Hirdetés
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen videókártyát?
- Locsolkodás helyett hardverekre feni a fogát az ünnepi nyúl
- CPU léghűtés kibeszélő
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Hobby elektronika
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Philips LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Amazon Fire TV stick/box
Új hozzászólás Aktív témák
-
paljani
aktív tag
válasz
Varázslóó #227 üzenetére
Miért használná a játék “össze-vissza” a magokat. Eleve #define “össze-vissza”.
Idéznék a TPU tesztjéből:”…Gaming performance of the 9950X3D is impressive—it beats every single processor on the market, the only exception is the 9800X3D...”
“…Compared to the Intel Core Ultra 9 285K, the performance uplift is around 7%, and against the 14900K the improvement is 13%...”Tehát pontosan azt kapod amiért fizetsz. Ha meg nem kell a 16 mag (munkára) akkor ott a 9800X3D (játékra).
-
--HARDCORE--
senior tag
válasz
errorcode06 #24 üzenetére
igen igen én is. Kár érte!
-
paljani
aktív tag
válasz
Alchemist #222 üzenetére
Köszönöm. Tehát akkor mit is szerettél volna mondani? Emlékeztetőül: onnan indultam, hogy manapság már nem a single-core (és nem thread!) IPC számít mert minden - kurrens - alkalmazás/program skálázódik (valamennyire). Erre hoztál egy tökéletes példát alátámasztásnak. Akkor most hogyan tovább?
-
Varázslóó
senior tag
Amúgy azt nem értem miért nem lehetett volna kiadni egy 9990X et kiadni amin 2db X3D chip CCD helyezkedik el
Drágább lenne, de akinek kéne megvenné. Nem kéne màsik gyàrto sor sem.mondjuk vàlogazott chipekkel. Ha màr felàras ..
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez nem így van, nem egy magon fut. A kiadása volt 2016-os, azóta is tömegek játszanak vele és folyamatosan fejlesztik. Pár éve volt egy nagyobb "game engine goes vroooom" fejlesztése a játéknak pont a jobb többszálúság javítása miatt, mert kiadták konzolokra is amik azért CPU-ban nem túl acélosak.
-
paljani
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #209 üzenetére
Rossz helyen kerestem akkor. Már nem tudom miről beszélgetünk pontosan: ugye ez egy 2016-os játék (nem kurrens) ami egy magot terhel és még ebben is ad ~15%-ot a legerősebb Intelnek ez a CPU de a másik kolléga szerint “egyszálas teljesítményben” lehetne jobb… izé… lehetne akkor.
-
carl18
addikt
válasz
Varázslóó #212 üzenetére
Nem vagy UFO
Csak nekem a Monitor 75hz így adott esetbe 75 fps mellé nem kell erősebb cpu. Ide elég a Ryzen 5 3600 is.
Egy jobb videókártya és egy 144hz vagy 240hz monitor esetén már simán kell az erősebb videókártya is.
1440p 240hz mellet egy Rtx 5080 igényel egy erősebb cput.De nekem Rx 6600 1440p alatt nem igazán kér többet mint a mostani cpu.
Én általában akkor váltok cput ha be köszönt a cpu limit. De még nem igazán találkozok ezzel msi afterburner fut általában. -
carl18
addikt
Attól függ mire használom a gépet.
Ha nincs cpu limit és téged ki szolgál nincs azzal baj.
Játékra jobb a 5700x3d. Ha Renderelsz is akkor 5900X.
De ez jelen esetbe igaz, ahogy a jövőbe a játékok ki használják több magot 8 fölött már elő jön egy 5900X egy 5950x natív ereje.
Ami jelen esetbe csak lappang mert úgy van mint a 8 magos Fx esetén hogy a játékoknak idő kell hogy a nagy core Countot ki használják.Szerintem átlag felhasználó vagy játékosnak elég a 8 mag. Nem véletlen az Intel is itt húzta meg a határt.
-
Gainka
őstag
Jót röhögtem magamon ahogy olvastalak. I5 4590-et fogom nyugdijjazni es azon agyalok hogy 5700/x3d, 5900 vagy am5, csak épp a ddr4 memoria már itthon, ne de nem ez a lenyeg, hanem hogy irod meg az 1600 is nagy elöre lepes volt neked, én meg nezegetem a teszteket gondolkodok, agyalgatok, bonyolult szamitasokat vegzek miközben egy 3600 is elég volna.
-
carl18
addikt
válasz
brabbitz #208 üzenetére
Anno láttam az Skylake I5 6500 mit lépett előre egy I5-3470 után és nagyon minimális volt.
És igaz is volt hogy amire az I5-3470 nem elég oda a Skylake I5 se nagy előrelépés.
Egyik ismerős anno I5 6600-at vett, én nem váltottam platformot mert 10% miatt nem érte meg. Aztán én váltottam Rizsára, és azóta egyszer fejlesztettem cpu-t.
Most a R5 3600 is jól szolgál, szóval lekopogom nincs baj vele.
Szóval akkor váltok platformot megint ha natív 100+150% plusz teljesítmény lesz benne.
A Ryzen 5 1600 2,5X kapott több pontot cinebench alatt mint a I5-3470.
Cinebench R20... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na, közben tanult kollégák segítségével kijött, hogy a HW Jézus az a Gamer Nexus.
Itt van friss tesztjük, benne Stellaris: https://youtu.be/QhGsQvDaEPo?t=660
-
carl18
addikt
válasz
Varázslóó #205 üzenetére
Én ebbe nem hiszek... Kéne valami bizonyiték is, ne csak a levegőbe beszéljünk.
Fogyasztás mérő? Mi alapján fogyaszt kevesebbet?#206brabbitz
Én I5-3470-et váltottam R5 1600-ra és hatalmas különbség volt. Nyilván a ram is duplázodott 8gb-ról 16gb-ra. De ahol a 3470 limites volt (Far Cry 5) ott a Ryzenbe még bőven maradt tartalék.
NFS Payback alatt se volt perfect az I5 mellet, de a Ryzen mellet betonstabil 60 fps volt.
Ez volt 2020 januárja, szóval akkor járt le a Windows 7 és úgy voltam ha már jó áron van a új Ryzen akkor váltok arra.
Azóta sincs 1 perc megbánás se, és elég jól fejleszhető a AM4 platform. -
brabbitz
aktív tag
nekem az felesleges volt, hiszen maxon amugyis VGA-t terheled jobban, nem eppen a CPU-t
Igen, azzal egyetertek hogy az alkalmazasok nem hasznaltak ki, sajnos pont abba az idoszakba esett amikor a sok mag nem volt tenyezo.
Es igen, amugy tenyleg tobbet evett mint az Intel, ez volt igazabol a legnagyobb problemaja az egesz FX-szérianak. Bár a Piledriver sokat segitett a helyzeten, azért egy utolsó löket Steamrolleres 8 magos FX-et megnéztem volna. 2019-ig, amikor váltottam Zen+-ra, nekem elég volt, bár érezhető volt hogy DX12 azért lökött egy kicsit a teljesítményén -
carl18
addikt
válasz
brabbitz #189 üzenetére
Nekem Very High és maximum látótávolsag mellet ment a teszt.
más világ.
Normalon egy G2130 is ment 60 fpst.
Tesztek alapján sokszor az I3 2100 is le győzte játék alatt a Fx 6300. Nem lenne rossz csak túl hamar adott sok magot és az alkalmazások nem használták ki.
Meg egy Fx 8350 jóval többet eszik mint egy I5 3470. -
paljani
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #201 üzenetére
Oda lyukadtunk ki, hogy van egy (több) hitvány szar kódbázissal rendelkező program (CAD/CAM/Game) és akkor azoknak "kell az egyszálas" teljesítmény amiben van még a 9950X3D-nek "hova fejlődnie"? Miközben a ma kapható leggyorsabb game/work processzorról beszélünk? Ennyi erővel összedobok egy végtelen ciklust és kijelentem, hogy minden mai és a jövőben kapható cpu is egy kalap szar mert soha nem ér a végére...
(Amúgy a Stevenek nem láttam most a videójában az általad említett játékokat. GPU teszteknél van egy bővített game lista (50+) de ott meg a procik nincsenek többen csak a kártyák.)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A HW jézus azaz asszem HW unboxed azt hiszem, ők tesztelnek Stellarissal és társaival is, nézd meg a CPU tesztes videóikat. Egyszerűen nincs olyan CPU a földön, aminek elég magas lenne az egyszálas teljesítménye Stellairs alá, főleg miután a birodalmak már belakták a galaxist.
Az AD meg egy olyan program ami ugyanolyan lassú, mint volt ezelőtt 10 éve. Akkor a céges gépemben egy I3-3220 volt 2 mag 4 szállal, most meg otthon 7800X3D van alatta és ugyanolyan lassú... Szóval inkább hagyjuk.
- egyébként igen, pascal alapokon nyugszik legalább részben.
-
paljani
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #197 üzenetére
Stellarisnak nagyon nem, aztán Civilizations, Cities Skylines, Galactic Civ. játékok
--- Ezt hogy kell értenem? Ezekben a játékokban "nem elég" ennek a processzornak a(z egyszálas) teljesítménye? És melyik processzoré elég nekik? Van valami bechmark valahol amit meg tudok nézni? Felkeltetted az érdeklődésem.CAD programok mint Altium Designer, vagy akár a csak a táblázatkezelők komplexebb táblázatokkal...
--- CAD/CAM az workstation kategória, de ha van benchmark része az Altium Designernek akkor szívesen megnézém az eredményeit. Ahogy néztem ez valami 4-in-1 rettenet aminek egyes részei még 32 bites módban futnak (Delphi, C# meg rossz nyelvek szerint Fortran alapokon). -
paljani
aktív tag
Melyik - kurrens - játéknak kell pontosan ill. melyik "régebbi" szoftvernek nem elég a mai egyszálas teljesítménye ennek (ami többszöröse a "régi" CPU-knak amik akkor voltak kurrensek amikor a régi szoftver is még az volt...
)
(Értem én miről van szó, csak ez már megint ilyen seggszőrőn a betyárkörte keresés, hogy "hát lehetne jobb is az egyszálas blah-blah". )
-
Alchemist
addikt
Az egyszálas teljesítményben még van hová fejlődnie...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
brabbitz
aktív tag
FX-8350-en 2016-2017 tája fele GTA-ztam, ott voltak egesz korrekt FPS-eim, normal low körüli beállításokon 80-110fps között rohangáltam, de azt elismerem hogy egy I7-el többet kitudtam volna hozni a 1050Ti-ból akkoriban. Amugy ahol volt multithread optimalizacio FX-re, ott simán hozta egy i5-i7 közötti teljesitményt(jellemzoen kb az eközötti teljesitményt.)
Nem volt jó, de akinek elég volt, annak elég volt, engem is kiszolgált Zenig -
carl18
addikt
válasz
CPT.Pirk #186 üzenetére
Haveromnak volt Fx 6300 nekem egy I5 3470. 2015 felé jött ki gta 5. Nekem meg volt a Fix 60 fps és nem volt Micro lag, neki volt 45 átlag 30 minimum és jelentősen framerate latency is volt néha.
Msi afterburner mind 2 esetbe futott és tisztán látszott a Fx 6300 cpu limites, de a Gta 5 nem is ment 75 százalék fölött. Valahogy a Fx rosszul pörgött játékok alatt..Másik havernak volt egy Fx 8350 és egy játék dropolt neki és direkt eljött meg nézni és ámult a I5 3470 egy deka lagg nélkül viszi beton stabil 60 fps.
Régi emlékek de meg ragadtak.
I5 3470 jelölt egy e5450/q9650 volt ami szintén jelentős frame dropos volt alkalmanként.
Szóval nekem anno az I5 elég kemény volt akkoriba hatalmas termék volt. Fogyasztás is 40 Watt körül volt szóval az Intel nagyot alkotott a Ivy Bridge mellet. -
Robitrix
senior tag
túl sokat nem fog hozni játékban a 7800X3D helyett a 9800x3d. Főleg nem QHD ás 4K-ban ahol a teljesítményben nagyobb hangsúlyt kap már a videókártya. ami nem változott. legfeljebb néhány FPS lesz a különbség. De adott esetben még a FHD se fog hatalmasat javulni. Nekem volt ryzen r5 3600-as CPU GTX 1660 kártyával kapott a gép 2-3 FPS töbletet Warzone alatt ugyan abban a hardverben. Pedig elvben a ZEN 3-as 30%-kal erősebb mint a ZEN 2. Na ugyan olyan videóval ugyan olyan beállítások mellett megjelent további 5-6 FPS többlet 7600X CPU-val. És bár elvben újabb 25-30% teljesítmény többlete van a 7600-nak az 5600-zal szemben. És az FPS emelkedés egy részét a az okozza, hogy a ZEN 4 CPU már AM 5-ös alaplapban fut DDR 5 ramok mellett DDR 4 helyett.... Szóval a két generáció CPU kölönbség még FHD esetében is úgy 9-10 FPS plusz. Hiába van 65-70% plusz CPU teljesítmény a két generációs változásban. Ami világosan mutatja, hogy azért a CPU messze nem minden. Azt is tudni kell, hogy egy COD Warzone valójában a mai napig 4 párhuzamos program ágat használ egyszerre. vagyis nem hajt ki a játék igaziból egy 6 mag 12 szálas CPU-t teljesen. Szóval a 7800X3D és a 9800X3d közti teljesitmény változáés nem lesz olyan ütös, hogy becsináljon az ember a boldogságtól.
-
Robitrix
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #178 üzenetére
pontosan. igazibül azt mutatja meg, hogy mennyi hőt kell elvinni a CPU.ról vagyis mennyi az elvárható hűtési igény....
-
Robitrix
senior tag
válasz
Varázslóó #118 üzenetére
vagy 3%...
ha végig nézed az ugyan olyan intel CPU-kat 3/4/6/7/8/9 generációban. Történt pár % teljesitmény változás aztán megkaptad 100 dollárral drágában az újat. tehették mert nem volt az AMD ütös konkurancia. Aztán az AMD a Ryzennel rájuk borította az asztalt.... Aztán akkor derült ki, hogy az Intel éveken át ellazsálta a fejlesztést a biztos piaci elöny bűvületében. Todozgattak. foltozgattak egy kicsit a CPU.n majd eladták újként drágábban.
-
Robitrix
senior tag
Ez valóban így van. A Steam méri az oda fellépő gépek hardver adatait. És mivel a Steamre jellemzően játékok miatt lépnek fel viszonylag egy reális képet ad a játékra használt gépekről. Most következett el az a pillanat, hogy az RTX 4060-s kártya átvette a vezetés a leggyakoribb videókártya kategóriában az RTX 3060-astól. A fránya 1500 dolláros videókártyája jó ha minden 150-200-adik felhasználónak van. de még az 500 dolláros kártyák is 1-2 %-on részesednek csak. Ugyan ez van CPU-k tekintetében is. a 700-800 dolláros CPU-k leginkább a statisztikai mérési hibahatáron jelennek meg. Az átlag ember nem költ videókártyára 1500 dollárt vagy CPU-ra 700 dollárt.... főleg nem kelet-európában.... és bár mi remekül elvitázunk azon, hogy melyik 2000-3000 ezer dolláros config a menő miközben azoknak köze sincsen az élethez. Olyan ez, mint azon vitázni, hogy a Lamborgini a menő vagy a Ferrari miközben a legöbben az életben nem látunk olyat csak videon vagy fényképen...
-
Zilko87
tag
Vicces amikor megjelenik egy új amd proci, és véletlenül jobban teljesít az összes fellelhető tesztben, mint az itt sokat emlegetett 14900K, akkor jön a jól bevált recept:
-rosszak a tesztek, nem jól mérik
-mikrolaggol a ryzen
-fogyasztás -
Robitrix
senior tag
Ott kezdődik a dolog, hogy alapvetően más az AMD és az Intel TDP érték meghatározása.
Az AMD egy saját teszt programot használ, ami egy viszonylag magas és minden magra és szálra kiterjedő terhelést rak a CPU-ra. Ez alapján határozzák meg, hogy a CPU milyen hütési igénnyel rendelkezik. a TDP a hütési igényt határozza meg nem a CPU fogysztását. Az intel ezzel szemben egy másik eljárást követ. Ők egy tucatnyi alkalmazásból álló teszt sorozattal mérnek. Amiben van több féle alkalmazás, ami előfordul az életben, Excel, böngésző, játék...és nagyobb teljesitmény igénylő alkalmazások. Aztán hogy a statiszikai torzitást kizárják a legjobb és a legrosszabb értéket kizárják és a többi alkalmazás adatai alapján számolnak átlagot. Ez lesz az Inteknél a TDP érték nagyjából. Vagyis ők egy átlagosan használt CPU-t becsülnek hütési igényhez. Ezért van az, hogy van egy mondjuk 130 watt TDP proci, ami azért szét hajtva bizony lehet 240-250 watt elektromos teljesitményt vesz fel. Persze normál esetben ritkán hajtunk csutkára egy CPU-t. Nekem egy 65 watt TDP Ryzenem van ami csutkára hajtva 100%-os tehelés környékén 81-82 wattra megy fel áram használatban. Az intel CPU-k jellemzöen meszebb felmennek fogyasztásban csutkára hajtva a TDP-től. Szóval a TDP érték csak úgy nagyjából jellemez egy CPU-t. Inkébb csak ahhoz támpont, hogy milyen hütésben érdemes gondolkodni. -
Rabbit96
csendes tag
Az intel fanboyok nem nagyon tudják lenyelni, hogy a ryzen körbeveri 20x a kazán inteleket már évek óta..
ppw összehasonlításokat is nézzétek, ne csak az alap full hd gaming / 2k gaming / 4k gaming benchmarkokat...+ desktop
CPU performance per watt (efficiency) CPU benchmark list (cpu-monkey.com) -
Varázslóó
senior tag
Ahhhh nagyon jó a 14900K csak sok embernek màr 2 cseréltek, mert instabil lett a fain alaplap bioszoktol lehet nem ezt gondolja. Ugyan úgy 8/16maglt kapsz és a többi 10-12 E mag meg kerítés, kb AI val szűri ki az FPS droppokat. Azért mennyi E mag... És egy mezei 8magos elveri a + eMAG csodàkat
Persze csak jàtékokban.
Ha olyan jó az Intel miért nem tudsz 14900KS felett más procit rakni a gépbe. Csak nem direkt kiadtak egy màsik foglalatotMajd ha az új LGA ba is bele megy az új procijuk, és game-ben is nem csak vissza esés lesz akkor majd elgondolkodik az Intelen.
-
KAMELOT
titán
-
Sinesol
veterán
válasz
Mr.Csizmás #168 üzenetére
Irod ezt ugy, hogy ott vannak az 1080p tesztek is, amik a top vga-val karöltve direkt a cpu limites helyzet megmutatására van ott, régen ezt a szerepet a 720p töltötte be, mára az 1080p jelenti kb. ugyanazt a fapadot. Szóval a szemüvegek emlegetése helyett érdemesebb lenne elgondolkodni a tesztek értelmezésén, szerintem.
Ezek a részek megmutatják a cpu-k közti különbséget, ez viszont nem feltétlen realizálódik a valóságban, magasabb felbontáson játszva, mivel egyrészt ott már ez a top vga sem tud annyi képkockát megjeleniteni, amennyit a proci ki tudna tolni, másrészt meg a legtöbb embernek közel sincs erős videokártyája, szóval eleve jóval limitáltabbak a képkocka sebességre vonatkozó képességek. Lehet mondjuk a7800 x3D egy játékban tudna 160 fps-t, a 9800x3d meg 220-at, de a mellette dolgozó 4070ti, ha megszakad sem tol ki többet mondjuk 90-nél, azt meg mindkét proci elé teszi, aztán ugyanugy malmozik...
Ennél világosabban nem nagyon lehet elmagyarázni, aki nem érti, az kb. nem is akarja. -
Baryka007
addikt
válasz
Mr.Csizmás #166 üzenetére
A feeling megvan ott is a 0,3% al
-
Baryka007
addikt
El is várnám, egy másfél évvel fiatalabb CPU-tól...
De azért valljuk be, hogy nincs igazadEz a keresztben lenyeli azért na...
És milyen kár, hogy hiányzik a 0,1% low fps es táblázat
-
Baryka007
addikt
válasz
Varázslóó #155 üzenetére
Mutasd már meg, hogy hol evett a te 14900K-d 150w ot játékban... Csak mert zebra videójában szépen elvan 65-95w között végig
Szeretném látni... De tényleg, szóval kérlek ne lapozz tovább a témában -
gejala
őstag
válasz
Baryka007 #152 üzenetére
Az ilyen mikroszaggatások szinte biztosan szoftveres gond miatt vannak. Akár BIOS beállítások, akár driverek vagy olyan banális dolog miatt, hogy Afterburner power monitoring nem kompatibilis az X3D procikkal. Vagy hogy egér polling rate max 1000 hz legyen. Vagy hogy Zen4 előtt fTPM rendszer szintű beakadásokat tud okozni. Vagy hogy a Realtek 10.73 lan drivere bugos és szaggatást okoz. Sok ilyen jól dokumentált dolog van neten, ti is beleszaladtatok az egyikbe, azért voltak a mikroakadások.
-
Baryka007
addikt
válasz
Varázslóó #153 üzenetére
Nagyon szép próbálkozás volt, majdnem bevettem én is és bocsánatot kértem tőled
Csakhogy van egy probléma, amit der8auer be is mutat a videóban...
Extreme Power Delivery Profile
Ezzel a profillal teszteli a CPU-t der8auer... Ezt külön kell engedélyezni a BIOS-ban. És csak olyan 'Z' chipsetes alaplapokon található ez a beállítás amik legalább 2x8pines EPS csatival, és legalább Rog Strix szintű alaplapba csücsül a CPU...
Külön probléma, hogy 1 éves a videó, és azóta ezt a profilt tiltották az újabb mikrokódokban... És csak az alap kerülhet beállításra azóta bármelyik alaplapon.
Szóval ez egy gyári tuning, ahol az alaplap kiprésel mindent a CPU-ból amit csak bír
Szóval hát ezért is eszik itt ennyit a CPU- mivel meg volt tuningolva végig, ráadásul a nevéből fakadóan "Extreme" módon -
Sinesol
veterán
Az a baj a teszttel, hogy van magas felbontas is? Ez azert hasznos, ha az ember arra kivancsi, hogy hogyan teljedit az otthoni wqhd vagy 4 k körülmenyek közt a cpu, van -e ertelme valtani. Nyilvan 1080p-ben van kulonbseg, ez a felbontas ezzel a vga-val cpu tesztre jo, hogy lassuk hogy viszonyulnak nyers eroben egymashoz, viszont egy 4090 szintet top procival nem azert veszel nem azert veszel, hogy fapados 1080p-ben bohockodj..
tessek, itt a minimum fos 4k-ban:
-
Baryka007
addikt
válasz
Mr.Csizmás #150 üzenetére
Nekem tök mást ad ki a Google...
Mondjuk azt, hogy:9950X3D TDP: 170w
14900KS TDP: 150wSzerk.:
KAMELOT:Dehogy értik... de még a peak power is csak 253w... Ami az AMD nél is asszem 230w... Tehát peak powerben 23w al eszik többet az intel, base powerben meg simán 20w al többet eszik az AMD... Szóval eben guba...
Amit valamiért az itteni AMD-s kollégák nem tudnak kimérni, csak szavahihetőségre alapozva mondják hogy nincs mikrolag. Még jó, hogy én kimértem a saját 3600X és az 5600X em alatt is ... Jah meg a haverom 7800X3D jén sem tudtam segíteni 0,1% fps-en... Szerencsére váltott is egy 13700K ra, azóta hálálkodik nekem
Addig mi élvezzük a smooth játékélményt
-
KAMELOT
titán
válasz
Mr.Csizmás #150 üzenetére
Akkor azt írja, hogy peak power annyi!
Ryzennél is a peak power egészen más.
Simán lehet hűteni a 14900KS 75C körül a 350-400W ( Ekkor is oda kell írni, hogy mivel és hogyan?! )
Ilyen fél információkat bárki be tud firkálni ide
Tessék mindig pontosan írni.
7900XTX is akkor peak power 690W Érted ezt!? -
Mr.Csizmás
titán
[ez csak 40 sec kattintgatás volt, 3 linket átfutva van 450 watt is
]
de majd a főszakértő úr megmagyarázza, hogy 450 wattot jobban le lehet hűteni mint a ryzen 120-at
-
KAMELOT
titán
Kérdeztem
Hogy működik a AMD cpu a CB23 alatt?
Válasz
Igen tudomErre meg most azt írod, hogy mi a kérdés?
Akkor fogalmad sincs az egészről
Varázsló: Mi sem tudjuk milyen 400W irkálsz, mert játék alatt 6.5Ghz 150W kajál
Full gázon sem eszi meg a 400W
Akkor hol a 400W tessék megmutatni? -
gejala
őstag
TPU nagyon hülyén teszteli procikat játékokban. Hogwarts erősen CPU igényes játék, de ők kihozták totál GPU limitesre. Átlagfps egyébként is annyit ér, mint az átlagfizetés.
1% lowban mindjárt más lenne a helyzet. RT on meg még rátesz egy lapáttal, ott a 9800X3D is megszenved a 60 fpsért. És ha meg is van a min 60 fps, abból még mindig nem látszik, hogy vannak-e frametime tüskék, amiktől rendszeresen beszaggat a játék.
Ha pl. Hogsmeade-ben futkározol, akkor gyengébb procikkal egyáltalán nem lesz sima érzés, azt garantálom. -
Sinesol
veterán
Nyilvan nem lesz több fps, mivel gpu limit esete all fenn. Szep is lenne az elet, ha mondjuk a 4070 hirtelen megverne egy 4070ti-t egy uj procival, sose kene erösebb vgat venni, csak ujabb procit venni…
A valosagban viszont a gpu limit miatt kb mindegy is hogy uj, vagy par eves proci van a gepben.
-
-
-
válasz
Baryka007 #29 üzenetére
Vártam nagyon ezt a CPU-t, de végül egyáltalán nem bánom, hogy megmaradtam DDR4-en a és 14900KS-em lett. Eléggé jó darabot fogtam ki belőle, kb azt hozza tuning után, mint a 9950X3D alapon viszont így nem került 500k-ba a váltás nekem, hogy erőben ott legyek, hanem csak 100k volt ami nem elhanyagolható.
Ha full nulláról kellene indulni, akkor viszont szerintem ezt választanám. -
Sinesol
veterán
Csak abban az esetben nem mindegy, ha mondjuk egy 10 eves procit, vagy valami nagyon low end-et hasonlitunk ossze egy modern, 6-8 szalas darabbal.
Magasabb felbontas es beallitasok mellett elegge altalanos dolog a vga limit. Ha pedig gpu limit van, ami jellemzö mar 1440p-ben is, akkor nagyjabol mindegy, 4k-ban meg alig van jelentösege. Mint mondtam, a gpu limit eseten a gpu limitalja a kepkockasebességet, tökmindegy hogy az egyik proci 160, a masik meg 200 fps-t tudna, ha a vga mondjuk csak 90et tud kipreselni magabol.
Plusz ha mondjuk 4090, 5090 van a gepben, ott lehet nar 1440p-ben jatszva is lehet elöny, bar azon a szinten mar inkabb 4k a jellemzö felbontas.
-
Baryka007
addikt
Találtam rá egy videót, hogy mi a probléma AMD oldalon (intelen se vaj sima BIOS beállítás nélkül) nézd az 1% low fps-t ... Az nálad is hasonló lehetett kb a videóban, csak nem volt kiíratva...
LinkMég nem néztem végig a videót, de ha jól veszem ki a videó címéből, akkor megoldja a problémát érdemes átnézni. Próbáld ki te is, és csinálj egy videót te is majd
-
Baryka007
addikt
Ebben a másik videóhoz képest nagyon sok a tüske... Kapcsolj légyszíves egy 1% low fps-t és MIN fps-t is.
És légyszíves vedd visszább a grafikát, hogy a CPU jobban használódjon, csinálj olyan low grafot, hogy legalább egy 165 fps legyen ( nem mondom hogy 235 öt csinálj, mint a videón)
De 90 fps-t könnyebb összerakni mint egy 235 fps-t -
Na szóval, CPU limitről kezdtünk el beszélni, én véletlenül GPU limitet írtam ebben a hsz-ben és eddig nem vettem észre, de az nem változtat a dolgon. Abból indult, hogy te azt írtad, hogy milyen milyen CPU van 1440p-n a gépben. Nem mindegy, sőt, már 4k-ban is egyre többet számít.
-
Varázslóó
senior tag
Ezekszerint Intel fanoknàl nem tudnak róla.
Jó hogy én is Intel Fan voltam.de 10évig eljàtszottàk hogy 5% emelnek a proci teljesitményén.
Nagyon sok ember nem akar addig Intelt, amíg nem csinálnak legalább 2 generàciora alaplapot. Illetve most hogy AMD-t vettek sokan helyette inkább azt fognak venni.
Az megint màs kérdés hogy össze jàtszik az AMD és Nvidia is + Intel is. Ezek nem ellenségek hanem puszi pajtàsok hogy huzzàk le a parasztokat.
-
bozont
veterán
válasz
Baryka007 #96 üzenetére
Akkor le kell venni azt a kék szemüveget és mindjárt kinyílik a világ.
Saját felvétel: [link]
Persze itt van egy 0.2-0.3 ms ingadozás, de itt csak a chill-t kapcsoltam be min-max 90fps-re. Mennek az energiagazdálkodás funkciók és sem a cpu, sem gpu órajel nincs fixálva. Azzal valószínűleg beton stabil lenne, de nem ér annyit.Sőt nekem megfelel az unlocked fps is, úgy sem olyan vészes a görbe, nem érzékelek semmi microlagot. Pedig itt van már kis vegyes limit az 1440p high beállítás ellenére is. Néha van mikor kicsit jobban beesik az fps egy pillanatra a cpu limit miatt (videón is látszik), de ritka szerencsére. 90 fps locknál nem volt ilyen.
-
Sinesol
veterán
Nem tudom miröl beszelsz, mivel gpu limitrol volt szo, erre a hozzaszolasodra valaszoltam: :
“ Ma már alig van olyan játék, ami 1440p-ben VGA limites“
Az az erzesem nem vagy tisztaban azzal, hogy mi az a gpu limit.
Röviden azt jelenti, hogy a kepkockak szamat a gpu ereje limitalja.
Azt irtad 1440p -ben manapsag nincs gpu limit egy jatekban sem, ez viszont nem igaz. Egy gpu tesztnel vilagosabban semmi nem mutatja meg, hogy a legtobb jatek gpu limites, nem ertem mit nem ertesz ezen. Nem fog tobb fps kijonni a tesztelt 5070-böl, csak mert beteszel melle egy ujabb procit, total irrelevans, hogy mondjuk 7800x3d-vel tesztelnek. Ezt jelenti a gpu limit.A cpu limitet nem tudom hogy miert hozod ide, mivel gpu limitrol beszeltel korabban, erre hoztam cafolatkent grafikonokat.
Egyebkent a cpu limit azt jelenti, hogy a cpu limitalja a kepkockak szamat, remelem ezzel tisztaban vagy. A korabbi grafikonok viszon vilagosab mutatjak, hogy a vga ereje limitalja az fps-t. -
Baryka007
addikt
válasz
Varázslóó #103 üzenetére
Nincs a 14900K nál semmiféle gyártási hiba, ami miatt az degradálódhatna... Se nem bármelyik másik 13.-14.-genes CPU-ban...
Az egész, ami miatt degradálódhat, az egy rosszul megírt mikrokód, amit BIOS beállítással azonnal avoidálhatsz. De a legújabb BIOS-okkal amikben az új mikrokód van, még ezt sem kell megtenned...
Arról nem is beszélve, hogy a degradálódott chipeket az Intel gálánsan már javarészt kicserélte... És hogy tovább menjek, és kifejtsem a gáláns szó jelentését az egész ügy alatt, azt értem... Hogy sok 13900K helyett 14900K-t kaptak az emberek garanciálisan vissza.
A második fele a mondatodnak is rendesen hibázik... Ugyan úgy, mint az AMD chipjei is 100°C nál elkezd throttlingolni ...
Az AMD meg nem hogy megengedte a házi delidet, hanem Der8auer-el gyárilag kupak nélkül adják el a 9800X3D -ket itt van róla a PH! cikk
Nyilván nem azért kell kupak nélkül eladni valamit, mert az olyan hűvös
Igen Intel promotőr vagyok, aki nem szereti ha mikrolaggol a játék gameplay alatt -
Varázslóó
senior tag
válasz
Baryka007 #38 üzenetére
Azért vegyük hozzà hogy LGA 1700 ba 14900K a max ami belerakhato.
Az AMD be nem degradàlodik a szilícium ilyen mértékben gyârtàsi hiba miatt + kövi gen be tudod cserélni mégjobbra. 14900KS meg delidelni kell mert 110fokon mennek.Intel megengedte a tulajoknak a legàlis delidelést is.
Tuti valami Intel Promotőr vagy titokban.
-
Ez lenne a Streamerek új álomprocija?
-
Te most GPU teszttel, ahol végig ugyanazt a CPU-t használták, akarod azt bizonyítani, hogy nincs CPU limit? Értem.
Ráadásul valszeg 7800X3D-t vagy 9800X3D-t használtak, hogy ki tudják küszöbölni a CPU limitet. Az megvan, hogy CPU limitet csak úgy lehet mérni, ha CPU-kat hasonlítasz össze?
Új hozzászólás Aktív témák
ph Mintha két processzort kapnánk egy csomagban: az AMD 3D V-cache gyorsítótárat pakolt a 9950X egyik CCD-jére.
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Építő/felújító topik
- Stellar Blade
- Sweet.tv - internetes TV
- Autós topik
- Robot fűnyírók
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen videókártyát?
- Locsolkodás helyett hardverekre feni a fogát az ünnepi nyúl
- További aktív témák...
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- Samsung Galaxy A03 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPad Mini 16GB / normál állapotban / 12 hónap jótállással
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ RX 9070 300e / 9070XT 340e / RTX 4070Ti S 405e / 5070 280e / 5070Ti 400e / 5080 540e
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire NITRO+ RX 5700 XT 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest