Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Házimozi belépő szinten
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- ZIDOO médialejátszók
- OLED TV topic
- MILC felhasználók szakmai topikja
- Locsolkodás helyett hardverekre feni a fogát az ünnepi nyúl
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti (GB206)
- Milyen házat vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Igen, de azt megbeszéltük.
Cassi viszont a DTS hiánya miatt írta a dugdosást, és az én értelmezésemben már erről szól a szál. Engem pedig triggerel, hogy hiába hobbim és hiába szánok rá pénzt, az aktuális videó- és hangformátumokat képtelenség élhető WAF mellett kihozni egy rendszerből.
Vagy benyomod és megy, vagy lemondasz valamiről (és igen, a játék körül forog az egész, csak filmezés mellett nincs nagy gond).
-
törölt tag
Nem értem, hogy a switch miként megoldás arra, hogy a funkciók közt választani kell. Teszem azt egy konzolt mihez csatlakoztat az ember:
- a tévéhez => játékos funkciók lesznek, DTS nem, MC-LPCM csak a tévén szólhat (DTS hangsávú filmekkel meg van lőve)
- a erősítőhöz, soundbarhoz => hang okés lesz, játékos funkciók nem lesznekAz ilyenek miatt van ezzel probléma.
Egy erősítőbe épített 2.1-es switch pedig kb. akkor lesz teljes értékű alternatívája egy tévés HUB-nak, ha:
- Nem lesznek CEC és handshake problémák, amit az eddigiek alapján kizártnak tartok, köszi HDMI Forum és HDCP.
- A VRR és ALLM támogatott lesz, ami kérdéses, mert ezek opcionális funkciók.
- A tévék egy képmóddal lefedik a különböző anyagok megjelenítését, és nem kell a menüben nyúlkálni a képmódok váltásához.Utóbbihoz olyan ALLM implementációt képzelek, amely teszem azt 59 Hz-ig inaktív, így pl. a fix 24p filmekhez bekapcsolható az interpoláció, ami OLED-nél szerintem hasznos. 60 Hz-től pedig aktív az ALLM, és ugyanabban a képmódban, azonos színbeállítások mellett mehet az alacsony késleltetésű móka 120 Hz-ig VRR-rel, de képjavítók nélkül. Nem tudom, mennyire lehet ez általános. Az LG CX ilyesmi módon működik ha jól vettem ki, ami elég jól hangzik.
De a DTS miatt akkor is szarjanak sünt, mert ha - és ez egy elég nagy ha - a fentiek mind teljesülnek, akkor is kell hozzájuk egy új erősítő. Az én rendszeremben ez mindössze 5-600 ezer forintos tétel ha a leendő X4600H-t veszem, és nem a kinézett X6600H-t.
-
törölt tag
Hétvégén utánanéztem, ld. #41. Valahol már vicces is, hogy mindegyik játékra is koncentráló gyártónál hiányzik valami ahhoz, hogy a tévé egy univerzálisan használható HUB lehessen:
- Samsung: DTS (ez biztosan, a többit nem tudom)
- LG: 48 Gbps portok, DTS, MC-LPCM over eARC
- nVidia: 10 bit over HDMI
- AMD: HDMI VRRSajnos ezek árkategóriától független korlátok, na de majd jövőre vagy azután. (Ilyesmit talán két éve is írtam már.)
-
-
törölt tag
Közben utánaolvastam, az LG CX kapcsán írtak erről. De gondolom, a többi LG OLED is ugyanez lesz pepitában. Az aggodalom abból ered, hogy a mostani nVidia kártyák HDMI-n nem támogatják a 10 bitet. Ha a HDMI 2.1-es kártyáik sem fogják támogatni, akkor a 4k@120@4:4:4 jelhez 8 bites színmélységet lehet csak beállítani, ha 40 Gbps-t tud a port.
Akinek így is kérdéses a gond: ez HDR játéknál lehet kellemetlen, ahol a 10 bit a folyamatos színátmenetek miatt kell. A 4:4:4 pedig az éles, könnyen olvasható szövegek miatt. De amúgy se kelljen színmélységet vagy chromát állítgatni már.
Az AMD kártyák elvileg most is tudnak HDMI-n 10 bitet, csak azokkal meg VRR nincs az LG CX-en. (Idővel lehet, hogy érkezik FreeSync támogatás az LG tévékhez.)
De nagyobb probléma szerintem/számomra, hogy az LG CX-ből a DTS/DTS-HD dekódert is kivették, ráadásul eARC-on se tudja kiküldeni a DTS/DTS-HD sávokat (se a többcsatornás LPCM-et, ami szintén a játékokhoz kéne). Az előbbi így marad, az utóbbit megoldhatják firmware-ből, hát kíváncsi leszek. A mostani helyzet csalódás, jó lenne már egy pöpec 4K@120 és eARC támogatás.
-
törölt tag
Tényleg, korábban is írtad, hogy egynél több, figyelmetlen voltam. Többségében biztos elég az egy, csak ne az (e)ARC port legyen a HDMI 2.1-es. De ezek úgyis külön portokon szoktak lenni.
Én épp PS5-öt és új PC-t is szeretnék majd a tévére kötni, kérdés, előbbinek milyen előnyt jelent majd a HDMI 2.1-es csatlakozó. De lehet, mire a vételig jutok, már amúgy is elhagyják a HDMI 2.0-t a tévék.
-
törölt tag
A gamer piacban rengeteg pénz van, volument nézve is tízmilliós nagyságrendbe esik a konzolok illetve VGA-k éves eladása. Ezért kezdték el a tévégyártók is kiszolgálni a játékosokat: megjelent a 120 Hz, csökkent az input lag, támogatott a FreeSync/HDMI VRR, és ALLM.
Ebbe a sorba illeszkedik a HDMI 2.1 is. De nem látom a problémát, mert a Samsung is úgy matekolt hogy HDMI 2.1 kell és ezért lesz is. A 40 vs. 48 Gbps ha igaz is (gyorsan rákereseve nem találtam rá forrást), nem vízválasztó. A gyakorlatban csak nagyon speciális esetben jelenthet korlátot.
-
törölt tag
A Samsung nekem elsősorban a zónák agresszív vezérlése (főleg game módban), és a DTS formátumok elhagyása miatt unszimpatikus. Illetve rossz tapasztalat után tartok tőle, lehet, alaptalanul már, hogy optikán, illetve (e)ARC-on szakadozik a hang, a túlszaturált és kalibrálhatatlan PC módba pedig magától vált, amikor PC van rákötve és úgy gondolja a tévé.
Viszont ha ugyanannyiba kerül adott méretű OLED és a QLED, akkor az ugyanaz a kategória, legalábbis a gyártók szerint. Ezért fogyasztóként simán össze lehet vetni, sőt, szerintem érdemes is, hogy adott célra melyik lehet a jobb választás.
(#24) mad823
Ha az új konzolok és VGA-k HDMI 2.1-esek lesznek, akkor a közeljövőben sok ilyen forrás jelenik meg a piacon. -
törölt tag
Tényleg és alighanem a ZH8 is. Még hozzá is szóltam a hírhez, ahol erről szó volt.
-
törölt tag
"A pletykák szerint a Sony is erre az útra lép, miközben a Panasonic készülékeinél még le kell mondani a HDMI 2.1 áldásairól."
Ez nagyon szerencsétlen fogalmazás.Idén a Sony-nál és a Panasonicnál sem lesznek 48 Gbps portok, HDMI 2.1 funkciók viszont igen, mindkettőnél. A Panasonicnál lesz eARC az OLED-ekben, ALLM pedig az OLED-ekben és LCD-kben is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A QLED 4K és 8K modellek mindegyike kap HDMI 2.1 szolgáltatásokat, ellentétben a korábbi hírekkel.
- 20+ eredeti film Bluray lemezen eladó
- Helix DSP Mini Mk2 Made in Germany! Rendkívül jó hang! DSP/6 csat. hangváltó! Burr-Brown D/A és A/D!
- ÚJ táp kábel 2 méter hosszú 220V hifi cd dvd erősítő fiio sony denon marantz fiio dac
- ÚJ XLR sztereo interconnect 0,5 méter kábel hifi cd dvd erősítő fiio sony denon marantz
- Cambridge Audio Interconnect RCA-párok: Atlantic/Arctic/Pacific. Méretük: 88-93cm között. 5 pár van!
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" / Intel Core i7-13650HX / 16GB / 1 TB SSD / NVIDIA
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A04 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest