Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- DUNE médialejátszók topicja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- OLED TV topic
- Házimozi haladó szinten
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyulank
addikt
"Ezen felül a NAND működési elvéből fakadóan nincs garancia arra,
hogy bármilyen, ezen technológián alapuló tárolóról akár 5 vagy 10 év
fiókban töltött idő után is problémamentesen visszaolvashatóak lesznek adataink."Ezt bővebben kifejtené valaki?
Szóval, ha mondjuk nagyjából csak tárolni akarok rajta valamit, és azt olvasni, akkor HDD-re célszerű menteni?
Csak mert mondjuk 30GB USB HDD drágább, mint egy 32GB-os OTG pendrive.
Vagyis jobb lenne a pendrive csomó okból
(hallgathatom mobilról/ gondolom kevesebbet fogyaszt, kisebb, könnyebb/ emiatt gondolom jobban bírja az esést, bár a taposást meg nem, ha műanyag), de ha a semmitől elveszik az adat, akkor mégsem jobb.
Miért veszik el magától?[ Szerkesztve ]
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
Panthera
őstag
válasz jerry311 #134 üzenetére
Köszi, akkor csak jól gondoltam - különben értelme se lenne az egésznek.
BatchMan: az kellemetlen dolog lehetett, ráadásul (bár nem írtad a hiba kiváltó okát) nem pont ilyen jellegű eseményre számítanánk a legtöbben.
buherton: és szinkronizálásra mi a legegyszerűbb megoldás? Pontosabban, pl. egy adott dátumtól kezdve másoljon át mindent, ami módosítva volt (tehát hasonlóan működjön egy inkrementális mentéshez).
-
liksoft
nagyúr
válasz Core2duo6600 #141 üzenetére
Jogos. Ha szükséges, hogy időben (hetente, havonta, évente) sok visszalépési pontot is rögzíteni kell.
Ha viszont azt nézzük, hogy mekkora egy ilyen rendszer avulási ideje (az OS és egyebek is benne vannak), akkor már nagyon összevethető 1-2 plusz számítógép és akár 5-6 HDD árával. OS-t nem írok, mert mentéshez az ingyenes Linux is tökéletes. Mentő software esetén kis cégeknél a nagyon bonyolult batch program is megteszi parancssorból. Esetleg a rendszerrel még időzíthető is, így automatikus lesz.
Abban viszont egyetértünk, hogy egy bizonyos mennyiségű adat illetve cégméret felett megkerülhetetlen.
Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
Core2duo6600
veterán
Ha az LTO 3 ill 4 esben gondolkodunk, azért elgondolkodtató.
Persze nyilván hozzájön a mentőszoftver is, de az csak egyszeri beruházás, rendszerint kedvezményesen frissithető a következő verzióra.
Én úgy gondolom, hogy még a kis cégnek is megéri, mind annyian tudjuk, hogy a sima tükőr, vagy a raid 5 sem szentírás, sokan külső hdd re mentenek, ez is már döglött meg a kezem közt nem is egy, normál hdd ről nem is beszélve, sőt a cégnél a sas hdd is bekrepált a hp serverben.
Nem beszélve arról, hogy sokszor keleltt már adatot visszaszedni a katettáról mert a kollega véletlen legyalulta a servert, és az inkrementális mentésnek hála a törlést, nem vette a mentés folyamán figyelembe, így volt visszaút, de a fejmosást megkapta érte, persze tudom, hogy egyik fülén be másikon ki, de azért elmondtam.
Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430
-
liksoft
nagyúr
válasz Core2duo6600 #139 üzenetére
Köszi. Azért látható, hogy ez csak nagy cégek esetében rentábilis. a KKV szektornak ez vagy megfizethetetlen, vagy nem éri meg.
-
Core2duo6600
veterán
Az LTO 3 drive kb 300 000-nál kezdődik,
Az LTO 4 es kb 400 000 nél
Az LTO 5 ös kb 500 000 nél
Az LTO 6 kb 550 000 - 600 000 től kezdődik.Mindegyikből a belső beépíthető a legolcsobb, és a külső a drágább.
Aztán ha autoloaderest nézel, az már egy nagyságrenddel drágább, akár 2 misi vagy még több is lehet
Ezek Haza új árak.
Kintről akár olcsóbb is lehet.A kazetta meg az összeshez 10 000 körül van általában, de egyéb helyekről akár olcóbban is lehet találni.
Az LTO 6 os az drágább még, 20 000 - 25 000 körül, de láttam már 15 000 ért is.Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430
-
törölt tag
Most utánanéztem, úgy tűnik, a CipherShed-ben él tovább.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz buherton #135 üzenetére
Az a modern nagyi lehet a Kajmán szigeteken is egy szerverparkban.
⭐ Stella
-
buherton
őstag
válasz Panthera #132 üzenetére
De ezzel még mindig az a probléma, hogy jön egy gömb villám, ami pont a gépedbe mászik bele, akkor aztán kenheted a hajadra a RAID 5 és RAID 1 tömbjeidet. A legjobb megoldás egy kis fogyasztású valami valamelyik mondern nagyihoz, akinek van nete, és scp + rsync párossal backupolni neten keresztül.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
BatchMan
senior tag
-
Panthera
őstag
válasz iMaverick #52 üzenetére
A RAID 5 összeakadás mi takar?
Ha egy RAID 5 rendszerű fájlszerver tartalmát egy RAID1-es NAS-ra mentem, az önmagában mekkora biztonságot jelent (most nem veszem figyelembe az esetleges további mentéseket)?
Ha valamelyik rendszerben az egyik hdd elszáll, attól ott még meglesznek az adatok? Mert pár hozzászólás miatt ez nekem nem tiszta.
-
liksoft
nagyúr
válasz Core2duo6600 #129 üzenetére
Azért érdekelne az ár.
-
szab.tam
nagyúr
"lóra, egyéb állatra"
nemtörödömség miatti fontos adatok vesztése kb. egyenértékű a másfél millás gépen futó tört windows-zal
fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
Core2duo6600
veterán
Én még mindig azt mondom, ha valaki a tutira akar menni, akkor a szalagos tárolás az egyetlen 1 lehetőség
Drága, de nem igazán van jobb, és persze időnként követni kell a verziókat, hogy az aktuálisan kapható drive ok legalább olvasni tudják a régi kazettákat, ez az Ultriumnál megoldott, mert ha jól emlékszem a jelenlegi csúcs LTO 6 az LTO 4 est olvassa, mindig 2 vek korábbit olvas még, és nem adnak ki éventi új szériát, a mostani LTO 6 natívan 2,5 TB adatot képes tárolni, ami több mint elg, de GB ra lebontva legolcsóbban az LTO 5 el jár az ember.Sajna maga a drive az nem olcsó, még használtan sem bár LTO 6 os t nem találni használtan, ha meg igen, jó eséllyel hibás a drive !
[ Szerkesztve ]
Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430
-
ribizly
veterán
Csak az marad, hogy tényleg kombinál az ember.
Mondjuk én mindenkinek azt ajánlom, hogy 3 helyen tároljon:
1. Gépen
2. Külső vinyón, amit csak akkor csatlakoztat a gépre/hálózatra, amikor szinkronizál egyet
3. FelhőEzzel kb. már el lehet lenni, de azt azért látni kell, hogy eléggé költséges mutatvány...
Az optikai lemezes megoldásokat inkább elkerülném, mert nagyon nem hatékony.
Persze ez csak az én személyes véleményem...
|•| https://hardverapro.hu/tag/ribizly |•|
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz 8nemesis8 #122 üzenetére
Ebben a topicban találsz sok infót és Synology felhasználót.
⭐ Stella
-
EnDaN
tag
Synology NAS + Crashplan kliens a NAS-on. A cloud kb 10000 HUF/év, korlátlan tárhely. A feltöltés nem fénysebességű, az 500GB fényképemmel és videómmal elvolt kb. 1 hónapig.
-
Cypresss
senior tag
válasz BatchMan #118 üzenetére
Szia,
Igen, látja. Fejből most nem emlékszem pontosan, de azt hiszem 10-nél lövi le, nem 20-nál. A két NAS jelenleg nincs egymásra tükrözve, éppen ezt szeretném majd megoldani a privát használat során is, az új meg csak céges dolgokra lesz vásárolva, oda azért kell alapértelmezetten redundáns megoldás.
A világegyetemben két állandó dolog van; a hidrogén és a hülyeség!
-
liksoft
nagyúr
válasz #57638400 #117 üzenetére
Mert nem teheti meg. Akkor abba már bele kéne tenni azt, ami miatt le kellett állni. Úgy tűnik túl jó lett a hitelesítés? Mindegy, ez elméleti vita, mely mögé nem láthatunk, csak sejteni lehet az erőket. További szép napot.
-
BatchMan
senior tag
válasz Cypresss #116 üzenetére
Ha a két NAS mellett van szünetmentes, és remélem a NAS látja a szünetmentes állapotát, 20%-nál lelövi magát?
Amennyiben a két NAS tükrözve egymásra, akkor redundáns a kialakítás. Redundancián belül a redundancia nem fokozza az adatbiztonságot, csak kényelmi pluszt ad némi felárért. Megéri? -
törölt tag
Itt is írják, hogy "currently unmaintained, which might have security implications". Szóval ezt sem nagyon tartják karban. (Közben a cikkírónak jeleztem, és kivette a cikkből.) Természetesen a semminél még mindig jobb, csak ilyenkor elméletben fennáll az esélye annak, hogy valaki egy olyan hibát használ ki benne, amit már nem valószínű, hogy kijavítanak. Persze mindenkinek a paranoia-szintjétől függ, hogy ennek függvényében használni szeretné-e vagy sem.
Igen, nagy bölcsesség a "legújabb nem mindig a legjobb". A bleeding edge szoftvereket szeretem, de néha van, amikor egy régebbi verzió előnyösebb. A már nem támogatott verzióknál pedig a felhasználónak kell mérlegelnie, hogy milyen kockázatokkal jár. Néha semilyennel (MBR - immáron 31 éves) -
Cypresss
senior tag
Nálam is hasonló van csak pár szinttel feljebb, elsősorban azért mert céges szervert is futtatok otthonról.
Két Synology NAS-t használok, a kötetek SHR-ben vannak formázva. A másik NAS-t csak archiválásra használom, a lakásba bejövő áramot ipari túlfesz védelemmel láttam el, és mindkét NAS-on ott figyel egy szünetmentes is. Privát és céges dolgokat külön köteten tárolom, a tűzfal pedig hardveres. Jövőre még tervben van, hogy az egyik NAS-t lecserélem olyanra, amiben redundáns táp van, mert egyszer emiatt már megszívtam. Egyébként éppen nemrég bővítettem, szerintem egy darabig megint elég lesz a tárhely.
A cikk pedig jó volt.A világegyetemben két állandó dolog van; a hidrogén és a hülyeség!
-
Apollyon
Korrektor
válasz jerry311 #112 üzenetére
Mondjuk attól is függ, hogy kik azok a "régiek".
A több ezer évvel ezelőtti egyiptomiaknak nem igazán vannak ma már leszármazottai, legalábbis nem úgy, mint ahogy a maiaknak lesz, továbbá a mai ember túlnyomó része azért tud írni-olvasni, tehát jóval nagyobb tömeg archivál mint az ókorban, így az esély is sokkal nagyobb hogy a ma lekörmölt gondolataidat több ezer év múlva is majd nagy valószínűséggel megértik.... Feltéve, hogy nem pusztítja el magát az emberiség néhány száz éven belül.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Lewzke
őstag
jaja, a régiek tudtak ezt-azt az adattárolásról. hol lesznek a mi adataink 2000 év múlva? az éterben szaladnak kifele jobb esetben, ami szaladhat nyugodtan a semmibe, de azért nem izgat mert amennyire megnőtt az adattárolás/adatforgalom annyival hígult az adatok minősége is. kit érdekel, ha elvész a felnőttfilm kollekcióm? de egy egyiptomi papnak azért volt fontosabb mondanivalója is ennél
-
törölt tag
nekem: xpenology otthon raid 1-ben, napi mentés másik nas-ra (másik lakás, szintén raid 1)
Ez kb elég is otthoni felhasználásra -
nemlehet
őstag
válasz bugsyonic #107 üzenetére
Miért nem GDrive? Az is kb ugyan annyi mint a dropbox (1 Tb 1 évre 120$) és tapasztalatom szerint sokkal gyorsabb. A kliensprogramja is jobb (szerintem). Vagy nagy testvér Google fujj fujj?
Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3
-
bugsyonic
tag
Több helyre mentés biztonságosabb ugye, nálam ez copy+dropbox+külső HDD real time backuppal, de nem is ez miatt írok, hanem a felhős tapasztalatokról.
Ami volt/van eddig:
Copy (250 Gb): - elég kevés, de a cuccaim egy részének elég, jól szinkronizál, néha le kell állítani, ha valami szinkronizálandó filet akarok megnyitni (nyomdai dolog), supportja lassú, de nem is kellett sokszor.
One Drive for Business (1 Tb): ezt felejtsétek el, messzire elkerülni, egy forintot nem adni érte. Lassú, rengeteg szinkronizálási hiba, filenév megkötések, 20,000 file limit, gyenge (értsd kritikán aluli) support.
Dropbox (1 Tb): most vettem, épp szinkronizálok , eddig jó, ajánlották, egy évre 33 600 ft, ennyit megér.
HubiC (25 Gb): ez az ingyenes verzió, beatportos zenéimet tárolom ezen, bőven elég, jól szinkronizál és van hozzá app minden telóra.Ezek kb. mind munkák, a többi dolog meg ha elszáll legalább lesz hely a vinyón, meg lehet újra rendszerezni
[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
válasz Geri Bátyó #99 üzenetére
látom nem szeretnéd megérteni, amit mondani akarok.
csinálsz az alaplapi raid vezérlővel egy intel platformos gépen egy tömböt, azt nagy valószínűséggel nem fogod tudni átköltöztetni egy amd platformos gépre, hacsak a két alaplap gyártója nem ugyanazt a harmadik féltől származó, vagy egymással kompatibilis kontrollert használta a gyártás során.
sw raid esetén ez a probléma nem áll fent, mivel a kötetet maga az oprendszer kezeli, bármilyen gépben olvasható lesz, aminek van megfelelő számú sata portja és alkalmas ugyanennek a rendszernek a futtatására.
ha még mindig nem látszik a különbség a között, hogy kompatibilis-e a két különböző alaplap RAID vezérlője egymással, vagy hogy tudsz-e futtatni minkét eszközön egy X86 platformra megírt oprendszert, akkor részemről feladtam.
vezérlővel kezelt RAID tömbről nincs értelme bootolni, ha nem 24/7 100% rendelkezésre állás a cél, kell egy SSD, az gyors, és csinálhatsz róla napi szinten backupot egy SW RAID tömbre, ami redundáns. ráadásul, mint már írtam, a számításokat mindkét esetben a CPU végzi.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
BatchMan
senior tag
Hát eddig végigolvastam, de azt látom, nincs tuti megoldás. (Hiába vállal egy cég 30 vagy ezer évet, ha bekövetkezik a baj, csak egy üres médiát kapsz tőlük, meg hogy "még ilyet nem láttak").
De mielőtt archiválsz, tegyél fel magadnak néhány kérdést:
- Mi teheti tönkre az adatokat? (Víz, betörő, villám, saját hülyeség stb.)
- Van-e házirend? Mindenki ismeri, érti?
- Mennyi időnként kell cserélni, karbantartani (3-5 évente biztosan!)?
- Pénzbe fog kerülni. Tettél félre, vagy kirázod mellényzsebből?
- Időbe fog kerülni. Szánd rá!
- Elvesztek adatok? Tanulj belőle!Akit a mázli faktor véd (most), az tanuljon más esetéből - és adjon Sevillai Szent Izidornak, hogy sokáig kitartson!
Amúgy láttam már:
RAID5 vezérlőt meghalni, de előtte összekuszálta legalább a vinyókat,
szalagos egységet 15 év után használhatatlanul, de arra szalagtípusra már nem gyártanak...
vinyót felrobbanni (értsd: nagy csattanás, majd kiszerelhetsz egy csörgő fémdobozt)
CD-t felrobbanniSok szerencsét!
-
Mákosmetélt
tag
válasz Geri Bátyó #97 üzenetére
"Nem vagyok szakértő, de szerintem, mivel a déli hídba van integrálva a vezérlő, ezért nem is kell külön vezérlő, de ettől még ugyan úgy hardveres"
Amiről te beszélsz az csak egy sima disk controller ami nyilván minden alaplapon van, nem pedig raid controller. A kettő nem ugyan az.
"Amúgy meg ne mondd, hogy az RAID kártyához nem kell drivert és szoftvert telepíteni."
Kell driver, de nem a driver fogja eldönteni, hogy melyik bit hova kerül, hanem a kártyán lévő chip.
Tehát HW Raid-nél az adatot az OS odaadja a kártyának az meg majd csinál vele amit akar.
Míg SW és alapai Raid-nél az OS/driver szinten dől el, hogy melyik adat hova kerül. Ezért a gép erőforrásait használja.
Kb ugyanazok a funkciók megvannak mindkettőben, csak más más szinteken vannak megvalósítva, remélem érthetően sikerült leírnomÉljenek a nyulak!
-
jerry311
nagyúr
válasz Geri Bátyó #101 üzenetére
Hat en csak 4 evet kaptam ra, azt is csak +4% felarert. Alapbol csak 3at adtak volna.
-
Geri Bátyó
addikt
-
jerry311
nagyúr
válasz Geri Bátyó #99 üzenetére
Emlékeim szerinte a WD RE vinyóknak értelmesebb vezérlése van, ami pl. jobban vagy könnyebben kiküszöböli a többi vinyótól eredő rezgést. Legalábbis ezzel a marketing dumával próbálják eladni.
Ez ugyan nem WD RE, de hatásosan bemutatja a rezgések teljesítménycsökkentő hatását.
youtube -
Geri Bátyó
addikt
Újratelepítésnél semmit sem kell tenni. A RAID kötet megmarad és rajta az adatok is.
Én amikor átköltöztem egyik alaplapról a másikra, integrált (Intel) RAID bekapcsolása után semmit sem kellett tennem, a vezérlő felismerte a lemezeket és a RAID kötetet automatikusan létrehozta.
Én lassulást nem tapasztalok, de elég erős gépem van. Az biztos, hogy amikor átálltam a 320GB-os WD black-ről (1 tányéros) a 320GB-os WD-RE re (szintén 1 tányéros, 2 db.), a lemezműveletek még gyorsultak is, pedig nem azt vártam. Lehet, hogy a black nem 1, hanem 2 tányéros változat volt.(#98) giorgio:Nálam ICH8R, kontra ICH10R, ami nem ugyan az. A gyártó persze azonos és így el is várható a kompatibilitás, de a szoftveres RAID-nél is azonos szoftverkörnyezetet feltételezünk.
[ Szerkesztve ]
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
fogtunder
nagyúr
válasz Geri Bátyó #97 üzenetére
a teljesen más hw nálam =/= ugyanaz a raid vezérlő
-
Geri Bátyó
addikt
válasz fogtunder #92 üzenetére
"ha behal alatta a lap, akkor egy teljesen más hardveren nem tudod visszaolvasni a tömböt, ami sok sw RAID megoldásnál biztosított, ha a szoftveres háttér megegyezik."
Én átköltöztettem a meglévő RAID kötetet az említett két alaplap között és semmi probléma nem volt. Kétségtelen, hogy mindkét esetben az Intel integrált megoldását használtam. Nem tudom, hogy mi lett volna, ha az alaplapon lévő "alternatív" vezérlőt használom.(#93) Mákosmetélt: "nincs külön Raid vezérlőchip az alaplapon"
Nem vagyok szakértő, de szerintem, mivel a déli hídba van integrálva a vezérlő, ezért nem is kell külön vezérlő, de ettől még ugyan úgy hardveres. A mai procik és APU-k memóriavezérlője sem szoftveres azért, mert nincs külön chip az alaplapon.
Ezért is "integrált".
Amúgy meg ne mondd, hogy az RAID kártyához nem kell drivert és szoftvert telepíteni."Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
tau_ba
tag
Jo cikk, de hianyolom belole az "ultimate" solutiont. Ez igy foleg kerdesfelvetesnek jo, ami korbejarja picit a temat, de hianyoznak a valaszok. A fizikailag otthon tarolt masolatok szerintem semmikeppen nem nyujtanak teljes biztonsagot. A kulonfele elemi karok mellett (tuz, viz, villam okozta rovidzar, robbanas stb.) a betores is ott van. Siman kipakolhatjak ugy a lakast, hogy egy 3.5"-os floppyt sem hagynak benne. Sok a piti betoro, aki nem ert hozza, ezert mindent visz. Szerintem csak a cloud a tuti. Nem igaz, hogy akkora halozati forgalmat general, hiszen ha egyszer feltoltotted, akkor mar csak a kulonbseget nezi. Napi szinten nem general senki tobb giga uj adatot (mezei felhasznalorol van szo, nem cegekrol). Normal csaladi fenykepeket szvsz tok folosleges titkositani, mert a kutya nem kivancsi ra. Az erzekeny adatokat (dokumentumokat, erzekenyebb temaju fenykepeket) meg lehet titkositani feltoltes elott. Erdemes esetleg 2 kulonbozo ceg felhojebe is feltenni a cuccot. En inkabb ezt a fajta mentesi format domboritottam volna a cikkben, kiegeszitve a lehetosegekkel, arakkal, linkekkel, titkositasi modszerekkel.
-
Taranti
senior tag
válasz Mákosmetélt #93 üzenetére
Hoppá, ezt nem is tudtam! Én arra gondoltam volna, hogy a "déli" híd tartalmaz (egyszerűbb) hardveres megoldást, önálló memória, stb. nélkül.
És probléma esetén (oprendszer újratelepítés, ilyesmi) melyiket lehet visszaállítani - gondolok itt az adatok olvashatóságára.
Plusz a mai CPU/oprendszereknél mennyi lassulásra lehet számítani?
(Persze a fenti két kérdést szoftveres RAID1 esetén értve.)Úgy vélem, a játékokkal kapcsolatba hozott agresszivitás nem azok jellege miatt van, hanem (általában) csapnivaló minőségük okán.
-
mmdms
addikt
Elvileg ugyanaz a rainbow technology, szabadalmi okok miatt nem gondolom hogy két ugyanolyan névre keresztelt dolog létezne, de nem értek annyit angolul hogy megerősítsem, vagy cáfoljam.
liksoft: szerintem is zseniális, valószínűsítem a túl alacsony használati költségek miatt szorították ki piacra kerülése előtt.
[ Szerkesztve ]
ElGuRuLt a GyoGySzErEm...VaGy CsAk FoRDíTvA VeTtEm Be?
-
Mákosmetélt
tag
válasz Geri Bátyó #89 üzenetére
Tudom hogy Bios szinten kezeli a dolgot (pont ezért lehet becsapós ), de attól még nem lesz HW Raid, mivel nincs külön Raid vezérlőchip az alaplapom, sem dedikált memória. Bootolásig a firmware, utána a driver veszi át az irányítást, tehát szoftveres:
"cheap "RAID controllers" were introduced that do not contain a RAID controller chip, but simply a standard disk controller chip with special firmware and drivers. During early stage boot-up, the RAID is implemented by the firmware. When a protected-mode operating system kernel such as Linux or a modern version of Microsoft Windows is loaded, the drivers take over."
Keress rá máshol is: Fake Raid
Éljenek a nyulak!
-
fogtunder
nagyúr
válasz Geri Bátyó #89 üzenetére
szerintem ez nem egy jó összehasonlítás. egyrészt a sw RAID megoldások gyakran sokkal fejlettebbek (most vonatkoztassunk el pl. a windowsba épített alap cucctól), mint amit egy consumer alaplapi chipset tud, ugyanúgy a procit terheli, mert saját erőforrásai nincsenek, és ha behal alatta a lap, akkor egy teljesen más hardveren nem tudod visszaolvasni a tömböt, ami sok sw RAID megoldásnál biztosított, ha a szoftveres háttér megegyezik.
ott lenne előny, ha erről akarnál bootolni, de annak a létjogosultsága elég alacsony a különböző biztonsági mentési megoldások mellett.
-
atike
nagyúr
Hááááát nem tudom. És később ez nem "bosszulta meg magát"...? Azaz nem halt be kompletten a vinyó? Nem lett adatvesztés később? Nem tudom mennyire mernék egy ilyen vinyót használni - annak fényében, hogy használtan pár ezer forintért teljesen jókat lehet venni.
Az meg, hogy a vinyó végére nem ír... Defragmentáció is van ám...
Értem én, hogy ideiglenes jellegű pótmegoldás, de én "félnék" használni...
-
Geri Bátyó
addikt
válasz Mákosmetélt #86 üzenetére
Meg kell hogy cáfoljalak!
Már a Core2-es gépemmel is használtam az integrált RAID-et (965PE chipset), ahogy most az X58-al is és BIOS szinten kell kezelni a dolgot. Amikor a normál, alaplapi BIOS-ban bekapcsolom, boot-oláskor be kell lépni a RAID-biosba a beállításokhoz. Természetesen OS alól is lehet módosítani, de az kb. olyan, mint OS alól tuningolni.
Szóval hardveres ez is, de a funkcionalitása kisebb, mint a dedikált RAID kártyáké, hasonlóképp, mint az IGP és a DGPU."Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Xelo5
csendes tag
A WinTen-DOS (Win10) egy félkész program, de lehet hogy motor vezérlés hibája van. Nálam jártak olyan merevlemezek is amik 10% alatt voltak mégis használhatóvá formáztam őket a lényeg egyszerű SMART ki és a HDD végén lévő 10-20%-ot megformázod (ezt használja a legkevésbé a rendszer) és van egy jó HDD-d persze ez csak akkor élet képes ha a lemez nem felpörgési hibák miatt haldoklik (motor vezérlés hibája van).
Én még mindig a frissítés DX12-re várom W7-re ha kell fizetek is érte az MS-nek egy win10-árát! ☺
-
Mákosmetélt
tag
Viszont hallani pár "urban legend" jellegű véleményt fórumokon, hogy a mai alaplapi (Intel/AMD) RAID vezérlők mennyire nem érnek semmit.
Ööö, nos ez így nem teljesen igaz
- Érnek valamit, hiszen tudsz Raid tömböt csinálni, nagyobb biztonságban lesznek az adataid. Illetve ez nem csak a mai alaplapi AMD/Intel Raid-re vonatkozik, hanem mindenkori alaplapi Raid-ekre.
- Viszont olyan szempontból igaz, hogy az ilyen alaplapi cuccok kb. ugyan annyit érnek mint egy teljes egészében szoftveres Raid (Linux, Windows is tud ilyet).
Én csak igazi hardweres Raid kártyával dolgoztam, azoknak saját kontrollere/memóriája van.
Amíg egy ilyen alaplapi dolog ha jól tudom szoftveres megoldás, tehát a driver által a géped erőforrásait használja, csakúgy mintha OS szinten kezelnéd a Raid tömbjeid.
Szóval ha nincs HW Raid kártyája valakinek, de van alaplapi... akkor az alaplapi helyett már inkább egy OS-ben beállított Raid-et használnék, már csak kényelmi/kezelési szempontból isÉljenek a nyulak!
-
szupermacs
veterán
Azért 1000 évet odaírni egy max. pár éves technológiához kicsit erősen marketingszagú, nem? Kövezzetek meg ha van alapja annak a nagy számnak. Az infografikák ezen az oldalon érdekes túlzásokba estek (én úgy gondolom).
Hogy ne legyek ennyire off, én a képeket mindig előhívatom ha fontosabbak és azok nagyon sokáig elállnak. Bármikor lehet később digitalizálni. Dokumentumokat is ki lehet nyomtatni, azok is elállnak nálunk otthon a szekrényben. Ez elég hatékony "lementés".
-
lacy86
addikt
Koszi a cikket!
-
GIJoe
addikt
válasz szupermacs #74 üzenetére
Nekem nem tűnik bullshitnak, ha ennyi cég teper hogy tudja írni a meghajtójuk...
Akárki akármit mond, és nem szívesen töltöm fel a privát adataim, bárhová.
Minden feltörhető, és hozzáférhető, és meg is fogják ezt oldani... -
zeorsdfd
senior tag
válasz szupermacs #74 üzenetére
Éppen annyira bullshit, mint a 5 meg 7 éves biztonság, a hdd és a dvd esetében
Az M-disc eléggé jó mindazonáltal. -
kisza25
félisten
kb 5éve olvastam egy hasonló cikket és nyugtázhatom, hogy ugyanott tartunk+ felhő,
nálam valamilyen okból kifolyólag sosincs régi tároló, mostani ssd+hdd kombó a laptopomban 3-3 nap használattal büszkélkedhet, pedig több, mint 2 hónapos a gép és napi szinten használom, de már megfordult benne HDD, SSHD, és 2 SSD-is Ettől függetlenül, van 2db 1TB külső vinyó amin duplikálva vannak a fontos dolgok, 1 esetben vesztettem adatokat az elmúlt 20 évben, de az az én saját ökörségemnek köszönhető és nem meghibásodás miatt (320GB-ot letitkosítottam úgy, hogy aztán én sem fértem hozzá többet, szóval szuper titkos adataim lettek)[ Szerkesztve ]
Alfa Romeo Giulietta Sprint
-
Taranti
senior tag
Jó ez a cikk, köszönet érte!
Viszont hallani pár "urban legend" jellegű véleményt fórumokon, hogy a mai alaplapi (Intel/AMD) RAID vezérlők mennyire nem érnek semmit. Erről (ezekről) szakértő véleményt azt hiszem mindannyian szívesen látnánk. Meg aztán mennyire érik meg otthon/kis cégeknél a külön RAID kártyák?Más. Tippre lenne szükségem!
Ismerős kérése miatt gondolkodtam el a következő dolgon: gépben 1db SSD + 1db 2TB "normál" HDD, külön pedig mobil "backup" HDD. Milyen szoftver (persze lehetőleg ingyenes) alkalmas arra, hogy a normál HDD-ről időnként a backup HDD mentsünk inkrementálisan (tehát nem úgy, hogy minden esetben mindent letörlök a backup HDD-ről és másolok a normálról)? Előre is köszi!Úgy vélem, a játékokkal kapcsolatba hozott agresszivitás nem azok jellege miatt van, hanem (általában) csapnivaló minőségük okán.
-
Uzi74
senior tag
Én a NAS funkciókat is betöltő otthoni szerverem fontos mappáit bittorrent sync-el távoli helyre szinkronizálom - ahol egy Raspberry PI-ra van rakva külső vinyó
-
Mákosmetélt
tag
válasz iMaverick #73 üzenetére
Ha betörnek nem valószínű, hogy elviszik a dvd-t, de felborogatnak / kitúrnak mindent a szekrényből is (tapasztalat) és sérülhetnek a lemezek. Persze a lakástűz a legveszélyesebb. De ha pl. nem kertes házban laksz, hanem társasban, panelban és a fenti lakó áztat el akkor az is kellemetlen...
De ettől függetlenül egyetértek, hogy egy hétköznapi usernek elég ha csak otthon tárolja a mentést.
Van 100+ GB képem és pár GB egyéb fontos adat, ezeket mobil vinyón vittem el, és másoltam fel apám gépére, utána már csak rsync-el megy át a neten az új adat, de azért nem termelek hetente több gigabájtot, így elég a sávszélÉljenek a nyulak!
-
iMaverick
addikt
válasz Mákosmetélt #69 üzenetére
Az ha valaki a lakásában tárolja gépen - NAS-on, és DVD-n az adatait, az elég veszélyes dolog, mert ha betörnek, csőtörés van, lakástűz, stb.. akkor hello adatok.
Azt azért remélem Te is látod, hogy ezek közül a lakástűz az, ami ténylegesen veszélyes lehet...
1, betörnek: és a kiírt DVD-idet fogják elvinni? Vagy az amúgy sem túlságosan szem előtt lévő NAS-t?
2, csőtörés: a lemezeket és a NAS-t sem hiszem, hogy a földön tárolja bárki is. Szóval amíg nincs zárlat, addig a NAS-nak sem hiszem, hogy nagy baja lenne.Kérdés: írod, hogy jóapád 100km-rel arrébb él. Viszont van olyana sávszélesség mind2öknél, ami kiszolgál ilyesmit? (Meg persze hogy mekkora mennyiségű adatot kell áttolni. Bár az is igaz, hogy ez leginkább első alkalommal gáz.)
"Sokkal könnyebb gazdagon boldognak lenni, mint szegényen" (Moldován András)
-
liksoft
nagyúr
válasz #57638400 #49 üzenetére
Szia!
Sajnálom, hogy máshonnan linkelek, de gyorsan ezt találtam: [link] Ezen túlmenően ITT jelent meg egy új oldal. Mivel itt 7.1 van ami feltehetően biztonságos, a 7.2 valóban korrupt lehet. Okára az első hivatkozásban vannak feltételezések.
Mint tudjuk, nem minden esetben a legújabb a legjobb. Úgy érzem, míg egy program stabilan működőképes, nem kötelező a lecserélése.
-
Mákosmetélt
tag
Én is vettem apám gépébe egy 1 Terrás vinyót, és arra csak a mentések mennek majd. Mivel tőlem 100 km-el arrébb él, így egy esetleges villámcsapás, HW meghibásodás, árvíz, stb... nem okozhat problémát
Az ha valaki a lakásában tárolja gépen - NAS-on, és DVD-n az adatait, az elég veszélyes dolog, mert ha betörnek, csőtörés van, lakástűz, stb.. akkor hello adatok.Éljenek a nyulak!
-
törölt tag
Adatmentésben nem járatos egyéneknek a NAS és egyéb fogalmak felfoghatatlanok és ezeknek a használata már szinte teljesithetetlen feladat. Én sem érzem magamat ezen a területen mindtudó okostojásnak, de felismertem, hogy nélkülözhetetlenül a PC-s élet velejáró dolgai közé tartozik. Kevés az ismeret és a pénz sem vet fel annyira mint szeretném. Megint nem fogok lemezeket írógatni tucatszám, mert régen a DVD írás bevett szokás volt nálam. Programok, zenék, fényképek, filmek és ISO-k mentek mind lemezre. Majd a nagyobb HDD-k megjelenése miatt erről már letettem és a Blu-Ray is igen későn jött nekem, mert addigra 2TB-os HDD-ket vettem a PC-be. A PC-k sem tudnak akármennyi HDD-t befogadni. Nálam meg főleg nem, mert nem helyezek egymás főlé közvetlen HDD-t a hatékonyabb hütés miatt. Jó azért a rezonancia sem mindegy, mert igy is gumialátéteket használok rögzitésnél (sima csavarozás és persze nem gyorsrögzités). A gép aljába 2x1TB HDD és a DVD író legalsó polcára beépitőkeretben egy WD RED 2TB HDD egyedi hütéssel megtámogatva. Ezeknek kellett biztonsági mentés amint időközönként megtelltek. Én évente rászánok annyit, hogy egy 2TB-os HDD-t és egy megbizhatónak mondható külső házat vegyek erre a célra. Ezeket 3 havonta leformázom és rámásolom a frissitett partició adatait. A formázást néhány éve használom, mert valamikor csak rámásoltam a régire az új adatállományomat és nyugodtnak éreztem magam. Aztán valamikor elővettem, mert visszaállitás kellett és a mentés HDD-n a mentett adatok fele valamiért hiányzott, pedig én felülírtam akkor. Ez igy még elviselhető ősszeg és ráforditott idő. Az időről még a hőmérséklet jut eszembe. Ezeket is hetente többször megnézem és a HDD kondicióra is ránézek, de ezt én mindig fentartással kezeltem, mert ez a jelenlegi állapotot tükrözi, ami bármelyik szerencsétlen pillanatban megváltozhat. Ezért kell menteni időközönként otthoni gépről is, mert nincs feleslegesnek mondható adat és ráforditott idő és pénz. Ki mennyit tud rászánni, az sosem felesleges.
[ Szerkesztve ]
-
mmdms
addikt
Anno olvastam egy cikket, amiben egy egyetemista srác talált ki valami (akkoriban) új adatrögzítési módszert, amivel egy simkártya méretű papírra is nyomtatható 5 GB adat, bar kódhoz hasonlóan. Az ötletet fel is vásárolták, de azóta se hallani semmit erről (vagy csak hozzám nem ért el). Miután ezt olvastam, sokat filóztam ezen, pölö ha röntgenlapokhoz hasonló anyagra lenne az összes családi kép biztonsági másolata elmentve, könnyen tárolható és időtálló lenne.
Meg is van: [link][ Szerkesztve ]
ElGuRuLt a GyoGySzErEm...VaGy CsAk FoRDíTvA VeTtEm Be?
-
Xelo5
csendes tag
A felhő alapú megoldás inkább kényelmes minthogy sem biztonságos.
A legtöbb reménnyel kecsegtető tárolás a kőbevésett megoldás lenne hiszen ezt már az ókoriak is feltalálták és a mai napig találunk ilyen feljegyzéseket falakon kőtáblákon stb...Bár a HDD-ken tárolt adat megőrződik legalább 20évig nemrégiben a tőbb mint 20éves 486-osomat élesztettem és elindul rajta minden. Lényeg hogy hogyan is tárolod a HDD-t.
De mindig van nálam HDD Sentinel így elég bizonytalan az a menykü, 4 éves a HDD-m és 100%os de van egy 8éves is ami szintén 100%os.
Szerintem ez a cikk jó példa arra hogyan vegyünk rá embereket arra, hogy többet költsenek hátértárra.
Én még mindig a frissítés DX12-re várom W7-re ha kell fizetek is érte az MS-nek egy win10-árát! ☺
-
szab.tam
nagyúr
ha cdcheck-el átfutok 10 évvel ezelőtti dvd-ket, az mennyire ad korrekt eredményt?
tehát olvashatóság tesztjének szempontjából ez az teszt egyenértékű-e azzal, hogy valóságosan olvasva átmásolom hdd-re?
mert most szívesen előkapok pár db. bő 10 évvel ezelőtt írt dvd-t.fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
Dany007
veterán
válasz oraihunter #60 üzenetére
Pedig aztán annyira nem is ám...
Nekem 98' óta van PC-m. Nem tudom hány vinyóm volt, de 3,2-es Seagate-tel kezdtem.
Eddig egyetlen egy vinyóm ment tönkre, mégpedig egy 30GB-os Maxtor. Viszont mint utóbb kiderült az egy gyárilag frimwarehibás széria volt! Akkoriban hullottak mint a legyek... Ennyi.Ellenben a régebben írt CD-DVD-im 90%-a használhatatlan. Persze nem is milliós íróval és nulla+1 sebességgel lett írva... De a tárolás az szakszerű volt. 3-4 évvel írás után már csak 60%-ot tudtam visszaolvasni több különböző olvasóval együttesen is.
Most is van 1,5-2TB adatom, de ahogy fent is írtam, ebből csak minimális az, ami igazán számít.
-
Core2duo6600
veterán
Van, csak drága, és azt úgy hívják, hogy szalagos mentés
És ebből is az Ultrium ill. az LTO a kettő ugyanazt a technikát tükrőzi a megbizható, a gyártó 30 évet garantál a kazettára kitett adatokra.
Drága, de létezik, és még kis cégnél is megfontolandó.Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430
-
oraihunter
aktív tag
hm... Mondhatni, hogy elég szerencsés vagy! Sőt nem is ez a helyes kifejezés, inkább bátran mondhatni, hogy baromi szerencsés vagy. És még így sem túloztam!
Sajnos én már többszörösen sem mondhatom el ugyanezt magamról, pedig azért mentegetek rendesen. És még így is vannak szomorú tapasztalataim.
[ Szerkesztve ]
oraihunter felhasználónak 391 pozitív és 0 negatív értékelése van a fórumon! Ha sürgős, akkor az adatlapon a telószám (06-30-293-42-53), de számkijelzés nélküli hívást már 21-éve nem fogadunk!
-
chris-v
senior tag
Szerintem az adatok biztonságba helyezéséhez előbb el kell dönteni hogy mi az ami tényleg pótolhatatlan!
Én szelektáltam a dokumentumaimra és a képekre. Ja és egy-két kisebb videó is bekerült a szelekcióba, bár videózni nem szokta, max telefonnal.
Szóval, megfogtam ezt a pár mappát, rar-ba max tömörítéssel jelszavazva összecsomagoltam és feltöltöttem a google drive-ra és a megára.
Így lényegébe 2 helyen megvan felhőbe, ha bármi baj érne.
Hátránya hogy sok idő, de előnye hogy nincs plusz költség, még egy hdd vásárlás, esetleg dvd, na meg nincs raid tömbökkel való játék.
Persze vállalati környezetben ez a megoldás nem jó, de szerintem itthonra 3 havonta bőven elég. Esetleg egy külső winyóval még meg lehet támogatni a dolgot, de ennyi."Roads? Where we're going we don't need roads!"
-
Dany007
veterán
Szerintem egyébként nem lehet a témáról anélkül beszélni, hogy ne tisztáznánk az elején milyen felhasználási módról és ebből adódóan milyen adatokról van szó.
Mert más horderejű egy nagyvállalat adattömege, más egy mezei átlagember backupja és megint más mondjuk egy gyűjtőé.
Más felhasználási mód, más adatmennyiség és más prioritás.Nekem pl ami igazán fontos, azok a családi képek / fotók / videók. Most néztem ez jelenleg olyan 25GB ~ 4.200 file. És ez lefedi az elmúlt 4 évet. Persze van még 1-2 igen ritka zene pl, amit anno kazettáról digitalizáltam. Meg pár apró játék mentésem. És hasonlók.
Na most én azt csinálom, hogy két külön fizikai HDD-n tárolom ezeket az adatokat. Egy normál és egy backup. Plusz van a box-ban 50GB cloud tárhelyem, oda is megy a szinkron.
Na most ennél többet sem pénzben, sem energiában nem akarok áldozni a dologra. Mert nekem kb ennyit ér. Főleg, hogy a képek egy része még megvan a telefonomon is (már ami még elfér ott).Az én esetemben pl az, amit itt páran mondtak, hogy földrajzilag is egymástól távol lévő vinyókon tárolnak backup-ot azt kicsit túlzásnak tartom (az én esetemben). Ennyit nem ér a dolog.
Másrészt nálam borzasztóan pici az esély arra, hogy mindkét vinyó egyszerre menjen tönkre, ráadásul pont ugyanakkor törlődjenek az adataim a cloudból is. Na meg a telefonról is. Erre kb semmi esély sincsen. Így nem igazán érzem ezt problémásnak.
Ha meg egy "lakástűzben" leég az egész gép mindenestől, valószínűleg a fényképek lesznek a legkisebb gondom. De a cloudban még akkoris meglesznek az adatok.Persze megint más kérdés ha az ember kényes / titkos adatokat akar tárolni, amiket nem szívesen töltene fel a cloudba. Megint más a horribilis adatmennyiség - lásd vállalati felhasználás vagy gyűjtői -.
A jövőt viszont a kettős tárolásban látom. Egy könnyen elérhető, közeli HDD + egy cloud ha lehetséges. Esetleg egy földrajzilag is távol lévő NAS. Persze ezeket is úgy - én is így csinálom - hogy x évente vinyócsere ha kell ha nem.
-
PuMbA
titán
SLYM: Milyen vinyók romlottak el?
Biztos, hogy szerencsém is volt, na most majd jól meggondolom a következő váltásnál ezt a mentés dolgot Az az igazság, hogy mindig beletrafáltam a jó vinyó szériákba... sose láttam rossz vinyót, mert előbb avult el, mint ameddig használni bírtam volna. 1,7GB-os Quantum Fireball vinyó volt az első, aztán 20GB-os szintén Quantum Fireball. Emlékszek egyszer vittem rackben biciklivel az utcán közepes sebességgel és kiszakadt a himbálózástól a vékony szatyor, a vinyó kirepült a rackből, mert a csatlakozó elengedett, rá a poros útszélre egy pár bukfenc kíséretében...a vinyónak semmi baja Azután Maxtor Diamondmax 9 80GB, igaz, hogy az előtte lévőek mind szarok voltak, de ez a széria valahogy mégis überre sikeredett. 7 évesen már volt nagyobb hangja, de 100%-os volt kondíció szempontjából. Laptopomban Hitachi (HGST) volt, amit lecseréltem 3 éve egy WD 320-as Blue-ra. A 60GB-os Hitachit most is használom rackben, lassan 8 éves, a laptop 2006-os volt és 100%-os kondícióban van a vinyó, ennek is nagyobb lett a hangja, de nem akar meghalni.... Most 500GB WD van az asztali gépben, 2 éves
[ Szerkesztve ]
-
buherton
őstag
de ehhez az kell, hogy az ember külön kezelje az os hdd/ssd-t, és az adatokat tartalmazókat.
Ha windows-t használsz, akkor igen különben minden egy mappa.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
buherton
őstag
Én nem vagyok híve annak, hogy egy lakásba zsúfoljunk be egy rakat vinyót, de a felhőnek sem vagyok híve. Nekem a megoldást az jelentette, hogy a tesómnál és apánál is van egy-egy fájl szerver, amire minden este backupolok. Na jó, nagy ritkán másolok a külső 750GB-osra is, de az jó ha negyedévente megtörténik. Ez előbbi megoldás sokkal jobb. Helyileg is mindenegyik legalább 100 km-re van egymástól.
-
szab.tam
nagyúr
" Amennyiben van választási lehetőségünk, akkor mi a merevlemezre szavazunk."
és egy viszonylag friss mentést mindig fizikálisan is tartsunk máshol
tűz, betörés esetére.****
érdemes a rendszert tartalamzó hdd/ssd-ről is backup image készítése.
rendszeresen, mondjuk legalább havonta.
én így egy kb. 7 évvel ezelőtti xp-t is használok.
párszol összeborítottam már, de gyakorlatilag 10 perc után már újból használtam egy pár hettel, 1-2 hónapal azelőtt mentett verziót.de ehhez az kell, hogy az ember külön kezelje az os hdd/ssd-t, és az adatokat tartalmazókat.
[ Szerkesztve ]
fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
tag
Még egy pár éve olvastam, talán pont itt a PH-n, egy archiválós megoldásról. Vagy BR vagy DVD alapú lett volna, az olvasáshoz elég lett volna bármilyen mezei meghajtó. Csak a korong maga volt irtózatosan időt álló, meg persze ami tudja írni lett volna arany áron. Direkt vállalati felhasználásra, stb...
Emlékszik a cikkre valaki, vagy hogy lett-e belőle valami?CSERE/BESZÁMÍTÁS: antisztatizsacsi kártyáknak, VGA passthrough kábel, PCIe gen1 VGA, PCMCIA soundcard, Smat plug ESP chippel
-
iMaverick
addikt
+1
Ahogy írod is: magánfelhasználói szemmel
Bent melóban persze máshogy állunk a dologhoz, főleg mivel tavaly volt egy kis RAID5 összeszakadásunk. Eh-eh...
Szóval otthonra valóban ezek a kategóriák vannak és valljuk be: az adatok nagyobb része öhm-öhm pótolható a netről.
Én még annyit tennék a cikkhez, hogy be kellene (esetleg már be van?) vezetni ebben a nagy HDD-s tárolós időszakban az online és offline hdd-n tárolás fogalmát... Pl. a külső HDD-n tárolt teszem azt BluRay film mentéseket (ugye-ugye mindenki tett el mentést? ) szerintem értelmetlen NAS-on, RAID 5-ben tárolni. Egyrészt úgysem kell állandóan (offline tárolás) és amúgy meg pótolható.
A családi fotók, videók, privát-céges doksik (pl. adóbevallás) már megint más tészta, de ezek meg csak nem fognak több terrabájt-ot!
Én ezért így járok el (az itthoni!) a dolgaimmal: van 2 PC-m, az egyik a gamer gép, a másik a HTPC. Mindkettőben van elegendő tároló kapacitás (1,5 TB, 2 TB). Van egy-egy mappa mindkettőn és ezek egymás tükrei (szoftveres? RAID. Vagy méginkább "bioRAID".) Persze ha valaki kellően lusta, akkor erre akár feltelepíthet egy külön programot is...
Ha valakinek nincs második masina, akkor arra érdemes egy egylemezes (!) NAS-t venni. (Ebben a modellben pénzkidobásnak érzem a két lemezeset.)
A BluRay backupoknak meg úgyis a külső 2TB-s winyókat veszegeti a user.
szerk: b) érdemes első körben a meglévő eszközökben gondolkodni, mert ha elkezdünk kifejezetten backup célból vásárolgatni, az igen drága tud lenni (akár pénzben, akár ráfordított időben).
+1
[ Szerkesztve ]
"Sokkal könnyebb gazdagon boldognak lenni, mint szegényen" (Moldován András)
-
JoeYi
őstag
családi fotók és videók:
1. fő tárhely: raid1 nas (jó öreg DNS-323. Ha úgy tetszik otthoni felhő)
2. pár havonta leszinkronizálom két otthoni asztali gépre
3. évente kiírom az új termést blu-ray lemezekre
4. 3-4 évente a teljes tartalmat újra kiírom blu-ray lemezekre. Ezzel próbálom elkerülni a lemezek rohadásából fakadó kellemetlenségeket.Ennél több nem kell otthonra szerintem, ráadásul 100e Ft alatt maradnak a költségek, ami a végtelen eszmei érték miatt szinte semmiség.
Összedobok ide egy kezdő csomag ajánlatot:
D-LINK DNS-320 NAS: 19e Ft
2 x WD Green 1TB 5400rpm: 2 x 15e Ft
SAMSUNG SE-506CB blu-ray író: 22e Ft
25db blu-ray lemez: 6e Ftösszesen: 77e Ft, és nyugodtan lehet aludni. Ha 40" tévére meg 100e Ft-os okostelóra futja akkor fussa erre is. Nem olyan látványos, de kiiktatja a "baxameg, archiválni kellett volna" jelenséget
-
törölt tag
A TrueCrypt fejlesztése leállt, hivatalosan is "Discontinued" a május 28-án kiadott 7.2-es verzióval.
Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/TrueCrypt
Melegen ajánlott az elkerülése. Azt hiszem vannak ígéretes forkok, de annak hirtelen nem volt kedvem utánanézni.
Egyébként pgp-vel, AES256-tal is lehet titkosítani, mindkettőre létezik GUI-s megoldás. Az NSA a Secret anyagokat 128 bites AES-sel, a Top Secret anyagokat pedig 256 bitessel titkosítja. Viszont a LUKS-szal lehetőség nyílik egy bizonyos 512 bites módra is, no meg még ott a salting, miegyéb ... az Arch Wiki ír erről, vagy tartalmaz Wiki linket a fogalmakkal kapcsolatosan.
Az Arch Wiki idevágó része: Encryption options for LUKS mode
A kulcs lehet egy fájl, de akár képek is, vagy akár mindkettő, vagy ezekből több is (több jelszó, több kép), a kulcsok maximumális száma nyolc. A LUKS csak GNU/Linux disztrók alatt érhető el, a többi Unix-like rendszer kimarad a balhéból, sajnos(?).
Igaz, hogy ehhez meg kell ismerni egy másik rendszert, de akinek megéri ... -
masholnap
senior tag
nekem a minél több helyre, annál jobb módszer vált be
-
SLYM
veterán
ezzel kapcsolatban csak annyit jegyeznék meg, hogy itthon eddig 2 vinyó halt meg a kb 10-15-ből úgy, hogy ezekből szerintem 3-4 évnél egyik sem volt idősebb, mert azokat mindig eladogattam. az egyik pár hónapos korában halt meg. azon speciel voltak fontos dolgok, kb 100.000 forint (ez a minimum, de lehetett volna több is, sokmindentől függött, olyan is van, hogy kifizetsz kb 50k-t, majd közlik, hogy mégsem tudjuk az adatokat helyreállítani, de a pénzt benyelik, ez teljesen általános dolog ezeknél a cégeknél) lett volna visszaállítani az adatokat róla, szóval inkább buktam néhány képet, még szerencse, hogy nem a fontosabbakat. én azt mondom ha van rá lehetőség 1 külső vinyóra minimum megéri kimenteni az adatokat, pláne ha pótolhatatlan dolgokról van szó. meg aztán az egy dolog, hogy a HDD-ről vissza tudják hozni jó esetben a dolgaidat, neten is van jópár ilyen progi, de pl egy SSD-ről ez kb esélytelen, ha az meghal, akkor amid rajta volt el is veszik és hidd el ezek halnak meg legelőször a gépedben, előbb-utóbb el fognak veszni az adataid, több ismerősöm szívott ezzel, mint akinek nem volt ezzel gondja
[ Szerkesztve ]
-
worxland
addikt
DVD-re archiválás: amikor még szórakoztam ezzel (még Noé idejében), összegyűlt vagy 150-200 lemez. Amikor visszaolvastam, akkor több, mint 5%-a olvashatatlan volt (több meghajtón is próbálva). Minőségi írót és nem gagyi lemezeket használtam (összevissza, több fajta). Azóta csak vinyót használok. Gyorsabb, kevesebb helyet foglal, olcsóbb, kényelmesebb, a tényleg fontos dolgokat egyszerűbb 2-3-4 helyre mentve tárolni.
''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q
-
liksoft
nagyúr
Természetesen a különböző NEM azt takarja, hogy mondjuk a WD-től a green mellé black kerül. Nagyon keményen azonos működési feltételekkel futó modellekről van szó, ahol akár csak a gyártásukban van 1-2 hónap különbség. A Trabant és a Ferrári nem lesz jó párosítás egy "lovaskocsi elé". De két azonos vérmérsékletű és azonosan terhelhető igásló igen, viszont nem feltétel, hogy ikrek legyenek.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Azt javasolták egy ZFS-el foglalkozó írásban, hogy RAIDz2 ajánlott RAIDz1-el szemben (RAID6 vs RAID5).
Mivel elég nagy a valószínűsége, hogy ha az egyik disk elromlik, akkor a másik is el fog - főleg, ha egyszerre lett vásárolva az összes.Nálam jelenleg RAIDz1 van 5 meghajtós felállásban, így 1 meghajtó a paritás adatoknak van fenntartva, de ha csökkenne a 4TB-os diskek ára, akkor váltanék RAIDz2-re.
⭐ Stella
-
fogtunder
nagyúr
miért, mivel jobb kis lemezeket RAID-5be kötni?
minden RAID verziónak megvannak a maga előnyei és hátrányai, a tárolt adatok függvényében kell meghozni a döntést, ahogy te is írtad. a RAID-10 szerintem nem professzionális felhasználásra erőteljes overkill, a RAID-5 pedig egy középutas megoldás. ha nem egyszerre veszi meg a lemezeket hozzá, akkor még az is kikerülhető, hogy egy széria hiba miatt az újraépítésnél lehaljon az egész tömb.
-
Dany007
veterán
Korrekt cikk. Még nem nyálaztam át minden oldalát, de a konklúzióval egyetértek... És mióta szajkózom ezt én is... Mindig mikor felmerül a kérdés, főleg az optikai vs hdd témákban.
És mindig kapom az ívet, hogy mennyivel jobb a DvD-kre archiválni.. Hát so-so. A végén azért mindig abban maradunk, hogy egyénfüggő, illetve adatfajta és mennyiség függő a dolog.
De, isten ments' hogy újra belekezdjek egy ilyen vitába. Inkább csak olvasnék róla. -
AMDATIFAN
csendes tag
És a DVD-RAM lemezeken történő adattárolás?
[ Szerkesztve ]
-
Rover623
félisten
A kötetek legtöbbször azonos modellekből készülnek, ennek hátulütője, hogy az azonos típusú, egyszerre vásárolt meghajtók élettartama nagy eséllyel hasonló lehet.
Ha pedig különböző gyártóktól válogatod össze a vinyókat, szerencsés esetben csak "kiközösítenek" egyet-egyet maguk közül a többiek, oszt' cserélheted nyakra-főre, vagy esetleg erősen leesik a tömb teljesítménye (általában az írási, ami amúgy is szarabb mint az olvasási), de szerencsétlenebb változatban akár szét is hullhat a tömb a legváratlanabb időpontokban!
Szóval inkább ragaszkodjunk az egyforma HDD-khez!primus inter pares
-
Geri Bátyó
addikt
-
Jarod1
veterán
én azt vallom hogy leaglább 3 helyen legyenek a fontos adatok, külső drive , DVD, felhő tár.
-
liksoft
nagyúr
válasz Geri Bátyó #34 üzenetére
Bocsi, de 0 vagy 1 az a RAID? Mert a 0 sebességet növel, az 1 (tükör) a biztonságot. Nem mindegy.....
-
Geri Bátyó
addikt
Én itthon dolgozom leginkább és egy RAID-1 köteten vannak elmentve az adataim. Főként a munka, de a fotóim is. Időnként kiírom DVD-re. Lopás, tűz és hasonlók ellen ez nem véd, de minden más esetben igen.
[ Módosította: radi8tor ]
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
fogtunder
nagyúr
én is azután kezdtem ezzel a témával foglalkozni, hogy elszállt az egyetlen winyóm, minden adattal, ami rajta volt. semmi komoly, játékmentések, fordítások, amiket fősuli alatt csináltam másoknak jövedelemkiegészítés gyanánt, stb.
tudtam nélkülük élni, de akkor gondoltam, hogy veszek egy NAS-t, került is a házhoz egy Netgear Stora, szép és jó is volt minden, ment rá a noti biztonsági mentése, filmek, sorozatok, fényképek. csak az meg nem figyelte a HDD-k állapotát, szerencsére még pont le tudtam menteni a lényeges dolgokat, mielőtt az egyik benne lévő WD Green kilehelte a lelkét.
hósszú távú megoldásként jelenleg egy HP N54L üzemel Xpenologyval és 3*2TB WD Red winyóval, kvázi RAID-5-ben (valójában SHR tömb), erre költöztettem a család majdnem teljes adattárolását, szét lett húzva a házban a gigabit LAN, úgyhogy a sebességgel sincs gond, a rendszer pedig figyeli a HDD-k állapotát és jelzi, ha a SMART adatok alapján készül valami. be lehet rá törni mondjuk interneten keresztül, de a személyes adatokat tartalmazó titkosított file-hoz sok sikert kívánok minden érdeklődőnek, garantálom, hogy nem fogja megérni nekik a ráfordított időt, azon kívül pedig semmi olyan nincs, amit ne találna meg amúgy is az interneten.
a lényegről meg havi mentést szoktam csinálni külső HDD-re, csak hogy tuti legyen, remélem sose lesz rá szükség.
-
nagyúr
jó kis cikk lett, bár viszonylag magasról tekintette át a kérdést. 1-2 dolgot hozzáfűznék (magánfelhasználói szemmel, small businessnél mások a szempontok):
a) érdemes "hierarchizálni" a mentenivalókat. szerintem mindenkinél van legalább 3 kategória:
1. szétkarmolomazarcom, ha elveszik, mert pótolhatatlan
2. kellemetlen, ha elveszik, de pótolható
3. kutyátnemizgatja, ha elveszik, mert könnyen pótolható / úgyis csak a port fogjanyilván a legtöbb energiát / forrást az #1-esre érdemes fordítani.
b) érdemes első körben a meglévő eszközökben gondolkodni, mert ha elkezdünk kifejezetten backup célból vásárolgatni, az igen drága tud lenni (akár pénzben, akár ráfordított időben). szerintem pl. a kizárólag adatbiztonságra vett RAID meglehetősen drága mulatság, pont azért, mert a fenti #3-as kategóriát is menti - ugyanakkor csak egyféle hiba ellen véd.
ha van otthon NAS, akkor a PC és a NAS együtt már egészen jó biztonságot tud adni, és az #1-#2-t költséghatékonyan kezeli. a #1-ről meg pluszban mehet egy kópia vagy a felhőbe, vagy optikai lemezre (amit akár egy megbízható családtaghoz el lehet később szállítani)."We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
Laggner
csendes tag
Olvasgattam a kommenteket. Sajnos nekem nem volt szerencsém. Kiraboltak és kb az utolsó 1 hónapomról nem volt mentésem. Pedig csak egy gomb lenyomás lett volna, meg kb 3 óra... Megtanultam, hogy a 3 órát inkább kivárom...
Most RAID5-be rakott NAS-ra mentek, be is szereztem még hozzá Acronis-t, szóval tök automatikusan megy minden. Biztosan van nála jobb szoftver is, nekem még a Novastore-t mondták, az annyira nem tetszett. Bár nem tudom megindokolni miért.
Én amúgy attól félek, hogy a NASban elhasználódnak a HDD-h, bár most egész jó kis cuccom van.Olvastam mostanában még az Origin Storage DataLocker-ről is, bár az inkább adatvédelem és nem mentés. Ha valakit azért érdekel, itt talál róla pár infót.
Laggner
-
kaszaking
tag
Én a legfontosabb adataimat 2 külső merevlemezen és a laptopom merevlemezén tárolom. Így biztos megvan mindig
-
TeeJay
félisten
van az 95+%-is...
csak a héten hoztak hozzám két ezer éves laptopot hogy tegyem már újra a windows-t
nos egyikben 80gigás notivinyó már kezdi csinálni a hibákat másikban szintén vagy 7éve teker az még jó de kitudja meddig...
most kapaszkodj meg, egyik tulaja se ment sehova semmit, mondtam is nekik hogy elég bátrak
legalább a fotókat meg dokumentumokat egy külső vinyóra vagy pendrive-ra illene még 1 példányban tárolni.
a válasz az volt mindkettőnél hogy nincs külső merevlemeze de majd vesz valamikor...majd akkor tényleg vesz ha minden fotója elszáll
film zene letölthető újra, na de a fotók meg a dokumentumok az fontos adat
én nem misztifikálom túl a dolgokat de két külön településen (130km távolság) összesen 3 HDD-n őrzöm a fotózásomból összegyűlt képeket, ebből 2 asztali vinyón és a 3. mentés egy 2,5" külső vinyón
értelem szerűen ha a 3 közül bármelyik elszállna vennék helyére egy másik meghajtót hogy ismét 3 helyen legyen őrizve legalábbelvileg a 2 is megfelelő lenne mert arra azért kevés lehet az esély hogy két külön helyen is egyidőben meghaljon a cucc de inkább biztosra megyek mert a mai vinyók jobban pusztulnak már
2asztali+1külső HDD szerintem elégMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
nemlehet
őstag
Szerintem magánszemélynek és microvállalkozásoknak elegendő biztonságot nyújt a RAID1+DVD/BD-re archiválás. Itt nem keletkezik napi 500 Gb HD tartalom, tehát akár évek anyaga is ráfér egy DVD-re. Filmet, sorozatot, poreszt meg nem kell archiválni, kivéve ha valami tényleg nehezen beszerezhető remekműről van szó, de ebből meg úgy sincs több 100 darab. Ami problémás lehet az a családi képgyűjtemény, de őszintén szólva alig alig ismerek olyan embert akinek pár száz képnél több lenne amit TÉNYLEG érdemes eltenni. Én is gyűjtöttem egy darabig aztán amikor már 100 giga felett volt a képes mappa pár hét alatt kiszortíroztam őket és maradt belőle 11 giga. Az ember kattingat ész nélkül aztán a fele bemozdul, alulexponált, csak egy könyök látszik rajta....
A cégek meg igen is költsenek adatbiztonságra. Ez az amin nem igazán érdemes spórolni. Szerintem valójában csak pénz és idő kérdése az adatbiztonság. Lehet szépen szervert bérelni, hogy fizikailag más helyen is tárolva legyenek az adatok (nem kell feltétlen felhőszolgáltatás), tükrözés, rendszeres mentés, archiválás. Persze 100% nincs, mert ha becsapódik egy meteor és elpusztul minden élet akkor ez se menti meg a nagyi tortarendelését igazoló számlát 92-ből, de akkor talán már nem is érdekes.
Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3
-
veterán
Az egyéni felhasználók 80 százaléka nem is foglalkozik az adatainak a mentésével.
duree54
-
berVi
senior tag
Pont tegnap este 10-kor szallt el 3TB adatunk. 2 eles szerveren mar teszteltuk 2 honapja az LSI aktualis firmware+driver kombojat, ment gond nelkul. Az utolso (termeszetesen legfontosabb) szerveren viszont ugy dontott, hogy eltunteti a particiokat a drive-okrol. "Enterprise storage" az. Recovery tool-ok termeszetesen semmit nem javitottak a helyzeten, legalabbis belathato idon belul nem.
Nekem mi erre a valaszom? RAID10 + DPM! Legjobb josag. Naponta megy le a differencialis backup, pikpakk megvan meg akkor is, ha GB-ok tucatjai valtoznak egy nap alatt (build-elunk). A recovery nyilvan lassabb... na majdcsak megfuzom lassan a fonokomet, hogy vegyunk mar vegre egy 10GbE switch-et
-
TigerCat
nagyúr
Nálunk adatmentésre, szinkronizálásra
NAS + Dropbox + USB-s külső RAID tömb vált be legjobban. Amíg nem volt hálózati eszköz, addig egyik gépről a másikra szinkronizálgattunk a FreeFileSync-kel.Minden hónapban a rendszerpartíciót (plusz a 100 megás rejtettet Windows 7 esetén) is lementjük Paragon Recovery Free-vel, ami kb. 5 perc alatt visszaállítható, így az esetleges kiesés nem számottevő. Ráadásul időzítve, akár napi mentéseket is készíthetünk vele, szóval elég jó cucc, annak ellenére, hogy ingyenes.
Mac-en a Time Machine elég jó, de őszintén szólva nem használom, mert minden felhőben van, a helyi anyagok pedig a fentiek szerint szintén mentve vannak, de erősen ajánlott a használata.
Egy barátom hozta pár hónapja a gépét, hogy meghalt és meg kellene menteni a családi képeket róla. No problem, mondtam neki, mivel minden mentve van a D-ről, így nincs gond. Csakhogy a lánya mindent a C-re töltött le a fényképezőgépükről és nem vette észre, hogy kevesebb kép van a mentett könyvtárban. Bukta. A másik gépén természetesen semmi mentése nem volt és csodálkozott, hogy a lemez lehalása után elvesztek az adatai. Szóval a felhasználók hülyesége, gondatlansága ellene szinte semmi nem véd. Ja, azóta sem ment semmit-sehova. Őrület...
[ Szerkesztve ]
♛ Kanapékirály Bútor és Kanapé Webáruház »»» https://kanapekiraly.hu
-
PistiSan
addikt
Nekem Nason van mentések a pc hdd-ről, használnék felhőt is bizonyos fájlokra, de 10/0.5-ös ADSL-el, nem valami kényelmes megvárni amíg felmegy akár 100mb is, nem hogy 20-30GB.
-
pandor
tag
Nálunk az adatok biztonsági mentése így néz ki (kis iroda, 4 szg + 1 szerver, ennek egy meghajtója megosztva a gépek között, mindegyik gépről innen dolgoznak, ill. ide mentenek mindent):
- reggel, munkakezdés előtt titkosított inkrementális mentés a meghajtóról (havonta új, teljes mentés)
- mentés után a mentések könyvtárának (egyirányú!) szinkronizálása
A/ külső FTP szerverre (ez lehet felhő tárhely is, próbáltuk BitCasa-val)
B/ külső USB vinyóraÍgy probléma esetén bármelyik nap reggelére vissza tudunk állni, az adatok 3 különböző adathordozón, fizikailag 2 különböző helyen is megtalálhatók.
Az FTP tárhely/felhő pár ezer forint egy évre, külső vinyó is van szinte minden háztartásban - vállalható kiadások a nyugalomért
-
dgabor80
tag
Akkor ultra pesszimista álláspontként marad a doksiknak a régi jó megoldás...kő...
Pl Hammurapi törvényoszlopai...vagy fél egyiptom...meg "egyebek"...lehúztak pár ezer évet..némelyik egész szintartó megoldás
„Nem kell megtenned, a túlélés nem kötelező.” W. E. Deming
-
Sun
csendes tag
Érdekes, nekem is pont most szarakszik a Netgear Ready NAS NV-m. Kifagy 0,5-1 óra használat után, csak teljes áramtalanítás után éled fel, de félek, hogy így meg a HDD-t vágom gajra. Tényleg nincs biztos megoldás otthonra...
-
kurtuzov
senior tag
Az egyik a hármas metró kocsijain utazik (tűz). A másik a négyes metró Kálvin tér megállójában pihen (víz) a harmadik meg szimplán Japánban van
-
őstag
Amíg egyszer jól meghúzzák a vízhordó lány....................... szoknyáját
Hát reméljük azért a rendes komoly felhő szolgáltatók --- akiknek a léte függ a biztonság fenntartásától --- nem ilyen fostalicskák mint az APPLE....
“Yesterday is history, tomorrow is a mystery, today is a gift of God, which is why we call it the present.” --- Grand Master Oogway
-
törölt tag
Pont adatmentés előtt állok, jó kis cikk ez most nekem !
Időszakos mentések első bekezdés utolsó sorában helyesírási hiba
[ Szerkesztve ]
-
atike
nagyúr
A konklúzióval maximálisan egyetértek. Kombinálni kell és ennyi. Meg a mentésről mentést csinálni...
Nekem is van helyileg adat a gépen, külső HDD - ami csak akkor van rákötve ha mentés vagy visszatöltés van, NAS és felhő.... Nem is volt még adatvesztésem...
-
dgabor80
tag
Ugye nem mind a három árterület?
„Nem kell megtenned, a túlélés nem kötelező.” W. E. Deming
-
kurtuzov
senior tag
Még földrajzilag is három helyen vannak a külső backup HDD-k. Egyszerre csak nem törnek be/ég le/omlik össze.
-
jerry311
nagyúr
Szombatig nekem sem volt ilyen gondom.
Aztán a másfél éves vinyó nem pörgött fel. (HD Sentinel nem látott előre semmit)
Mondjuk pótolhatatlan adat nem veszett, mert arról van másolat, de egy csomó apró "szar", amit eddig nem is gondoltam fontosnak, az hiányzik. Nyilván letölthető újra mind, de kényelmetlen. Lehet jobb lett volna arról is tárolni egy másolatot.UI: Szerdán érkezik a NAS. Ott majd nem vinyó halállal kell számolnom, hanem azzal hogy megdöglik benne az alaplap vagy valami egyéb fos.
[ Szerkesztve ]
-
Geller72
veterán
Számomra már hosszú ideje az a konklúzió, hogy mennyire baromi fejlett a technológiánk, de a hosszú távú biztonsági mentés még mindig nincs megoldva. Maximum továbbviheted, sokszorosíthatod a fontos adataid, de megbízható módszer single usernek nincs.
-
Magga
aktív tag
Nekem is a felhő tűnik a legbiztosabbnak! 3 gépre szinkronizál a Dropbox és a fontos dolgokat (ezek leginkább a képek) gépen belül is több hdd-n tárolom!
-
félisten
Én is felhős voltam egészen addig amíg ki nem derült, hogy a feltöltött mappákat a OneDrive 100 fájlnál lezárta, tehát első 100 fájl fel ment utána meg semmi és erről értesítés sincs neki sehol.
Ez már azért is fura mivel amit a telóm ment automatikusan ott több 1000 fájl is van már. -
zeorsdfd
senior tag
A kis mennyiségű (5-10 GB), nem kompromittáló, de fontos adatok esetén szerintem egyértelmű a felhő előnye.
A megbízhatósága messze a legmagasabb, hiszen ott minimum megvalósul a (napi szinten ellenőrzött) RAID is, és pl az áramellátásért gyakran egy atomerőmű felel, és nem az előszobai biztosítószekrény.
És ez még csak az ingyenes opció. -
dgabor80
tag
Én szintén a több winyó + blue ray-re szavaznék...
ha nem túl sok a HD videó...főleg kép és egyébb régi (régi=viszonylag kisebb) file van,
az talán "könnyedén" ráfér 4-5 db 8,5 GB-os korongra... az olyan 40 GB.egy "normálisabb" mondjuk TDK lemez 300-600 között beszerezhető...írók is 15-20 fele már kaphatóak...
A mai nagyméredtű kijelző trend idején még jól is jöhet néhány (esetleg dupla rétegű) újraírható blue ray lemez...amit néhány hetente-havonta újraírunk... persze ha van arra érdemes film...
tudom hogy egy 2-3 terrás winyónak ez semmi...de az 50-100 gigás pendrive-ok...még késnek egy kicst (árban)„Nem kell megtenned, a túlélés nem kötelező.” W. E. Deming
-
GIJoe
addikt
Egy dolog maradt ki a számításból, mégpedig az M-disc.
Nem olcsó, de már kapható, kvázi minden újabb LG író írja, és minden optikai drive visszaolvassa...
Családi képeket fontos dolgokat kiírni BD-M-re vagy DVD-Mre, a filmeket tárolják a könyvtárak tékák, kinőttem már abból...[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Ilyenkor mindig megkérdezem magamtól, hogy kell-e mentenem, de eddig még sose kellett és úgy vagyok vele, hogy ki ér rá vele foglalkozni 386-osok óta van otthon számítógépünk és 4-5 évente cserélünk vinyót, úgy, hogy áthozzuk az adatokat, eddig szerencsére sose volt szükség semmilyen mentésre
[ Szerkesztve ]
-
akela91
addikt
Épp az éves NAGY backup kellős közepén jelent meg a cikk, miközben mentem bőszen erre a célra szánt merevlemezre.
A legfontosabb adataimat 3 különböző helyen/módon tárolom, ezért még semmilyen adatot nem vesztettem, az első kamerás mobil képeimtől kezdve, a melós dolgokig.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Seagate Exos 7E8 8TB - SATA3, 7200 Rpm, 256MB - 100/100 -as - Eladó! 36.000.-
- Új 2TB KINGSTON XS1000 hordozható SSD , USB 3.2 Gen2, 1050/1000 MB/s, fekete .
- BESZÁMÍTÁS! 3TB Western Digital RED SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 990 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest