- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- ASUS notebook topic
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- OLED TV topic
- Hisense LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nite
őstag
ez pedig a vonali maximum elvileg, 18591 Kbps szinkron:
37%-s SNRM-el, 5.5dB SNR, 40%-on nincs meg a max, kozte nem probaltam, 30%-n meg mar 64-es ID van, azt probaltam eloszor de ugye az felesleges... ping 19ms
maradhat?
Status: Showtime
Retrain Reason: 0
Max: Upstream rate = 1232 Kbps, Downstream rate = 18012 Kbps
Path: 0, Upstream rate = 1085 Kbps, Downstream rate = 18591 Kbps
Link Power State: L0
Mode: ADSL2+
Trellis: U:ON /D:ON
Line Status: No Defect
Training Status: Showtime
Down Up
SNR (dB): 5.5 12.5
Attn(dB): 16.5 7.8
Pwr(dBm): 0.0 13.3
ADSL2 framing
MSGc: 56 10
B: 201 155
M: 1 1
T: 3 1
R: 10 0
S: 0.3471 4.5714
L: 4886 273
D: 32 1
Counters
SF: 7208 6507
SFErr: 0 0
RS: 1340712 0
RSCorr: 15 0
RSUnCorr: 0 0
HEC: 0 0
OCD: 0 0
LCD: 0 0
Total Cells: 5128263 7917
Data Cells: 0 0
Drop Cells: 0
Bit Errors: 0 0
ES: 0 0
SES: 0 0
UAS: 17 0
AS: 117
INP: 0.26 0.00
PER: 16.14 18.28
delay: 2.77 1.14
OR: 30.72 7.00
Bitswap: 13 31
Total time = 2 min 48 sec
SF = 7208
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Latest 1 day time = 2 min 48 sec
SF = 7208
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Latest 15 minutes time = 2 min 48 sec
SF = 7208
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Previous 15 minutes time = 0 sec
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Previous 1 day time = 0 sec
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Showtime Drop Reason: 0
Last Retrain Reason: 0 -
dchard
veterán
Igen ismerem, hát amivel én dolgozom az azért ennél drágább kütyü úgy kb. egy nagyságrenddel. De mondjuk arra amire kell az is jó.
Valóban a kilóméteres hurkán amúgy az is egészen jó eredmény.
"rakerdeztem az ID-re, hogy lehetne-e piszkalni es meglepo modon, lehet, hogy nem tudja pontosan mi az, de elmondta, hogy elore meg van hatarozva a profil minden sebesseghez, es nem tudjak beallitani a 15-s profiljához tartozó ID-t a 20-ashoz"
Persze, mert a DSLAM portodhoz effektíve nem fér hozzá, ahol ezt igenis be lehet állítani, csak csomagot tud váltani azt kész.
"kerdeztem a szinkron sebességet is, azt mondta, hogy ez az uj 20M-s profil ugy van beallitva, hogy 12 es 24M kozott szinkronizal ugy hogy 9-10dB kozott legyen az SNRM"
Nem pont így van: a profil maximum sebessége a target SNRM van meghatározva a többi a vonalon múlik. Ha elég jó a vonal akkor a max sebesség fog koppanni mielőtt eléri a target SNRM-et a modem, vagy ha nem olyan jó, akkor a target SNRM fogja korlátozni a vonal sebességét.
A 15-ös csomagban valszeg máshogy van az ID/FEC konfigurálva kevésbé volt szigorú mint most. Amúgy a 15-ös profilnak valahol 18.5xxx-nél van a vége azt simán ki fogod tudni hajtani ahogy nézem.
Dobj egy Info gomb kimenetet az új "jó" késleltetéses állapotról!!!
Dchard
-
dchard
veterán
Hol van az még
Bár a ZH-k után éppen rám férne az ivás...
A csávókámat videóra is vehetnéd, valószínűleg napiszar gyanús lenne a produkció.
Viccet félretéve: feltétlenül kíváncsi vagyok arra, hogy mivel fogja tömni a fejedet a mellébeszélésen kívül, majd jön hogy messze vagy a központtól, vagy a klasszikus "ennyit bír a rendszer" szöveggel.
Egyébként az Info gomb kimenetében van egy "Delay" nevű paraméter, na ott látod, hogy maga az ADSL mennyi késleltetést rak rá irányonként. Ehhez még persze hozzájön a magyar backhaul és a nemzetközi irány is ha olyan helyen játszol, ez kizárólag az ADSL fizikai rétegét mutatja. Ez nálad delay: 7.08 8.00. namost akinél 16/2 az ID azoknál ezek jellemzően 2/2 vagy 3/3ms. összeadva kijön a különbség: 4-6ms vs 14-16ms és ez csak a DSL.
Dchard
-
dchard
veterán
32/2 a tuti megoldás de lehet 16/2 is.
De fogadjunk egy liter pálinkában hogy fingja nem lesz róla, hogy mi az az interleaving az összefüggésre meg pláne. Feltétlenül kérdezz rá így konkrétan: "Te figyi, tudod mi az az interleaving?" És ne hagyd kitérni a válasz elől. Innen fogod látni, hogy lófasz a tudásuk esti holdfénnyel.
Akarok röhögni egy jót
Dchard
-
dchard
veterán
A 37 vs. 90 az elég druva. Szerintem ennyit nem a DSL-en szed össze hanem nemzetközin.
Amúgy itt és most mondom: hiába rak vissza 15megára, egy centivel nem lesz jobb, ha ugyanilyen magas lesz az ID akkor ugyanilyen magas lesz a késleltetés is. Arra próbáld rávenni, hogy az ID-t állíts át 16/2-re vagy maximum 32/4-re (van még 32/2 is), bár szerintem fogalma nincs erről és nem is fér hozzá ezekhez a beállításokhoz. Szerintem az SNR-t sem érti pontosan, hogy mi és hogyan függ össze.
Régen például keringett egy Telekomos oktatási anyag amiben volt egy táblázat, hogy a végponton milyen mért SNR margin (igen jól látod, margin) a megfelelő érték, amiben a 30 vagy afeletti volt a szuper, és 12-től lefelé a nagyon rossz minősítés.
Namost ezzel csak az a baj, hogy amelyik vonal 30-as SNR margint produkál, az túl nagy adászinttel ad és csak a zajt generálja a többi vonalon, a DSLAM meg nem engedi a beállított minimum alá az SNR-t szóval eleve nem érheti el a modem a nagyon rossz besorolát (az általam készített firmware-ről most ne beszéljünk
)
6 és 10dB között ideális a margin, én 15dB-nél már venném vissza a power-t. A világ jobbik felén jellemzően 6dB az SNR margin mindkét irányba és inkább picit nagyobb az ID és a FEC amivel megoldják a problémákat, ugyanis összességében többet nyersz sebességben ha 10 helyett 6dB a margin és inkább a FEC-et növeled.
Sok hibás vonalat birizgáltunk már itt együtt, de minden esetben az volt, hogy ahol 12-13dB-re emelt SNR margin sem oldotta meg a problémát, ott fölmehettünk 20-30dB-re is, meg lerakhatták lassabb csomagba is, ugyanúgy szakadt. Ezt nem értik meg, hogy a lassítás az nem a probléma kivizsgálását jeletni, pláne nem a megoldását.
Dchard
-
dchard
veterán
Másodlagosan meg majd azt mondják, hogy a hibát elhárították csak éppen nem történik semmi
Mondjuk arra azért kíváncsi lennék, hogy a mérésen kívül valakinek van-e gyakorlati problémája a megnövekedett válaszidővel, mert a 10-15 helyett a 20-30ms-os késleltetés sem vehető észre a gyakorlatban. Ez ugye fordulási idő, tehát a 30ms-nak is csak a fele, amíg a csomag például játéknál elér a szerverig.
Dchard
-
dchard
veterán
A koncepció alapvetően el van tolva a már említett IPTV-s előfizetők miatt.
Szerintem arra reklamálhatsz hogy a pinged megnőtt, a sávszélességre viszont nem. Határozottan állítsd hogy a csomagváltás után történt mindez és hogy előtte teljesen jó volt, stabil volt stb.
Ezt lehet tenni, de tömegesen kéne jelezni az ilyen panaszokat mert egy fecske miatt nem fogják az országos beállításokat megváltoztatni...
Dchard
-
dchard
veterán
Azért nem járatjuk a vonalat 3dB-s marginnal mert nagyon pici a headroom a változásnak amik mindig vannak egy DSL vonalon. A kicsi margin miatt nagyot nőhet a nem javítható hibák száma, a vonal jellemzően instabillá is válik. AZ elvi lehetőség adott a 3dB-s marginra de mióta a Telekom nyomja a DSM-et (jól láthatóan szar beállításokkal mert mindenki reklamál minimum a ping növekedésére), és nagyon könnyen megkaphatod ilyen beállításokkal az SNR lockot ami jelentős lassulást fog eredményezni.
Hát ezért nem.
Dchard
-
dchard
veterán
Leírtam, hogy miért nem járatjuk 3dB-s marginnal a vonalat, ha nem értesz a szóból akkor magadra vess. AMúgy is: 3dB-s marginra én is benyomnám a 64/8-as ID-t a Telekomos mérnökök helyében...
A gyorsabb csomagtól azért lett nagyobb a késleltetés mert csökkent a tartalék, ráadásul a képeken látszik, hogy az áthallási zaj nálad eléggé jelen van. Ha sokan fizetnek elő ADSL-re ez a következmény.
A lassabb csomagot nem fogod visszakapni mert már nem létezik. Amiben reménykedni lehet, hogy esetleg felülbírálják a csomagokhoz tartozó ID és FEC paramétereket, mert az tisztán látszik, hogy az IPTV miatt emelték meg ezeket, hogy minnél kevesebb bithiba legyen amitől pixelesedik a kép.
Dchard
-
Szajo
őstag
És akkor lényegében hogy lépek be oda? le kell szedni valamilyen programot hozzá vagy hogy? Bocsánat de teljesen kínaiak nekem ezek a dolgok, de még is szeretném, ha tudnék csinálni egy vonaldiagot, hogy elküldhessen dchardnak
"Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy belépünk a modembe telneten és kiadjuk az "sh" majd pedig a "dmesg" parancsot. A dmesg parancs kimenete jó hosszú lesz, az elején keressük ezt a két sort:"
Telnet nélkül ezt sem tudom megtenni :S
-
dchard
veterán
Sehogy. Ennél nem lesz gyorsabb ha tótágast állunk akkor se.
Még esetleg 50%-ra vissza lehet venni, hogy 6dB felett legyen a margin, de ennek már nem nagyon van értelme. Nem hiszem, hogy az ezzel nyerhető pár száz kilobit/s növekmény jobbá tenné az életedet
Késleltetéssel meg nincs mit kezdeni. Irányonként még így is csak 8-10ms. Aki ezen nem tud rendesen játszani az beképzeli magának hogy ez a késleltetés miatt van.
Dchard
-
dchard
veterán
Onnan látom, hogy első képen még a régi az uplinked míg a másik képen már megvan a 20megáshoz tartozó érték.
Miután beállítottad az SNR-t a lap alján Save majd Administration menüpontban újraindítás megvolt? Ne halsználd a DSL settings alján a Save & Reboot gombot! Úgy csináld ahogy leírtam.
ja és a 60%-on miután megvolt a restart csinálj megint képeket, de az előbbi kettő mellé még másold be az Info gomb kimenetét (grafikonoknál alul van a webes felületen).
Dchard
-
dchard
veterán
Az első képen még nem történt meg az emelés.
A második képen már igen.
SNR margin csökkentése 70% vagy maximum 60%-ra hoz még további gyorsulást, a késleltetés az ID növekedése miatt következett be, ezzel nem lehet mit kezdeni. Az extrém margin csökkentés a vonal csúnya meglassításához vezethet szóval nem ajánlom.
Dchard
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Újszeru GIGABYTE G5 - 15.6" FullHD 144Hz - i7-13620H - 48GB - 1TB - RTX 4050 - Win11 - 1,5 év gari
- Eladó garanciás,új állapotu projektorom kihasználatlanság miatt!
- Acer Nitro V ANV15 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-13420H - 16GB - 512GB - Win11 - RTX 3050 - 2,5 év gari
- GIGABYTE GeForce RTX 4060 EAGLE OC 8G (GV-N4060EAGLE OC-8GD
- TP-Link Archer AX73 AX5400 Router
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H170M i7 6700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB KOLINK Observatory Lite TT 500W
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest