- Apple asztali gépek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Bluetooth hangszórók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Steam Deck
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- OLED TV topic
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Milyen monitort vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
Raymond
titán
MOD: Upsz...
-
robyeger
addikt
egyáltalán nem hülyeség, viszont bonyolultabbá teszi a programozást, Intelnél azt tűzték ki célul, hogy a programozóknak ne kelljen az architektúrával foglalkozni, hány magos a processzor stb. Spekulatív többszálúság
Sajnos a mai világban a kényelem az elsődleges és nem a teljesítmény optimalizálás. -
Rive
veterán
Ide is: [link]
-
P.H.
senior tag
AMD esetében a tag 5 bites, tehát 24 helyett simán használhatnának 24*3 helyett 32*3 felépítésű Instruction Control Unit-ot (72 helyett 96 macro-op). A channel-index pedig két bites, tehát 3 helyett lehetne 4-széles is a szervezése (24*4=96, vagy akár 32*4=128 elemű ICU). Ekkor az egész felépítést ki kellene szélesíteni 4-re, ami előtte, a decode-oldalon még nem is lenne 'nehéz' (3 helyett 4 DirectPath, 6x helyett 8x Double), de utána, az execution unit-ok terén igen: (a +1 64 bites result-bus mellett) integer esetben rendben, ott minden egység majdnem általános célú, de milyen legyen a negyedik FPU pipe? Az mit tudjon? Szvsz ezen gondolkodnak az AMD-nél már egy ideje.
Mondjuk én is, meg azon, miért nem lépik meg egyiket sem (pl. a elsőt) most sem, a K10-zel...
[Szerkesztve] -
csongi
veterán
2008 Március! Addigra az intel a 45nm-es Xenon prociajit is elbúcsúztatja.
Azért reméykedem benne, hogy a K10 sikerül olyanra mint ano a 939 x2-ek. és akkor az intel megint futhat az amd után. DE jó lenne megint lenne rendes verseny, Nem csak a fikázás menne.
-
rup1u5
nagyúr
megtoldanám még a következővel:
Kedves ryu66542! : Menj ki a friss levegőre és lélegezz mélyeket! Rengeteg szép dolog vár rád odakint. Az élet tele van ragyogó dolgokkal és meglepetésekkel. Szerezz egy barátnőt! Annyi de annyi dolog van ami nagyon sokkal fontosabb az életben mint a hülye pc-k. Ne törj meg és ne remegj! KEZD EL ÉLNI! -
Raymond
titán
''Mióta az esezmet tudom, az AMD - ATI rajongó voltam! Egyszerüen nem fér a fejembe, hogy hogyan lehet ezt a nagy bukást még jobban fokozni amit az emúlt 2 évben csinált, ez a cég ! Én teljesen megtörtem. Tavaly előtt is azt írták, hogy majd így meg úgy újjítunk, aztán tavaly is ... ugyanez! Én meg remegve várom, hogy majd így hátha lessz már valamilyen motyójuk amit érdemes megvenni, érdemes egy teljesen új gépet venni ami tudom, hogy megbízható, stabil, gyors, és kategóriájában verhetetlen ... ,de nem ezek csak hitegetnek.''
Kijeloltem vastaggal mi a problema. Probalj az eletben a lenyeges dolgokra koncentralniCegrajongas nem ezek koze tartozik
Ja, es gepet olyat vegyel ami megfelel a celnak, ne olyat amitol a haverok hanyatt vagjak magukat.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
#95904256 #34 üzenetére
Nem is muszáj nagyon emelni, de ha megnézed a jelenleg debütáló rendszereket akkor látható, hogy nőtt az IPC valamennyit.
Ahogy elnéztem a két gyártó éves előrejelzéseit, hasonlóak az elképzeléseik a jövőről. Egy pár évig marad a több procimag, majd előkerül a célprocesszorok integrációja. -
Abu85
HÁZIGAZDA
A CPU szempontból az AMD 4 éves fejlesztési ciklust használ, világos, hogy az Intel minden második 2 éves ciklussal valamennyire előnybe kerül. Ez minden AMD CPU-nál így volt.
Én speciel nVidia rajongó vagyok, de GF8-at semmi pénzért nem vennék, pár esetben érthetetlen módon viselkedik és nagyon nem szeretem ha a gyakorlati teljesítmény jelentősen eltér az elméleti számítási adatoktól. -
-
ryu66542
csendes tag
Hy all! Újonc vagyok, még a forumozásban, szóval bocs a hibákért amit most véteni fogok!
Mióta az esezmet tudom, az AMD - ATI rajongó voltam! Egyszerüen nem fér a fejembe, hogy hogyan lehet ezt a nagy bukást még jobban fokozni amit az emúlt 2 évben csinált, ez a cég ! Én teljesen megtörtem. Tavaly előtt is azt írták, hogy majd így meg úgy újjítunk, aztán tavaly is ... ugyanez! Én meg remegve várom, hogy majd így hátha lessz már valamilyen motyójuk amit érdemes megvenni, érdemes egy teljesen új gépet venni ami tudom, hogy megbízható, stabil, gyors, és kategóriájában verhetetlen ... ,de nem ezek csak hitegetnek. Szerintem teljesen hazavágta egymást a két cég! Mintha visszafele fejlődnénk! A két konkurens, meg fejlődik, és vígan nevet a markában. Én készülök mostmár minden hardverről amit ez az eggyesült cég kiadni készül! Gondolom mindenki olvasta a teszteket ... szar videókártyát dobtak ki... a provesszorjaikat tönkre verte a core2duo, és lassan már olcsobb építeni egy intel/nvidia konfigot a csúcskategóriában mint amd / ati -it . Én tényleg nagyon sajnálom, hogy nem megy nekik semmi, mert nagyon márkahű vagyok, de 2 éve csak várni várni ..... nem tudom! Ezeknek nem szól senki hogy elveszítik a rajongóikat... ? Bocs, all de ezt a sírást már valahova le kellett írnom.... Mindekinek további szép estét! -
dezz
nagyúr
''A távlati megoldás szerinte egy olyan valós idejű fordító, amely ismerve a hardver erőforrásait (CPU, GPU, speciális gyorsítókártyák) mindig a célnak legmegfelelőbb egységnek osztaná ki a feladatokat.''
Mi a francnak kell ide valós idejű fordító? Talán menet közben cserélgetik a részegységeket? Véletlenül nem run-time fordítóra gondolt?
''Az integráció fő kulcsszava a Fusion, amely a CPU és a GPU valamilyen szintű egyesítését jelenti. Amato igyekszik eloszlatni azt a közkeletű tévedést, hogy ez csakis egy egychipes megoldást jelentene. Korábban mi is hírt adtunk arról, hogy a mérnökök vizsgálják az egy lapkára történő integráció lehetőségét, amelynek egyelőre nem kedvez, hogy az AMD processzorok saját gyártósorokon, SOI technológiával készülnek, míg a grafikus chipeket bérmunkában, standard eljárással gyártja a TSMC. Ezért párhuzamosan készítenek terveket a két chip közös tokozásban variációra is, ám Amato rámutat, hogy Fusion alatt akár több különálló chip (CrossFire-szerű) együttműködésére is gondolhatunk, a lényeget ugyanis a rugalmasság, a megrendelői igények szerinti alakíthatóság és a kedvező teljesítmény/fogyasztás arány jelenti.''
Hogy pontosak legyünk, ez az Amato konkrétan CrossFire összeköttetésről beszélt: ''it is likely that some future Fusion products may eventually integrate a CPU and GPU, connected through Crossfire technology''
Nos, hogy a fenébe jön ide a CrossFire? Sokkal valószínűbb, hogy az egész a Torrenza platform keretein belül, HyperTransport összeköttetéssel fog megvalósulni. Mint ahogy az Intel is a CSI buszra tesz majd többek között GPU-t a Nehalem mellé.
Nekem úgy tűnik, nincs teljesen képben a pali.Vagy meg akarja kavarni az Intelt.
BTW, valami készül, mert a Power 7 is Socket F+-os lesz állítólag...
[Szerkesztve] -
Zull
senior tag
kicsit off de a Harpertownba lesz imc? vagy az csak utana jon? masik kerdes h ez mar valodi 4magos proci lesz vagy meg mindig az osszehegesztett edition?
-
P.H.
senior tag
válasz
FehérHolló #23 üzenetére
A 'legelegánsabb megoldás' gépi kódból kiindulni, bizonyos előrelátási képességekkel, annyira, hogy a mai x86 CPU-k azon képességét, hogy 1-2 órajel alatt egy meghatározzák egy 16/32 byte-s ablakban jelenlevő összes utasítás hosszát/jellegét és AMD esetében a pack-stage-ek funkcióját összevonná egy alacsony fogyasztású dedikált egységben, kiegészítve közte egy ROM-based VLIW compiler/optimization software-rel, teljesen levéve a horizontális ütemezés (=melyik execution unit-ra mely utasítás?) terhelést a későbbi ütemezőkről (ezek maradhatnának kizárólag a sokkal kevésbé komplex klasszikus out-of-order szemléletnél), ez a mostani 12+ stage pipeline-okkal szemben esetleg 6-7-8 stage-ben megoldható lenne, kiegészítve utána egy internal cache-sel, ami ennek kimenetét tartalmazza.
Szvsz magas szintet azért nem érdemes említeni, mert semmilyen viszonylatban nem lenne hatékony pl. a klasszikus 8085/8086 utasításkészlete fölé tájolni a fordító bemenetét, ezek már így is elég durván CIS(C)-kel dolgoznak. (Illetve amit én ismerek legkomplexebb natív instuction set-nek CPU felől, az a JAVA byte code, afelett nem hiszem, hogy fogyasztáshatékony lenne)
[Szerkesztve] -
Rive
veterán
válasz
FehérHolló #23 üzenetére
Az első bekezdés alapján nem is igazi fordító, hanem ''csak'' optimalizáló.
x86 -> VLIW az smafu
Mennyire érdemes egy ugyanolyan sebességű dedikált magot optimalizálásra fogni ahelyett, hogy co-prociként (vagy egyenértékű magként) ő is az utasításokat hajtaná végre?
A transmetának veszettül bejött -
FehérHolló
veterán
Az első bekezdés alapján nem is igazi fordító, hanem ''csak'' optimalizáló.
A ''C''-t azért írtam, hogy értsd, hogy magas szintű nyelvre értettem a kérdést. (Bár elegánsabb lett volna azt írni, hogy ''magasabb szintű nyelv'', de mindegy.)
Mennyire érdemes egy ugyanolyan sebességű dedikált magot optimalizálásra fogni ahelyett, hogy co-prociként (vagy egyenértékű magként) ő is az utasításokat hajtaná végre? -
Rive
veterán
válasz
FehérHolló #20 üzenetére
A Transmeta Code-morphing szoftvere végeredményben a proci VLIW belseje és a futtatott x86 (gépi)kód között teremtett kapcsolatot, illetve a futás optimalizálásáért felelt. Beolvasta a futtatandó kódot, (gyaníthatóan HW támogatással) átalakította, valami külön code-cache tárban elrakta, szükség esetén behívta. Illetve futás közben optimákolta. Bővebbet nem tudok.
Ugyanez spécibb nyelvekkel is eljátszható, a JAVA pl. minden további nélkül. De akár afféle mainframe-stílusú űberkomplex utasításokat is el tudok képzelni. A C szerintem túl komplex, túl általános ehhez.
Ui.: ez részben P.H. számára is mentÉs igen, egy dedikált/herélt mag SZVSZ minden további nélkül elképzelhető.
[Szerkesztve] -
P.H.
senior tag
Csak egy agymenés...:
A Transmeta esetleg ott rontotta el, hogy egyazon végrehajtó egységeken futtatta a fordítást, mint amin magát a lefordított kódot? Emeljük ki ezt a fordítást egy külön belső integer-felépítésű egységbe (DirectPath+VectorPath helyett? Ezek AMD K8 esetén úgyis elviszik a pipeline közel felét), tegyünk hozzá egy belső memóriát (pl. amilyen technológiával készül az L3), utána egy (a memóriát helyettesítő) internal code cache-t ('trace cache'?), tovább egy darabig valamennyire már amúgy is VLIW-szerű már most (fixed-issue).
És ''annyit teszünk hozzá, hogy ha a Fusion nem chip, hanem efféle többkomponensű platform lesz, akkor valószínűleg legalább annyira fog egy, az egyes elemek összehangolásáért felelős szoftverre támaszkodni, mint a hardverben megvalósított funkciókra.''
#20: esetleg a gépi kódot? Jelenleg minden x86 CPU ezt fordítja macro-opra, micro-opra, hasonlókra.
[Szerkesztve] -
Rive
veterán
válasz
FehérHolló #10 üzenetére
Egy on-the-fly fordító alkalmatosságnak a rendszer többi részéhez képest körülbelül milyen gyorsnak kell lennie ahhoz, hogy még menet közben azt is el tudja dönteni, hogy mi lenne a legmegfelelőbb kód?
Cirka ugyanolyan gyors elég. Alaptétel, hogy a futásidő 90-95 százalékában a kód 5-10 százaléka fut. Ezt a kódrészletet elég egyszer optimákolni, utána pedig szükség esetén egy code-cache részből az optimákolt verziót behúzni futtatáshoz. Elég sok szerveznivalót jelent, meg nem kevés memória is kell hozzá, de igazából ez csak adminisztráció.
Anno a transmeta procijai esetében is így működött. pl. DVD-lejátszáskor - nem röhög, ez akkor az adott liga procijai számára még FELADAT volt- az első pár tizedmásodperc alatt nagy terhelés volt, utána szinte semennyi. Mind fogyasztás, mind idle time szempontjából. Ha változott a feladat, akkor megint pár tizedmásodperc full, majd ahogy az optimák átrágta magát az új kódon, megint beállt a holtidő.
-
fLeSs
nagyúr
válasz
FehérHolló #13 üzenetére
ez egy ironikus hsz volt, de ezexerint nem esett le.
2008 márc: az Intel mit fog kínálni akkor? hány GHz-en fog járni a C2D? -
Oliverda
félisten
válasz
FehérHolló #13 üzenetére
Igen, a 2 magos Phenom akkor jön, a 4 magos meg december környékén.
-
ftc
nagyúr
Ha régen jol értelmeztem ezt a 2 in 1 dolgot akkor
lenne egy programozható chipünk ami megfelel az x86 előirásoknak. GPU szinten meg hozzáférhet a CPU FPU részéhez ah szüksége van rá iletve a CPU mellé raknának be egy oylan egységet ami felelne az alap megjelenitésért...
Ez akkor borul fel ha nem ragaszkodnak az x86-hoz -
fLeSs
nagyúr
Hoppá, kicsit ''tudományosra'' sikerült a hír, kapásból nincs 237597 hozzászólás.
Ti értettetek valamit?
2008. márc: LOL! -
FehérHolló
veterán
A cím utópikusra sikeredett.
Miért érzem én azt, hogy túl sok a bizonytalanság? Szinte minden lényeges mondat elé oda lehetne írni, hogy ''Jó lenne, ha..''.
Tudom, a részvényeseket meg kell nyugtatni.
Szerk.: Egy on-the-fly fordító alkalmatosságnak a rendszer többi részéhez képest körülbelül milyen gyorsnak kell lennie ahhoz, hogy még menet közben azt is el tudja dönteni, hogy mi lenne a legmegfelelőbb kód? Sokkal gyorsabbank.
[Szerkesztve] -
Abu85
HÁZIGAZDA
Ahogy elnéztem a CUDA doksit, nem éppen gyenge tudást igényel a rendszer programozása. Aki ilyen szinten van annak a CTM sem jelent komoly problémát. Másfelől az R600 felépítése a GPGPU feladatokra sokkal jobb.
-
Jelenleg ugyan elég komoly nehézségekkel küzdenek, de a Transmeta-tól licencelnek bizonyos technológiákat - ha azok megjelennek notebookokban, Intel ismét felkötheti a gatyát. Anno a Transmeta cuccai nagyon okosan bántak az energiafelhasználással, csak éppen a teljesítmény hiányzott; AMD-nél megvan a teljesítmény, ha azt sikeresen házasítják a Transmeta technológiájával, nagyon jó mobil CPU-kat készíthetnek.
-
Raymond
titán
Integracio. Gondolkodj kicsit hosszabb tavlatokban. Teljesen CPU mentes pelda a flash memoria. Nezd meg 5 eve mennyibe kerul mondjuk egy 64MB flash mp3 lejatszo. Most meg a 2GB-t dobjak utanad fele annyiert. vagy ha csak a memoria kell kapsz 4GB SD kartyat 40 EUR alatt is. 64x akkora kapacitas 5 eve alatt negyed aron. CPU-nal meg ott van mondjuk a P3 1Ghz vs. Core 2 Quad 3Ghz. Masfel eve meg 2Ghz X2-ert kellett 300-350-et fizetned. Hova tovabb, annal tobb dolgot tudnak integralni egy chip-be. A mobil piacon mar most ott vannak a system-on-a-chip rendszerek amik 1W fogyasztas alatt nagyobb teljesitmenyt nyujtanak mint az elso Pentium MMX chipek. Ugy hogy minden mas is belejuk van integralva - memoria kezelo, IO kezelok, sot van olyan is amibe a grafikus 3d gyorsito is benne van. Nezz meg egy TI DaVinci chipet es kepzelj el valami hasonlot ket-harom ev mulva a notebook/desktop kornyezetbe.
[Szerkesztve] -
törölt tag
Visszatérünk lassan a kezdetekhez akkor? Egy számító egység, és kész? elfelejtjük a külön videokártyát? éljen a fejlődés. Meg a drága zsákutca.
-
Rive
veterán
A távlati megoldás szerinte egy olyan valós idejű fordító, amely ismerve a hardver erőforrásait (CPU, GPU, speciális gyorsítókártyák) mindig a célnak legmegfelelőbb egységnek osztaná ki a feladatokat.
És ugye beszálltak a transmetába - ami ugye nagyjából az egyetlen olyan cég, ami inplementált alacsony szintű run-time fordítást, optimákolást. -
rocket
nagyúr
Dumalni azt tudnak a GPGPU temaban, de mar a rajtnal 2 lepes hatranyuk van, nagyotmondasban elen jar az AMD ha mar masban nem.
Nem nevezhetok pesszimistanak, allandoan 2009-rol beszelnek, igy haladnak a dolgok tovabb mint az elmult idoszakban sehol nem lesznek a mai formajukban 2009-ben.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A vállalat egyik menedzsere beszélt – egyebek mellett – a GPGPU és a Fusion projektekről.
- iPhone topik
- Apple asztali gépek
- Automata kávégépek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Bluetooth hangszórók
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- EAFC 25
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 3800XT (AM4)
- AMD Ryzen 9 3900X 12-Core 3.8GHz (64M Cache, Up to 4.6GHz) AM4 Box Processzor!
- AMD Ryzen 7 3700X 8-Core 3.6GHz (32M cache, up to 4.4GHz) AM4 Processszor!
- Intel Core i9-9900K 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- Intel Core i9-9900KF 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- IPhone 16 256GB!!! Bontatlan! One függő! Jótállás: 2028.04.04.-ig
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R3 2200G 8GB DDR4 250GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Zalman T6 Zalman 500W
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest