- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Apple asztali gépek
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Hobby elektronika
- John Carmack csalódott a DGX Sparkban
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Autóhifi
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- 3D nyomtatás
Új hozzászólás Aktív témák
- 

visz963 csendes tag És az X86 / AMD64 védettségek nem járnak le végre valamikor? 
- 

Pikari veterán jól látom, desktop opengl? 
 tradícionális profil is lesz?
- 

P.H. senior tag Ahogy válasz is írta, az AMD64 egy külön ISA. Ez azért fontos, mert ma már senki sem gondolkodik már 32 bitben (x86), amikor már egy alap 120K-s laptopba is 6-8 GB RAM-ot tesznek. A klasszikus 32 bites x86 ideje már lezárult, ma már mindenki x64-re fejleszt, akár OS-ről, akár driver-ről legyen szó (programok esetére ez sajnos még nem igaz); az AMD64 ilyen szempontból már mgkerülhetetlen. Az AMD azért nem osztogat licenszt senkinek, mert az Intel-lel ilyen a szerződése. Nem véletlenül kapott akkora összeget most, amennyit: az x64-dolgokban most az Intel a meghatározó. Ahova beteszi a lábát, oda az AMD-nak is bejárasa lesz, sőt, sima útja van. Az x64 terjesztése (vagy nem terjesztése) az AMD érdekeivel sem ütközik ilyen rövid távon. Abu: azért az ARMv7->ARMv8 váltás mikéntje és az FSA alkalmazása is eléggé AMD-re vall. Nem mondom, mindkettő magában is logikus lépés, de így a kettőt összetéve... nyilván nem az Intel szándékai szerint történik. 
- 

Dr. Akula félisten Úgy tudom az Intel is ezektől licenszel IGP-t, reméljük ezentúl vmi használható teljesítményűre is futja (legalább az AMD-s megoldásokkal azonosra). 
- 

domi007 őstag Apple tuti ugrani fog erre  
- 

Abu85 HÁZIGAZDA Az AMD64 olyan, mint az x86. Egy külön ISA, csak 64 bitre. Amiért ezekre szükség van az a címfordítás az x86/AMD64 tartományon belül a GPU oldaláról. 
 A felvásárlás természetesen opció lehet, mert az Intelnek van AMD64 licence. Ez viszont nem adható át harmadik félnek, ha az AMD nem engedi.Az AMD a saját technológiáját annak adja oda, akinek akarja. Az Intel sem adott x86-ot az NV-nek, pedig az AMD adott volna AMD64-et nekik, ha megkapják az x86-ot. Ez ilyen helyezkedés. Az Intelnek rossz az NV a piacon, mert egy extra szereplő erős GPGPU-s nyomással. Az AMD-nek ez jó lett volna, mert ők is a GPGPU-t nyomják. Az AMD például azért nem fog adni AMD64-et a GPU IP-t fejlesztő cégeknek, mert nem akarják, hogy az Intel hozzájusson olyan képességekhez, amit a GCN-re épített Fusion biztosít az AMD-nek. Azt világosan tudják, hogy a Larrabee-t egyhamar nem skálázzák ultramobil szintre, míg az AMD a GCN architektúrát lefogja. Tipikus helyezkedési verseny. 
- 

Móci addikt Nagyon jól hangzik, bár lehet addigra, mire ez kijön, már nem leszennyire 'menő'. 
- 

Egon nagyúr Ezt nem teljesen értem. Miért és mire kellene AMD64 licensz? Mi van akkor, ha az Intel úgy dönt, hogy felvásárolja mondjuk a Vivante-t, és így készítteti el "házon belül" az APU ezen részét? Gondolom az Intel-nek megvan minden szükséges licensz... Ezen túlmenően, miért nem adna az AMD, AMD64 licenszt pl. a Vivante-nek? Csak nem kvázi monopolhelyzetre törekszik az APU-k piacán?!?  Sebaj, majd jönni fog a bírság, meg a feldaraboló határozat az illetékes hatóságtól... Sebaj, majd jönni fog a bírság, meg a feldaraboló határozat az illetékes hatóságtól...![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)     
- 

Abu85 HÁZIGAZDA Van persze. A Larrabee, ami alapvetően nem GPU-nak készült, hanem pont azzal a céllal, hogy ez kerül majd az APU-kba. Muszáj házon belül megoldani, mert más nem teheti meg ezt helyettük. 
 A Vivante-nek nincs x86 licence. Az Intel adhat nekik, de igazából AMD64 licenc (is) kellene, amit az AMD nem fog adni.
 A GPU IP-t fejlesztő cégek közül senki sem rendelkezik x86/AMD64 licencel.
- 

dergander addikt az a gáz hogy amit most megmutatnak az jó,persze 2012be...de 2014be ez a technológia fabatkát se fog érni,az nvidia tegra megoldásai simán túlszárnyalja. 
- 

Abu85 HÁZIGAZDA Egy darabig szerintem az Intel a PowerVR-hez kötötte magát, mivel a közeljövő fejlesztéseit már nem lehet új alapokra helyezni. De én úgy gondolom, hogy ahol még van lehetőség módosításra, onnan kiveszik a PowerVR-t, és vagy átmennek máshoz (van még alternatíva pl.: ARM, Vivante ...), vagy csinálnak újra sajátot, ami nem lesz nagy teljesítményű, de legalább tudnak hozzá drivert írni. 
 Az APU-kban biztos nem kap szerepet a PowerVR, mert nincs x86 és AMD64 licencük, így képtelenek olyan GPU-t összerakni az integrációhoz, amire az Intelnek szüksége van. Az összes GPU IP-t licencelő cég ARM-hoz igazít. Ez logikus, hiszen tőlük kaphatnak licencet erre. Az Intel is csak az x86-ra kérhet esetleg fejlesztést, mert az biztos, hogy az AMD az AMD64-et nem fogja odaadni senkinek. Erre az Intelnek és a VIA-nak van joga, a többiek pedig elmehetnek oda, ahova akarnak.
- 

Egon nagyúr Lesz/lehet valami összefüggés ezen hír, és az Intel Cedar Trail platformjának utódja között? 
 Elképzelhető-e, hogy az Intel következő generációs (vagy az utáni) APU-jában is szerepet kaphat egy PowerVR-alapú fejlesztés?
- 

bteebi veterán Ejjha, jó sok technológiát támogat  . Kifejezetten jól hangzik mind a GFLOPS/mW, mind a GFLOPS/mm2 (bár engem az előbbi jobban érdekel . Kifejezetten jól hangzik mind a GFLOPS/mW, mind a GFLOPS/mm2 (bár engem az előbbi jobban érdekel ), de még 2013 is nagyon messze van, nem hogy 2014. ), de még 2013 is nagyon messze van, nem hogy 2014.Várjuk a mihamarabbi megérkezését!  
- 

aDamker aktív tag Az 1 TFlops erteket eloszor a Radeon 4850-nel hallottam. Ez komolyan azt fogja tudni?  
- 

Abu85 HÁZIGAZDA A Samu egyelőre az ARM MALI-t kedveli. Tekintve a vállalat heterogén jövőképbe vetett bizalmát alapvetően logikus teljes ARM licencekkel erősíteni. Bár ők biztos látják a részleteket, nemcsak annyit kapnak, hogy kettő meg négy compute cluster.  Én is néztem, hogy jóvan csájé, na de mi van belül. Én is néztem, hogy jóvan csájé, na de mi van belül.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif) 
- 

rankesz veterán Szerintem a kicenszelőkhöz hamarosan csatlakozik majd a Samu is. 
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- ASUS routerek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Renault, Dacia topik
- Apple asztali gépek
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3496, 90% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Latitude 5320 - hibás kijelzők - i5 1135G7 ,16GB RAM, SSD, jó akku, számla
- Honor 400 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Acer KG251QF 24 144Hz FHD TN 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Sebaj, majd jönni fog a bírság, meg a feldaraboló határozat az illetékes hatóságtól...
 Sebaj, majd jönni fog a bírság, meg a feldaraboló határozat az illetékes hatóságtól...  

. Kifejezetten jól hangzik mind a GFLOPS/mW, mind a GFLOPS/mm2 (bár engem az előbbi jobban érdekel
. Kifejezetten jól hangzik mind a GFLOPS/mW, mind a GFLOPS/mm2 (bár engem az előbbi jobban érdekel