Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• proci985

MODERÁTOR

válasz Probber #23 üzenetére

a vezérlő sokkal bonyolultabb, mint amit felvázoltál. nem elég csak a ventit figyelnie, ugyanúgy le kell tudnia állítania az elemet, ha megáll a víz. valamint, a teszt szerint a programja tud target temperaturet, tehát a vezérlésnek tudnia kell igényvezérelten hőfok szerint működnie. hőmérésben meg támaszkodhat a lapra, illetve kellhet egy/több saját hőmérő is. aztán a programot fejleszteni, tesztelni is kellett hozzá, GUI, miegymás... ezek is dobják a költséget.

másrészről nézve, röviden: elég neki egy 120as hely, nem kell háromhavonta takarítani, nincs hol folynia, nem algásodhat be, teljeskörű garancia van az egész rendszerre, és az egybeágas tápok szintjéig elég. valamint, halk. nem igényel plussz utánnajárást. drága.

konkurenciát nézve (avagy hosszabban):

légen a legjobb hasonló teljesítményű ventivel el lehet menni 150-160Wig egy megfelelő hűtővel. 200ig hangossal, elméletben olyan 220-250 (kenti quadok alapján) bizonyos hűtőkkel elérhető, de ott sem a hőfokok, sem a zaj nem lenne egészséges. itt most leginkább a duplamotoros Sunonra gondolok a 65dbAs hangjával. és azért beszélek elméletről, mert tudomásom szerint senki nem próbálta a fórumról (3000res 120x38asról volt pár tapasztalat, többek között én is használtam egy 200m3/hsat). tehát: a lég sokkal olcsóbb, de 180W fölött már nem nagyon lehet vele számolni.

vízen hasonló árban vannak gyárilag összerakott rendszerek, amikre igaz a nulla utánnajárás és a teljeskörű garancia, de azok kivétel nélkül túl vannak árazva. a Zalman Reserator4 pl remek példa, a TRUE halkabban és kb harmad-negyedannyiból hozta a teljesítményét. bónuszként ezek egy része beázik 1-3 év után.

marad a házilag összerakott víz: ennyiből már eléggé jót lehet kapni. itt van az, hogy a teszt szerint a víz tovább bírja. már ha a táp is. már ha az alaplap is. az ATX szabványig (18/20A, fölötte egybeágas táp kell) bírja ez is, utánna a víz elhúz. a helyigénye nagyobb, utánnajárás kell, egybe garancia valószínűleg nincs. ellenben kell takarítani, és az összeszerelési ideje kissé hosszabb lesz. bővíthető, ugyanakkor ha a delikvens sűrűn cserél lapot és videokártyát is, akkor _sokkal_ nagyobbat fog bukni minden alkalommal, a garanciavesztésről nem is beszélve.

nem Mo.ra va méretezve. viszont, én látom a célcsoportot: 160-220W köré húzandó procival, akik utálják, ha üvölt a hűtés, annyira azért nem szeretnek szerelni/nem értenek és nem is akarnak érteni hozzá, viszont szeretik egybe a garanciát. nekik nem is olyan rossz ez, bár tényleg drága (mondjuk konkurenciája sincs). olyan 150euroért szerintem akár még egy "ajánlott" plecsnit is kaphatna. végiggondolva amire kitalálták, arra tökéletes.

Új hozzászólás Aktív témák