Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- OLED monitor topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- OLED TV topic
- Mindennél nagyobb: tesztpadon a Ryzen 9 9950X3D CPU
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
btprg
senior tag
Ne haragudj, de te normális vagy?
Te annak tapsolsz, ha szándékosan kompatibilitási problémákat okoznak, meg megszüntetik a visszafelé kompatibilitást? Mer há' haladni kell a korral... Tudod nem mindenki arra akarja a szabadidejének a 80%-át fordítani, hogy feleslegesen újabb és újabb bloatware-ek használatát tanulja, mert szándékosan ellehetetlenítik. Biztos az is tetszene, ha 2 évente lerombolnák a házadat, mert már elavult, építs újat.
-
poli27
veterán
Ez megint a spórolás sztem
-
Solten
őstag
Jól teszi.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
Auratech #193 üzenetére
Azert ez biztos nem igy fog menni. Az iPadra irt appok iPadon mukodnek jol es sok nem irhato at billentyuzetes, egeres vezerlesre elmeny, hasznalhatosag vesztes nelkul. Van ami persze jobban is fog mukodni Mac-en, pl. egy irodai szoftver, ami pont tableten bena. Van aminek meg nem lesz ertelme Mac-en, mint pl. egy rajzprogram. Amugy meg az sem biztos hogy automatikusan megkapunk minden magvasarolt iOS app portjat Macre ingyen.
-
Auratech
őstag
válasz
#54625216 #192 üzenetére
Van egy váltás. Meglesz. Nem kötelező betagozódni. IPadot se kötelező venni, az armos Mac se kényszer. Akinek beválik, használja, akinek nem leteszi, eladja. Meg se veszi. Nekem az iPad Air 2 a második almás cuccom, az iPad4 után és a telóm is 7-es iPhone.. Nagyon príma pc-k vannak. Egy jó Ryzen ws az tényleg jó és senki nem beszél le róla senkit.
A változások tükrében viszont nagyon könnyen fogok úgy dönteni, hogy lehetőség esetén nem iPadot, hanem Macbookot veszek az elöregedő Air2 után. Akkor a párszáz appról se kell lemondanom, amit már egyszer kifizettem, jelentős összértékben, az elmúlt nyolc év alatt.
Legalább is a javukról nem. -
törölt tag
válasz
Kilobeat #181 üzenetére
Nem szabványokról van szó, hanem a nem párhuzamosítható számítások célhardveren futtatásáról. Pl. a Mac Pro-hoz lehet venni AfterBurner kártyát a ProRes Raw videók realtime dekódolásához, hasonló opcionális megoldásokat lehet alkalmazni a zeneiparban is, ha lesz rá igény.
-
cucka
addikt
-
Ezekiell
veterán
Már leírták, miért tévedsz, én csak egy sört kérek
Miért osztod az észt, ha fogalmad nincs arról, amiről szó van?
(És nem azt a két csókát ismerem, hanem azt konkrétan én csináltam/csinálom évek óta, de sebaj pajti)
(#184) AlStokes nem mindenhol vannak ám microservice + dockerized cloud-native appok
Bizony vannak olyan NAGYON nagy cégek, ahol jó 20-30 perc egy build (sima build, nem verify). Bárcsak minden ilyen projektet újra lehetne írni, és szétdarabolni, de sajna ez nem realitás.
-
Alex91
félisten
[link] , na, ezt tudja az ARM...
-
Kilobeat
tag
válasz
#54625216 #100 üzenetére
Ha picit is ismernéd a pro audio ipart nem mondanál ilyen marhaságokat, hogy bármit fél éven belül...
37 éves szabványoktól nem bírnak elköszönni egy 20 éves interface se veszít az értékéből, mert annyira nincs fejlődés.
Másrészt az audio mindenkinek huszadrangú, a gaming audio proceszorok is csak 1-2 részfeladatra alkalmas marketing bulshitek voltak mindig is, nem véletlenül halt ki mind. -
-
gliskard
senior tag
válasz
Jim Tonic #176 üzenetére
"Mert egy munkagépnél marha hamar belefutsz abba, hogy kell a kraft. Ha csontra optimalizálod, akkor is gyakori, hogy nyers erő kell, az pedig nincs."
Átlag céges használat esetében egyre kevesebb a natív app, erősen böngésző alapú megoldások irányába ment el a világ nagyobbik része. És pont a böngésző motor az egyik legnagyobb fogyasztású applikáció. Apple esetében a Metal api és a saját ScO részben ezen is segít, persze ennek az lesz az ára, hogy egy ideig csak safari-ban lesz elérhető vagy bezárják a mac vonalat az ios-hez hasonlóan és csak az ő böngésző motorjukat lehet használni. -
Mert egy munkagépnél marha hamar belefutsz abba, hogy kell a kraft. Ha csontra optimalizálod, akkor is gyakori, hogy nyers erő kell, az pedig nincs.
"Abba már bele sem érdemes menni, hogy évek óta folyamatosan nő az eladott mobileszközök száma, míg a PC-ké pedig csökken." Mármint a telefonoké nő, a klasszik desktop csökken. De ettől a laptopokat nem nagyon váltják ki mással nagyvállalatoknál.
Céges laptopokba ritkán kerül még i5 is. Tévhit, hogy csak játékhoz kell i7. Főleg akkor jön jól az i7 előnye, ha csökkenteni kell a fogyasztást, de asztalihoz hasonló teljesítményt várnak.
-
Tin
veterán
Helyes, hajra Apple!
Egyreszt biztos vagyok benne, hogy a penz miatt csinaljak, nem az Intel miatt. Valoszinuleg a Qualcomm-os para ota eleguk lett a licenszdijakbol, es onallo megoldasokon es szabvanyokon torik a fejuket, masreszt mint irtak paran, hogy kevesebb fejleszto kell igy, es specifikusabb tudast tudnak kiepiteni. Es kettot lepnek most, ahelyett, hogy ARM-ra valtananak egy kulso partnerrel, megcsinaljak maguknak az egesz SOC-ot, aminek az alapja valoszinuleg ugyanaz az architektura lesz az osszes eszkozukon. Igy annyit kaszalnak rajta, ahova bearazzak.
Az mas kerdes, mennyire lesz sikeres. Mint irtak paran, a vegfelhasznaloi szegmensben konnyeden tarolhatnak az agyonoptimalizalt celprogramjaikkal, ki tudnak jonni iPad-fele hibrid termekekkel, ami egy "gyengebb" Macbook lehet, a hosszabb uzemido is talan kecsegteto, bar a power-intensive alkalmazasoknak tokmindegy, hogy 3 vagy 4 orat bir a laptop. Idovel gyanitom, hogy az oprendszereiket is osszevonjak, vagy csak UI lesz mas a MacOS, iPadOS es az iOS folott, bar itt meg majd pont az optimalizacio veszik el.
Emberes feladat. Az uzleti szegmensbe erosen ketlem, hogy be tudnak ezzel torni, ahogy a vallalati szegmensbe sem. Az iOS appokkal sokra nem mennek, persze a fejlesztok majd a nepszeru programjaikat tobb UI-al is testre szabhatjak, ezaltal penzt-idot sporolnak a multiplatform hasznalhatosaggal, de ez (is) majd az optimalizacio rovasara megy.
Abban viszont igazat tudok nekik adni, hogy az atlag felhasznalo vegulis tucatnyi programot hasznal a gepen: levelezo, cset, bongeszo, videonezo, zenehallgato, es persze az irodai programok. Ha ezt lefedik, ezzel lefedik a felhasznaloi igenyek nagy reszet. Es ezekre tokeletesen eleg lesz a jelenlegi hardveruk, plusz az iOS-es alkalmazasok konnyu portolhatosaga miatt applikaciok sokasaga jelenleg meg a gepeiken a jovoben.
Jo irany, lassuk, Apple!
-
arn
félisten
válasz
brumi1024 #171 üzenetére
A vm-docker stb alapu fejlesztesre gondoltam, nem az idere. Barmilyen platformon futtathatsz barmilyen kodot, csak egy keret az os, ami nativan alig par programot futtat - szvsz erre megy a vilag.
De irhatnam ezt mas teruletre is... egyre inkabb szukul a nativan futon appok szama, sokminden megy felhobe, bongeszo alapon sokminden elvegezheto. Szvsz a kozeljovoben csokken az os es az utasitaskeszlet szerepe az adott feladat megvalosithatosagat tekintve.
-
hunluki
senior tag
válasz
attilav2 #112 üzenetére
Szvsz ez nem is feltétlen baj. Én vettem volna almás vasat ha adnak olyat amire szükségem van. Egy kibadrága x86 szar hűtéssel sosem volt álmaim gépe, ellenben egy ilyen betalálna. Igazából már az első macbook is bejött volna (méret, passzív hűtés), ellenben a billentyűzete showstopper volt.
Ha most jön egy jó kis ARM alapú gép akkor lehet a második generációt kivárva hogy kiderüljön valóban mit tud a technika és kinövi a gyermekbetegségeit nekem simán álmaim gépe kategória.
MacOS, összes mac/iOS appom,, egy final cut ami demo alapján simán megeszi a 4k-t szerkesztés közben (az meg hogy meddig renderel majd kiderül). Emellett elviszi a napi taskokat, összejátszik tablettel, telóval, baromi kényelmes tud lenni.
-
brumi1024
veterán
-
arn
félisten
Epp azert, mert gyakran tokmindegy, hogy mit hasznalsz... nekik meg kell egy jo minosegu gep, es megengedhetik maguknak. De en ebbe nem latnek bele semmilyen apple felsobbrenduseget, foleg nem fejlesztoi oldalrol.
Az egesz huzas, epp az apple szandekaval ellentetesen, a platformfuggetlenseg fele viszi a piacot. Nekik valszeg ugyanugy megmarad a profitorientalt reszuk, de nem lesz nagyobb jelentoseguk - trendeket tudnak teremteni, de piacot iranyitani nem.
-
cucka
addikt
Én dolgoztam már olyan helyen, ahol a fejlesztők választhattak gépet, a többségnek valahogy Macbook-ja volt.
Olyan helyen is dolgoztam, ahol nem lehetett választani, a központi IT által előírt olcsó plasztik laptopot kapta mindenki. De valahogy ott is a kulcs technikai emberek meg a felsőbb menedzsment mind Macbook-ot használtak.
Meg voltam már fejlesztői konferencián is, valahogy ott is a többségnek Mac-je volt.Szóval lehet okoskodni, csak kár, akárhonnan nézem, a fejlesztők valahogy valamiért kedvelik a Mac-et.
-
törölt tag
válasz
Ezekiell #138 üzenetére
Érdemes különválasztani az "elég jó" és a "mindig az elérhető maximális" teljesítmény igénylő feladatokat.
A videóvágó alkalmazásoknál pl. sokáig a "mindig az elérhető maximális" teljesítmény volt az alap, de mára elértük azt a szintet, hogy ha a rendszer képes 4K 60fps raw videót effektezve realtime szerkeszteni, akkor átkerül az "elég jó" kategóriába és azon felül csak ritkán van szükség extra lóerőre. (Ilyen pl. a Mac Pro dual gpu-val Davinci Resolve-al.)
A "mindig az elérhető maximális" teljesítményigény jellemzően a mérnöki, tudományos feladatoknál jelentkezik, ezekben az Apple szvsz nem is akar versenybe szállni, mert ezek a területek nem részei az ökoszisztémájának.
Van még a "Blinn törvény" területek, mint pl. a 3D render, amikor az ember addig részletezi a látványt, amíg a renderidő még elviselhető, tehát nem az adott feladat teljesítményigénye, hanem a renderidő a konstan. Ezek is a "mindig az elérhető maximális" telejesítményigényű feladatokhoz tartoznak, de itt már figyelembe kell venni a párhuzamosíthatóságot.
Nem nehéz belátni, hogy a többszálú alkalmazások kiszolgálására az Apple garantáltan jobb ár / teljesítményt tud kihozni a saját cpu-iból, mint ha Intelen maradna. Egyszerűen több magot vagy cpu-t rak ugyanabba a rendszerbe és mondjuk 3D rendernél máris ledolgozta az x86-al szembeni teljesítmény hátrányát.
Az A5X-ért anno a Samsungnak 23USD-t fizettek, feltételezhető, hogy az A12Z előállítása sem kerül többe. Ha csak a jelenlegi mac miniket nézzük, az i3-i5 processzor opciók között kb. 400USD az árkülönbség amiből 16 db. extra A12Z processzort, azaz 128 cpu magot tudnának hozzáadni a rendszerhez.Maradnak tehát az:
- egyszálú teljesítmény kritikus
- Apple ökoszisztémába illeszkedő
- "mindig az elérhető maximális" teljesítményt igénylő
feladatok.Ezeknek egy részét viszont le lehet fedni a cpu-ba integrált célhardverrel is, tehát a lista tovább szűkül.
Valójában csak azoknál a feladatoknál jön elő az x86 egyszálú teljesítmény előnye az ARM-al szemben, ami:- egyszálú teljesítmény kritikus
- Apple ökoszisztémába illeszkedő
- "mindig az elérhető maximális" teljesítményt igénylő
- általános, célhardverrel nem lefedhető
feladatok.Szvsz az Apple-nél alaposan kielemezték ezen feladatok körét és ennek tudatában hozták meg a döntést, de persze lehet, hogy tévedek (vagy ők tévedtek).
-
arn
félisten
Ez az egesz nem azert lesz erdekes, hogy mi van a macekben, hanem attori a korlatot az x86 es az arm kozott... es onnantol lehetoseg lesz sok teruleten nagy teljesitmenyu arm alapu hwt fejleszteni teljesen mas alapokon, mint a mostani sokmagos x86 procik. Az amd-nv mar szvsz regota var erre.
Az apple sem hiszem, hogy minden teruleten a sajat procira akarna tamaszkodni kesobb sem, mert idovel ugyanugy elvesztenek a versenyt a hwspecifikus cegekkel szemben, mint ahogy elotte tettek, ha bezarkoznak. Erdekesen alakul a kov evtized, jo esellyel stafetabot valtas lesz tobb teruleten. -
brumi1024
veterán
Airbnb, Twitter, Instagram, Amazon, Transferwise, hogy csak néhány példát említsek olyan helyekre ahol Macet használnak fejlesztői gépeknek (és nem az iOS appok miatt). Nem véletlen nyomja ennyire a Microsoft a WSL-t, anélkül elég sok szívással jár a fejlesztési feladatok nagy része.
-
Sanya
nagyúr
válasz
Jim Tonic #85 üzenetére
Így van. Remélem én is bukom majd egy ekkorát, mint a Microsoft. Tudod mennyi pénzt szedtek be szabadalmakon, amit az androidos telefongyártók fizettek nekik, mint fat, fat32, exfat és egyéb szabadalmak felhasználása miatt? nagyon-nagyon sokat. Nem jött be, de pénzügyileg sikeres volt (nem a mobil os, hanem amiatt behúzott pénz
)
-
Sanya
nagyúr
Sőt, a macOS fejlesztő is macOS-t használ! Sőt a gépkocsi teszterek gépkocsikon mennek! Vagy a szakácsok főznek!
nordic bank környezetben ugye ilyen 10-20.000 fős irodaházakban kódolnak nem? Vagy Expedia checkout fullstack fejlesztő hordái állnak sorban az apple boltok előtt ugye?
Vagy léteznek fejlesztők a banki appok fejlesztőin kívül is? Vagy csak azt a két csókát ismered?
-
dokanin
aktív tag
Én nem a jövőbeli procikuk trhottling-járól beszéltem, hanem a maiakról. Annak okán, hogy ha belép a throttling és lelassul a proci, most is észrevesszük és bosszankodunk is rendesen miatta. Ha jövőben lassabb lesz valami, mint ahogy megszoktuk az bosszantó lesz és azért benne van a pakliban. Nincsenek illúzióim efelől.
Kicsit olyan érzésem van mostanában az ARM procikkal kapcsolatban, mint annó Alonsóval a Forma1-ben. Alig mutatott fel valamit, de mégis mindig ő volt a nagy pilóta.
Most meg az ARM az x86 verő csodaproci, miközben gyakorlatban teljesen más liga. Az egyik kb 10 wattos jelenleg a másik meg kb 150 wattot eszik. Nem hinném, hogy annyival jobb lenne, hogy ugyanazt a teljesítményt hoznák ekkora fogyasztás különbséggel. Ha meg megemelik a fogyasztást ki tudja mit fog tudni. Lehet kiderül, hogy ott meg az x86 mégiscsak a nyerő.
Na majd meglátjuk. -
Auratech
őstag
Ha lesz olyan Mac noti, ami könnyű, elég erős és minden ott lesz rajta a ventinyílásokon kívül, mint egy "rendes" Macbookon, ráadásul az összes, IOS eszközre, mondjuk 2012 óta megvett, használt, és fejlesztett appot használhatom rendes fájlkezelővel, az nem csak nekem, hanem rengeteg másnak is rendkívül vonzó lehetőség lesz.
-
strogov
senior tag
válasz
Ezekiell #149 üzenetére
Az A12Z most sem lassú cpu-ban, párban van egy i7U-val. GPU-ban meg erősebb mint bármelyik intel. Az év végi arm lassabb biztosan nem lesz.
Ha majd kijön egy arm mac akkor meg lehet mondani, hogy mire használható. Szerintem kódolásra bőven jó lesz, de majd kiderül. Lassan úgyis mindent build server-en fogunk fordítani. Sokkal ritkább a "de ez nálam működik nézd meg!" mondat. Liquibase most baszta el harmadszor ugyanannak a changeset-nek a futását (nem runonchange, mert az egyébként is szar). -
E.Kaufmann
veterán
válasz
macilaci42 #153 üzenetére
Amúgy az nem lehet, hogy úgy vannak az Apple proci magjai módosítva, hogy az x86-ból fordított, eredetileg intel procira optimalizált kód ezen az arm procin is elég gyorsan működjön? Byte sorrend, egyes utasítások optimalizációja, pár plusz utasítás, amit gyakran használnak ezek a plugin-ek is, stb...?
A másik, hogy ezek a plugin-ek mind kézzel optimalizált assembly-ben írt programok? Mert ha nem, akkor simán lehet fordítani is. -
macilaci42
csendes tag
válasz
#54625216 #100 üzenetére
A zeneszerkesztéssel csak az a gond, hogy professzionális körökben mindenki plugineket használ, független attól melyik DAW-ot részesíti előnybe (Ableton, Logic Pro, Cubase, ProTools stb.). Ezek lehet VST/AU/AAX formátumba, és egytől egyik át kell majd írni ARM-re. Amíg ez nem történik meg, addig senki nem fogja használni a Logic-ot natívba, csak a nagyon amatőrök.
-
nuke7
veterán
Jó GPU = nagy számítási kapacitás -> ki kell számolnia valaminek a pixeleket és mivel nem is natívban ment a TR, ezért nagyon optimalizálni se tudtak szerintem rá... az meg fogyasztással jár, még akkor is, ha natívan tudnak az arm-os gpu-k mindenféle kódolást/dekodolást/effektet, stb.
én arra tippelnék, hogy volt alatta valami dGPU, már csak azért is, mert nem láttuk a mac mini-t ott a monitor mellett... -
kalimist
aktív tag
válasz
moleculez #141 üzenetére
A Bloomberg szerint az első chip 12 magos lesz (8 perf+4 low power) és az A14-ben lévő Firestorm és Icestorm magokra épül. Ez kettővel újabb architektúra lesz (kétszer annyi teljesítményre kihegyezett maggal), mint a demózott A12Z, ami elég szépen vitte a bemutatott dolgokat. Ami pedig a GPU-t illeti az A13 GPU-ja 35-40%-kal gyorsabb az a A12-nél és azt gondolom, hogy a következő generáció (A14) is nagy előrelépés lesz teljesítményben. Mindez a TSMC 5nm-es gyártástechnológiájával készül, amely komoly előrelépés a 7nm-hez képest.
Kuo szerint az első két gép a 13 colos Macbook Pro és egy új 24 colos iMac lesz az év végén. Ez utóbbi az iPad Pro-ra fog hasonlítani megjelenésben.
-
dabadab
titán
válasz
Ezekiell #149 üzenetére
Meg ez az "optimalizálás" azért egy erősen vúdúként használt szó.
Ha egy program számításigényes, akkor az számításigényes, akkor is, ha pontosan lehet tudni, hogy milyen CPU-n fog futni.
Ha meg ezek a számítások nem jól párhuzamosíthatóak meg sok feltétel meg egyebek vannak bennük, akkor annak CPU-n kell futnia, nem lehet kirakni GPU-ra.
Ennyi. -
cucka
addikt
Jelenleg ARM lassabb, mint az x86. Ha emulációra lesz szükség, márpedig lesz, még lassabb lesz.
Jelenleg senki nem tudja, milyen processzor lesz a fél év múlva bemutatott laptopjaikban. Van egy tippem, hogy a tavalyi ipad processzoránál gyorsabb lesz. Szóval azt sem tudja még senki, hogy lesz-e bármilyen visszalépés teljesítményben, mint ahogy azt sem, hogy mennyire fog throttlingolni a még be sem mutatott processzoruk a be sem mutatott laptopban.Ha kitalálják, hogy az új Mac is zárt lesz, (márpedig ki fogják mert nagyot szakítanak vele) ezentúl speciális üzleti appokat sem lehet mac-re úgy fejleszteni, hogy ne kellene engedélyeztetni és store-ba feltenni.
Mac app store van már vagy 10 éve, de még nem találták ki, a tegnapi bejelentéssel sem, szóval egyelőre a gondolatmeneted a fantázia birodalmából származik. -
moleculez
veterán
válasz
Ezekiell #134 üzenetére
Szerintem schimán lehet. Egy iMac esetében pl megnégyszerezhetik a magszámot, meg a mindenféle extra chipek számát/teljesítményét, és egy kis aktív hűtéssel simán elvan, az energifelhasználás pedig még mindig töredéke lesz azonos célra szánt x86 megoldásnak. És akkor lehet jönni azzal, hogy de a 3d render 4k HDR-ben megeszik bármekkora gépet, ha lesz alá app akkor azt szarrá lehet optimalizálni ehhez.
#140 a fordítást telepítéskor elvégzi, utána mit emulálsz? -
dokanin
aktív tag
Furcsa, hogy nem látod. Már azt is észreveszi az ember ha a gépe throttlingol. Jelenleg ARM lassabb, mint az x86. Ha emulációra lesz szükség, márpedig lesz, még lassabb lesz.
Az egy mítosz, hogy az Apple majd annyira agyonoptimalizál mindent, hogy minden szipi-szupi lesz. Az biztos, hogy a jelenlegi helyzethez képest lesz teljesítményveszteség. Továbbá lesz plusz munka a fejlesztőknek. Ezentúl két platformon kell tesztelni azaz mindenből dupla annyi kell.
Ha kitalálják, hogy az új Mac is zárt lesz, (márpedig ki fogják mert nagyot szakítanak vele) ezentúl speciális üzleti appokat sem lehet mac-re úgy fejleszteni, hogy ne kellene engedélyeztetni és store-ba feltenni. Ez is elég nagy hátrány. Konkrétan engem nagyon rosszul érint. És mit nyerek? Nagyobb üzemidőt? A mostani 8-10 óra szerintem már most is bőven elég. Ha majd 48 óra lesz egy nap, akkor talán kellene több. -
tomy8614
csendes tag
Nem hiszem, hogy bármiféle teljesítmény problémájuk lesz, több mint 10 éve reszelik az ARM-ot, pontosan tudják, hogy mekkora teljesítményt tudnak kifacsarni belőle. Már az A12Z is döbbenet, hogy mit művel az "emulált" Rosetta 2-vel: [link]. És az is eléggé valószínű, hogy ennél csak erősebbek lesznek már az első szériás gépek is.
-
Ezekiell
veterán
válasz
#54625216 #136 üzenetére
A céljaik és az okaik egyértelműek, ebben egyetértünk. A developerek viszont mindig célközönségnek kell lenniük, elvégre devek nélkül nem lesznek appok, akkor meg igen szegényes lenne a kínálat
Behatárolt célfeladatok: ez tiszta sor, ha ez az irány, akkor persze h elég, csak akkor a felhasználóbázis is szűkül (amit meg megnyerhetnek az "instagrammereken" akár, nyilván nem idióták ülnek az Apple boardban és marketingen)
(#139) tomy8614 ez mondjuk elég meggyőző, be kell valljam. Ejj, várom azt a real life benchmarkot már vmi külsőstől, mint a wccftech pl.
-
5150
aktív tag
Jah. Arról nem is beszélve, hogy az iPad-nek simán vállalhatóan kényelmesen használhatóak a szoftverei. A tablet forradalom pedig az iPad-el indult útjára, rohadtul nem a surface-el.
-
törölt tag
válasz
Ezekiell #119 üzenetére
A klasszikus értelemben vett power userek már kb. az XServer vonal leállításakor kikerültek az Apple célközönségéből.
A Mac a tartalomfejlesztőket célozza, azaz hogy bármilyen tartalomfejlesztést (beleértve: grafika, videó, 3D, fotó, zene, stb.) meg lehessen oldani az Apple ökoszisztémán belül. Ennek fő oka nem maga a Mac üzletágon nyert profit, hanem az önállóság: még véletlenül se tudják kirántani az Apple alól a talajt mondjuk egy Windows oldali zárt szabvány bevezetésével, mert azzal nem csak a macOS, hanem az iOS felhasználókat is megszivatnák."Miért olyan marha nehéz elfogadni, hogy igenis sok olyan ember van, akinek SZÜKSÉGE van az erőre?"
Ez oké, de a nagy kérdés, hogy általános számítási teljesítményre is feltétlenül szükség van-e, vagy elég adott, jól behatárolt célfeladatokat kiszolgálni.
-
strogov
senior tag
Akik teljesítmény miatt aggódnak: Az A12Z nyers erőben hasonló teljesítményt ad mint egy i7U. Ez nyilván nem HQ, de az összes akkus mac-et nyugodtan lecserélhetik év végén ha ezen múlik. Szerintem az alját cserélik első körben, és ha nincs nagy gáz akkor a következő wwdc-n bejelentik az összes mobil gépükre.
-
Ezekiell
veterán
és a játékosokon kívül ténylegesen nincs is rá szüksége
/arcpálmaMiért olyan marha nehéz elfogadni, hogy igenis sok olyan ember van, akinek SZÜKSÉGE van az erőre?
(#133) moleculez hát én is csak abban bízok, hogy valami olyat csináltak, amit még soha senki, és úgy megnövelték az ARM erejét, hogy ihajj - de azért kétlem. A rendes hűtésről meg ne is beszéljünk, a mostani Macbookoknak is akkora szarhalom a hűtése, hogy normális mérnök kikaparja a szemét, ha meglátja
Ezen a téren csak fejlődni tudnak (apple mérnök ezt olvasva: hold my beer
)
-
moleculez
veterán
Pont így gondoltam én is, de honnan tudjuk, hogy az elmúlt 4-5 évben mit főztek ezek a boszorkánykonyhájukban?! Lehet építettek olyan ARM alapú clustert / stacket hogy azóta is Threadripperrel etetik azt a szörnyet. Az egész keynote macOS része alatt egy iPad SoC volt. Ne feledjük, nem a piaci megoldásokra, aktuális Snapihoz vannak kötve, azt csinálnak amit akarnak. Nagyobb készülékek, amik akár rendes / aktív hűtést is kaphatnak, magasabb TDP keret, nem egy mobil teló akksijával kell gazdálkodni egy macBook esetén, nem beszélve az iMacecről ami ugye nem is akksis.
-
strogov
senior tag
"Ha kiadok valamit, mindig két verzióra lesz szükség?"
Legalább a hírt el lehetne olvasni. 122db hozzászólásnál sokkal rövidebb.
Lesz Universal 2. Azaz amit így fordítasz az mindkét platformon működni fog. Nem olyan bonyolult. Ha nagyon leegyszerüsítjük, akkor a fordító 2 binárist készít, és berakja egy csomagba. Amikor futtatod akkor a megfelelő indul el. Sokáig valószínű ez lesz az alapértelmezett, és külön tenned kell azért, hogy ne ilyet fordíts.
Rosetta 2 azoknak lesz akik nem akarnak újra fordítani. Ilyenkor előre, vagy JIT "fordít" egy arm binárist az x86 alapján. Ez sem emuláció, sokkal inkább visszafejtés, majd újra fordítás. A mac binárisokra elég jó rálátásuk van hozzá.
A fenti kettőn kívül lesz még virtualizációs konténer ha olyat akarsz futtatni ami más platformról jön.
-
zsoltiz
aktív tag
"Az Alma lebutított Surface utánzatokat gyárt, óriási dicshimnuszok közepette, amíg az eredetit kötelezően-kényszeresen ekézi és ekézte mindenki. "
Az alma nem gyárt surface utánzatot, már ha az iPad-re gondolsz.Az iPad egy tablet minden porcikájában, erre optimalizált oprendszerrel, aminek az UI-ja is úgy van kitalálva a kezdetektől, hogy normálisan lehet tabletként használni (olyan a felület, olyanok a szoftverek, hogy kényelmes ujjal tapicskolva használni). Az hogy lehet hozzá billentyűzetet csatlakoztatni csak egy kényelmi funkció, asztalra lerakva így is lehet használni.
A surface meg egy tablet hardver, de egy olyan OS-el, amit még mindig nem sikerült a gyártónak tabletre optimilizálni. Ujjal vezérelni/kezelni gyakorlatilag kínszenvedés. A szoftverek sem erre vannak kitalálva. Az édeskevés ,hogy a startmenü szépen fullscreenben is meg tud nyílni és van onscreen billentyűzet. Attól még a windows és a rá készült szoftverek 99%-a nem tabletre (ujjal kezelés, gesztus vezérlés) készült, csak pár funkció rá van erőszakolva. Ezért ezt igazából csak cerkával meg billentyűzettel lehet normálisan használni. Akkor viszont pont olyan mint egy windows-os laptop. -
E.Kaufmann
veterán
-
jeriko2
tag
válasz
Jim Tonic #33 üzenetére
"kétségem van, hogy meg tudna közelíteni egy i7-et."
Miért kellene megközelítenie egy i7-et? A felhasználók nagy részének kb. fingja nincs arról, mekkora frekvencián milyen proci ketyeg a kütyüjében (és a játékosokon kívül ténylegesen nincs is rá szüksége, a videót meg pont emiatt demozták).
Viszont ezzel a lépéssel össze tudja vonni a mobil és desktop fejlesztéseket, nem kell külön csapat egyikre és másikra, ugyanaz a szoftver fut majd itt is és ott is. Rengeteg erőforrása szabadul fel azon túl, hogy a zsebében marad a processzoron elérhtő haszon. A user részéről meg teljesen logikus lépés lesz ha az iPhoneja mellé egy mac-et vásárol, mert ugyanazt a rendszert (és vele az átjárhatóságot) kapja. Jó eséllyel meg fog nőni a mac-ek iránt érdeklődők száma.
Abba már bele sem érdemes menni, hogy évek óta folyamatosan nő az eladott mobileszközök száma, míg a PC-ké pedig csökken. -
cucka
addikt
Userként be kell nyerni egy csomó kompromisszumot és nem kapsz érte semmit.
Az a baj, hogy userként nem látom azt a hűde sok kompromisszumot, feltételezve, hogy a chipek teljesítménye rendben lesz.Egy talán "jobb üzemidőt", ami szerintem már most sem rossz egyébként.
Akkor megfogalmazom máshogy - jobb hatékonyságot. Lást a mostani Macbook Air-t, ami ARM alapon akár lehetne egy passzív gép is, de intel alapon ez elképzelhetetlen. Az azért nem állapot, hogy az intel proci terhelés alatt a tdp érték tripláját fogyassza.az Apple ki akarja terjeszteni a zárt ökoszitémát, hogy még többet tejeljünk nekik
Most magyarázd már el, mitől volt nyíltabb eddig az Apple ökoszisztémája azért, mert x86 platformot használtak? Ha natív alkalmazást akartál bináris formában terjeszteni, eddig is szükséged volt egy Mac-re, open source alkalmazást eddig is le tudtad fordítani magadnak, semmi se változik.
(Amúgy natív Windows binárist tudsz más oprendszeren készíteni? Ha már zárt platformokról van szó) -
cucka
addikt
válasz
E.Kaufmann #125 üzenetére
Most is lesz, universal binary-nak hívják
-
-
dokanin
aktív tag
Ja és még van valami. Mi lesz a meglévő gépekkel? Azokat meddig fogják támogatni?
Az elkövetkező 10 évben mind a két rendszert kell majd támogatni fejlesztőként?
Ha kiadok valamit, mindig két verzióra lesz szükség? Azt nyilván nem mondhatom, hogy én mostantól nem foglalkozom az x86-os mac-ekkel. Azok meg még 10 év múlva is itt lesznek, feltéve, hogy csak 2 év múlva lesz meg az új szisztéma. -
dokanin
aktív tag
Hát épp ez a baj. Userként be kell nyerni egy csomó kompromisszumot és nem kapsz érte semmit. Egy talán "jobb üzemidőt", ami szerintem már most sem rossz egyébként.
Valószínűleg itt tényleg az van, hogy az Apple ki akarja terjeszteni a zárt ökoszitémát, hogy még többet tejeljünk nekik, amit csak így tud megvalósítani.
De a vicc az, hogy még azt is el fogják érni, hogy ezért lelkesedjenek a népek.
-
Alchemist
addikt
Akkor marad a Xamarin (vajon hogy fog teljesíteni ARM-on?), illetve a Rad Studio, ha képes lesz a natív portolásra.
-
cucka
addikt
A Mac App Store zárt, hasonlóan az IOS-hez. A különbség a kettő között, hogy Mac-re nem csak az app store-ból tudsz szoftvert vásárolni.
Tehát eddig is tudtam használni tetszőleges open source szoftvert, le is tudtam fordítani magamnak, de a Jetbrains fejlesztőeszközeit is le tudtam tölteni a honlapjukról, mindezt az app store használata nélkül. Ha jól értem, ilyen téren semmi sem változik. -
Oldman2
nagyúr
Kíváncsian várom mi fog ebből a bejelentésből realizálódni.
-
cucka
addikt
A Rosetta szerintem áthidaló megoldásnak jó. Teljesítményben biztos hoz valamennyi kompromisszumot, de még mindig végtelenül jobb annál, mint ha a meglévő szoftverek egyszerűen nem működnének, lásd ismét Windows RT.
Az ARM váltástól én kissebb fogyasztást és hosszabb üzemidőt várok, különösen azoknál a szoftvereknél, amiknél a Mac az elsődleges platform. De ez csak spekuláció és remény, egyelőre senki se látott semmilyen benchmarkot.
-
attilav2
őstag
Na ha ez a váltás sikerül nekik akkor vége a hackintosh-nak :((
-
JKJ420
tag
Azt érzem, hogy sokan itt osztják az észt, de nem gondolkoznak és főleg nem veszik figyelembe a válasz hozzászólásokat. Pedig az egész fórumnak az lenne a célja, hogy tanuljunk egymástól...
-
Tigerclaw
nagyúr
"Nem lesz olyan, mint a chromebook, vagy a korábbi ms armos vonal. Azok ugyanis erősen limitálták a futtatható alkalmazásokat vagy csak egy korlátozott store-ból engedtek telepíteni..."
Ha ismered az iOS vonalat, tudod hogy pont ez lesz a helyzet. Amint attall egyedi hardverre, nem lesz opcionalis hogy store-on kivuli alkalmazasokat telepitsel...ahogy varhatoan a downgrade sem lesz opcionalis. Pontosan az lesz mint az iOS-nel. Zart rendszer, zart okoszisztema, minden penz hozzajuk folyik be. Reszben ez nem csak uzleti kenyszer, mert minoseget es biztonsagot kell felmutatniuk.
Kulsos megoldaskent max maradnak a webes alkalmazasok, de ugye azokba is bele fog szolni, amennyire csak tud.
A Windows RT is pont ezen az uton jart. Majd lesz ra minden is. Az Adobe mar vagy 3-4 eve fejleszti a Photoshoppot iOS-re, es tovabbra sincs kesz, pedig biztos kiemelt tamogatast kaptak az Apple reszerol es mindket ceg prioritaskent kezeli. Egy kevesbbe fontos fejlesztes meddig fog elhuzodni?
Nem a teljesitmeny kerdes, hanem a szandek, meg e megterules, a vasarlo reszerol meg a bizalom.
-
cucka
addikt
válasz
Tigerclaw #102 üzenetére
Évek óta mac-et használok fejlesztésre, kérlek meséld el, milyen komolyabb szoftver nem érhető el számomra, mert eddig nem tűnt fel a hiányuk.
Azt se felejtsd, hogy a platformváltással kapsz Rosettát, szóval ami eddig futott a mac-en az jó eséllyel most is futni fog. Ez nagyon nem olyan, mint a Windows RT, amin semmilyen meglévő szoftver nem futott, és a fejlesztőknek át kellett volna állniuk a windows store-os disztribúciós modellre, hogy ezt megoldják. -
dokanin
aktív tag
Azt sem kell elfelejteni, hogy az elmúlt kétszeri architektúra váltás kényszerűségből történt, mivel a meglévő procikat már nem fejlesztették.
Most nem tudom mi indokolja ezt a váltást. Nem hinném, hogy az elméleti hosszabb üzemidő megéri a cécót. Simán lehet, hogy az újabb x86 procik nagyot fognak fejlődni ezen a téren.
A felhozott érv, hogy milyen jól vannak optimalizálva az Apple cuccok, így milyen fasza lesz az ARM, meg azért nem jó, mert ennek az x86 nem akadálya. -
törölt tag
válasz
#54625216 #100 üzenetére
Szerintem tippre is sokkal hosszabb folyamat lesz ez ennél HW és SW szinten is. Szerintem fontos nekik efelől nincs kétségem, de ez nagyon hosszú folyamat lesz mire kiforr.
Ráadásul az átállás is kérdéses az anyagi vonzat tekintetében, minden bizonnyal súlyos ára lesz mindegyik oldalon. Kérdés, hogy kinek éri meg ez a macera. Nekem biztos nem kezdetben semmiképpen. -
Tigerclaw
nagyúr
Az Apple teljes termekpalettaja kb. 2, max 3 szoftvert jelent:
- Final Cut Pro X
- Logic Pro X
- KeynoteIlletve ott van az Xcode, de az mas teszta.
Ezek az emlitesre melto szoftverei. A Pages, Numbers total fapados, mint egy 30 evvel ezelotti Word, Excel klonok elso beta verzioja. A Photos, iMovies, Garage Band iOS-es lebutitasa a fentieknek es a korabbi Aperture-nak. Szoval az hogy az Apple atall a teljes temerkpalettajaval, az nem jelent semmit. Minden a tobbi fejleszton mulik.
Azt se felejtsuk el, hogy a Final Cut Pro X es Logic Pro X-et jellemzoen nem Macbook Air-en, Macbook Pro-n hasznaljak, vagy ha igen, kenyszerbol a mobilitas miatt. Mac Pro, iMac Pro szintu Arm-os hardvert meg nem holnap fog az Apple epiteni.
Pont olyan ez mint a Chromebook, vagy Windows RT. Igen, kapsz uzemidot, meg egyszerubb hasznalatot, biztonsagot a zartsag miatt, de cserebe tordekere esik az elerheto komolyabb alkalmazasok szama.
Nezd meg hany komolyabb szoftver van windowsra, mennyi elerheto Mac OS-re es mennyi ebbol iPad OS-re, vagy iOS-re. Mindenhol nagysagrendi csokkenest fogsz latni. Sokan nem latnak uzletet abban hogy fejlesszenek a piac egy kicsi egyedi zart szegmensebe es meg 30%-ot le is kell adjanak a bevetelbol az Apple-nek, illetve ha szolgaltatast, tartalmat is adnak el el azon keresztul, akkor meg annak a 30%-at is.
Raadasul itt ugy kellene meggyozni a vasarlasrol a potencialis vevoket hogy valoszinuleg hasonlo aron lesz kevesbbe kompromisszumos, bevalt verzio is hazon belul az Apple-nel. Ehhez nem biztos hogy eleg felmutatni annyit hogy idleben tobb napig birja. Az iPad Pro is ugyanannyi ideig birja szusszal mint egy Macbook Air vagy Pro, pedig az elobbi mar Arm-os iPad OS-el. Ha hasznalod az is fogyaszt, csak jobban kezeli az idle allapotot.
-
Alchemist
addikt
válasz
#54625216 #95 üzenetére
Tehát az elmozdulás az "általános célokra elégséges, adott feladatokra célzottan felturbózott" hardver nagyon is működőképes megoldás lehet.
A teljesítményt igénylő kisebb 3rd party fejlesztők ennek aligha fognak örülni, mert a multiplatform eddig is nyűg volt nekik a korlátozott fejlesztői erőforrások miatt. Ha nem kapnak automatikusan almás célhardverre optimalizáló keresztplatformos fejlesztőrendszert, akkor az almás portolás gondjait úgy nem fogják vállalni, hogy a termékük a Windows-os verziójához képest a Mac-os teljesítményben kompromisszumos.
Vagy akár lesz-e további teljes értékű Matlab verzió.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A vállalat külön lapkákat tervezne a Mac gépekbe, illetve leporolják az egyszer már jól bevált Rosettát is.
- AMD Ryzen 9 5950X 16-Core 3.4GHz AM4 (64 M Cache, Up to 4.9GHz) Processzor! BeszámítOK
- AMD A10-7850K Quad Core FM2+ processzor
- i7-12700KF újszerű/új CPU-k: 89,999-91,999 Ft! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre)! LEGOLCSÓBB SZÁMLÁS ÁR!
- AMD A10-6700 Quad Core FM2+ processzor
- Ryzen 5 4600G dobozos, garis!!! Beszámítok!!!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest