- Milyen egeret válasszak?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Hisense LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
Új hozzászólás Aktív témák
-
VaniliásRönk
nagyúr
Van egy 5 éves IBM Travelstar 2.5''-os HDD-m, a noti amortizációja óta külső USB-s keretben, és így is kierőszakol magából 18MB/s-ot, nehogy egy mai 8MB cache-es noti HDD ne tudna legalább harmincegynéhányat?
Egyébként érdekesek ezek az erdmények (ilyen HDD-m van (16MB cache-es): Maxtor Diamondmax 10 no NCQ (250 GB SATA) - 65.3MB/s), nekem 44MB/s-nál többet még sem sikerült elérnem 2 HDD között nagy fájlok másolásánál sem. -
LordX
veterán
válasz
waterman_ #47 üzenetére
Ezt nem lehet megoldani hardveresen vezérleni. Pont arról szól a cucc, hogy statisztikát készít az OS, hogy milyen fájlokat használsz gyakran, és azokat kell oda tenni. hardveresen ilyen statisztikát az életben nem csinálsz.
Egyébként nem kell hozzá driver. Ez egy standard flash meghajtó, mint amivel mindenki rohangászik pendrive néven (max beépítbe a vinyóba a la Samsung. Vagy az alaplapra a la Robson). Linux alatt használhatod ugyanúgy meghajtóként. (Meg Vista alatt is, ha kikapcsolod a fícsört..) -
LordX
veterán
válasz
VaniliásRönk #35 üzenetére
Van egy notebookom meg egy nagyon hasonló teljesítményű asztali gépem: Asztali: A64 3000+, 1GB RAM, X700 Pro. Laptop: Turion TL-50 X2, 1GB RAM, GF7400. A proci sebessége ugyanaz (ua az órajel!), memória sebessége ugyanaz (csak DDR vs DDR2), VGA nem számít asztalon. Namost a laptopban egy jóféle 5400-as WD vinyó van (laptopban jónak számít..), az asztaliban egy Samsung (azaz kategóriájában a leglassabb! Látsd storagereview.com) 7200-as. A laptop olyan kib@szott lassan tölt be bármit, annyit kerreg a vinyó, hogy lepetézek... Vettem egy 2gigás SD kártyát, és permanensen betettem a kártyaolvasójába, Vistában bekapcsoltam ezt az izét rá, és ég és föld a különbség sebességre.. Úgyhogy nagyon is van ezeknek létjogosultsága.
-
waterman_
aktív tag
nekem sem tetszik ez a megoldás. újabb driver, újabb dolog, ami besz*rhat. a neve is olyan mint egy power rangerses szuper-multi-rúgás neve lenne.
személy szerint sokkalta értelmesebbnek tartanám, ha a gyakran használt fileokat nem külön tárakba pakolnánk, hanem mint pl a samsung féle flasht a winyóba elven, egy az egyben rábíznánk a vezérlését a winyóra. így a gyorsítás pl linux alatt is menne, ha elfogynak a működőképes flash memória blokkok, akkor meg még mindig elviszi az egészet a winyó. -
polip
addikt
válasz
VaniliásRönk #45 üzenetére
nem, nem használtam, de nem is akarok meggyőzni senkit arról, hogy ez egy eleve halálra ítélt dolog, annyit írtam, hogy a külhoni fórumok jobban kivesézték a dolgot, és működő dolog...
-
polip
addikt
válasz
VaniliásRönk #41 üzenetére
persze, véleményed lehet...nem is ez a baj!
inkább az a kérdés merül fel bennem, mennyire megalapozott a véleményed?
ugyanis tényleg egy olyan dologról alkotsz véleményt, amit az életedben nem láttál, nem próbáltál, csak olvastál róla valahol, neadjisten épp olyan ember tollából aki épp ennyi ''tapasztalattal'' rendelkezik a témával kapcsolatban, mint te -
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
Macilaci457 #42 üzenetére
Már most sem drága, 70Ft/GB az nem túl sok...
az előállítás nem nagyon lesz olcsóbb, a HDD-k precíziós alkatrészei azért nem filléres cuccok, drága anyagok, drága szerszámok, drága berendezések, stb., főleg ha megpróbálják 10000RPM-re növelni a fordulatszámot, az elég jelentősen megdrágítja az előállítást, nem véletlen hogy a WD picit többet kér a Raptorért, mint a sima 7200-es HDD-iért...
-
Macilaci457
őstag
válasz
VaniliásRönk #39 üzenetére
Azért az, hogy nem tudják hova fajleszteni, kb azt is jelenti, hogy a jelenlegi technikát egyre olcsóbb lesz előállítani. Mint láttuk, fejlesztik a biztonságot is. Valamit ki kell találniuk, jogos. De legalább olcsó lesz. Az is valami.
-
polip
addikt
válasz
VaniliásRönk #39 üzenetére
rendben...
s te - mint próféta - előre eltemetsz egy olyan technológiát, amit csak képen láttál illetve olcvastál róla? sajátos felfogás -
VaniliásRönk
nagyúr
Elég sok elképzelés bukott már meg, pedig azokat is nagyon jól képzett mérnökök fejlesztették ki sok-sok pénzért, szóval csak azért mert az Inteltől jön a kezdeményezés, még nem spanyol viasz.
Nem tudom rémlenek-e olyan dolgok, mint az ITX vagy a PPU, csak hogy 1-2 ''nagy durranást'' említsek az utóbbi időből.
Macilaci457, ByB: Az hogy évtizedek alatt beivódott dolgok lassan kopnak ki, az nem azt jelenti hogy a többség még ma is 720-as lemezről bootolja a DOS 6.22-t, és CD-re archiválja a 2-3 CD méretű ''audióvizuális biztonsági másolatait''... a HDD-k paramétereit már nem tudják hova javítani, egy olyan technológia amiben nincs több lehetőség már csak azért is halálra van ítélve, mert ha nem kezdik el a következőt fejleszteni a gyártók, akkor egyszer csak azon kapják magukat, hogy a konkurencia lekörözte őket és lassan kérhetik a csődvédelmet, mert nincs a kezükben a fennmaradáshoz szükséges új technológia, nincs gazdaságosan eladható termékük.
Szerintem épp elég példát láttunk már erre is. -
polip
addikt
válasz
nincs létjogosultsága?
minden bizonnyal elég remek a rálátásod az informatikai piac szegmenseire...
vajom miért nem téged alkalmaz az Intel vagy bárki a hosszabtávú üzleti stratégiáinak kidolgozásakor?
kipróbáltad már valaha ezt a szerencsétlen robsont? vagy csak olvastál róla?
miért mondasz róla vélemény, hisz még csak max képen láttad?
na mindegy...
béke.. -
Macilaci457
őstag
válasz
Szerintem eleve nincs létjogosultsága,
De ha már két-három éve minden notebook része lenne, nem lenne rossz.
a dolgok jelenlegi állása mellett a HDD-ket néhány év múlva teljes egészében a flash alapú tárolók fogják váltani.
Szerintem ez abszolút ki van zárva. Ez olyan mint ha azt mondanád, hogy CD-t se lehet kapni a boltban, amióta van DVD, és különben is tök olcsó, mindenki azt használja.
A notebookoknak is megvan az ''asztali'' változatuk (böhöm nagy, nehéz, 20 percig megy akksiról, de legalább jó drága) ki a fene fog flash drive-okat használni ott, ahol ez feltétlenül nem indokolt?
Forint per Gigabyte viszonylatban pedig olcsóbb lett a flash, de ha azt vizsgáljuk, hogy milyen arányban csökkent az ár-kapacitás viszonya a HDD-knek, van egy olyan érzésem, hogy még jópár évtizedig nem ér a közelébe sem a flash.
Szerintem majd kb a 25. században akkor válthatná le a teljesen elektronikus adattároló a HDD-t, ha olcsóbb lenne előállítani őket mint mechanikus alkatrészeket gyártani (motor, csapágy, stb...) -
ByB
addikt
válasz
''Szerintem eleve nincs létjogosultsága, mert a dolgok jelenlegi állása mellett a HDD-ket néhány év múlva teljes egészében a flash alapú tárolók fogják váltani.'' - Ma egy számtech boltban előttem, egy csomag floppyt vásároltak...
-
VaniliásRönk
nagyúr
TTS kollégának van ez a nagyon szellemes aláírása ha jól rémlik. Az ő szájából különösen hiteles.
Itt nem is az árral vitatkoznak a legtöbben, persze tudom ezzel a ''csóró vagy'' benyögéssel a legkönnyebb leszerelni a népet.
Az a zavaró, hogy egyrészt nem csökkenti érezhetően a fogyasztást, lévén az egyik legkisebb fogyasztású alkatrész a HDD, amit nem is helyettesít, másrészt a sebességet sem nőveli olyan eszeveszetten, 20% a Windows felállásából indiferens, az 50% programindulásnál meg szintén ritkán jelentős, kevés program van ami a HDD ''sebessége'' miatt tölt zavaróan sokat, játékkal tesztelni egy notiba szánt technológiát meg hát hmm...
Szerintem eleve nincs létjogosultsága, mert a dolgok jelenlegi állása mellett a HDD-ket néhány év múlva teljes egészében a flash alapú tárolók fogják váltani. Ugyan a HDD-k elérték az 1TB-ot, de 4-5 tányérral, ilyet meg max. a hőskorban lehetett látni, és vertikális adattárolás ide vagy oda, nem nagyon tudják már hova növelni az adatsűrűséget és a sebességet.
-
LordX
veterán
Nem tudom most hirtelen mi a neve a Vista ilyen fícsörének, de ez arról szól, hogy a flash-ben újraindításkor is bent maradnak a gyakorta használt fájlok, ezért gyorsítja a rendszerindítást is. Szóval ha már 1x elindítottad a játékot, akkor újraindítás után is gyorsabb lesz a töltés, hacsak nem nyúlsz hozzá 2 hónapig, vagy cseréled ki a flash-t.
Tessék kipróbálni USBs flashdrive-al. -
LordX
veterán
Mindenki aki fikázza:
Legalább rendelkezzetek minimális tudással, mit jelent az, hogy swap, meg cache, utána fikázzátok, mert süt rólatok a hülyeség.
Nem swapnak van, cache-nek. Nem arra van, hogy kiváltsa a vinyót, ezért elég pl. a Samsung vinyóba épített 256 megás verziója. Nem azért kell a Vista, mert az az egyetlen OS, aminek ez kell, mert fele olyan gyors, mint az XP (BTW: Ha már lemezműveleteknél tartunk: Vistában van prioriásos IO, XP-ben nincs. Ha van valami ami a háttérben darálja a vinyót, XP alatt megöli a gépet, Vista alatt nem), azért kell a Vista, mert az az egyetlen (Windows) OS, ami támogatja.
Kinek is az aláírása, hogy ''Ne fikázz! Nem kell megvenni, nem neked készült.''? -
-
frodo
csendes tag
válasz
VaniliásRönk #30 üzenetére
Üdv,
Miért nem próbáljátok ki a DVDIdle nevű progit, az pontosan ezt csinálja... A DVD olvasó sem fog állandóan pörögni, az akksi időből sem vesz el annyit és az élettartama is nő. -
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
Macilaci457 #27 üzenetére
Jó kérdés, csak az ''baj'', hogy ilyen szempontból még a M$-ot sem lehet fikázni, mert még így is az XP az egyik legenergiatakarékosabb oprendszer.
Egyébként amit mondasz nem kéne feltétlenül az oprendszernek tudnia (legalábbis az ODD esetében), elég lenne ha a lejátszónak lenne annyi ''esze'', hogy szép csendben a megadott sebességgel betölti a videót a megadott méretű cache-be, aztán amíg el nem fogy leállítja a ROM-ot... -
azbest
félisten
nem olvastam azt a tesztet... de simán lehet ''csalni'' vele...
ha egy programot betöltök -> kilépek -> újra elindítom... másodjára sokkal gyorsabban tölt be mert a win beswappelte a fájljait.
Ha újraindítás után frissen indítják el mindkettőn, akkor valsz nem nagy különbség lehet, mert a flash esetében is a winyóról jön az adat (ami a leglassabb eszköz)... ha meg driver szinten nézik mik a gyakran indított dolgok és azt tölti be előre a flashre, akkor esetleg gyorsabb... de csak ha egy két programot használ (egész winyó nem lehet a flashen.. ha olyan kell ami nincs a gyorsítóban akkor a lassú winyó dolgozik)...
Valószínűleg a rendszermemóriában is meg lehet szoftveresen valósítani ezt .. szerintem.
Egy előnye lehet a renszermemóriás gyorsítással szemben... hogy ha áramszünet van akkor nem biztos hogy elveszik az adat (pl gyorsítóban lévő dokumentum)... de szerencsésebb ssd-gyorsítót a winyóban használni nem külön... és akkor a winyó kezelheti az ilyen dolgokat.
[Szerkesztve] -
Macilaci457
őstag
Gyorsítás, meg flash memóriák, stb....
mi lenne, ha inkább rendes oprendszer állna a hardver felett?
Úgy értem energiatakarékosság példájául én még sosem láttam, hogy a laptopomon az XP lekapcsolta volna a winyót szövegszerkesztés közben. Vagy mondjuk stream hallgatás-nézés közben, ami netről jön, nem a winyóról.
Mindezt 2Gb RAM mellett, kikapcsolt page fájl-al.
Először is ezt kellene megoldani. Takarékos filmnézésre pl elképzelem, hogy a CD-ről azt a 750Mb-ot behúzza a RAM-ba a rendszer szépen lassan, aztán leállítja a CD olvasót, és a winyót, és nyugodtan végignézhetném a filmet, mellesleg zaj nélkül. Mondjuk opcionálisan, mert nem tudhatja, hogy végig akarom-e nézni azt a videó fájlt, de ha mondjuk be lehetne kapcsolni... -
Pufokaboka
tag
válasz
macilaci78 #23 üzenetére
Ej, bárcsak már a 160 GB-os flash vinyóknál tartanánk! Sajna még a szükséges 80 GB is álom egyelőre!
-
Szerintem ez nem ér lószart se, mert kicsi a kapacitása. Sokkal nagyobb áttörés a FLASH alapú HDD, amit a Samsung már ezerrel gyárt. Ezek tényleg nagyban javíthatnak fogyasztáson és sebességen.
-
rdi
veterán
lehet, hogy hülyeség, de miért nem lehet ezeket picimacis csatin is elkészíteni?
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Pufokaboka #11 üzenetére
Igen, ezzel lehet csinálni a 160GB-os notivinyóból 160GB-os SSD-t a notiba, aminek a franc se meri megmondani, mekkora lesz a gyorsítótára. Persze lesz ez így lassabb is, mert minek integrálják össze az értelmes kapacitású flast és a nagy kapacitású HDD-t? Mert ugye 160GB minek notiba, minek munkára, de ez egy másik vita....
-
Pufokaboka
tag
válasz
VaniliásRönk #18 üzenetére
''CPU/VGA úgyis bepuszilja az aksit.'' persze 90%ban, én is ezt írtam
Nézzük, a vinyó 1 W-ot eszik üresjáratban, a fash meg közel 0-t. Ez ugye a meghatározó, mert zabálja az üzemidőt. De, ha dolgozni kell, a flash akkor is kevesebbet eszik. Ha ehez hozzáteszed, hogy már a mai ssd-k is 70Mb/s-nál járnak, akkor, a szekvenciális olvasás-, írárra, van egy 2x szorzód, erre még átlagos használat/seek mellet rájön akár egy 5,10-es is. Vagyis kevesebbet fog időben dolgozni = kevesebb fogyasztás). Már egy nagyobb doksin is dolgozik sokat a vinyó, de pl szoft fejlesztésnél pláne. Egyszóval biztos jók ezek a cuccok és még az aksit is kíméli (bár ez reálisan 5-10% körüli + üzemidő lehet csupán) -
erdoke
titán
válasz
VaniliásRönk #18 üzenetére
Másfél hónap, és itt vannak ezek a notik. Letesztelik, megnézzük, és majd eldöntjük az ár alapján, hogy megéri-e bárkinek is.
-
erdoke
titán
válasz
VaniliásRönk #15 üzenetére
Talán azért, mert nem tegnapelőtt készült az a teszt?
-
Ste
addikt
''Az Intel szerint ez optimális esetben nagyjából 20 százalékkal gyorsabb rendszerbetöltődést és kétszer gyorsabb programbetöltést eredményezhet.''
húha
a cikk második felével kapcsolatban meg inkább ramot teszek a notiba és a gépbe mint ilyen kütyüt
ennek sem lesz hosszú az élettartama -
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
Pufokaboka #16 üzenetére
Szövegszerkesztés közben a HDD sem fogyaszt ennyit (és inkább 1W körül van a fogyasztásuk), nem mellesleg munka közben egy normális méretű flash tárolónak is van fogyasztása (és az esetek többségében párhuzamosan működnek). Ha összességében nézzük az elért eredményt, akkor egyáltalán nem éri meg.
Főleg olyan gépen aminél számít az üzemidő, nem fogsz erőforrásigényes programokat használni (vagyis nem nagyon van mit gyorsítani), mert akkor a CPU/VGA úgyis bepuszilja az aksit. -
venember83
nagyúr
válasz
Nem volt nekik raktaron c2d, ugy kapkodjak az emberek, h nem tudnak eleget gyartani belole, ezt igazan megerthetned
-
Pufokaboka
tag
válasz
A HDD azért a maga 1,5 W-jával kb 10%-át adja egy mai noti fogyasztásának, ami azért nem kuyta....
-
VaniliásRönk
nagyúr
Ez is csak parasztvakítás. Vajon miért nem kórón teszteltek?
Segítek, azon nem lett volna ekkora a difi.
Eleve kérdéseket vet fel, hogy miért 955-ös alá tolták be, mikor ez elvileg a ''Centrino Platform'' része...
(Egyébként az sem világos, hogy miért a most már rivális AMD VGA-ival teszteltek egy ''dövéjiccmínttubípléjd'' stuffot.)
Másrészt az a nagyon nagy előnye, hogy csökkenti a notik fogyasztását...Megsúgom egy HDD fogyasztása kutyaf*sza a CPU, az alaplap meg a(z int.) VGA fogyasztásához képest.
-
polip
addikt
működik ám ez a valóságban elég jól...olvasgassatok külhoni fórumokat, ott már jobban kivesézték a cuccost...
íme:
In the Real World
Synthetic benchmarks are all well and good, but Intel also demonstrated how Robson might perform in a real-world scenario. During the Digital Home Keynote, two gamers loaded up Battlefield 2. Both were systems equipped with Pentium 955 Extreme Edition CPUs and ATI CrossFire X1900s. One system implemented Robson, the other was stock.
The system with Robson booted Battlefield 2 and loaded the level nearly 30 seconds ahead of the standard system. While it's not quite the competitive advantage for gamers that the demo suggested, imagine working with large Photoshop files, 3ds max or other applications with large memory footprints that swap a lot of data to disk. Or imagine substantially faster bootup into the operating system. All of these seem pretty attractive.
stb...
szal azért nem rossz cucc ám ez.... -
Én egy Dell D600-at használok, ami nem egy mai model ugye, és hidd el, nem a bootolásnál lassú...
Hanem az 5400-es ''vénvinyó'' miatt meg a kevés RAM miatt. Kollegámnak dettó D600-a van csak benne 7200-es vinyóanyó és dupla RAM aza 1 giga. Egy ilyen kis kütyü érdemleges, emberileg észrevehető gyorsulást kétlem hogy tudna produkálni. Persze böncsinzenmárkokkal lehet, hogy több pontot fog kapni, de a felhasználó nem hinném, hogy ez alapján venne bármit is.
Üdv,
Vikthor -
Pufokaboka
tag
Jól értem, hogy egy ilyen kütyünke egy SSD mellett semmi értelme? Fura ez a párhuzamosnak látszó, ám mégis ugyan arra a megoldásra épülő ''fejlődés'', pláne, hogy már most is elérhető mindez Vistával egy szabvány pendrive segítségével (igaz az a rendszer betöltődésén nem segít). Persze értem én, hogy ezt jól el lehet adni, meg dobálózni a 20%-okkal, de szerintem a notik mai legfőbb visszafogója a hdd, erre pedig megnyugtató megoldást csak valami rendes, gyors ssd adhat, ami egyben nyugdíjazza az össze töbi flashmemória alapú bohóckodást is.
-
Renwick
őstag
Nem értem a fikázást, végre egy értelmes fejlesztés noteszgépfronton, aztán meg jól lehurrogja a nép. Előbb tényleg várjuk meg mennyibe kerül, meg mennyire használható, aztán jöhet a verdikt...
üdv
R. -
''és kétszer gyorsabb programbetöltést eredményezhet.'' Igen, -het! De ez nem biztos egyáltalán. Ez kb olyan, hogy vegyél egy intel feliratú fémtöböt és rakd a számítógéped mellé, mert gyorsabb lesz. De akkor már rögtön aranyból, hogy sokba kerüljön.
Üdv,
Vikthor -
törölt tag
válasz
venember83 #6 üzenetére
Főleg, hogy a franc vált ezért vistára
-
sTERNI
senior tag
<Intel22> : Hali! Srácok, írjátok már jó nagyra, böhömre azt az oprendszert, amit faragtok, mert az egyik mérnökünknek akadt egy jó ötlete, valami gyorsítókártya vagy mi a szösz.
<MS_AFK>: Elég nehéz még több lassú és használhatatlan funkciót kitalálni, de majd megpróbáljuk.
<Intel22> : Ok! Ja, és küldjetek már egy pár ezer vista ready cimkét is hozzájuk. Köszi!
szerk : -=Lord Tom=- , már jön az L3 is, ne hagyd ki
[Szerkesztve] -
-=Lord Tom=-
senior tag
Szóval ez most a pagefájl lesz tehát a RAM után fog ide pakolni?
(Úgyértem: L1 cache - L2 cache - RAM - (TurboDrive) - Vincsi) -
cannibal
senior tag
Akkor ezt most egy asztaligép alaplapjába is beleállithatom? Hamár pcie1x.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
ph A fájlműveleteket felgyorsító bővítőkártya az új Centrino platform opcionális komponenseként kerülhet a notebookokba.
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen egeret válasszak?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ukrajnai háború
- Óvodások homokozója
- Suzuki topik
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- További aktív témák...
- HP dokkolók / TPA-B01 / EliteG3 / ZThunderbolt dock3
- HP 14s-dq0xxx /N4020/4/64ssd/14/HD/HU
- Dell Precision 7710 / i7 6820 HQ / 32GB DDR4 / M4000 / 17.3 FHD / 512GB SSD
- Lenovo ThinkPad P50 / i7 6820HQ 32GB DDR4 / 256GB SSD / 15.6 FullHD
- HP ZBook Fury 15 G7 Workstation notebook / i9 10885H / 64GB DDR4 / T2000 / 1TB Nvme
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S22 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest