Hirdetés

Hova mentsem a fontos adataimat?

Biztonsági mentés nélkül nem megy

Nyár végi, a merevlemezek lelkivilágával foglalkozó cikkünkben alaposan körbejártuk a meghajtók rendeltetésszerű használatának, illetve kezelésének kérdését. A szóban forgó írásból többek között az is kiderült, hogy még a legnagyobb odafigyelés mellett is állandó kockázatnak vannak kitéve adataink, hisz például gyártási hibából adódóan szinte bármelyik pillanatban meghibásodhat akár egy megbízhatóbb szériából származó modell is. A cikk végső konklúziója szerint nincs más választásunk, mint hogy pótolhatatlan adatainkról rendszeresen biztonsági mentést készítünk. Az anyag népszerűségén felbuzdulva úgy határoztunk, hogy Králik János (liksoft) adatmentéssel foglalkozó szakértő segítségével ott folytatjuk, ahol akkor abbahagytuk, így most azt is megnézzük, hogy milyen lehetőségeink vannak a biztonság növelésére.

Hirdetés

Amennyiben rendszerünk jól működik, gyors, megbízható, egyszóval teszi a dolgát épp ahogy szeretnénk, úgy hajlamosak lehetünk megfeledkezni adataink biztonságáról (is). Ettől kezdve Murphy már dörzsöli a tényerét, hisz csupán idő kérdése, hogy megtörténjen a baj, eső után pedig már mit sem ér a köpönyeg.

Legtöbbször csak biztonságról beszélünk, és ezt szeretnénk elérni. Már itt elkövettük az első hibát! Ennek elkerüléséhez fontos megérteni a működési biztonság és az adatbiztonság közötti lényeges különbséget: míg a működési biztonság szinte minden esetben redundanciát jelent, addig az adatbiztonság egy vagy több fizikailag különálló meghajtót/meghajtókat vagy rendszert takar, akár több párhuzamos kópiával.

RAID

Redundanciát többek között a RAID 1, 5 és 6 kínál, melyek így a működési biztonság növelésére hivatottak. Mindez röviden annyit tesz, hogy ebben az esetben csak a RAID kötetben található egyes meghajtók meghibásodása ellen lehetünk védve. Mivel a vezérlés kvázi tükrözi az adatokat a meghajtók között, ezért egy esetleges bármilyen logikai hiba, vírus, véletlen törlés vagy netán szabotázs ellen semmilyen védelmet nem nyújt ez az alternatíva. Továbbá az elemi károk, illetve a betörés ellen sem kínál igazán védelmet a RAID. A kötetek legtöbbször azonos modellekből készülnek, ennek hátulütője, hogy az azonos típusú, egyszerre vásárolt meghajtók élettartama nagy eséllyel hasonló lehet.

Emellett fontos a kötet állapotának folyamatos nyomon követése, amire nem mindegyik RAID vezérlő kínál megfelelő opciót. Emiatt előfordulhat, hogy esetleg nem értesülünk időben arról, ha a kötetben meghibásodott az egyik meghajtó. RAID 1-nél és RAID 5-nél ezzel gyakorlatilag teljesen meg is szűnik a redundancia, míg egy több tagból álló RAID 6 még hordoz magában tartalékot (2 drive kiesése után már ez sem). Ilyenkor a RAID tömb terhelése is megváltozhat. Míg RAID 1 esetében "csak" kiesett a biztonságot jelentő második kópiánk, addig a RAID 5 és 6 terhelése megközelítőleg a duplájára nő! Ebből kifolyólag rendkívül fontos, hogy folyamatos és stabil visszajelzésünk legyen a kötet mindenkori kondíciójáról, hisz ellenkező esetben csupán hamis biztonságérzetet nyújthat a RAID.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés