- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen TV-t vegyek?
- OLED TV topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen SSD-t vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- SD memóriakártyák (SD, SDHC, SDXC, micro SD)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
Új hozzászólás Aktív témák
-
liksoft
nagyúr
Erdoke is.
Ha a boot során az összes olvasni és írnivaló a winyó első 128GB területén van addig míg a driver el nem indul, nem okoz hibát, hiszen nem címzi a hátsó területet. De ha egyszer egy módosítás miatt 128GB fölé kell driver előtti boot során mennie, akkor csúnya dolgoknak leszel tanúja. És nem tudod mitől. A hiba hasonlít az XP alap / SP2 közötti lemezkezeléséhez.
Vagyis működhet, de olyan mintha ülnél a fa árán, és reszelgetnéd. Nem fűrészeled, nem olyan gyors a hiba bekövetkezése, de elő fog fordulni előbb-utóbb (csak reszelgeted). De akkor nagyot lehet ''pottyanni''.
A RAID funkció meg teljesen független a drive 28 vagy 48 bites kezelési módjától, amit az előbb említettem.
Telepítéskor tudtommal előbb jön a driver, utána a partícionálás. Feltételezi, hogy amit tud a driver, azt tudja a kártya BIOS-a is. Csak a 0680 esetén ez nem igaz. Gáz. -
liksoft
nagyúr
Szia!
Félinformációd van!
A chip mind 28, mind 48 bites üzemmódot tud. A nagy winyókat a boot során detektálja is. Viszont a kártya BIOS-a csak 28 bites címzéssel dolgozik, így boot partíciónak 128GB-nál nagyobbat nem célszerű kialakítani rajta (ugyanis a 129.-ik GB címzése a winyó eleje lesz !!). A driver betöltése után korrekt módon dolgozik, nincs visszacímzés.
A DOS driver (az is van hozzá) le is tiltja az összes olyan winyót ami 48 bites címzést tud, függetlenül a kapacitásától (a 40 vagy 80GB-ost is).
A FENTIEK MIATT célszerű 120GB-ig használni, vagy nem használni boot-hoz. -
liksoft
nagyúr
Olvasd el a #1-es vastagított részét. A 120G arra vonatkozik. Lehet rátenni nagyobbat is, de ésszel, mert boot alatt okozhat gondot. Ha mindent ide teszel, az sem baj, de próbálni kell kit hol, milyen beállításban visel el. Annak örülök, hogy a raid funkciót nem akarod használni. Lehet, de azt is csak ésszel.
Ha nem világos, hétközben hívj fel telefonon, mert így írva hosszú. (A lényeget meg publikáljuk, hogy senki ne maradjon ki.) -
liksoft
nagyúr
Bocs! Nem vagy hülye. Elméletileg nem kötelező master-nek lennie az eszközöknek (tudomásom szerint). Ez megint egy bug a kártyánál.
Egyébként tudja a 133-at. Nem úgy mint egy Promise vagy HPT (ezek jobbak, de drágábbak is), de kábelenként egy winyóhoz (lehetőleg 120G-ig! lásd #1) bővítésnek használva jó. Sok sikert. -
liksoft
nagyúr
Szinte biztos, hogy a kártya init rutinja nem tudja lekezelni a biosba való újrafűzést, vagy a drive detektálását. Lényegtelen, hiszen hibásan áll fel a kártya, így működésképtelen.
Sajnos nincs más, kikapcs - bekapcs.
(Én is szívtam így vele, majd lecseréltem HPT és Promise típusúakra. Azóta nincs gondom.
)
-
liksoft
nagyúr
Ha nem akarsz gondot (nem törvényszerű, de sokszor gond), csak winyót teszel a kártyára. Be is tudsz boot-olni róla.
VIGYÁZAT!
A sil680 kontroller DOS üzemmódban megmutatja a 128G (137G) feletti winyókat korrekt mérettel, de NEM kezeli !!!A driver már igen !! Tehát ha innen indul a rendszer, max 120G-s partíciót szabad csak kijelölni !! A hiba a 28 és 48 bites IDE címzésben rejlik. A kártya DOS-os drivere (van) a 48 bitet tudó winyókat le is tiltja !! Még a 120-as Seagate-et is. Ez óriási BUG a kártya bios-ban, nem is verik nagy dobra.
Vagyis csak a boot partícióról szabad a rendszernek olvasnia amíg fel nem áll! És ez nem lehet 120G-nél nagyobb (egyeduli vagy raid1 beállításban, 240G raid0 esetén) !! -
liksoft
nagyúr
válasz
Il Padrone #43 üzenetére
Nagyjából. Az SCSI-t ezért szeretik server-be rakni. Meg azért is, mert parancsokat össze lehet fogni egy csokorba. (Úgy hallottam, hogy az újabb ide szabvány is tartalmaz ilyent, de nem néztem utána, tehát itt sem megerősíteni sem cáfolni nem tudom.) Az így fogadott parancsokat maga a winyo fogja sorrendben optimálisan végrehajtani. Ez függ a fej aktuális pozíciójától. Valamint a cache is sokkal inteligensebb. Egy IDE is belül több célprocit tartalmaz, de az SCSI egy kicsit többet. Ez meg is látszik a sebességén, főleg ha megnézed mondjuk egy 1000 felhasználós server esetében. IDE esetén mindenki verekszik, SCSI mellett dolgoznak. Nem mindegy. Otthonra azonban sebességben is elegendő az egyfelhasználósra tervezett IDE. (A legtöbb esetben.)
-
liksoft
nagyúr
válasz
Il Padrone #41 üzenetére
Nem !!! IDE esetén az alaplapot mindenképpen megjárja az adat. SCSI esetén van arra lehetőség (nem tudom az OP mennyire használja ki), hogy két winyo egymás között adatokat cseréljen. Ez azért van, mert az IDE az uninteligens MFM utódja, chs kódkészletük megegyezik. Itt van főnök (controller (alaplap)) és beosztott winyó. Tehát alá-fölé rendeltség. Az idővel azért okosodott az IDE, de nem túl inteligens. Az SCSI minden eszköze egyenrangú, és a kábelen a különböző adatmozgatások engedélyezettek. A gyakorlatban hasonló a gépek hálózatához. Ott is szokott server (SCSI controller) lenni, de gép-gép között is lehet adatokat cserélni. Természetesen kell egy szervező (OP) aki irányítja az egészet (controller segítségével).
Mielőtt bárki megrágna! Tudom nem 100% amit fent leírtam, de 2 mondatban nem tudom egyszerűbben a különbséget ecsetelni. -
liksoft
nagyúr
válasz
Il Padrone #39 üzenetére
Ha csak egyszerre az egyiket használod nincs lényeges különbség. Ha az egyikről a másikra másolsz, akkor kétszer utazik a kábelen az adat oda-vissza. Több raid kártya két csatornája között is igaz ez, mert belső szervezése és egy csatlakozási felülete (PCI) ezt teszi lehetővé. (A kárta az alaplap felé 4 eszköz ellenére is sokszor csak 1 csatornaként számítandó!) A kártya és alaplapi között tudsz úgy másolni, hogy az egyikről olvas a ram-ba, miközben onnan már nyomja is a másik felé. (párhuzamosan nyomul) Igaz a két alaplapi csatorna között is. Itt látható drasztikusan a dma jó tulajdonsága. Viszont esetleges akadások miatt azt is le kell tesztelni ahogy az előbb írtam.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Il Padrone #37 üzenetére
Azért egy pici védelem a gyártó felé. Sajnos a számítástechnikában minden gyártó a saját pecsenyéjét sütögeti (lásd a nagykapacitású dvd-nél). Egy kártya működése:
- Bekapcs, bios alaptesztet elvégzi, a ráaggatott cuccokat detektálja.
- Kőrbenéz, van-e bővítőkártya. Ha talál, elindítja a kártya init rutinját ami attól függően hogy hogyan van beállítva hozzáfűzi magát a bios-hoz.
- Boot, OP be.
- OP lecseréli a bios kezelőt a saját detektálása alapján, esetleg átállítja a bios-ban lévő interrupt és dma csatornákat.
A bios és kártyák bios-ai között olyan különbségek vannak, hogy byte, word vagy dword (8,16,32 bit) paraméterrel kéri ugyanazt a funkciót. Nincs mindenhol pontos és egységes szabvány. Az alaplap hibázhat a detekt-nél, az init-nél, a kártya hibázhat a bios-ba való beépülésnél, az OP hibázhat a detektnél, hibázhat az átállításnál. Ha több kártyát használsz hány hibapontot van ?Ezért célszerű minél kevesebb gyártót választani, vagy imádkozni.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Il Padrone #35 üzenetére
Hali ! Én már régen kivágtam ezt az olcsó sz....-t. Tapasztalataim:
- Nem minden alaplapban megy el hibátlanul, képes a bios-szal összeakadni.
- A kártya bios-a (amik nálam voltak) nem tudja az udate-et.
- Ha minden OK , akkor kábelenként egy winyo ment akadás nélkül, csak master jumper-rel.
- Winyó és CD v DVD kivételével nem célszerű mást feltenni rá.
- Általában nem tűri, ha másik disk bővítőkárty is van a gépben (pl.:scsi). Sokszor lehet segíteni rajta, ha az scsi kártya setup-jában a bios-t kitiltod. (Így dos-ban nincs bios szinten winyó, de aspi driveren keresztül ott is elérhető, win... alatt meg nem gond. Csak a rendszer felállása alatt ne hivatkozzon ide telepített progira!)
- A raid adatokat a kártya jegyzi meg, nem a lemezre írja fel! Ha a kártya elszáll, sz...-ban van az ember. Kaptam már ilyen munkát (nem is egyet).
Végeredmény: Alaplapra tenném a boot winyót (minden boot-hoz szükséges progi legyen itt) és a ZIP és CD eszközt. a SIL-re a másik winyót és a rack-et. Kábelenként 1 eszközt, mindegyiket master-ként jumperelve! Tudom, ez a konfig nem mindig előnyös, de lehet, hogy bejön. Sokszor a hiba nem ott jelentkezik ahol van. Volt olyan bios-os alaplap a kezem alatt, ahol a win... csak úgy ment el, hogy az alaplapi ide-n csatornánként csak egy eszköznél engedtem a DMA-t !
Ha nem jutsz előrébb, cserélj kártyát. Ez igaz, hogy olcsó, de sz... is. Ha nincs 100%-ig összelőve gyárilag az alaplappal, csak gáz. Próbálj ki HPT-t vagy Promise-t. Valószínűleg kevesebb gondod lesz. De több bővítőkártya mindig okozhat problémát a boot során. Összeakadhatnak. Ha lehet célszerű elkerülni, vagy egy gyártótól válogatni, mert akkor lesz akadásra a legkisebb az esély. Nagy kalappal !
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkPad X13 Gen 2 i5-1145G7 16GB 512GB FHD+ 100% sRGB - 1 év garancia
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3513, 91% Akkumulátor
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3351
- Bomba ár! HP ProBook 645 G1 - AMD A6-5350M I 8GB I 500GB I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest