Új hozzászólás Aktív témák
-
zone
őstag
válasz
Mister_X #117 üzenetére
Nem alternatív szemszöget mutatnak be, hanem kizárólagosat. Egy vaskorban írt "tökéletes" könyvnek az adott egyház adott magyarázatát.
Ha a varázslók misztikus világáról szeretnél többet megtudni és csak a Harry Pottert olvastatják veled 12 éven keresztül, mint egyetlen valódi forrás, mennyire lesz tágabb a világszemléleted? -
zone
őstag
válasz
zotyesz66 #100 üzenetére
Ez nem logika, hanem félremagyarázás. Hit és hit között van különbség, de a magyar nyelvben nincs külön szó a vallásos hit és az elméleti hit megkülönböztetésére.
Egy keresztény vallásos hite azon a meggyőződésen alapul, hogy létezik egy isten és ezt erősíti a Biblia igazságába vetett bizalom. Egy ateista elméleti hite azon a feltételezésen alapul, hogy nincs vagy nincsenek istenek, és ez a következtetés racionalitás, logika és a tudományos világba vetett bizalom eredménye. A kettő között áll az agnosztikus, akit nem foglalkoztat a kérdés vagy határozatlan és nem hajlik egyik oldal felé sem.Az elméleti hit lehet vélemény, elmélet, következtetés, feltételezés vagy meggyőződés, de mindegyiknél fennáll a tévedés lehetősége. Ezzel ellentétben a vallásos hit esetén nem áll fenn a tévedés lehetősége.
Ez valóban egy érdekes és rendkívül sokrétű filozófia kérdés, de a kiinduló témához csak nagyon messziről kapcsolódik, tehát ha szabad kérnem, térjünk ahhoz vissza.
-
zone
őstag
Nem jó, ha valaki hit nélkül nő fel.. valamilyen Isten képnek ki kellene alakulnia.
Mert tudás nélkül, ismeretek nélkül nem vallhat meg az ember semmit igazán.
Ez persze a te véleményed, én biztosan nem fogok a gyerekemre kényszeríteni semmilyen vallást.Aki ateista, mégis abban hisz, hogy nincs Isten. Tehát hiszi, hogy nem igaz az Istenről alkotott keresztény vagy egyéb más kép.
Bemásolsz egy definíciót, és utána létrehozod a saját definíciódat. Ennyi erővel át is írhatod a Wikipédián.
A hitetlenséghez definíció szerint nem kell hit, hiszen a lényege éppen a hitetlenség. Egy ateistának nincs oka hinni, nem látja indokoltnak, ha így érthetőbb.Abban hinni, hogy nincs Isten, és minden, ami körülvesz minket a véletlen műve, a természet csodája - sokkal nagyobb hit kell.
Nonszensz a kifejezés, hogy sokkal nagyobb hit. Mennyivel nagyobb, tízszer, százszor? Mi a mérőszáma? A kérdés költői. Ha én nem focizok, de szerinted mégis sportolok, akkor ahhoz sokkal nagyobb sportosság kell, mint a focizáshoz.Ha csak jelképesen értetted, akkor gondolom ez dicséret volt részedről, hiszen szerinted a hit erény.
Mindenesetre köszönöm, és azt is, hogy a téma során végig sikerült bibliai idézetek nélkül elmondani a véleményedet!(itt egy frissebb, 2011-es KSH statisztika, 16. oldalszámnál)
-
zone
őstag
Van választás: erkölcstan / a lehetséges vallások hittana. Hogy képzeled el a bármilyen vallás választását?
Ezt már kifejtettem többször is, véleményem szerint a kettő nem egymás alternatívája és az egyházat nem lenne szabad összemosni az állami oktatással és több egyházi vezető is ezen a véleményen van.De akkor közelítsük máshonnan: gyermekkorától kezdve nem kap hitoktatást, semmilyen vallásról, ateizmusról sem. Semmiről.
Ha nem kap egy meghatározott hitoktatást a gyerek, akkor annak az az ellentéte, hogy semmilyen teizmusról és ateizmusról nem tanul? Lehet, hogy rosszul látom a gondolkodásmódod, de úgy tűnik, szerinted ha valaki világi nevelést kap (és ebbe bele tartozik többféle vallás megismerése), annak garantáltan nem lesz igénye spiritualizmusra és ez rossz.minden vallás lényeges elemét megismerné -, akkor tudna választani. De mi alapján?
Ez mindenkinek legyen az egyéni döntése.Nem jó, ha valaki hit nélkül nő fel.. valamilyen Isten képnek ki kellene alakulnia. Az ateizmusban is hinni kell.
Nem jó? Miért nem? Ki kellene alakulnia? Miért kellene? Rettentő szűk látókörre vall az ilyen felfogás.
Az pedig egy igen ostoba kijelentés, hogy az ateizmusban hinni kell, mivel az ateizmus nem vallás. Ahogyan a nem focizás sem sport. -
zone
őstag
Én nem mondom, hogy ne valljon más hitet. Csak lássuk, hogy erre ilyen formában nincs lehetőség az állami oktatásban.
Éppen ezért mondtam már nem egyszer, hogy nincs valódi választási lehetőség. Szerinted mégis van.5-8-10 évesen hogy választana magának vallást egy gyerek? Dob kockával? Amikor a gyereknek reális rálátása van a vallásokra, addigra kialakul benne egy világkép Isten nélkül.
Alapvetően hibás a kérdésed megfogalmazása, mert feltételezed, hogy vallást kell választani. Valamint felételezed, hogy ezt gyerekként kell megtenni. Milyen felfogás az, hogy ne engedjük, hogy reális rálátása legyen a vallásokra, mert szerinted nem fog vallást választani? És nem vagy szemellenzős?Ne higgyük, hogy nem összeegyeztethető az evolúció, tudományok és a vallás.
A tudományok többségével egyáltalán nem összeegyeztethető, vagy a vallási értelmezést kell hozzá elcsavarni, vagy a tudományos tényeket elferdíteni. -
zone
őstag
Azt mondod, azért kell erkölcstant tanítani az iskolában, mert a szülői nevelés gyakran elég hiányos. Én nem is állítottam mást. Viszont szerinted a hitbe való bevezetés, a beavatás már a szülők feladata, nem az egyházé. Egy átlagos szülőnek mennyi fogalma van a saját hitéről és mennyire alkalmas hitoktatásra, ha gyakran még nevelni sem tud?
A változó társadalom erkölccsel kapcsolatban neked komolyan semmilyen pozitív példa nem jut eszedbe? Régen szinte kulturális program volt kivégzésekre járni és aktívan részt venni, boszorkányokat égetni. Az emberek rabszolgákat tartottak és egy nő feleannyit ért, mint egy férfi. És igen, már szerencsére el is lehet válni. Miért lenne az jobb, hogy két ember, aki akár kiszeretett egymásból vagy akár meggyűlölték egymást, életük hátralévő részében kényszerből együtt legyenek?
Nem akarja elvenni a hitet senki másoktól. A történelem alapján ezt csak erőszakkal lehetne.
Elég szomorú, hogy a vallásszabadságra vonatkozó felvetésemen csak egy jót röhögtél.
Majd a szülő eldönti, hogy miben higgyen a gyerek,? Gratulálok, abszolút nem szemellenzős felfogás.Az állami hitoktatásnak nincs semmilyen előnye, sem egyházi, sem világi szempontból.
A Biblia érettségi tétel, de csak mint irodalmi alkotás. Remélem nem kell elmagyarázni az irodalom és hittan közötti különbséget.Mindkét tárgy (erkölcstan, hit- és erkölcstan) egy lehetőség, de nem valódi alternatívái egymásnak.
-
zone
őstag
Ami ebből valóban idejétmúlt? Az előbb épp te mondtad, "hogy mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy idejétmúlt".
Tehát szerinted az 1., 3. és 10. kidobható, a 2. is csak egy etikai útmutatás a káromkodásra vonatkozóan. Egy olyan korban, ahol lazán semmibe vették az emberi jogokat, épp egy ilyen etikai útmutatás kellett a top 10-be.De ha már válogatunk, akkor én is válogatok. Elvileg a tízparancsolat egy kőbevésett top 10-es lista a legfontosabb morális tételekről, törvényekről.
Szerintem az első 3 egyből mehet a levesbe, vallási feltételek. A katolikusok egyébként is már rég kihúzták a másodikat és hogy meglegyen a mágikus 10, kettészedték a 10-et.
A 4. egyáltalán nem várható el mindenkitől, a rengeteg erőszakos szülő miatt.
Az 5. rendben van, "ne ölj", de nem kellene ennek mondjuk az 1. helyen lennie? (vicces, hogy más változatban ez ráadásul a 6. helyen van, mert ott a 2. helyen van még egy parancsolat). Isteni közbeavatkozással létrejön egy ilyen lista, majd valamivel később isteni parancs érkezik, hogy ölj. Egész pontosan mészároljanak le egy egész várost, nőkkel, gyerekekkel, állatokkal együtt.
6. eléggé idejétmúltnak mondható, kuka.
A 7. és 8. ismét rendben, bár a lopást már sokkal régebbi írásos törvények is tiltották.
9. és 10. ami eredetileg egy pontba tartozott. Kihúzható, hiszen az emberi természet része, hogy vágyakozunk különböző dolgok iránt. Egyébként is maximum a gondolatrendőrség tudná ellenőrizni.Mi maradt? Ne ölj, ne lopj, ne tanúskodj hamisan. Persze ezt mintha korábban nem tudta volna senki és Mózes 40 napig szívott emiatt egy hegyen étlen-szomjan!
Nagyon helyes, hogy kritikus látásmóddal beszéltétek át a Bibliát. És épp erről beszéltem, világi, modern erkölcsök szerint ítélte meg az oktató a történeteket. Viszont nem csak felesleges, de káros is az egészet egy hihetetlen mesekörnyezetbe helyezni. A gond ott van, amikor bármilyen szentírást valóságnak állítanak be.
(#47) Aweriot
Angol mintára: [link](#49) potyautas
A kötelező erkölcsoktatás a téma, ahol nem megkerülhető a vallás említése. Mellesleg több, kizárólag vallási témájú blogbejegyzés taláható a logouton. -
zone
őstag
Kérlek ne röhögtess. A világnézet tágításáról beszélsz, és utána az iskolákban kifejezetten a Biblia értelmezéséről? Minek is egy "demokratikus" államnak vallásszabadság?
Ez egy keresztény ország? A 2011-es népszámlálás adatai alapján 53% volt a keresztények aránya, ami nagy eséllyel ma már 50% alatt van.
Én azt tartom kifejezetten "gáznak", hogy szerinted bárkitől is elvárható, hogy felsorolja neked a tízparancsolatot. Hogyne lehetne mondani, hogy nem idejétmúlt? -
zone
őstag
Jól tudod, és én is ezt írtam le. (Első mondat és a második bekezdés első mondata.) Azt hiszem nem véletlenül lett Vakegérke a neved.
(#7) C4mp3r
Nem egy átlagos párttag. Az az ember a miniszterelnök-helyettes.(#12) Szatyor95
Egyetértek, máshogy kellene tanítani. Azt a könyvet is el kellene dobni a francba. Egy idézet az egyik erkölcstankönyvből:
"A fiatalok érzik, hogy nincs rend és közbiztonság körülöttük a világban. Erre jó példa, amikor a gyerekek csak kísérettel közlekedhetnek a lakásuk és az iskola között. Az egyház értéket, rendet, biztonságot nyújtó közösségével viszont kevesen keresik a kapcsolatot."(#15) bambano
A hittan oktatása nem állami, hanem egyházi feladat. Nincs igazam? Attól függetlenül, hogy az állam pumpálja a pénzt az egyházakba, az iskolákban semmi keresnivalójuk nincsen. Tudom, hogy mennyibe kerülnek ezek a szekták az adófizetőknek és ha lenne rá lehetőségem, elzárnám a pénzcsapot. Egy 8 fős csoportot heti 24 órában oktató hittantanár havonta több, mint 300 ezer forintjába kerül az államnak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo 3DS és DS topic
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lexus, Toyota topik
- EAFC 25
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Villanyszerelés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Parkside szerszám kibeszélő
- További aktív témák...
- HP Rack szerverek és tartozékok egyben vagy külön-külön
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Xiaomi Redmi A1 32 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest