábel a jel útja. Persze ha DMA van akkor gyors -
liksoft
nagyúr
válasz
Il Padrone #39 üzenetére
Ha csak egyszerre az egyiket használod nincs lényeges különbség. Ha az egyikről a másikra másolsz, akkor kétszer utazik a kábelen az adat oda-vissza. Több raid kártya két csatornája között is igaz ez, mert belső szervezése és egy csatlakozási felülete (PCI) ezt teszi lehetővé. (A kárta az alaplap felé 4 eszköz ellenére is sokszor csak 1 csatornaként számítandó!) A kártya és alaplapi között tudsz úgy másolni, hogy az egyikről olvas a ram-ba, miközben onnan már nyomja is a másik felé. (párhuzamosan nyomul) Igaz a két alaplapi csatorna között is. Itt látható drasztikusan a dma jó tulajdonsága. Viszont esetleges akadások miatt azt is le kell tesztelni ahogy az előbb írtam.
-
Il Padrone
senior tag
Tudom, hogy keptelenseg mindent kitesztelni, mert annyifele ''kompatibiltast'' kell supportalni.
Ha az ember bonyolitja a dolgokat (SCSI, RAID, ZIP), akkor szamithat a gondra, es tenylegesen imadkozhat.
Eddig nem volt gondom a kartyaval, vitte egy channelen a rackes vinyot (5 giga, regi), meg a zippet. Meg a linux is felismerte.
Csak mint emlitettem, volt egy szabad channelje, amit gondoltam felhasznalok a masik vincseszteremre, es akor jottek a gondok. Hol a scsi elott allt meg, fel nem ismerve a vincseszter, hol felismert a vincseszter, de utana allt meg, hol minden jo volt, scsi is, csak a win nem bootolt.
Nem tudom, hogy mennyivel gyorsabb, ha gyorsabb egy vinyo, ha kulon ide csatornan van? -
liksoft
nagyúr
válasz
Il Padrone #37 üzenetére
Azért egy pici védelem a gyártó felé. Sajnos a számítástechnikában minden gyártó a saját pecsenyéjét sütögeti (lásd a nagykapacitású dvd-nél). Egy kártya működése:
- Bekapcs, bios alaptesztet elvégzi, a ráaggatott cuccokat detektálja.
- Kőrbenéz, van-e bővítőkártya. Ha talál, elindítja a kártya init rutinját ami attól függően hogy hogyan van beállítva hozzáfűzi magát a bios-hoz.
- Boot, OP be.
- OP lecseréli a bios kezelőt a saját detektálása alapján, esetleg átállítja a bios-ban lévő interrupt és dma csatornákat.
A bios és kártyák bios-ai között olyan különbségek vannak, hogy byte, word vagy dword (8,16,32 bit) paraméterrel kéri ugyanazt a funkciót. Nincs mindenhol pontos és egységes szabvány. Az alaplap hibázhat a detekt-nél, az init-nél, a kártya hibázhat a bios-ba való beépülésnél, az OP hibázhat a detektnél, hibázhat az átállításnál. Ha több kártyát használsz hány hibapontot van ?Ezért célszerű minél kevesebb gyártót választani, vagy imádkozni.
-
Il Padrone
senior tag
Akkor orulhetek, hogy mukodik a rack vincseszterem.
Valami hasonlo osszeakadast sejtettem en is mert amikor atraktam mas PCI-ra, akkor maskent viselkedett. Hol felismerte a vinyot, zippet, hol nem.
Sajnos masterra konfiguralva es standalonkent nem ment a vincseszter a raid kartyan, akarhogy probaltam. Igaz akkor a masik csatornan ott logott a ZIP drive, a rack ki volt kapcsolva
Eleg kiabrandito. Akkor ez egy marek xar.
Azert kiprobalom a javaslataidat.
Koszi -
liksoft
nagyúr
válasz
Il Padrone #35 üzenetére
Hali ! Én már régen kivágtam ezt az olcsó sz....-t. Tapasztalataim:
- Nem minden alaplapban megy el hibátlanul, képes a bios-szal összeakadni.
- A kártya bios-a (amik nálam voltak) nem tudja az udate-et.
- Ha minden OK , akkor kábelenként egy winyo ment akadás nélkül, csak master jumper-rel.
- Winyó és CD v DVD kivételével nem célszerű mást feltenni rá.
- Általában nem tűri, ha másik disk bővítőkárty is van a gépben (pl.:scsi). Sokszor lehet segíteni rajta, ha az scsi kártya setup-jában a bios-t kitiltod. (Így dos-ban nincs bios szinten winyó, de aspi driveren keresztül ott is elérhető, win... alatt meg nem gond. Csak a rendszer felállása alatt ne hivatkozzon ide telepített progira!)
- A raid adatokat a kártya jegyzi meg, nem a lemezre írja fel! Ha a kártya elszáll, sz...-ban van az ember. Kaptam már ilyen munkát (nem is egyet).
Végeredmény: Alaplapra tenném a boot winyót (minden boot-hoz szükséges progi legyen itt) és a ZIP és CD eszközt. a SIL-re a másik winyót és a rack-et. Kábelenként 1 eszközt, mindegyiket master-ként jumperelve! Tudom, ez a konfig nem mindig előnyös, de lehet, hogy bejön. Sokszor a hiba nem ott jelentkezik ahol van. Volt olyan bios-os alaplap a kezem alatt, ahol a win... csak úgy ment el, hogy az alaplapi ide-n csatornánként csak egy eszköznél engedtem a DMA-t !
Ha nem jutsz előrébb, cserélj kártyát. Ez igaz, hogy olcsó, de sz... is. Ha nincs 100%-ig összelőve gyárilag az alaplappal, csak gáz. Próbálj ki HPT-t vagy Promise-t. Valószínűleg kevesebb gondod lesz. De több bővítőkártya mindig okozhat problémát a boot során. Összeakadhatnak. Ha lehet célszerű elkerülni, vagy egy gyártótól válogatni, mert akkor lesz akadásra a legkisebb az esély. Nagy kalappal ! -
Il Padrone
senior tag
Nekem ismet van problemam a fent emlitett raid kartyaval
Alapeset: alaplapi ide vezerlon csucsul 2 vincseszter, raid kartyan mobil rack, uazon a kabelen ZIP drive. Minden mukodik
Varialas: raid kartya masik kabelere egyedul rateszem az egyik vincseszter (mert ugy tudom ugy gyorsabb ha kulon vannak), masik, amirol bootolok marad az alaplapi ide vezerlon, a tobbi valtozatlan. Na ekkor nem hajlando bootolni a master vinyo. A raid kartya mindent jol felismer (kiveve a ZIP drive-ot), mert azt neha kihagyja, de amikor eljut a raid kartya csekk utanig akkor megall.
A gepben van meg egy scsi vezerlo is, az megy rendesen.
Mas PCI slotot probaltam mar, mas kabelt probaltam mar, master slvae, primary secondary probaltam mar.
XAR a kartya vagy en cseszem el? -
tusi74
őstag
Henriconak üzenem, hogy a postafiókja visszadobja a maileket, így a frissen kapott drivereket nem tudom továbbítani.
[Szerkesztve] -
backbee
csendes tag
Én most jutottam el arra a pontra, hogy lecseréltem mert te lett a puncim vele
-
backbee
csendes tag
egyébként én pont most cseréltem le mert tele lett a f****m vele, mindig volt valami baj és nem létezik, hogy a 4 vinyóm enyszerre csulázza össze magát
-
backbee
csendes tag
Nem tudom hól a szmötyibe találtam már de add meg a címed és elküldöm mert a gépemen fennt van, amennyiben ez persze megfelel. Valamint találtam, hozzá egy kissebb util programot is ami annyit csinál, hogy az aktuáli eseményeket naplózza ami azért jó, ha valamiért kifagyna a cucc utána kiderül mi is történt. Nekem rémes dolgok voltak, egyik pillanatról a másikra UDMA6-ből átküldte a vinyót UDMA5-be ami nem is lett volna probléma de egyből falbafejelt a HDD és nem látta a gép onnantól kezdve meg miegymás...
Na csá akkor szólj ha kell a driver. -
backbee
csendes tag
Egyébként sajnos a BOOTMANAGER 2000-hez nem tudok hozzászolni.
BOCSI -
backbee
csendes tag
Nekemis sok gondom van ezzel a Raid kártyával , bár de most már van 1018-as drivere is mert eddig csak a 1017-es volt meg.
Nekem aza a gázom. ha a primerin és a secondarin van egy-egy vinyó addig nincs gond, ha a secondariról átteszem a vinyót a primerire mondjuk slave-nek akkor behal. Valaki mondjuk segíthetne is nekem. Köszi előre. -
tusi74
őstag
Most ezért nem akarok új topicot csinálni. A címben nevezett kártyáról van szó.
Hogyan lehet azt megcsinálni, ha erre a kártyára rákötök 2 winyót, akkor az OSL2000 bootmanager mindkét winyót lássa? Mert mindkétn winyón van op-rendszer, az egyiken XP, a másikon win2000?
Mert ha 2-en vannak rajta, akkor csak azt látja, ami éppen bootol.
Így viszont, hogy az egyik a kártyán van, a másik az alaplapin, így nem tudok hibernálni XP alatt, ami nekem magyon hiányzik. -
L3zl13
nagyúr
válasz
Templomegere #20 üzenetére
1. Mi az az 'ezzen'?
2. Olvasd el a manualt, vagy nézd meg a gyártó honlapján. -
Templomegere
senior tag
válasz
Templomegere #20 üzenetére
he?
-
erdoke
titán
válasz
Il Padrone #4 üzenetére
Én a Silicon Image honlapjáról szoktam leszedni, nem is értem, miért nem ott keresitek.
-
anulu
félisten
népek!
ha valakinek van SiL 0680-hoz 1.0.1.7-es driverje, pls jelezze! újra kéne húznom a winxp-m, de nemtudom, hogy hova pakoltam a meglévő drivert (floppy nem játszik, tekintve, h nincs ilyen meghajtó a gépemben...
mod: megtaláltam!
[Szerkesztve] -
Il Padrone
senior tag
válasz
Il Padrone #16 üzenetére
Szereztem eredeti CD, ugy nez ki megoldodott
-
Il Padrone
senior tag
válasz
Il Padrone #15 üzenetére
Bedugtam a fent emlitett kartyat a gepbe, a windows fel is ismerte RAID kartyakent, de a fenti driverrel nem megy a kartya.
Ha a windows beepitett PCI IDE vezerlojet telepitem fel, akkor mukodik.
ZIP meghajtoval probaltam.
A bootnal hiaba nyomok F3-at, nem tudok a setupjaba belemenni.
A bootnal a zipet mindig felismeri (csak vinyonal lehet raidkent felismertetni a kartyat?)
Control panelben van egy icon a RAIDNEK, de no device ismer fel.
WinXP
Van rajt a egy jumpert, az zartam is, meg nyitottam, semmi kulonbseg.
Help
[Szerkesztve] -
L3zl13
nagyúr
válasz
Il Padrone #13 üzenetére
Elküldtem.
-
L3zl13
nagyúr
válasz
Il Padrone #10 üzenetére
Átküldtem mailbe.
-
L3zl13
nagyúr
válasz
Il Padrone #10 üzenetére
nekem megy
Nekem is blank. Csak feldob egy zip file letöltést.
[Szerkesztve] -
L3zl13
nagyúr
válasz
Il Padrone #7 üzenetére
Lásd link feljebb. Kicsit keresgélni kellett, de azért meg lehetett találni.
[Szerkesztve] -
L3zl13
nagyúr
Alaplapi silicon image chiphez driver?
Hmmm, vajon hol lehet? Csak nem a www.siliconimage.com -on?
De javasolhatnám az alaplap gyártóját is...
Bővebben: link
[Szerkesztve] -
Udo
tag
válasz
Il Padrone #2 üzenetére
a www.google.co.hu a baratod nem?
-
Il Padrone
senior tag
válasz
Il Padrone #1 üzenetére
up
-
Il Padrone
senior tag
Sziasztok
kellene driver (CDm nincs meg) az alabbi Raides? kartyahoz
chip: sil0680acl144
2g0613
koszi
============================================================
Ha nem akarsz gondot (nem törvényszerű, de sokszor gond), csak winyót teszel a kártyára. Be is tudsz boot-olni róla.
VIGYÁZAT!
A sil680 kontroller DOS üzemmódban megmutatja a 128G (137G) feletti winyókat korrekt mérettel, de NEM kezeli !!!A driver már igen !! Tehát ha innen indul a rendszer, max 120G-s partíciót szabad csak kijelölni !! A hiba a 28 és 48 bites IDE címzésben rejlik. A kártya DOS-os drivere (van) a 48 bitet tudó winyókat le is tiltja !! Még a 120-as Seagate-et is. Ez óriási BUG a kártya bios-ban, nem is verik nagy dobra.
Vagyis csak a boot partícióról szabad a rendszernek olvasnia amíg fel nem áll! És ez nem lehet 120G-nél nagyobb (egyeduli vagy raid1 beállításban, 240G raid0 esetén) !!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elektromos autók - motorok
- iPhone topik
- Robogó, kismotor
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- EAFC 25
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Sorozatok
- sziku69: Szólánc.
- Samsung Galaxy Tab S6 Lite 10.4 - az, ami
- További aktív témák...
- Lexar NM790 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7400-6500 MBs - Eladó!
- Crucial T705 4TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.100-12.600 MBs - Eladó!
- WD Black SN850X 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7300-6600 MBs - Eladó!
- Lexar NM790 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7400-6500 MBs - Eladó!
- Crucial T500 PRO 2 TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Hűtőbordás - 7400-7000 MBs - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i3 12100F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 6GB Rampage SHIVA SilverStone 700W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest