Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
Új hozzászólás Aktív témák
-
flexxx2
őstag
Lassul a fejlődés, és ezzel együtt minden más is, hacsak valami teljesen új nem robbant.
-
Micsurin
nagyúr
válasz #74018560 #26 üzenetére
Nem. Akkor jön valami más, csak, hogy hajtsák fel az árakat / fenntartsák. Hidd el kell majd neked a 4K kijelző is már 4,7 colon, elvégre nem elég kicsi az átlag 2,500.es akku.
The Separatists have no regard for innocent life. They don't care who walks away from war and who doesn't. That's why we move on them now, Commander……and Wolfpack leads the hunt.
-
Tigerclaw
nagyúr
Gyártásban elvileg van előnye, mert már jó ideje nagy területű x86-os APU-kat gyártanak 10nm-en, még ha nem is piacra, csak tesztelésre. Más gyártó még nem tart itt. A Samsung ezen a 8LPP-n csak kisebb teljesítményű, kisebb méretű chipet fog gyártani jó ideig, pl. az Apple-nek egy A11x-et vagy A12-t...esetleg magának valamit a telefonjaiba.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
Kékes525
félisten
Lehet, hogy a végsőkig várnak a teljesen új alapokra való áthelyezéssel, mert az nagyon drága lenne. Újra az alapoktól kellene mindent felépítenie. A kisebb csíkszélesség nem nagy előnyöket jelent már.
[ Szerkesztve ]
Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
arn
félisten
válasz Tigerclaw #42 üzenetére
Összemosódnak az előnyök, hátrányok, de az intel előnye sehol... és egyre inkább úgy tűnik, hogy hátrányba is kerülnek, ami egész eddig sose történt meg.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Kékes525
félisten
A cikk születése óta 4 év telt el.
Van valami előrelépés azóta, vagy ez is ment a süllyesztőbe.Graphene transistor could mean computers that are 1,000 times faster
Graphene Transistors Google keresés 2017-es év
Graphene Transistors - Tudós Gogle keresés
Szén nanocsövekkel készített rétegzett chipet az MIT
Elég sokat cikkeznek róla, lehet, hogy lesz belőle valami.
[ Szerkesztve ]
-
RozogA87
tag
Grafénból, illetve szén nanocsőből az IBM-nél már csináltak működő tranzisztort.
http://wccftech.com/graphene-transistors-427-ghz/amp/
A sorozatgyártás is megkezdhető szerintem 10 év múlva kb. A kvantumszámítógép mondjuk valószínűleg inkább csak kriptográfiai műveletekhez és még egy-két specifikus feladathoz lesz egy (meglehetősen drága) coprocesszor. A DNS számitógép még évtizedekig nem kerülhet forgalomba.
Ez most megint mi?:
"De amúgy igazad van, semmit nem értek ezekhez, ezért is kérdezhettem mások számára hülyeséget."[ Szerkesztve ]
Az intelligens emberek hajlamosabbak a mentális betegségekre. Állítják a hangok a fejemben.
-
-
.DLL
veterán
"Sosem értettem, hogy miért kell ezt ennyire erőltetni? Mi történik, ha mondjuk 10 évig 10 vagy 14nm-en maradnak? Így csak gyorsabban érik el a határt."
Miért baj az, ha kevesebbet fogyaszt, minél előbb? A villanyszámlámnak nem mindegy, hogy ma harmadát sem fogyasztja a gépem, mint pár éve, és erősebb.
(P.H.)
-
RaveForce
veterán
"mennyi pénzt dob ki az asztalon."
Meg szerencse h csak ott, igy hazon belul marad a cash, szemben azzal mint ha az ablakon dobna ki„egy mobilarenás topik terebélyesedésével annak az esélye, hogy valaki a samsunggal vagy az apple-el von valamilyen párhuzamot, közelít az egyhez. Kiegészítés 2017: a xiaomi is jön fel, HMD Global topikban főleg. ” RaveForce's Law
-
félisten
A haszon mindenképpen Intelnél nagyobb egy processzoron, hisz ő nem bérgyártat, hanem saját maga gyárában készülnek a cuccok. AZ viszont más kérdés, hogy ezt a gyárat felépíteni, a kihozatalt stabilizálni és az egészet koordinálni hatalmas összeg amit vissza kell termelnie egy egy szériának.
Ezért szívás, mikor sokat szenvednek egy egy csíkszélességváltással és nagy a selejtarány. AMD ránt egyet a vállán kb,( erős túlzással persze) Intel meg szívja a fogát, hogy mennyi pénzt dob ki az asztalon. és ezt vissza kell termelnie.De ha ez jól sikerül, akkor viszont Intelnél az előny. Abu is szokta leírni, hogy hatalmas hiba volt elküldeni a régi mérnökgenerációt, szerintem is.... ide azért kell a tapasztalat."A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Kékes525
félisten
válasz Tigerclaw #42 üzenetére
"az Intelnek van még előnye a gyártásban.."
Nem a chip szélesség az elsődleges, hanem az eladási ár, pontosabban a haszon, amely 1 CPU eladása után bejön. Az AMD az új processzorával ismét versenybe került az Intellel.
-
Tigerclaw
nagyúr
Még nem biztos, mert az Intel valószínűleg olyat képes gyártani 10nm-en, amit a Samsung 8-on még nem tud.
Nem ugyanaz gyártani egy kisebb teljesítményű, kis méretű mobilba való chipet és olyan x86-os APU-kat, amit az Intel szokott.
A mobilpiacról már lemondtak, így csak az AMD-n kell tartani a szemüket, akik most 14 nm-en gyártanak és 1-2 évig még azon is maradnak. Ha nem is dőlhetnek hátra, az Intelnek van még előnye a gyártásban...persze a mi szerencsére már nem olyan nagy.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
arn
félisten
Intel nagyon elkenyelmeskedte ezt...
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Lacok
őstag
"A 8 nm-es LPP node a 10 nm-es alaphoz viszonyítva 10%-kal alacsonyabb fogyasztást eredményez,"
És hány %-al magasabb árat?
[ Szerkesztve ]
"Errare humanum est, sed in errare perseverare diabolicum"
-
félisten
-
félisten
Egyetértek, ezek a nodváltások még pár évig kitermelik a gyárak költségeit, meg menni fog az üzlet és lesz fejlődés, de az igazi jövőre lennék kíváncsi, amikor már nem a magok számáról fogunk beszélgetni.
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Kékes525
félisten
Ideje lenne új alapokra helyezni az egész számítástechnikát. A szilícium chip lassan elérte a fizikai határokat.
[ Szerkesztve ]
-
joey04
titán
Köszönöm kérdésedet, nagyon kellemesen aludtam, de nem miattad. Egyébként mindig szóvá tettem, ha valaki a fejlődés értelmét kérdőjelezi meg, pláne, ha a kérdéssel azt sugallja, hogy ez kimondottan káros is. A kommented kb azon a szinten volt, mint amit az 5G-vel kapcsolatos topikokban szoktam látni, hogy "minek 5G, a méregdrága csomagban lévő adatmennyiség így fél perc alatt lefogy, más értelme nincs." Ami duplán bullshit, mert ma már vannak jó és korlátlan csomagok, ráadásul az 5G-nek csak az egyik előnye a nagyobb sebesség. Bónuszként érdemes megjegyezni, hogy elsőnek mindig az eszköznek kell elkészülnie, mert csak akkor lesz rá tartalom, szolgáltatás, vagy hw esetében akkor fogják kihasználni. Már várom az első 5G-s telefonoknál a kommenteket, hogy minek ez, még nincs is ilyen hálózat.
-
Ricardo
titán
Jó dolog, hogy fejlődik a technika, ez nem vitás.
Arra azért kíváncsi leszek mennyire dobja meg az amúgy is egekben lévő árakat a gyártás drágulása.
A következő lépés,még drágább lesz a hír szerint." mivel a következő lépcsőnek számító 7 nm-es eljárás még nincs kész, ráadásul az EUV litográfia miatt jóval drágább is lesz, amit sok partner egyszerűen nem tud majd megfizetni."
-
Kshma
csendes tag
A gondot abban látom hogy lassan már egy évet sem bírnak ki ezek az eszközök, most mi lesz akkor 3 havonta vehetünk új telefont mert tönkremennek a csipek a készülékben.
-
mikej95
aktív tag
8 nm, ha a ugyanazzal a marketing ferdítéssel dolgoznak, mint a TSMC és az Intel, akkor ez a legkisebb dimenzióját jelöli egy tranzisztor alkotóelemének. Kíváncsi vagyok, mi lesz, ha elérik a fizikai limitációt, hogy megy tovább a számozás, mert onnan még bőven lehet minimalizálni.
Azt viszont nem tudják, hogy mi nem tudjuk azt, amiről ők úgy tudják, hogy tudjuk.'
-
félisten
Jelenleg ott tartunk, hogy szoftveresen nagyobb a lemaradás sajnos,ezért tudsz ellenni simán több generációval ezelőtti procikkal és játszani akár 4-5 éves kártyákkal. Nem tisztán a hardverekkel van gond. Lehet nemsokára ez átfordul.
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
törölt tag
Ha már nem lesz ezt értelme tovább erőltetni, legalább beállnak 1 csíkszélességre és elkezd minden olcsóbb lenni?
-
Viktor77
titán
Na, mindjárt kellemesebben hangzik.
Amiket írtál, azok kb. milyen fázisban vannak? 2025 nincs olyan messze.
Persze, hogy nem áll meg, ez elöttem is világos, és tisztában vagyok, hogy ez a fejlődés, nem vagyok ellene.
Csak nem tetszik ez az ütem (nekem kicsit gyors). 1-1.5 évente új vidkártyacsalád, 3-4 új processzor (az Intelt követni se lehet), stb. Mikor az ember kényelmesen elvan egy 1-2 generációval ezelötti dolgokkal.
Ráadásul ugye látjuk, hogy a vidkártyagyártók nem tudnak elég kártyát gyártani, memóriákkal ugyanez a helyzet, a HDD-k, SSD-k sem olcsóbbak. (Tudom, kartellezés is van a dologban, de ebbe nem látok bele.)De amúgy igazad van, semmit nem értek ezekhez, ezért is kérdezhettem mások számára hülyeséget.
[ Szerkesztve ]
Csinálni kell. Kész. Pont.
-
RozogA87
tag
Az utolsó mondatom nem kellett volna. Sejtettem hogy személyeskedésnek fogod gondolni. Nem állt szándékomban. Nem ismerlek. Arra akartam rávilágítani, hogy a hardverfejlesztőknek vannak ötleteik, amikből előbb-utóbb lesz valami. Szóval a számítástechnika fejlődése nem áll meg 2025-ben, mint ahogy a jelenlegi technológiáknál prognosztizálható lenne.
[ Szerkesztve ]
Az intelligens emberek hajlamosabbak a mentális betegségekre. Állítják a hangok a fejemben.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz milanmylo #14 üzenetére
Én csak annyit tudok, hogy ez LPE jön előbb (Low Power Early), amin a korai megrendelők gyártatnak, aztán a második generáció az LPP (Low Power Plus), ami az előző javított félgenerációja.
Azt viszont ne kérdezd, hogy mit jelen konkrétan a "low power" és akkor van-e "high power" verzió is...
-
CsabyB
csendes tag
ahogy én látom, alternatíva van bőven, mint struktúrális mind anyaghasználatban.
de méretcsökkenéssel lehet valamit a legkisebb beruházással újra eladni.
a mai eszközöknél pl mobilok pedig minden % energiaspórolás jól jön mindenkinek.
itt is a méretcsökkentés a legolcsóbb megoldás. -
Viktor77
titán
És már jön a személyeskedés. Ilyenkor tudja az ember, hogy nem írt hülyeséget.
[ Szerkesztve ]
-
RozogA87
tag
Az én hozzászólásomat elolvastad? A hetes volt az. Nem sok kreativitásra vall ez a "lassan mindenből kifogyunk" felfogás. Ezért nem vagy te hardverfejlesztő, meg szilárdtestfizikus.
-
veterán
Kivancsi lennek, a 60nm-es techhez képest pl a 8-as mennyivel jobb fogyasztási adattal rendelkezik.. mármint amennyit haladtak, durva számok lehetnek :
Everybody lies.
-
milanmylo
aktív tag
Srácok, mi a manó egyáltalán ez az LPP node? Évek óta napi szinten olvasom az MA-t, de ebből a cikkből nekem nem sok infó jön le...
ROM frissítést nem lehet elrontani, csak nem a leírtak alapján végezni.
-
törölt tag
Akkor nem követhető a gondolatmeneted. Megkérdezed miért nem lehet 10 vagy 14-en maradni. Aztán amikor válaszolok hogy miért hátrányos akkor az a baj hogy fogy a nyersanyag. Aztán hogy fejleszthetnének mást.
Akkor most mivan? Fejlesztenek mást is. Évek óta. Több meg kevesebb sikerrel jellemzően. Ahogy mindig, úgy itt is majd jön a váltás, ha kiforrja magát, ha ez kifutott, ha már a következő lépcső itt drágább lenne, ha a piaci igények úgy diktálják. De ez még idő. Addig játszhatnak ilyet is, meg még ilyenebbet is tőlem.
Aztán lehet megint félreértettem valamit
[ Szerkesztve ]
-
Tigerclaw
nagyúr
Csak tippelek, de gondolom az Apple már lekötötte magának ebből is szükséges gyártókapacitást szokása szerint a Samsungnál
-
RozogA87
tag
Viktor 77: Nem a szilícium az egyetlen alternatíva. Merőben új anyagok, és technológiák vannak kilátásban. Például a grafén csak hogy ne mindig a kvantumkomputert emlegessük. De felületi plazmonokkal is kísérleteznek amivel fotonikus chipeket lehetne létrehozni. Felhasználható a számítástechnikában a DNS is...stb. Szóval van élet az 1-2 nm szilícium kombón túl is.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Mert a k+f osztályt nehezen állítod le, mert a konkurencia se alszik, mert ha 10 éve azt mondták volna hogy stop, akkor most 65-ön állnának, ami király lenne meg minden.
Miért baj ha lemennek 5-re vagy 2-re vagy 1-re vagy akármennyire? HA elérik itt a végét, akkor lehet kutatni tovább más irányba, lehet keresni még megoldást, más struktúrát, etc. 10 év ebben az iparban rohadt hosszú idő...
-
RozogA87
tag
válasz LurkerSheik #1 üzenetére
Jaja, a kisebb csíkszél önmagában nem mindig garantálja a pozitívumokat lásd a Pentium 4 szériánál a Northwood-Prescott (130 vs. 90 nm) gyártástechnológia. De például úgy hallottam hogy az Intel kihozza ugyanazt a tranzisztorsűrűséget és energiahatékonyságot 14 nm-ből mint a Samsung 10-ből, a fejlettebb, kiforrottabb architektúra miatt.
-
Viktor77
titán
Sosem értettem, hogy miért kell ezt ennyire erőltetni? Mi történik, ha mondjuk 10 évig 10 vagy 14nm-en maradnak? Így csak gyorsabban érik el a határt.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
Minden bizonnyal, a következő Galaxy S modellnél vetik be először, hogy felfuttassák a gyártást.
Múltkor valami olyat olvastam errefelé, hogy nem minden arany ami kisebb csíkszél, talán még hátránya is akad?! (az ára mellett)Új S23 / S24 / S24+ / S24 Ultra rendelhető! /// People with passion can change the world for the better |||
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Szólánc.
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Futás, futópályák
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Path of Exile 2
- Apple asztali gépek
- De mennyi az annyi?
- Kémia topic
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest