Hivatalosan is windowsosítható a Mac

Néhány héttel azt követően, hogy lelkes rajongók megmutatták: felküzdhető a Windows XP az Intel processzoros Mac számítógépekre, az Apple hivatalosan is a projekt mögé állt, és kiadott egy saját bootmenedzser szoftvert, amely pofonegyszerűvé teszi a műveletet. A nem minden iróniától mentes szójátékkal Boot Campnek (eredeti jelentése: kiképzőtábor, javítóintézet) keresztelt szoftverrel könnyedén újraparticionálható a gép merevlemeze, és feltelepíthető rá – második operációs rendszerként – a Windows. Ezt követően a felhasználók minden egyes indításkor választhatnak a Mac OS X és a Microsoft-rendszer között.

Azt gondolhatnánk, hogy a platformváltást követően gyakorlatilag PC-s alapokra épített új Apple-gépekre problémamentesen települ a Windows is. És bár a Mac-gyártó nem törte össze magát azért, hogy megakadályozza a Microsoft operációs rendszerének használatát a gyárilag Mac OS X-szel szállított masinákon, mégsem magától értetődő az „Intelmekek” windososítása. Ennek az az oka, hogy ezekben mutatkozott be a szintén az Intel által kifejlesztett EFI (Extensible Firmware Interface) rendszer, mely a PC-ken évtizedek óta használt BIOS (Basic Input/Output Sytem) egyfajta továbbfejlesztése. Az EFI többek között lehetővé teszi, hogy a számítógép az operációs rendszer betöltése nélkül képes legyen használható állapotba hozni különböző hardverkomponenseit, így például egy speciális kezelőfelületen keresztül anélkül tud a gép az internethez csatlakozni, és onnan bizonyos állományokat letölteni, hogy segítségül hívná ehhez az operációs rendszert. A Windows azonban a BIOS-ra támaszkodik, és nem működik együtt az EFI-vel.

Az egyelőre béta-státuszban lévő Boot Camppel kizárólag a második szervizcsomaggal ellátott Windows XP telepíthető, az azonban a hivatalos meghajtóknak köszönhetően szinte teljesen együttműködik a Mac hardverével. Csupán néhány eszköz nem használható, például a távirányító, a Bluetooth billentyűzet és egér, az USB modem és a MacBook Pro érzékelői és kamerája. A szoftver végleges változata része lesz a várhatóan augusztusban megjelenő 10.5-ös – Leopard kódnéven ismert – Mac OS X-nek.

Philip Schiller, az Apple nemzetközi termékmarketingért felelős alelnöke a bejelentés kapcsán elmondta, hogy továbbra sem áll szándékukban a Windows értékesítése vagy támogatása, de mivel számos felhasználó részéről merült fel az igény a Windows futtatására, ezt a lehetőséget biztosítják. „Úgy gondoljuk, hogy a Boot Camp még vonzóbbá teheti a Macet a váltást fontolgató Windows-felhasználók számára” – tette hozzá. Azt a vállalat nem árulta el, hogy tervezi-e a következő Microsoft-rendszer, a Vista támogatását is.

Beszólnak

A cég a Boot Camp honlapján látható élvezettel szól be a redmondi szoftveróriásnak. Mint a felhasználóknak szóló tájékoztatóban írják: „A Macen futó Windows éppen olyan, mint a PC-n futó változat, azaz pontosan ugyanazok a támadások érhetik, amelyek a windowsos világot sújtják.” Máshol pedig azt olvashatjuk, hogy „A Macek egy ultramodern, szabványos technológiát, az EFI-t használják a bootfolyamat kezelésére. Sajnálatos módon az elavult BIOS-szal a Windows XP – sőt a következő Vista is – megakadt az 1980-as éveknél. A Boot Camppel viszont a Mac mindkét évszázadban zökkenőmentesen működik.”

A CNET News.com által megkérdezett elemzők szerint okos lépésről van szó, hiszen azzal, hogy a kizárólag Windowson elérhető alkalmazások is futtathatók az „Intelmekeken”, jóval szélesebb közönségre számíthat az Apple. Ugyanakkor, teszik hozzá, ez egyben annak az elismerése is, hogy az otthonokban és az irodákban megkerülhetetlen a Microsoft operációs rendszere. A hírt a tőzsde is jól fogadta, az Apple-papírok árfolyama a rendes kereskedésben közel 10 százalékkal emelkedett.

Mit gondolnak a fanok?

A hazai Mac-rajongók körében is a lelkesedés a jellemzőbb– legalábbis ez olvasható ki az egyik almás oldal, a BeszéljükMac.com vonatkozó fórumából. A legtöbben úgy vélik, hogy a szélesebb piac több árbevételt és nagyobb részesedést hoz majd az Apple-nek, ami még jobb, még innovatívabb termékekben materializálódik majd. Az azonban aggaszt egyeseket, hogy a lépéssel megnyert áttérők nagy valószínűséggel sosem fogják Mac OS X-szel indítani számítógépeiket, gyakorlatilag egy dizájnos PC-ként veszik meg az almás masinát. „Vajon hány Macet fognak eladni a jövőben az élelmesebb kereskedők úgy, hogy ahelyett, hogy az OS X előnyeit ecsetelnék, egy esztétikus Windows PC-ként tálalják a dolgot, amin még van valami OS X-is, ráadásként?” – teszi fel a kérdést Count Zero, aki szerint innen már csak egy lépés az OS X fejlesztésének leállítása. Szerinte ez a jövőkép legfeljebb annyira abszurd, amennyire néhány éve az volt az a pletyka, hogy az Apple áttér x86-os processzorokra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés