Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- SSD kibeszélő
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Philips LCD és LED TV-k
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen SSD-t vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Melyik tápegységet vegyem?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alusky
senior tag
[link]
Idevágó Sallai videó. Hozzátenném okosabbak aligha leszünk a videóitól, nem is ilyen célra készülnek, eleve a nézőit sem veti fel a tapasztalat.Heti 15 rugóból jobban is lehet gazdálkodni, ha valakinek tényleg csak annyi jut kajára, mint a kukából kiszedett munch szarokkal dolgozni, legalábbis a fele egyértelműen hulladék, mert nálunk az emberek ebből a projektből is csak ezt képesek kihozni.
Én is szoktam venni fél vagy harmadáras másnapos péksütiket, mert amúgy a reális áruk pont annyi, nem is ér 600 Ft-ot egy sajtos perec, csak hát a pékségek sem hülyék és ritkán van maradék, mert nekik az nem haszon, kiszámolják milliméter pontosan mennyi fogy el. Azért is bsznak le érte, ha nem rakod külön zacskóba (lol ennyit a környivédelemről) hiába azonos a termék ára, mert őket a típus fogyása sokkal jobban érdekli mit érdemes sütni és mennyit és melyik időszakban.Vannak a kommentekben is jó tippek, ha valaki hajlandó átrágni magát a sok szeméten.
-
totron
addikt
-
Alusky
senior tag
Ha azt veszem alapul amikor nincs külsős kaja amit enni tudok és magamnak veszem akkor 150k lenne havonta. Bár mikor megcsúsznak a dolgok, ez lehet 200k is. Szeretem a félkész kajákat meg a hidegtálakat, szendvicseket azok meg eleve drágábbak, de képes vagyok olyan egyszerű kajákon is élni, mint a mákos tészta.
-
-igu-
addikt
válasz
Geri Bátyó #103 üzenetére
"rendszeresen olyan kaját csinálok, amit több napig is szívesen megeszek és abból fagyasztok is le 1-2 adagot. Jellemzően van 4-5 adag kaja a fagyasztóban.
Mindezeket figyelembe véve nálam az lenne a pazarlás, ha nem főznék."
teljesen ugyanigy -
Geri Bátyó
addikt
Nekem az idő és az energia elég speciális.
Panelház és a gáz átalányban megy (megnézik a ház teljes fogyasztását és elosztják a lakások számával), szóval ha nem főzök, akkor is ugyan azt fizetem, ami ráadásul biztosan több, mint amit elhasználok.
Az időmet pedig én osztom be. Már a COVID előtt is itthon dolgoztam. Csak a határidőket kell tartanom, szóval bármikor nekiállhatok főzni. Amikor sok a munka, rendszeresen olyan kaját csinálok, amit több napig is szívesen megeszek és abból fagyasztok is le 1-2 adagot. Jellemzően van 4-5 adag kaja a fagyasztóban.
Mindezeket figyelembe véve nálam az lenne a pazarlás, ha nem főznék. -
-igu-
addikt
Valo igaz, a fozes energia- es idoigyenyes. Mi altalaban egyutt fozunk, egymas keze ala dolgozunk. Az etelkeszitesre kozos programkent, egyutt toltott idokent tekintunk, nem mellesleg az eredmeny valami "kezzel foghato". A parom informatikus, o akkor vegzi jol a munkajat, ha annak nincs nyoma, igy neki ez extra elmeny.
Mivel piaci aron vesszuk az aramot, ezert a komolyabb sutes-fozest azokra az idoszakokra osztjuk be, amikor olcsobb az aram (ez igaz az egyeb nagyobb haztartasi berendezesek hasznalatara is, pl. moso-szaritogep, elektromos szauna, de akar a tusolast is idozitjuk, ha napkozben durva armozgasok vannak, mert a bojlerunk kifejezetten "ehes").#99 Fred23: a mai reggelim 100g hummusz, bebirepaval tunkolva.
-
Fred23
nagyúr
Igen, egy picit biztosan dob az áramszámlánkon a főzőcskézés, meg idő is megy vele, de általában nem olyan sok, ritkán készítünk különlegesebb, bonyolult kajákat.
Ami eszembe jutott még, hogy a kaján túli "luxust" nem számítottam bele ebbe a 160k-ba, mint kávé és tea, pedig az is egy elég jelentős anyagi kiadás nálunk, úgy 15k/hónap.
Szóval ezekkel együtt már 175k körül vagyunk, viszont még így is kicsivel 3k/fő/nap alatti a költésünk.
-
Egon
nagyúr
Napi 2600 Ft/fő, az elég ügyes.
Ugyanakkor akad két tétel, amit jellemzően nem vesznek figyelembe: egyrészt ha folyamatosan magadra főzöl, annak jelentkeznie kell az energiaszámlákban is. Másrészt adott mennyiségű idő is elmegy ezzel, és mivel az idő az egyetlen igazán értékes erőforrás (tekintve, hogy mindenképpen véges), innentől kezdve már egyéni megítélés, hogy kinek hogy jön ki a matek.
Persze ha valakinek a főzés a hobbija, és leteszi a nagyesküt, hogy ő szívesebben sürgölődik a konyhában, mint olvas, kockul vagy néz filmet, focizik vagy kirándul stb., az más kérdés. -
Fred23
nagyúr
Feleségemmel mi kijövünk ketten úgy 160k-ból egy hónapban. Magunkra főzünk, és általában nagy tételben vásárolunk -sokszor külföldről- olcsón. Illetve mindketten kalóriadeficites diétán vagyunk jó ideje, én 1900-2000 kcal-on, Ő 1500-1600-on.
Ha nem férünk bele ebbe az összegbe, akkor valamit éppen elrontottunk, mondjuk túlzásba vittük a bogyós gyümölcsök fogyasztását, az emeli ugyanis nálunk a legjobban a költséget úgy, hogy néha csak későn tűnik fel.Étterembe nem járunk, ultrafeldolgozott sz@rokról pedig régen lemondtunk.
Mai reggelim (moslék mix): 50g whey protein, 20g kókuszreszelék, 75g fagyasztott bogyós gyümi keverék, 30g chia mag, két evőkanálnyi 100%-os lime lé, elegendő víz, fentiek összekeverése és arcba tolása. Mellé 2 db omega-3 tabi, 1 db multivitamin, és 1 db 800mg-os c-vitamin.
Ebédre rántott csirke lesz (kókuszzsírban kirántva) 100g rizzsel (szárazon mérve 100g), savanyúságokkal, és ásványvízzel leöblítve.
-
Légyszi ne offoljatok!
-
Geri Bátyó
addikt
válasz
philoxenia #95 üzenetére
Ha félreértettelek, az azért lehetett, mert nagyon nem ezt írtad!
-
Geri Bátyó
addikt
válasz
philoxenia #94 üzenetére
Régebben tóalmásit vettem és nem csomagolva. Az nem rossz ízre, de abban is van ez-az.
Ez is furcsa, hogy ha csomagolt, akkor legyen benne, pedig a csomagolás elméletben pont a tartósítást szolgálja (védőgázas, vagy vákuumcsomagolt), tehát pont hogy semmi szükség egyéb cuccokra. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Geri Bátyó #89 üzenetére
A törvényt ismerem, Te értettél félre.
Csak arra céloztam, hogy nekem az utcai meggyfáim nagyon esetlegesen teremnek. Metszés csak az e-on miatt történik, permetezni meg nem fogom a "köznek" így "moniliafüggő", hogy éppen lesz-e rajta öt szem meggy, vagy öt kiló... Egyébként zölden szokták "megtépni", mikor rendesen megérik nekem kell leszedni, hogy ne menjen tönkre teljesen. Az árnyék miatt és a "faszeretetem" miatt maradtak meg. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Geri Bátyó #88 üzenetére
Igazából, ha simán veszel kolbászt, akkor ezek nincsenek benne. A füstölt kolbász csomagolva, tartósítva más. Akkor kellenek bele a "pillempátyok", ha csomagolják, nem pultból árulják. Az Auchanban Szolnokon vannak Bogdányi cuccok, nagyon jók, de pl. a szolnoki teszkóban a környékről is vannak pultban kolbászok, pl. tóalmásiak, jászságiak stb. ezek csak simán kolbászok és kész. A kisboltban felénk vannak túrkevei füstölt áruk, de Miklóson hentesboltok is. Ha meg nagyon válogatnék, csinálhatok kolbászt akár itthon is.
A múltkor például olcsó volt a lapocka a Sparban, kiderült, hogy elég zsíros és azért. Fogtam a legzsírosabb rést, aprítottam a zsíros részekből tepertőnek, kisütve nem kellett a pörkölt alá zsír, a tepertőnek meg a fele meg elfogyott, mire kihűlt....
Sajnos a saját tartású sertés már nem opció, túl sok fáradsággal és költséggel járna. -
Szabi®
addikt
válasz
Geri Bátyó #91 üzenetére
Annyijuk van 2000 hektár, rá van még a kutyára is íratva . . . De ez sem elég, sőt a környékbeli rivális családok gazdák szintén hasonló méretű gazdaságot visznek, de ahogy ki van rakva 1 hektár hirdetve, ölre mennek érte . . . Telhetetlen szemétláda emberek.
-
Geri Bátyó
addikt
-
Szevam
senior tag
válasz
Geri Bátyó #89 üzenetére
Naggggyon túrós lenne, ha közös lenne...
Hozzon a közösség, a szüretelő vagy az önkori metszőollót, permetszert (mindig olyat amit kell). Metszés után a rőzsét vigye el magával, vagy darálj a fa mellé. Jöjjön ki sötéedésnél, mikor már a méhek nem döngenek, fújja le. Locsolja saját költségen. Ősszel kicsit húzza össze a leveleket, ha nem viszi el. Fagy és jégeső esetén gondoskodjon róla.
-
Geri Bátyó
addikt
válasz
philoxenia #64 üzenetére
Ezt is kicsit félreérted látom (mondjuk ezt sokan). Ahogy valamit közterületre ültetsz, a köz javait használod saját célra (termőföld), de ezt megengedik, cserébe el kell fogadnod, hogy időnként valaki szedjen belőle (egész konkrétan köztulajdonná válik). Még azt is el kellene fogadnod, ha valaki odamegy egy vödörrel és elkezdi leszüretelni. Mondjuk ezt nyilván nem illik és a szokásjog szerint nem is teszik az emberek.
-
Geri Bátyó
addikt
válasz
philoxenia #63 üzenetére
Valamit félreértettél. Én az olyan összetevőkre gondoltam, aminek semmi keresnivalója a kolbászban. Összefoglaló néven tartósítószerek és adalékanyagok. Az, hogy a kolbászban ott van a só, ami tartósít és a fokhagyma, ami baktériumölő hatású és utána még füstölik és szárítják, az lenne a normális.
Olyanok nem kellenek, mint a nitrites pácsó, a kálium-szorbát, az állományjavítók, a savanyúságot szabályozó anyagok és a hasonló szarságok. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Hieronymus #86 üzenetére
Nyilván kalóriában. Azonban komolyan és tudományosan vizsgálva a kérdést adott élelmiszereket kellene vizsgálni. Azaz nem mindegy, hogy az adott sertéshús pl. mennyi zsírt tartalmaz, stb. ilyen komoly sok évig futó kutatást nemigen tudtak végezni, mert kellett volna sok ezer tesztalany húsz évre, aki "űrhajós kaját" eszik..
Ilyen "okosságokat"
Ezért nincs értelme a fogyókúrának, csak az életmód váltás segít.
könnyű mondani, de pl. adott egy Norbi-féle Géza, aki még fiatal is. Járni sem tud. Ellenben + 200% a testsúlya. Másik páciens mondjuk 60 éves és van rajta +10% testsúly, de szinte mozgáskorlátozott.
Egyik sem egy milliomos, de mindkettőnek dolgoznia kell, hogy megéljen. Milyen "életmód váltás" fog egészséges testsúlyt biztosítani a számukra?
Ráadásul két ember azonos magasságnál és életkornál nagyon eltérő testsúly esetén is lehet "egészséges" testsúlyban. Nagyon eltérő testzsír értékek esetén is. Ismerek relatíve sovány de magas cukor és testzsírértékű embereket, akikkel szemben rengeteg kövér embert is ismerek, akiknek jók az értékeik. Idősen és élethosszban magas túlsúllyal is....
Ezek a kalkulátorok, "törvények" mindig jók néhány emberre, de az "átlagember" mint olyan, igencsak ritka.
Körülbelül úgy működnek, mint a viccben leírt orosz hajvágó automata... -
válasz
philoxenia #85 üzenetére
Majdnem jó a gondolatod.
Tisztázzuk miben számolod evés 10%-át. Térfogatban tömegben vagy kalóriában.Krumplipürével eszek, hozzá szósszal leöntött sült húst. Ha vízzel hígítom a szószt és a pürét, növelem a térfogatot és tömeget, de nem változik a kalória mennyisége. A szószt besűríthetem főzéssel, az étel kalória tartalma nem fog változni. Tömeg és térfogat csökken. A kalória marad az értelmes mérőszám egyik oldalon. Ehhez nem lehet tömeget társítani a másik oldalon. (Iszok egy üveg vizet, azonnal hízok, nő a tömegem. Ha utána kiengedem a WC-n azt a folyadék mennyiséget, azonnal fogyok?
A gyakorlatban ez így értelmezhető.
Pistike testének energia igénye 100%. Pistike naponta 150% energiát habzsol be. Ha ezt csökkenti 10%. mennyiséggel, akkor az elhízás ütemét csökkenti Már csak 40%-al tolja túl az energia bevitelt. A fogyáshoz 100% alá kell csökkenteni az energia bevitelt.
A 10%.-al nem fog előrébb jutni Pistike, de legalább rosszul fogja érezni magát. Ezért nem az étkezést kell drasztikusan csökkenteni. Az energia felhasználását kell növelni. Némi izomláz árán fokozatosan lehet emelni a sportot, az étkezés mennyiségének lassú csökkentése mellett. Ezzel érhető el a lassú de biztos fogyás.
Ezért nincs értelme a fogyókúrának, csak az életmód váltás segít. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Hieronymus #84 üzenetére
Még az a szerencse, hogy a kalóriák égetése és az étkezés ilyen szorosan összefügg. Próbáld ki! Egyél tíz százalékkal kevesebbet és nézd meg, hogy fogysz-e tíz százalékot! A következő hónapban szintén.
Gyanítom, hogy nem fog sikerülni....
Saját tapasztalat szerint ha olyan 20-30 százalékkal többet eszem még nem hízom, ha ugyanannyival kevesebbet, még nem fogyok. Két-három kiló legföljebb ±. Nálam. -
válasz
philoxenia #82 üzenetére
A képlet egyszerű. Ha 20 éves korodban és 50 éves korodban ugyan annyi kalóriát égetsz mozgással, akkor nem lehet hatalmas eltérés a bevitt kalóriák mennyiségében.
Fiatalabb korban gyorsabb az emésztés. Talán a hatásfok alacsonyabb. Bár ebben nem vagyok teljesen biztos.
A fő probléma a mozgáshiány. Nem az étkezés mennyisége. Az étkezés mennyiségének visszafogásával csökken a a fontos tápanyagok (vitaminok, nyomelemek, ballaszt anyagok, ... bevitele. Ami erősíti az éhség érzetet. Az emberek egy jelentős része a túlfogyasztás ellenére, alultáplált.
Sport kizárólag csak a tévében nézve. Mellé csipsz és sör dukál. -
Alcsi69
senior tag
Kb. 100k/hóval vagyunk meg étel tekintetében, azonban én többet eszem mint barátnőm, szóval tuti nem fele-fele. Ez heti egy nagy bevásárlás, amiben nem csak ennivaló van, szóval tényleg csak becslés.
-
philoxenia
MODERÁTOR
OK. Az irodalom jó dolog... Tudsz olyan kutatást linkelni, ahol ugyanaz az ember volt kétféleképpen kutatva? Egyszer húsz évig így, egyszer húsz évig úgy?
Ráadásul ha még különböző emberekkel elfogadjuk is a kutatást, milyen élelmiszerekkel tudtak húsz évig pontosan annyi kalóriát bevinni? Amikor én húsz voltam azok az élelmiszerek nem léteztek amik ma, most meg azok nem léteznek, amik negyven éve...basznak .... az emberek. Na mondjuk azt sokkal kevesebbet, mint negyven éve...
-
dnelb
veterán
válasz
philoxenia #80 üzenetére
Teljesen lényegtelen hogy Te mit tapasztalsz, ez egy elég jól kutatott téma szerencsére. Olvass utána a BMR-nek meg a TDEE-nek, ugyanúgy képletek vannak erre mint a max HR-re. Persze vannak egyéni eltérések, de alapvetően ennyi a diffi, 200-300 kalória, azonos mozgás, aktivitás mellett.
-
dnelb
veterán
válasz
philoxenia #62 üzenetére
Akkora nagy diffi nincs azért, 20 és 60 éves kor között 200-300 kalória. Nem ezen múlik. Te is írtad hogy kevesebbet mozogsz, nyilván nem kell annyi kaja. Egyszerűen basznak mozogni az emberek. Az izom leépülését is sokáig azt hitték az életkor miatt van, közben már tanulmányok kimutatták hogy egyszerűen a mozgás hiánya okozza. 30 felett még annyit se mozognak az emberek mint előtte. A combnyaktörések nagy része megelőzhető lenne, ha lenne izom az embereken. Én még csak 30as éveim közepén járok, de már most látom, hogy kb rokkant a nem sportoló ismerőseim 80%-a
-
Szabi®
addikt
Akit az ország támogat az az országnak termeljen elsősorban nem ? Vagy ne éljenek a támogatásokkal. Nem így kéne működnie ?
#75 Narxis " Ezt garantálom neked. "
Ennek a garantálása kivitelezhetetlen. Tudja árulni a külföldi gyümölcsöt, mi a akadályozza meg ? Szted hány ember kérdezi meg, hogy a Sanyi bácsi termelte-e, vagy szerbiából való ? Sehány . . .
-
El kell keserítselek mert itt megyeszékhelyen se akkora a város, hogy ne tudjuk ki árul sz.rt a piacon. Budapestről nem tudok nyilatkozni de vidéken nem fogod a piacon árulni a külföldi gyümölcsöt mert nem veszik meg, max. ha jóval olcsóbb. Ezt garantálom neked. Olyanról hallottam, hogy út szélén árulták a román epret magyarként na de az az útszéli aki jön-megy, nem tudsz vele mit csinálni, de legalább piacra nem teszi be a lábát.
-
-
DJGABI
addikt
Látom picit elkanyarodott a téma az indítóposzttól, de arra reflektálva nálunk olyan 150-200k havonta. Ketten vagyunk párommal meg a másfél éves gyermek. Sajnos nem számolom, de a Lidl appban végig szokott érni a költési sáv és akkor még Sparba, Tescoba is be-beugrunk... Baromira sokallom (vagy inkább csak én keveset keresek) és akkor csak még nem is az van hogy kaviárt eszünk homárral minden nap. Asszonypajtás elég válogatós, kb csak a csirke játszik meg tésztaételek. Én azért szeretek enni, bár az 1000Ft-os chipsek mellett lassan-lassan leszokok a nassolásról. Nálam a felvágottak meg a zöldségek ami sok (paradicsom-paprika idényen kívül 1-1500+ Ft/kg), feleségemnél a pékáru naponta. Egyre inkább azt veszem észre hogy átállunk az egyszerűbb kajákra és a leves is felejtős, mert 10.000 Ft két-három napra egy kétfogásos menü és akkor csak egy húslevest meg rántott húst számoltam. Annyiból kb elmegyünk és eszünk étteremben.
-
Szabi®
addikt
Ha nem Budapest a kiindulási alapod, akkor el kell keserítselek, ugyanis pont az alma/krumpli az amivel az ország tele van, csak épp nem itt termett. A krumplit jellemzően Franciaországból kapjuk, ott "f" osztályúnak felel meg, ami a legalja, itthon hálós újracsomagolás után "b" osztályzat kerül rá, mert hát kinézi . . Az alma lengyel/bulgár/szerb termesztésű, és adja magát hogy lokálisan a Bácskai régióban a szerb, a keletiben a bulgár/ukrán nyugaton pedig a lengyel van terítve. Ezeket nem tudod azonosítani, mert a legtöbbet újracímkézik, vagy egyenesen ráírják hogy melyik külföldi országból való. A jellemzőjük, hogy ízetlen, és ínyt feltörő betonkemény állagúak. Krumplinál is kilóg a lóláb, a francia termesztést soha nem tudod sütni, sem akkor amikor új, sem akkor amikor régi. Löttyedt vacak állaga van, belül szinte folyós, és a krumpli jellegzetes íze is hiányzik. Színe pucolt állapotban sötétsárga/vagy szinte fehér.
-
Semmi garancia nincs arra. Én arra írtam, hogy arra panaszkodott, hogy boltban több a külföldi áru, van olyan ami külföldi de itthon csomagolják és asszem akkor már mehet is rá a magyar termék pecsét, de lehet ezt a kiskaput már bezárták.
Viszont piacon nem hiszem, hogy a lengyel almát akarják eladni. Ha valaki ilyennel trükközik annak gyorsan híre megy mert van bőven konkurencia ott is. Az, hogy egészségesebb-e arról fogalmam sincs.
-
Szabi®
addikt
válasz
philoxenia #68 üzenetére
Ez nem igaz, hogy nem éri meg. Amit viszont megtermelnek, és irgalmatlan sok támogatást kapnak, adómentességet , földalapú támogatást , aranykalászos kisgazda mutyi 30 millás támogatás stb. stb. stb. az a termény jó lenne ha nem külföldre kerülne. De oda kerül, és nem azért mert az ország nem veszi meg, hanem azért mert a "kisember" is telhetetlen. Egyébként meg hogy megéri-e , hát amiket én láttam szegény birtokokat, ott több száz millió forint értékű volt a mezőgazdasági gépeken kívüli vagyontárgy. Tehát megéri . . Abba a hülyéje már nem gondol bele, hogy amit termel, elad külföldre azt a francia német gyerekek eszik meg, az ő gyereke meg eheti a lengyel alsó polcos "zs" osztályzatú terméket. A multik tele vannak rossz minőségű de túlárazott élelmiszerekkel. Nálunk már a sz@r is drága.
-
Szevam
senior tag
Tényleg nem győzöm propagálni, hogy aki teheti menjen Mátra környékére ősz felé. Nénik/bácsik ki szoktak állni az út szélére kis asztallal. Tavalyi árak:
Hagyma 300 Ft/kg
Paradicsom 400 Ft/kg
Körte 400 Ft/kg
Szőlő 700 Ft/kgTényleg nagyon finom volt mind.
A lekvárért, befőttért, szörtpért, ajvárért már többet kérnek 2000-2500 Ft/üveg. De ezzel dolgoztak, + gondolom a gáz ár miatt is kerül jóval többe.
Nálunk a kantinban 1500 Ft a menü. Választani is lehet. Hagyma leves/brokkoli krémleves, bácskai rizseshús/szerb rizseshús
(ami inkáb húsos rizs). Nem a legfinomabb és sajnos este már éhes is vagyok, ha nincs időm akkor ez van
.
Nagyon nem mindegy egy ételnek a tápanyag értéke, amit csak úgy tudok mérni, hogy éhes leszek- e estére vagy sem (mennyiségben kb egyformák). Legjobb a zsíros kínai ebből a szempontból, az egy másik dolog, hogy mennyire egészséges. Ha lehet kerülöm, de néha az is beköszön.
Ha már trashfoodról is volt szó: Szerintetek nem ment össze a Mekis hamburber (mondjuk olyan 1,5 éve)?
-
philoxenia
MODERÁTOR
A falunkban a házak harmada üres. Fillérekért vehetsz falun házat és termelhetsz. Azonban már nálunk is sokszor virág terem a kertben, Tíz-tizenöt éve még jól termett a borsó, a paradicsom, ma sok termény idő előtt tönkremegy. Drágább ültetni, mint megvenni. Kétezer fős faluban nincs ötven disznó és öt tehén. Nem éri meg egyszerűen...
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
philoxenia
MODERÁTOR
Cukros vagyok, szinte nem eszem CH-t és mégsem fogyok könnyen. Anno fiatalon minden nyáron lement 10kiló, de akkor 20km távolságra jártam bicajjal dolgozni. Télen visszajött. Aztán lett kocsi...
Most meg már nehezen mozgok és kényelmesebb is lettem (hatvan múltam), így az nem opció.
Motivációnak viszont jó volt a bejárás, mert időben nem volt lényegesen több, sőt gyakran jobb volt mint busszal, na meg éjszaka után nem volt kedvem mindig hazatekerni, pláne sárban esőben, (nagyrészt földút volt) ellenben muszáj volt... -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Geri Bátyó #35 üzenetére
Persze. Mindenképp gondozok majd az utcán gyümölcsfákat, hogy szedhess belőle, ha arra jársz...
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Geri Bátyó #21 üzenetére
Hát a kolbászt só nélkül nem enném meg... Fokhagyma megvan? Azon kívül meg maga a füstölés is visz be anyagokat, amik tartósítanak...
(#22.-re) szabadon tartott állatot nem tudnál megfizetni napi 3k HUF-ból...
Mekkora lehetett az a telep, ahol most a körömfájás kipattant? 1400 marha mekkora legelőt kívánna? Disznót meg (hízót) azelőtt is ritkán tartottak szabadon. A kondára kijártak a kocák meg valamekkora korukig a süldők, de hízásra fogva már nemigen. -
Apollyon
Korrektor
Egyébként mi a garancia arra, hogy a piacos áru abszolút egészséges vagy jobb a boltinál? Pl. honnan tudjuk mivel volt etetve a csirke és disznó (gyógyszerek, hormonok stb.), permetezve a növények, ilyesmi.
Persze nem a gazdák ellen beszélek, csak sokan úgy beszélnek a piacos vásárlási opcióról mint valami titkos mágikus lifehack a bolti kajákkal szemben. -
Szabi®
addikt
Sajnos láttam testközelből mennyire nem működik nálunk a termelői gazdaság. Van egy "szegény" kisgazda rokonom, kétezer hektáron nem tud megélni. Földalapú támogatások, adóból leírások, aranykalászos kisgazda program . . . Családtajukat is elcserélnék egy hektár földért. Az utolsó beszélgetésünkkor úgy csaptam rájuk az ajtót, hogy majdnem kiszakadt tokostul. A terménnyel is lavíroznak, egy kevéske megy az országnak, a java meg ki külföldre. Cserébe ehetjük a lengyel cukrot, lengyel tejet, és a szlovák "melléktermékeket". A legszomorúbb az, hogy már drága élelmiszereket is silány minőségben kapunk. Hozzánk külön gyárt a nutella, fanta, ferrero számtalan külföldi húsipari termék, édességek, kávék márkák, külön gyártanak hozzánk a keleti blokkba még mosószereket/öblitőket is. Elvileg 30 éve volt mindenünk . . .
Én nagyon sokszor eszem gyorséttermi kajákat, egy kfc grander box 3999+ vacsorára felvágott kenyér. Reggelizni nem reggelizek . Durván 4-5000 forint/nap.
-
Amikor uniós tagok lettünk a gazdák arra kaptak az államtól!! támogatást, hogy gyümölcsről takarmánynövény termelésre térjenek át. Szabolcsban az alma ültetvényeket úgy aprították fel tüzelőnek mint a pinty. Most meg vehetjük a féléretten leszedett se íze se bűze import almát 1300-ért. Gabonafélékkel is az van amit leírtál. Viszik a jót hozzák a szemetet. [link]
-
-igu-
addikt
Itt is hasonlo, ugyanakkora haztartasra.
Reszemrol szep lassan a zoldsegek kerulnek tulsulyba, azokat meg elegge huzos aron merik.
Termeloi piac nincs (ami van helyette, az kulon megerne egy hosszabb kommentet), pedig igeny volna ra.
Hazi kefirre nemreg alltam ra, ahhoz olyan 15-20 euro a tej havonta + napi 5 percet kell vele foglalkozni. A salatab a kulonbozo csirakat is magam nevelem (ezt mar emlitettem neked egyszer).
Mindemellett hetente 3-4 alkalommal fozunk, es havonta 1x eszunk rendelos azsiai kajat (ezt mondjuk lehetne tobbszor, nem alja tap). -
Szabi®
addikt
És tele van az ország "szegény éhező kisgazdákkal" . . . A Bácskai gazdák 95%-a terményét külföldre adja el, ide be meg hozzák a bulgár, szerb, lengyel gyümölcsöt/zöldséget. Pedig ha jól emlékszem a tanultakra Magyarország híres agrárország volt, most már a legalapvetőbb szükségletet sem tudjuk megtermelni, vagy eladják ki, és hoznak helyette rosszabbat.
-
ncc1701
veterán
Ami a bőr alatt van, az kvázi nem gond, hacsak nem esztétikailag, illetve izületileg nem zavar. Amint elkezd a felesleg a belső szervek közé felhalmozódni, onnan viszont q nagy probléma. És az a gond, h senki nem tudja, h ez mikor jön el.
De túl van ez misztifikálva, fogyni könnyű. Úgy izmot építeni, h közben nem nő a testzsír %, na az a q nehéz. -
-
Pedig szivecskés van otthon
A csomagolás mindent elbír.
A margarin története, a doki előadásában. (YT) -
Gabás
addikt
válasz
Hieronymus #49 üzenetére
Vagy vannak már kókuszzsír alapú növényi vajak (pl. Lidl), ízre elég jók.
-
Alusky
senior tag
válasz
Hieronymus #49 üzenetére
Pedig a TV reklám is megmondta, hogy baromság a növényt megetetni a tehénnel, mikor egyből is lehet vajat csinálni belőle.
[link]
Nem véletlenül kapcsolták ki a kommenteket a videó alatt. -
Szevam
senior tag
válasz
Hieronymus #49 üzenetére
-
A vaj és margarin közül a margarin felejthető.
Habár Európában már nem keményítik a pálmaolajat, nem jobb a helyzet. Eleve keményített pálmaolajat vásárolnak. Nem szívbarát anyag.
Egy fokkal jobb a vaj. De a vajat is érdemes elfelejteni.Helyettük javasolom a Ricotta vagy Mascarpone fogyasztását.
A Mascarpone ízében emlékeztet a vajra. A ricotta könnyebb és krémesebb. Én jobban szeretem. Bármely szendvicsbe használható. -
ncc1701
veterán
válasz
Victoryus #47 üzenetére
Ch-t hagyd el, amennyire csak tudod (40-50g még élhető nekem), egészséges zsírokat növeld, fehérje legyen 1.5-1.8g/tskg. Gyümölcs szinte nulla, de ami van, az is bogyós, napi 50g. Rostokra figyelj. Amíg ch van a véredben, addig ott az inzulin is, ami akadályozza a zsírok felhasználását. Ha ch-t eszel akkor ugrál a vércukrod, ami állandó éhséget okoz, zsír alapon az sem gond, ha kimarad egy étkezés, mert nem vagy éhes, mert a szervezet használja a zsírtartalékokat szabadon.
Így fél éven belül azon kaptam magam, h egyre többet kellett ennem, h már ne fogyjak tovább. Úgy fogytam 15kg-ot, h egy percig sem voltam éhes, soha, jelenleg 88kg vagyok, 2650kcal mellett, heti 4x 90 perc konditerem, napi átlag 7k lépés (tempós séta, 100 körüli pulzussal). Az nem megoldás, ha úgy tudsz fogyni, h egyre többet, és többet mozogsz, mert az fenntarthatatlan, és nem tanít meg semmire. -
Értelek, nem tudom miért nem megy le a súly. Orvoslexikon kalkulátort néztem már, napi 2400 kalóriával már fogynom kéne.
2 hónapig írtam miből mennyit eszek a Yazioba, kb. napi 2000 kalória jött ki, és nem fogytam egy dekát se. Lehet rosszul számol az app, és valójában jóval több a bevitt kalória.
Nem, nincs fél kg két szelet tarja. Rántottát is csak 3 tojásból szoktam csinálnim 2 szelet kolbásszal, kis darab szalonnával.
Karácsonykor volt nagy zaba, beigli, meg mindenféle süti, de azóta minimális édességet ettem. Másik amire még gondoltam, hogy abszolút nem egészséges 3-kor ebédelni, meg addigra már baromi éhes vagyok.
Korábban úgy fogytam le 90-re, hogy heti 3x futottam 6km-t, csak most már messze lakunk a rekortán futópályától, aszfalton meg nem futok. -
Szevam
senior tag
válasz
Geri Bátyó #42 üzenetére
"pont nem az amit metszeni, meg permetezni kellene, "
Ez így van. Azt mondjuk nem értem, miért ekkora baj a pár szem, de sajnos ez ilyen.
Én a kinti megyfáimmal nem foglalkozok. Csak az útban lévő ágakat szedem le. Anyuka gyerekekekkel szokott jönni és szedi, nem zavar.
Csak hogy on is legyen:
Az ebédet próbálom 2000 alatt tartani, nehezen megy, ha meleg ételt akarok enni. Tegnap heccből gondoltam optimalizálok egyet és hideget eszem. Halsaláta (konzerv) (999 Ft)+ 3 tejes kifli (195) + bio joghurt (149 Ft) + üdítő (249 Ft) volt az ebéd. 1592-ért (Aldiból). Estig kibírható volt.
Ha főznék se jövök ki jobban.
A reggeli meg a vacsi apró maradékokból áll vagy
Szendvics:
10 dkg kenyér (~100 Ft) - ez optimalizálható vizes zsömlével (65 Ft), de nem azonos a tápérték.
Vaj/margarin 3 g ( ~12 Ft)
Párizsi/kolbász (~75 Ft)
Sajt (~100 Ft)
Zőccség' (~40 Ft)
300 alatt ez sem áll meg és nem raktam gazdagon... -
válasz
Geri Bátyó #31 üzenetére
Nem. Mi a kifőzdével szembeni pékségnél szoktuk venni a kovászos kenyeret. (Nem emlékszem mi a nevük.)
A hentes dolgokat pedig pont a piac másik végén lévő hentesnél szoktuk venni. Nagyon segítőkész és jó, friss cuccai vannak. (Hambihoz szoktam venni sertés és marha darálthúst. Egyszer vettem ilyen kombót és megjegyezte. Legközelebb már cdak annyit kérdezett, hambihoz kell? És már darálta is össze a kettőt.)Ok, ha leszólít egy magas, szemüveges apuka, kisfiával a nyakában akkor megtaláltuk egymást.
-
Geri Bátyó
addikt
Nyilván nem fogok odamenni egy vödörrel szüretelni (bár megtehetném elvileg), de az erős túlzás, hogy egy cigánymeggyfáról leszedek 8-10 szemet és a szomszédos telekről konkrétan vasvillával támad rám a faszi.
szerk: A cigánymeggy meg pont nem az amit metszeni, meg permetezni kellene, de amúgy is akkora fa volt, hogy inkább a nagyapja ültette el. -
fogselyem
senior tag
Gőzön sincs, hogy mennyit költök egy hónapban ételre, de sajtot már egy ideje alig veszek, már a legócskább trappista is olyan drága, hogy inkább nem veszem meg.
-
Szevam
senior tag
válasz
Geri Bátyó #35 üzenetére
Azért aki metszi és permetezi, tehát pénzt és munkát öl bele, nem veszi szívesen, ha más aratja le. Nyilván igen, ez a papírszerű amit írsz, csak nem illik.
-
Érdekes kérdés. Sosem számoltam utána lehet, hogy jobb is. Egészségügyi okokból múlt év novembertől drasztikusan visszavettem a zabálásból és teljesen elhagytam a nasit, az édességet, se gyorskaja se késő esti pizzázások. Most kb. 100ezer forint környékén lehet a ténylegesen élelmiszerre költött összeg. Előtte ennek biztosan elment a duplája de inkább több. A minap az alma árán akadtam ki. Öt darab banánért és hat darab almáért fizettem ennyit. Nem gyenge...
-
válasz
Geri Bátyó #35 üzenetére
A medvehagyma szedésekor legyetek figyelmesek.
Minden hagyma kettő levelet növeszt. Csak az egyiket szedjétek, a másik maradjon a hagymáké. Ha csak egy van neki, azt hagyjátok ott. Így a hagymák nem károsodnak és ti is jól laktok.A medvehagymák nevében köszönet és hála érte!
-
szipipeti
tag
Kb ugyannyi termék, és azonos ó termékkör, kb ugyan azon üzletek, 1 fős háztartásban, kialakult fogyasztástípussal (tehát kázi változatlan termékcsoport és mennyiség).
2015-ben 1470 Ft/nap
2016-ban 1440 ft/nap
2017-ben 1541 Ft/nap
2018-ban 1626 Ft/nap
2019-ben 1757 Ft/nap
2020-ban 1995 Ft/nap (már covid) (itt ugrott egy nagyot)
2021-ben 2080 Ft/nap
2022-ben 2596 Ft/nap (itt is egy kb 25%)
2023-ban 3657 Ft/nap
2024-ben 4396 Ft/nap
2025 január és február átlaga: 4386 Ft/nap -
Geri Bátyó
addikt
"Gyümölcsöket nem szedegetünk csak úgy az utcán"
Pedig elvileg lehetne. Teljesen mindegy, hogy ki ültette, ha a fa/bokor közterületen van, akkor bárki szedhet róla.
Ha a telken van és kilóg az utcára, azt most nem tudom, de régen azt is le lehetett szedni.Medvehagyma azért problémás, mert szinte csak védett területen nő és ott nem lehet szedni.
-
Szevam
senior tag
Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy mit adnak ingyen, és honnan nem lopás a szedés.
Gomba
"Csak saját vagy családi szükségletre elegendő mennyiségű gombát gyűjtsünk, ne legyünk telhetetlenek. A rendelet ezt nevezi egyéni szükségletnek, ami személyenként, naponta 2 kg."
Vadsóska és csalánGyümölcsöket nem szedegetünk csak úgy az utcán, azonban sokan csinálják, hogy bekérdeznek, hogy szedhető-e? Nagyon sokan rámondják, hogy persze.
Diónál, mogyorónál illik össze is szedni a leveleket.
Város szélén, ahol a madár se jár, rengeteg szeder szokott lenni. Ahova nem jár senki, csak nő a gaz, onnan le lehet szedni, jobb minta rárohad. Csipkebogyó/kökény dettó.
A természetvédelmi területeken lévő terméseket hagyjuk meg az ott élő állatoknakMedvehagyma (szintén 2 kg)
Persze nem alapveő élelmiszerek, de legalább kiegészítenek.
-
Geri Bátyó
addikt
Jobb oldalt, ha bemész, van egy másik hentes is, a Gyuri hús. A kolbász ott nem az igazi, de a hús nagyon szép mindig és nagyon jó zsírt is árul, szóval ha úgy alakul, azt is nézd meg.
szerk: Elvileg vasárnap nincs piac és szombaton 11 után már karcsú a választék, szóval érdemes szombaton reggel/kora délelőtt jönni!
szerk 2: A vezető hentes (Karcsi) egy cigány ember, de ez ne befolyásoljon, ha esetleg vannak fenntartásaid (Nekem sincsenek jó tapasztalataim), mert nagyon jó fej, rendes ember!
-
Egon
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #30 üzenetére
Thx!
Szerintem hétvégén el is ugrom majd...Kellene sok rövidkaraj...
-
Geri Bátyó
addikt
A kenyeres nénit ismeritek? (Panelpék) Drága, de nagyon jó, ha kovászos cuccokat akartok. Hónap közepétől beköltöznek egy üzletbe az új épületben.
Amúgy, ha látsz egy fejkendős embert, hosszú kecskeszakállal és hosszú, barna bőrkabátban,akkor az én vagyok és szólíts le nyugodtan!
-
Geri Bátyó
addikt
Egyből a piac szélén vannak. Ez Street Wiew kép. Balra az Üllői út, jobbra KÖKI, hátul a Skála.
Csak négylábúak, tehát sertés és marha, de időnként Birka is van. Mindig van belsőség is (máj, szív, vese, pacal, agyvelő) Kolbászból a sajátjukat kérd, ami házi/Bocskai néven van. Csípős és csemege is van belőle. A füstölt, szárított tarja simán hozza egy pármai sonka minőségét töredék áron.
Most pénteken vettem bőrös, csontos sertést (nyilván ez már nem malac, hanem süldő) 1300/KG.
-
válasz
Geri Bátyó #27 üzenetére
A Kispesti piac jó, azt szeretjük. Szombatonként állandó látogatók vagyunk. (És van ott egy tök jó kis kifőzde, ott szoktunk 2-3 napra bevásárolni főtt kaját is.)
-
Egon
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #27 üzenetére
Nem (régebben a szomszéd kerületben laktunk, az Europarkba heti rendszerességgel jártunk, de most északabbra költöztünk), de ha van ott egy jó hentes, akkor a jövőben simán...
Jöhet akár PM-ben is a cím -
Egon
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #14 üzenetére
Lehet tudni ennek a hentesnek az elérhetőségét?
-
ncc1701
veterán
válasz
Geri Bátyó #22 üzenetére
Fura dolog, de nekem van egy tesztem. Ha a macska nem eszi meg a megvett nyers húst, az már q gyanús. Tipikusan a lidl csirke ilyen volt.
-
Geri Bátyó
addikt
Régen mi is vágtunk disznót, szóval tudom, hogy milyen színe/állaga/illata van egy jó disznóhúsnak és bár valószínűleg amit ők forgalmaznak az nem szabadon tartott, de nincs is agyon gyógyszerezve, meg agyontápozva. Korábban (7-8 éve) a SPAR hentespultjában vetem olyan disznóhúst, ami hiába volt friss, a kukában kötött ki.
-
Geri Bátyó
addikt
válasz
Hieronymus #16 üzenetére
"Tartósítószert nagyjából mindenben kötelező használni ipari termelés szintjén."
Igazából pont az a baj, hogy nem lenne kötelező. Például egy kolbász esetében a sok adalékanyag csak azt szolgálja, hogy az ócska alapanyagot és a nem megfelelő kezelést (sózás, füstölés, szárítás) kompenzálják vele. Ugyanakkor egy ilyen műkolbász nem lesz olcsóbb, de legalább egészségtelen és jellemzően még rossz ízű is. -
Egon
nagyúr
Sokat. Bár minden relatív.
Megbontani nem szoktam, és egy része amúgy is kb. "rejtve" marad. Amit látok:
- reggeli munkanapokon: otthon elindulás előtt nem vagyok éhes, ugyanakkor ha nem eszem pár falatot leesik a vércukrom, így általában 3-4 szem keksz és egy csésze tea lecsúszik;
- "tízórai" munkanap: melóban 8-9 körül már kezdek kicsit kajás lenni, ilyenkor általában betolok egy Jó reggelt! szeletet vagy egy müzliszeletet, és/vagy egy banánt (céges gyümölcsnap rulez...).
- ebéd: van pár kajálda a környéken, ott szoktam enni. Nagyon ritkán úszom meg 2K alatt (néha eszem menüt, és ha leves+főzelék van, és nem eszem feltétet, akkor megáll a számla 1500 Ft alatt), sőt: mostanság inkább 2500-3000 Ft magasságában fizetek, az olcsóbb helyen is...Ez SZÉP kártyára szokott menni, és mivel heti 1-2 nap HO-ban is vagyok, a keretemből általban kijövök (eddig legalábbis);
- vacsora: nagyon változó, van hogy nem eszek semmit, néha 2-3 szendó, tojásrántotta stb. Plusz nasi...Közértbe járásról kicsit leszoktunk: Covid előtt naponta mentünk, legalább pékségbe, de azóta csak heti háromszor járok Lidl-be. 1-1 ilyen alkalommal egyrészt 4 fős családnak vásárolok, másrészt ebben nyilván nem csak kaja van. Heti kétszer 20-25K, heti egyszer 30-35-40K körül szokott lenni; néha ha extrákat is kell venni, akkor simán van 50-60K is.
Summa summarum: napi 3K-ból igencsak lájtosan, és/vagy főzőcskézéssel lehet kijönni manapság szvsz.
-
totron
addikt
válasz
Hieronymus #16 üzenetére
+1
Szokták mondani, hogy mindenben van valami. Nem szabad káros nézőpontra helyezkedni emiatt. Személyes kedvencem. Nem a tény vetülete miatt, hanem mert imádják az emberek felhasználni az elengedésre, feladásra. Bármekkora tudatosság, önjóakarat mellett is jut egy kis önbecsapás, de meg kell tenni amit lehet.
A fogak sincsenek biztonságban. A szeletelt kenyérnek szánt tésztát embertelen mennyiségű aszkorbinsavval nyomják tele a későbbi száradást késleltetendő, nagy felületek eleve levegőn, még csomagoláson belül is. A másik kedvenc a kekszbe tett borkősav. Nem démonizálandó, a borospincéből ismerhetjük, de a fogzománc nem köszöni meg, az egészen biztos. Gyanútlan majszolás. Az ilyen irányú romlást meg sokan a genetika számlájára írják. Leírást is lehet olvasni, tapasztalni, ok-okozatot feltárni és merni elhinni a hatásmechanizmust, látni és átlátni a turpisságok, fortélyok kaleidoszkópját.
A száradásnak jó ellentartója a zsíros tésztájú tepertős pogácsa. A nap végén csak egyfajta igazság van, minden más csak összefüggés-nem látás.
-
dnelb
veterán
válasz
Victoryus #17 üzenetére
3k kalóriát kéne enned ehhez a súlyhoz mindennap hogy ne menjen le, ezt megeszed ebből a 2 étkezésből?
Azért írtam az 50 kilót mert nagyon kevésnek érződött ez a kaja, de akkor számoljunk nagy mennyiséggel. Megeszel 500 gram tarját(2 szelet kevesebb de mind1) az csak 660 kalória, mellé fél kg krumpli 400cal reggelire 5 tojás 350kal, mellé kenyér 200gr 530cal. Ez így össz még mindig csak 1950 kalória, hol a maradék 1000? Ilyen súlyhoz szabályosan zabálni kell mindennap kőkemény módon hogy egyáltalán tartani tudd. Hormonjaid rendben vannak? -
Nem értem a kérdést
Mondom kolbász, sonka, abált szalonna... hogy lennék 50kg? Ebédre hétköznap hús, 2 nagy szelet tarja, mikor mivel, hétvégén van saláta nap.
Vacsora nincs. Édességet nem szoktam enni.
Pont az a baj, hogy 110 vagyok, és nem megy le. Sport van, majdnem minden hétvégén túrázunk 10-15km-t, alföld, Bihar, Pádis..
Hétköznap bicaj, kb. napi 5km, az nem sok.Ha jobb idő van, akkor még heti 1-2x 30km bicaj.
Étterembe nagyon ritkán megyünk, annyiból sok minden megvehető a piacon. -
Tartósítószert nagyjából mindenben kötelező használni ipari termelés szintjén.
A szülein néhányszor csináltak disznóvágást.
Só volt a tartósítószer és a füstölés. A kolbászba nem raktunk cukrot. Olyat se, amit ma csak a szénhidrátokban szükséges sorolni. A sonkát sem pácoltuk.Olyan ételt, amiben ne lenne legalább egy fajta cukor, alig lehet kapni. Például a maltodextrin E1400 alig édes. Kiválóan lehet vele cukrozni bármit, tartószerkezetként és állagjavítóként.
Mivel a szőlőcukornál is gyorsabban szívódik fel a véráramba, segíti az elhízást és a cukorbetegség illetve keringési betegségek kialakulását.
Ha kapcsolatba kerül egy édesítő szerrel, szukralóz (E955), akkor felerősödik a negatív hatása. Ezt meg csak itt hagyom. Nem akarom megdönteni az egészséges életmódba vetett hitet.E1400 (dextrins) and E955 (sucralose) are commonly found together in various food and beverage products. Here are some examples:
Sugar-Free Baked Goods: These products often use sucralose as a sweetener and dextrins as a thickener or stabilizer.Diet Beverages: Sucralose is used for sweetness, while dextrins can be used to improve texture.
Sugar-Free Dairy Products: Items like sugar-free yogurts and ice creams may contain both E1400 and E955.
Tabletop Sweeteners: Products like Splenda may contain sucralose and dextrins as bulking agents.
These ingredients are used to provide sweetness without the calories and to improve the texture and stability of the products
forrás: Copilot -
ncc1701
veterán
válasz
Geri Bátyó #14 üzenetére
Ez így a jó. Még nagyon fontos az, h ne agyon szteroidozott/gyógyszerezett legyen a hús forrása. Legjobb, ha igazi füvön legeltetett állatból származik.
-
Geri Bátyó
addikt
Nekem a hentesem olyan, hogy van egy saját kis vágóhídjuk/húsüzemük és a füstölt dolgok többségét is ők csinálják pont úgy, mintha otthon vágnál. Nincs nitrites pácsó, sem egyéb marhaság és igazi füst van, meg levegőn szárírás. Egy pár kolbász (kb. 40 cm hosszú egy szál) kb. 2000 Ft.
-
-
Freiherr
őstag
Eddig 3k volt a limit, most már nem tartható a dolog. Havi 120 kell, és még az akciókat is figyelni kell hozzá.
-
Geri Bátyó
addikt
Nehéz kérdés, mert nem igazán számolom. Nem azért, mert számolatlanul költhetem a pénzt, hanem mert meg kell venni, vagy nem eszem. Ami biztos, hogy sokkal gyakrabban megyek boltba (Lidl), mert egyre jobban figyelek az akciókra. Nyilván nem az van, hogy össze-viszza vásárolok akciós dolgokat, hanem azt veszem, amit amúgy is vennék.
Megpróbálom összerakni:
Lidl heti szinten átlag mondjuk 9000
Piacon a zöldség+tojás, heti szinten kb. 5000
Kenyeret 2 hetente, de az kovászos, teljes kiőrlésű, sokszor magos, de kevés kenyeret eszem: 3000 2 hetente.
Hentes szintén a piacon nehezebb, mert ott veszem a kolbászt, szalonnnát, sonkát is, de úgy 25000 lehet havonta
Vannak dolgok, amiket nagy tételben veszek meg, tehát nem havonta (barnarizs, bulgur, gersli, köles, lencse és babfélék, csicseriborsó, hidegen sajtolt napraforgóolaj, extra szűz olivaolaj). Ez havi szintre leosztva 8-9000 lehet.
Mindez összesen 95000, ami eléggé megdöbbentett, bár valójában sejtettem.
Ráadásul ebben nincsenek benne olyan dolgok, amiket alkalomszerűen, de azért szoktam venni (olajbogyó, jobb féle ecetek, szójaszósz, halszósz, olajos magvak). Mondjuk ezeknek a havi átlaga max 2-3000 lehet.Durva, hogy még '21-'22-ben is ki lehetett jönni 50-60000-ből ,a COVID előtt meg 30-35000-ből is.
-
totron
addikt
Nem én vásárolok, de jobb is. Néha látok árat, olyan érzés, mintha aranyat ennék, botrány. Adaptálódnia kell az elmének a megugrott árakhoz. Esőtánc jelleggel lehetne az, hogy ha nem veszünk a nagy számokról tudomást, akkor visszaapadhatna egy múltbeli szintre. Viccnek rossz, inflációnak is durva.
Kolbászból olyat érdemes amiben nincs nátrium-nitrit és nincs bambuszrost. Nem csak a élelmiszeripari nagykereskedelem keresi a maga hasznát, szemtől szembe is simán behazudják a mentességet, szándékuk szerint. Rutinnal szűrhető a rost része, az adalék, káros tartósító meg bizalom kérdése, elég nehéz ügy. Azt meg mondani sem kell, hogy az árral nem növekszik egyenes arányban mentesség vagy minőség. Igyexünk a valós ár/érték tengelyen közlekedni, józan ész és tapasztalat szerint - lehetne olcsóbb is, ahogy többet is bele lehetne tapsolni a belekbe.
A batáta is jó tud lenni jól megfonnyasztva, répa hatású a hype-jától amúgy falnak megyünk.
-
kb. 80e/fő
Elég meglepő számok vannak.
Veszek egy szál házi kolbászt, sonkát, azzal elvagyok egész hónapban reggelire. +rántotta, lecsó, tükörtojás, főtt tojás. Abált szalonna...
Ebédre tarja, csirke, krumpli.
Vacsora meg nincs.
Hát, lehet nem a legegészségesebb, de még mindig jobb, mint a bolti sonka, felvágott.
Mostanában rászoktunk a Lidl salátára + feta sajt + paradicsom + olivabogyó, hétvégén, vagy mindent bele tepsis párolt zöldség.
Előbbi viszonylag olcsón kijön, 2-3 hétvégére leosztva, a zöldséges cucc így télen nem annyira olcsó, bár a laska gombával lehet helyettesíteni a drága zöldségeket is.
Házi pizza/lángos/kenyérlángos is tök olcsó, és 2 napra bőven elég. Az más kérdés, mennyire egészséges. Mindenesetre mióta nem eszek bolti naprafogró olajat, meg olivaolajat se, csak szalonna/kacsa zsírt, azóta egyszer se volt hasmenésem... Előtte meg sokszor.
Havi 4 nagy házi kacsacomb, és megvan az egészséges kacsazsír is, ha valamelyik kajához nagyon kéne.
Az elektromos légkeverős sütőben nagyon sok minden elkészíthető zsiradék nélkül is, imádom. Azóta szoktam rá a párolt zöldségekre. -
Alusky
senior tag
Nem tudom, mert vendéglátással is foglalkozunk, így mindig marad amit enni tudunk, csak keveset kell hozzá venni pluszban. Baromságokra szoktam költeni (rágcsa, üdítő), sajnos azokra sokat.
Kutyák 180 ezer körül esznek egy hónapban. -
ncc1701
veterán
Nem számoltam, de 300e felett/hó felett. Igyekszünk minőségi kaját venni, másra úgysem éri meg költeni, legalább ne együnk szemetet.
-
2 felnőtt 3 gyerek heti 50-60 ezer a nagybevásárlás, ennek a 90%-a a kaja.
-
Mondjuk mi kevésbé vagyunk mérvadóak de nekünk egy hónapban kb 400k megy ételre ha csak ketten vagyunk - de mivel szülőkre és tesóra is megy a főzés ennek esetenként a duplája is elmehet.
-
dugo_
veterán
135ezer/fő/hó a '24 jan. - '25 márc. intervallumban.
2020 és 2021 100k, 2022 115k, 2023 125k/fő.
Elnézve az élelmiszerinflát, így is kevesebbet/szarabbat eszünk. -
futo001
senior tag
Pont nemrég számolta ki párom, kettőnkre kb 600-700 Euró havonta, szóval akkor 10-12 Euró per nap per fő. Nem próbáljuk ezt limitálni, drágább boltban vásárolunk (mert az a helyi és ők árulják a helyi termelők termékeit nagyobb arányban, míg pl Aldiban rosszabb az arány az importált és a helyi között), nem igazán figyelünk leárazásokra és az árakat sem nézzük, szóval ez lehetne kevesebb is gondolom. Mintha ismerőseink havi 450 Eurót mondtak volna 2 főre, ők spórolósabb és tervezőbb típusok de ők is egészséges dolgokat vesznek, kerülik a szemetet. Írország mindkettő.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Napi 3000 ft-ban próbálom maximalizálni, de egyre inkább Mission:...
- Logitech g29
- Asus VivoBook s14 Flip /i3-1315u/16/512ssd/14/FHD/IPS/Touch/HUv
- PowerColor AMD RX5700XT 8GB / Újszerű állapotban / 6 hónap jótállással / számlával
- 27% Számla! HP Transcend 2,8K OLED laptop! Ultra 155H / RTX 4060 8GB / 16GB DDR5 / 1TB! BeszámítOK
- Garmin tactix Delta Solar okos óra eredeti Garmin titan szíjal
- Samsung Galaxy A71 128GB Kártyafüggetlen, 1 év garancia
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- Dell Latitude 5310, 5410, 5420, 5430, 7210 2-in-1
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- AKCIÓ! Gigabyte H510M Intel i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB GDDR5 Rampage Shiva 500W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest