- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED TV topic
- iPad topik
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Hővezető paszták
- VGA-t károsító ASUS deszkák: a gyártó kínai részlege komolyabban veszi a dolgot
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Auratech
őstag
válasz
kalimist #582 üzenetére
Köszönöm a pontosítást. Nem tudtam, hogy megy egyszerre az összes mag. Oké a párszáz az 170. Az egymondatos lényeg, amit írtam volna, hogy az A12Z után következő soc, ami Mac-ba kerül, hozza egy hasonló eszközben lévő intel proci erejét, ha már a mostani se kidobnivaló.
Auratech Field Recording
-
kalimist
aktív tag
válasz
Auratech #581 üzenetére
Az A13-ban főként a 4 Thunder mag teljesítménye nőtt jelentősen a Tempest-hez képest ezért is annyi a különbség GB-ben amennyit írtál mert az összes mag megy egyszerre nem csak a teljesítmény centrikusak. Összehasonlítva pl. egy Arm A55-tel (elavult őskövület) 3x gyorsabb fele akkora energia fogyasztással.
Az A13 és az A12Z közti órajelkülönbség nem "párszáz Mhz" hanem 2.66 Ghz vs 2.5 Ghz de az A13 Lighning magoknak kicsit megugrott a fogyasztásuk a Vortex-hez képest és szerintem ezért sincs A13X hanem majd 5nm-en A14X lesz. A GPU viszont nagyon komolyat lépett előre az A12/A13 viszonylatában, Qualcomm szégyellheti magát. -
Auratech
őstag
Nem. Az A12Z 4 vortex és 4 tempest magot tartalmaz. A sima A13, amivel az összehasonlítást olvastam az az általad írt 2lighting+4thunder mag felépítésű. Amire ki akartam lukadni, hogy a némileg kisebb órajelű 4 mag az A12Z-ben nem előzi meg jelentősen a fejlettebb és párszáz MHz-zel gyorsabb 2 A13-mas magot, csak kb 40%-kal a cpu teljesítményben. 4700 vs3400 GB5.2 multi pont. 4 maggal az A13 6500 felett teljesíthet(ne). Szóval javul rendesen az új gen.
Az A12Z extra előnye a gpu-ba belepakolt 8 magnak köszönhető, ami persze sokkal inkább kell az iPad pro-ba, mint egy sima telóba.
[A12Z vs A13][ Szerkesztve ]
Auratech Field Recording
-
dabadab
titán
-
Auratech
őstag
Az aktuális tesztek egy A12-re épülő, kimaxolt teljesítményű Soc értékei. Az ősszel megjelenő soc az A13ra épül, aminél lehetett látni, hogy a kétmagos teljesítménye alig gyengébb, mint az A12 négy maggal.
Ha az A13-ra épül egy abból 8 erős+4 spórolós magot felvonultató verzió, akkor az a fejlesztői kitnél szerintem legalább 3x "erősebb" lehet. Ha a tdp engedi, a 4 takarékos mag is bedolgozhat, ahogy néhány régebbi telónál. Az is felér egyel. A vége lehet egy 10e multicore Geekbench 5 érték, ami azért élhető. És már fejlesztik az A15-öt is..Auratech Field Recording
-
-
Tin
veterán
-
VirsLee
őstag
Mindenki, aki olyan tevékenységre használja a saját számítógépét, amivel nem a jövedelemszerzés a célja. Tehát, akiknek ez nem munkaeszköz.
(#571) Tin: nem méltatlan lenne, hanem hasznos, ha megosztanád velünk is, hogy szerinted mi az a feladat, amit az átlagfelhasználó végez a gépen és nem párhuzamosítható, de az egy szálas teljesítmény se elég rá. Sok itt az aggódó ember, mert néhányan rémisztgetik őket, hogy lehet lassú lesz, de amúgy se lehet mindent párhuzamosítani, de ez nem x86, de amúgy se lesz elég szoftver... stb.
Holott az igazság az, hogy az átlagfelhasználó igényeit egy 150 grammos mobiltelefon kielégíti. Arról pedig még semmi infó nincs mi kerül a gépbe, csak annyit tudunk, hogy egy 2 évvel ezelőtti proci van benne.
-
Tin
veterán
válasz
#54625216 #562 üzenetére
Egyszerűen nem hoz annyit, amennyi melóba kerül átírni.
Ami alapból párhuzamosan megy, azok a szerver oldali komponensek. Ott sok hívás van, amik mind külön szálon futnak, az oprendszer párhuzamosít, jól kihasználja az erőforrásokat, és optimálisan működik a dolog. Gyakorlatilag az adatbáziskezeléstől kezdve egymillió dolog van, ami így működik, és jól működik. Itt a fejlesztőnek csak a közös erőforrások párhuzamos kezelésével kell foglalkoznia, a szálak nyugodtan lehetnek szekvenciálisak, úgyis egymás mellett futnak.
Ami még jól párhuzamosítható, azok a hosszú lefutású, egymás mellett, de főképp javarészt egymástól függetlenül futtatható dolgok. Pl. egy képet szétdobhatsz 8 részre, és feldolgozhatod szálanként a nyolcadat, egy játékban számolhatod külön a hátteret és az előteret, vagy a következő X frame-et, egy nagyobb műveletet szétbonthatsz részegységekre, ha azok nem egymásra épülnek, és számolhatod azt.
De a programok logikájának nagy része egymásra épül. Ritka az, amikor megnyomsz egy programban egy gombot, és mondjuk erre fel kell dolgoznia egy adatsort, ezzel párhuzamosan egy másodikat és egy harmadikat, majd az első három eredményen elvégezni egy negyedik feldolgozást. A legtöbbször sorban végzel el műveleteket az adatokon, és az eredmények egymásra épülnek, ezt pedig nem igazán lehet párhuzamosítani. Van, amit igen, de ott sem biztos, hogy nyersz vele, mert egyszerűen sokkal tovább tart párhuzamosítani valamit, ami az esetek 18%-ában, bizonyos lefutások esetén mehet egymás mellett, ezzel nyersz 30%-nyi feldolgozási időt, de beleölsz mondjuk 50 embernapot, de a gyakorlatban nyersz vele 1 mp futási időt. Egyszerűen nincs értelme.
Az igazán számításigényes feladatokat, a nagy terhelést adó műveleteket már rég párhuzamosították. Tudom, a játékok között van, ami csak 4 magot használt eddig, de az új engine-ek már akármennyire skálázódnak, és kész.
A párhuzamos programozás nem olyan, hogy "legyen párhuzamos", ott olyan problémák jönnek elő, amikhez tök más gondolkozásmód kell, pl. közös erőforrások egyszerre történő használata, részfeladatoknál egymás bevárása, szálak összefogása, stb. Ezek jó dolgok, de amíg ekkora fejlesztői hiány van és ilyen szinten fejlődnek a hardverek, ez egyszerűen értelmetlen, leszámítva a szervertermékeket és a valódi, nagy célközönségnek szóló alkalmazásokat, de ott meg már megcsinálták.
-
Ezekiell
veterán
válasz
#54625216 #564 üzenetére
Ha üzleti szempontból megéri optimalizálni több magra/szálra mostmár az Apple siliconra, akkor meg is fogják lépni. De ez nem olyan egyszerű általában
[ Szerkesztve ]
Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
törölt tag
válasz
Ezekiell #563 üzenetére
Kb. ugyanaz: üzleti megfontolásból nem fektetnek időt és pénzt a fejlesztésbe, mert egy szálon a kenyérpirítón is elfut és ugye attól, hogy nem használja ki az összes magot még nem lesz lassabb.
ARM-os Mac-en viszont lassabb lesz, míg ha kihasználják a több magot és az egyéb hardveres gyorsítókat, akkor akár az x86-ot meg tudja előzni, és mivel nincs visszafele kompatibilitási kényszer, így üzleti szempontból is megéri optimalizálni. -
-
törölt tag
válasz
#54625216 #555 üzenetére
Azért fontos az egyszálas teljesítmény, mert azt mindenhol érzed, a nem párhuzamosítható és a párhuzamosítható részeket is lineárisan (már ha mhz-re vetített számítási teljesítményről beszélünk, különben az egyszálas-többszálas TB bezavar) megdobja, a magszám viszont csak utóbbit.
Az extra magok határhaszna viszont nem lineáris, ha meg ezt egész jól közelíti - azaz jól párhuzamosítható (rész)feladat - akkor már felmerül a kérdés, hogy ennek nem a gpu-n lenne-e a helye.
Olyan finomságok is komolyan tudnak számítani, hogy például adott processzor milyen hatékonyan vált aközött, hogy minden erőforrásával egy magot pörget, majd az összeset pörgeti, és erről vissza. -
hokuszpk
nagyúr
fiuk en egyaltalan nemvagyok kepben Apple ugyben. ezert majd hulyezzetek le, ha nagyon elvetemult a gondolat.
az x86/64 egyik problemaja a rengeteg 32 bites kod, amit futtatni kell.
Amikor az Apple az Intel osvenyere lepett, akkor mar boven 64 bites cpuk voltak. Szoval a "sima" x86 kod mennyire jellemzo az Alman futo szoftverekben ?
mert ha "eleg lenne az X64 -et gyorsitani", akkor siman elbirom kepzelni, hogy ugyan az Intel nem ad X86 licencet, de az AMDtol megveszik az X64 licencet, ( van az a penz, az AMD anno az NVnek is adott volna, az NV cput allitolag az Intel furta meg ) es azzal mar eleg szepet lehetne alakitani a jelenlegi szoftverek futasan is.[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
joey04
titán
válasz
#30786816 #554 üzenetére
bizony, erre rá kell még pakolni 30%-ot kb. plusz valamit nagyon forrasztanak a háttérben, mert ez az A12Z olyan szempontból csalódás volt az új iPad-ben, hogy alig fejlődött. Gondolom ezek szerint azért, mert az igazi nagy durranást már majd az év végén piacra lépő arm alapú gépekbe tartogatják. Egyszálas teljesítményben az a12z alig jobb, mint a telefonokban megjelent kistesó a12, ami egy 2018-as cucc. Szóval bő 2 év alatt nagyot fejleszthettek.
-
törölt tag
válasz
#54625216 #555 üzenetére
Update: Unity coming to Apple silicon
-
dabadab
titán
válasz
Ezekiell #549 üzenetére
Igen, tudom, van az a film.
Meg van a valóság, amikor kiderült, hogy a GM EV-1-nél sokkal jobb, használhatóbb és olcsóbb villanyautók se kellettek a kutyának az olajipar ármánykodása nélkül se, mert drágák és nagyon korlátozottan használhatóak voltak, aminek az egyik legfőbb oka az aksitechnológia volt, amit egyébként amúgy is ezerrel fejlesztettek a mindenféle mobilkütyük meg egyebek miatt, de túl nagy áttörés nem volt.
Aztán jött egy kicsi, folyamatosan a csőd szélén táncoló vállalat (amit igazán nem lett volna nagy probléma a hatalmas olajlobbinak a szakadékba löknie), ami elhozta azt a nagy ötletet, hogy drága, de erős hajtáslánc köré nem városi kisautókat, hanem luxusatókat kellene építeni, meg ha nincsenek töltőállomások, akkor építeni kell.
DRM is theft
-
törölt tag
válasz
Ezekiell #553 üzenetére
Szerintem consumer vonalon - elméletben - pont nem erős az egyszálas teljesítmény igény.
Windows ökoszisztémában persze igen, mert a consumer szoftvereket próbálják a legminimálisabb hardverkövetelményekhez igazítani, hogy a lehető legnagyobb közönséget érjék el, és ugyebár a legcsirkébb procikban 1 max. 2 mag van, így ahhoz igazítják a szoftvert is. Ezért alakult ki az a tapasztalat a felhasználókban, hogy kétszer annyi GHz többet ér, mint kérszer annyi cpu core, mert az egyszálas teljesítmény növelése azonnal érezhető, a több mag meg nem.
Amúgy már a 80-as évek óta probléma a fejlesztőknél, hogy nem nagyon használják ki a fejlettebb hardvert ha az felülről kompatibilis a gyengébbel, mert úgy nagyobb piacot érnek el akkor is, ha emiatt a szoftver minőségében kell kompromisszumot kötni. Commodore 128-ra pl. szinte semennyi játékot sem fejlesztettek, mert úgyis tudott C64 módban futni. Így viszont szinte mindenki C64 módban futtatta, azaz a fejlettebb hardvert a userek igen nagy százaléka egyszerűen nem használta.Ma ugyanez van PC-n a többmagos CPU-kkal: egy (esetleg két) magot maxra pörget a játék, a többi 3-6-8 pedig tétlenül várakozik, esetleg OS feladatok használják a maradék teljesítmény alig 1-2%-át.
Ezen fejlesztői mentalitás mögött viszont nem technikai, hanem a fent leírt piaci megfontolások vannak, mert pl. a játékok nagyon is ki tudnák használni akár egy 64 cpu-s gép teljesítményét is, hiszen maga a feladat alapvetően párhuzamosítható.Na most Mac-en - mint általában - más a helyzet, mint Windows-on.
Először is pont az ARM-ra váltással megszűnik a "legacy support" probléma, azaz a fejlesztők nem vesztenek piacot azzal, ha a consumer felhasználóknak is többszálú szoftvereket fejlesztenek, így - legalábbis Mac-en - elhárul az üzleti akadály a többszálúsítás elől.
A másik, hogy a Mac nem játék platform, tehát ha a játékfejlesztést visszafogja a PC-s mentalitás (mert nyilván nem fogják a játékok zömét alapjaitól újraírni a Mac kedvéért), az amúgy sem érinti a Mac-es consumer felhasználók zömét.[ Szerkesztve ]
-
Ezekiell
veterán
válasz
#54625216 #552 üzenetére
Teljesen jogos, tudtam h jönni fog ez
Consumernél single core, prosumernél/professionalnál multicore a fontosabb (bár függ nyilván az adott alkalmazástól). Pongyolán fogalmaztam a "max játékoknál fontos" dologgal, teljesen jogos a bekérdezés
Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
törölt tag
válasz
Ezekiell #543 üzenetére
"Az 1 szálas teljesítmény a legfontosabb napjainkban - ahogy erről volt szó is itt a topikban."
"Valamint single core performance max játékoknál elsődleges, bármi produktivitás-centrikus
felhasználásnál a multicore performance lesz a lényeg mindig is, sőt évről évre egyre jobban."Bocsi, nem bírtam kihagyni.
-
Ezekiell
veterán
Jaja - és az az érdekes mindkettő feltevésedben, hogy amilyen tempóban fejlődik az akkumulátortechnológia, ez simán meg fog történni pár (lehet jópár) éven belül
Utolsó bekezdéseddel teljesen szó szerint egyetértek.
-
Tin
veterán
válasz
Ezekiell #547 üzenetére
Igen, es az akku fejlesztest meg csak nem is feltetlenul kapacitasban lehet csak szemlelni, hanem toltesi sebessegben is. Tehat ha pl. egy mai elektromos auto 5p alatt feltoltheto lenne, akkor nem nagyon szabna gatat semmi az elterjedesuknek. Persze ehhez azert kellene az is, hogy az energia, amivel feltoltod, zold legyen, kulonben amit a kocsik pufognak ki, azt az eromuvek pufognanak a levegobe.
De az is vicces lenne, ha mondjuk ugyanekkora helyen 10x-es kapacitas lenne elerheto, 10x ekkora elettartammal, es a mostanihoz kepest 10-ed akkora toltesi idovel (vagyis a kapacitas fuggvenyeben 100-ad akkora toltesi idovel). Akkor erdekes lenne, hany eszkoz jonne eleve akkumulatorral fali csatlakozo helyett, es hogyan alakitana at ez az eletunket, ha akar csak a ceruzaelemek 10x annyit birnanak.
En nem az Apple-nek drukkolok, csak az alloviz felkavarasanak. Nekem ugy en bloc nincs jo velemenyem az Apple-rol mint cegrol, es a filozofiajukrol. De ez teljesen mellekszal.
-
Ezekiell
veterán
"The oil industry, through its major lobby group the Western States Petroleum Association, is brought to task for financing campaigns to kill utility efforts to build public car charging stations. Through astroturfing groups like "Californians Against Utility Abuse" they posed as consumers instead of the industry interests they actually represented.
Mobil and other oil companies are also shown to be advertising directly against electric cars in national publications, even when electric cars seem to have little to do with their core business. "
Az olajipar minden, csak nem szűz. Bőven megtettek mindent, hogy öljék az elektromos autózást. És ezt napjainkban is teszik.
De abban igazad van, hogy fejletlenek voltak az akksik kezdetben, az volt a fő gond (de mondjuk ha nincs igény e-carra, akkor minek fejlesztenének akksit.. 22es csapdája).
-
Ezekiell
veterán
Ja, történelmi visszatekintések nagyon érdekesek. Ha az olajipar nem fojtja meg az elektromos motort anno, akkor most mi lenne...
(persze az akksigyártás a fő kérdés, de az is fejlődött volna nyilván)
És ja, egyelőre tényleg csak várakozni tudunk, és reménykedni, hogy bejön az Applenek a váltás. Ha nem csak Intel-AMD verseny van desktop piacon, hanem Intel-AMD-Apple ARM (vagy bármi más ARM), az mindenkinek csak jó.
-
Tin
veterán
válasz
Ezekiell #545 üzenetére
Persze, nem vitatkoztam veled, hanem egyetertettem
Szerintem itt nagyjabol mindenki hasonlo velemenyen van, hogy lassuk a medvet. Meglepodnek, ha valami hatalmasat guritananak, de nem feltetlenul lenne rossz, ha kicsit meg jobban elmennek abba az iranyba, hogy minel tobb dolgot hardveresen gyorsitsanak.
Amugy egy vicc ez az egesz, mert ha mondjuk 10 eve feltalaltak volna egy nagysagrenddel jobb akkutechnologiat, akkor valoszinuleg ez az egesz fogyasztas-verseny nem igy alakult volna. Es ma mar mindenki elektromos autoval kozlekedne. Erdekes, hogy az egyes komponensek milyen hatassal vannak masokra. Ha pl az elejen a CISC helyett eleve csak RISC iranyba megyunk, hol lennenek ma a szamitogepek.
-
Ezekiell
veterán
Első bekezdés: ezt mondtam én is #539ben. Consumernek, átlagfelhasználónak jó lesz.
Második bekezdés: éppen ezt mondtam én is, hogy ez a kérdéses.Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
Tin
veterán
válasz
Ezekiell #543 üzenetére
Figyi, Apple. Egyreszt a felhasznalok tobbsegenek siman lazan eleg ez a teljesitmeny, nekem a mai napig van ilyen negymagos gepem es uzemel, egy SSD-vel lazan hasznalhato nagyjabol barmilyen normalis feladatra. Oke, videolejatszara meg -vagasra nem igazan alkalmas, de egy mai prociban mar benne lesz az osszes codec hardveresen, szoval gond egy szal se. Nem lesz egy erogep, de csak mai szemmel, mert alacsony fogyasztassal, gyors memoriaval es SSD-vel ketlem, hogy egy atlag "Air" felhasznalo barmi problemat erezne a hasznalat soran.
Az mas kerdes, hogy az "izom" meg odebb van. Egy mai Core i9 egyszalas teljesitmenyenek hozza a 60%-at, arban ketlem, hogy olcsobb lenne mint egy szerelt PC, egy AMD-s procirol meg ne is beszeljunk. Viszont ahogy latom, nem veletlenul akarjak megtartani az Intel proci vonalat sem, ha kell a teljesitmeny. Viszont par even belul beerhetik a tobbieket, bar valoszinuleg sem az Intel, sem az AMD nem fogja ezt olbetett kezzel varni, es naluk ott van az az adu is, hogy nem kell ujrafejleszteni minden alkalmazast.
-
Ezekiell
veterán
Nem véletlenül nem használnak Threadrippert sima consumer desktopban se, és nem az ár miatt. Az 1 szálas teljesítmény a legfontosabb napjainkban - ahogy erről volt szó is itt a topikban. Van ahol a 16-32 mag nyer, de sima consumer taskokban nem. Szóval lehet ez még jó, nagyon is lehet, de azért óvatosan.
-
Tin
veterán
Ez abszolut nem rossz, kb 2/3-a a teljesitmenye a mostani desktop Comet Bridge generacios Core i procik egyszalas teljesitmenyenek. Szoval nagyjabol a 8 evvel ezelotti Ivy Bridge teljesitmenyet hozza, ami 22 nm-es volt.
Viszont gondolom fogyasztasban sokkal jobbak annal, szoval van benne potencial. beleraknak meg egy rakat HW-es gyorsitast, meg 16-32 magot, es maris pariban lesz a teljesitmeny nem.
-
törölt tag
Bennem él egy halovány remény, hogy ha már MacOS-en minden gond nélkül lehet ios appokat futtatni, és a memóriaméret is csak annak krédése, hogy mennyit pakolnak bele, akkor talán csinálnak hybrid tabletet is, szoftveres értelemben. A pro-knak lehetne ez az új selling pointja (és a mostani design leszivároghatna az air-mini vonalra), hogy usb-c monitorra dugva a monitoron MacOS-t futtat.
-
azbest
félisten
elsőre egyébként arra gondoltam, hogy a tabletes proci talán még memória sávszél limitált és talán még az igazi laptopos változatnál ezen is lehet erősíteni. Telefonon és tableten szokás csak 16 vagy 32 bites sávszélességet használni, hogy egyszerűbb nyák legyen.
De aztán megtaláltam ezt a táblázatot, hát az apple nem bízza a szerencsére,
Legalábbis gondolom, hogy nem poénból tud annyit a proci, ha csak az ő céleszközeikben kap helyet. Az pazarlás lenne. Bár a ram chipre nem ellenőriztem rá típuskód szerint (Micron 8MBT9 D9WHG).
Hm, azért gyanús, csak nem gyártanak külön nekik 64bites chipeket. Viszont a soc fel van készítve komolyabb memória csatolására is. A tabletesek dual channel desktop képességűek. Valaki lefotózhatná a belsejét, ha nincs hermetikusan lezárva
Bár lehet tablet nyákon megy a mostani dev kit még.
[ Szerkesztve ]
-
Ezekiell
veterán
Én mindig azt mondom, hogy van az a pénz, bár azt 3M bruttóért én se csinálnám
Hajam meg úgysincs már sok
(#538) Xero hát ez nem tűnik annyira szarnak valóban. Consumer gépnek teljesen jó lesz ez, mondjuk ebben eddig se kételkedett sztem senki se. A "prosumer/professional" terület lesz a kérdés.
[ Szerkesztve ]
-
Xero
nagyúr
válasz
#54625216 #537 üzenetére
Pontos
Back to the topic:
Megkinaltak paran Geekbench-el a dev gepeket.Ez alapjan eleg biztato a rosetta 2. Ha betuszakolnak 2-3x tobb magot, vagy valami varazslatos uj A SOC-t, akkor valoban nem nagyon lesz erezheto a dolog ilyen teren.
-
Ezekiell
veterán
Mint írtam is, kinek mi, sokan sokfélék vagyunk, de tök jó, hogy ilyen jó helyed van! Az a lényeg hogy az ember elégedett legyen a helyével /munkájával, nem az, hogy mások mit gondolnak
-
Xero
nagyúr
Csak, hogy pontositsak. En is pl a piaci aram alatt vagyok 25%-al jelenleg, viszont teljes a szabadsag, korlatlanok a lehetosegek mind technologiailag mind pedig anyagilag is. Ez nekem siman megeri. Az eves fizumat ha elbaszarintom dev kornyezetben egy honap alatt semmi sem tortenik.
-
Parallaxis
addikt
válasz
Alchemist #522 üzenetére
Ez jogos érv, viszont a B2B megoldások aligha fognak letöltögetős appstore-ba költözni.
Nem is kell. iOS-en sem kell, telepíthetsz akár egy webes felületről is a megfelelő jogosultságok birtokában.
A pénzügyi szektorban is sok cég használ iOS only mobil eszközöket, de a saját fejlesztéseik az App Store közelébe sem kerülnek. [link][ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
Alchemist #522 üzenetére
Nem hinném, hogy a macOS az iOS-hez hasonlóan zárt lesz.
A Mac tartalomfejlesztő platform és ahhoz, hogy a macOS zárt lehessen pl. el kellene venni a userektől root jogot.
Ráadásul a zártság nem cpu kérdés, x86 alapon is már évekkel ezelőtt zárttá tehették volna."Ha a korlátozott erőforrású fejlesztő cég nem hisz abban, hogy a user kivárja és megfizeti az optimális eredményt, akkor vagy gyorsan odakennek valamit alibiből a "B" platformra vagy megmaradnak az "A-only" platformos megoldásnál."
Nyilván a fejlesztőnek mérlegelnie kell, hogy mi éri meg neki, a platform fejlesztő meg azt mérlegeli, hogy mennyi usert bukik x% fejlesztő elvesztéséve és mennyit nyer a saját - véleménye szerint nyilván jobb - technikai szabványaival.
Megint csak a Nintendo Switch-et tudom felhozni példának, hogy ha az adott platform piaca eléri a kritikus méretet, akkor a technológiai nehézségektől és szabványoktól függetlenül megjelennek rá a 3rd party fejlesztések is. -
Ezekiell
veterán
válasz
Alchemist #525 üzenetére
Hát ha tényleg zárt rendszer lesz a saját hardvereikkel, akkor ilyen döntésekre elég sok cég fog kényszerülni. Mármint nem feltétlen arra az eredményre fognak jutni, amire a partnercégetek, hanem egyátalán magára a döntésre lesznek rákényszerítve.
-
Alchemist
addikt
-
Alchemist
addikt
válasz
#54625216 #507 üzenetére
"És igen, a multiplatform fejlesztőknek mindkét oldalra optimalizálniuk kell, de szerintem ez jó dolog, mert egy rendszer tervezésekor a user legyen a prioritás és ne a fejlesztő kényelme."
Ha a korlátozott erőforrású fejlesztő cég nem hisz abban, hogy a user kivárja és megfizeti az optimális eredményt, akkor vagy gyorsan odakennek valamit alibiből a "B" platformra vagy megmaradnak az "A-only" platformos megoldásnál.Éppen olvasok egy érdekes könyvet az antigravitációról... képtelen vagyok lerakni.
-
-
Alchemist
addikt
válasz
#54625216 #507 üzenetére
"Az appstore szűrés alapkoncepciója is az, hogy a 3rd party fejlesztők vegyék komolyan a fejlesztési irányelveket és ne szemeteljék teli a platformot legacy alkalmazásokkal."
Ez jogos érv, viszont a B2B megoldások aligha fognak letöltögetős appstore-ba költözni.Éppen olvasok egy érdekes könyvet az antigravitációról... képtelen vagyok lerakni.
-
Tin
veterán
válasz
#54625216 #520 üzenetére
Igen, nyilvan alapvetoen a szabvanyok meg nem lete meg nem akadalya egy portolasnak. Az mas kerdes, hogy amikor mar a harmadik portot csinaljak a harmadik generacioju SOC-ra, akkor konnyen felhuzhatja magat a fejlesztobrigad, hogy minek dolgoznak tobbszor ugyanazon. De ez reszletkerdes, en sem erzem akkora problemanak ezt.
A masodik bekezdesed jo pelda arra, amit az elsoben is felhoztam peldakent. A szabvanyok azert jok, mert szabvanyok, specifikaltak, biztonsagot adnak, a szabvanyok nelkuli dolgok meg, ahogy irod, konnyen "hergelik" a szakmai embereket. De ugye itt eleve van egy Apple fejlesztobrigad, aki hisz a termekben, es van a masik oldal, aminek a versenykenyszer tobbletmunkat okoz, foleg, ha nem is szabvanyok menten kell dolgozniuk.
-
törölt tag
Abban is egyetértünk, hogy a fejlesztőknek hinniük kell abban, amit csinálnak és a pénz önmagában nem mindig elég motíváció.
Ugyanakkor nem hiszem, hogy pont az iparági szabványok miatt bárki is kenyértörésre vinné a dolgot a munkáltatójával, mert hogy a fejlesztő hitvallásával ellentétben a cég a saját üzleti érdekeit helyezi előtérbe és nem a nyílt szabványokat.
A fejlesztőnek nem technikai részletkérdésekben kell közös nevezőre jutnia a munkáltatójával, hanem a célban és a koncepcióban.Amúgy az Apple jellemzően nem a saját szabványaival szokta hergelni a piacot, hanem a legacy szabványok korai kivezetésével és az új (jellemzően nem Apple fejlesztésű) szabványok korai bevezetésével.
-
Tin
veterán
válasz
Ezekiell #518 üzenetére
Semmi arrogancia nem volt benne, leirtam a velemenyem, amire megfogalmaztal egy ellenvelemenyt, amivel nem ertettem egyet, erre teritetted a lapokat. Ebben semmi arrogancia nem volt.
Ha azt hiszed, hogy csak a penzre gondolok, nem. Ha te magadat egy specialis esetkent aposztrofalod (jo szakember, sokat keres, de penzzel motivalhato), majd ebbol altalanositasz, az szamomra sokat elarul a szakmai gondolkodasodrol is. Ez nalam nem fer bele a profi kategoriaba, bocs. Ezen megsertodhetsz, de en is csak a tapasztalataimra tudok epiteni, ami ezt mondatja velem.
Amugy nyugodtan lapozhatunk, es tenyleg no offense, ne vedd mar ennyire komolyan ha valaki nem ert egyet veled.
[ Szerkesztve ]
-
Ezekiell
veterán
Ja ha szerinted nem vagyok, akkor minden rendben, akkor nyilván hülyeséget beszélek, hisz honnan is ismerném magam. Köszönöm, hogy így távolról ezt megállapítottad!
Kevesebb arroganciával kellene írnod, csak egy jó tanács. És akkor ezt én itt most befejeztem, ha válaszolni akarsz, privátban kérlek, eleget szemeteltünk ide
-
Tin
veterán
válasz
Ezekiell #514 üzenetére
Ja, az elso 12 munkas evemben talan meg engem is motivalt a penz....
De aztan az ember eleri azt a fizetesi szintet, amikor mar csak "felesleget" termel, mert minden epeszu dologgal rendelkezik, elkezdi ertekelni az egyeb dolgokat, mint a munka igenyessege, a szabadido, a kornyezet, a stresszfaktor, a kihivas, es sorolhatnam.
Szerintem te meg nem vagy azon a szinten, amirol beszeltem.
-
Ezekiell
veterán
Igen, biztos hogy eleget keresek - sőt.., de maradjunk ennyiben
Én WoWban is mindig akkor voltam elégedett, ha minél több goldom volt anno (már elkölthetetlenül nagy mennyiség, de akkor is, mindig többet akartam).
Térjünk vissza a topichoz inkább
-
Ezekiell
veterán
Üdv, Ezekiell vagyok, 12+ éve szoftverfejlesztő, és a pénz motivál. Voltam már multinál karrierben eléggé magasan, dolgoztam elég kreatív projekten, juniortól engineering managerig és architectig minden - és a pénz motivál, pedig keresek eleget
Na de ez másik topic. És vszeg tényleg nem én vagyok az átlag. Engedjük el
[ Szerkesztve ]
-
Tin
veterán
válasz
Ezekiell #512 üzenetére
Valoban nem, de en rendes fejlesztokrol es tervezokrol beszeltem, es direkt kiemeltem a penzzel motivalhato gepkoder kategoriat.
Rendes vezeto fejlesztot es tervezot, kvazi valodi szakembert nem ismerek, akit penzzel lehet motivalni, hacsak nem meg a felemelkedesenek elso par eveben van.
Maskepp is mondhatom: az a fejleszto, akit meg lehet penzzel motivalni, meg nem forrt ki, igy nem is keres eleget. Ergo motivalhato. De maximum csak amig ki nem eg, es nem all tovabb.
-
Ezekiell
veterán
Máshogy működünk, nincs ezzel semmi baj. Van, akinél a kreativitás a motiváló tényező, van akinél a léleksimogatás, van akinél a fancy csúszdás openoffice, van akinél a heti 4 nap WFH, és van akinél a pénz.
A pénz a siker egyik mércéje is embereknél, nem csak fizetőeszköz.
Még egyszer: nem mindenki ugyanolyan (hál istennek).
-
Tin
veterán
válasz
Ezekiell #509 üzenetére
Nem, egy szint felett mar nem mukodik a penz. Egyszeruen nem. Hiaba fizetsz akarmennyit, annyit sosem fogsz fizetni, hogy milliardos legyen belole, mert maximum azok lesznek milliardosok, akik a sajat szoftvereiket fejlesztettek ki es esetleg adtak el, de azok meg hittek benne.
Kreativ munkast kenyszeriteni nem lehet, mert megoli a kreativitast, es ez minden kreativ szakmaban igy van. A gepkodernek fizethetsz tobbet, jobban dolgozik fel-1 evig, aztan megint tobbet kell fizetned.
A jo fejleszto nem a penzert csinalja, mert hamar eleri azt a szintet, hogy mar nem kell tobb penz.
-
Ezekiell
veterán
a fejlesztonek (tervezonek) hinnie is kell abban, amit csinal, kulonben eleg hamar kieg, es tovabball.
Vagy csak annyi pénzt kell adni neki, hogy leszarja ezt a hit dolgot. Működik az isAki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
Tin
veterán
válasz
#54625216 #507 üzenetére
Szinte mindenben egyetertunk, de azert par dolgot kicsit maskepp latok.
Az egyik a fejlesztok kerdese, szoval a "kussolj es csinald" alapu megkozelitesu cegekhez azert jellemzoen nem az elit megy. Tudom, hogy nem erre gondoltal, de a fejlesztonek (tervezonek) hinnie is kell abban, amit csinal, kulonben eleg hamar kieg, es tovabball. De ez persze nem akkora problema, es lehet, hogy nem is ennyire sarkosan erre gondoltal.
A szabvanyokkal kapcsolatban meg millionyi parhuzamos pelda letezik az elmult evtizedekbol, es nyilvan az erosebb maradt. Ezert is hasznal az Apple USB csatlakozot. Ha az Apple altal kitalalt hardveres megoldasokhoz nagyon hasonloakat implementalnak masok, akkor nyilvan a portolas nem akkora nagy katasztrofa, level kvazi hasonlo fuggvenyeket hivnak, kicsit mas parameterekkel.
Az optimalizalas es a celhardver reszeben is egyetertunk, minel kevesebb ido/energia egy fejlesztes, es minel hatekonyabb egy mukodes, annal kevesebb "szemetet" termelunk. Ezert is irtam, hogy drukkolok ennek a koncepcionak, viszont a felelmem is leirtam feljebb, hogy remelem, ez mondjuk nem a processzorok fejlesztesenek karara megy.
-
törölt tag
Hogy a fejlesztő miben hisz, az lényegtelen, mert a cég, aminek dolgozik az úgyis is a pénztermelésben fog hinni, akár Apple-nek hívják, akár másnak.
A zárt, exkluzív rendszer eleve nem csak a pénzszerzésről szól. Ha egy kézben tartod a hardver-os-szoftver-szolgáltatást, akkor nagyobb eséllyel tudod egymáshoz optimalizálni őket. Az appstore szűrés alapkoncepciója is az, hogy a 3rd party fejlesztők vegyék komolyan a fejlesztési irányelveket és ne szemeteljék teli a platformot legacy alkalmazásokkal.
Amúgy az IT szabványok az USA-ban megszokott logikát követik, azaz előbb valaki piacvezetőként elterjeszti a saját megoldását, amit később hivatalosan szabványként szentesítenek. Ebből a szempontból az Apple annyiban különbözik a többitől, hogy nem megy bele technikai kompromisszumokba csak azért, mert mások a piaci erőfölényből lenyomtak egy félmegoldást az iparág torkán.
Nyilván az Apple SoC-ok hardveres megoldásait nem fogják egy az egyben átvenni, hanem a funkcióikat fogják másolni. Mondjuk az FCPX-ben demózták a AI alapú cropolást, ami követi a szereplőt a videón. Ha ez a megoldás népszerű lesz, akkor nyilván nem az A12Z chipet fogják klónozni PC-re, hanem mondjuk az NVIDIA épít AI célhardvert a GPU-iba, a PC-s vágóprogramok pedig azt fogják használni. User szempontból lényegtelen, hogy mi van a motorháztető alatt, a lényeg a funkció és a performance.
És igen, a multiplatform fejlesztőknek mindkét oldalra optimalizálniuk kell, de szerintem ez jó dolog, mert egy rendszer tervezésekor a user legyen a prioritás és ne a fejlesztő kényelme, márpedig olyan szabvány az életben nem lesz, aminek a betartásával minden platformra - a platform specifikációtól függetlenül - a lehető legjobban optimalizált alkalmazásokat lehet fejleszteni.
-
Tin
veterán
válasz
#54625216 #505 üzenetére
Pont ezert irtam a GPU-t peldakent a hozzaszolasomban, ami egy koran felismert es kifejlesztett celhardver, ami sokaig kulon letezett, aztan reszben a processzorba integraltak. Gyakorlatilag az osszes jelenlegi eszkoz, akar mobil, akar PC ilyen, van egy celhardver a SOC-ban, es megveheted a sokkal erosebbet kulonallo eszkozkent is.
Az Apple-vel csak az a bajom, hogy a szabvanyt nem igazan kovetik, es mindig kulon utakon jarnak, pont azert, hogy zart, exkluziv rendszeruk lehessen, es kaszalhassanak belole. Szoval akar ha ki is dolgoz rutinokat a SOC-ba, azt biztos nem fogja lemasolni a "piac", mert nem szoktak, es mert mar a specifikacioja is zart vagy kodos lesz. Kovetkezeskeppen csak neheziteni fogjak a piac dolgat azzal, ha mondjuk a sajat implementacioju, maguknak optimalizalt hardveresen gyorsitott funkciokat akarnak mas SOC-okban is felhasznalni, kovetkezeskeppen, meg ha a piac tobbi resze le is "masolja", vagy implementalja az Apple altal hasznalt funkciokat, attol meg a multiplatform fejlesztoknek mindket oldalra optimalizalniuk kell.
En a szabvanyos dolgokban hiszek, es nem a penz/szemettermelesben. Ettol fuggetlenul tamogatom az Apple tervet, mert talan lök egyet a piacon, az elmult 20 evben azert eleg vilagos lett, hogy mik is az alap szoftver szuksegletek, es a hardveres gyorsitas egy ujabb videokartya-szeru evolucioja is bekovetkezhet, ahol mondjuk 5 ev mulva normalis lesz az egyes funkciocsoportokhoz tartozo - ahogy irtad is - PCIE vagy integralt hardveres gyorsitasi konyvtarak. Ha meg bukik vele az Apple, legalabb lattuk, hogy nem erre van igeny.
-
törölt tag
AIStokes megelőzött, én is a GPU-t akartam felhozni, hogy gyakorlatilag már ma is egy csomó dolgot, ami CPU szinten nem megoldható, hardveres gyorsítással pótolnak.
Azaz ha az iparág el is megy a hardveres gyorsítás irányába, a PC modularitása megmaradhat, mert legfeljebb a dedikált PCI-E gyorsító kártyákat fogják upgradelni, vagy az Apple által bevezetett hardveres megoldásokat (deep learning, stb.) PC-n a GPU-kba integrálják.
Azaz nagyjából ugyanaz fog történni, mint szokott: az Apple lép egy merészet, és ha sikeres, az megváltoztatja a piaci trendeket és egy idő után a technológia eléri a közép és az alsó szegmenseket is.
A különbség is valószínűleg megmarad az Apple és a PC-s világ között: az Apple a saját SoC-nak köszönhetően kevesebb fogyasztással, flottabbul és stabilabban tudja majd bevezetni a hardveres gyorsítókat, PC-n meg több lesz vele a szopás, de a hardver lényegesen olcsóbb lesz. -
Tin
veterán
Ratapintottal a hozzaszolas lenyegere... a 6700K is dekodol sima H.265-ot, de csak a Main profile-t, az osszeset csak a kovetkezo generacio tamogatja. Igy sok videonal, ami kesobbi profillal van enkodolva, nincs haszna a HW-es gyorsitasnak. A hozzaszolasom lenyegi reszehez esetleg van hozzafuznivalod?
-
Tin
veterán
válasz
#54625216 #500 üzenetére
Pontosan. De az Apple az antenna-gate, bend-gate es tarsai eseteben jol megmutatta, hogy ezeket a problemakat egyszeruen athidalja a felhasznalok atnevelesevel. Magyarul, ami nem fog menni, az onnantol nem is kell.
Mint feljebb irtam, az en nagyobb felelmem az, hogy azt a hatast fogja ez kivaltani, hogy a tobbi gyarto is elmozdul a celhardverek iranyaba, es nem csak az eddig megszokott GPU fronton (ami ugye egy grafikai celhardver), hanem szep nagy, az adott szabvanyoknak es eveknek megfelelo "divat" SOC-ok jonnek majd ki, amik par evig lesznek hasznalhatoak, aztan elavulnak, a programozasuk meg kb a driver celfuggvenyeire optimalizalt celkonyvtarak hvasabol fog allni, es bizony megnezem majd, hogy akkor ki fog versenyezni uj megoldasokkal. Most ugyanis kicsit modositasz egy funkcion, es "jobb" lesz, nagysagrendileg ugyanazon sebesseggel, de egy hardver-gyorsitott funkcion nem lehet modositani, szoval majd inkabb hagyjak ugy, merthat a kompatibilitas fontos. Az meg eleg vicces lenne, ha kijonne az uj Photoshop, amiben a szurok nagy resze realtime, par uj szuro meg fel percig renderelne mert szoftveres.
Amig az Apple diktalja a divatot, masok alkalmazkodnak hozza. Szoval itt vagy bukik az Apple ezen, vagy valaki kijon valami forradalmi megoldassal, es versenykepes lesz vele, amugy meg masolni fogjak a megoldasaikat. Melyik felhasznalo venne x86-os gepet, ha az Apple celhardveren ugyanaz 5x olyan gyors, 2x tovabb birja akkuval, es csak 1.5x dragabb? Mindezenkozben persze csak az App Store-bol lehet telepiteni, es csak az Apple altal jovahagyott programokat.
Új hozzászólás Aktív témák
ph A vállalat külön lapkákat tervezne a Mac gépekbe, illetve leporolják az egyszer már jól bevált Rosettát is.
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest