Hirdetés
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Steam Deck
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Fujifilm X
- Epson nyomtatók
- Kvázi kidobja az OpenGL ES-t az Androidból a Google
- Samsung LCD és LED TV-k
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- DUNE médialejátszók topicja
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Mathike12345 #507 üzenetére
Az hogy megy az nem egyenlő azzal hogy támogatott.
Ugyan az a gépigénye induláshoz mint a win10-nek csak 64 bit kell neki. Core2-es procikon jó hogy megy.
Működéshez már más kérdés. -
-
Régebben az volt, hogy 3 évente jöttek az új Windowsok, ahol a lényeg az erős kezdésre helyeződött. Ha az első hónapokban, illetve az első évben nagyon jól fogyott az új verzió, akkor az megalapozta a további 2 évben is az eladásokat. Fordítva is igaz volt, a Vista pocsékul nyitott, és úgy is futott ki...
Most szerintem a korábbi állításomat megváltoztatva, úgy gondolom, hogy nem 3 éves, hanem 5 éves ciklusra akarnak áttérni. Valószínűleg úgy gondolkodnak, hogy az első év "Vistás" pocsék lesz. Viszont a következő évek már húzni fogják, mert egyre többen cserélik le évről évre a most még pár éves konfigokat, és mit vesz? Vagy Windows 11-et, vagy áttér Linuxra, esetleg Mac-re. De a legtöbben W11-et fognak, így ez lehet az első Windows aminél ezt a stratégiát alkalmazzák. Kérdés persze, hogy majd mennyire válik be.
-
Penguin95
senior tag
A bajom azzal van, hogy semmiféle racionális oka nincs a döntésnek. Mindent tudnak amit az M$ vár, mégsem lesznek támogatva.
Egyébként tesztelgettem ezt a "G3900T"-s felállást, és meglepően használható. Még olyan játékokkal is el lehet vele játszogatni mint a Raft vagy a SIMS 4, mindkettő 40-44 FPS-t, és 19-25 ms-os frametime-ot tudott felmutatni többnyire, ritkán, és csak egy-egy pillanatra ment 24-30 FPS, vagy 32 ms környékére a két érték. Ez egy laikusnak simán játszható, sőt. Egyetlen dolog tudja megfektetni, az EA Origin, bár az a teljes 6700K-t is képes megfingatni ha épp olyanja van. Ellenben a Windows 10 tökéletesen jól megy így is, online filmezés mellett is lehet kisebb dolgokat csinálni zavartalanul. És akkor ez még csak a legbutább Skylake szintje, olyanok szóba sem kerültek mint egy i3-6100, vagy mondjuk egy i5-6400.
-
Cégnél jópár c2d E6600 8gb ram 128gb ssd gép fut win10-el panasz nélkül. Egyedül az egyik raktáros gép ahol egy 50gb-os speckó progi megy (autó szerelési és alkatrészes sokezer pdf és egy nagy sql fut helyben) ott raktam bele xeon quadot na arra kell várni 3 másodpercet hogy betöltse a nagyobb pfd-eket.
De átlag office, outlook, chrome-ra elég szokott lenni c2d csak kell már a 8gb ram. -
BiP
nagyúr
válasz
Penguin95 #499 üzenetére
Nem is olvastam a szemedre. Csak jeleztem. Hogy sokszor ki lett ez már tárgyalva, hogy igen, sok ilyen procit kizárnak, ahol a teljesítmény bőven elég lenne, sőt, gyorsabbakat is, mint amik a támogatási listán viszont rajta vannak. És nem azért, mert nem lenne elég, hanem más szempont miatt szortíroztak, ez rá a magyarázat.
-
Penguin95
senior tag
Egy szóval se mondtam, hogy ez alapján korlátoznak. Én azt írtam, hogy olyan processzorokat zárnak ki, amik még tökéletesen képesek lennének a felhasználó kiszolgálására.
Azért G3900-ra meg core2-re Win10-et se szívesen tennék, szóval emellett annyira nem kardoskodnék.
Ha már lúd, legyen kövér. A gépemben egy i7-6700K van, 4 mag 8 szál, 4.2 GHz-en. Most letiltottam két magot, a HT-t, és visszavettem az órajelet 2,4 GHz-re, ami a 2,6 GHz-es G3900T-től is elmarad. Használom így egy darabig a megszokott módon, aztán meglátjuk mi lesz. Eddig nagy változást nem vettem észre, pedig az SSD korszak óta háklis vagyok ha valami nem történik meg szinte azonnal.A Core 2-es dolog igaz, arra én is inkább Linuxot teszek, de van a családban egy W10-es, T7500-as laptop. Nem egy gyors gép, de azért szépen teszi a dolgát ha az ember hajlandó egy kicsit többet várni, és a használójának sem volt még rá rossz szava.
-
BiP
nagyúr
válasz
Penguin95 #496 üzenetére
Októberben lesz kész. Update-ként meg jövőre jön.
De már milliószor ki lett tárgyalva, hogy itt nem teljesítményalapon korlátoztak, hiszen 2magos pentiumok is rajta vannak a listán, meg atomok is.Azért G3900-ra meg core2-re Win10-et se szívesen tennék, szóval emellett annyira nem kardoskodnék. Azokra én 8.1-et szoktam rakni. (asszony 2.gen i5 laptopjára se raktam már inkább Win10-et, mert hiába megy fel, lassabb).
-
Penguin95
senior tag
válasz
GoodSpeed #491 üzenetére
Azért szépen vagyunk. Még ha csak jövőre is jelenne meg mondjuk, akkor is 5-6 éves, tökéletesen használható hardvereket kaszálnának el, amik simán teljesítik az elvártakat még TPM szinten is. Azt meg ne mondja nekem senki, hogy alap otthoni felhasználásra ne lenne elég akár egy G3900-as Celeron is, mikor még a Core 2 Duo-val szerelt laptopok is használhatóak erre.
-
BiP
nagyúr
válasz
GoodSpeed #494 üzenetére
Mindenképp érdekes lesz, hogy fog alakulni a vége, mennyire maradnak szigorúak.
Mindenképp ragaszkodnak-e majd a 2.0-hoz, és mi lesz a most még függőben lévő 7.gen intelek sorsa ? (abban már szoftveres 2.0 van, sőt már a 6.gen-ben is.)
Elég lesz-e az vagy konkrét processzor supportot is vizsgál? Meglátjuk.Na meg arra leszek még kíváncsi, hogy tényleg jön-e még júliusban a béta, ahogy ígérték.
-
-
BiP
nagyúr
válasz
GoodSpeed #491 üzenetére
1. pcforum. Én ennek azért még utánanéznék máshol is
2. De, akkor is ki fogják kerülni
3. "Redmond szerint erre azért van szükség, hogy a jelenleg egyébként támogatott állapotú gépek ne kerüljenek nem támogatott állapotba," - WTF?
4. értem a MS eredeti céljait, de a TPM2.0 otthoni környezetben való megkövetelése nem életszerű. Felesleges.
5. Ennyi embert kizárni a Win11-ből érdekes lépés. Bár lehet, hogy arra játszanak, hogy 4 évig még van Win10, addig a maradék user is gépet cserél. Meglátjuk. -
Nem engednek ...
-
makkmarce
őstag
válasz
GoodSpeed #485 üzenetére
"Nem Intel (tehát nincsenek ismert , sebezhetőségei)"
ez gondolom valami kandikamerának ment, vagy nemtomiPad felhasználást, amiket írtál, azt meg tudja egy 10k-es droidos tvbox, vagy egy bármelyik 50-ezres android tablet. Persze sose árt, ha van kraft, csak ne a YT lejátszás legyen a referencia a számítástechnikában.. az olyan 2000-res évek
Én se cserélgetem hetente a gépem, a W11 meg még nagyon nem érdekel, szopjon más az új bétás cuccal. Viszont mivel asztali gépen dolgozom asztali programokat fejlesztve, nekem kell a craft (jelen esetben egy új videokártya formájában).
Meg egy újabb zen3-as threadripper jól jönne, de van helyette mire költeni, addig marad a zen2-es nyolcmagos csoda. -
makkmarce
őstag
nem amiatt rossz, előtte is rossz volt, azóta is az, valahogy máshogy csinálják. Nem csak a chipletesek rosszabbak, hanem egyébként se tudta ebben sohase beérni az intelt, de amint valamit csinál a gép a 7nm-nél érezhető a takarékosabb üzem. Csak a semmittevés a gyenge pont
-
-
válasz
makkmarce #483 üzenetére
Mondjuk az én fő szempontjaim:
Gyors. Nem Intel (tehát nincsenek ismert , sebezhetőségei) és nem Microsoft Windows fut rajta. Az utóbbin gondolkozom, hogy oké iPad-en nálam Youtube, HBO GO, Horizon GO, TV GO futnak. A régi i7-es PC-m vagy kap 11-et vagy nem, videóvágásra elég, BFV is fut rajta a BF2042 meg nem érdekel. Szóval két kérdés merül fel bennem:
1. kell e nekem egyáltalán egy új laptop
2. Meg tudom e szokni szeretni. Ez olyan kérdés, hogy mondjuk lehet 14 nap elállási joggal is élni, aztán majd eldől .... -
makkmarce
őstag
ok, csak most versenyt indítunk a nemlétező procikkal? akkor én is beszállok az új AMD-vel
ők a jelenlegi Zen3-ra mondtak 40%-os gyorsulást 5nm-en DDR5-el, meg lehet erre jön rá a 3d cache, az sok esetben +15%. Mivel eddig Lisa alálőtt az igéreteket, kiváncsi leszek mi sül ki belőle, a végén még az intel bénázása miatt az AMD lesz az x86 platform megmentője. Mert az tisztán látszik, ha az ARM begyorsul, akkor a microsoft már kérdés nélkül átvált, és akkor az új qualcomm fog versenyezni az új apple chipekkel a desktop platformon is.
Vagy mivel 2021 van, a kínaiak lerohanják taiwant, amit most is magukénak gondolnak, és se apple, se amd nem lesz több egy jó darabig. Azért az egész morbid, hogy a komplett amerikai tech sector 1 darab taiwani cégtől függ, mert már az intel is velük akar gyártatni.
-
makkmarce
őstag
válasz
GoodSpeed #479 üzenetére
Én meg ez alapján:
https://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.htmla másik, hogy ki van herélve az fpu, a gpu a komplex shaderekhez hozzá se szagol, szóval nem kéne elájulni, mert a legdrágább TSMC node-on (ami ugye nem apple fejlesztés), utolérte az egyel olcsóbb node középmezőnyét. (szeretném megjegyezni, hogy kb 4x akkora cache-el).
Nem rossz, de nincs akkora előnye, mint amit hiszel. A másik, hogy az apple profi abban, hogy 1-2 magon elengedje a TDP-t, ez már az iphonoknál is védjegyükké vált.
pl a jelenlegi amd is elmegy ugyanannyi órát videolejátszás közben, mint az M1, pedig az AMD-nek ritka rossz az idle power management-je. Az intel 10-14nm-en is verni tudja sokmindenben.
Ahhoz képest, hogy új fiú, nem rossz, de közel sincs fényévekre a versenytársaktól. Cserébe legalább nem lehet már kiröhögni az apple-t, mikor "pro"-nak szánja az elavult hw-eket. (lásd sajtreszelő). -
-
-
-
makkmarce
őstag
válasz
GoodSpeed #477 üzenetére
az apple már 20 évvel ezelőtt lezárta a rendszerét.
dehogy körözi, ne röhögtess már
nézz már meg egy csúcs AMD-t, meg az M1-et, a fasorba sincs.
A másik, hogy az AMD előzetes mérései alapján kb 40%-ot hoz nekik, mikor átállnak 5nm-re. Egyszerűen drágábban gyártatott az apple egy mobil procit, ennyi és nem több. -
válasz
makkmarce #476 üzenetére
Az Apple megtehette, hogy saját CPU-t tervezzen (ismét). A Microsoft meg nem tehette meg, hogy PC-kbe sajátot tervezzen... Az Intel CPU-kat szépen kiejtette az Apple, de úgy, hogy azért lehet velük rendelni cuccokat, csak már elkezdték az áttérést. Az M1 brutális teljesítményű, és 5 nm-es, tehát még az AMD 7 nm-t is lekörözi.
-
makkmarce
őstag
válasz
GoodSpeed #475 üzenetére
"megjelenik egy ablak, hogy az említett foltok eltávolításra kerültek, és ennek tudatában használod vagy sem."
ez nem járható út biztonságilag. mindenki csak nyomogatja az accept-next-next-next-accept gombot, akár az annyát eladná így a userek 95%-a.
utána meg mehet a hiszti, hogy szar a win, nem biztonságos a win, etc.. Vannak dolgok, amiket sajnos nem szabad a userekre hagyni, erre az apple már rájött, bár kicsit túltolta. Win-en meg mindent lehet egy accept gomb után, amit 10-ből 1 ember ha elolvas. -
Mondjuk a legelején én arra tippeltem, hogy volt pár éve a sikoltozás, hogy az MS által beépített, direkt az Intel sérülékenységek elleni foltok, lassították a PC-ket, így ezektől akarnak megszabadulni, és ezért is tűnik olyan fürgének az új W11...
Viszont akkor hárítson az alaplapgyártókra, hogy adnak e ki, új BIOS-okat, illetve a felhasználóra: megjelenik egy ablak, hogy az említett foltok eltávolításra kerültek, és ennek tudatában használod vagy sem.
-
ddekany
veterán
Legutóbbi információ amit adtak továbbra is az, hogy 8. generáció ill Zen 2 biztos elég lesz, 7-en ill. Zen 1 támogatásán még gondolkodnak. Ilyen szempontból nem fontos az a lista. Ha a CPU generáció nem támogatott, az alatt azt értik, hogy egyáltalán nem lehet feltenni a végleges Win 11-et (attól függetlenül, hogy a fejlesztői verzió még felment). Hogy mi lesz mire kijön, azt persze senki sem tudja. Most valószínűleg még felmérik hogy mekkora az ellenállás... (Nekem az volt a tippem, hogy azért kezdik 8-al, csak hogy látszólag engedhessenek, mikor visszalépnek 7-re. PR trükk.)
-
VaFec
csendes tag
válasz
makkmarce #469 üzenetére
Valóban elfut még a "kenyérpirítón" is. A megjelenés napján felajánlotta frissítésnek. A telepítés kezdetekor jött a hibaüzenet, hogy kell hozzá TPM. Nos, én egy Phenom II x4 920-ra mod-olt P II x3 720-at használok. Utána olvastam, hogy mi is az a TPM, majd másnapi bekapcsoláskor láss csodát, feltelepült a Win 11.
Most akkor milyen processzorokat támogat valójában? -
makkmarce
őstag
válasz
GoodSpeed #468 üzenetére
azzal azóta sem foglalkoznak, mivel azt már 1 hete megírták, hogy nem relevánsak, most első körben az OEM-ekkel küzdenek, ha az kész, akkor visszatérnek a kérdésre, de már lehetővé teszik a win7-ről váltóknak is a 11-re váltást ingyen. (volt egy cikk, amiben valami limitációt emlegettek, hogy futni fog mindenen, csak le lesz pár dolog tiltva, és régebbi gépeken is menni fog).
Szóval már ők se tudják min engedik majd, de úgy néz ki, már a kenyérpiritó is jó lesz, csak váltsál.
Most nem keresem meg, de google a barátod. -
-
-
-
hevepapa
senior tag
válasz
MasterDeeJay #451 üzenetére
Teljesen jogos a cég álláspontja. Ha megfelel a célnak a gen 4 is, akkor menjen amíg bírja szuflával. Főleg, hogy az office gépek CPU igénye gyakorlatilag elenyésző. Tudod mi a vicces? Az én céges gépemet már 8 éve hajtom napi 8-10 órában. Nem fogod elhinni, de fogalmam sincs milyen CPU és alaplap van benne - ez spec. nem is érdekel meg nem is az én dolgom.
1 fejlesztés volt benne amikor kértem bele még 4 GB RAM-ot mert amikor 30-40 pdf volt megnyitva akkor már kicsit kevéske volt az eredeti 4.Volt még egy tápcsere, meg 2x egér és billentyűzet csere - olcsó Genius cuccok.
1 HDD van benne. Bár nem bootol be 15 sec alatt, mint az otthoni gépem, de nem vagyok annyira fontos ember hogy ne tudjam kivárni azt az 1 percetEgyébként meg teszi a dolgát és nem is kell több.
Inkább kapjak fizetésemelést minden évben, a 2 évenkénti gépcsere helyett -
arabus
addikt
válasz
GoodSpeed #459 üzenetére
Sajnos 40+ év után sem jutott el oda a világ hogy hatóságilag szabályozzák-meghatározzák a hálózatra csatlakoztatható firmware-t használó termékek kötelező érvényű minimálisan 10-15 évig terjedő frissitésének biztositottságát.
Ebbe beletartoznának alaplapok,routerek,okostévék amik tartósan hosszú használati idővel rendelkeznek.Nem gondolom még én sem 5 éves már frissités nélküli jól működő UHD tv-m kidobni (pedig ugye már böngészni sem lehet vele)a hazug pénzéhes ingyenélő semmittevő politikusok miatt.
A környezettudatosság is csak politikai szófordulat mindennemű értékelhető tartalom nélkűl.
Ez persze nagyon sok más dologra is igaz. -
Arra kíváncsi lennék, ha végül mégis adnak ki BIOS-t, akkor a két TPM közül ki kell e venni az 1.2-est, vagy melyiket használja...
Szerk: Arra is várhatnak, hogy az MS marad e a 8. gennél, vagy méltóztatik lemenni 7.-ig Arról nem beszélve, hogy akiknek még Z170-es alaplapjuk vannak, a legtöbb 6. genes CPU-t használ. Nekem is ez volt az első alaplapom, amiben CPU gent váltottam (ráadásul felfelé).
-
Sanya
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #451 üzenetére
középre helyezett start menüért felesleges is lenne. Mivel sok egyéb újdonság nem jött.
A céges gépemben egy 6 magos, 12 szálas 64 giga ramos, 2x2080nvidia kártyás gépben a cpu csak 6. generációs (intel xeon w-2133)
-
Elk_hound
tag
válasz
MasterDeeJay #449 üzenetére
Az általam
használtszórakozásból életben tartott C2D T8100 vel szerelt HP 6710b ugyanez a generáció. Ránéztem hol áll éppen a Win10. Megállt 20H2-n. Manuálisan letöltve a 21H1-et viszont kompatibilisnek minősítette magát és elkezdte a telepítést. -
makkmarce
őstag
válasz
hevepapa #448 üzenetére
eddig is lehetett használni software-es TPM-et, csak hát közel se az, mint a HW-es, de a lehetőség adott volt. Mivel TPM emulátorral megy a W11, gondolom akkor most is adott a lehetősége, max nem annyira biztonságos, de kicsire nem adunk. Akkor lenne ajánlás, ha a win feltenne magától egy software-es TPM-et, de akkor meg gondolom nem tudják garantálni a biztonságot, ezért ez nem opció nekik.
-
BiP
nagyúr
válasz
hevepapa #450 üzenetére
ilyet szerintem senki nem mondott. Csak azt, hogy az már régi, de legalábbis nem friss
Tök használható gépek azok ma is, gyorsak is. De azt is el kell fogadni, hogy már nem csúcskategória, mint akkoriban, és ma már vannak ennél vannak újabbak, gyorsabbak.
(ami Win11 követelmény szempontból irreleváns, ez igaz) -
válasz
hevepapa #450 üzenetére
A cégnél ahol dolgozom ott van rá pénz de nem cseréljük le a 4-6 gen-es i3-i5-öket mert nincs értelme. Egyetlen egy felhasználó panasz nem érkezett hogy lassú lenne akár melyik ilyen generációs gép. Mind SSD-vel szerelt 120-240gb, 4-8-12-16gb ramokkal össze vissza. Pedig jópáran két monitorral, két sornyi progival a tálcán megnyitva.
Szóval nem sóherségből nem cseréljük le hanem csak azért mert sebességre és funkciókra tudják amit kell. Majd ha megállnak akkor lesz csere valamire, de már elég egy sima i3-is vagy kicsi ryzen is annyira gyorsak már a mai gépek.
Sőt van jópár core2-es gép a gépsoron is a milliós műszerekhez és ha gáz van velük akkor apróról fillérekért cserélhető a belük, oda meg fölösleges akár milyen új eszköz. -
hevepapa
senior tag
válasz
MasterDeeJay #449 üzenetére
Végre valaki aki szerint az 5-6 éves gép még nem kidobásra érett őskövület!
-
válasz
hevepapa #444 üzenetére
Régi alatt nem éppen a 6 gen-t értem
5 éves gépet nem nevezném réginek.
Nálam a régi az 10+ évest jelenti. Tehát Core2, 1gen stb és korábbiak amikkel még éppen el lehet netezgetni. A retró pedig nekem a 15+ évest amikkel már nehézkes még a sima böngészés is.BiP
Legkorábbi gép amin Win10-et használtam az egy ős notebook Celeron 410 és radeon mobility x200, 1,5Gb ram amelyre még driver is volt (WDDM!) de csak 32 bites volt a rendszer mivel a proci nem tudott 64 bitet. Opengl játékok is mentek rajta teljes hardveres gyorsítással...már amire alkalmas volt az igp. [link] -
hevepapa
senior tag
válasz
makkmarce #447 üzenetére
Ha széfre van szüksége, de beéri egy papírdobozzal is, akkor biztos annyira szükséges volt az a széf, mint ahogy állította? Hiszen még azt is kikötötte, hogy neki minimum milyen típusú (2.0 - az 1.2 nem elég) széf kell
Az érvelésed akkor lenne helytálló, ha nincs előírt hardver minimum, hanem csak egy ajánlás van.
-
BiP
nagyúr
válasz
hevepapa #444 üzenetére
Nem az utolsóban, de nekem is rémlik, hogy volt egy korábbi build , ahol változtattak a követelményen, valami utasítást követeltek, így pár nagyon régi cucc kiesett.
Bár így, hogy a core2 még így is bentmarad, valami nagyon alap dolog lehetett.
(de rég volt már, lehet, hogy 8.1-ről 10 váltásnál volt ez, nem emlékszem jól) -
-
hevepapa
senior tag
válasz
MasterDeeJay #437 üzenetére
"Rémlik valami olyan hogy újabb 64 bites win10 buildnek kellett több utasításkészlet amit a régi procik nem tudnak."
Fogalmam sincs, hogy volt-e ilyesmi az utolsó Win10 buildben. Ami viszont biztos: nálam az i7-6700K CPU-val a 2021H1-et a megjelenése után 1 héttel simán fel lehetett telepíteni. Megjelent a frissítések közt, rányomtam, felment. Azóta is megy. Semmi gond vele. -
-
makkmarce
őstag
válasz
hevepapa #434 üzenetére
az, hogy elhiteted a win11-el, hogy van egy biztonsági rendszered, az nem azt jelenti, hogy ugyanúgy véd, mintha tényleg lenne.
kb olyan, mintha a páncélszekrényt kicserélnéd egy kartondobozra, amit átfestesz széfnek.
Komolyan, gondolkodj már egy kicsit...
A biztonsági funkció védené a széf tartalmát, a kartondobozod mit is fog védeni?
Ez nem a win szegénységi bizonyítványa, hanem azé, aki felteszi. -
arabus
addikt
válasz
GoodSpeed #438 üzenetére
Amúgy a chipset tartalmazza de kell hozzá a proci oldali támogatás is de azt nagyon régóta tudják a procik.
De olyat hogy egyik lapon van 3805 bios az tudja a másikhoz meg nem adták ki csak 3802-ig amiben nincs az durva.
Jónak tartom az asus lapokat na de ez azért a hanyagság-takarékoskodás netovábbja főleg egy felső kategóriás z alaplapnál.
Az ilyen gyártó lapját biztos kihagyom.
Az meg külön vicc hogy a 2014-es atom ami egy 3,4x8,5 alaplapnak csúfolt mini kacaton van az meg élből tudja a tpm 2-t. -
Elk_hound
tag
Értekezletre hordozós - nem dolgozós, csak papírpótló - 11" gépem ma bekapcsoláskor Win11
értesítésselreklámmal üdvözölt. Rákattintás után a színes-szagos (semmi információt nem adó) honlap alján három kereskedés linkje jelent meg, meg némi vegyél új gépet javaslat.
Viszont azt is írta, hogy a Win10 bizonyos - kidolgozás alatt lévő esetekben - frissíthető lesz 11-re. -
Egyértelmű, hogy hardveresen tudja a lap. Az is az, hogy a gyártónak kb pillanatok alatt ki lehetett volna adni egy módosított BIOS, ami már a CPU-ban eleve beépített modult aktiválni tudja. Csak gondolom úgy voltak vele, ha van a lapon dedikált hely neki, akkor legyen az használva, hiszen azt külön kell megvenni, tehát azon is kerestek. Csak ugye akkor kereslet akkor nem volt, hogy 2.0-s hardveres verziót is kiadjanak belőle. Most meg már minek?! Pedig a dolog visszájára is elsülhet, én 2003 óta csak ASUS alaplapokat használok, és sokan vannak még úgy akik szeretnek több gépet otthon tartani... na most itt jön képbe, hogy veszek egy új gépet, de a gyártó ha biztosítaná, hogy a másodlagos is kapja meg a támogatást, akkor ugye a gyártónak is pozitívum, hiszen a jövőben sem kérdéses a téma, a hosszú támogatás miatt.
-
válasz
hevepapa #434 üzenetére
Rémlik valami olyan hogy újabb 64 bites win10 buildnek kellett több utasításkészlet amit a régi procik nem tudnak.
Habár most a cégnél a legrégebbi win10-es gép Core2 E6600-as pont legfrissebb telepítéssel, régebbivel nem próbáltam de gondolom azok elöttire nem megy fel a Win10. Talán a nagyon ős s754 A64-ekre gondolhattak vagy pentium D-kre, nem tudom. -
PuMbA
titán
válasz
hevepapa #434 üzenetére
"milyen "fejlett" biztonság az, ha már telepítéskor ki lehet szedni pár pillanaty alatt a TPM 2.0 elvárást???? Lásd regedites mókolás."
Átlag felhasználok a legnagyobb felhasználó bázis, akik ezt nem csinálják meg, mert semmit sem tudnak egy számítógép működéséről. Sőt, ugye nem is ők telepítik a rendszert, hanem megveszik és rajta van a gépen.
-
hevepapa
senior tag
Valahol azért meg lehet érteni az alaplap gyártókat is. 2016-18 körül az otthoni felhasználók nem igazán akartak TPM-et. A Win11 előtt a 99% nem is hallott még róla. Max látta az alaplapon a TMP headert, de ki a francot érdekelt?
Gondolom azért hagyták ki a BIOS-okból mert úgy voltak vele: ha senki sem használja akkor mi a fenéért rakjanak bele egy plusz funkciót ami potenciálisan akár hibaforrás lehet, akár folyamatosabb karbantartást is igényel - az meg kidobott pénz.
Most meg már nem hiszem hogy kiadnának újat. -
hevepapa
senior tag
Ha reálisan nézzük....
Nem túl sok idő telt el a min. hw igény bejelentése óta és már van több ilyen-olyan megoldás az egész kikerülésére, buherálására. Szerintem ha valóban van technikai indok az elvárt hw minimum mögött, hogy a lehető legbiztonságosabb legyen a Win 11, akkor úgy tűnik: háááttt....valami mintha nem sikerült volna. Ha szimpla üzleti (le)húzás - nem meglepő.
Mert basszus... milyen "fejlett" biztonság az, ha már telepítéskor ki lehet szedni pár pillanaty alatt a TPM 2.0 elvárást???? Lásd regedites mókolás.
Engem emlékeztet arra a régi esetre amikor valamelyik (nem ugrik be a neve) siker várományos AAA játéknak XP volt a minimuma, mert kevés hozzá a 98, stb marketing szövegek. Kb 2 nap múlva meg kiderült hogy hexaeditorban át kell írni az exe-ben valami értéket és tökéletesen futott 98-on is. Az akkori pletykák szerint volt némi anyagi rásegítés az MS-től hogy XP only legyen a játék -
válasz
GoodSpeed #430 üzenetére
Itt van szoftveres megoldás a dologra, de inkább várok vele
https://www.win-raid.com/t9091f2705-Cannot-enable-Intel-PTT-TPM-at-ASUS-motherboard.html
-
válasz
MasterDeeJay #428 üzenetére
Az alaplapod ebből a szempontból olyan, mint anno az ASUS A7V8X-X volt. A helye ott volt a SATA portoknak, csak nem rakták rá... d a nyákon ott volt, hogy SATA, még a forrasztások is, csak a tűk nem. A TPM ráadásul nem is olyan, hogy veszek egy kártyát amin van rajta hely, aztán behelyezem egy PCIe 1x slotba.
Az én 7700K-s gépemen ez a helyzet (ezt a képet még nem raktam be).
-
-
-
-
troviko
senior tag
Nyilvánvalóan egy gerinctelen üzleti lépésről van szó, de azért be kell állni mögéjük, fényesíteni a se... páncéljukat.
-
makkmarce
őstag
válasz
Abel-0101 #420 üzenetére
ezt magyaráztam lentebb én is, a telemetriai adatok döntenek, hogy mit támogatnak a gyártók, nem a picipuha, hogy ők mit gondolnak. (na jó, ha leküldenek egy frissítést, ami használhatatlanná teszi a W10-et, akkor ők, de akkor meg szétperelik őket).
Emiatt megy még szinte minden W7-en is, holott már rég kukázta a microsoft. -
Abel-0101
aktív tag
válasz
makkmarce #418 üzenetére
Kiváncsi leszek mi lesz abból.. Tavaly, most idén is annyi hiba volt a win10 rendszerbe, ha kijön a win11 leginkább azzal lesznek elfoglalva, meg hogy minél gyorsabban vegyék/frissitsenek win11re, de win7ből kiindulva 25után is szerintem támogatott lesza win 10, emberek 60-70% win7et preferálta 1-2évvel ezelőtt, drasztikusan kellett leállitani a frissitéseket akkor is...
-
BiP
nagyúr
válasz
Dragon3000 #399 üzenetére
Mint megtudtam, a MS Health Checkből is jött másnap egy okosabb verzió, ami már kb. 4féle okot meg tudott jelölni a szimpla "nem jó és kész!" helyett, de azóta ugye levették a toolt.
#415 Hobbbyt : Pedig rutinos PH-sok már tudják, hogy a Haswell már netezni sem elég
#406 fatal` : Szerencsére tényleg van átjárás a driverek között Win7-8-8.1-10 között.
Bár én most évek után a foci EB miatt betettem a TV-tuner kártyát a gépbe, amihez csak Win7 driver volt, annyira rége, de az nem akart felmenni sehogyan.
Viszont a Windows 10 Updateje talált hozzá valami generic Realtek TV tuner drivert, és azzal megy flottul. Problem solved. -
-
Hobbbyt
őstag
Ó jaj, lassan akkor tényleg le kell cserélnem azi i7 4790-et. Pedig amúgy nekem még most is elég mindenre.. :/ Vicces és egyben szomorú is, hogy ezt annó, 2014 nyarán, újonan 65e -ért vettem.
-
-
válasz
MasterDeeJay #409 üzenetére
Milyen alaplapod van?
ASUS Z170-A alaplapnál nincs PTT, de TPM modul van, amivel csak annyi a bibi, hogy v1.2... a CPU benne 7700K, de hiába veszem ki a TPM modult (akkor az UEFI BIOS-ban eltűnik a fizikális modul menüje), de nem jelenik meg helyette a CPU Fimrware-es opciója, hiszen máris 2.0 lenne.
A HP laptopban viszont már igen, pedig ott i3-7100U a CPU.
-
-
válasz
MasterDeeJay #407 üzenetére
Csak akkor nem ha az alaplapi UEFI BIOS is támogatja a CPU féle TPM-et.
-
Na ahogy visszaolvastam nem kell TPM modul mert elég a prociba integrált PPT is amit a skylake-m tud.
Kipróbálom majd hogy bekapcsolom biosban. -
fatal`
titán
"Régi jó szokása volt a Win-nek, hogy verzió csere után hirtelen ezek a dolgok nem lettek támogatottak driver szinten."
Egyetlen egyszer volt ilyen, az XP->Vista váltásnál, mert driver modellt cseréltek.
XP-n többnyire mentek az NT4-es és Win2k-s driverek is, Win7, Win8-on és Win10-en meg a Vistás.
A 9x vonal nyilván teljesen más, de nem nagyon emlékszem olyan cuccra, amihez nem volt NT driver de volt 9x.
Ráadásul most semmi nagy változás nem lesz.
"Ez a Win 10 alatt nem volt eladható üzletpolitika, most visszahozzák."
Valami forrás? Vagy csak mesedélután tartasz? -
ddekany
veterán
Ez gondolom a periféria gyártóin múlik. Azt persze el tudom képzelni, hogy amit még Win 7 idején adtak ki, és aztán Win 10-nél is támogattak, arra sokan most fogják azt mondani, hogy elég volt, mert valahogy azt gondolják akkor kevésbé haragszanak a felhasználók a brandre... Vagy van valami konkrétabb ami miatt mondod?
-
makkmarce
őstag
válasz
Dragon3000 #399 üzenetére
tehát lusta voltál rákeresni a googlen...
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A vállalat a blogjában arra hívta fel a figyelmet, hogy kiértékelik a régebben megjelent processzorokkal is a biztonságot.
- Csere- Beszámítás! Olcsó Számítógép játékra! I7 4790K / 16GB DDR3 / RX 480 8GB / 128SSD + 2TB HDD
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest