- ZIDOO médialejátszók
- Milyen TV-t vegyek?
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Gaming notebook topik
- 3D nyomtatás
- Hobby elektronika
- Acer notebook topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen egeret válasszak?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
veterán
válasz
SunMount3r #66 üzenetére
Igen. 6w-hoz nem is kell aktív hűtés elméletileg. (gyakorlatilag valószínűleg kelleni fog az alaplap és más egyéb hardverek miatt, amiket beleteszel)
-
Pikari
veterán
válasz
SunMount3r #62 üzenetére
Röviden: a drágábbnak kisebb a fogyasztása, amúgy azt veszed, amelyiket akarod.
-
Pikari
veterán
válasz
tordaitibi #57 üzenetére
Ezekszerint rosszul írtam, mert azt írtam, hogy az n95 prociból gyorsabb (ami lehet, hogy igaz is, csak épp nem ebben a tesztben).
szerk: jól írtam, tényleg az n95 a gyorsabb
De az a pár százalék 3xos fogyasztásba kerül
-
Pikari
veterán
válasz
SunMount3r #54 üzenetére
Nem tudom, hogyan viszonyulnak a 4k-hoz. Nekem Pentium N 3710-em van (laptop), az 1080pnél nagyobb videót még soha nem látott. Én dolgozni használom főleg, ha nincs áram, vihar van, vagy ha olyan helyen kell dolgozni, ahol nem biztos, hogy van rendes infrastruktúra.
-
Pikari
veterán
válasz
SunMount3r #51 üzenetére
Az n95 erősebb, mint az n100. Belülről ugyanaz a mag, de mivel nagyobb órajelet enged az n95-ön az intel, 3x akkora a fogyasztása. Valószínűleg a jobban sikerült sziliciumból n100 lesz, ezért drágább. A gpuja viszont az n100nak erősebb bizonyos esetekben, mivel az n95ben le van tiltva néhány futószalag (a magasabb órajel elérése miatt).
-
Pikari
veterán
válasz
SunMount3r #49 üzenetére
Nem, a memóriavezérlő már 14 éve a processzorban van, nem az alaplapon.
Ettől függetlenül a gyártó rakhat rá több foglalatot, de akkor is csak egy csatornás marad. És fentebb írtam, hogy azért nincs benne dual channel, mert nem skálázódna a sebesség (magyarán a processzor és az igp nem tudja "kihajtani" a ramot, nem tud annyi sávszélességet produkálni, hogy értelme legyen). A sokkal régebbi Pentium N-ekhez se szoktak amúgy dual channelt használni, hanem 1 db 1866-os DDR3L modult szoktak mellé tenni. -
Pikari
veterán
válasz
SunMount3r #46 üzenetére
Nem azért hagyta ki az intel belőle a dual chanelt, mert ennyire rohadék, hanem mert nem skálázódna tőle a sebesség. A tranzisztorok és a wattok pazarlása lenne.
-
Pikari
veterán
Végső esetben ha a biosban nem találsz semmit, windowsban/linuxban is lehet állítani, hogy maximum milyen power statere tudjon felváltani a cpu:
pl
echo "1600000" > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_max_freq
echo "1600000" > /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_max_freq
echo "1600000" > /sys/devices/system/cpu/cpu2/cpufreq/scaling_max_freq
echo "1600000" > /sys/devices/system/cpu/cpu3/cpufreq/scaling_max_freqde vannak más trükkök is, amik engedik a turbót is, de finomhangolják a fogyasztást:
[link] -
Pikari
veterán
Igen, valami olyasmi... Gondolom az összes magot turbo fokozatra kapcsolja. Csak ezen proci esetén nincs értelme neki, 30w körüli max fogyasztási keret mellett van már ennél gyorsabb platform is i/ryzen cpuval. Amikor beszéltünk, akkor az volt a benyomásom, hogy mindenképp 10w körüli tdp-vel akarod ezt a gépet, ha jól gondolom, akkor ténylegesen ez a cél. Ebben az esetben először is a turbot kell állítgatni, hátha van olyan beállítás, ami nem kapcsolja ki teljesen, de nem is overclockolja az összes magot, illetve amivel még megpróbálkozhatsz, az a RAM órajelének vagy feszültségének levétele biosban, feltéve, ha támogatja ezt. Szerencsés esetben ez le fogja nyomni a fogyasztást további 20-30%-al, ami az elképzeléseidnek jobban megfelel. Esetleg még az USB-t 1.1 módba rakni, vagy a satát sata1-be, ha szerencséd van, akkor 2-3%-ot ezek is hoznak, de ez nagyon függ attól, hogyan van a pcbn implementálva.
-
Pikari
veterán
akkor felszaladt a proci 86 fokra.
Ez teljesen abnormális. Nem tudom, hogy mi történhetett ott, ennek a procinak max kézmelegnek kéne lennie. Amit el tudok esetleg képzelni, hogy a biosa valamiért úgy van beállítva, hogy átlépheti a 6w-os keretet. Megfigyeléseim szerint körülbelül 15-20 másodpercig kell turbó módban futnia az N processzoroknak, ezt követően lehúzzák az órajelet (és vele együtt a feszültséget, fogyasztást, hőtermelést), ami nálad esetleg valamiért nem történt meg. Amit írsz, hogy játék közben 30w, valószínűleg ez az oka a nagy hőmérsékletnek, amit mértél, mert alapvetően ennek nem kellene átlépnie a 12w-ot (természetesen billentyűzettel, egérrel, rammal és ssd-vel, stbvel együtt sem) max terhelés mellett, az is arra enged engem következtetni, hogy egy hibás beállítás miatt átlépi a megengedett tdp-t a gép, de az idle fogyasztás is magas. Esetleg a memóriára (N-hez általában laptop foglalatú DDR3L-t szoktak használni, de a te alaplapodon desktop ddr4 van, ami utóbbinak nem ismerem a fogyasztását), vagy a géphez kukázott adapterre tudok gondolni (ami mondjuk 3-4w-al többet fogyaszt üresjáratban, mint kéne).
Linuxos környezetben nem készítettem érdemi képernyőképet, mert ilyen teljesítmény mellett nem láttam értelmét
Én Linuxon használom az N-es konfigomat, teljesítmény tekintetében nem volt gond, a firmware csomagok telepítése tapasztalatom szerint csak a WIFI drivereket kelti életre, de mást nem változtat meg. A linux alatti játékteljesítményéről nem tudok semmit, mert én csak munkára használom az N-t. -
Pikari
veterán
Azt hiszem, én voltam az, aki ezt javasolta. Örülök, hogy sikerült összedobni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest