Új hozzászólás Aktív témák
-
luciferc
őstag
válasz
Gregorius #76 üzenetére
Én pont arra gondoltam amit dabadab írt. Az apeh nyomtatványok szerkezete nem fog 5 év múlva elavulni. Az apeh 20 év múlva is ilyen jellegű adatokat fog kérni. Ezzért igazán költséghatékony lenne egy rendes interface kidolgozása, vagy egy meglévő használata. De akkor ugye nem lehet lopni.
-
dabadab
titán
válasz
Gregorius #76 üzenetére
"A probléma ott van, hogy 5 éves távlatban még a dokumentált rendszer is könnyen elavultnak számíthat"
Ezert kellene igazabol az adatformatumokat/API-kat dokumentalni rendesen, mivel az eleg stabil. A konkret programmal szemben tamasztott kovetelmenyek sokat valtozhatnak, viszont az adatokkal szembeni kovetelmenyek nem nagyon.
-
luciferc
őstag
válasz
Gregorius #66 üzenetére
Erről a fővárosi kátyúzás jut eszembe, amiről már évek óta...
Tehát egyetértünk, csak te úgy véled, ez egyszerűen így működik és kész. Én meg szeretném hinni, hogy ha lassan is, de a szakmai közösség nyomásával lehet ezen változtatni, el lehet érni, hogy ésszerűbben, hatékonyabban menjenek a dolgok, még ha az látszólag rövid távon költségesebb is.
Pár órával a határidő előtt derül ki, hogy nincs kéznél, elveszett vagy egyszerűen nem működik a kulcs.
Hát így járt!!! Le van szarva! De szó szerint. Ha a külföldi utad indulási időpontja előtt 2 órával veszed észre, hogy a hörcsög szétrágta az útleveled, hát így jártál. Meg akkor is, ha a szuperfontos üzleti megbeszélésésed előtt veszed észre, hogy lejárt a jogsid, a műszakid, stb. Felnőtt emberekről van szó, könyörgöm, vállaljanak már valamiért feleősséget!!!Nem értem az összefüggést. Az átlag adófizetőnek az MS szerződés költségvonzataival van problémája ebben a témában, nem a választékkal.
Bingó, a költségvonzat. Ha az átlag adófizetőnek elmondjuk, hogy akár már 5 éves távlatban is drágább egy dokumentáció (vagy mondjuk az említett interface) nélküli rendszer, mint egy kezdetben drágább, de jól dokumentált (interface-szel ellátott), akkor érdekelni fogja. Lásd kátyú. Engem is érdekel a pesti kátyúzásra értelmetlenül elköltött halom pénz, pedig ritkán járook arra, de az én pénzem is!!Rajtunk adófizetőkön, illetve a szakmai közösségeken múlik, hogy lehet-e ezen a kretén állami hozzáálláson változtatni. A mi pénzünk, követelhetünk érte!
-
-
LordX
veterán
válasz
Gregorius #49 üzenetére
A schema egyébként leginkább csak szintaktikus ellenőrzésre használható, tartalomvalidálásra kevésbé.
Szerintem nézd meg még egyszer, mit tud az XML Schema.
Egyébként megmondaná nekem valaki, hogy származtatott adatokat mi a büdös halálnak kell "kitölteni"? Miért kell az APEH-nak olyan mező egy adatlapra, hogy "a 123. mező 12%-a, de legfeljebb 123 456 Ft"? Nem tudják kiszámolni?
-
dabadab
titán
válasz
Gregorius #49 üzenetére
"Csak a többi egyszerű adófizető állampolgár, akinek szintén a pénzét költik szépen felhúzza a szemöldökét, hogy miért költenek extra papírmunkára duplaannyit az ő pénzéből."
Egyreszt, az atlag adofizeto nem huzza fel a szemoldoket, mert nem is tud rola (ha meg jol tajekozott, akkor meg azert nem (vagy nem ezen)).
Masreszt meg igazabol nem az lenne a feladata az APEH-nek, hogy programot irjon, hanem az, hogy adjon vmi interface-t. A programot majd megirjak masok. Ez egyebkent egy csomo mas esetben igy is mukodik (vmelyik elektronikus adatszolgaltatast (talan a Nyugdijbiztositonak?) pl siman tudja generalni a konyveloprogram).
Harmadreszt meg a normalis dokumentacio azert is fontos, hogy ne legyen egy bandahoz kotve, hanem amikor akarja, akkor at tudja adni a fejlesztest vki masnak. -
luciferc
őstag
válasz
Gregorius #49 üzenetére
Csak a többi egyszerű adófizető állampolgár, akinek szintén a pénzét költik szépen felhúzza a szemöldökét, hogy miért költenek extra papírmunkára duplaannyit az ő pénzéből.
Olcsóbb most dokumentálni, mint 5 év múlva újra írni, mert a fejlesztőcsapat szétszéledt. Hm?Az életszerű az, hogy a hivatalos határidő előtt pár órával kezd el kapkodni az ember, és akkor derül ki, hogy valami nem jó.
Ne keverd a szezon a fazonnal. Eddig arról írtál, hogy elveszti, stb, nem pedig arról, hogy nem megy a rendszer. Úgy kell megcsinálni, hogy menjen. Miért, ha az ügyfélkapu (jelen állapotában) összeszarja magát határidő előt fél órával, akkor mi van? Nem ugyanaz? Gondolkodott volna előre! Ez az életszerű. Szerintem.És az APEH melyik alkalmazottja fog tömegesen PDF-es űrlapokat profin összeszerelni?
Na ne idegesíts! Esetleg az, amelyiknek ez a munkája? Na? Miért, most ki heggeszti össze az űrlapokat?????Plussz sem az államnak sem az átlag adófizetőnek nem érdeke, hogy többféle szoftverrel lehessen töltögetni az űrlapokat.
Ha az átlag adófizető odatekint a formálódó MS szerződésre (no MS flame please), akkor lehet, hogy érdeke lesz. Hm? -
dabadab
titán
válasz
Gregorius #32 üzenetére
"Tudod ha ezt úgy kell csinálnia, hogy univerzálisan beletolsz egy nyomtatványleírást, ami a mezőkön túl tárolja az a+b=c jellegű kifejezésektől a tudjaistenmilyenbonyolultakig az összefüggéseket, validálási szabályokat is, és a program ezt egyből tudja használni, akkor a probléma hirtelen két nagyságrenddel bonyolódik."
Nem akarlak megzavarni, de egeszen pontosan igy van megcsinalva, mivel ilyen mennyisegu nyomtatvanynal ennel egyszerubb nincs.
Ideznek pl a 0753-as nyomtatvany .alg file-jabol:
m18534 < > 11700735
A visszaigénylõ pénzforgalmi jelzõszám nem lehet 11700735. (Hibakód=<174/>)
m18534 > 0 => m18534 > 9999999
A pénzforgalmi jelzõszám nem kezdõdhet 0 vagy üressel (Hibakód=<175/>)
mv$842
m847 > 0 <=> m842 > 0
Ha 7A>0, akkor 7D>0, Fordítva is igaz! (Hibakód=<176/>)
mv$843
m864 > 0 <=> m843 > 0
Ha 8A>0, akkor 8D>0, Fordítva is igaz! (Hibakód=<177/>)
mv$861
m861 <= m866
[0753] 22A <=22D (Hibakód=<179/>)
mv$865
m865 <= m867
[0753] 23A <=23D ! (Hibakód=<180/>)
mv$677
m866 + m677 > 0 => m866 > m677
[0753] 22D>27B, ha a két mezõ közül bármelyik kitöltött (Hibakód=<181/>)Igy jobban megnezve, lehet, hogy siman lehetne ra interpretert irni. Hm.
-
válasz
Gregorius #32 üzenetére
Mint azt a sírással küszködve szoktam mondogatni ... Ja értem. Egy sokmillió embert és vállalkozást érintő, országos, sok-sokmillióba kerülő fejlesztésnél tényleg ez legyen a lényeg. Sianis szerintem nem arra gondolt, ahogyan te fejlesztesz (?) rendszereket. Itt az átgondolás, megtervezés még az Apeh részéről kellett volna, hogy megtörténjen. Legalábbis nem hiszem, hogy az ő részükről fogalmazódtak meg ezek az elcseszési követelények.
Most egyrészt mondhatnám, hogy később könnyebb okosnak lenni ... Ahhoz már akkor is okosnak lehetett volna lenni, hogy a Delphit ne vegye komolyan valaki. Különösen, ha már akkor megfogalmazódik követelményként a többplatformos működés.
Hiszem, hogy hozzáértéssel kettő hét alatt meg lehet egy ilyet írni, ... Igazat adok Sianisnek. Persze azzal a fenntartással, hogy ez nettó két hét, tehát nem számít bele az, hogy felteszek egy kérdést, és az illetékes elmegy két hónapra síelni. Ha egy ilyen "bonyolult" szoftver esetében neked nem megy a megrendelővel való egyeztetés, az már a te problémád.
Az űrlap azonnali validálásáról: Ott van erre a PDF űrlap platformfüggetlenül, installálás nélkül, biztosan hallottál már róla, ha más megoldást te nem ismernél.
A formátum és az adatok ellenőrzéséről: Feltöltéskor simán lehet validálni. XML-nél eleve csak olyannal kell foglalkozni, ami konform a megadott style sheethez képest. Nem valid az XML-ed? Haggyámá.
Sokba kerül a nemlétező dokumentáció emészthetővé tétele illetve nyilvánosságra hozatala. ... Dokumentálás nélkül ki vette át a megrendelő részéről? Luciferchez csatlakozva: És ha a fejlesztőt (mert egy ilyen hatalmas munkán valószínűleg nem egy többszáz fős fejlesztőlabor dolgozott) elcsapja a villamos?
Az USB-s kulcs elveszése, megrongálódása egyenértékű a személyid megrongálódásával. Én legalábbis arra vigyázni szoktam. De szerintem a lakáskulcsod sem szoktad olyan gyakran elhagyni, elrongálni. Gyári selejt? Postás ellopja? Okmányirodai átvételnél (ld. személyi)? Amúgy csak példaképp írtam. Az a hatalmas előnye megvan a chipkártyához képest, hogy semmilyen USB-hez képest drága olvasó nem kell külön hozzá. Amúgy meg egy normális rendszerben dönthetek, hogy mit akarok. Chipkártyát (és akkor kifizetem/telepítem hozzá az olvasót), vagy USB kulcsot. Természetesen USB kulcs esetén a haverok cége elesik attól az extraprofittól, amit az államilag elfogadott kártyaolvasók értékesítése jelent.
Különben meg az általad állandóan emlegetett support nightmare nem létezik. Aki nem ért hozzá, az majd használja a mainstream, windowsos desktop cuccot. Akinek ezt vallása tiltja, ámde ért hozzá, az majd ír kézzel XML-t, vagy egy webes űrlapot. Ez nem kötelező, hanem csupán egy lehetőség.
-
luciferc
őstag
válasz
Gregorius #40 üzenetére
Nem nem, én nem javasoltam a böngészős megoldást, csak jeleztem, hogy vannakn olyan általános célú eszközök, amik adott esetben sokkal általánosabban tudják azt, amit az abevnek kellene. Szerintem is jobb a külön program erre a célra (lásd korábban is) és nekem is a második megoldás szimpatikusabb.Az apeh nyomtatványok azért elég egységes és egyszerű szerkezetűek, sokkal sokkal kevésbé komplexek mint akár csak egy html dokumentum is, ezért nem értem, hogy miért gond ezt rendesen megcsinálni.
A dokumentációnál nem érdekel, hogy máshol is ez van. Az a cég pénzéből meg, ez meg az enyémből, ezért ha sehol máshol nem, az állami megrendelésű cuccoknál az alapos dokumentáció alapkövetelmény kell legyen. Mondom és követelem ezt mint egyszerű adófizető állampolgár.
Az USB kulcsot azért ritkábban hurcolja magával a mezei halandó, ugye? Mezei emberke évente egyszer bevall, néha ügyintéz, jól el van az otthon, nem életszerű, hogy egyszercsak délután fél kettőkor fejemre csapok, hogy "basszus, az ügyfélakapu kulcs, mennyire kellene most!". A cégeknél meg ugye eleve tilos csak úgy piszkálni az ilyen dolgokat, gondolom a trezor (értsd bizalmas dolgok) kulcsára is vigyáznak...
-
luciferc
őstag
válasz
Gregorius #32 üzenetére
Tudod ha ezt úgy kell csinálnia, hogy univerzálisan beletolsz egy nyomtatványleírást, ami a mezőkön túl tárolja az a+b=c jellegű kifejezésektől a tudjaistenmilyenbonyolultakig az összefüggéseket, validálási szabályokat is, és a program ezt egyből tudja használni, akkor a probléma hirtelen két nagyságrenddel bonyolódik.
Ok, de akkor végülis csak azt csinálja a program amit mondtam, csak úgy tűnik hiányzik az nyomtatványleírás rendes kidolgozása vagy képtelenek voltak megírni a leírást értelmező programot. Azért lássuk be, hogy ez manapság már nem szabadna, hogy ekkora gond legyen! A böngészőm is képes tetszőleges nyomtatványt megjeleníteni, sőt még ellenőrzi is azt ha úgy akarta a fejlesztő. Hm? Mi a különbség? Lehet hogy van, de én nem látom.
Mert ha a 3rd party program nem tökéletesen végzi a dolgát (és erre a szoftveriparban 99%-nál nagyobb esély van attól függetlenül, hogy open source vagy nem), akkor kész a support nightmare.
Miért? Feltöltéskor ellenőrzés. Ha megfelel a leírásnak, akkor mehet, az adatok hibájáért meg a feltöltő felel. Ha egy aprócska struktúrális, szintaktikai, stb hiba is van, vissza kell dobni.Sokba kerül a nemlétező dokumentáció emészthetővé tétele illetve nyilvánosságra hozatala.
Aha. Na ez gáz ha így van, hogy egy állami (értsd, az én pénzemből történő) fejlesztés nincsen rendesen dokumentálva. És ha a fejlesztőket kollektíve elüti a villamos. Akkor? ha nincs rendes részletes normális dokumentáció, akkor minden a megrendelésben, átvételben részes embert azonnal ki kell rúgni.Support nightmare. Az USB eszköz elveszik/megrongálódik/gyári selejt/ellopja a postás és a kedves júzer máris megvan lőve. Ez max akkor lesz majd alternatíva, amikor a személyink is chipkártya lesz. Persze többszintű hitelesítést ettől még használhatnának.
Ó ó ó. Az USB kulcs helyett írj bankkártyát. Máris nem olyan vészes, ugye? Lehet hogy drága lenne az USB kulcsos rendszer, de akkor meg ott van az utolsó mondatod. Vajon van erre irányuló rövidtávú terv?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sorozatok
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Mobilinternet
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Goddess of Victory:Nikke
- MasterDeeJay: SATA to SAS adapter
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Apple MacBook Air M2 8/256 (GARANCIÁS!!! 2026.09.18.)
- Acer Nitro AN515-57 15.6" FHD IPS i5-11400H RTX 3060 16GB DDR4 512GB NVMe gar
- HP core i5-ös fémházas Folio 9470m kifogástalan állapotban!! AkciÓÓ!
- A legolcsóbb!!! Dell Latitude 6. gen. core i5-ös notebook olcsón!!!! AkciÓÓ!
- Olcsó Laptop! Dell Latitude 7280. I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Újszerű Apple Macbook Air 13 - M2 - 30 Ciklus - 100% Akkumulátor - 8GB/256GB SSD - MAGYAR - Éjfekete
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest