- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Milyen monitort vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Házi hangfal építés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Micro Four Thirds
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
DisplayPort kábelt használok a Samsung 25" monitornál. Kezdésnek a gyári DP kábelt cseréltem másikra, mert a szinek és a képminőség nem felelt meg az elvárásaimnak. Előtte még az Asus monitort DVI csatlakozással használtam (1080P/60Hz), de ott a képminőség rendben volt (relative).
Samsung monitor a DP kábel csere hatására hozta amit elvártam volna a pénzemért cserébe. A szinek és képminőség már nagyon jó minőségérzetet ad. A kábel sávszélessége gondolom a monitor igényeinek megfelelően alakult. Játékokban és a filmekben a gyors mozgások jobban lekövethetőek, szerintem főleg a 100Hz és a Low Input Lag miatt, de igy ez látványra most szembetűnőbben kijőn. Viszont a gép indulása (újrainditás) után a DP bemenet a monitoron állandóan ki-be kapcsolgatott, és a Windowsba eljutni jóval több ideig tartott mint eddig. A játékinditás és kilépés közben szintén jó sok ideig eltartott amig az írányitás a kezembe visszakerült. Frissités után a Windows 7-be jóval rövidebb ideig tart eljutnom, mert a felesleges ki-be kapcsolgatás, ez a zavaró "villogás" megszünt.
Samsung a DP 1.2↑ módban megy, és a driveres Adaptive Sync beállitás müködik. Szóval ez DP 1.2a bemenetnek tünik, de azért ez a frissités nálam is hasznosnak bizonyult.
-
válasz
#16939776 #40 üzenetére
Akkor dupláznám a tétem a placebón, mert ez a frissítés az DP 1.3 és 1.4 kompatibilitásról szól, amik elsősorban a hivatalosan támogatott formátumok körét bővítik (pl. az új Blu-Ray filmlemezek másolásvédelme, HDR képmódok, képtömörítés, ilyesmik) és opcionálisan lehetőséget ad magasabb sávszélre is (az 1.3 és 1.4 már lehet HBR3, az 1.2 még HBR2). De szerintem eddig is mehetett a HBR3 ha már betöltődött az OS és a VGA driver, ugyanakkor ha a monitor nem támogatja, azután sem fog működni soha semmilyen VGA-val (legfeljebb valami túlhajtás jellegű módban, de ahhoz szerintem sok mindent kéne mókolni, pl. a monitor EDID-et, és akkor se jutnál el a HBR3 névleges maximumáig, csak "valameddig" félúton - ha egyáltalán).
-
válasz
#16939776 #38 üzenetére
Az EUFI-t nem tudod eliminálni, csak ez a három opció van:
- A/1 valódi BIOS (gyakorlatilag régi alaplap)
- B/1 UEFI firmware, CMS modullal emulált BIOS boot mód
- B/2 UEFI firmware, natív EFI boot mód
Én a CMS-t szoktam eliminálni az UEFI-s gépeken, menjenek csak EFI-vel, ne emuláljanak BIOS-t.Jobban utána kéne nézni, de megint: ez a frissítés szerintem csak arra az állapotra van hatással, ami a gép bekapcsolása (vagy újraindítása) és az OS (pl. wínydóz) boot egy kései állapota (mikor be van már töltve valami VGA driver féleség) közt van (mikor bámulhatod a csodaszép alaplapgyártó márkeneves boot logót, esetleg kiírkál dolgokat, hogy milyen a CPU, mennyi a RAM a gépben, mi robbant fel tegnap, aztán elindul a kör alakú homokóra a Windows felirtat alatt...) .
Aztán lehet, hogy mégis piszkál mást is, csak nem emel verziószámot, de kétlem, mert az érintett gépeken is az volt a gond, hogy nem voltak hajlandóak EFI módban boot-olni vagy még inkább az, hogy boot-oltak azok, csak nem volt kép az ember szeme előtt, míg be nem töltődött az OS, de utána már igen, mert a driver kezelte a dolgokat, nem az UEFI, így nem kellett DP<1.2 kompatibilis GOP).
Mondjuk még esetleg valami olyat el tudnék képzelni, hogy ha hülyén kommunikált a VGA és a kijelző bekapcsoláskor, akkor később is "megrekedt" valami más (mondjuk úgy lassabb) módban, de nem kéne.
De amúgy meg... egyáltalán milyen DP sávszélt támogat a monitorod VGA-tól függetlenül? Mert egy VGA firmware update nem fogja frissíteni a monitorod is.
Ja és... 1000 fps-nél mi a helyet? Csak úgy kíváncsiságból?
-
törölt tag
Ha elméletben nőtt a dp által átvitt sávszélessége a monitor felé, akkor tapasztalhatok hasonlót mint amit írtam?!
UEFI bios és minden általam hozzáférhető energiagazdálkodás eliminálva van, mindenhol.
Elégé responzívnak tűnt eddig is, de megijedtem a 4/4 HS-től, lehet a két kávé, amit megittam előtte.Szerk.: van képtörésem 500FPS-nél a 240Hz-es monitor közepén, eddig ilyen 100%-ig biztos, hogy nem volt. Eddig is képkocka Limit, és V-sync nélkül játszottam!
-
válasz
#16939776 #36 üzenetére
Picit placebónak hangzik, mert (tudtommal) csak a GOP modul frissül, amit csak az alaplapi firmware (UEFI) használ (és csak EFI boot módban, tehát mikor nem emulál legacy BIOS-t a CMS-el) arra, hogy megjelenítse a Setup-ot, boot szövegeket/logókat, stb, de aztán átveszi a szerepét az OS (pl. wíndóz).
Szóval, ha pl. régi az alaplap (még szó szerint BIOS van rajta, nem UEFI firmware), vagy BIOS módban boot-ol az OS (így lett telepítve az OS és engedélyezve van a Setup-ban a CMS), nincs is szerepe a GOP-nak (nem töltődik be).
Ugyan így ki is törölheted a GOP-ot a VGA ROM-jából, ugyan úgy működni fog tovább minden, ha BIOS módban (vagy igazi BIOS-al) boot-olsz, illetve EFI módban is sokszor sikeres lesz, csak a Windows és VGA driver betöltődésig nem látsz semmit a kijelzőn.
Ugyanakkor nem vagyok 100% biztos, hogy csak a GOP frissül, nem ástam bele magam mélyebben, mint hogy összevetettem a ROM mentéseket előtte és utána egy szoftverrel (lásd screenshot pár hozzászólással lentebb).
-
törölt tag
-
FlashLed
senior tag
Honnan érdemes és milyen DP kábelt vásárolni? Valaki tudna ebben segíteni?
-
detroitrw
addikt
válasz
detroitrw #30 üzenetére
Feltettem a frissítést ...
kipróbáltam a régi DP kábellel (sajnos semmi infóm nincs róla valszeg valami eszközhöz kaptam) s nem változott nálam semmi, egyszerűen nem kapcsol be a gépmég mindig él ez a hibám: klikk
Én értelmezem félre, de nem ezt a jelenséget kellett volna javítania a FW-nek?
A kijelzőm: Dell UltraSharp U2312HMA frissen vásárolt kábelem DP 1.4 -es azzal a frissítés előtt is be tudott boot-olni a gép ...
ezek szerint lesz még frissítés
Tervezem eladni a moncsit (21:9 miatt), hátha utána megjön pár nappal az update -
detroitrw
addikt
Ez most vicc?
Kb. 1.5 hete vettem egy komolyabb DP kabelt mert a regivel az emlitett hiba jelentkezettLegalabb egy sms-t kuldhettek volna, hogy ne vegyem meg
-
K0vasz
aktív tag
nekem pár hónapos a kártya, és azt mondja, hogy ezen nincs mit frissíteni
-
Ez a frissítő program a teljes ROM egy kis részét, a GOP modult írja felül. Nekem ennyi változott:
Szóval, ha most felteszek bármilyen képfile-t nvflash-el (akár a kártyáról korábban készített mentést, akár egy netről vadászott képfile-t), amiben régebbi a GOP, akkor újra le kell ezt is futtatnom, ha az új GOP verziót akarom (vagy valami más progival módosítanom kell előtte...).
Amúgy létezik már 3000A verzió is, ami pár hónappal frissebb, de igazából nincs rá szükségem, csak a HDMI 2.0 és az egyik DVI portot használom.
-
Kisgépkezelő
senior tag
Majd egy éve vettem 1080-at de eddig lövésem sem volt róla, hogy szoftveres hiba okozza a gondokat. Már megtanultam vakon navigálni GRUB-ban, mindenféle trükköket próbáltam (monitor ki/be kapcsolásra, vagy a DP kábal kihúzására, bedugására általában megjött a kép), de csak röhögtek rajtam, hogy a rettentő áron vett kártyám négy kimenetből csak egy működik normálisan, az meg fixen a tévére van kötve. Pedig sok év Radeonozás után épp meg akartam tapasztalni a Geforce felsőbbrendűségét.
Mindenesetre most úgy tűnik, hogy orvosolva lettek a gondjaim. -
ZnVjaw0K
tag
válasz
Acélfarkas #24 üzenetére
+Tewe013
Köszönöm, ez megnyugtató.
Ettől függetlenül szakmai kíváncsiságból is érdekelne (engem és gondolom másokat is), hogy pontosan mi is történik a frissítés során.
Van a VGA-n valami DP vezérlőchip, aminek saját firmware-je van és az frissül?
Vagy integrálva van a GPU-ba és ott külön címezhető a DP firmware? -
ZnVjaw0K
tag
Valaki?
-
Simán ment. MSI armor GTX 1070
Köszi az infót! -
jbush
tag
Akkor ez most a kártyán a BIOS-t vagy annak egy részét, esetleg valami más chip (embedded controller) FW-ét frissíti, vagy a monitor DP interfészének FW-ébe nyúl bele? Utóbbit nem hiszem, előbbinél meg szerintem mindegy, hogy min van összekötve a kettő, mert úgysem érdekli a flashelő programot.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Azért van odaírva, hogy a legtöbb esetben. Ha eleve nincs problémád, akkor nincs értelme a frissítésnek sem, de amúgy a problémamentes DP-n keresztül is megcsinálja. Csak akinek problémája van, azoknak érdemes más portot választani, mert ott nem működik jól maga a DP interfész.
-
törölt tag
válasz
norbigomba #13 üzenetére
Ősszel már biztos lesz valami, igaz 3 konzol ára lesz egy olyan VGA
-
norbigomba
csendes tag
NVIDIA kapcsán inkább computexes hírt kérek szépen az új arhitektura bejelentéséről!
Volta? Ampere? Turing? Most vettem 4K-s monitort, s nekem az 1080 Ti nem elég. ( szerintem az még nem teljesen kompromisszum mentes 4K ) -
törölt tag
Na erre kíváncsi leszek, kiderül, hogy működik-e a HDMI-DP kábelem vagy a kínaiak elve csak dísznek gyártották
-
Nálam egy ilyen Acer Predator monitor van[link], egy 4 gigás GTX 960-al párban, DP csatlakozással. Letöltve a cuccot, fel is ajánlotta a frissítést, elindítottam, kb. 2-3 perc alatt le is futott, majd géprestart, és minden ok. Azért volt egyszer-kétszer olyan pillanat a frissítés alatt, amikor hosszabb időre elsötétült a monitor, mint a szokásos driver frissítésnél szokott, szóval a zabszem effektus beindult.
-
arn
félisten
displayportot hasznalok 1060on. nalam eddig sem volt gond (1.2es a monitor), de a tool siman frissitett.
-
Bembee12
aktív tag
Nálam Gigabyte GTX 1060-ra simán felment, újraindítással se volt probléma (win 7 x64).
De mivel nem használok Displayportos monitort, nem tudok nyilatkozni, hogy tényleg használ-e a frissítés -
ZnVjaw0K
tag
Pontosan mit is frissít ez?
A cikkben firmware-ről van szó, a hivatkozott gyári oldalon se írnak sokkal többet.
Lecseréli a komplett VBIOS-t, vagy csak egy részét? Vagy valami mást?Ha nem founder's edition a kártya, hanem más gyártó kártyája egyedi firmware-rel, akkor eltűnik a gyári tuning, vagy használhatatlanná válik a kártya? Vagy kifejezetten csak a DisplayPort-hoz tartozó részt frissíti, amit tetszőleges gyártó kártyája esetén megtalál?
-
Penguin95
senior tag
Na hát ez okozott pár "kellemes" pillanatot. Elindítom, írja, hogy gyűjti az infókat, aztán egyből egy kékhalál. Csak reméltem, hogy nem épp akkor történt, mikor váltott infógyűjtésről frissítésre. Szerencsémre nem, viszont a Windows meg bootolás közben mindig kékhalált kapott azonnal. Mondjuk helyre lehetett tenni, és a VGA is él még, de azt hiszem ma reggel már nincs szükségem kávéra ahhoz, hogy felébredjek. Másodjára már sikerült egyébként.
-
Tamás9x
őstag
Felpakoltam, eddig nagyon jó, van bios
Azt hittem, hogy ehhez az alaplaphoz nem járt de láss csodát van -
Yodafon
őstag
Szegény kis GTX 460-om sehol?
-
törölt tag
Nálam üres boot alatt a kijelző: backlight bekapcsol/kikapcsol/bekapcsol ->asztal, és eddig ezt égi jelnek vettem hogy ne piszkáljam a bios-t...
Nem akarom elkapkodni, béta tesztereknél derüljön ki, ha nem csak javítani sikerült..
-
Bird
addikt
Már pont ideje volt. Rengeteg bosszúságot okozott ez a probléma....
Új hozzászólás Aktív témák
ph Az NVIDIA frissítése egyes kijelzők kompatibilitási problémáit is megoldja, így érdemes megfontolni használatát.
- ASRock RX 7900 GRE 16GB GDDR6 Challenger OC - Új, bontatlan, 3 év garancia - Eladó!
- MSI RTX 5080 16GB GDDR7 VENTUS 3X OC - Új, 3 év garancia - Eladó!
- SAPPHIRE RX 6900 XT 16GB GDDR6 TOXIC OC Eladó!
- PALIT RTX 2060 SUPER 8GB GDDR6 DUAL Eladó!
- Csere-Beszámítás! MSI Ventus 3X RTX 4070Super 12GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest