Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• biker

nagyúr

válasz FTeR #162 üzenetére

nézd. elég komolyan utána szoktam olvasni a sebezhetőségeknek, és ezért tudom, miért röhögök azon, hogy ''széthekkelik'' meg ''törik mint a ropit''.
    Igen, volt ilyen cikk is, vezető HW portálon, hogy 144 biztonsági hibát javít az új update, aztán kiderült, hogy abból 100 legalább nem biztonsági hiba, a maradékból 40 alacsony veszélyezettésű, és 3közepes, 1 meg magas.
    és be is foltozták.

És nem dőlök be olyan cégek állításainak (symantec, mcaffe) akik azért, hogy fogyjon a maces vírusírtó, rémísztgetik a népet, mert tudom, hogy a maces vírusírtójuk adatbázisában mi van (180ezer wines kártevő minta, meg 50db mac-es kártevő minta, maiből 45 nem képes fertőzni 10.4.x rendszeren már, csak régebbin ha nincs update)

ellenben hiszek a secunia listáinak, amit mellékelek:
    Win XP prof: http://secunia.com/product/22/
    XP home: http://secunia.com/product/16/
    OS X: http://secunia.com/product/96/
    FreeBSD: http://secunia.com/product/6778/
    Linux kernel 2.6: http://secunia.com/product/2719/

ők egy olyan cég, akik tényleg függetlenül készítenek listát minden rendszerről minden jelzést figyelembe véve, és nem érdekük semmilyen védelmi terméket árulni, vagy más céget becsmérelni.
    Olvasd át kérlek a jelentéseket, és gondolkozz el, mielőtt újabb támadást intézel.
    Köszönöm.

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

• biker

nagyúr

válasz FTeR #138 üzenetére

légyszíves a jövőben ne példálózz velem, sőt, semmilyen formában ne hozz fel.
    mellesleg nem vagyok fegyvertelen, de ez nem ide tartozik...

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

• Sipi

addikt

válasz FTeR #153 üzenetére

Bár bekapcsoltam az Ignore módot, erre még reagálok.
    Elmondtál valamit a keresztplatformos fejlesztés nehézségeiről. Az abban foglaltak egy-két megállapításával nem értettem egyet, ergo nem ezt cáfoltam. Nem a teljes gondolatmenetedet akartam az Opera-val cáfolni, azt hiszem, világosan leírtam, mivel és miért nem értettem egyet.
    Az Opera nem tudom, miért gond. Nagy alkalmazás, több platformos. Erre hoztam fel, mint példát. Való igaz, nem a legjobb, mert minden platformon más keretrendszer alatt fejlesztették (Windows-on a Win GUI, Linuxon a Qt). De ha felhoztad: igen, pl. a QuakeX motorja, az UnrealX motorja, a DoomX motorja... Saját véleményük szerint sem igényelt túlzott többletmunkát. Bár ez a példa pedig azért sántít, mert túl specifikus alkalmazásról van szó, s egt 3D motort valószínűleg sokkal könnyebb átírni, mint pl. egy adatbáziskezelőt. (Bár személy szerint nem hiszem.)

''Komoly'' alkalmazások is meg szoktak jelenni, legfeljebb nem olyan célterületen, mint Windows-on. Ezen pl. jóval több számlanyilvántartó van. A portolás természetes, hogy többletmunkát igényel - nem is állította az ellenkezőjét senki.
    Azt próbáltam/tuk megírni, hogy igenis, lehet úgy programot fejleszteni, hogy eleve a portolhatóságot tűzöd ki célnak. S ebben az esetben nem igényel annyira sok plusz melót. Mindezt úgy is megteheted, hogy az adott platform speciális dolgait kihasználod. (A GNU fejlesztőeszközeit nem érdekli, Windows-on vagy Mac-en futtatod... Majd kitalálja, mit tud használni.)
    Vannak/voltak programozó ismerőseim, igen ''menők''. Nekik sokkal könnyebb volt Visual XY-ban összecsapni valamit, ez tényleg kevés munkát igényel, minimális tervezéssel. (Nem ők voltak igénytelenek, hanem a megrendelők...) Ezeket a ''programokat'' tényleg őrült munka portolni.

De programot tervezni is lehet. Ha elválasztod a hasznos részét a sallangoktól (GUI, súgó), ez az alap, jó programozóval, könnyebben átvihető. A GUI-t persze át kell írni.

Az más dolog, hogy legtöbb esetben a határidő szabja meg a program feltételeit.

Sipi

Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

• Sipi

addikt

válasz FTeR #148 üzenetére

Megint csúsztatsz... Nem vádollak ezzel. (Azt korábban megtettem :) )
    A disztribek között fennáll kompatibilitási probléma. Ez elsősorban a csomagverziók eltérése miatt jelenik meg - erre szolgál az adott disztribúció csomagkezelője.
    A második a platform-eltérés. Erre a kettőre szolgál (meglehetősen jól) a GNU autoconfigure/make/stb rendszere. Ez a programozó bárminemű beavatkozása nélkül összeszedi, milyen rendszerről van szó, és a függőségek megvannak-e, illetve milyen verzióban.

Sipi

• Sipi

addikt

válasz FTeR #147 üzenetére

1. Szenved a halál... Te miről beszélsz? Én baromira nem szenvedek a GPL-től... És végképp nem értem, mi a gond azzal, hogy ezerféle változata létezik. Tudod, a kereskedelmi szoftverek esetében annyi licensz létezik, ahány program a piacon van. Mindegyiknek egyedi, még ha majdnem tökugyanazok is... Sőt, a Microsoftnak egyazon termékre is párhuzamosan több licensze létezik...
    Fogsz egy nyamvadt licenszet, és az alatt adod ki a programodat. Ennyi. Érdekes módon van egy rakat cég, amelyik ezt meg tudja tenni...

2. Sejtettem, hogy ilyen épületes ''visszavágás'' lesz... Mondtam egy példát, alátámasztandó az állításomat. Az állításba nem tudsz belekötni, hát fikázol egyet az Opera felé, mindenféle érv nélkül.

Az elveszett hszemben pont az ilyen, érv/alap nélküli vagdalkozásaidra reagáltam. De úgy látom, nemsokára itt is összejön annyi anyag, amiből megírhatom... :(

Sipi

• Sipi

addikt

válasz FTeR #143 üzenetére

Pont Te vagy az, aki direkt csúsztat.
    Ez a hsz arra a hszedre íródott (kövesd végig), amiben azt írtad: még külön disztribúciókra sem lehet rendesen portolni. Semmi köze a különböző architektúrákhoz. Annyira képben vagyok, hogy tudjam, az fogósabb dolog. (Bár azért van, ahol sikerül... Vagy megírod a kényes részeket minden platformra, vagy megoldod úgy, hogy ne használja ki az adott platform egyediségét.)

Semmi olyat nem írtam, hogy egy Windows-ra, MS Visual C++-ban fejlesztett programot pikk-pakk át lehet ültetni Amigára...

Sipi

• Sipi

addikt

válasz FTeR #135 üzenetére

Én is sajnálom, ugyanis abban volt sok pontba szedve, mikkel nem értek egyet. De kizárt, hogy megint átnyálazzak több topikot, hogy újra megírhassam.

Semmi gondom a pénzért fejlesztéssel. Hidd el, én is pénzért dolgozom. :)

A GPL-es dolgokat szerintem vagy feletjsd el, vagy nézz utána alaposabban. Egyrészt nem igazak, amiket írsz, másrészt Open Source témakörben rengeteg más licensz is létezik. Amit Te GPL-nek emlegetsz, az is kb. 3 licenszet foglal magában a hétköznapi beszédben.
    (Az előttem álló Linuxon 816 darab licenszleírás található. Ennek nagy része egy-egy adott program licensze, kizárólag egy termékre vonatkozik. Egy kisebb, de nem nulla része pedig általános célú licensz. Mindegyik ingyenesen használható program, és mégis, mind a 816 licensz eltérő.)

Nos, az első reakció megvan. :)
    Íme, a második. A portolással kapcsolatban: több ezer program, könyvtár esetén sikerült megoldani, hogy ne legyen gond a disztribúció. Még az Opera is elfut bármelyiken... Nem tudom, mit fejlesztetek, de ha ilyen mértékű inkompatibilitás-gondotok van, az valami eszközmeghajtó lehet. A kernel dolgait egyébként sem szokás (és nem is túl okos) direktben meghívni, ahhoz ott van a linux-headers, ami definiálja az alapvető rendszerdolgokat.

Mod: nagyon gyors keresés eredménye: GMGPL, GPL-1, GPL-2, GPL-2-with-linking-exception, LGPL-2, LGPL-2.1, LGPL-2.1-FPC, LGPL-2.1-UUST, LGPL-2.1-linking-exception, LLGPL-2.1.

Sipi

[Szerkesztve]

• biker

nagyúr

válasz FTeR #133 üzenetére

jaa, tehát akkor azokról beszélsz, amikre fél éve fény derült, majd 5.5 hónapja van is rá folt? :)

(pedig megígértem, hogy ignorállak, de ez van)

• Sipi

addikt

válasz FTeR #117 üzenetére

Szia!

Köszönöm a választ. Nem ferdítek - mint írtam, ez az hsz több más topik alapján jött elő belőlem. (Mondhatni, követem a pályafutásodat. :) )
    Az alapján, hogy ennyi nyelvet és platformot ismersz, végképp meglep, némelykor mennyire nem helytálló dolgokat állítasz.

Még egyszer: nNem kifejezetten csak az itteni topikra reagáltam, de a korábbi, igen hosszú hsz-em sajnos, eltűnt. Vele eltűntél te is azokból a topikokból. S most újra, itt, hasonló témában, ugyanazzal a véleménnyel.

Nem azzal van gondom, melyik platformot részesíted előnyben. (Pénzes programozó úgyis szinte mindig pénzes platformra fejleszt.) Csak igyekeztem ''javítani'' azokat az állításaidat, melyek szerintem nem állják meg a helyüket.

Sipi

• Sipi

addikt

válasz FTeR #114 üzenetére

Figyu, ez azt hiszem, a harmadik topik, ahol feltűnsz flémelni. Múltkor sajnos egy áramszünet kinyírta a válaszomat. Ezért ezúton szeretném megkérdezni:

- Láttál már valaha közelről, tapintottál valamilyen Linuxot?
    - Ismered valamilyen mértékben rendszerszinten? Az alapvető felépítését, működését?
    - Mint programozó, programozol MS C++-on kívül más környezetben?
    - Tisztában vagy a többplatformos fejlesztés mikéntjével?

Ne haragudj meg, de olyan marhaságokat szoktál állítani a *nix rendszerekről, hogy még én, alapvetően nem programozói, hanem fenntartói szemlélettel is beleborzongok.

Az pedig külön szépség, hogy egy Mac-Win topikban is sikerült elérned a Linux szidásáig. :(

Légy szíves, amíg láthatóan nincs fogalmad egy Linux rendszer felépítéséről, működéséről, az ottani programozási filozófiáról, ne írj ennyi lekezelő véleményt!

Üdv,
    Sipi

[Szerkesztve]

• biker

nagyúr

válasz FTeR #78 üzenetére

hiába van fejlesztő környezet, amiben mindegyikre lehet fejleszteni. oylan nincs, h ugyan azt a programot lefordítom a másik platformra. ez max csak nagyon korlátolt és optimizálatlan(!) alkalmazásoknál működik.

akkor zárszónak utoljára, www.filemaker.com
    teljesen optimalizált adatbázis alapú programok készíthetőek min mac, mind windows platfromre, a pro verziókkal keresztplatformosra is, így elérhető az, hogy fejlesztő a tetszés szerinti oprendszere előtt elkészíti azt az alkalmazást, ami tetszés szerinti rendszeren futó serveren és tetszés szerinti klienseken is használható akár egyszerre
    csak a végén a ''make'' parancsot úgy adja ki, hogy jó legyen...

példát a használatra nem kell mondjak ugye?

ugyanez létezik válallatirányító rendszer készítő programban is...

ugyanígy borland készít tudtommal linuxra, talán kylix néven?

van kereslet, és kínálat is, élni kell vele

• biker

nagyúr

válasz FTeR #82 üzenetére

akkor ha nem emlékszel, akkor idézem én, amire gondolsz, mellékelve a kommentemet, mi volt a vicc és mi a tény

>>>

aza a beégés, amit ezzel a teszttel művelt, magát lejáratva.

a TÉNYEK:

Több számítástechnikai oldalon is feltünt a Mac OS X operációs rendszer feltöréséről szóló legújabb hír. Mi is és néhány más magyar szakmai oldal (pcforum.hu, sg.hu) is beszámolt arról a svéd versenyről, amely során a Macintosh szervert 30 perc alatt feltörték. Sajnos az előbb említett magyar oldalak elfelejtettek kitérni a hír legfontosabb részletére, ami szerint a támadóknak helyi hozzáférést biztosított a szerver tuladjonosa. Ilyen típusú hozzáférést nem szokás megadni webes szerverek esetén, főleg nem feltörési versenyekben. A rendszert helyi hozzáférésen keresztül törték fel, nem pedig távolról, az interneten keresztül. A rendszer valószínűleg még csak tűzfal mögött sem volt.

''Az elmúlt hónapban egy svéd Macintosh rajongó hirdetett meg egy versenyt, amelynek célja a szervernek beállított Mac mini számítógép feltörése volt. A győztesnek mindössze 30 percre volt szüksége a számítógép feltörésére, amelyhez állítása szeint egy eddig még nem publikált és ki nem javított rendszer biztonsági hiányosságot használt.

Az rm-my-mac verseny Mac teszt szervere hasonlóképp lett felépítve, mint egy általános szerver. Állításuk szerint néhány távoli elérést megengedő szolgáltatás (SSH) és helyi hozzáférés is be lettek kapcsolva.

A saját magát ''gwerdna''-nak (visszafele ''andrewg'') hívó hacker először a rossz beállításokból adódó hiányosságokkal kezdte a támadsokat, de aztán mégiscsak áttért egy eddig még nyílvánosságra nem hozott, helyi hozzáférés biztonsági hiányosságának kihasználására. A hacker szerint ''ebből van egy pár''. Gwerdna szerint a Mac-et jobban is lezárhatták volna, de az sem segített volna a támadása megfékezésében.

A teljes cikket itt találhatjátok meg: ZDnet.com.au cikke
    A verseny oldala: http://rm-my-mac.wideopenbsd.org/

Mi volt a gond a verseny kiírással?

A teljes történethez hozzátartozik, hogy a versenyt kiíró Mac-es falhasználó valószínű nem tudta mit művel. A szerverben először bekapcsolta az SSH kapcsolatokat, ami alapból általában ki van kapcsolva a Mac OS X opeációs rnedszer. Ezután egy LDAP változtatás révén lehetővé tette, hogy a látogatók egy webes felületen keresztül SSH lokális felhasználót (!) hozzanak létre a szerveren. Ezt már nem szokás megengedni a webszervereken, főleg olyan felhasználóknak, akik egyértelműen be szeretnének törni. Innentől kezdve az SSH-n keresztül bejelentkezett felhasználó valamiféle hiányosság révén jogosultsági szintet emelt és átvette a gép feletti uralmat.

Ilyen feltételek mellett a támadások véghezvitele sokkal egyszerűbb volt. Persze az operációs rendszernek ezt is ki kellet volna állnia, de a hacker által ismert, az Apple által még nem ismert hiányosság révén sikerült bejutni a rendszerbe. Mindezt tehát úgy, hogy már megvolt a lokális hozzáférése. A webszerverek esetében azonban támadóknak nem szokás lokális felahasználót biztosítani.

azért ha valaki kinyit minden lehetséges ajtót a betörés előtt, akkor az eléggé lejáratja magát, és sajnos a mac-eket is.

A tényleges verseny pedig ilyen véget ért:

Wisconsin Egyetem: Mac feltörési verseny eredményei

Tegnap beszámoltunk a Winsconsin Egyetemen kiírt Mac OS X feltörési versenyről. A weboldalon feltüntek az eredmények is, amelyek a következőek.

Hatalmas volt az érdeklődés és a ''teszt'' képes volt bebizonyítani, amit szeretett volna.
    - A forgalom gyakran 30Mbps felett volt.
    - A látogatókon kívül, a legtöbb forgalmat a webes hiányosságokat kihasználó parancsok, ssh könyvtár támadások és szkennelő eszközök foglalták le.
    - A mini gyakran esett DoS támadás áldozatául is és ezek közben is fennmaradt.
    - Az oldal több, mint fél millió kérést kapott a weben keresztül.
    - 4000 db. ssh belépési próbálkozást hajtottak végre.
    - Az ipfw logok kb. 40MB/óra sebességgel növekedtek, 6 millió eseményt jegyezve.

Mint már említettük a teszt alapját egy teljesen hétköznapi Mac mini szolgálta, Mac OS X 10.4.5-as operációs rendszerrel, a legfrissebb 2006-001 biztonsági frissítéssel. A gépen kettő felhasználó lett létrehozva, az ssh és http portok sztenderd nyitva voltak (alap beállításokkal).

A verseny 38 órája alatt egyetlen sikeres támadást sem hajtottak végre.

szerintem no comment.

• biker

nagyúr

válasz FTeR #82 üzenetére

szerintem innen kár folytatni, ha a linux nem elterjedt és nincs védelme...

server fronton azért van döntő fölényben a sok linux disztró, mert szar, és nem elterjedt, csak épp 50% feletti a használati arány.
    a beépített tűzfal meg érdekes előbb indul, mint netconf. nem fordítva, mint a win-en.
    csak egyszer kell figyelmesen végignézni a modul töltési listát bootkor, és rájössz.

A nagyok ezért használnak Debian-t, meg ezért van a RedHat-nek és a Novellnek válallati rendszerirányítása linuxra, értem én.

még én vagyok az elvakult???

• biker

nagyúr

nem a technikai rész érdekel, mert ezzel tisztában vagyok, hanem hogy miért nem teszik meg...
    akár fordító progival, akár mással.

erre csak részben válasz az idő, másik nagy része az akarat, meg hogy nincs min tesztelni.
    és ez a válasz sanjnos a kérdésemre

• lenox

veterán

Szerintem meg ez meresz altalanositas, ami bizonyos esetekben igaz, maskor meg nem. Szerintem legtobbszor minimalis tobbletraforditassal (idoben es penzben) lehet multiplatformos fejlesztest csinalni, nagyon ritkan meg nem lehet, csak jelentos plusszerofrorrassal. Azt akarom ezzel mondani, hogy a 'degeneralt programozo' az szerintem is eros, es el van tulozva, viszont azert az igaz, hogy legtobbszor nem azert keszulnek a proggyk csak windowsra, mert valami uzleti megfontolas igy kivanna, hanem mert siman szarnak ra az emberek.

• rii

nagyúr

más oldalról:
    az IE nem követi szigoróan a leírt szabványkat (HTML), ha jól tudom, és ezért midenfajta hibán könnyen túllép, míg a szabvámnyokat követő többi böngésző ezeken az IE által elnézett hibákon csúszik el ... nem?

a weblapfejlesztőknek a többi böngészővel is törődniük kellene ... nem?

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

• biker

nagyúr

válasz FTeR #74 üzenetére

erre a tesztre mutass rá, mert ezek szerint mi még nem láttuk.

ellenkezőt láttunk, de az biztos ellenérdekű rágalom volt, és nem is lukas a win.

mivel az osx freeBSD alapú, egy kis átalakítással, ezért pontosan olyan sziklaszilárd védelme van, mint bármely linuxnak, vagy épp a BSD-nek.
    meg van még támogatva tudtommal a mach mikrokernellel is, erre sincs sok kártevő.

van valóban kártevő, ez tény, de ha kell, fejből elmondja egy mac-es mind a tucatnyit.
    win-re a munkahelyi gépem statja szerint 179.800 körüli jelenleg az ismert kártevő, emnnyit ismer Ő, ez diffi

persze igaz, ha nincs tűzfal, és még hozzáférést is adok, akkor be lehet törni bárhova, de az más.
    mert anno a mac-es törés tesztnél azt felejtették ki, hogy tűzfal kikapcsolva, SSH-n nyitva, és local user létrehozva, na innen nem kunszt kezdeni.
    amikor ellenteszt volt, és minden zárva volt, akkor éppenséggel 100% szilárd maradt.

de annak is megvolt a maga topikja...

• biker

nagyúr

válasz FTeR #70 üzenetére

pusztán esztétikai vitát tudok indítani, hogy szebb egy vga-t 100%-ig hardveres kihasználó rendszer bootolása adott esetben 1600x1200-ban, mint egy bios logo 640x400-ban 256színnel, majd a win loader fix 800x600/16biten.

majd ha telepítenél, akkor ugyanígy full grafikus gyorsítással, egérrel 5mp alatt betölt egy disk util-t, amiben particionálsz, meg amit akarsz, és nem karakteresen ''nyomj egy T gombot'' jön.
    van szép kis ablakod, akár 16:10es kijelzőn, menüsorral, lemezkezelő, helyreállító, egyéb dolgok. pedig no oprendszer akár.
    telepítés kérdése is puszta esztétika, mert nem kell várnom kicsomagolásra, meg egyébre, mert DVD-n van, és felmászott anno 19perc alatt. miért nem lehet a win-t is DVD-re tenni?

Egy rakás lehetőség ott áll az MS asztalán, és nem használják ki.

számomra ez ugyanúgy esztétikai kérdés, mint a gép kinézete, de nekem ez is fontos...

• rii

nagyúr

válasz FTeR #70 üzenetére

Én ki nem bírom, hogy a MAC-en egyből mosolygós pofival jön be a gép de ez nem az EFI miatt van,. már az 9es MacOS is így jött be, és a G3-asok sem közöltek semmi extra infót, asszem.

szal nekem a PC a nyerő, és aztért mert ott számolja a MEM-et, kiirja egyből a HDD-ket, ha berakok egy újta, akkor látom, hogy a BIOSban történt rohangászás után télleg megvan ... ezt szktam meg '93-94 óta.

''.....rengeteg alaplapnál van úgy megoldva, h ezen a szakaszon egy színes üdvözlő képernyő van........'' kellőképpen undorító is, meg gagyik, meg csicsásak, túlerőltettek. Olyan 8 éves gyerek szintjére valók azok az alapjap Boot Picture-k. Első lépés, hogy kapcsolom ki azonnal.

de persze ezek szintén egyéni vélemények, ahogy írtad, igaz: ''izlések és pofonok''

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

• biker

nagyúr

válasz FTeR #67 üzenetére

rendben, akkor máshogy fogalmazok...
    itt céloztam azokra, akik fejlesztői oldalain rendre megjeleneik a FAQ-ban, hogy nem, nincs és nem is lesz mac-es verzió. pedig kérik. sok ilyen van.
    pl létezik olyan fejlesztői program, ami fut mind WIN mind MAC platformon, és mindkettőből tudsz készíteni a másik rendszer számára is programot.

tudom, hogy Piac van, és nem éri meg a nagyoknak, a kicsik meg rendre 10$-ért kéretik a progijaikat mac-re, de legalább van belőlük elég.

De pl súgd meg már nekem, miért nem lehet egy jogtárat úgy megírni, hogy ne csak win-en fusson? vagy egyes netbankok miért nem képesek ugyanerre?
    ill miért van sokszor, hogy egy-egy oldal CSAK ie alatt jó, még firefoxon is le van ejtve az ember néha
    na ezt nevezem degeneráltságnak.
    egy kurva jogtárat miből tartana megoldani? semmiből, csak más adatbázis kell alá.

szerencsére egyre több multiplatformos cucc van, és sok ingyen, így végre fogy a hiba.
    Office-ok (MS, open, neo), Macromedia, Adobe termékek, és még sokan mások.

Új hozzászólás Aktív témák