- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Asztrofotózás
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
Aktív témák
-
HSNet
aktív tag
Ne haragudj, lehet hogy én tévedek, de az Apple-el kapcsolatban szerintem nem feltétlenül van igazad. Amikor a PowerMac-et (vagy a PowerMac II-t???) elkezdték nyomatni itthon 1-2 studióban, akkor emlékszem, hogy videót digiztünk az egyik ablakban, amíg futtott a hangfelvétel, és se framedrop, se kimaradozott hangok, szóval nem valószínű, hogy a kézzel kapcsolt taszk futtott csak:)), tehát gyakorlatilag lövésem sincs róla, hogy védett memóriakezelést, és virtuális gépeket képesek voltak-e kezelni ezek az ősi cuccok)
-
HSNet
aktív tag
Azért írtam, hogy nagyon örülök neki, csak a dolog újdonságát nem érzem át teljesen.
Tehát akkor még 1x.
Örülök neki mert, ugyan multi-user megoldásra ott van a *nix / X-server, és az NTxx / Citrix (v Terminal Server), de ott nem ''külön'' gépet kapnak a userek, csak 1-2 erőforráshoz való hozzáférésüket korlátozhatod (épp ezért örültem annak is, amikor nem tudom már melyik gyártó bejelentett az LCD-be épített terminálját, mert olyat is láttunk már több 10 éve, de pc-n eddig nem volt jellemző sajna).
PONT
(de hypeolni nem fogom azért az Intel-t, mert hatalmas újdonságként jelentett be, egy -igaz nem pc-n, de már- 1000 éves megoldást)
Egyébbként meg erősen félek tőle, hogy miféle OP-rendszerrel akarja az Intel ezt meghajtani, mivel, ha valami erőforrásigényes cucc lesz (ld WinXP, Longhorn...), akkor mekkora kapacitás marad a felhasználóknak, ha meg valami spéci karcsúsított, testreszabott Linux/Unix/BSD, akkor meg ki fogja támogatni? -
dabadab
titán
Az Apple-nel az OS X ota van multitask - az azelotti verziokban az volt, hogy kezzel lehetett kapcsolgatni, hogy melyik program fusson, raadasul memoria-vedelem se volt benne (ahogy amugy az Amigakon sem). Az akkori rendszereknek is megvoltak a maguk pozitiv pontjai, de multitask szempontbol a Win95 siman lenyomta.
(Aztan persze az OS X meg igazabol BSD, tehat ott mar nincsenek gondok ezzel) -
fanatic
aktív tag
''A PC-s világban nagyjából 10 éve került be a köztudatba ez a fogalom, a Windows ígérte nekünk ezt a csodát elsőként''
A UNIX már nem csinálta ezt korábban??? :F -
ebx
aktív tag
Az Intel mindenkit ki akar szorítani a piacról?
Úgy látszik, a mid level gépeket is PCvel helyettesítené. -
Tiggr
tag
Kedves HSNet! Igazad van, Amiga, ... tudott multitaskot a Windows előtt, az AS/400 meg régóta particionálható! A hírben azonban több helyen is kihangsúlyoztam, hogy PC-ről van szó! Ez pedig azt jelenti, hogy nem egy több (sokszor több 10) millió forintos midrange serverről (melyre egyébként most kell átültetnem egy Javas rendszert Webszerverrel, s erre igencsak sz@r, dehát nem is erre tervezték), sőt nem is egy halottnak tekinthető platformról van szó, hanem arról, amit ha bemész a boltba, pár százezer forintért a kezedbe nyomnak...
-
HiperG
addikt
Na nekem még mindig az a kérdésem, hogy:
-Elképzelhető-e, hogy azAMD a közeljövőben implentálja az SSE3-at...
-Visszaolvasva volt egy szerintem ql ötletem a socketes kártyákról...
:O:O:O:O -
engusz
veterán
válasz
Cathfaern #89 üzenetére
Tegyük fel, hogy van egy 2 Ghz-es processzorom, legolább 2 Gb rammal, és 4 db videókártyával (AGP + 3 PCI). Fut rajta egy WindowsXP. Ezen fut 3 db VMWare, 3 db Windows 2000-el. Esetleg megoldható, hogy mindegyik monitoron full képernyőn fussanak. De akkor hova dugom a plussz 3 billentyűzetet és egeret? Egyetlen megoldást látok rá. Talán USB. Ma már egy lapon 6-8 db USB(2) van. De akkor sem tudom, hogy miként lehetne rábírni ezt a fajta rendszert a normális, zökkenőmentes működésre.
-
engusz
veterán
Valószínüleg az elején nem lenne túl olcsó. De azt hiszem, hogy talán mindennel így van.
Itt is ugyanúgy mint pl egy notebook-nál meg kell majd fizetned, amit plusszba tud. Ugye notebook esetében a mobilitás, akkumlátor, kis alkatrészek... etc. Na itt is megfizeted a spec szolgáltatásokat, hardvert.
Nem kell minden házba/lakásba ilyen. Csak oda, ahol ilyen jellegű igény lenne/van rá, mint nálunk. -
hobizoli
nagyúr
Ez meg a P2 korszakban mukodott, egy PCI kartya volt gepben, az volt a masik gep. A PCWorld-ben volt (asszem) a cikk, de ugy sacc/kb 4 eve(!).
A topikrol szolo gepen sem egy hagyomanyos Win futna...na meg mennyi lenne egy ilyen 3-4-5 fele particionalhato gep? Mint 3-4-5 kulonallo? Akkor meg mi ertelme van...?
hobizoli -
HiperG
addikt
És elképzelhető, hogy a közeljövőben az AMD implentálja az SSE3-mat?
Vagy csak a K9-ben?:O -
-
Cathfaern
nagyúr
-
engusz
veterán
De arra, bőven elég, hogy a családban 2-3 ember egyszerre tudjon internetezni, kisebb játékokkal játszani vagy éppen videótelefonálni egymással. Vagy akár apuci éppen dolgozzon bent a dolgozószobájában. Nem kell megvenni ilyenkor azt a 2-3 gépet! Nincs mindenhol egy relatíve nagy doboz. Jönne a falból 3 db kábel. Vagy még annyi se! Én kifejezettem tudnám ezt itthon díjazni!
Persze, ha renderelni szeretnék vagy hardcore játékos lennék akkor ez a rendszer nem lenne nekem megoldás. -
JulWCZar
senior tag
Egon: na igen, az SSE3 support hiánya miatt AMD procikat nem lehet elmaradottnak nevezni, hiszen 1998 májusának végétől máig nem született 3DNow! implementes Pentium :)
HiperG: Az Intel jóval hamarabb megteheti hogy x86-64 kompatibilissé teszi a Prescottot mint hinnéd. Ugyanis amit az AMD évekig fejlesztett azt az I is megkapta a keretlicensz-szerződésük értelmében, így ''mindössze'' implementálnia kellene, de azt ne felejtsd el hogy az Intel ritkán ejti ki a konkurencia nevét (mintha nem létezne :) ), nem hogy még technológiát vegyen át tőle... :C -
marcee
addikt
de kérdezem én: a pH-fórumozók hány százaléka rendereltet folyamatosan a géppel?!?
A helyzet az, hogy persze nekemsem megy mindig 100% terhelésen a gép, de spec éjszakánként szinte mindig van mit számolnia. De nem ez a fontos: nem azért kell egy gépnek nagyságrendekkel gyorsabbnak lennie, mert állandóan renderel, hanem hogy ha ki kell valamit számolni azt gyorsan megtehesse.
(két napot csúsztam nemrég egy melóval, mert nem tervezetem be, hogy a vadi új gépemnek egy képkocka renderelése (lejjebbadott igényekkel) 3-6órát vesz igénybe. Ez már a tesztrenderek idején is erősen meglátszott és hátráltatta a munkát.)
Ergo: higgyétek már el, hogy nincs elég gyors gép, és soha nem is lesz!
(tekintve, hogy mindig jönnek - a példánál maradva - az újabb, jobb képminőséget nyújtó technológiák)
hobizoli eredeti kérdéséhez: ha már partitionálásnak hívják, én kapásból fix teljesítmény felosztásra gondoltam, így a két felhasználó nem zavarja egymást. -
Genialis
aktív tag
A topicindító linkben lévő pdf nem a Playstation3 processzoráról regél véletlenül?
-
engusz
veterán
Csendesebb lesz, mert 1 vagy 2 nagyobb méretű lassan forgó ventilátor fogja hűteni a CPU-t, VGA-t valamint ha úgy alakuk akkor a chipszetet is.
A jobban hűthetőség alatt arra gondolsz, hogy kisebb hőmérsékleti adatok érhetők-e el?
Porosodás szvsz mindíg is az adott helységtől függ. Nálam például nulla por van, míg az egyik barátomnál 2-3 Kg por van állandóan a gépébe. -
Chapell
aktív tag
Ez a BTX jól hangzik, főleg ez a riseres megoldásos videokari. Legalább nem évek kellenek majd a fejletteb technológiákra átálláshoz (serial ATA/PCI Express x16/PCI Express x1), mint ahogy az utóbbi 10-15 évben megszokhattuk.
-
phoenixke
tag
veszel egy 2 xeon procis (az már 4;) ) szervert a padlásra, teszel rá citrixet win2k szerver alá, anyunak apunak meg mindenkinek aki nem játszik csak vördől meg ilyenek adsz használt ósdi gépet és te még mindig nyugodtan játszhatsz a padláson miközben ők szörfölgetnek. vagy pedig, hogy olcsó legyen és legális linuxba a remote desktop oszt szasz.
-
Az Intel újra feltalálta a kereket... Mainframe-eken már évtizedek óta használják a processzorpartícionálást...
-
hobizoli
nagyúr
Maradjunk inkabb a topik eredeti temaja kozeleben, ha lehetne:U...
hobizoli -
HiperG
addikt
Naja...nem azt mondtam hogy studióba amd-t vegyél...
Én csak aszontam, hogy nem olyan szörnyű a helyzet...
De játéknál azért mást jelent a teljesítményt...
It két lehetőség van: jáccható teljesítménnyle fut-e avagy nem?
Jaés SSE3-ról annyit, hogy emlékezz vissza SSE2 mikor debütált...namost mégis ottartunk hogy nemsok progi támogatja...de gondolom azután hogy amd-be is bennelesz már mindenki arra fog fejleszteni... -
Egon
nagyúr
1. Egy kicsit többet nézhetnél teszteredményeket ezügyben, illetve látszik, hogy nem nagyon foglalkoztál még a témával. Egy videokódolás az esetek többségében nem percekig, hanem ÓRÁKIG szokott tartani. Namost. Ha ''csak'' 50%-kal gyorsabb A gép B gépnél ezügyben, az azt jelenti, hogy mondjuk 2 óra alatt lefut adott feladat A gépen, míg B gépen ugyanez a feladat 3 órát vesz igénybe (+ 1 óra). Ez egy tipikusan a gépet fullra terhelő procedúra, tehát egy órával kevesebbet prohardverezhetsz...:t
2. A Prescottban debütál az SSE3, tehát ilyen irányban továbbra is meglesz az AMD ''lemaradása'' (már ha ezt annak lehet nevezni). -
HiperG
addikt
Nem'ke'félni :)
Szal nem lesz gond többet az amd videokódolásával :)
Mért most van?
Izá mi olyan stresszes emberkék vagyunk, hogy mingyá rohanunk a bótba új gépet venni mert esetleg 2másodpercel tovább tartott a videokódolás mint a szomszéd srác p4-én!! JUUJ
namost ennek vége :t -
-
Egon
nagyúr
Passz. De hogy jön ez ide? Amit az Intel csinál, az mindig csak sz*r lehet, nemde?!? Videotömörítésben egyértelműen nyomja le az AMD-t, tehát akkor szóljuk le: ''senki sem tömörít videót otthon...''. Viszont az NB-SB relatíve kisebb sávszélt jól szóljuk le: elvégre otthon mindenki _egyszerre_ használja a gigabites hálókareszt, meg videót tömörít (hát mégis...), meg mondjuk a Doom3-at futtatja (az alfát persze)... Ez a cucc pont az ilyen többszálú felhasználást segítené elő, de hát ugye mostmár nemis nyerő egyszerre futtatni mindent azon a szerencsétlen gépen... Ehhh...
-
Egon
nagyúr
Ez egy jó kérdés. Amennyiben sikerül tovább fejleszteni a videokártyákat, és a T&L-hez hasonlóan, a képalkotás egyéb részei is a vga kompetenciájába tartoznak majd, úgy a processzorok teljesítménye nagyságrendekkel meghaladhatja a 3D-s játékok futtatásához szükséges minimális szintet (persze csak ha nem terhelik mással (pl mesterséges intelligencia) azt a szerencsétlen CPU-t...), így legalább a játék mellett mehet valami más is (ami azért eddig egy csúcsszuper game esetében nem igazán valósulhatott meg...). Persze a renderelésre ez nem nyújt megoldást, de kérdezem én: a pH-fórumozók hány százaléka rendereltet folyamatosan a géppel?!?
-
LukE
veterán
nem biztos, hogy késleltetik, 'csak' szerintük az ember ne akarjon semmit tuningolni, akkor mehet a proc/vid/ram 60 fokon nem árt neki. Ehez pedig nem kell olyan rettenetes légszállítás.
Persze valószínüleg szerintük nem is akarja a drága gépét 100%-os terheléssel futtatni a user, mert úgy egy ventillátor már ma is szépen meghalna egy jobb konfig húzás nélkül is. -
HiperG
addikt
És most aszongyák, hogy prescottban benne van a yamhill azaz a 64 bites támogatás...
Bár kétlem, hogy ez igaz lenne, az AMD-nek is évekbe került kifejleszteni az x86-64 et...megha igaz is lenne az önmagában nem hozna túl nagy sebességnövekedést...
Az Athlon 64 sebessége sem önmagában az x86-64 támogatásban rejlik -
shtml
őstag
Nem is arra gondolok, hogy hülyék terveznének az Intelnél. Csak hát épp elég példát láttunk épp az Inteltől arra, hogy marketing okokból késlelteti vagy megakadályozza egy fejlesztés átkerülését a ''kommersz'' szegmensbe. Elég csak arra gondolni, hogy pl. a HT már rég benne volt az alacsonyabb órajelű NW magos processzorokban is, csak éppen le volt tiltva. Nyilván azért, hogy ezzel is ''ösztönözze'' a vásárlót a 3.06 GHz-es processzor vásárlására. Szóval arra gondolok, hogy esetleg szántszándékkal nem a leghatékonyabb (noha szinte nem is drágább) megoldást alkalmazza a kommersz gépeknél, hogy a legjobbat megtarthassa a csúcsszervereknek.
Egyébként a heatpipe alkalmazása nem csökkenti a fejlődő hőt, így azt heatpipe esetén is ki kell szívni a házból. Ehhez meg CFM kell, ami zajjal jár: a légáramlásnak is hangja van, meg a ventilátornak is. Ráadásul én úgy emlékszem, hogy nem 12 centis ventilátor van a BTX ház elején.
Arra is gondolj, hogy egy jó, de nem csúcskategóriás CPU hűtőbordánál mekkora CFM-re van szükség a normális hűtéshez - még akkor is, ha egyenesen a ház oldalán keresztül szívja be a levegőt. Ugyanennyi CFM-et a BTX-nél is kell biztosítani, hacsak nem válik a heatpipe-os processzorhűtés a BTX szabvány szerves részévé... -
HiperG
addikt
válasz
CharlieDrop #31 üzenetére
Majd elolvasom csak most lusta vagyok hozzá és csak a képeket nézegettem meg :)
-
e-biza
őstag
válasz
CharlieDrop #32 üzenetére
úgy értem,hogy már legalább fél éves hir :)
-
e-biza
őstag
a hirröl jut eszembe egy másik oldalon az alábbi olvashato:
Az AMD kutatóinak olyan háromkapus tranzisztort sikerült kifejleszteniük, amelynek teljesítménye jelentősen meghaladja a korábban publikált megoldásokét, közölte tegnap a vállalat. A processzorgyártó silicon on insulator technológiát és nikkelszilicid kapuelektródát használt a tranzisztor kialakításakor.
Ez nem valami ösrégi hir? mint ha már lett volna errol szo itt phn -
CharlieDrop
veterán
válasz
CharlieDrop #24 üzenetére
sem helyett nem, megártott a 12 éves 3 puttonyos Tokai Aszu :)
-
HiperG
addikt
Egyiknek sem...
Bár utóbbi nemis igazán érdekel...
Inkább az érdekel, hogy a BTX megoládsa csnedes lesz-e...és kíváncsi vagyok az egész működésére...
Nekem pl az teccene hogy a videokártya nem merőleges lenne az alaplappal, hanem párhuzamos... és az egyik oldalán lennének a tűk...olyan lenne mint egy socketes proci csak picit nagyobb a memóriák miatt :) lenne rajta egy memória és a videokimenet az alaplap csatlakozóknál lenne kivezetve... -
CharlieDrop
veterán
Én csak szoftveres részről beszéltem, természetesen tudom, hogy hardveresen nincs megoldva, legalább is PC szinten sem. HT sem tökéletes, bár képes több szálú programfuttatásra, de ehhez megfelelően kell optimalizálni a programot, esetleg az OPrendszert, vagy rosszul tudom?:)
-
dshk
aktív tag
hát igen, hogy a windows lett volna az első pc-s multitask rendszer, annak még a fele se igaz, valszeg inkább az utolsó volt az akkor étezők közül.
-
válasz
CharlieDrop #19 üzenetére
Az időosztásos taszkkezelés arra jó, h ''összekeverjen'' neked 2 taszkot. Időt nem nyersz, párhuzamosság nincs, durván fogalmazva az összekeverés után fele olyan gyorsan fut le a két taszk ''együtt''.
Azért a HT és az új eljárások igazi párhuzamosságot biztosítanak valamilyen mértékben. Ez pedig, legalábbis PC-szinten, újdonság. -
HiperG
addikt
Én bevallom őszintén nem értettem a lényegét :)
Mindesetre biztos jó lesz :) -
engusz
veterán
Biztos vagyok benne, hogy az Intel-nél nem hülyék ültek le tervezni ezt a rendszert. Tehát Én bízom benne, hogy jó lesz!
Én csak szerverházaknál találkoztam ilyen megoldással. De, ha jól megfigyeled az egyik képet a cikkben, akkor láthatod, hogy itt maximum két ventillátor van. Egy fújja be a levegőt a csatornába, a másik pedig a végén szívja ki. A procin csak borda van. Elég lenne a VGA-ra is. Főleg, ha heat pipe-al gondolkodunk.
Szvsz nem melegítenék egymást az eszközök, mert gyorsan cserélődne a levegő! -
HSNet
aktív tag
És magát a csodát az IBM-mel közösen csinálta meg az MS (lásd még os/2 <--> Windows 3.x flame valamikor régről). Egyébbként kicsit nevetségesen hangzik de mind a Linux, mind az os/2 stabilabban futatja a nativ Win 16-os progikat mint a Windows 3, vagy 3.1.
Maga a multitaszk annyira újdonság volt, hogy pl az Amiga-k a kezdetektől, az Apple gépek is elég régről, tudták, sőt még az Atrari-k ra is volt multitask rendszer (MultiTOS kb 92-ből, és MiNT valamikor 89-körültől...). És most csak az otthoni/irodai felhsználásra szánt akkori cuccokat nézzük, és azokból is csak a grafikus felületű, ablakezelővel is ellátottakat.... -
shtml
őstag
Hát, a fene tudja. Végigolvastam az írást, de nekem nagyon nem tetszik, hogy a processzor hőjét simán befújja a házba. Egy 100+ wattot disszipáló processzornál ez nem éppen hasznos, főleg úgy nem, hogy ezzel az előmelegített levegővel akarják hűteni a videókártyát.
A vicces az, hogy már ma léteznek olyan megoldások (nem moddolások!), hogy a processzorra kívülről ráfújt és felmelegedett levegő egy külön légcsatornán el is hagyja a házat. Ehhez persze kellene egy újabb ventilátor a ház belsejének hűtéséhez, de ez így sokkal korrektebb lenne. -
steveetm
őstag
Őszintén szólva engem ez zavar a legjobban:
''Windows ígérte nekünk ezt a csodát elsőként''
Szóval mikor látta hogy ilyet mindenki tud rajta kívül, akkor megcsinálta ő is:)
Üdv.: steveetm -
HSNet
aktív tag
Nagyszerű. Még 10-15 év és a pc-s hardverek és operációs rendszerek is tudni fogják azt (kicsit ugyan kicsiben, meg kicsit ugyan butábban), amit az AS400 már legalább 10-15 éve tud (de szerintem a többi hasonló kaliberü nem pc cucc is, bár azokat még kevésbé ismerem). Én már csak arra lennék kiváncsi, hogy akkor az IBM/SUN/stb. hol fog tartani akkora ;]
(no flame, tényleg örülök neki, de az újdonság meglelpő erején kicsit ront, hogy máshol ez nem kiemelkedő új feature, hanem kismillió éve használt dolog) -
e-biza
őstag
érdekes,hogy már a kezükben van de még nem adják ki. miért?
-
engusz
veterán
Óriási technológiák vannak az Intel kezében. És biztos vagyok benne, hogy győzni is fogja pénzelni ezeket.
Hozott pár érdekes dolgot az ide IDF. Nekem legjobban a ATX utódja a BTX tetszett! Elég jó megoldásnak tűnik!
[L]http://www.anandtech.com/showdoc.html?i=1876[/L] -
A particionálás fontosságát/lényegét legalábbis jól bemutatja.
-
[L]ftp://ftp.cs.utexas.edu/pub/dburger/papers/ISCA03_trips.pdf[/L]
Mindenféle kérdezősködés megelőzése érdekében tessék ezt elolvasni, legalábbis az elejét.
Aktív témák
Hirdetés
ph Particionálás, avagy ami a Hyper-Threading után vár ránk.
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS B450 R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080 Ti 11GB ASUS GT 301 FSP 700W
- Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest