Új hozzászólás Aktív témák
-
moonman
titán
-
wassermann
addikt
válasz Don Vittorio #178 üzenetére
Hahó Don, mi a helyzet?
-
Don Vittorio
őstag
válasz wassermann #173 üzenetére
Már fent van a szoftver, a WinXP-CD már oda van téve a gép mellé. Este megcsinálom, oszt referálok.
40 éve csillagász akartam lenni, de kiderült, hogy színtévesztő vagyok, így nem lehettem. Az élet furcsa fintora és öröme is egyszerre, hogy mióta emberi lelkekkel és tudatokkal foglalkozom, megtaláltam a sötétségnek azt a fokát, amit csillagászként sose tudtam volna testközelből tanulmányozni.
-
xedos
addikt
Hát igen! Bár ha megnézzük az árat és a teljesítményt -egy hasonló kategóriás notebookhoz, akkor már nem is vészes!!!!
iMac 17'' 360.000Ft
iMac 20'' 460.000Ft
Igaz ezekben még csak 512M RAM van... nekem azt ajánlották, hogy 2Gbyteor rakjak bele... Szerintem elég lesz 1 is!
Sajna a 20'' ár-érték aránya jobb! -
xedos
addikt
Én voltam egy MAC-es boltban probálgatni...
Azóta árulom a notimat és a TFT-met!!!
Nekem egy iMac kell!!!!!! Szerelem eslő látásra!
Ugyanakkor a dolgaim nagy része pótolható OSX alatt. Így csak néhány alkalmazás
miatt kell az XP-t felrakni. -
biker
nagyúr
minden megy, kivéve az integrált iSight-ot
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
wassermann
addikt
Valaki nem tenné meg, hogy kipróbálja egy Inteles MAC-en az XP-t? - most már tényleg, főleg az érdekelne, hogy teljesértékű PC-ként viselkedik-e, használhatóak-e XP alól a perifériái. USB2.0, FIREWIRE, HANG, Sok gombos egerentyű stb. -
wassermann
addikt
-
gliskard
senior tag
azért a G4 nem olyan rossz arhitektura... szerintem.
sok esetben a G5 (nem dual 1,8GHz) teljesitményben szinte csak az orajel és a gyorsabb busz töbletét hozta, néha még azt sem... Gépi kódban nem vagyok otthon, de a ppc forumokon párszor szidták a G5-öt amiért némely utasitást a G4-essel ellentétben nem egy ciklus alatt hajtott végre...
Persze, ha a laptop fronton is lett volna használható G5 alapja az Apple-nek, akkor elöbb-utóbb erre optimalizálnak és nem a G3/G4-re. Persze, ha... mert akkor talán nem váltottak volna intel-re...
Az AV pedig sok esetben kihasználatlan maradt a visszafelé kompatibilitás miatt...
mellesleg kiváncsi lennék, hogy a win alatt a programok hány százaléka van SSE1-nél magasabbra optimalizálva... Erröl tud valaki infót? -
X-COM
nagyúr
azért átlagnál komolyabban foglalatoskodom windows biztonsággal, igen windowsnál is vannak multiple bejegyzések, osx-nél több ilyen van és több bulletin is szerepel általában bennük, most igazából nincs kedvem összklikkelgetni, hogy darabban mennyi.
Az összes unpatched hiba taglalásába nem kívánok belemenni, de volt köztük olyan, amit nem sikerült reprodukálni, ill. vannak olyanok, amelyek annyira jelentéktelenek, hogy vagy csak sp-ben kerülnek javításra, vagy csak következő változatban.
Amúgy, ha itt tartunk, osx esetén gyakrabban fordul elő, hogy a hibajavítás kiadásakor kerül csak nyilvánosságra maga a hiba is. (pölö ezért is van több ''multiple vulnerabilities'' bejegyzés)
szal ebben még mindig nem látok semmi meggyőzőt az osx betonbiztonsága felől.Blog:http://ikszkom.freeblog.hu RSS:http://ikszkom.freeblog.hu/rss.xml http://live.xbox.com/member/ikszkom
-
biker
nagyúr
leginkább azt, hogy a winXP 113 jelentett hibájából (ami ugyanúgy lehet többszálú mint osx-en) 21% UNPATCHED, gyönyörű piros X -el van jelölve mind.
ugyanez ugyanígy latest updated OSX-nél 0%
mondjuk kezdésnek ennyi, ha mélyebben nem akarsz belemenni
hiába frissíted, ha nincs mivel
[Szerkesztve]Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
X-COM
nagyúr
ebből egyébként mit kéne látni? osx-nél elég gyakori, hogy az apple 10+ javításokat zsúfol egy csomagba, és ha megnézem ezeket a ''multiple vulnerabilities'' címszó alatt (amit a secunia az összes advisory között csak 1db-ként számol) futó bejegyzéseket azért találni bőven pölö ''code execution-t''.
Persze a windows-nál is van ilyen, de engem ez a secunia lista nem győzött meg semmiről, frissíteni a windowst is lehet.Blog:http://ikszkom.freeblog.hu RSS:http://ikszkom.freeblog.hu/rss.xml http://live.xbox.com/member/ikszkom
-
gliskard
senior tag
a keresz platformos fejlesztésre jó példa az Adobe és a Macromedia mind a kettö Win és Mac platformra egyaránt ''kénytelen'' elkésziteni a termékeit. Ennek az ''eredményessége'' néha látványos, néha nem. Például a flash player mac-en nagyon sokáig csapnivaló volt, most sem az igazi a win-nel összehasonlitva, de sokat javult.
Az intel-re váltás miatt a fejlesztök hasonló gondokkal küzdenek mint amikor a 68xxx/PPC váltás lezajlott. Az Adobe eddig nem az Apple által ''ajánlott'' saját xcode fejlesztö környezetet használta, (egyes cikkek szerint szidták csöppet...) e-miatt nem tudja olyan gyorsan prezentálni az univerzális (ppc/x86) binárisokat mint ahogyan az annak idején az apple marketing gépezete hirdette...
Majd csak a CS3 lesz univerzális (ebböl kifolyólag a photoshop teszteket tessék körültekintéssel kezelni, mert azok realtime emulációval futnak) PPC és X86 procikon nativan futó.
Az adobe eleve nem optimalizálta agyonra a mac-es progijait, gondolom az MMX/SSEx is csak módjával támogatotthiszen ezeknek futni kell az egész PPC családon igy a G5-ös lehetöségeit messze nem aknázták ki. Persze ez gondolom nem csak rájuk igaz, hanem mindenki másra is, bele értve az apple-t is. Igy G5 (és lehet, hogy a G4) tényleges teljesitménye - optimalizált kód esetén - valoszinüleg komolyabb mint amit lehetöségünk volt megtapasztalni...
...milyen jó is lenne ha az adobe portolná a CS csomagot linux-ra és turnának mellé egy jó font kezelöt ami legalább olyan mint a Linotype FontExplorer X az osx-en...
[Szerkesztve] -
biker
nagyúr
nézd. elég komolyan utána szoktam olvasni a sebezhetőségeknek, és ezért tudom, miért röhögök azon, hogy ''széthekkelik'' meg ''törik mint a ropit''.
Igen, volt ilyen cikk is, vezető HW portálon, hogy 144 biztonsági hibát javít az új update, aztán kiderült, hogy abból 100 legalább nem biztonsági hiba, a maradékból 40 alacsony veszélyezettésű, és 3közepes, 1 meg magas.
és be is foltozták.
És nem dőlök be olyan cégek állításainak (symantec, mcaffe) akik azért, hogy fogyjon a maces vírusírtó, rémísztgetik a népet, mert tudom, hogy a maces vírusírtójuk adatbázisában mi van (180ezer wines kártevő minta, meg 50db mac-es kártevő minta, maiből 45 nem képes fertőzni 10.4.x rendszeren már, csak régebbin ha nincs update)
ellenben hiszek a secunia listáinak, amit mellékelek:
Win XP prof: http://secunia.com/product/22/
XP home: http://secunia.com/product/16/
OS X: http://secunia.com/product/96/
FreeBSD: http://secunia.com/product/6778/
Linux kernel 2.6: http://secunia.com/product/2719/
ők egy olyan cég, akik tényleg függetlenül készítenek listát minden rendszerről minden jelzést figyelembe véve, és nem érdekük semmilyen védelmi terméket árulni, vagy más céget becsmérelni.
Olvasd át kérlek a jelentéseket, és gondolkozz el, mielőtt újabb támadást intézel.
Köszönöm.Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
wassermann
addikt
Intel platform - nagyon úgy tűnik, hogy ez a korábban használt procik zsákutcájának köszönhető szükségszerű kényszerpálya.
De jó üzleti fogás is abból a szempontból, hogy a sznob vagy csúcsdizájnra hajtó gazdag vásárlói réteg vehet a Windows-a alá pl MACmini-t - sajnos csak nekünk itt európa keleti felén visszatartóerő az ára.
[Szerkesztve] -
FTeR
addikt
mint írtam, mindenre van példa. az számít, h mi a jellemző. és megintcsak: az, h az egyiknek megéri valami, nem jelenti azt, h a másik is így van vele.
az a helyzet, h a novell-nek eleve nem is éri meg másként, mivel a piacuk pont a platformok közötti ütköző felületet fedi le.
emellett én különbséget tennék még azok között is, akik elsősorban linuxra fejlesztenek és a nagyobb piac reményében winre is portolnak -ez logikus lépés. az ff sem érte volna el a 10+%-ot, ha a linuxon marad. mert ha linuxon mindenki ff-et is használna, akkor sem tudta volna túllépni a 3%ot. (és csak azért ff, mert más alkalmazásnak nem ismerem a piaci részesedését).- és azok között, akiknak a win az elsődleges platform és egyszeri munkával lefedik a piac 90%át és mondjuk 1,5-2x annyi mukával további 3%ot.
[Szerkesztve] -
FTeR
addikt
nem példálózztam veled, csak a vita alakulásának történetére hivatkoztam.
lehet, h nem vagy fegyvertelen, de a jelen ismereteim alapján azt kell mondanom, h mindenféleképpen rosszul használod. vagy poénkodsz. más magyarázatot nem tudok elképzelni egy abszurd kijelentésre. én az utóbbiban bizakodtam, de a többi hozzászólás komolyságából következtetve arra jutottam, h komolyan gondolod.
egyébként ott kezdődik a dolog, h nem kell kvázi lehülyézni a másikat, hameg mégis megtesszük, akkor ne lepűdjunk meg azon, ha a másik visszahülyéz. -
biker
nagyúr
ja, igen, és a Novell is azért készíti a GroupWise és Netware klienseket multiplatformra, mert nem éri meg neki...
pedig abból aztán igazán kevés fogyhat, tekintve hogy (állítólag) céges rendszereknél nincs linux elterjedve, és ez egy céges rendszer.Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
FTeR
addikt
ez is ide vág, mind a biztonsági kockázatával, mind a cross-platform jellegével: [link]
(sőt, még az ''érdeklődés/ismeret/haszna'' magyarázata is ide vág.) -
Sipi
addikt
Teljesen természetes, hogy ha a megrendelés X rendszer alatt futó programról szól, tegnapelőtti határidővel, akkor a kutya sem fog azzal törődni, hogy portolható legyen. Minek? (Igaz, a minőséggel sem szoktak sokat tökölni... ) Ez nem hiba, legfeljebb káros szemléletmód. (Így ugyanis a későbbiekben az is rengeteg erőforrást igényel, hogy egy felhasználó által kért változtatást megvalósíts. Van ismerősöm nagy fejlesztőcégnél, ő azon is csodálkozik, hogy egyáltalán elindul a program.)
Itt arról van szó, hogy ha portolható programot kell írni, akkor az megvalósítható-e, mennyi plusz munkát igényel, stb. Egy már (rosszul) megírtat átírni más platformra nehezebb, mint újra megírni...
A GPL-ről pedig, könyörgöm, ''szakadjunk'' már le... NEM csak a GPL-ből áll a Linux, ugyanúgy léteznek méregdrága, fizetős szoftverek is, valahogy csak meg tudták oldani a licensz-problémákat... És azért sem hozzuk mindig fel, mert NEM csak GPL létezik, van sok más is, ráadásul NEM csak az LGPL. Nem értem, miért olyan nagy gond ez, számomra úgy tűnik, mintha egyeseknek egy GNU/Linuxon való fejlesztés kizárólag a GNU licenszet jelentené...
Csak ismételni tudom önmagam: A Sun, ID, és általam fejből most nem idézhető sok egyéb cég köszöni, elvan, fejleszt ide is, oda is. Nekik nem gond, hogy Windows alá kiadják saját ID licenszük alatt, Linux alatt saját ID licenszük alatt, és még a meló sem volt vele olyan sok. Utána kell nézni, mit lehet és mit nem - de az nem igaz, hogy írok egy programot, és automatikusan GPL lesz szegényből, én meg egy fityinget sem látok belőle.
Ja, és egyáltalán nem vagyok a fizetős programozás ellen. Nem tudom, ez honnan jött le így. Teljesen természetes, hogy a munkáért, szolgáltatásért, dolgokért fizetni kell.
SipiMont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!
-
biker
nagyúr
légyszíves a jövőben ne példálózz velem, sőt, semmilyen formában ne hozz fel.
mellesleg nem vagyok fegyvertelen, de ez nem ide tartozik...Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
FTeR
addikt
ugyan pc vs. konzol, de nagyon ide vág: [link]
az egyik hozzászóló is jót mondott:
''Arról van szó, hogy ha két platformra fejlesztenek, akkor nem sikerül olyan jóra semmi, mert kompromisszumokat kell kötni. Sztem te sem tudsz olyan játékot mondani, ami egyszerre debütált pc-n és konzolon, és egyik sem viselt magán a másik miatt valami negatívumot.''
persze az árnyalatok eltérnek, de talán pont a kiélezett helyzette és a popularitása miatt jó példa. -
dat
senior tag
''Vannak/voltak programozó ismerőseim, igen ''menők''. Nekik sokkal könnyebb volt Visual XY-ban összecsapni valamit, ez tényleg kevés munkát igényel, minimális tervezéssel. (Nem ők voltak igénytelenek, hanem a megrendelők...) Ezeket a ''programokat'' tényleg őrült munka portolni.
De programot tervezni is lehet. Ha elválasztod a hasznos részét a sallangoktól (GUI, súgó), ez az alap, jó programozóval, könnyebben átvihető.''
Ha szabad beleszólnom, FTer kolléga pont erről beszélt. Lehet könnyen portolható programot írni, csak nehéz, jóval nehezebb mint Visual XY-ban összehozni valamit, és ha a megrendelőnek a 2. változat is tökéletes, és határidő van, és senki nem fizeti meg a plusszmunkát, akkor minek? Ha az a kérdés hogy kevesebbet vagy többet dolgozzak ugyanazért a pénzért úgy hogy a végeredmény a megbízónak tökéletesen megfelel, nem vitás melyiket fogom választani. Valóban a programozó a ''hibás'', csak kérdés hogy ez hiba-e.
Off: Tisztelem azokat az embereket akik GPL licensz alatt fejlesztenek, de legtöbbünknek ételt kell rakni az asztalra... (maximum hobbiból, délután/este, szabadidőben tudom elképzelni) -
Sipi
addikt
Bár bekapcsoltam az Ignore módot, erre még reagálok.
Elmondtál valamit a keresztplatformos fejlesztés nehézségeiről. Az abban foglaltak egy-két megállapításával nem értettem egyet, ergo nem ezt cáfoltam. Nem a teljes gondolatmenetedet akartam az Opera-val cáfolni, azt hiszem, világosan leírtam, mivel és miért nem értettem egyet.
Az Opera nem tudom, miért gond. Nagy alkalmazás, több platformos. Erre hoztam fel, mint példát. Való igaz, nem a legjobb, mert minden platformon más keretrendszer alatt fejlesztették (Windows-on a Win GUI, Linuxon a Qt). De ha felhoztad: igen, pl. a QuakeX motorja, az UnrealX motorja, a DoomX motorja... Saját véleményük szerint sem igényelt túlzott többletmunkát. Bár ez a példa pedig azért sántít, mert túl specifikus alkalmazásról van szó, s egt 3D motort valószínűleg sokkal könnyebb átírni, mint pl. egy adatbáziskezelőt. (Bár személy szerint nem hiszem.)
''Komoly'' alkalmazások is meg szoktak jelenni, legfeljebb nem olyan célterületen, mint Windows-on. Ezen pl. jóval több számlanyilvántartó van. A portolás természetes, hogy többletmunkát igényel - nem is állította az ellenkezőjét senki.
Azt próbáltam/tuk megírni, hogy igenis, lehet úgy programot fejleszteni, hogy eleve a portolhatóságot tűzöd ki célnak. S ebben az esetben nem igényel annyira sok plusz melót. Mindezt úgy is megteheted, hogy az adott platform speciális dolgait kihasználod. (A GNU fejlesztőeszközeit nem érdekli, Windows-on vagy Mac-en futtatod... Majd kitalálja, mit tud használni.)
Vannak/voltak programozó ismerőseim, igen ''menők''. Nekik sokkal könnyebb volt Visual XY-ban összecsapni valamit, ez tényleg kevés munkát igényel, minimális tervezéssel. (Nem ők voltak igénytelenek, hanem a megrendelők...) Ezeket a ''programokat'' tényleg őrült munka portolni.
De programot tervezni is lehet. Ha elválasztod a hasznos részét a sallangoktól (GUI, súgó), ez az alap, jó programozóval, könnyebben átvihető. A GUI-t persze át kell írni.
Az más dolog, hogy legtöbb esetben a határidő szabja meg a program feltételeit.
-
FTeR
addikt
arra a vádaskodásra céloztam. szememre hánytad, h elferdítem a topikot, és azóta folyamatason nem engeded leűlni a témát.
//
tod, mindenre van példa. az számít, h mi a jellemző. linuxon és osx-en azon szoktak sírni, h a komoly alkalmazások nem jelennek meg rájuk. én elmondom, h ez miért van, erre te cáfolandó egy olyan ellenpéldával jössz, mint az opera. mégha legalább az iD egyik játékával jönnél akkor értékelni tudnám, de talán te is érzed, h egy ekkora cuccnál, már sokat csúszik a portolással -> kvázi igazam van. de ezt túl fájó lenne beismerni. az sokkal egyszerűbb, h lehülyézel és arra fogod, h a szemét programozok nem tudják mi a jó. -
FTeR
addikt
1. egyrészt a GPL hirdeti a maga kizárolagosságát, másrészt mint írtam komoly alkalmazásoknál igen is probláma. a kezdetben nagy lelkesedéssel kiadják alatta, majd életük végéig szívják. és itt ezt le is zárnám. ha írsz még rá, akkor nem fogok reagálni. tod, nagyon off.
2. az opera nem egy olyan program, ami marhár kihasználná egy adott platform előnyeit. ahhoz túl kicsi az erőforrás igénye. habár megjegyzem problémák vannak pl az ffnél.
de teljesen mindegy, mert így is plusz munka, mint mondtam, attól függ hogy megéri-e. ha nekik megéri, akkor örüljetek neki. nem kell mások szemére vetni, ha nekik nem. -
FTeR
addikt
tod, a vita fejlődik. ez a szál abból indult ki, h szemét programozók mérnem portolnak. ebből csak tök mellékesn jött, h a linuxnál még a disztribek között sem ritka a probléma.
tod, programoknál fel szoktál sorolni, h mely platformokon tesztelték. általában 3-4 legnagyobb disztrib 2-3 legelterjedtebb kombinációján vizsgálódnak. (ami egyébként már önmagában is plusz munka). ha úgy lenne ahogy mondod, akkor erre nem lenne szükség. hiszen tesztelik az egyiken és tuti menni fog a másikon is. de nem így van.
nem is értem mit vitatkozunk ezen. -
Sipi
addikt
Megint csúsztatsz... Nem vádollak ezzel. (Azt korábban megtettem )
A disztribek között fennáll kompatibilitási probléma. Ez elsősorban a csomagverziók eltérése miatt jelenik meg - erre szolgál az adott disztribúció csomagkezelője.
A második a platform-eltérés. Erre a kettőre szolgál (meglehetősen jól) a GNU autoconfigure/make/stb rendszere. Ez a programozó bárminemű beavatkozása nélkül összeszedi, milyen rendszerről van szó, és a függőségek megvannak-e, illetve milyen verzióban.
-
Sipi
addikt
1. Szenved a halál... Te miről beszélsz? Én baromira nem szenvedek a GPL-től... És végképp nem értem, mi a gond azzal, hogy ezerféle változata létezik. Tudod, a kereskedelmi szoftverek esetében annyi licensz létezik, ahány program a piacon van. Mindegyiknek egyedi, még ha majdnem tökugyanazok is... Sőt, a Microsoftnak egyazon termékre is párhuzamosan több licensze létezik...
Fogsz egy nyamvadt licenszet, és az alatt adod ki a programodat. Ennyi. Érdekes módon van egy rakat cég, amelyik ezt meg tudja tenni...
2. Sejtettem, hogy ilyen épületes ''visszavágás'' lesz... Mondtam egy példát, alátámasztandó az állításomat. Az állításba nem tudsz belekötni, hát fikázol egyet az Opera felé, mindenféle érv nélkül.
Az elveszett hszemben pont az ilyen, érv/alap nélküli vagdalkozásaidra reagáltam. De úgy látom, nemsokára itt is összejön annyi anyag, amiből megírhatom...
-
FTeR
addikt
még jó, h engem vádolsz azzal, h elferdítem a topikot a linux irányába. 1 nem én kezdtem 2 nem én eröltetem a témát.
a disztribek közötti kompatibilitás létező probléma. különböző alkalmazásokat hoznak ki csak arra, h ezt a problémát enyhítsék. elképesztő, h azt bizonygatod, h nem létezik a probléma. -
FTeR
addikt
1. a GPL-be nem megyek bele, az már nagyon off. sok topikon végig mentem már, nem csak itt és még csak nem is vagyok egyedül a véleményemmel. vicc, h miközben saját magatok szenvedtek a GPL hülyeségeivel, nem vagytok képesek észrevenni, h mennyire rossz. röhely, még azt is előnynek hozzátok fel, ami egyértelműen jelzi a legnagyobb hibáját, ti azt, h egymagában nem képes ellátni a feladatát és így ezerféle változata látezik párhuzamosan vagy, h dual licenszerésre kényszerülnek a kicsit már jobban felfutott alkalmazások.
2. az opera aztán hatalmas példa. -
Sipi
addikt
Pont Te vagy az, aki direkt csúsztat.
Ez a hsz arra a hszedre íródott (kövesd végig), amiben azt írtad: még külön disztribúciókra sem lehet rendesen portolni. Semmi köze a különböző architektúrákhoz. Annyira képben vagyok, hogy tudjam, az fogósabb dolog. (Bár azért van, ahol sikerül... Vagy megírod a kényes részeket minden platformra, vagy megoldod úgy, hogy ne használja ki az adott platform egyediségét.)
Semmi olyat nem írtam, hogy egy Windows-ra, MS Visual C++-ban fejlesztett programot pikk-pakk át lehet ültetni Amigára...
-
Sipi
addikt
Én is sajnálom, ugyanis abban volt sok pontba szedve, mikkel nem értek egyet. De kizárt, hogy megint átnyálazzak több topikot, hogy újra megírhassam.
Semmi gondom a pénzért fejlesztéssel. Hidd el, én is pénzért dolgozom.
A GPL-es dolgokat szerintem vagy feletjsd el, vagy nézz utána alaposabban. Egyrészt nem igazak, amiket írsz, másrészt Open Source témakörben rengeteg más licensz is létezik. Amit Te GPL-nek emlegetsz, az is kb. 3 licenszet foglal magában a hétköznapi beszédben.
(Az előttem álló Linuxon 816 darab licenszleírás található. Ennek nagy része egy-egy adott program licensze, kizárólag egy termékre vonatkozik. Egy kisebb, de nem nulla része pedig általános célú licensz. Mindegyik ingyenesen használható program, és mégis, mind a 816 licensz eltérő.)
Nos, az első reakció megvan.
Íme, a második. A portolással kapcsolatban: több ezer program, könyvtár esetén sikerült megoldani, hogy ne legyen gond a disztribúció. Még az Opera is elfut bármelyiken... Nem tudom, mit fejlesztetek, de ha ilyen mértékű inkompatibilitás-gondotok van, az valami eszközmeghajtó lehet. A kernel dolgait egyébként sem szokás (és nem is túl okos) direktben meghívni, ahhoz ott van a linux-headers, ami definiálja az alapvető rendszerdolgokat.
Mod: nagyon gyors keresés eredménye: GMGPL, GPL-1, GPL-2, GPL-2-with-linking-exception, LGPL-2, LGPL-2.1, LGPL-2.1-FPC, LGPL-2.1-UUST, LGPL-2.1-linking-exception, LLGPL-2.1.
Sipi
[Szerkesztve]Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!
-
lenox
veterán
Hat ez nagyon egyszeru kerdes, en is veszem a mac-et (konkretan imac-et), es nem tartok igenyt az osx-re meg a tobbi szoftverre, szal jo otlet az OEM iMac. Szal azert, mert tok halk, es egybe van epitve, szal jol nez ki az asztalon. Ha ugyanezt illetve hasonlot akarnek wintelben, akkor pl. en a shuttle sd11g5-ot talaltam, es most azt hasznalom. Eleg kicsi, es halk is, de az imac megis jobb, mert ott meg egy kulon (igaz kicsi) doboz sincs. Amugy ennel mar nem irrealisan dragabb az imac.
-
FTeR
addikt
ezt ti direkt csináljátok. direkt félre értétiek és/vagy nem látjátok egységében az egészet.
nem azt mondtam, h nem lehet portolni. mindent lehet portolni, függetlenül attól, h mennyire használja ki az adott platform előnyeit. csak munka és idő fügvénye. ha egy programomat ráoptimizálom egy rendszerre, akkor az nem fog futni egy másikon, csak azért mert fogtam egy másik fordítót és arra is ráfordítottam. a másikra ugyan úgy rá kell optimizálni. ami mint írtam, plusz munka. és ha ennek a plusz munkának a megtérülése minimális, akkor senki nem fogja megfizetni a befektetést.
nemtom feltünt-e, h nagyobb projekteknél hatalmas csúszások vannak egy program 1-1 portolása között. elgondolkodhatnátok azon, h talán azért, mert annyi plusz munkát jelent.
a cross-platform fejlesztésnek komoly nehézségei vannak. erről több száz oldalas tanulmányok is születnek, erre ti itt letudjátok azzal, h hülye a programozó, nem tud rendesen fejleszteni.
[Szerkesztve] -
FTeR
addikt
válasz zLegolas #139 üzenetére
mér, te önsanyargatásból jársz ide?
tod, állítok valamit, majd megpróbálom valamivel alátámasztani. amivel lehet nem egyet érteni, de ettől még nem lesz flém.
elég érdekes a gondolkodás módotok. ez valszeg abból adódik, h mindent megtesztek azért, h ne keljen csalódnotok a magatokban felállított eszményképbe.
biker fél évvel ezelőtt is megesküdött volna, h az osx tökéletesen biztonságos, függetlenűl az akkori tesztek eredményétől. teljesen mind1, h azóta esetleg javították azokat a konkrét hibákat, leszenk újak. tökéletes rendszer nincs. persze tudom, h ezt neketek nehéz felfogni, de ez legyen a ti bajotok.
biker a jelek szerint abban a téveszmében él, h ha nyilvánosságra kerül egy hiba és azt idővel javítják, akkor a hiba javítása után újra olyan tökéletes lesz a rendszer mint volt. ami a tökéletest leszámítva igaz is. ugyan olyan tökéletlen marad.
ha te nem látod a #136os válasz abszurdságát, akkor te ugyan ezzel a téveszmével nyugtatod magad.
ami egyébként szíved joga. csak ne akarj másokat meggyőzni a vélt igazadról. -
Sipi
addikt
Akkor biztosan szarul van megírva, nem használja ki alaposan a rendszer-hardver mélységeit.
Egy jól optimalizált program nem portolható, az kizárólag a fejlesztő gépén fut!
Fene a hülye Gentoo-mba... Mindent forráskódból teszek fel. Este szólok neki, hogy ideje lenne összeomlania, legalábbis szégyenében, mert rendes programozás mellett nem szxabadna előfordulnia, hogy Amigától kezdve AMD64-ig mindenen jól fusson...
-
Den
veterán
1. asszem hwsw-n olvastam a hírt, a lényeg hogy a mac biztonsága illúzió, ami a kisebb részesedésből adódik, kevesebben akrják törni, de ha vki nekiáll akkor hamarabb kivégzi mint egy vint. tehát az apple részéről elég vicces a win biztonsági problémáira vonatkozni.
2.az tény hogy drágább mint a pc akárhonan nézzük. engem viszont ez nem érdekel, ha tudok rajta windowst futtatni, mert van pár mac ami tetszik, és ha tetszik megfizetem a felárát. persze van pár pc-s akinek csak a gpu-cpu-memória-alaplap a hardver, azért bármi pénzt megad, aztán beteszi egy 20 forintos házba egy jnc tápra kötve, na ők soha nem fogják megérteni hogy ha vmi igényesen néz ki az megfizetendő extra ugyanúgy mint pár plusz megaherc, de ők a drága pc házaktól is hánynak
én vennék oem imac-etwww.simson4t.hu
-
biker
nagyúr
jaa, tehát akkor azokról beszélsz, amikre fél éve fény derült, majd 5.5 hónapja van is rá folt?
(pedig megígértem, hogy ignorállak, de ez van)Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
FTeR
addikt
''igyekeztem ''javítani'' azokat az állításaidat, melyek szerintem nem állják meg a helyüket.''
sajnálom azt az elveszett hozzászólást, de eddig még semmit nem cáfoltál vagy állítottál. azon kívűl, h a személyemet támadtad, semmilyen érvvel vagy információval nem szolgáltál.
''Pénzes programozó úgyis szinte mindig pénzes platformra fejleszt''
egyrészt a programozás egy munkakör. mint mondtam nem vöröskereszt. a szélsekörű társadalmi elismertség csak kevesek kiváltsága és még azok sem tudnak kenyeret venni belőle.
másrészt, ha szó szerint vesszük a GPL-t, akkor linuxra nem is lehet pénzért fejleszteni (csak fizetségért). ez ki is zárja azokat a projekteket, amik nagyságukból adódóan egy ember/csoport nem képes megfizetni. (elméletileg, ha includeolok egy linux libet, akkor az alkalmazásomat GPL alatt vagyok köteles kiadni, annak minden kötelezettségével. márpedig a licenszet szó szerint szokás érteni. a dual licenszelés meg nem mindig megoldás.)
''S most újra, itt, hasonló témában, ugyanazzal a véleménnyel.''
ennek az az oka, h azóta sem tudott senki meggyőzni az ellenkezőjéről. pedig mint a mellékelt ábra is mutatja én próbálkozok, nyitott vagyok.
[Szerkesztve] -
FTeR
addikt
ez az az áldozat amit sokan nem hajlandóak meghozni. ha jobban tetszik, nem ér többet, mint amennyit veszít vele az ember.
észre kell venni, h platformot jelentő alkalmazásoknál a homogén rendszer sokkal hatékonyabb és jobban kielégíti az igényeket. ezt mutatja a gyakorlat.
hw-nél pont az ellenkezője látható. a pc-t pont azért szeretjük, mert nem homogén. de az os pont azért van, h erre a sokrétű, eltérő alapra egy egységes felületet biztosítson.
ha az os nem képes erre, akkor mégis mi? -
FTeR
addikt
válasz gliskard #126 üzenetére
érdekesek a tesztek. az 1esnél egyértelműen az xp a jobb hangyányit, kiváncsi vagyok mit találnak ki rá magyarázatnak.
a 2esnél viszont nagyon durva különbségek vannak. osx speckós cuccok nagyságrendekkel jobban szerepelnek, mint a wines portolásuk, míg a wines cuccok osxes portolása csak minimálisan maradnak el.
[Szerkesztve] -
FTeR
addikt
válasz Cathfaern #120 üzenetére
''de ilyet lehet írni mondjuk SP1 - SP2-es windowsra is). Szóval egyáltalán nem beszélhetünk különböző OS-ekről.''
ez egy rendszeresen előjövő téves párhuzam. a 2k3 sp1 sp2 sp3 xp sp1 sp2 egymást sorosan (_nem_ szorosan) követő verziók. természetesen van átfedés, az eltérő átállási ütemek miatt, de ettől ezek még egymást követő verziók maradnak, amelyek egymásra épitkeznek.
ezzel ellentétben a disztribuciók párhuzamosan léteznek és egymástol függetlenül fejlődnek. még a kernel sem közös, mivel más-más ütemben váltanak.
egy minden disztriben elfutó programot csak úgy lehet megírni, ha az a program egyik disztrib extra tulajdonságát sem használja ki (kizárolagosan).
egy program annál jobb, minnél jobban kihasználja az adott platform előnyét, ha jobban tetszik minnél optimizáltabb.
ez a kettő erősen kizárja egymást. -
biker
nagyúr
két kérdés, legnagyobb tisztelettel küldve
1: hol írnak ilyeneket? mert kiderült, nem arról van szó, amit én is idéztem lentebb, tehát van valami újabb törésteszt
2: már bocs, de minek veszel egy kurva drága gépet ha nem kell belőle az os + a temérdek plusz szoftver? mert azt már itt a PH!-n bebizonyítottátok, hogy ezek nélkül irreálisan drága a gép...
nem értem az embereket...
vagy vártok az OEM iMac-re?Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Den
veterán
''„A Macen futó Windows éppen olyan, mint a PC-n futó változat, azaz pontosan ugyanazok a támadások érhetik, amelyek a windowsos világot sújtják.”
lol kb egy hete olvastam hogy mac-et úgy törik mint a ropit, a windows az erőd hozzáképest...
mindenestre az irány jó, már csak azt kell megvárnom, miir egyáltalán semmilyen mac os nem kell a vinyóra, és lehet veszek egy mac-etwww.simson4t.hu
-
biker
nagyúr
ezt írtad:
Na ja, ez le is fed jokora teruletet, de messze nem mindent. Pl. ezekkel nem akarnal jatekot, vagy vagy filmtrukk szoftvert fejleszteni.
erre reagáltam ezzel, jelezvén, van filmszoftver, ingyen az iMovie, ott a finalcut express és pro, winre a windows movie maker (elfojtott röhögés) és az adobe premiere.
persze, ilyet nem lehet az adott eszközökkel készíteni, de ilyent ritkán is fejlesztenek multiplatformra.
ezen szólásod utolsó mondata pedig a lényeg, hogy meg lehet csinálni...
pl nézd meg, mennyi játék van meg már mac-re is!
jelszó: OpenGL, és nem directx, és már a legkorlátozóbb fal le is dőlt...Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
gliskard
senior tag
Szerény véleményem szerint ez a ''Win támogatás'' az apple részéröl
-részint az user-ek nyomására jött létre:
Az iPod hatására sokan vettek mini-t, és sok embernek problémát okozott (usa forum-ok) a megszokott win alkalamzások hiánya. Illetve miért tartson két gépet az iróasztalon csak azért mert az egyiket az gyártja aki a trendi lejátszóját...
-részint pedig (és ez a fö szempont) gazdasági okok miatt:
Az oceán másik partján a mac közelitöleg a jobb brand pc-k árában van, igy az apple a win ''támogatással'' némileg növelni tudja az eladásait, illetve elökésziti a workstation-ök bevezetését. Animációs, grafikai és tervezö cégek jól ismerik a mac gépeket, hiszen elég sokan anno csak ezt használtak. Tehát van esély, hogy Mac-et vesznek brand pc-k helyett, hiszen fut rajta a win is. A növekvö laptop piacot pedig már nem is emlitem...
Kicsit emlékeztet ez a dolog arra az idöre amikor az Appel veszettül cáfolta az Intelre váltással kapcsolatos terveket...
...több mint tíz éve dolgozom mac-en és sem a régi os, sem most az osx nem ''vágott a földhöz'' semmi olyat nem produkált ami miatt ellenálhatatlan vágyat éreznék a win elhagyására.
Nem azt akarom mondani, hogy a 2k vagy az XP kur*a jó rendszer, mert attól távol van! De különösebb bajom nincs vele és az osx semmi olyat pluszt nem adott mi miatt jobb alternativa lenne egy drágább vas vásárlása vagy a feltört osx felpakolása az otthoni pc-re. Volt otthon mac (G3 és G4) meló miatt, de szépen tuladtam rajtuk és csak a régi classic maradt
[Szerkesztve] -
Troll
tag
Visszatérve egy kicsit a cikkhez, én is leendő (jobban mondva visszatérő) Mac vásárló lettem (bár ennek hírértéke nincs ). Mivel csak idő kérdése volt, hogy az Inteles Mekek mikor fognak Win-t futtatni, ravaszul csak nagyon picit költöttem a PC-mre, vettem kéz alól egy giga ramot, meg egy új 6600GT videót. Ezzel le van tudva a tavalyi és idei számtek beruházás. Jövőre pedig veszek egy iMac-et.
Időm nagyrészében OSX-et használok, főleg melóban, és igazán ki vagyok békülve vele. Otthon viszont Win-re vagyok kényszerítve, melynek okai az LFS, Oblivion, és még pár nagyon fontos felhasználói szoftver.
Lehet, hogy mire meglesz a gép, már egymás mellett fog futni a két OS... -
lenox
veterán
Hat igazsag szerint nem tudom, finalcut pro csak mac-re van, adobe premier meg windowsra es macre is, bar az uj dolgok csak windowsra. Most hogy ebbol te azt akartad kihozni, hogy pl. adobe premier multiplatformos, vagy epp azt, hogy ezek nem azok, azt nem tudom, te mondd meg. Mindenesetre teny, hogy a felsorolt fejlesztoeszkozok nem jok mindenre. Ettol persze meg lehet jatekot es trukszoftvert is ugy fejleszteni, hogy konnyen portolhato.
-
lenox
veterán
válasz Cathfaern #120 üzenetére
Ez nagyon szep, csak akkor nem erted, amit irtam. Engem hidegen hagy, hogy filozofiai vagy barmilyen szempontbol barkinek 2 linux disztribucio ugyanaz az os-e vagy nem. Engem az erdekel, hogy amikor kulonbozo szoftver es hardver komponenseket egyszerre akarok hasznalni, amelyekhez mindhez van linux support, akkor az messze nem jelenti azt, hogy ezek valoban mennek is egyszerre. Ez linuxnal mindennapos problema. Elhiszem, hogy nalad ez nem jon elo biztos masra hasznalod a geped, nekem (na jo szerencsere nem nekem, de a kollegaknak) mindig ezzel kell szopni. Pl. mar majdnem kiadjuk az adott releast, amikor valamelyik hardver gyarto kitalalja, hogy uj drivere van, mert valami bugot talaltak, es azonnal alljunk at az ujra, de az csak egy adott kernel verzioval megy, amivel viszont valami mas nem, stb. Mondjuk azt lehet erre mondani, hogy ez nem a linux problemaja, hanem a hardver gyartoe, de a valosag meg az, hogy ha egy aktualis 'linux' illetve 'linux kernel' lenne csak, akkor nem lenne ilyen problema, mert mindenki tudna arra fejleszteni, de igy hogy nagyon sokfele van, mindenki a sajat piacara probal fejleszteni, de kulonbozo gyartok piacai csak reszben fedik egymast, es ebbol kifolyolag nekem, aki tobb hardver komponenst is hasznalok, szopnom kell vele. Windowsnal sosincs ilyen problemank, pedig ugyanazokat a hardvereket hasznaljuk windows alatt is. Szal a problema megis a linuxnal van...
-
Cathfaern
nagyúr
A különböző linux disztribeket ahhoz tudnám hasonlítani, mint hogy van az XP, meg amit az EU kiadatott az MS media player nélküli XP...összességében lényegi különbség nincs, egy _szabványosan_ megírt program tökéletesen elfut disztribúciótól függetlenül (természetesen lehet olyat írni, ami csak az egyiken fut el, másikon hibát ad...de ilyet lehet írni mondjuk SP1 - SP2-es windowsra is). Szóval egyáltalán nem beszélhetünk különböző OS-ekről.
-
Sipi
addikt
Szia!
Köszönöm a választ. Nem ferdítek - mint írtam, ez az hsz több más topik alapján jött elő belőlem. (Mondhatni, követem a pályafutásodat. )
Az alapján, hogy ennyi nyelvet és platformot ismersz, végképp meglep, némelykor mennyire nem helytálló dolgokat állítasz.
Még egyszer: nNem kifejezetten csak az itteni topikra reagáltam, de a korábbi, igen hosszú hsz-em sajnos, eltűnt. Vele eltűntél te is azokból a topikokból. S most újra, itt, hasonló témában, ugyanazzal a véleménnyel.
Nem azzal van gondom, melyik platformot részesíted előnyben. (Pénzes programozó úgyis szinte mindig pénzes platformra fejleszt.) Csak igyekeztem ''javítani'' azokat az állításaidat, melyek szerintem nem állják meg a helyüket.
-
FTeR
addikt
válasz gliskard #116 üzenetére
valahol olvastam, h az xp vezérlőpultjába bekerül egy cucc, amivel egy mozdulattal lehet váltani a os-ek között. igaz, arra nem tért ki, h ez mit jelent.
egyébként van valami abban amit mondasz. jómagam sem szeretek az os-ek között váltogatni. sosem értem azokat, akik pl munkát meg játékot xp-n végeznek, de pl netezni átváltanak linuxra. el sem tudom képzelni, hogyan tudják így szétválasztani a dolgokat.
NOTE to Sipi: a linuxot azért említettem itt, mert a nagy világban a win/lin dualboot egy létező ''fogalom'', amit soxor példának szokás felhozni és jól illeszkedik az osx/win dualbootra. -
FTeR
addikt
igen.
igen.
6-8 nyelven tudok kissebb nagyobb gyakorlattal fejleszteni. igaz jelenleg webfejlesztésben nyomulok. /szerk: webfejlesztés terén linuxra még nagyobb is a tapasztalatom úgy 2-3 évvel/
igen. (mármint linuxra, macre nem írtam még)
nézd vissza, nem én jöttem elő a linuxal. általában elmondható, h sokaknak az az érv rendszere, h -mint pl itt- az osx jó, mert bsd, az meg majdnem unix, ami már szinte linux.
nem ártana, ha nem ferdítenél. végig osxről volt szó.
[Szerkesztve] -
gliskard
senior tag
Elég ''érdekes'' lesz a dolog, hiszen ha felturják ugyan arra a gépre mindkettöt és restartolni kell a másik elinditásához, akkor a legtöbb user elöbb-utóbb csak az egyiket fogja preferálni. A játékok, ''warez'' és sok csak win alkalmazás miatt ez lehet, hogy az xp/vista lesz. Miért inditaná ujra a gépet és váltana osx-re a levelek megnézése miatt? Miért ne a win-es office-t használná? stb.
Egyébként van projekt a virtualizáció kihasználására osx alatt pl.:[link] ami segitené az osx és a win egymás melletti futását. Egyenlöre még nem igazán stabil... Persze szerintem ez sem fog sokat változtatni a dolgon, de majd meglátjuk...
anno a mac mint egyeduralkodó dtp platform jött be kishazánkba, ez többé-kevésbé igy is maradt amig az Adobe ki nem hozta az idesign-t beépitett és jól müködö opentype támogatással. Az elmult másfél-két évben 14-15 ismerösöm (van köztük több labanc is) )váltott mac-röl pc-re, akik inkább invesztáltak egy drágább pc-be mint egy uj G5-ös gépbe. Nem igazán emlékszem, hogy bármelyik is anyázna az xp-re váltás miatt... Söt! Ezek az emberek eddig osx-en dolgoztak... (én is csak a munka helyen használok mac-et, saját melókat 2-3 éve csak pc-n csinálom)
Ráadásul ez máshol is tendencia, mert egyre több anyagot jön külföldröl ami pc-n indesign-ban készült és nem mac-en.
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Figyu, ez azt hiszem, a harmadik topik, ahol feltűnsz flémelni. Múltkor sajnos egy áramszünet kinyírta a válaszomat. Ezért ezúton szeretném megkérdezni:
- Láttál már valaha közelről, tapintottál valamilyen Linuxot?
- Ismered valamilyen mértékben rendszerszinten? Az alapvető felépítését, működését?
- Mint programozó, programozol MS C++-on kívül más környezetben?
- Tisztában vagy a többplatformos fejlesztés mikéntjével?
Ne haragudj meg, de olyan marhaságokat szoktál állítani a *nix rendszerekről, hogy még én, alapvetően nem programozói, hanem fenntartói szemlélettel is beleborzongok.
Az pedig külön szépség, hogy egy Mac-Win topikban is sikerült elérned a Linux szidásáig.
Légy szíves, amíg láthatóan nincs fogalmad egy Linux rendszer felépítéséről, működéséről, az ottani programozási filozófiáról, ne írj ennyi lekezelő véleményt!
Üdv,
Sipi
[Szerkesztve]Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!
-
FTeR
addikt
marhára nem erről a tesztről beszéltem.
amit én mondtam, azt az egyik elsimert biztonsági cég végezte. különböző biztonsági beállításokkal a netre kötöttek több win, linux, unix, osx gépet és mérték mennyi idő alatt mennyi kártevőt szedtek be.
de tök jó, h te olyan tökéletes és jó vagy, még azt is jobban tudod, h én mire gondolok.
de hamár felhoztad ezt a cuccot, csak annyit fűznék hozzá -amit anno is megtettem-, h az egész tökéletesen illusztrálja azt a tévképzetet, ami az osx használók fejében él a biztonságról.
srác azt hitte osx-et használ, így tökéletesen biztonságos a gépe. mert osx. súlyosan pofára esett. ennyi. -
FTeR
addikt
nézz már utána jobban. serveren sehol sincs a linux. max a webserverek területén van nagyobb részesedése, de annak is csak a nem vállalati részénél. kis és közép vállalati szervereknél kb 42/42% a win/unix (egyes statok szerint a win vezet már pár százalékkal, a linux meg valahol 10% környékén), a nagy szervereken meg továbbra is unix van.
de egyébként is teljesen mind1, mert a serverek piaca eltörpül a kliensgépekhez képest.
a beépített védelem meg nem a tűzval. emberek abban a tévhitben élnek, h a linux alapvetően van olyan jól lekódolva, h az mentes mindenféle biztonsági hibától. lol -
biker
nagyúr
csak normálról próbáltam, és IDE vezérlőről (intel) gyorsabban olvasott, mint a win.5%, nem sok...
és éppenséggel olyan van csak, hogy linux, mert legyen az debian, redhat, suse, uhu, ubuntu és sorolhatnám estig, pont ugyanazt a kernelt tartalmazza mindegyik, csak máshogy van beállítva, tehát ha nagyon úgy vesszük, egykutya mind
ami gondot okoz, egyedül a 3D vga, ami rendesen disztró függő tud lenni, de az már nem kernel kérdés.Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
lenox
veterán
Mondjuk mindenkinek masok (lehetnek) a szempontjai, nekem ettol meg a linux egy kalap szar marad, pl. probaltatok mar gyors storage-rol linux alatt adatokat olvasni? Ugyanaz a konfig win alatt 500 MB/sec-et tud, linux alatt meg 300 felett egy kicsivel. Masik bajom, meg amit mondasz is, olyan nincs, hogy 'a linux', hanem van szazmillio kulonbozo os, ami mind valamilyen linux, es a kulonbozo szoftver/hardver komponensek, amiket az ember szeretne egyszerre hasznalni, mind valamilyen kulonbozo linuxon futnak, aztan talald meg a metszetet, jo esetben letezik, sajnalatos esetben meg nem, es akkor hiaba megy minden linux alatt, egyszerre megse megy...
-
biker
nagyúr
válasz wassermann #101 üzenetére
nem, az nem, de az ibook, Powerbook, Powermac, iMac tud, sőt, a Powermac és Powerbook 30'' is meg tud hajtani, dual-dual DVI portokkal 2db-ot is a powermac
ezen portokon lehet tükrözni, meg kiterjeszteni is.
a video futhat egyikben, dolgozhatsz a másikon, sőt, ha két hangeszközöd van, akkor szólhat a film a beépítetten, míg az usb headseten beszélhetsz akár...
a minin csak DVI van, amihez van DVI-vga (ingyen) és DVI-tv out (5k) kimenet, futó oprendszerel kihúzom a monitort, bedugom a TV adaptert, on-the-fly átállítja a felbontást, frekit, normát, és megy a TV-n a film, majd kihúzom, és visszadugom a monitort
nem kell reboot, meg hasonlók.
(ellenben a cégnél többen próbálták ezt windowson, ha kis moncsiról nagyra cserélsz, jó, de nagyról kicsire annyi volt... restart, stb)Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
wassermann
addikt
Elvileg az egy Intel-es alaplapra telepített, teljesértékű XP lesz.
Biker
A multitasking képességeit el tudom képzelni, de a Mini tud ''dual-head''-et? - a vas egyébként nagyon tetszik, csak nálunk a dual-head-es használat gyakran előjön: én netezek, a család pedig a másik szobában DVD-t néz. Ilyet lehet a Mini-vel csinálni?
Egyáltalán milyen kimenetei vannak a beépített VGA-nak? Gondolom valamilyen kábelt kell venni ... -
xedos
addikt
Hülye kérdés?
Ha az inteles MAC-re felrakom az XP-t, akkor minden program futni fog rajta?
Ha jól értem, akkor csinál egy spéci driver lemezt XP-hez...
Magyarán, a játékok is fognak menni? Battlefield 1942? Age Of Empires 3? stb.
Komolyabb CAD-es program: Microstation? Oracle adatbázis kezelő? -
biker
nagyúr
hiába van fejlesztő környezet, amiben mindegyikre lehet fejleszteni. oylan nincs, h ugyan azt a programot lefordítom a másik platformra. ez max csak nagyon korlátolt és optimizálatlan(!) alkalmazásoknál működik.
akkor zárszónak utoljára, www.filemaker.com
teljesen optimalizált adatbázis alapú programok készíthetőek min mac, mind windows platfromre, a pro verziókkal keresztplatformosra is, így elérhető az, hogy fejlesztő a tetszés szerinti oprendszere előtt elkészíti azt az alkalmazást, ami tetszés szerinti rendszeren futó serveren és tetszés szerinti klienseken is használható akár egyszerre
csak a végén a ''make'' parancsot úgy adja ki, hogy jó legyen...
példát a használatra nem kell mondjak ugye?
ugyanez létezik válallatirányító rendszer készítő programban is...
ugyanígy borland készít tudtommal linuxra, talán kylix néven?
van kereslet, és kínálat is, élni kell veleElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
akkor ha nem emlékszel, akkor idézem én, amire gondolsz, mellékelve a kommentemet, mi volt a vicc és mi a tény
>>>
aza a beégés, amit ezzel a teszttel művelt, magát lejáratva.
a TÉNYEK:
Több számítástechnikai oldalon is feltünt a Mac OS X operációs rendszer feltöréséről szóló legújabb hír. Mi is és néhány más magyar szakmai oldal (pcforum.hu, sg.hu) is beszámolt arról a svéd versenyről, amely során a Macintosh szervert 30 perc alatt feltörték. Sajnos az előbb említett magyar oldalak elfelejtettek kitérni a hír legfontosabb részletére, ami szerint a támadóknak helyi hozzáférést biztosított a szerver tuladjonosa. Ilyen típusú hozzáférést nem szokás megadni webes szerverek esetén, főleg nem feltörési versenyekben. A rendszert helyi hozzáférésen keresztül törték fel, nem pedig távolról, az interneten keresztül. A rendszer valószínűleg még csak tűzfal mögött sem volt.
''Az elmúlt hónapban egy svéd Macintosh rajongó hirdetett meg egy versenyt, amelynek célja a szervernek beállított Mac mini számítógép feltörése volt. A győztesnek mindössze 30 percre volt szüksége a számítógép feltörésére, amelyhez állítása szeint egy eddig még nem publikált és ki nem javított rendszer biztonsági hiányosságot használt.
Az rm-my-mac verseny Mac teszt szervere hasonlóképp lett felépítve, mint egy általános szerver. Állításuk szerint néhány távoli elérést megengedő szolgáltatás (SSH) és helyi hozzáférés is be lettek kapcsolva.
A saját magát ''gwerdna''-nak (visszafele ''andrewg'') hívó hacker először a rossz beállításokból adódó hiányosságokkal kezdte a támadsokat, de aztán mégiscsak áttért egy eddig még nyílvánosságra nem hozott, helyi hozzáférés biztonsági hiányosságának kihasználására. A hacker szerint ''ebből van egy pár''. Gwerdna szerint a Mac-et jobban is lezárhatták volna, de az sem segített volna a támadása megfékezésében.
A teljes cikket itt találhatjátok meg: ZDnet.com.au cikke
A verseny oldala: http://rm-my-mac.wideopenbsd.org/
Mi volt a gond a verseny kiírással?
A teljes történethez hozzátartozik, hogy a versenyt kiíró Mac-es falhasználó valószínű nem tudta mit művel. A szerverben először bekapcsolta az SSH kapcsolatokat, ami alapból általában ki van kapcsolva a Mac OS X opeációs rnedszer. Ezután egy LDAP változtatás révén lehetővé tette, hogy a látogatók egy webes felületen keresztül SSH lokális felhasználót (!) hozzanak létre a szerveren. Ezt már nem szokás megengedni a webszervereken, főleg olyan felhasználóknak, akik egyértelműen be szeretnének törni. Innentől kezdve az SSH-n keresztül bejelentkezett felhasználó valamiféle hiányosság révén jogosultsági szintet emelt és átvette a gép feletti uralmat.
Ilyen feltételek mellett a támadások véghezvitele sokkal egyszerűbb volt. Persze az operációs rendszernek ezt is ki kellet volna állnia, de a hacker által ismert, az Apple által még nem ismert hiányosság révén sikerült bejutni a rendszerbe. Mindezt tehát úgy, hogy már megvolt a lokális hozzáférése. A webszerverek esetében azonban támadóknak nem szokás lokális felahasználót biztosítani.
azért ha valaki kinyit minden lehetséges ajtót a betörés előtt, akkor az eléggé lejáratja magát, és sajnos a mac-eket is.
A tényleges verseny pedig ilyen véget ért:
Wisconsin Egyetem: Mac feltörési verseny eredményei
Tegnap beszámoltunk a Winsconsin Egyetemen kiírt Mac OS X feltörési versenyről. A weboldalon feltüntek az eredmények is, amelyek a következőek.
Hatalmas volt az érdeklődés és a ''teszt'' képes volt bebizonyítani, amit szeretett volna.
- A forgalom gyakran 30Mbps felett volt.
- A látogatókon kívül, a legtöbb forgalmat a webes hiányosságokat kihasználó parancsok, ssh könyvtár támadások és szkennelő eszközök foglalták le.
- A mini gyakran esett DoS támadás áldozatául is és ezek közben is fennmaradt.
- Az oldal több, mint fél millió kérést kapott a weben keresztül.
- 4000 db. ssh belépési próbálkozást hajtottak végre.
- Az ipfw logok kb. 40MB/óra sebességgel növekedtek, 6 millió eseményt jegyezve.
Mint már említettük a teszt alapját egy teljesen hétköznapi Mac mini szolgálta, Mac OS X 10.4.5-as operációs rendszerrel, a legfrissebb 2006-001 biztonsági frissítéssel. A gépen kettő felhasználó lett létrehozva, az ssh és http portok sztenderd nyitva voltak (alap beállításokkal).
A verseny 38 órája alatt egyetlen sikeres támadást sem hajtottak végre.
szerintem no comment.Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
válasz wassermann #92 üzenetére
ez nem részben, hanem teljesen elérhető ugyanannyi idő óta, mint más rendszeren
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
szerintem innen kár folytatni, ha a linux nem elterjedt és nincs védelme...
server fronton azért van döntő fölényben a sok linux disztró, mert szar, és nem elterjedt, csak épp 50% feletti a használati arány.
a beépített tűzfal meg érdekes előbb indul, mint netconf. nem fordítva, mint a win-en.
csak egyszer kell figyelmesen végignézni a modul töltési listát bootkor, és rájössz.
A nagyok ezért használnak Debian-t, meg ezért van a RedHat-nek és a Novellnek válallati rendszerirányítása linuxra, értem én.
még én vagyok az elvakult???Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
nem a technikai rész érdekel, mert ezzel tisztában vagyok, hanem hogy miért nem teszik meg...
akár fordító progival, akár mással.
erre csak részben válasz az idő, másik nagy része az akarat, meg hogy nincs min tesztelni.
és ez a válasz sanjnos a kérdésemreElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
wassermann
addikt
válasz #51736960 #93 üzenetére
Egyébként ugyanez csábít most engem is nagyon: a jó vas és a már jól ismert XP, csak az ára mehetne még lejjebb.
Egyébként külföldi lapokat böngészve kiderül, hogy a proci is upgrade-elhető. Valaki egy szimpla magos procijúban simán cserélt CPU-t egy 2,1GFhz-es Duo-ra és új 200GB-s noti-vinyó is jön ki a Fujitsu-Siemens-től. - Csak hát, mindez még drága nekem ...
[Szerkesztve] -
törölt tag
mindenkinek: nem akartam leszarozni az osx-et, mert nagyon jó (és szép) oprendszer, mindössze leírtam hogy nekem mi volt a gondom vele.
de végül is minden tök jó, mert a kedvenc hardverem a macintosh, a kedvenc oprendszerem a windows, és végre össze lehet passzintani a kettőt. -
wassermann
addikt
válasz #51736960 #85 üzenetére
''Loveless:
néha játszom 1-2 órát a call of duty 2-vel úgy, hogy közben fut a photoshop, illustrator, indesign, bitcomet, acdsee, skype''
Igen ez egyértelműen a PC-k előnye volt eddig: én most itt netezek (1.), a gép a háttérben a tegnap felvett filmet tömöríti divx-be (2.) miközben a lányom a második monitoron pedig DVD-t néz (3.)
Mindez most már részben a Mac-en is elérhető, a gyenge pontot talán csak a videókártya jelenti. -
Race-Face
tag
Ebben a topikban az a vicces, hogy elvileg arról kellene szólnia, milyen jó, hogy már a macen is lehet egyszerűen windows-t használni, annak, aki szeretne. Mert igény volt rá mindig is, ez nem kérdés. Legfeljebb nem mindenkinek. Kár, hogy az ilyen topikokba mindig jön valaki beírni, hogy ''az osx szar'', azok a szemét szemellenzős mekesek meg mindig elmondják, hogy ''neeeeeem, az osx jó, a vindóz a szar''.
Egy valamit vegyetek észre. Tök mindegy, mit használ a másik. A lényeg az, hogy amit te használsz, azzal elégedett vagy-e.
Itt a tavasz, süt a nap. Élvezzétek, az ugyanúgy süt a windowsosra is, mint az osx-esre is...Kelj fel és járjunk!
-
Don Vittorio
őstag
Ja, de ha így folytatja az Apple, előbb-utóbb minden félkomoly cuccnak lesz Maces megfelelője is. (A komolyaknak már most is van.)
40 éve csillagász akartam lenni, de kiderült, hogy színtévesztő vagyok, így nem lehettem. Az élet furcsa fintora és öröme is egyszerre, hogy mióta emberi lelkekkel és tudatokkal foglalkozom, megtaláltam a sötétségnek azt a fokát, amit csillagászként sose tudtam volna testközelből tanulmányozni.
-
Don Vittorio
őstag
válasz #51736960 #85 üzenetére
Én is, azért fogom feltenni.
Valószínűleg van valami gond azzal a G5-tel, mert nekem atomstabilak a gépeim. (Van vagy 10.)40 éve csillagász akartam lenni, de kiderült, hogy színtévesztő vagyok, így nem lehettem. Az élet furcsa fintora és öröme is egyszerre, hogy mióta emberi lelkekkel és tudatokkal foglalkozom, megtaláltam a sötétségnek azt a fokát, amit csillagászként sose tudtam volna testközelből tanulmányozni.
-
lenox
veterán
Szerintem meg ez meresz altalanositas, ami bizonyos esetekben igaz, maskor meg nem. Szerintem legtobbszor minimalis tobbletraforditassal (idoben es penzben) lehet multiplatformos fejlesztest csinalni, nagyon ritkan meg nem lehet, csak jelentos plusszerofrorrassal. Azt akarom ezzel mondani, hogy a 'degeneralt programozo' az szerintem is eros, es el van tulozva, viszont azert az igaz, hogy legtobbszor nem azert keszulnek a proggyk csak windowsra, mert valami uzleti megfontolas igy kivanna, hanem mert siman szarnak ra az emberek.
-
lb
csendes tag
en a fanatikus ragaszkodast/latasmodot itelem el, nem azt hogy barki is macet hasznal. Van par haverom akinek mindketto van, akinek csak macje, stb, nincs ezzel gond..
valakinek bejon valakinek nem.
Valakinek stabil, valakinek fagy. Sokmindentol fugg ez is, a felhasznalas modjatol, kedve lehet kifoogott egy kevesbe jo szeriat, stb. Ugyanez megvan mindenutt..
Ezert kar vitatkozni. Ez egy adott dolog, mindeki tud rola.
Szimplan csak el kell fogadni es nincsen ellentet,
egyebkent is itt masrol szo sem lehet - normalis keretek kozott - mint velemeny nyilvannyilvanitasrol - aki ezt magara veszi, vagy fanatikusan teszi vessen magara, egyebkent is csak gorcsosen valaszolgatni fog a postokra, hogy megvedje ''eszmejet''
Ennyi. -
törölt tag
válasz Don Vittorio #84 üzenetére
Na erre nagyon kíváncsi vagyok...
Egyébként szeretem a mac-et, design-ből csillagos ötös, de az os sosem volt igazán jó. Persze az is szép meg minden, de néha idegesítően lassú, és fagy is rendesen. Nekem a legutóbbi munkagépem egy g5-ös volt osx-el, és átlag napi 2x úgy kifagyott hogy csak na. Amikor pedig itthon melózok pc-n, van úgy hogy 3 napig zsinórban megy a gép, és néha játszom 1-2 órát a call of duty 2-vel úgy, hogy közben fut a photoshop, illustrator, indesign, bitcomet, acdsee, skype meg még egy rakás minden. Ezt egy osx-en soha nem tudnám megcsinálni... (most gondolom jön egy csomó mac fanatikus és leszedi a fejem, de csak finoman, én csak a tapasztalataimat tettem közzé ) -
Don Vittorio
őstag
Én minnyá felteszem az iMacre a WinXP-t. Tök kíváncsi vagyok rá, milyen.
-
FTeR
addikt
egyrészt ajánlás, de még egy szabványnak sincs semmilyen kötelező éreje.
másrészt, az IE annak idején többet tudott, mint az akkor aktuális html ajánlás. sok szempontból még mindig többet tud. az IE6ban is rengeteg olyan fícsör van effektek terén, ami még a css3-ban sem nagyon terveznek.
szerk: persze sok más meg nincsen. ez a párhuzamos fejlesztésből adódik.
[Szerkesztve] -
FTeR
addikt
ezért pontosan olyan sziklaszilárd védelme van, mint bármely linuxnak
na it a probléma. nincs a linuxnak semmilyen védelme. mint írtam, az h senki nem foglakozik vele, még nem bizonyíték semmire. sem az osx sem a linux nem volt még soha olyan körülmények között megmérettetve mint a win. ehhez minimum 10% fölötti részesedés kéne, de a 20 sem árt.
lásd ff. mindenki annyire elhitte a biztonságát, mint a linuxnak. aztán szépen 10% fölé ért és majd annyi biztonsági rést találtak 1 év alatt benne, mint az IE6ban 4 év alatt.
a tesztre nincs linkem. mint írtam tavalyi cucc és nem tartom ezeket a bookmarkomban. emlékszem több hírportál is lehozta. -
FTeR
addikt
ennek a fix hw az ára. ez olyan, amit sokan nem hajlandóak meghozni. én sem.
pl xp még 800x600-ban bútol (néhol 640x). de vista példának okáért már 1024-ben kezdi, mert ma már nincs olyan gép amin ez ne lenne megoldható. amin meg problémát jelentene, arra egyébként sem lenne telepíthető.
egy 1600x felbontás már eleve függ a monitortól. a forgalomban lévő monitorok 70%a (hasamra ütöttem) nem képes erre.
a kezdő képernyő meg mint írtam, már egy alsókategóriás gépen is 2 villanás. teljesen mind1, h milyen a felbontása. pontosabban nem számít annyit, h feláldozzuk a kompatibilitást. -
rii
nagyúr
más oldalról:
az IE nem követi szigoróan a leírt szabványkat (HTML), ha jól tudom, és ezért midenfajta hibán könnyen túllép, míg a szabvámnyokat követő többi böngésző ezeken az IE által elnézett hibákon csúszik el ... nem?
a weblapfejlesztőknek a többi böngészővel is törődniük kellene ... nem?piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
FTeR
addikt
első dolgom kilőni azokat az üdvözlő képernyőket. de ez én vagyok. el kell fogadni, h sok ember számára ilyesztő az a sok információ. nem véletlen, h a win sem szemeteli tele a képernyőt bootnál.
btw, engem is irritál a mosolygó pofa, a pingvint is utálom. de utálom a a tomi mosóporon a rókát is. és a többi és a többi. ha épp rosszhangulatomban kapcsolom be a gépet, akkor ne vigyorogjon rám. -
FTeR
addikt
De pl súgd meg már nekem, miért nem lehet....
erre nagyon egyszerű a válasz. mert használ valamilyen rendszer koponenst. és azért használ, mert egy rendsezr komponens meghívása kevesebb mint 1 pers programozást igányel, míg a szökséges funkció elkészítése órákig is eltarhat.
ha az alternatív platformon nincs ez a rendszer hívás, akkor azt külön le kell programozni (és így míg 1 perces mukával egy 90%os piacot fedek le, addig még 60 perc munkával egy 3%osat.)
de márcsak azis plusz munka, ha van hasonló hívás/komponens, csak másképp működik. és az nem még 1 perc munka, mert az alkalmazásom többi részét is ahhoz kell hangolnom.
arról nme is beszélve, h azt a másik platformot is külön ismerni kell (ami vagy egy tágabb ismeretű embert igényel vagy még 1 főt a csapatba -> plusz pénz).
hiába van fejlesztő környezet, amiben mindegyikre lehet fejleszteni. oylan nincs, h ugyan azt a programot lefordítom a másik platformra. ez max csak nagyon korlátolt és optimizálatlan(!) alkalmazásoknál működik.
vki felhozta a bitcometet. az a progi trecker oldalak megjelenítésére és a torrentek letöltésére az IE-t használja. ez egy 2 soros kód megírását igényli (az IE meghívását). ellenkező esetben vagy saját maga írhat egy böngészőt vagy csomgolhat mellé egy saját maga által átdolgozott ff-et. egyik sem túl praktikus megoldás, főleg az elős lehetőség fényében. (arról nem is beszélve, h az ilyen mellé csatolás méág kismillió problémát vet fel, kezdve az alkalmazás méretétől egészen a biztonsági fenyegetésekig).
a csak IEben megjelenő oldalaknak meg nagyon prózai oka van. nagyon, nagyon hosszú ideig az IE abszolút piaci fölénnyel rendelkezett. a fejlesztők arra írták az oldalakat, ennyi. az IE7 késlekedése igen szomorú dolog, de ez nem változtat azon, h a legtöbb jelenleg érvényben lévő ajánlás (egyesek szeretik szabványak hívni) az IE6 megjelenése után keletkezett. nem az IE tért el az ajánlástól, az ajánlás tért el a de facto piaci szabványt jelentő IE-től. -
biker
nagyúr
erre a tesztre mutass rá, mert ezek szerint mi még nem láttuk.
ellenkezőt láttunk, de az biztos ellenérdekű rágalom volt, és nem is lukas a win.
mivel az osx freeBSD alapú, egy kis átalakítással, ezért pontosan olyan sziklaszilárd védelme van, mint bármely linuxnak, vagy épp a BSD-nek.
meg van még támogatva tudtommal a mach mikrokernellel is, erre sincs sok kártevő.
van valóban kártevő, ez tény, de ha kell, fejből elmondja egy mac-es mind a tucatnyit.
win-re a munkahelyi gépem statja szerint 179.800 körüli jelenleg az ismert kártevő, emnnyit ismer Ő, ez diffi
persze igaz, ha nincs tűzfal, és még hozzáférést is adok, akkor be lehet törni bárhova, de az más.
mert anno a mac-es törés tesztnél azt felejtették ki, hogy tűzfal kikapcsolva, SSH-n nyitva, és local user létrehozva, na innen nem kunszt kezdeni.
amikor ellenteszt volt, és minden zárva volt, akkor éppenséggel 100% szilárd maradt.
de annak is megvolt a maga topikja...Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
pusztán esztétikai vitát tudok indítani, hogy szebb egy vga-t 100%-ig hardveres kihasználó rendszer bootolása adott esetben 1600x1200-ban, mint egy bios logo 640x400-ban 256színnel, majd a win loader fix 800x600/16biten.
majd ha telepítenél, akkor ugyanígy full grafikus gyorsítással, egérrel 5mp alatt betölt egy disk util-t, amiben particionálsz, meg amit akarsz, és nem karakteresen ''nyomj egy T gombot'' jön.
van szép kis ablakod, akár 16:10es kijelzőn, menüsorral, lemezkezelő, helyreállító, egyéb dolgok. pedig no oprendszer akár.
telepítés kérdése is puszta esztétika, mert nem kell várnom kicsomagolásra, meg egyébre, mert DVD-n van, és felmászott anno 19perc alatt. miért nem lehet a win-t is DVD-re tenni?
Egy rakás lehetőség ott áll az MS asztalán, és nem használják ki.
számomra ez ugyanúgy esztétikai kérdés, mint a gép kinézete, de nekem ez is fontos...Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
FTeR
addikt
válasz Race-Face #64 üzenetére
Szenvedek, mert van egy x éve feltelepített XP-m, van tök jó videovágó-dvd-készítő programom, nem kell vírusírtókkal tökölnöm, meg nem kell félnem attól, hogy vajon megnyithatok-e egy e-mail mellékletet.
btw, mint tudjuk macre nem azért nincs vírus, mert az egy olyan fasza rendszer. egyszerűen a vírusíróknak nem érdeke foglakozni vele. ugyan úgy, mint akármilyen másik sw gyártónak.
az igazság az, h tesztek szerint az osx a legjukasabb rendszer. tavaly volt egy mézesmadzag teszt és a csodálatos osx több kártevőt zabált be, mint a különböző winek és a linuxok együttvéve (fele annyi ideig sem húzta szűzen). az egyetlen ''probléma'' csak az volt, h az összes támadás winre volt tervezve, így a osxben semmi kárt nem tett.
az a ''szomorú'' igazság, h ha win van az ember gépén, akkor nincs szükség másik os-re, h minden igénye ki legyen elégítve. ez semelyik másik rendszerről nem mondható el. lehet érvelgetni, h melyik os jobb technikai, esztétikai vagy használati szempontból, de vitathatatlanul a win a legvonzóbb platform mind felhasználó, mind fejlesztői szempontokból.
pesze az értékrendek nem egyformák. mindenkinek más jön be jobban. ezért vannak alternatvák. ezek azomban egészen addig alternatívák maradnak, míg egy szűkebb réteg igényeire koncentrálnak. ez nem baj, sőt ez a jó, csak ne akarjon senki hitet téríteni. -
rii
nagyúr
Én ki nem bírom, hogy a MAC-en egyből mosolygós pofival jön be a gép de ez nem az EFI miatt van,. már az 9es MacOS is így jött be, és a G3-asok sem közöltek semmi extra infót, asszem.
szal nekem a PC a nyerő, és aztért mert ott számolja a MEM-et, kiirja egyből a HDD-ket, ha berakok egy újta, akkor látom, hogy a BIOSban történt rohangászás után télleg megvan ... ezt szktam meg '93-94 óta.
''.....rengeteg alaplapnál van úgy megoldva, h ezen a szakaszon egy színes üdvözlő képernyő van........'' kellőképpen undorító is, meg gagyik, meg csicsásak, túlerőltettek. Olyan 8 éves gyerek szintjére valók azok az alapjap Boot Picture-k. Első lépés, hogy kapcsolom ki azonnal.
de persze ezek szintén egyéni vélemények, ahogy írtad, igaz: ''izlések és pofonok''piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
biker
nagyúr
folyamatosan dolgoztam win mellett linuxokon is, na ott tényleg azért nem váltottam, mert nincs megfelelő szoftver/driver háttér.
itt van. váltottam, megérte.
egyelőre egy dolog hiányzik: kikerültem a jó kis autószimulátor körbőlElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
rendben, akkor máshogy fogalmazok...
itt céloztam azokra, akik fejlesztői oldalain rendre megjeleneik a FAQ-ban, hogy nem, nincs és nem is lesz mac-es verzió. pedig kérik. sok ilyen van.
pl létezik olyan fejlesztői program, ami fut mind WIN mind MAC platformon, és mindkettőből tudsz készíteni a másik rendszer számára is programot.
tudom, hogy Piac van, és nem éri meg a nagyoknak, a kicsik meg rendre 10$-ért kéretik a progijaikat mac-re, de legalább van belőlük elég.
De pl súgd meg már nekem, miért nem lehet egy jogtárat úgy megírni, hogy ne csak win-en fusson? vagy egyes netbankok miért nem képesek ugyanerre?
ill miért van sokszor, hogy egy-egy oldal CSAK ie alatt jó, még firefoxon is le van ejtve az ember néha
na ezt nevezem degeneráltságnak.
egy kurva jogtárat miből tartana megoldani? semmiből, csak más adatbázis kell alá.
szerencsére egyre több multiplatformos cucc van, és sok ingyen, így végre fogy a hiba.
Office-ok (MS, open, neo), Macromedia, Adobe termékek, és még sokan mások.Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
FTeR
addikt
a többire majd mások reagálna én csak 1et ragadnék ki ;)
''bejön a BIOS, és sok érthetetlen és felesleges infót ad ki egy sima user számára. Már ebben is más''
egyrészt már egy 2 gigás gépnél is olyan gyorsan eljut a bootig, h egy átlagos monitor nem képes reagálni a képernyőváltásra és jórészt vakvilágba kell nyomogatni a del-t, ha be akarunk lépni a biosba (vagy épp az F8-at).
másrészt, rengeteg alaplapnál van úgy megoldva, h ezen a szakaszon egy színes üdvözlő képernyő van. ehhez nem kell EFI.
a bios tökéletesen jó arra, amire szánva van. valóban nem új dolog, de egyáltalán nem elavult. a nettel kommunikáló ''bios'' igenis biztonsági veszélyt rejt magában. az más kérdés, h a kockázat megéri-e vagy sem.
+1 nekem pl egyáltalán nem jön be az osx esztétikuma. a hideg kiráz tőle. izlések és pofonok... -
biker
nagyúr
1: TE írtál G3 hibákról, nem én, tehát nem értem a hülyeséged
2: nem vagyok beködölve, alig 15év géphasználat alatt rájöttem mindennek az előnyére, ez van. ez sem tökéletes, de könnyebben elnézem azt a havi 2-3 hibát, ami mondjuk ''érdekes'' mint az óránkénti ''érdekes'' szitukat.
mostantól pedig, ignore, és nem lesz gondunk egymással.Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
FTeR
addikt
''mert vannek olyan degenerált programozók, akik csak a win-t látják maguk előtt''
ezt a programozók nevében is kikérem magamnak. ha egy alternatív platformra nem készül egy alkalmazás, annak nem ez az oka.
a) majd 2x annyi munka (az csak a mesében van, h fog egy másik fordítot és lefordítja ugyan azt a kódot)
b) az a) több idő/pénz
c) a b) nem fog megtérülni, a programozók meg nem a vöröskereszt tagjai, h azért dolgozzanak macre, h szegény mac júzereknek is legyen program amit használhatnak.
d) az adott alternatív platformra eleve nehezebb lehet a fejlesztés (-> több idő -> több pénz -> senki nem fogja megfizetni)
az egésznek semmi köze ahhoz, h egy alkalmazás fejlesztő mennyire ért a mukájához. csak azon múlik, h mennyire vonzó a platform. -
rii
nagyúr
''..........tapasztalatnak, előrelépésnek..........'' nem túl szerencsés szóhasználat .. ez megint oylan vitákra adhat alapot, amelyek már oly mértékben eltüntek a PH színteréről, hogy a Mac vs. PC topikot is át lehetett nevezni A nagy MAC topik -ra
innen a 27 éves BIOS mögül, a 8086/8087-80286-80386 kompatibilis Intel/AMD processzor mögül: PEACE
jah, és van egy 6100-asom, meg egy quadra-m .... (-: meg hozzá 1 db MAC monitor.
[Szerkesztve]piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
rii
nagyúr
de minek tegyen fel PC-re egy OSX-et ... több programot nem fog kapni érte ... sőt ... DC, bitcomet, hogy azt ne mondjam, játékok, már aki játszik ... és lesz egy extra illegality OS-e ... ami csak irodai felhasználásra jó, amire pedig neki nem lesz elég. ...
ja bocs... nem támadásként akartam ezt írni, csak egy eszmefuttatás volt ... (-: illetve szembeállítás lett volna ez azzal, hogy MAC-re mennyivel nagyobb bicnic magánember szempontjából is egy windows felrakása, mint PC-re OS-Xpiros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
Race-Face
tag
''ez egy tipikus mac-es valasza volt, nem bantaskent de ez nagyon nagyon gyerekes viselkedes.''
''Teljesen be vagy kodositve, es ez a baj.''
bikert nem ismerem, sem itt, sem más fórumon nem beszéltem még vele, de a ''szemem előtt'' lett mac-es, nem olyan régen. Nem az a maces őskövület-fajta. Gondolkodott, kipróbálta a mac-et, meggyőzte, váltott. Ezt a folyamatot nem beködösítésnek, bedrótozásnak hívják, hanem tapasztalatnak, előrelépésnek. Ébredj fel, kispajtás...
Kipróbáltad a macet, nem tetszett? Rendben. Ilyen ember is van. De ez nem jelenti azt, hogy mindenki hülye, aki használja. Én hét éve kezdtem macet használni a munkahelyemen, kényszerből, a hátam közepére nem kívántam. Ma már itthon is azt tartok. Biztosan azért, mert olyan szar, meg nincs rá program...
Szenvedek, mert van egy x éve feltelepített osx-em, van tök jó videovágó-dvd-készítő programom, nem kell vírusírtókkal tökölnöm, meg nem kell félnem attól, hogy vajon megnyithatok-e egy e-mail mellékletet. Azt az időt, amit pc-n szarakodással töltöttem, most kis családommal sétával tölthetem... szörnyű. Kár, hogy én is így be vagyok kódolva.
Ja, hangsúlyozom, szigorúan otthoni felhasználásra használom a gépet. Némi net, DV vágás, dvd-re írás, zenehallgatás... és erre IS százszor jobb, mint a win-es pc. Nekem.Kelj fel és járjunk!
-
rii
nagyúr
''.......... Ami azt illeti en hasznaltam mac-et tobbszor is, es a csilli villi egyeltalan nem nyugozott le. ...........'' -az a te bajod, ha csak az igényes OS-X felületet tudod látni benne. Az OS-X korunk egyik legjobb, legbiztonságosabb és szerintem legfiatlabb operácis rendszere, gyönyörű kellemes, visszafogott, nem csillivilli, kényelmes felhasználói felülettel, windowsra ilyen megközelitőleg is csak alig akad .... én mint a számítógépes grafikában dolgozó azt mondom, hogy ritka szép egy tervezés, egy design, nem hivalkodó, és tökéletes a grafikai elemek egyensúlya, harmóniája, és a kék-fehér szín pedig autentikus, barátásgos hagulatot kelt.
''......... Sokszor elordul anno g3-n pl hogy elszallt a cucc mint gyozelmi zaszlo. ............'' - az lehet a program hibája is. PC-n, 2002-ben ora-perc megjelöléssel kellett mentegetnem 30 percenként, mert ha elszállt a program, akkor előltö kellett kezdenem. Szerintem a láttunk már elég kék-halált a WIN98 időszakból, hogy a PC-s világ nem nézzen rossz szemmel a G3-asokra, hogy azok elszálltak, vagy sem.
''.......... Nagyon sok dolog pusztan marketing, es szimplan Vak-Almodozas-Ego. ...........'' - És mi nem martketing? A PC világában mi nem marketing? Minek nincs marketing oka? A WIN98 terméktámogatásának a leállítása micsoda? A Win XP-be épített Messenger, Outlook, Explorer micsoda, ha nem markleing oka van, hogy minél nagyobb piacot lekössen az internetes szférából?
''........ Egyszeruen azzal fogtak meg az embereket hogy ok masnak erezhetik magukat. Es eppen ezert alakult ki ez az ellentet, illetve letezik, jo peldaval elve a konzoloknal is. Nagyon sok emebert konnyen el lehet vakitani azzal hogy ha igy tesz akkor jobb es tobb a tobbinel. .............'' - Ez hülyeség. Lehet, hogy a MAC-esek lenézték a PC-t, mert ronda volt és egy PC még ma is (talán) rondább mint egy MAC, meg szarul is műkösött sokrszor, és programok terén is gagyibb volt talán, de többnek nem érezték magukat.
''..........ebbol kene a tarsadalomnak/egyeneknek kigyogyulni es mindjart megvaltoznanak az erdekeltsegek.............'' - A MAC-et nem azért veszik, mert HighTech, mert többnek érzik magzuakt tőle az emberek, hanem mert teljesen más világ. De ha sohase használátl MAC-et, vagy csak keveset, akkor neked meg ebbe kellene belegondolnod, és máris megváltozna a véleményed. Például MAC-en nincs karakteres üzemmód. Nincs 80x25. Nem látsz villógó kurzort (Persze az OSX-be tettek már terminlt is, de az egy alsó szintű dolog, ha valakinek kell, lemegy érte) PC-n egyből lefut a POST, bejön a BIOS, és sok érthetetlen és felesleges infót ad ki egy sima user számára. Már ebben is más (egy más világ) a MAC.
''.......... egyebkent, Mac egy elegge limitalt szerkezet, persze ezt is fejlesztik, de sztem meszze nincsen meg a rugalmassag, hardwer es softwer szintes sem.
aztan az uj inteles rendszerrel lehet valtozik ez. Hallottam tobb felol is hogy cegek akik oda se bagoztak a macre gondolokoznak portolason (pl XSI) az intel proci miatt. ...........'' - ahogy a MAC, úgyanúgy minden limitált ... annyit gyártanak belőle, amennyi kell ...
''............ az uj ''bios'' rendszer pedig rengeteg biztonsagi problemat felvet, szamomra eleg kellemetlenul hangzik hogy a gep bekapcsolas nelkul tud kommunikalni az internettel stb. .........'' - de nem a USER akarata nékül ... nem fog magától bekapcsolás utánb egyből felmenni. Szeritnem ez meg tök jó. Ennek én csak az előnyét tudom elképzelni.
jah, és nem vagyok MAC-es, ha azt hinnéd a POST-om után. 15 éve használok PC-t (286,386,486,586, 1 ghz amd, 3 ghz iP), és 2 éve vagyok MAC-közelben (G3, G4, G5)
mindenkitől bocs a offértpiros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
lb
csendes tag
ez egy tipikus mac-es valasza volt, nem bantaskent de ez nagyon nagyon gyerekes viselkedes.
Egyebkent nemcsak G3, mac mini, stb is megfordult a kezem kozott.
Teljesen be vagy kodositve, es ez a baj.
Meg hogy megremiszteni, ne viccelj mar..
nem lehetsz ennyire bekodolva.
ebreszto! -
rii
nagyúr
''...............Többen aggódnak az OSX jövője miatt, mert szerintük így az OSX alá portolásnak még kevesebb indítéka lesz, ha minden Apple gépen ott lesz az XP is ..............''
tényleg ... miért fejlesszenek os-x alá (mondok egy számot: 1000.000 osx user) ha már a macen is lesz windows (windows: 10.000.000 user).
elég lesz azt mondani a gyártóknak, aki használni akarja az ő terméküket (adobe elég nagy cég ehez, hogy kiköthesse) az tegye fel a windowst a mac-re ...
de a longorn már nem fog futni mac-en, nem? és a microsoft abban érdekelt, hogy minél több ember átérjen majd a longhornra, tehát a longhornra megírt programok fognak majd kijönni .... az meg nem fut maj a max-en levő xp-n ...
[Szerkesztve]piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
biker
nagyúr
téged is, és másokat is meg kellene kérni, ez esetben nekem, hogy tények nélkül ne beszélj, mert a kevésbé okosokat megrémísztheti a sületlenség.
- G3 és hasonló kérdések. az a technika 1997-98-as, akarjuk-e kivesézni, hogy egy PI-P2 mennyire stabil mondjuk egy ráerőltetett XP-vel, vagy épp a kornak megfelelő rendszerrel? nem akarjuk, mert senki nem kíváncsi rá. Ma beszéljünk a G4-ről, a G5-ről, és a Yonah procikról és ebből épített gépekről
- ''ez az új bios'' hát neked lehet hogy új, de a mac-ekben tudtommal úgy 10évesre tehető az openfirmware, majd a mostaniakban van az EFI. a bios meg éppen 27éves találmány, nem hiszem korszerűnek. mellesleg a gépet be kell kapcsolni, ahhjoz hogy elérhető legyen, csak bebootolni nem kell, tehát nem értem a kérdésed, felvetésed. ezután tényleg tud kommunikálni a nettel, tényleg, kurva rettenetes, hogy bekapcsolod, belépsz, majd beállítod a netet OF-ben, letöltöd az új fimware-t, vagy amit akarsz, beállítod, frissíted, bootolsz egy esetleg szar gépen, míg Bioson ugye rendszert installálsz vagy másik gépen letöltesz, keresel egy floppy-t, mert csak arról megy, bebootolsz, frissítesz, imádkozol, telepítesz
- a limitált szerkezetre nem térek ki, mert nem tudom, mire érted, hogy limitált? esetleg arra, hogy csak olyan eszközök működnek, amihez driver van? Win-en is... vagy hogy leginkább nem működnek azok az eszközök, amik tartalmaznak egy darab mikrovezérlőt, ami vagy webkamera, vagy automata mosógép programtól függően? hát ez a gyártónak gáz, nem a mac-nek...
kérlek ennek fényében gondold újra, mit írsz, és miért ez a véleményed...Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
lb
csendes tag
Ami azt illeti en hasznaltam mac-et tobbszor is, es a csilli villi egyeltalan nem nyugozott le. Sokszor elordul anno g3-n pl hogy elszallt a cucc mint gyozelmi zaszlo.
Nagyon sok dolog pusztan marketing, es szimplan Vak-Almodozas-Ego.
Egyszeruen azzal fogtak meg az embereket hogy ok masnak erezhetik magukat.
Es eppen ezert alakult ki ez az ellentet, illetve letezik, jo peldaval elve a konzoloknal is.
Nagyon sok emebert konnyen el lehet vakitani azzal hogy ha igy tesz akkor jobb es tobb a tobbinel. (hitler igen jo pl erre - vicc nelkul..)
ebbol kene a tarsadalomnak/egyeneknek kigyogyulni es mindjart megvaltoznanak az erdekeltsegek..
egyebkent, Mac egy elegge limitalt szerkezet, persze ezt is fejlesztik, de sztem meszze nincsen meg a rugalmassag, hardwer es softwer szintes sem.
aztan az uj inteles rendszerrel lehet valtozik ez. Hallottam tobb felol is hogy cegek akik oda se bagoztak a macre gondolokoznak portolason. (pl XSI) az intel proci miatt.
az uj ''bios'' rendszer pedig rengeteg biztonsagi problemat felvet, szamomra eleg kellemetlenul hangzik hogy a gep bekapcsolas nelkul tud kommunikalni az internettel stb.
De ez egy velemeny es semmi mas, nekem semmi bajom a macesekkel, pcsekkel, konzolosokkal stb -
biker
nagyúr
mondjuk két dolog is fennáll, és el kell vonatkoztatni.
1: baromira örülök, ha egyszer fut VPC nélkül a win, mert vannek olyan degenerált programozók, akik csak a win-t látják maguk előtt, így néha KELL egy win (jogtár, bizonyos netbankok, stb). és VPC-n lassú a dolog. de baromság, hogy ne lenne program amúgy mac-re, csak néha pont az az egy kell, ami nincs
2: még ez az előny is kevés ahhoz, hogy MA vegyek egy inteles mac-et, mert nem akarok a rosettával bíbelődni, meg egyebekkel. majd jövőre, mikor lesz annyi progi unibin-ben vagy x86-ban, mint ma PPC-re, amjd akkor éri meg, szerintem.
és utoljára meg, nem itt kéne megvitatni a win vs mac témát, mert semmi értelme...Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
törölt tag
Szerintem meg egyszerűen marhaság, amin vitatkoztok.
Ha valakinek azért kell a Maci, mert különleges, akkor elnézést érte, de hadd mosolyogjak rajta egyet. Ez egy informatikai használati tárgy. Az illető vegyen kínai vázát, vagy igyon francia pezsgőt, és hasonlók, AZ különleges. De ez egy számítógép, amiből n százezer darabot gyártanak. Ha nem lehetne hozzájutni csak úgy, akkor értem, de ez pénz függvénye. Ha van rá pénzed, akkor megveszed. Ugye abba meg ne menjünk bele, hogy ekkor a ''különleges'' hogy avanzsál ''drágá''-vá...
Ha valaki azért vesz macit, mert az JÓ, akkor meg nem látom a problémát. Lehet azért jó, mert profin és stabilan összerakott brand pc, amire aztán rakunk winxp-t és örülünk, hogy nincs fagyás, a gép csendes, gyors, és szép. De aki grafikára, zenére, stb-re használja, az meg marad az OS X-nél, és azzal boldog.
Kedves Macisok! Eddig az volt a gond, a pc-sek ferde szemmel néznek rátok, mert a maci nem elterjedt, és a ''pórnép'' csak fikázni tudja. Most az a gond, hogy az apple népszerűsíteni akarja a macikat egy kicsit, és elérhetővé teszi szélesebb körben. Az OSX és a maci egysége nem lesz megbontva, mert aki emiatt nyavalyog, nyílván osx-et fog használni. Aki meg xp-t használ, nyílván okkal teszi. Tehát: kérdezem tisztelettel, eleget lehet nektek tenni, vagy mindig minden szar?
SZóval nem lehetne, hogy zárjuk a topicot, mindenki fogja be a száját, használja a pc-jét vagy maciját azzal amivel jónak látja, és jöjjön egy kis béke az egymás torkának ugrás helyett? -
Loha
veterán
Nem értem miről megy itt a vita. Vkik megoldották, hogy XP-t lehessen tenni a MAC-re, ami várható volt. Ezek után 2 választása volt az Apple-nek.
Vagy elősegíti a dolgot, hogy az XP stabilan tudjon futni a MAC-eken, vagy tűzzel vassal írtja, de akkor is fel fogják tenni a gépeire, csak akkor lehet hogy az instabil XP ronthatná a MAC megitélését, a nem támogatás pedig Apple-ét.
Szóval sztem az ésszerübbik változatot lépte meg az Apple, de nem ő akarta ezt az egészet, tehát semmi értelme itt irogatni azt, hogy pénz, pénz...
[Szerkesztve] -
wassermann
addikt
''pc-re már jó ideje lehetséges osx-et tenni'' - Hát nem hivatalosan és szörnyű szenvedések árán igen, de ez közel sem jelent üzleti szempontból jelentős vevőkört.
Egy mezei júzer képtelen OSX-et telepíteni PC-re, viszont az akinek tetszettek eddig a MAC-ek, most már vehet magának olyat amin a mindenhol használt Win is elketyeg. Ők bizony sokan vannak és jó üzleti bevételt fognak hozni az ''almának''. -
Szabesz
őstag
Mi ebben a gáz?
Az elit érzésetek megmarad, a mezei PC nem Mac(OsX)esíthető...
Semmi sem változott, csak mostmár a Windows is kaphat maga alá egy biztosan stabil bivalyerős vasat.¯\_(ツ)_/¯
-
orbano
félisten
én sem értem, továbbra sem, hogy mi a baj ezzel az egésszel. mint ha a windows valami vírusként megfertőzné most a mac-et. megfelelő driverekkel és tech-supporttal a windows is megbízható lehet, tehát nem ronthatja az imázst. a hw-sw páros is megmarad, miért verné szét ezt ez a lehetőség. valamiért én is csak a sznobizmust látom ebben. akinek tényleg munkagépnek kell a mac mert húdejó, az lesz**ja, hogy kiérdemli e a márkanevet vagy em. ugyanolyan jól megy, mint eddig és kész...
A vér nem válik VAZZE!™
-
marcee
addikt
Elolvastam amit írtál. Csak lehet, hogy nem értek vele egyet, nem?
Miért bontaná meg a vas és az osx egységét egy másik oprendszer használatának lehetősége? Attól ők még ugyanolyan szupijók maradnak, nem? Engem speciel kifejezetten az oprendszer érdekelne a mac-ben, de eszembe nem jutna windows kompatibilitás nélkül megvenni. A gépek dizájnja tökéletesen hidegen hagy.
És nem verjük a nyálunkat.
Nem tudom miért vetted magadra? Volt már itt stílusáért bannolt mac user is. A hozzá hasonlóakra gondoltam. Valahogy a rétegcuccok használói köszött gyakori a túlzott ajnározás. De nem akarok flémelni, ezúton is elnézést kérek a megjegyzésemért.\m/
-
azbest
félisten
ReMac dolog ez szerintem...
Inkább fognak többen próbálkozni az OSXszel, mint eddig... hiszen ha már úgyis az van a gépen miért ne próbálgatnák... és akkor rájönnek, hogy húúú ezen tök jó és egyszerű videót vágni (alap szinten a beépitett progikkal)...
Az lesz, hogy bizonyos dolgokat OsX alatt csinálnak, míg más dolgokat WinXp alatt...
Vicces az lesz, ha virtualizációval egyszerre fut a két Os jó sebességgel
Osx-hez sajna még nem volt szerencsém rendes körülmények közt.. System 7.5.3-mal próbálkoztam -
wassermann
addikt
Én nem érzelmi és nem is műszaki szempontból közelíteném a dolgot: szerintem ez egy jó üzleti fogás, egyszerűen tényleg további vásárlókat nyerni.
Azokat az embereket, akiknek van pénzük és tetszik nekik pl. a MACmini, de tényleg csak az tartóztatta vissza őket eddig, hogy nem akartak megtanulni egy új szoftverkörnyezetet. Szerintem, ha nem is nálunk, de a tengeren- és a Lajtán-túl - az ottani magasabb jövedelmek miatt - egy MACmini könnyebben elérhető. -
FTeR
addikt
kapásból 2 embert is tudok, aki ezek után macet fog venni.
egyik én vagyok, eddig az osx tartott vissza. a mac hw nagoyn bejön, minden szempontból és egy hasonló speckós pc összerakásából sem jönnék ki olcsóbban.
a másik meg a főnököm. neki annyira bejött a dolog, h akár osx-et használt volna. egyetlen dolog ami eddig visszatartotta, h az osx nem windows (minden értelemben).
az ő példájából kiindulva, nem esik nehezem elképzelni, h voltak olyanok akik vettek és használtak úgy mac-et, h több szempontból is szükségük volt a winre (akár egy második gép még ott is figyel a szobában), de a maces összkép jobban bejött nekik.
az elit érzés elvesztését csak abban látom, h eddig ha vki belépett egy másik szobájába és az asztalon meglátott egy mac-et, akkor egyből a nyakába borulhatott, mondván ''keblemre, lelki testvérem''. ezek után már nem lehet senki biztos a dolgában, mert azok, akik csak azért veszik meg a hw-t, h wint futtassanak rajta, azok már nem sajátítják el az életérzést. mert hiába is tagadjuk, a machez egy életérzés is tartozik, úgyan úgy, mint egy márkás autóhoz is. így lehet az, h sok ''műértő'' szemében elég barbár lépés macre wint telepíteni.
akinek nem inge, ne vegye magára, de azért elmondhatjuk, h a mac-es társadalomból elég erősen érződik egyfajta felsőbbrendűségi jobbság érzés. mi jobbak vagyunk, mint ti alapon. ami természetesen nem feltétlenűl rossz, hiszen egy márkás ruhában rohangáló arc is jobbnak érzi magát adott esetben. csak macnél ehhez még egy nagyon erős, falka összetartozás is párosul. -
lenox
veterán
Akkor nem ertettetek, amit irtam. Sokmindent tudhatsz valamirol, anelkul, hogy konkretan lattad/hasznaltad volna. Az nem erv, hogy amit x mond, azert hulyeseg, mert meg nem latott olyat, amirol beszel. Erre tok jo volt a hasonlatom, csak valamiert felreertettetek, messzirol jott emberrol szo nem volt... Az meg megint nem erv, hogy neked vagy barki masnak jobban bejon a mac, attol meg lehet jo es rossz tulajdonsaga, tehat ha valaki esetleg fikazni meri (jujj!), meg igaza is lehet. Amugy ez valoban nem az a topik...
M@trixfan: szal neked is, akkor nem ertetted a hasonlatot. Pont azt mondom, hogy attol, hogy meg nem ultel japan autoban, de mindig nezed az adac listat, tudhatod, hogy a japan autok megbizhatobbak, mint pl. a nemetek. Nem ultel benne, nincs olyanod, megis tudod, nem csak velemeny. Ugyanilyen a Hold is, nem voltal ott, megis tudod. Szal sose lattal meg mac-et, attol eleg sokat olvashattal rola, sok mindent tudhatsz rola.
Amugy meg kivancsi voltam, hogy mi idegesitett ennyire fel. Szal a szoftverellatottsag temaja. Azert az teny, hogy jo sok progi van windowsra, ami nincs osx-re. Peldaul en mar az internet explorert is hianyolom. Ertem en, hogy szar, meg van jobb browser, de en pl. ezt szoktam meg, ugyhogy ezert is orulok a windows-os mac-nek. Masik oldal meg pl. hogy az altivec 100-szor jobb, mint az sse2, aztan most szepen eltunik, ezt elegge sajnalom. -
M@trixfan
addikt
Már ne is haragudj, de ez a Hold-hasonlat egyzerűen nem sikerült. Ha már hasonlat akkor maradjunk a jól bevált autós témánál. Nem kezdhetem el fikázni a japán autókat csak azért mert idáig csak német autóval volt dolgom, hiszen smmi tapasztalatom nincs a japán autókkal. Véleményem lehet persze róla. Más a válemény és más a fikázás.
Múltkor:
-Te figyi! Honnan érhetem el a Campus-os Office-t Mac-re?
-Minek kell neked? Mac-re nem jönnek ki a legújabb cuccok. Minek neked a Campus ha Mac-ed van?
-Mert ott az Off.......(belevág a szavamba)
-Hát figyelj, nagyon színes-szagos a Mac de nincs rá program.
-Sokáig használtad? Miért kellett visszaváltanod?
-Üzletben láttam ezeket az OS X gépeket, de nincs rájuk program és.......
Remélem érzed... Nade nem offolom szét ezzel tovább a témát.twitter: MatrixfanLive | Ősidőktől a PH!-n
-
Grafiqs
őstag
Azért ez a hasonlat egy kicsit sántít. Itt nem a messziről jött ember esete forog fenn. Én spec 10 éve élek kétlaki életet. Nekem (is) jobban bajön a Mac. De ez nem az a topik...
És még mindig nem fogja, vagy nem akarja felfogni. Hihetetlen. A Föld tényleg a Naprendszer elmegyógyintézete lenne?! by Bon3ss
-
lenox
veterán
válasz M@trixfan #42 üzenetére
Hmm, pl. a Holdon is szar lenne levego nelkul elni, ezt mindenki tudja, pedig legtobben sose voltak ott... Szal nem kell ahhoz latni, plane tulajdonolni valamit, hogy velemenyt lehessen alkotni. Nekem ez igy amit irsz puszta sardobalas, senki nem tudja, mit mondanak a bme-n az infos 'wannabe'-k, ennyi erovel lehet nekik is igazuk, eppugy mint neked, ha nem ertesz egyet veluk. Irjal konkretumot, hogy mi is oszthassuk az eszt.
-
M@trixfan
addikt
Na itt aztán tobzódunk a fogalomzavarban, nameg érdekes hozzáállásban:
1. A Macintosh ugyanúgy PC azaz Personal Computer, csak nem IBM kompatibilis PC.
2. A Mac hardver és szoftver egysége ugyanúgy megmarad ezután is. Butaság azt hinni, hogy ez megváltozott. Ez után sem kell mindenféle dzsunka cuccon tesztelni, rögzített hardver marad. Ez behozhatatlan előny a Windowshoz képest és ez mindig így lesz.
3. ''Elit körből való kiesés'' .... Mivan? Ez viccces... Semmivel nem érzem elitebbnek magam amiért Apple termékeket használok, csak személyes preferenciámat tükrözi. De ha már itt tartunk, szerintem korrekt dolog, hogy innentől kezdve használhatom az elengedhetetlen Windowsos programokat natív sebességgel.
4. Aki Apple sznobnak érzi magát az jelentkezzen már nálam mert szívesen beszélgetnék vele egy kicsit! De tényleg, olyan jó lenne már találkozni akár egy ilyen emberrel is! Attól viszont már herótom van, hogy a BME I épületépen pár informatikus ''wannabe''' osztja az észt, hoy milyen szar a Mac, pedig nemhogy nincs neki, hanem életében nem látott ilyen gépet. Manapság már inkább ez az általános sajnos... Akink nem inge, ne vegye magára.twitter: MatrixfanLive | Ősidőktől a PH!-n
-
_Volkovy_
nagyúr
Így múlik el a világ dicsősége..
-
Grafiqs
őstag
Sosem éreztem magam egy szűk elit tagjának. Tán csak annyiban, hogy volt szerencsém használni. Tördelőként-grafikusként használtam. Nekem sok szempontból bejön. (Ezt itt most nem fejtegetném, hogy miért.)
És még mindig nem fogja, vagy nem akarja felfogni. Hihetetlen. A Föld tényleg a Naprendszer elmegyógyintézete lenne?! by Bon3ss
-
L3zl13
nagyúr
Ettől az eladott cucc még Mac. A saját meghatározásod alapján nem lehet másnak hívni...
Amíg el nem kezdik árulni Windowssal, vagy legalább OS nélkül addig ez az elnevezésen való problémázás szvsz értelmetlen, és korábbi állításod ellenére bennem azt az érzést kelti, hogy titkon mégis elvakult Mac imádóval állok szemben.Aki hülye, haljon meg!
-
sbazsi
veterán
Nekem az egészben az Apple reakciója tetszik
A rajongók (vagyis inkább hackerek) feltörték a védelmet, és nem a perrel fenyegetés, meg anyázás volt a reakció, hanem az, hogy kiadják ők a programot. -
faster
nagyúr
Jobs-nak lépnie kellett, nem volt más választása.
Autót is vannak, akik az életérzés miatt vesznek, és vannak olyanok, akik vesznek egy autót, mert pl. akarnak vele néha közlekedni is.
A Mac eddig luxus volt, most már nem az. Mindig fájó dolog kikerülni egy szűk elitből.
[Szerkesztve] -
lenox
veterán
Hat egyelore csak macos-sel lehet mac-et venni, szal ez a keresed teljesul. Majd ha muszaj lesz oprendszer nelkul is gepet adniuk (vagy maguktol ugy akarjak), lehet, hogy azt apple-pc-nek fogjak hivni, vagy barmi masnak, szal meg van remeny, hogy nem csepelik el a nevet, ez a megoldas nekem pl. teljesen szimpatikus lenne, en nem a nevert vennem, hanem mert faszan osszerakott, designos gep.
-
aDM|RaL^
őstag
deszar.
http://www.flickr.com/photos/dmrl - http://dmrl.hu - Spectrum ZX 48k
-
L3zl13
nagyúr
Nem értem miről beszélsz.
Ha jól látom sehol nincs szó arról, hogy árulnának Mac-et kizárólag Windowssal. A Windows csak utólag telepíthető. -> Amit a boltban kapsz az továbbra is Apple vas + MacOS. Nem tudom akkor milyen nevet is kellene megváltoztatni...Aki hülye, haljon meg!
-
faster
nagyúr
válasz (Kolombusz) #25 üzenetére
Akkor is ciki, hogy az apple gépeken windows fog futni.
Ez van. Itt a ludas az egészben a Power architektúra szerverek felé nyomulása, amelyik betett az Applenak rendesen az asztali fronton is, de a notebook piacát teljesen ellehetetlenítette, hogy miközben a notebookok eladása rekordokat dönt, az Apple még mindig kénytelen volt G4-es notebookokat árulni, mert a G5 melegszik, és zabálja az áramot. -
lenox
veterán
válasz (Kolombusz) #25 üzenetére
Hat biztos lesz meg erosebb vga-val is mac, ugyhogy ez gondolnam megoldodik.
Masik meg, hogy nem az apple gepeken fut a windows, hanem az intel-pc-ken, szal max az a ciki, hogy intel-pc-t arulnak mac-kent. -
Grafiqs
őstag
Nem, félreértesz. Semmi bajom azzal, hogy többen fognak Macet használni. Csak ne hívják Macnek. Ne csépeljék el a nevet. A Mac MacOs és apple vas összessége. Nevezzék bárminek. Apple terméke persze csak fusson más márkanév alatt.
Mlaca: Sosem voltam ilyen szempontból hárdkór. Használtam-használm ezt is azt is. Csak nekem a Mac jobban bejön.És még mindig nem fogja, vagy nem akarja felfogni. Hihetetlen. A Föld tényleg a Naprendszer elmegyógyintézete lenne?! by Bon3ss
-
lenox
veterán
-
(Kolombusz)
veterán
Nah álljunk meg picit. Az egy dolog, hogy windows felrakható rá.
De ezek a macek azért nem olyan izomagyú gépek (főleg a vga teljesitményre gondolok)...
Szóval, aki játszani akar a géppel az úgyse macet fog venni.
Akkor is ciki, hogy az apple gépeken windows fog futni. (Pénz, pénz, pénz..... ) -
Integra
titán
bingo..
és fogadni mernék hogy ezek a pc fikázók most elképesztő mennyiségben xp-t fognak használni. fogadok hogy titkon alig várták már, hogy xp is menjen.
egyébként ezek után mi az amiért érdemes macet venni? tudom hogy csinos, de itt vége is a történetnek. a mac is csak egy sima pc már....egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...
-
lenox
veterán
En csak azt nem ertem, hogy miert gondoljatok, hogy attol, hogy mas is vesz mac-et (mint egy brand-pc-t), attol meg az eredeti mac vasarlok nem ugyanugy fogjak hasznalni a gepuket. Szal ha eddig volt az osx-nek x felhasznaloja, ezek nagyreszt meg fognak maradni. Ettol fuggetlenul a mac hardvernek eddig volt x vasarloja, most meg lesz 2-3-szor x. Ettol meg akinek a gep/oprendszer egyuttese jelentette az erteket, annak az nem vesz el, hiszen ugyanugy meglesz ez, az osx fejlesztesre ugyanakkora userbazis eseten ugyanakkora penz lesz... Szal nekem ez nagyreszt valamifele irigysegnek tunik, hogy nekunk van ilyen szep hardverunk, amit a masik csapat nem tudott hasznalni, es most meg sirunk, mert ok is tudjak majd, igaz, hogy a mi szamunkra semmi sem valtozott...
-
MLaca
őstag
Azok a hárdkór mekesek, akik annó köpködték a PC-t és a Windowst, ma már milyen szépen, kórusban éljeneznek.. Zenészek, grafikusok tartoznak ebbe a körbe, akik annak idején kizárólag Macintosht voltak hajlandóak használni, mert de szar a PC-s világ.. (tisztelet a kivételnek).
Még boltosok is, aki Mac-et árultak, nem ritkán élesen kritizálták a PC-ket, s most mosolyogva, élvezettel veszik elő a PC/Win Maceket és ajánlják ugyan olyan elánnal vásárlóiknak. Hol marad a következetesség? Undorodom..http://mlzphoto.hu/
-
Grafiqs
őstag
Olvasd el légyszives amit picit alább írtam.
A Mac nem az OsX-től Mac. Hanem az os és a vas együttesétől. Ennek megbontásástól félünk.
És nem verjük a nyálunkat.És még mindig nem fogja, vagy nem akarja felfogni. Hihetetlen. A Föld tényleg a Naprendszer elmegyógyintézete lenne?! by Bon3ss
-
marcee
addikt
Én nem gondolom, hogy ez a lépés az OsX-re túlzott veszélyt jelentene. Itt veri minden mac fanatikus a nyálát, hogy mennyire jó rendszer. Én is kipróbálnám, bár elégedett vagyok a windows-zal.
Ez a húzás segít elterjedni a mac-nek, elveszti majd az exklúzivitását az lehet, de ez csak a fanatikusokat érinti rosszul szerintem.\m/
-
L3zl13
nagyúr
Tudjátok mi jutott eszembe? Intelmac+WinXP+FlyakiteOSX -> Ránézésre tiszta mac, és háttérben Windows.
Aki hülye, haljon meg!
-
Grafiqs
őstag
Osztom a véleményed. Innentől kezdve sajnos a Mac tényleg nem lesz más mint egy brand-pc. Ami a legnagyobb fájdalom, hogy szétverik ezzel a komplett Mac-et. Véleményem szerint a Mac nem a vastól vagy az OsX-től (illetve MacOstól) volt Mac. Hanem e kettő összességétől. A vas és az os adta azt amitől a Mac annyira jó tud(ott) lenni. Ezt az összességet megbontani véleményem szerint bűn. Újabb lépcső...
-
lenox
veterán
Sztem meg eljen, eljen! En emiatt fogok mac-et venni... Es ezzel szerintem sokan vannak igy. Nezzetek meg az imac-et, tok kiraly, hangtalan, fasza gep, de ha nem futtathatom rajta a szokasos programjaimat (ie, jatekok, dosbox), akkor nem kell. Igy mar kell, jobbat el se tudok kepzelni a nappaliba: designos monitor, es nem kell egy plusz csunya doboz. Megintcsak eljen-eljen!
-
bobsurf
őstag
pénz pénz pénz...
Igy már tényleg elveszti majd a varázsát az Alma. -
atuci
őstag
Ezzel szerintem tényleg megugorhat a Mac minik eladási aránya. Most már a főnököm is tuti vesz egyet
Basil Fawlty: ''Don't mention the war. I mentioned it once, but I think I got away with it. So it's all forgotten now and let's hear no more about it....''
-
janpotocki
senior tag
úgy gondoljuk, ez a hír érdekelheti azokat is, akik alapvetően a hw-hírekre kiváncsiak, és nem szoktak átnézni az IT.news-ra
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell PowerEdge M1000e
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B365 Intel i7 9700E 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 6GB GDDR5 Sharkoon Slider 550W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M Intel i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 6GB GDDR5 ZALMAN Z1 CM 450W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB GDDR5 ZALMAN Z1 Chieftec 500W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M Intel i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD 1060 6GB GDDR5 FD Core 1000 FSP 400W
- Eladó egy komplett i7 gép SAMSUNG monitorral, egér, billentyűzet, füles... Win10 vagy 11 ...
- Gamer PC! i5-9400F/ 16GB DDR4/ RX 570 8GB/ 750W 80+ Gold/ SSD+HDD/ Win 11 Pro/ Garancia/Beszámítás!
- komplett PC//INTEL i5-6500//b150m//32GB ram//GTX750Ti 2GB//240+128GB SSD
- Játékos pc eladó! ( i5- 6700Xt)
- Am3+ félkonfig
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest