- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Megkapta a legújbb GRE Radeont kapott Kína
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- UHD filmek lejátszása
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
Új hozzászólás Aktív témák
-
dabadab
titán
válasz
aprokaroka87 #98 üzenetére
Ez így nem igaz.
A konkrét processzorok között lehetnek különbségek, pl. az első generációs threadripperek egy idő után memóriasávszél-limitesek tudnak lenni és ahol ez számított, ott egy kevésbé limitált processzor meg tudta verni, függetlenül attól, hogy milyen utasításkészletet támogat. -
válasz
aprokaroka87 #98 üzenetére
azonos órajelet és egyetlen szálat feltételezve mindkét esetben a sebességet az architektúra határozza meg.
Melyik a hatékonyabb az adott feladatban.
-
aprokaroka87
nagyúr
Azt jól tudom hogy pl hogy egy arm 2.0ghz bizonyos feladatok esetében többet ér mint egy ugyanolyan órajelen futó x86 cpu?
A többet ér, alatt azt kell érteni, hogy pl negyed akkora teljesítmény is elég hozzá.
-
Auratech
őstag
válasz
#54625216 #95 üzenetére
Amit felvázolsz, az a Microsoft-stílusú fontolva haladásnak, fejlődésnek csúfolt szarakodás, amire mindig ráfarag minden óvatoskodó cégóriás.
Szerintem nem ez lesz. A jövőre elkészülő soc generáció nagyobb tdp kerettel vidáman hozza a szülséges teljesítményt, ami kell. A fejlesztési környezet Xcode, tudtommal közös. Nem tűnik megoldhatatlannak az átjárhatóság. Pld. Régóta az általam használt x86-ra írt audio vst(2/3/ 64 bit..) effektek, hangszerszimulációk milliméterpontos ios klónját használom az ipadon is. Esküszöm, hogy kisebb cpu terheléssel azonos minőségben, mint pc-n.
Ahogy a Ryzen2-vel képes volt x86-alapon megdöbbentő ár/teljesítmény előnyt és a desktop gépeknél már a 32 magos esetén is jelentős erőfölényt elérni, úgy lesz leváltva a Mac gépek agya egy modernebb architektúrára. Lehet nem azonnal pusztítóan lesz jobb, de, hogy sok x86 eredetű, kényszerűen megszokott korlátot, amit csak erőből kezel a pc-s világ, el akar felejteni az Apple. Szerintem vérszemet kaptak a Teslától, aki mer sexy lenni és rohadt nagyokat kockáztatni.. -
-
törölt tag
Annyiban igaza van, hogy az Apple mindig akkor váltott CPU platformot, amikor az általa használt CPU család annyira lemaradt teljesítményben, hogy az önmagában indokolta a váltást.
Az MS egészen más tészta, mert az MS a szabványaiból él, azaz a saját szabványait a piaci erőfölényével ráerőlteti az iparágra, amivel növeli a piaci erőfölényét és így tovább.
Csak ugye - Steve Ballmernek köszönhetően - az MS lemaradt a mobil forradalomról és a mobil szegmensben átvette a helyét a Google. Innentől az MS minden mobilos vagy táblagépes próbálkozása, ami nem az x86 kompatibilitásra (azaz a windows szabványira) épült eleve halálra volt ítélve.Még ha az Apple képes is lenne x86-al versenyképes teljesítményű CPU-t gyártani, akkor is ott az átmeneti időszak probléma, amikor az x86 kódot emulálni kellene ARM-on, amihez az x86 teljesítményének többszörösére lenne szükség.
Ezért gondolom, hogy a pro vonalon első körben többprocis gépeket fog piacra dobni az Apple, amiben az ARM csak segédprocesszor szerepet kap, míg az ultrakönnyű szegmensben megjelennek az ARM-ra épülő megoldások.
Aztán ha már kiépült a megfelelő szoftver ellátottság, akkor előbb kivonják az xcode-ból az x86 támogatást, ezzel elvágják az x86 frissítéseket, majd idővel magát az x86 cpu-t is elhagyják mondván, hogy úgysem használja senki.Vagy azt tudom még elképzelni, hogy az ARM macbook pro gépeket durva árcsökkenéssel dobják piacra, mondjuk Pl. a 13" Macbook Pro árát leviszik az iPad pro szintjére (mert hardveresen kb. ugyanazt adnák csak más tokban) azaz az 1300USD kezdőár lemenne 800USD-re, amiért cserébe sokan hajlandóak lennének kibekkelni az átmeneti szoftver hiányt, főleg ha az apple ledealel a fontosabb fejlesztőkkel, hogy az alapvető szoftverek már jelen legyenek a startnál.
-
-
E.Kaufmann
veterán
Az x86-64 long módokat is szórják ki? Ahogy már mások is írták, már a Pentium Pro óta külön van választva a külvilág felé mutatott utasításkészlet és a belső megvalósítás, valamint inkább jogilag problémás az x86, hardveres megvalósításához tejelni kell, szoftveresen viszont úgy emulálod ahogy akarod.
Az meg, hogy ARM a király mobilon, annak inkább az az oka, hogy hosszabb ideje játékos a mobil szegmensben, mint az Intel vagy AMD, persze, hogy sikerült jó energiatakarékos designeket tervezni, amire meg építkezett az Apple. -
válasz
paprobert #11 üzenetére
Az Apple már nem először csinál ilyet, az MS meg szimplán elb@szta az egészet már a hozzáállásával is. Az x86 meg már rég megérett a kukázásra, nem is értem miért szenvednek meg mindig vele.
Az alirasodat viccenek szantad? Vagy annyire utalod az Apple-t, hogy Bill Gates 1981-es hires szavait is Steve Jobs szajaba adod? Esetleg szimplan tudatlansag, mert smile-t nem latok ott?
-
Sanya
nagyúr
RPI-re lesz hackintosh!
-
törölt tag
Az Adobe nem engedheti meg magának, hogy ne támogassa a Mac-et. Persze az iPad verzióik mobilos, consumer kategóriás termékek, de ha hirtelen a nyakukba szakadna az ARM átállás, pár hónapon belül kiadnál az Adobe MC for Mac ARM verziót. Különben az Adobe felhasználók még rájönnének, hogy léteznek a piacon jobb és olcsóbb megoldások is, ezt az Adobe biztosan el akarja kerülni.
De nyilván egy ilyen átállás az Apple-nél sem úgy megy, hogy holnaptól ARM-van és szevasz, ilyenkor fű alatt időben ledealelnek a főbb fejlesztőkkel. Az Intel-re átállásnál is az Adobe már akkor javában dolgozott a Mac intel verzión, amikor Jobs még bőszen cáfolta a pletykákat. -
törölt tag
Az Apple az architektúra váltások átmeneti szakaszát mindig hibrid megoldásokkal hidalta át.
Ha egyáltalán igaz a pletyka, akkor szvsz x86 + ARM hibrid gépekkel fognak megjelenni desktopon, míg az ultrahordozható szegmensben bevezetik a csak ARM-os modelleket.
Aztán ahogy átállnak a szoftverfejlesztők macos-en az ARM kódokra, úgy fogják kivezetni a hibrid gépeket.
Ezzel a megoldással a pro alkalmazások többlet teljesítményt kaphatnak, mert az ARM extra processzor erőként fog jelentkezni egyes (apple natív) alkalmazásokban, míg a külsős szoftverfejlesztőket motíválni fogja az átállásban, hogy az ARM verziókkal nagyobb piacot tudnak elérni. -
-
miqlas
őstag
válasz
#16820480 #62 üzenetére
... tény, hogy ha most kellene választanom rajzeszközt, az az iPad Pro lenne, még, ha úgy utálom is a rothadtAlmát, de:
1. Profi grafikus bármin, bármivel tud rajzolni!
2. nem a rajzoláshoz kell az erõ!
3. nézd meg, mit tud az iPad Pro-ra készített, legmodernebb PS az x86-oshoz képest! Pl. Youtubon. Sok lesz benne a „not yet”Alexios: igaz, de jelenleg az Adobe cuccai jelentik az ipari sztenderdet ...
-
-
törölt tag
Akkor már karnyujtásnyira van(arm's reach)
Aki figyel a részletekre nem csak a cikk tartalmára
ABU
-
-
-
brumi1024
veterán
válasz
macilaci78 #76 üzenetére
Miert lenne kevesebb? Az altalanos rendszersebesseg, bongeszes, kepszerkesztes, videovagas teruleteken pont jobb az iPad, mint az Air. Uzemidoben szinten. Akkor miert kell ragaszkodni az Intel procihoz? A Microsoft sem veletlen probalkozik a levaltasaval az ultraportable eszkozok piacan (Surface Pro X).
-
macilaci78
nagyúr
Nyilván először valami olyan gép kapja meg, amibe nem kell teljesítmény és nem használnak rajta tipikusan nagyon spéci appokat. Például az Air. - És ehhez fogják árazni is. Satnyább, teljesítményben kevesebb, akkuüzemidőben sem lesz több, tippre inkább kisebb teljesítményű telepet tesznek bele. Mindezt drágábban.
-
Samott
addikt
Azt felejtik el sokan hogy az Apple ma mar csak egy telefongyarto. Az a fo uzletuk, a keszulekek es a lojalis (vagy mondhatnam elvakult) felhasznalobazis (es a nekik ezeken a keszulekeken nyujtott szolgaltatasok). A telefon miatt ugyis kell fejleszeteniuk az ARM-os procikat, ha az igy elkeszult chipre laptopot is tudnak epiteni az dupla haszon. Es mint lathattuk ok barmit el tudnak adni a vevoiknek, szoval ha csak egy kicsit lesz szarabb mint az x86 mar megeri valtani nekik. Mert meg fogjak venni.
-
Samott
addikt
válasz
Komplikato #68 üzenetére
O nem, ott voltam, lattam. Handras elozo nap meg szarozta az intelt masnap a bejelentes utan meg mar a PowePC procikat. Csodalatos idok voltak, sokat nevettunk akkoriban.
-
dabadab
titán
válasz
Komplikato #68 üzenetére
Olyan nem volt, 68k-ról PPC-re váltottak 1994-gyel kezdődően (egy ideig párhuzamosan volt 68k és PPC), aztán PPC-ről Intelre 2006-ban. Mindegyik váltásnál durva sebességnövekedés volt, ami lehetővé tette, hogy a régi cuccokat emulálva futtassák és még úgy is gyorsabbak legyenek, mint az eredeti CPU-n. Most nyilván nem ez lesz a helyzet.
-
Reggie0
félisten
válasz
zetor2000 #56 üzenetére
Az teny, hogy eleg, de ettol meg nem mondjuk azt, hogy hozza egy desktop szintjet.
(#66) E.Kaufmann: AMD GPU-val megy, van opensource driver is. Nvidia egy kicsit macerassabb, de sajat SoC-jaikhoz megirtak a drivereket, mint pl. AGX Xavier vagy Jetson szeria. Az AGX Xavier mar most is korbevizeli az Apples SoC-okat.
-
gliskard
senior tag
válasz
E.Kaufmann #66 üzenetére
Nem csodálkoznék, ha már közép távon az Apple elengedné a WS szegmenst és ezzel a MacPro vonalat és a más GPU-k támogatást. Részben az OSX és iOS közelítése/összeboronálása miatt a WS kilóg a képből, részben a saját GPU és a rá épülő Metal API mellett az AMD/nVidia támogatása extra erőforrás.
Ha sikerül megfelelő teljesítményt kihozni az ARM-ból ami elég a jelenlegi MacbookPro és iMacPro vonalnak, akkor a jelenlegi vásárlóinak a 97-98% lefedik. -
hunluki
senior tag
Na, várós!
Igaz nem az első generáció, early adopterség lehetőségét átadom majd másoknak, de a második generációra több mint valószínű hogy lecsapok.
Igazából a sima macbook is már bőven álomgép lett volna, de a billentyűzete arcon vágta az egészet, úgy mentem be a store-ba hogy elhozok egyet, aztán elkezdtem írni a böngészőbe próbaképp és... letettem róla.De egy új ARM alapú air hozná amit szeretnék: Jó üzemidő, passzív hűtés, szép kijelző, kényelmes háttérvilágított (nem RGB szenny) billentyűzet. Webkamerát felőlem le is hagyhatják róla ha szeretnék, talán a semmi jobb is lenne mint egy szánalmas 480p kamera (igaz macbook?).
Alap netezgetésre, levelezésre, minimális videó/képszerkesztésre hibátlan lenne. Na meg a legfőbb motiváció a windows hiánya lenne, amit mostanában művel az MS az kritikán aluli, amikor tehetem kerülöm a használatát.
-
E.Kaufmann
veterán
Én speciel örülök, mint öreg kém az új hidegháborúnak, hogy megint jön valami izgi.
Végre asztali fronton is megint lesz valami változatosság és hardveresen sem csak x86-on fog a verseny eldőlni. Valamint én sem értem azt a sírást az X86->ARM utasításkészlet váltásról. Egy-két natív eljárástól eltekintve azért már elég sok szoftver készül egyre magasabb szintű nyelveken. Egy ügyesen konfigolt ARM procihoz meg még C/C++ alatt írt kódhoz se kell majd sokat nyúlni, ha kell egyáltalán kód szintjén. Az lesz érdekes inkább, hogy pl lehet-e majd nVidia/AMD GPU-t felcsatolni és azoknak a drivere és GOP-ja mennyire lesz alkalmazható az új rendszeren és kell-e valamit túrázni újrafordításon kívül, vagy ki lesznek ejtve ők is a játékból. -
gliskard
senior tag
"Nem lett volna sokkal egyszerűbb, hogy ahogy a Sony, és a Microsoft, terveztetett volna magának az AMD Semi-Custom részével egy APU-t ? Azért az új RNDA2 -es GPU, és az új Zen3-as CPU arhitektúrákat ha összegyúrnák, nem gyenge pówert lehetne kifacsarni belőlük."
Egyszerűbb semmi képen nem lenne. Ráadásul az Apple részéről a RNDA2 nem cél, van saját roadmap-jük ami erőteljesen épül a hw/sw integrációra (Metal API), jobban mint DX12 vagy a Vulkan.
Jelenleg OSX alatt az Intel és AMD GPU kompatibilitás fogja vissza a Metal API-hoz kötött fejlesztéseiket. -
JKJ420
tag
Szomorú olvasni, hogy magukat értelmesnek tartó emberek nyilatkoznak olyanról amiről csak tévképzetük van. Azok, akik pedig elégedett Apple felhasználók, pedig nyilván mind buta, egyszerű júzerek, akik két appot is csak ritkán futtatnak egyszerre.
Szánalmas ez a zsigeri Apple ellenesség.
Kicsi nyitottsággal, látszik, hogy a Mac OS sokkal felhasználóbarátabb operációs rendszer. Kifejezetten arra van kihegyezve, hogy jó legyen vele dolgozni. Akinek windowsra van szüksége, az használjon PC-t (vagy bootcampet).
Nem kötelező Apple gépet venni. Megfér a két rendszer a piacon egymás mellett. Aki használja mindkettőt, az tudja ezt. Aki nem használ Mac-et, az pedig ide jön butaságokat írni.
-
moleculez
veterán
A Project Catalyst keretében az iOS appokat hozták macOS-re, egyelőre csak a teljesen jelentéktelen appok, mint a Stocks, de pl a Messages is készül. Szerintem teljesen nyilvánvaló, hogy technikai értelemben már most komoly átjárhatóság van már most is.
A másik, hogy maga az AXX SoC pokoli gyors, és eddig is csak az iOS/iPadOS volt a szűk keresztmetszet, hogy munkagép lehessen. Raknak mellé 8-16GB RAM-t, portolják az MS Office cuccokat, meg amit csak a közösség akar, simán elég akár kissebb videók megvagdosására is (vágtam már 4K 60fps videót, meg szerkesztettem 42mpx RAW fotót iPad Pron). De alapvetően a diák/otthoni/office munkák lenne ennek a piaca, és sokan a Chrome Bookokat (ami alól ki akarják rántani a talajt) dicsőitik, hogy mennyire jók a nevezett célközönségnek. -
brumi1024
veterán
válasz
zetor2000 #56 üzenetére
Ezekre a taszkokra már most is sokkal jobb egy iPad Pro (ha tud a user élni a szoftveres korlátokkal), mint az aktuális Air a passzívan hűtött, nem túl impresszív Intel procijával. Ráadásul a képszerkesztés/videovágás jelentősen gyorsabb, mint az Airen, a játékokról nem is beszélve (Civ VI pl, de a Fortnite 120 fps módja is egész komoly).
-
kkdesign
senior tag
Az felé sehol semmi információ, gondolatmenet, hogy mondjuk abból a tablet processzorból mondjuk kisebb módosítással párhuzamosítani, és mondjuk 2t vagy 4et beletenni..!? Tudom, hogy bitangsokba kerülhet maga a soc, de ha valahogy lenyomnák ezeket az árakat és egy 2020ipad pro soc teljesítményét feltöbbszörözik, máris odacsaphatna teljesítményben. Talán áthidalható lenne az architektúrakülönbség. Elsőként talán nem a vékonyítás lenne a cél, hanem a teljesítménymegőrzés, aztán idővel minden kocka a helyérekerül, akkor jöhetne a papírvékony szupernotik világa.
-
jedis
senior tag
Szerintem is nagyon merész húzás ez az Almától. Nem lett volna sokkal egyszerűbb, hogy ahogy a Sony, és a Microsoft, terveztetett volna magának az AMD Semi-Custom részével egy APU-t ? Azért az új RNDA2 -es GPU, és az új Zen3-as CPU arhitektúrákat ha összegyúrnák, nem gyenge pówert lehetne kifacsarni belőlük. Nem értem nahhh.
-
zetor2000
őstag
Nem tudom...
A nagy átlag PC felhasználó az esetek 80%ban szerintem irodai terméket futtatnak. Word, excel, powerpoint, avagy ezek megfelelői. Esetleg leveleznek és interneten böngésznek, vagy letöltenek valamit.Mások, mondjuk zenét szereznek, DJznek, nevezzük hang szerkesztésnek.
Ez egy elég széles réteg. Ide nagy CPU teljesítmény igazából nem kell, mert ami most van egy iPhone-ban, az bőven sok erre. Az Air se sokkal nagyobb teljesítményű. Azt megugrani szerintem nem kihívás egy rendes CPUval, amit szénné optimalizált appok használnak. Mert ez eléggé kulcs feladat lesz. -
awexco
őstag
-
Auratech
őstag
Csatlakozom az előttem szólóhoz.
Az armos szerverprocik, pld a 80 magos Ampere Altra 3.3 GHz-(peak), pariban van a 64 magos Epyc 7702 2.25 GHz-es procijával, miközben kevesebb energiát fogyaszt. Szerintem az Apple tud olyan saját ARM procival kijönni, ami ezt felülmúlja. A mostani iPad próban bőven desktop-szintű teljesítményt hoz az A12Z Bionic. Nem tudom, milyen x86-os Apu képes 6-7 w hő árán erre? Ráadásul tartósan tudja. Pld videóvágás közben, 4K-s anyagnál, effektekkel, 120 Hz-es képernyőfrissítéssel, +2K-s felbontás mellett olyan jó, langyos..
A saját vasra fejlesztett oprendszert nem kell az átvett architektúrához idomítani, csak egymáshoz. Még annyira sem, mint a konzoloknál. Korábban a fejlesztés alatt lévő A14-es procira épülő 5nm-en készülő 12 magos megoldást említették. Mondjuk a mai iPad pro teljesítményének a triplája elég lehet? Szerintem nem kérdés.
Az intel alapú procik teljesítményének, hogy szépen fogalmazzak, fontolva haladására jó példa, hogy ma is teljesen életképes egy tízéves alaplapba tett 10 éves, 6 magos xeon 5650.
Akkor ez még csúcsnak számított. Ma még mindig középszint. Egy G4-es Mac ma múzeális, mint egy 486-os Pc. -
Ksix
tag
Hogy papíron mi a helyzet, azt nem tudom, de a gyakorlatban az Apple saját processzora már 2 évvel ezelőtt gyorsabb volt mint egy i7-es. Pl.:
New iPad Pro Benchmarked: This Blows Away Windows PCs
Cross-Platform CPU Performance
És ez egy tabletbe szánt processzor volt, hűtés nélkül. El lehet képzelni, mit tudhat egy olyan, ami kimondottan nagyobb teljesítményfelvételre, hűtéssel lenne megtervezve.
Ami meg a mikor kérdését illeti, pont erről szól a hír, hogy valószínűleg most fogják bejelenteni, meg kiadni a fejlesztő környezetet (WWDC = fejlesztői konferencia), hogy 1-2 éven belül megtörténhessen a váltás.
És hogy miért? Mert mondjuk az Intel az elmúlt években párszor kellemetlen helyzetbe hozta őket azzal, hogy folyamatosan késet a bejelentett processzorainak a gyártásával. Vagy mert nagyjából semmi fejlődés nincs az Intel két generációja között. Ezzel szemben a saját processzoruk 2 év alatt megduplázta a teljesítményét.
A Ryzenben mi lenne az izgalmas? A 2 évvel ezelőtti processzoruk hozza a legújabb mobil Ryzenek teljesítményének 3/4-ét, ha idén év végén, jövő év elején kihoznak egy újat belőle, tuti gyorsabb lesz, és akkor az még mindig csak egy tablet processzor. -
joey04
titán
-
Coulson
tag
válasz
hibavissza #44 üzenetére
Jelenleg inkább iPad-ről “portolnak” macOS-re. Ott a Project Catalyst. A Podcastok alkalmazás is így készült el a Catalina rendszerre.
-
dabadab
titán
Egy mai x86 processzorban teljesen elenyésző részt ad a legacy cuccok mikrokódja - érdemes nem elfelejteni, hogy egy 386-os kb. negyedmillió tranzisztorból állt, addig mondjuk egy Ryzen 3700 hatmilliárdból.
Ezek belül már nagyon rég RISC processzorok, amiknek felépítésüket meg működésüket tekintve kb. semmi közük az eredeti Intel CPU-khoz, a CISC utasításokból mikrokódot generáló frontend meg aprócska, ami érdemben nem befolyásol semmit. -
hibavissza
veterán
Mire ebből lesz valami szerintem kb. okafogyottá válik. 2-3 generáció múlva egy Ipad Pro az alkalmazások 90%-hoz elegendő erőt fog biztosítani. OSX-ről iOS-re portolást kellene megoldani. Mondjuk az lehet több fejfájást okoz, mint OSX-et ARM-ra migrálni?
-
-
dabadab
titán
válasz
paprobert #24 üzenetére
Az x86-ra váltás bekapcsolódást jelentett kétezres évekre kialakult, többségi programozói bázis vérkeringésébe
Szerintem akkor is elenyésző volt azoknak a száma, akik assemblyben írt windowsos programokat portoltak MacOS-re, a többieknek meg teljesen mindegy volt, hogy x86 vagy PPC.
-
Alex91
félisten
Azt valaki tudja, hogy mondjuk max. hany mag, vagy mekkora frekvencia erheto el az Apple processzoraival? Mert egy dolog, hogy mit tud a telefonban, iPadben, de mit tudhat egy Mac-ben?
-
gliskard
senior tag
Apple esetében több dolog is benne van a pakliban:
• ios és osx között még jobban elmossák a határt, ez fejlesztői oldalról nem rossz – kisebb ráfordítással nagyobb piacot érnek el – ráadásul ez a user bázis hajlamosabb a vásárlásra mint az Android és a MS Win bázisa.
• saját cross platformos játék megoldásuk (game center – direkt nem AAA a cél) látható bevételt eredményez, ennek szintén jót tesz az ios / osx hátár elmosása és a közel azonos hw platform
• egy kézben összpontosított hw és os esetében jobban lehet optimalizálni, hosszabb üzemidő pedig nem utolsó szempont user oldalról
• Metal API miatt az ezt használó app-ok és játékok grafikus teljesítménye szintén jobb, ráadásul egyetlen hw platform miatt egyszerűsödik a belső fejlesztők dolga (nem kell AMD-re optimalizálni) és lényegesen specifikusabb lehet az API mivel a HW-t is ők tervezik.
• Apple látja az ios és osx app használati statisztikákat, ez alapján elég jól be tudja lőni a célplatformot (pl. macbook air, mac mini) a váltás elindításához.
• Átmeneti időszakban tudja differenciálni a termék palettát – általános és professzionális felhasználás szerint – valószínűleg a user-ek nagy részének elég az ARM teljesítménye.
+1 itthon nagyon kis réteg szintjén van jelen a mac platform, usa-ban ez elég másként működik. Tehát ne az itthoni viszonyok alapján ítéljünk meg a témát
+2 tipikus otthoni, irodai felhasználás esetében egyre jobban terjednek a platform független web alapú alkalmazások. (pl. ux/ui design-re is van megoldás – figma).
+3 google chromebook platformja szintén terjed az az usa-ban.
Szerintem elsődlegesen nem a 20usd megtakarításból származó profit motiválja az Apple-t, sokkal inkább az egy kézen tartott hw/sw fejlesztésből fakadó előnyök mozgatják és erre már egy ideje készülnek (pl. Metal API, Swift, Xcode, ios/osx közelebb hozása).
Közép és hosszú távon a homogén vagy közel homogén hw miatt a fejlesztési költségek is optimalizálhatók mind a hw tervezés, mind az os esetében. Az irányt pedig ők szabják.
Az egyik AMD-vel kapcsolatos cikkben is előjött az ARM paltform, a pirosak pl. az ARM-ot tartják az egyik potenciális konkurenciának – az apple x86 --> ARM váltása az egész platformnak egy nagy lökést adhat mind hw mind pedig a fejlesztői oldalról. -
-
Coulson
tag
Izgalmas lépésnek tűnik. Nem temetném az ötletet előre. Ott vannak az ARM processzorral szerelt Windows-os gépek is a piacon... amik külsőre hasonlítanak az x86-os társaikra. Kíváncsian várom mit tesz le az Apple az asztalra.
-
dokanin
aktív tag
Ez tényleg elég bukónak tűnik, mivel az ARM paíron még nem éri el az x86 teljesítményét, tehát emuláció normális sebességgel eléggé elképzelhetetlennek tűnik. Anélkül viszont csak egy IPad lenne billenytűzettel. A komolyabb gépekkel meg mi a terv? Az még inkább elképzelhetetlennek tűnik számomra.
A végén meg két platformot kéne életben tartani.
A másik meg, a mikor? Egy ilyen váltás előtt már legalább évekkel a gép megjelenése előtt ki lehetett volna adni egy virtuális környezetet, amiben el lehet kezdeni tesztelni.
Nem titkolózni kéne.
Meg a miért is elég gáz. Az Apple legendásan nagy haszonkulcsokkal dolgozik. Még az is kevés volt nekik?
Akkor már inkább egy Ryzen váltás lenne izgalmas. -
-
R.Woodoo
tag
Mekkora lenne ha bejelentenék, hogy átállnak Ryzenre!
Na ezután megnézném az Intel részvény árakat.. -
miqlas
őstag
... ha ARM-et szeretnének, akkor meg is fogják valósítani! Van akkora marketing-gépezetük, hogy be is adják a rajongótáboruknak, hogy ez miért is lesz jó nekik!
Persze páran pofán fognak csúszni, mikor ARM-es procin kellene Photoshoppolni vagy valami egyéb nem Apple szoftverrel mókolni, ahol bizony számít a különbség a két platform között!
... kivéve, ha közben bevezet az Alma egy felhõben futtatható (5G) környezetet, ami ezeket a számításigényes mûveleteket leveszi a „pici-proci” válláról az otthoni masinán egy kis extra zsozsóért! -
hemaka
nagyúr
Inkabb megvennek az amd-t 😂
-
joey04
titán
Én is ilyesmire gondoltam, hogy emiatt nem AMD. Viszont az Apple-nek rengeteg pénze van, ki tudná szerintem fizetni, ha felrúgnák ezt a megállapodást. Sőt, biztos nagyon kedvező üzletet köthetnének az AMD-vel, mert utóbbinak nagy reklám lenne, ha AMD procik lennének a macekben.
-
VirsLee
őstag
válasz
paprobert #11 üzenetére
Magyarázd meg kérlek, hogy került elő az az 5x mennyiségű szoftver.
Szerintem egy x86 osx alkalmazást könnyebb arm osx-re portolni, mint egy win32-t x86 osx-re.S_x96x_S: alig várják gondolom, hogy egy üzlettel bukják a PC piac 6%-át
DIY piacot elbukták, HEDT-t is, biztos arra várnak, hogy a notebook piacon kiessen nekik 8%
-
S_x96x_S
addikt
Az Intel meg megszabadul egy macerás és elégedetlen ügyféltől -
és végre igazából a mérnöki dolgokra tud fókuszálni.Valószínüleg az exclusive Apple-Inteles szerződés nem tette lehetővé az AMD-re váltást .. emiatt marad az ARM .. mint egyedüli alternativa.
-
törölt tag
Ha nem csak a nyers teljesítményt nézed, akkor azért már más a kép. Nem hangzana rosszul egy 20+ órás üzemidő, vagy teljesen passzív hűtés sem. Ez bőven a kategóriája fölé emelhetné az Air-t, amit eddig sem a teljesítménye miatt vettek szerintem. Ha érzésre gördülékeny a működőse, szerintem senkit nem fog érdekelni, hogy nem Intel van benne.
-
Raysen623
addikt
EZ mind szép de ezzel megint adnak agy tökönrugást szoftveres fronton és kevés fejlesztés fog érkezni a platformra. Megint csak jobban bezárják az egészet. Ne legyen igazam.
-
zetor2000
őstag
válasz
Luck Dragon #8 üzenetére
Ja, az Air az jó. Esetleg a Mac Mini vonal. Kicsi, kis teljesítményű asztali vacak... 6th gen. akármi, 64GB ram meg 2TB SSD. Ebben a 6th gen procit le lehetne váltani valami A13 szintű csodával, és ha minden úgy menne érzésre, mint az iPad Pro-n, akkor halleluja.
A Pro tablet érzetre nem sokkal marad el egy átlagf0s asztali pc teljesítményétől, lehet, még jobb is.A Mac Pro termék az érdekesebb móka. Ott az intel féle 24-28 magos csodát kiváltani, és a 2x AMD / nVidia dedikált VGA-t lecserélni macerás lesz. Meg a max nagyonsok ramot.
Pár év, és lelépik ezeket is. Vagy megveszik kilóra... végülis készpénz van náluk rendesen.
-
joysefke
veterán
válasz
paprobert #11 üzenetére
Power-ről x86-ra váltani azt jelentette, hogy hirtelen potenciálisan 5x akkora minőségi szoftvermennyiség lett elérhető a felhasználóknak. Itt most hasonló váltás lesz, csak visszafele.
Az lemaradt, hogy anno az x86-nak a sebessége is jelentősen nagyobb volt mint a PPC-nek, tehát ez is könnyítette a váltást. az ARM-re viszont jövőre biztosan nem lesz igaz, hogy lényegesen gyorsabb lenne, mint az x86 (), tehát az nem fog megtörténni, hogy emulálják az x86-os szoftvereket és azok erőből fognak úgy futni mint korábban
-
paprobert
őstag
Power-ről x86-ra váltani azt jelentette, hogy hirtelen potenciálisan 5x akkora minőségi szoftvermennyiség lett elérhető a felhasználóknak. Itt most hasonló váltás lesz, csak visszafele.
Biztos hogy megéri az Apple-nek azt a 100-200 dollárt megspórolni az alkatrészeken? Értem én, hogy a házon belüli ARM chip csak fillérekbe fog kerülni, de tippre több eladást fog bukni, mert a használhatóság is jelentősen csökken majd.
A Microsoft-nak anno beletört a bicskája az ARM-ra váltásba a WinRT-vel... Lássuk, hogy a szektatagok/megszokásból vásárlók le tudják-e nyelni ezt az óriásinak ígérkező cumit.
-
joey04
titán
Lógott ez a levegőben, csak az Intel lemaradása felgyorsította a folyamatot.
-
awexco
őstag
válasz
Luck Dragon #8 üzenetére
Ha jól rémlik valamelyik friss ipad os változatban már az egér is támogatva van .
-
-
Geri Bátyó
addikt
"A Bloomberg nagy szakértője az Apple ARM-os irányának, hiszen már 2012-ben is arról írtak, hogy az almás cég dobni fogja az Intelt"
Rohadt nagy szakértő ez a cég, az már biztos, hiszen 8 éve ígérgeti, hogy mi lesz! -
törölt tag
Ha elérhető lesz a több millió iOS app esetleg, akkor az már egy egész érdekes helyzetet teremtene. De amúgy tablet fronton is nagyon gyorsan lépett azért a legtöbb fejlesztő, amikor terjedni kezdett az ipad annak idején. Ezzel szemben hiába kapálózott a Google, az androidos tabletek app kínálata elég silány maradt.
Nyilván először valami olyan gép kapja meg, amibe nem kell teljesítmény és nem használnak rajta tipikusan nagyon spéci appokat. Például az Air. -
joysefke
veterán
Én is, de nehéz lesz összehasonlítani az x86-os konkurenciával, nincs sok platformfüggetlen benchmark. Másrészt az Apple a "szubjektív teljesítményérzetet" rendesen meg fogja marketinggel támogatni.
Számomra a kérdés inkább az, hogy a fejlesztőket hogyan tudják rávenni a portolásra illetve a (kis számú) power usereket arra, hogy kibéküljenek vele, hogy évekig foghíjas lesz az eddigiekhez képest is a szoftverkínálat. Szerintem ezeken fog elbukni a dolog.
-
joysefke
veterán
Jó nagy buktának ígérkezik
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A Bloomberg szerint az Apple még ebben a hónapban bejelenti a váltást, ami meglehetősen nehéznek ígérkezik.
- Kerékpársportok
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
- Reklámblokkolók topikja
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Politika
- Háztartási gépek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Redmi Note 10 Pro - majdnem minden stimmel
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 3800XT (AM4)
- AMD Ryzen 9 3900X 12-Core 3.8GHz (64M Cache, Up to 4.6GHz) AM4 Box Processzor!
- AMD Ryzen 7 3700X 8-Core 3.6GHz (32M cache, up to 4.4GHz) AM4 Processszor!
- Intel Core i9-9900K 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- Intel Core i9-9900KF 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- AKCIÓ! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RX 5700 8GB Rampage SHIVA FSP 600W
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest