Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• janos666

nagyúr

válasz #16939776 #40 üzenetére

Akkor dupláznám a tétem a placebón, mert ez a frissítés az DP 1.3 és 1.4 kompatibilitásról szól, amik elsősorban a hivatalosan támogatott formátumok körét bővítik (pl. az új Blu-Ray filmlemezek másolásvédelme, HDR képmódok, képtömörítés, ilyesmik) és opcionálisan lehetőséget ad magasabb sávszélre is (az 1.3 és 1.4 már lehet HBR3, az 1.2 még HBR2). De szerintem eddig is mehetett a HBR3 ha már betöltődött az OS és a VGA driver, ugyanakkor ha a monitor nem támogatja, azután sem fog működni soha semmilyen VGA-val (legfeljebb valami túlhajtás jellegű módban, de ahhoz szerintem sok mindent kéne mókolni, pl. a monitor EDID-et, és akkor se jutnál el a HBR3 névleges maximumáig, csak "valameddig" félúton - ha egyáltalán).

• janos666

nagyúr

válasz #16939776 #38 üzenetére

Az EUFI-t nem tudod eliminálni, csak ez a három opció van:
    - A/1 valódi BIOS (gyakorlatilag régi alaplap)
    - B/1 UEFI firmware, CMS modullal emulált BIOS boot mód
    - B/2 UEFI firmware, natív EFI boot mód
    Én a CMS-t szoktam eliminálni az UEFI-s gépeken, menjenek csak EFI-vel, ne emuláljanak BIOS-t.

Jobban utána kéne nézni, de megint: ez a frissítés szerintem csak arra az állapotra van hatással, ami a gép bekapcsolása (vagy újraindítása) és az OS (pl. wínydóz) boot egy kései állapota (mikor be van már töltve valami VGA driver féleség) közt van (mikor bámulhatod a csodaszép alaplapgyártó márkeneves boot logót, esetleg kiírkál dolgokat, hogy milyen a CPU, mennyi a RAM a gépben, mi robbant fel tegnap, aztán elindul a kör alakú homokóra a Windows felirtat alatt...) .

Aztán lehet, hogy mégis piszkál mást is, csak nem emel verziószámot, de kétlem, mert az érintett gépeken is az volt a gond, hogy nem voltak hajlandóak EFI módban boot-olni vagy még inkább az, hogy boot-oltak azok, csak nem volt kép az ember szeme előtt, míg be nem töltődött az OS, de utána már igen, mert a driver kezelte a dolgokat, nem az UEFI, így nem kellett DP<1.2 kompatibilis GOP).

Mondjuk még esetleg valami olyat el tudnék képzelni, hogy ha hülyén kommunikált a VGA és a kijelző bekapcsoláskor, akkor később is "megrekedt" valami más (mondjuk úgy lassabb) módban, de nem kéne.

De amúgy meg... egyáltalán milyen DP sávszélt támogat a monitorod VGA-tól függetlenül? Mert egy VGA firmware update nem fogja frissíteni a monitorod is.

Ja és... 1000 fps-nél mi a helyet? Csak úgy kíváncsiságból? :DDD

• janos666

nagyúr

válasz #16939776 #36 üzenetére

Picit placebónak hangzik, mert (tudtommal) csak a GOP modul frissül, amit csak az alaplapi firmware (UEFI) használ (és csak EFI boot módban, tehát mikor nem emulál legacy BIOS-t a CMS-el) arra, hogy megjelenítse a Setup-ot, boot szövegeket/logókat, stb, de aztán átveszi a szerepét az OS (pl. wíndóz).

Szóval, ha pl. régi az alaplap (még szó szerint BIOS van rajta, nem UEFI firmware), vagy BIOS módban boot-ol az OS (így lett telepítve az OS és engedélyezve van a Setup-ban a CMS), nincs is szerepe a GOP-nak (nem töltődik be).

Ugyan így ki is törölheted a GOP-ot a VGA ROM-jából, ugyan úgy működni fog tovább minden, ha BIOS módban (vagy igazi BIOS-al) boot-olsz, illetve EFI módban is sokszor sikeres lesz, csak a Windows és VGA driver betöltődésig nem látsz semmit a kijelzőn.

Ugyanakkor nem vagyok 100% biztos, hogy csak a GOP frissül, nem ástam bele magam mélyebben, mint hogy összevetettem a ROM mentéseket előtte és utána egy szoftverrel (lásd screenshot pár hozzászólással lentebb).

• janos666

nagyúr

válasz Tewe013 #20 üzenetére

Ez a frissítő program a teljes ROM egy kis részét, a GOP modult írja felül. Nekem ennyi változott:

Szóval, ha most felteszek bármilyen képfile-t nvflash-el (akár a kártyáról korábban készített mentést, akár egy netről vadászott képfile-t), amiben régebbi a GOP, akkor újra le kell ezt is futtatnom, ha az új GOP verziót akarom (vagy valami más progival módosítanom kell előtte...).

Amúgy létezik már 3000A verzió is, ami pár hónappal frissebb, de igazából nincs rá szükségem, csak a HDMI 2.0 és az egyik DVI portot használom.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés