- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Projektor topic
- Steam Deck
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- TCL LCD és LED TV-k
- Hogy is néznek ki a gépeink?
Új hozzászólás Aktív témák
-
tomcs
őstag
igaz nem sub gepem van, de csak azert mert nem igazan fert bele a koltsegvetesbe ami jobb lett volna
samsung x20am van, olyan szempont alapjan valasztottam hogy a legkonnyebb gep 1400x1050 felbontassal, amit meg birok fizetni.
a kovetkezo gepem tuti konnyebb lesz, optikai nelkul. ez a 2,4 kg is elegge huzza a hatam, foleg ha meg kell mellette cipelnem 3 dossziet is. a nagy felbontas viszont kell, ha letezne olyan gep akkor 1600x1200ast kerestem volna 15 colra, ez az 1400as felbontas szvsz 13hoz lenne tokeletes.
szeles meg nem kell, notin dolgozni akarok, programozni meg az a jobb ha tobb sort latok. filmet nezni szerintem tv-n kell, ezert van 16:9-es tv-m es 4:3-as notim. mondjuk wsxga mar elfogadhato lenne, de olyat csak 15.4-ben lattam, raadasul azok a gepek sokkal nehezebbek voltak.
optikait eddig osszesen max 10enparszor hasznaltam, de foleg csak telepiteshez, es csak otthon. egy akarmilyen olcso usb keret boven eleg lett volna erre egy olvasoval. -
Yellow73
tag
Kár itt vitatkozni, hogy ODD vagy nem ODD. Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Én is ODD párti vagyok, ennek több oka van:
(leszögezem, eddig nem volt notebookom, de nagyon szeretnék már egy jó szubnoteszt)
1.) Imádom a filmeket, és a szubnoteszt hordozható DVD playerként is használnám
2.) Nem szívesen bajlódnék azzal, hogy imagebe írjam egy másik gépen a DVD filmeket, majd hálón átnyomjam a notira. Túl kényelmes vagyok én ehhez, és baromira nincs időm ilyesmire. Ugyanakkor egy hosszbb útra nem egy-két filmmel mennék, hanem minimum 10-20-szal, namármost ez imageben rá se nagyon férne egy standard noti vinyójára.
3.) Nem indulhatok ki abból, hogy majd mindent letöltök netről, távoli gépről, stb. Sajnos az én környezetem erre nincs felkészítve/felkészülve. Sem a közvetlen munkatársaim, sem a céges hálózatunk, sem mások. Nem tudom előre, két hónap múlva kikkel (külsős tervezők, alvállalkozók) fogok dolgozni, neki milyen számítástechnikai háttere van, stb. Nem csak fogadnom kell adatokat, hanem adnom is, és ha a partnernél nincs gép, akkor a pendrive nem jöhet szóba: marad a CD-re, DVD-re írás.
4.) Pl. egy zöldmezős beruházáson utópia a gyors net ill. hálózat (ha vannak egyáltalán), és nekem esetenként többszáz megabájtos nagyságrendű adathalmazra van szükségem tervezőktől, stb., vagy azt kell megosztanom másokkal. Mivel egyszerre több projekten dolgozom, pillanatnyi földrajzi kordinátáimtól függetlenül bármikor bármelyik projekt bármilyen adatára szükségem lehet. Építőiparban dolgozom projectmanagerként. Az utóbbi időben elengedhetetlenül fontos lett, hogy nálam legyen állandóan a teljes adatállományom (komplett levelezésem, AutoCAD tervek, stb. Ezzel van/lenne tele a gépem, ekkor már DVD imageknek nem nagyon maradna hely.
A szubnoti előnyeit meg kár is feszegetni. A cipekedés miatt kicsi legyen a tömege, de a méret igenis számít, főleg ha útközben többször kell használnod. Ezért nekem a max 12''-os gépek jönnek be igazán, de talán még egy 14-essel is együtt tudnék élni.
Az én ideális notim:
- 12'' (talán inkább 4:3 az általános alkalmazások miatt, filmeknél meg nézem a két fekete csíkot, de wide ot is elviselném)
- kb 1,5-1,6 kg, kis méret, vékony design
- centrino, ULV procival
- min 80 GB HDD
- 1 GB RAM
- beépített DVD író
- gyors Wlan (kapcsolóval kikapcsolható) és drótos lan
- i-link, s-video, digitális hang kimenet, 2-3 USB, külső VGA (esetleg egy soros port a mérőállomással való kommunikációhoz, bár én ezt nem nagyon használom)
- jó billentyűzet, trackpoint
- starpabíró ház
- hosszú akkuidő + kicsi, könnyű táp -
BosXx
aktív tag
Szerencsére nem egyfajta notebookot gyártanak, így mindenki megtalálhatja a számítását. Egymást kár győzködni arról, hogy neki miért lenne jobb, ha másként használná a gépét
Értem, abbahagytam
egyébként sokkal több gépet gyártanal belső ODDvel, mint ODD nélkül.
ASUSból pl a legtöbb 12''ban van ODD, az S5A-t meg nem hozzák be, szóval
olyan mintha nem is lenne
Szóval nem a szegény ODDs-ek vannak elnyomva, hanem az ODDnélküliek -
BosXx
aktív tag
válasz
Dr. Akula #65 üzenetére
Busz/repülő: egy 60gigás winyón sok divx film elfér, és még cipelni se kell a lemezt.
Igen, rosszabb minőség, mint a DVD, de nem mintha a térhangzás kijönne egy integrált hangkarival, fejhallgatóval egy volánbusz háttérzajával, meg a képi effektek a 12'' kijelzőn...
Én ezt a ma dívó hordozahtó DVD mániát se értem...
De haverokhoz / ügyfélhez is könnyebb egy 1-2 kilós valamit átteleportálni, mind méretben, mind súlyban.
és ehhez miért kell ODD?
bármikor wifin, lanon keresztül összekötöd egy desktop géppel, és archiválsz.
annyira nem bevett gyakorlat, hogy alapfelszerelés legyen
Jó neked hogy a munkahelyed olyan közel van az otthoni gépedhez hogy elér oda a wifi.
ezt most nem értem
az volt a kiinduló helyzet, hogy a subnotiról nem tudzs archiválni ODd nélkül.
Erre írtam, hogy ha egy wifis/lanos gép közelében vagy, legyen ez akár a munkahelyeden vagy otthon, simán archiválsz. mi köze ehhez annak, hogy milyen messze van a munkahelyem a lakásomtól?
De aki egy subnotival képet szerkeszt, videot vág, tömörít, annak külön gratulálok
Mondok egy egyszerűbb esetet, amivel mindenki találkozik: átmész a haverhoz fileműveleteket végezni. Vagy nyaraláshoz viszed magaddal.
És?Átmész, és másolsz, LANon, wifin, sub kábelen, ami akarsz.
ehhez miért kell ODD? DVDről gyorsabban másol mint gigabit lanon vagy mi?
itt a winyó a szűl keresztmetszet, nem az ODD.
Nyaraláshoz sem értem, miért lenen kényszer a notiba az optikai.
ha annyira félted a képeidet, elviszed egy netcaféba, és kiirják neked CD/DVDre.
Ha meg miniDVzel, veszel még kazettát ha elfogyott.
Igazából nem igazán van olyan helyzet manapság szvsz, amikez egy subnoti felhasználónak alapfelszerelésnek kéne lennie a DVDírónak. (sima géphez se, de ez most mellékes) Évente kétszer jól jön, de ahhoz meg bőven jó egy külső cucc, vagy elég összekötni egy asztali géppel, amiben van drive... -
BosXx
aktív tag
válasz
Dr. Akula #63 üzenetére
A programokat szerintem már most is javarészt lemez nélkül adják,
a multimédia tartalmak is letölthetők javarészt, a nagy vizen túl legálisan (főleg zene),
mifelénk meg kevésbé legálisan van minden
Le lett írva korábban, akinek kell, azt sem zárják ki az ODD használatban,
rá tud kötni egy USB meghajtót. nehezebb, külön kell cipelni, de te akartál
ODDt mindehol használni, a belső ODDs gép is nehezebb, mint a nem ODDs.
Ne felejtsük el, hogy sub gépekről beszégetünk kis kijelzővel, asztali gépekhez
kisebb teljesítménnyel (főleg a winyó a szűk keresztmetszet), egy ilyen
géphez már messze nem létszükséglet az optikai.
Jah, és ha már félmilláért vettél egy toshiba subot, nehogymár a legolcsóbb dzsunka keret asztali meghajtóval legyen a társa, pl [link] ideálisabb választásnak tűnik, meg talán nem is olyan macerás rákötni az USBre, a 290gramm se az észrevehető tömeg, lehet, hogy külső táp se kel neki... -
karib
addikt
válasz
Dr. Akula #79 üzenetére
Nekem meg az ODD-t feleslegesen cipelni a macera
4 éve van notebookom, eddig kibírtam ODD nélkül.
Szerencsére nem egyfajta notebookot gyártanak, így mindenki megtalálhatja a számítását. Egymást kár győzködni arról, hogy neki miért lenne jobb, ha másként használná a gépét -
Dr. Akula
félisten
Ez addig megy, amíg nem neked lesz fontos hogy megkapd a cd-n levő dolgot.
Valahogy mindig úgy szokott alakulni a dolog ha nálam nincs vmi, akkor tuti másnál se, szal én szeretem ha minden egyben megvan a gépemben, nem szorulok mindenféle kiegészítőkre, amik vagy vannak, vagy nincsenek, de ha vannak is, csak extra macera.
[Szerkesztve] -
sssent
senior tag
válasz
Dr. Akula #67 üzenetére
Nem jól közelíted meg a dolgot. Ha fennakadás van a cd miatt, akkor végül szinte mindig az elvetemült cd-s jómadár ugrik, mert megmagyarázom neki, hogy az én technológiám mennyivel kifinomultabb
. És különben sincs más választása, ha oda akar adni valamit
Tudom önző dolog, de hát az emberiség fejlődésének elősegítéséért bármit
-
Dr. Akula
félisten
Én szoktam átvinni haverokhoz, van hogy itthon második gépként megy (amíg az egyik gép dolgozik keményen, nem kell malmozni, a másikon lehet bármit csinálni), friss gép lévén nyaralni még nem volt, de oda is inkább ez megy, mint az asztali, amiből csak a ház 17 kiló.
Nem mondom hogy mindenkit kötelezni kell a dvd használatra, de illene benne lenni (szorítsanak neki helyet, van akinek sikerült, tehát nem fizikai képtelenség, csak akarni kell). Akinek nem kell, az is tud belerakni pótaksit extra üzemidőért, vagy 2. vinyót, ami meg neki jön jól.
#74: A bluray tartalmakat valszeg vinyóra menteni se tudod, most is mit szívnak a securomokkal, és az még messze nem olyan mint a blurayen lesz, szal méginkább kelleni fog az ODD.
[Szerkesztve] -
sssent
senior tag
válasz
Dr. Akula #63 üzenetére
Ha viszed magaddal, akkor igazad van. A hangsúly a 'ha' szócskán van. Én otthon, asztali PC-n archiválok időnként, természetesen LAN-on keresztül. Menet közben, meg szerteszét a nagyvilágban nem dvd-zek. Legfeljebb ha nagyon szépen megkérnek rá, akkor ugyanúgy megoldom, mint otthon. Mondjuk utp kábelem mindig van. Nálam az az alap. Sajnos van, hogy wlan még nincs itt-ott.
A filmeknek értelemszerűen kell a dvd. Csak nem feltétlenül notebookba. Lehet, hogy valakinek nem muszáj dvd filmet nézni notebookon. Különben egyre több minden elérhető letöltés útján. Ez jó. Csak a minőségen meg a nyomorult kis sávszélességünkön kéne még alakítani. A nagy T monnyon le! -
Dr. Akula
félisten
Például aki nekem próbál cd-n adni valamit, az bizony néha hoppon marad. Megkérem szépen, hogy fejlődjön kicsit a korral és rakja ki valahova, mert cd-t én bizony nem cipelek.
Látod milyen jól jönne neked is?
A notebook egy hordozható számítógép. Egy komplett számítógép. Ha csak játszani akarok, veszek PSP-t, ha netezni PDA-t, ha zenét hallgatni, mp3 lejátszót, notebookot azért vesz az ember ha teljeskörűen akarja használni a gépét. És mint a FuSi Lifebook 7010 is bizonyítja, még 10''-be is belefér a DVD író, csak akarni kell. Magyarázkodni hogy miért nincs, azt egyszerűbb. Ja, és a helyére lehet pótaksit, 2. vinyót is rakni (jobb helyeken), tehát akkor is hasznosan kihasználható, ha épp nem kell. -
karib
addikt
válasz
Dr. Akula #63 üzenetére
Szerintem háztartásonként elég egy optikai meghajtó
Nálam a desktop gépben van, ha valami nagyon kell, hálózaton keresztül el tudom érni. Ha meg filmet viszek magammal, image a HDD-re és kész. Még hogy DVD lemezt is hurcoljak?
Illetve most a T23-ban van combodrive, tök feleslegesen. Érzem is cipeléskor : -
Dr. Akula
félisten
Igen. Buszon / repülőn nem 20 kilós házat + crt monitor fogsz magaddal vinni.
De haverokhoz / ügyfélhez is könnyebb egy 1-2 kilós valamit átteleportálni, mind méretben, mind súlyban.
annyira nem bevett gyakorlat, hogy alapfelszerelés legyen
Jó neked hogy a munkahelyed olyan közel van az otthoni gépedhez hogy elér oda a wifi.
De aki egy subnotival képet szerkeszt, videot vág, tömörít, annak külön gratulálok
Mondok egy egyszerűbb esetet, amivel mindenki találkozik: átmész a haverhoz fileműveleteket végezni.Vagy nyaraláshoz viszed magaddal.
-
karib
addikt
Ezért engedélyeztem nekik még 0,2 kg-ot
Szerintem a mai technológiákkal is meg lehetne csinálni, OLED-del meg már pláne.
1,8'' HDD (5400 rpm, sok cache, PMR tech), ULV dual core proci, ultratakarékos chipset (ilyen ma sajna nincs...), integrált grafika... kapásból spóroltál jópár dekát a hűtésen is. -
Dr. Akula
félisten
Majd ha vinyón adják ki a filmeket, programokat, akkor lehet hogy nem fog kelleni.
Addig viszont igen. A külső író meg plusz helyet foglal (ha viszed magaddal, annak a súlyát is cipeled, ami az usb ház + kábelek + táp miatt jóval több is mint egy belső egység), meg használni is macerásabb, ha vinni akarod valahova a gépet, mindig szétkötni, összedugni, helyet találni neki az asztalon, ha ölbe veszed, lóg le a lábadon.
-
sssent
senior tag
Az a gond, hogy nagy kijelzőnél a subokhoz képest sokkal nagyobb a ''fesztáv'' a gép oldalai között, így a kellő masszivitáshoz a nagyobb felületen túl még több vas kell. Emiatt viszont necces a 2kg-os határ. Persze biztos lenne megfelelő anyag, csak kinek lenne arra pénze. Tartok tőle, hogy nem nekem.
-
jippa
aktív tag
Nekem egy thinkpad X32-m van. Egyszer kiírom a recovery partíció tartalmát egy külső íróval, és ha Kapuk Vili is úgy akarja, soha többet nem kínzom odd-al az én kis pressössszömet.
-
sssent
senior tag
-
Raymond
titán
Kicsi es hordozhato ami tenyleg mindenes gep - ezekbol nekem a Sony Vaio SZ1HP vagy SZ1M gepek tetszenek.
-
karib
addikt
válasz
Dr. Akula #47 üzenetére
Egy pusztán elméleti eszmefuttatás. Számoljuk ki néhány notebook ''sűrűségét'' - publikált tömeg osztva méretekből számolt térfogattal, az egyszerűség kedvéért számoljunk gramm/literben:
FuSi S7020: 688 g/l
FuSi S2110: 753 g/l
Thinkpad X60s (legkönnyebb): 1167 g/l
Thinkpad Z60 (legkönnyebb): 821 g/l
Látszik, hogy a FuSik könnyűek, de kicsit terjengősek - az X60 pedig nagyon tömör
Célozzunk meg egy 15,4'' WSXGA+ kijelzős gépet, eléggé kompaktra fogott befoglaló méretekkel, mondjuk:
1,8 kg / 350 x 235 x 20 mm = 1094 g/l - azaz kb. mint egy X60.
Ki nem örülne egy ilyen gépnek? Na jó, legyünk kicsit engedékenyebbek - akkor is bele lehet passzírozni 2 kg alá. -
karib
addikt
válasz
Dr. Akula #48 üzenetére
Kevered a Lifebookokat. A P7010 valóban 10'', az S7010 viszont az S7020 elődje, és szintén 14''.
Amúgy az S2110 pedig 13,3'' és 1,64 kg... az sem rossz.
Az ultraslim meghajtók ára pedig tavaly még tényleg orbitálisan magas volt, nem csak a DVD író, hanem a combo drive is. Mára ez már csökkent, de azért még mindig olcsóbb a normál slim optika. -
sssent
senior tag
Én nem azt akartam vitatni, hogy - ha úgy tetszik - pofátlanság ennyiért adni a dvd írót. Csak azt mondom, hogy ez csak egy részlete a gépnek. Ha valakit zavar, ennek tudatában vehet mást. De máshol esetleg más aprósággal szivatnak. Hogy miért teszik, nem tudom, nem én árazok az ibm-nél.
A szaporodó usb-csatikat én is nagy szeretettel fogadom. Legyen minél több. Csak piros-kék csíkokat akarok az egérgombokra! Meg le a szögletes thinkvantage gombbal! Asszem egyelőre ennyi a bajom a lenovoval. -
karib
addikt
válasz
Dr. Akula #46 üzenetére
Felhasználásfüggő. Nekem pl. tök felesleges az optikai meghajtó. Film, zene, adat átjön a hálózaton vagy otthon felugrik image-be. Ezért egy optikai meghajtót állandó jelleggel magammal cipelni marhaság.
Nem azt mondom, hogy vesszen az összes optikai meghajtó, de közel sem kötelező tartozék.
A 15'' pedig egyáltalán nem nagy - ha figyelembe veszed a felbontást, aminek én örülnék... 1400x1050, de méginkább 1680x1050. Ez kisebb kijelzőn már nemigen használható. Inkább egy tisztességes kijelzőt cipelek, mint egy optikai meghajtót.
XGA-ra viszont bőven elég 13'' is. -
sssent
senior tag
válasz
Dr. Akula #46 üzenetére
Programozok. Elég sokat
Ennek ellenére már pár éve nem jutott eszembe, hogy szükségem lenne cd-re archiválni a munkámat. Leginkább hálózatra archíválok (esetleg usb-s hdd-re). Egyszerűbb, gyorsabb, megbízhatóbb, és legfőképpen bárhonnan elérem. Sőt más is eléri, ami időnként feltétlenül szükséges. Szerintem a környezetemben nagyobb a valószínűsége annak, hogy valaki a cd-met nem tudja megnézni, mint hogy neten ne tudná elérni, amit neki szánok. Például aki nekem próbál cd-n adni valamit, az bizony néha hoppon marad. Megkérem szépen, hogy fejlődjön kicsit a korral és rakja ki valahova, mert cd-t én bizony nem cipelek.
De végülis mindez csak szokás kérdése (amíg nem kell hozzám hasonló lan-manóhoz alkalmazkodni. A házimozizás ugyancsak. Szerintem jobb az egy bazi nagy TV-n, mint egy ilyen kis nyomorult notebook panelen. Persze van akinek kellhet. Igazából csak arra akartam kilyukadni, hogy kicsit erős azt kijelenteni, hogy a dvd olvasó/író az alap. Van akinek kell, van akinek kifejezetten útban van. Az a jó, ha a gyártók mindkét tábornak megadják a lehetőséget, hogy a saját szájízüknek és felhasználói szokásaiknak megfelelően választhassanak egy nekik tetszőt.
Ebben a csuklótörős dologban viszont valóban lehet valami. Ezek szerint szerencsére nekem még nem kellett olyan vastag gépen gépelnem, hogy ez zavart volna. -
karib
addikt
Ezzel vitatkoznék. Miért lehet combo drive-val elfogadható az ára, DVD íróval meg szemtelenül drága? Ezt az egy komponenst cseréled - és máshol közel sem ekkora a differencia. Csak a DVD írót kell pofátlanul árazni, a combo drive-ot nem? Itt a gondolatmenetben a bukfenc.
Nekem mondjuk mindegy, ha jó így nekik, ám legyenBár szerintem ezen fognak kicsit lazítani a kínaiak - ahogy pl. végre több USB port is került az új notikra
-
BosXx
aktív tag
válasz
Dr. Akula #46 üzenetére
és 12''-on programozni és DVD filmet fognak nézni az emberek?
meg archiválni?
annyira nem bevett gyakorlat, hogy alapfelszerelés legyen.
doksikat meg szvsz célszerűbb távoli szerverre, több helyre is menteni
a DVDírónak saját előállítású digitális tartalmaknál van előnye.
De aki egy subnotival képet szerkeszt, videot vág, tömörít, annak külön gratulálok -
BosXx
aktív tag
válasz
Dr. Akula #44 üzenetére
mert felesleges.
plusz súly, plusz vastagság.
ha szükséged van rá, veszel usb külső cuccot.
a lemezes adattárolást én személy szerint is elavult dolognak tartom,
mondjuk egy film vagy zenegyűjtemény winyón, hálózati szerveren tárolva
fényévekkel jobban kezelhető mint a DVD vagy CD.
Csak hát az emberekben benne van a gyűjtögető életmód maradványa,
szóval az a menő akinek több DVD filmje van
igaz, hogy egyszer megveszi, megnézni egyszer utána megy a polcra, és utána
jóesetben porolgatja róla a port.
a legnagyobb szívatásnak tartom, hogy nincs olyan, hogy fullos DVD ripet (menü, hang, feliratok, extrák minden) nem lehet legálisan letölteni, mindenképpen meg kell venni a lemezt. (lehet amcsikánál van ilyen, nem tudom, itthonra kéne) -
Dr. Akula
félisten
Sajnos nem megy bele, más a lábkiosztása, különben mindenki a konkurrencát venné.
#42 sssent: A mezei slim 12.5 mm, az R-es IBM-ben is olyan van (de a lábkiosztás asszem ott is más). Ebbe 9.5mm-es ultraslim való, de van más gyártónak is ilyen vékony dvd-s notija, csakhát ''véletlenül'' nem lábkompatibilis vele.
[Szerkesztve] -
Dr. Akula
félisten
A 7010 az 10'' és van benne dvd író: [link].
Csak trackpoint nem.
#34 dabadab: Igen, nekem is kéne bele író, de csak ilyennel volt. Külön meg 100k, annyit nem ér.
#38 sssent: Ha tudod az árat, attól még pofátlan. Nem átverésről volt szó, hanem pofátlan árképzésről. Egy mezei slim dvd író kb. 25k, nehogymár egy 3 mm-el vékonyabb 100k legyen...
[Szerkesztve] -
Dr. Akula
félisten
- 15'', főleg 15.4''? Az nagyon sok, inkább 12'', max 14''.
- Az enyémben 9.5 mm ''vastag'' ultraslim meghajtó van, létezik ebből dvd író változat is (csakhát 75+fa az IBM márkanév miatt).
- ULV proci az jó lenne, nemtom miért nem raknak legalább az X-ekbe olyat.
- Trackpoint az mindenképp alap.
Tehát az ideális noti egy IBM X, dvd íróval, ULV procival. -
Dr. Akula
félisten
Használat közben nem mindegy hogy kitörik-e a csuklód olyan magasan vannak a gombok, vagy nem.
A DVD olvasó meg a dvd filmek korában sztem alap, író meg azért kell hogy archiválni is tudj. Pl. ha programozol, elég gyakran kelleni fog. CD író mondjuk kombó meghajtókban is van, de lassan már a dvd-nek is leáldozott, nemhogy a cd-nek. -
sssent
senior tag
A txx-ben valóban gyakorlatilag sima slim odd van, csak a csatlakozó és az előlap más (emiatt nem megy bele másik). Ha csak ezt nézzük, akkor valóban sima lehúzás a dolog az ibm részéről. Viszont amikor gépet veszek, akkor azt nem csak az odd miatt veszem (sőt én pont nem emiatt), tehát mérlegelhetem, hogy nekem egyéb jellemzők miatt megéri-e bevállalnom ezt a lehúzást. Ez gyakorlatilag sima árukapcsolás, ha úgy tetszik. Lehet köpködni emiatt, de majd' mindenki ezt csinálja. Asszem mintha a HP-ről olvastam volna, hogy mezei csatlakozó-hiba miatt komplett tft-panelt cseréltettek az illetővel, mondván az úgy egyben van, sorry. Ilyen sajnos van.
De most ha elvonatkoztatunk az odd-től és a gép egészét nézzük, akkor a T sorozat nagyjából árban ugyanaz a kategória, mint bármely másik business class gép. Sajnos drága mind. Hogy megérik-e az árukat, az megint egy másik mese. -
dabadab
titán
Eppen arrol beszelek, hogy itt nem tobbletert kerik a tobb penzt, hanem csak ugy.
Ha ott a boltban egy liter - mondjuk - Mizo tej 140 Ft-ert, egy polccal arrebb meg tok ugyanaz 400 Ft-ert, akkor szerinted mi ertelme lenne a dragabbat venni?
(Es itt most erosen feltetelezem azt, hogy a Txx-be gyakorlatilag barmelyik slim DVD iro belemegy) -
sssent
senior tag
Nem mentegetésnek szántam. Csak nagyon is igaznak érzem azt a mondást, hogy nincs olyan, hogy valami drága, legfeljebb nem nekünk készült. Ha a Te véleményed szerint valamiért többet kérnek, mint amit neked megér, nyilván nem veszed meg. Más szerint esetleg megéri. Se ezzel, se azzal nincs szerintem a világon semmi baj. Persze amíg van miből válogatni. De ebbe inkább bele se kezdek, ennek már tényleg egész máshol lenne a helye.
-
dabadab
titán
Kar mentegetni oket, el vannak szallva az arral. Es nem azert draga, mert titaniumbol keszul, vagy vmi, hanem azert, mert sok penzt kernek erte. Es ezt tenyleg csak sima pofatlansagnak erzem, eppen ugy, mint amikor az otcsillagos szalloda sajat tengerpartjan fizetni kell a nyugagyert meg a napernyoert.
-
sssent
senior tag
Ez vitathatatlanul igaz. De a tartozékok árát notebook vásárlás előtt ugyanúgy illik figyelembe venni, amikor ár-érték arányt mérlegelünk. Ha ezt valaki megtette, és ezzel együtt úgy dönt, hogy neki megéri ibm-et venni, akkor megveszi. Ha nem, akkor választ másik brand gépet, amihez kevésbé pofátlanul árazzák a neki fontos tartozékokat. Viszont innentől kezdve már nem is lehet olyanról beszélni, hogy bármihez bármit pofátlanul áraznának, hiszen Te tudhattad, a Te döntésed. Ha veszek egy lexust, nem fogok rajta fennakadni, hogy drágább hozzá az indexbúra, mint a corollához.
Nem mellékesen szerintem ibm-nél leginkább ez az ODD a gonosz szörnyeteg, a többi alkatrészárral (pl a talán legfontosabb akkukkal, mint fogyócikk) nincsenek ennyire elszállva a többiekhez képest. Legalábbis nem vettem észre. (Az ODD meg pl engem spec a legkevésbé sem izgat, a nyomorult multi dvd-romomat sem használom.) -
karib
addikt
-
sssent
senior tag
-
KrAt
veterán
Engem nem zavar, h kicsit vastag. Meg tetszik is
-
BosXx
aktív tag
hjah, csak én még méretmániás is vagyok, szal marad a 12'' 1,3kg súly
ami sokat fejlődhetne még, az a wifis multimédia.
gondolok itt wifi hangkártya-audioátalakító izére [link] vagy wifi media playerre [link]
Messze vannak még ezek a cuccok a kiforott technológiától, sok a bug,
továbbgondolva a dolgot meg a későbbiekben hifi tornyokra, erősítőkre is kerülhetne wifi.
Nem a notik integrált hangkártyájáról vagy sok kábelezéssel optikai kimeneten (már amelyik notin van optikai kimenet) menne a hang, hanem direkt ''profi'' cuccra, kábel nékül -
karib
addikt
válasz
Scae [Edgar] #22 üzenetére
Pfúj tabelt. Felesleges súlynövekedés. Inkább OLED kijelző kéne már
-
sssent
senior tag
válasz
Scae [Edgar] #22 üzenetére
Volt egy ismerősömnek ilyen clevo tabletje. Végülis ott borult a dolog, hogy nem nagyon akart egyben maradni. Az az anyagminőség egy asztalon még csak-csak elálldogált volna, de tabletként bizony kevés volt. Gondolom ezért is szüntették meg.
-
dat
senior tag
Személyes noti-ideál:
-12'' WXGA vagy 14'' SXGA+ kijelző
-100G vinyó
-1 Giga ram
-1,8 kg
-gigabit lan, 802.11a/b/g wlan
-masszív ház
-3 usb, 1 pcmcia, 1 soros port, 1 svideo, 1 spdif + szokásos füles, mikrofon csatlakozó
-DVD író, kivehető, helyére pótakku
-2,5cm vastagság még belefér
IBM szintű support -
karib
addikt
Én is így vagyok vele. ODD halál felesleges. Internet, LAN, wifi, storage server, pendrive mindent megold, nem kell nyamvadt diszkekkel vacakolni, agyalni hogy mit hova tettem. A hálózaton minden megvan.
Körvonalazzuk az ideális noteszt
- 15'' SXGA+, netán 15,4'' WSXGA+ kijelző
- max 1,8-2 kg, nix ODD (ebből következően pofátlanul vékony design)
- Gbit LAN, gyors wifi, mindenféle csatlakozók
- baromira energiatakarékos platform (sajna i945 itt elbukik...)
- sok RAM
- vmi közepes HDD - remélem nemsokára lesznek 60-80 GB körüli, kellően gyors 1,8'' HDD-k (PMR technológia hajrá)
- jó akku
- dokkolási lehetőség
- Thinkpad minőség és UltraNav billentyűzet -
karib
addikt
Nem mindenkinek van sok pénze kis gépre - a gyártóknak most feltűnt ez a piaci rés
Persze kompromisszumot kell kötni. Így kapsz egy bűn vastag, majd' 2 kilós gépet egérmozival, de legalább benne van a DVD író, ami az ilyen kategóriát vásárló embernek fontos. Lehet, hogy arra már rájött, hogy a 3 kg sok, de azért nehogy DVD multiíró ne legyen már benne. Ez a felfedezés a következő lépcső a notebook felhasználóknál
Nem hinném, hogy emellett elhagyná a Portégé szériát a Toshi -
BosXx
aktív tag
az adattárolási szokásaink közel azonosak
nekem csak egy PCm van, de ebben sem használom az ODDt.
Egy lemezem van stabilan, a winxp telepítő
gépet főleg webre használok, ott meg semmi haszna a widenak, meg amúgy
is megszoktam már a négyhármat, szóval nálam két egyforma noti közül
a sima kijelzővel szerelt a nyerő.
a vékonyságban az a jó, hogy eszméletlen jól néz ki
hightech kisugárzást ad a gépnek, gyakorlatilag hasznáról nem tudok
nyilatkozni, mivel sajnos nem vagyok R200 tulaj.[link]
Nézd meg a videot, magáért beszél -
sssent
senior tag
Nekem momentán az ODD a 14-esben is útban volt, mert jó ha kéthavonta használnám. Így a 21. században én mindig mindent merevlemezen szeretek tartani, mert sokkal gyorsabb, kényelmesebb. Hálón, neten, telefonon, akárhogy, akárhonnan, akármikor elérem. Van akinek mások a szokásai. Szóval az üdvös megoldás, amihez reméljük a gyártók a jövőben tartják majd magukat, hogy csinálnak ODD-vel és anélkül is subnoteszt. Bár engem is kezd aggasztani a trend, hogy egyre több kis gépbe belekerül.
A wide kijelző viszont nekem spec tetszik, akár subnoteszben is. Alapvetően kényelmesebnek tartom, mint a 4:3-asokat, és a legkevésbé sem érdekel, hogy a gép mondjuk 26 vagy 30 centi széles. A táskámba így is, úgy is belefér, a lényeg, hogy ne húzza a vállamat.
Bár azt általában nem értem, miért izgatja az az embereket, hogy egy gép 2,5 vagy 3,5 centi vastag. Addig oké, hogy jól néz ki ha vékony. De most komolyan, bárki komoly hasznát veszi, hogy 1 centivel vékonyabb a táskája? -
karib
addikt
Ne keverjük a szezont a fazonnal.
Ez egy Sattelite Pro, azaz felső consumer kategória. Akinek olcsó szubnoti kell, az vegye.
Aki maximalista, az vegyen továbbra is PortégétÉn is a Portégére szavazok - ettől még valszeg jó sokat el fognak ebből is adni.
-
BosXx
aktív tag
szerintem meg egy üzleti subnoteszben meg pont annak kéne alapnak lennie, hogy nincs
benne DVD-író, sőt semmilyen optikai drive.
a cikkben szereplő noti sem tetszik.
vastag, csúnya, wide, optikai, nem egy business class. nem véletlen került a satellite szériába.
az üzleti toshiba sub még mindig a portégé.
Az R200 már több mint egy éves, de még minidg etalon,
ha én lennák döntéshozó pozícióban, egyértelmű lenne a döntés, hiába a modernebb proc vagy chipset.... -
Renwick
őstag
Na azért annyira ne essünk túlzásokba; az Asus a 3 cellás akksival 1,4 kilogramm, a Toshiba 6 cellással 1,86, egyébként meg azért kissé eltérő a két gép kiépítése.
Az angoloknál 1000 GBP körüli árat láttam amúgy a Toshibára (azt nem tudom pontosan, hogy melyik modellre), ami azért annyira nem vészes...
üdv
R. -
Shadowfax
addikt
ugyanakkor a 29,9 x 22,5 x 3,4 centiméteres befoglaló méretek
Ritka ronda és vaskos.
Az én T43-mam 2,6 cm vastag... izé... vékony. -
Moyko
csendes tag
Nevetséges....
Az ASUS U5A-6012 [link]
1,4 KG tudja mind ezt.... -
PLacc
senior tag
Ebben igazad van, de hiába kisebb a 12''-os LCD miatt, mint egy normál 15''-os gép, ha olyan vastag/nehéz mint a ''normál''. Szóval azért nem csak az alapterület számít, hanem a súly, és a vastagság is...
Tudok mondani régebbi FuSi vagy Compaq P2-es gépet, ami 12-13''-os, de 3 kg, és 4 cent vastag. -
Dr. Akula
félisten
A Satellite mióta üzleti széria? Eddig csak a Portege és Tecra sorozat számított annak.
-
nap
addikt
Igazan nagy tervezesi bravur lehetett a cd es az usb koze beszoritani a vga csatlakozot.
-
PLacc
senior tag
Ez a kijelzőnyitó mechanizmus nagyon hajaz a korábbi iBook-okra...
Nem tudom, hogy egy subnotiba minek optikai drive, többek között azért sub, mert nincs benne, nem?Arra ott a dokkoló, mint az IBM X sorozatánál. Nem értettem már ezt anno a Portege 4000-es sorozatnál se...
-
karib
addikt
Túl vastag
Inkább lapítsák ki - legyen szélesebb, de vékonyabb. Akkor beleférne egy 14'' kijelző is. A FuSi tudott 1,8 kg körül 14''-ost csinálni, más miért nem...?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A Satellite széria új modellcsaládjának tömege optikai egységgel együtt is elfogadható szinten marad.
- ÚJ BONTATLAN MacBook Pro 14 - 16" M4 MAGYAR Billentyűzet Azonnal átvehető DEÁK TÉRNÉL garanciával
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M3 Pro MAX 14 30GPU 36GB 1TB Magyar billentyűzet Azonnal átvehető.
- Thinkpad T480s 24GB RAM 1TB SSD (erős, könnyű, vékony gép) Windows 11 kompatibilis
- Dell Latitude 5510 15,6", i7 10610U, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, garancia
- Acer Predator Helios 300 - 15,6"FHD IPS - i7-7700HQ - 8GB - 256GB SSD+1TB HDD - GTX 1060 6GB -MAGYAR
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- PS3 Játékok 2000Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- OLCSÓBB!!! Dell Latitude 7420 és 7420 All-In-One i7-1185G7, Intel Iris Xe Graphics, 16GB, 256GB-2TB
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest