Hirdetés
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Jön a DirectX Raytracing 1.2, de nem sok újítást hoz
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen asztali médialejátszót?
- Home server / házi szerver építése
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- HTPC (házimozi PC) topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zin
őstag
Mikor jönnek 8K-smobilok?Galaxy S11 esetleg az lesz már nem t udja valaki uraim?
-
Barret001
addikt
válasz
1shot1kill #126 üzenetére
16K-t én is várom,8K már most elavult.
-
1shot1kill
csendes tag
Közeljövőben lesz 16K-s tv teszt?
-
Csaba No. 1
tag
Igen, sztem is nagyon hasonló a Samu és LG smart menüje. Kár erre energiát vesztegetni, h melyik a jobb.
Volt mindkettő, néhány napos megszokás az egész.
A hangvezérlés viszont sztem azért hanyagolódik, mert nem mennek magyarul. Most Sony tévém van, ami androidos, és kiváló a magyar hangvezérlés. Bemondom a csatornát, és máris felkínálja. Vagy a Google-ban, Youtube-on az oldalt, és hozza, mintha a laptopon adnám be.
Sztem itthon azért nem terjedt még el, mert még nincs magyarul az LG-ben, Samuban. -
shotika
őstag
válasz
Csaba No. 1 #110 üzenetére
Az említett "problémák" valahogy minden ph-ás cikkben, amikor Samut tesztelnek, megjelennek. Én megértem, hogy az Lg WebOS-e szimpatikusabb a tesztelőnek (a tesztekből ez jön le), és nem szeretne időt szánni más márkák megismerésének (ezt jól mutatja a távirányítós példád is), de kezd picit unalmas lenni - Illene megemlíteni, hogy azok a tévék, amikhez az újfajta távirányítók járnak, és valakinek nem jön be (ilyen is van és ezzel nincs is baj), azok működnek a klasszikus, sok gombos irányítókkal is. (amúgy a teletext is bejön az újakkal, bár én már nem emlékszem, hogy lehet előhozni - használja egyáltalán még valaki ezt a funkciót?)
De tovább megyek, nekem például az LG tévék menü és Smart rendszere tűnik logikátlannak, vagy a dupla menüs megoldásuk évek óta lassúcska. Pedig ha jobban megfigyeli az ember, a két gyártó Smart menüjének a felépítése ugyanazokra a panelekre épül.
A gyári Apple alkalmazásról se esik egy szó se, pedig nagyon leegyszerűsíti az ilyen eszközök és regisztrációk használatát a tv-n.Az általad említett hangvezérlés problémákat viszont én letudnám annyival, hogy az elmúlt évek bebizonyították, hogy a tv-k ilyen jellegű irányítása egy olyan sokadrangú tényezővé vált, hogy nem csodálom, hogy a gyártók nem fektetnek rá nagyobb hangsúlyt. Mondjuk filmekben ilyet látni még mindig szórakoztató
-
Tian66
senior tag
Egy jól kalibrált, minőségi vetítő, filmnézésre mozibb élményt ad egy kisebb tvnél. Nálam a tv elé jön le a feszített vászon. Ha tv adást nézünk akkor azon nézzük. Filmet meg a vetítőn. 1000-es ANSI kontraszt is elérhető és csak akkor tűnik kevésnek ha összehasonlítás céljából egy tv mellett, szándékosan vizsgálva nézi az ember. Filmezés közben nincs olyan érzés hogy lehetne sötétebb. Egy biztos, optimalizálni kell a szobát a vetítéshez. A tvhez nem. Ezt a plusz munkát, költséget kompenzálja a vetített kép nagy mérete.
-
Partz
senior tag
válasz
AVhelper #119 üzenetére
Erről van szó. Meg arról, hogy a jelenlegi 4K tv-k nem képesek lefedni az uhd specifikációkat teljesen. A jelenleg használt PQ görbét 10.000 nit-re optimalizálták, a bt.2020 színtér lefedettségtől még messzi vagyunk. Ezen és egyéb specifikációkat valószínű a 8K érában közelítik meg az egyes készülékek és valóban, itt a felbontás az utolsó szempont.
-
Chaser
legenda
válasz
AVhelper #109 üzenetére
és a bácsinak az is megvan, h minél nagyobb a méret, ha ugyanazt a ppi-t akarjuk ami mondjuk 65" 4k, akkor már 85"-on meg felette nem árt hozzá felbontást is növelni?
4k 75" még épp határeset, bár lehet 2-2,5m-ről már látszik a rácsosodás, sokan úgy nézik, én az 55"-osnál annyiról nem látok semmit, lehet 75-nél ugyanekkora felbontásban már zavarna -
Ijk
nagyúr
Ekkora a különbség egy 120"-os vetített és 85"-os 16:9 tv között mozifilm méretnél. 4 méterről már nem rúg labdába a tv.
VA kontrasztját meg a játékvetítőkön kívül kvázi minden kicsit komolyabb tudja.Érdekes hogy megy a vita kontrasztról, feketeszintről, miközben a vetítők fényerő terén nem képesek labdába rúgni a tv-vel szemben, csak ugye teljes sötétben mozizásnál ez nem fontos szempont.
A TV egy mindenes, többcélú megjelenítő, még hangrendszer sem kell hozzá hogy működjön. Nappal használható, nem kell sötétíteni, nem kell a szobát hozzá alakítani, nem kell égőt cserélni 2000 óránként, nem kell tisztítani, képes HDR-re ami játékokhoz és dokumentumfilmekhez, talán pár filmnél előny (de itt meg elveszik a méret miatt). Ezek a TV valós előnyei, nem a feketeszint meg kontraszt. -
AVhelper
senior tag
Egészen pontosan Rob_Zohn azt bizonygatja, és a végén összefoglalóan azt fogalmazza meg: "ha a legjobb TV-t akarod, tetszik vagy sem az egy 8K TV".
Természetesen igaz, hogy a gyártók a legtöbb és legjobb technológiát és tudást a csúcskészülékeikbe építik, amelyek már 8K felbontásúak, de pont ez utóbbi képességük a legfeleslegesebb.
-
Kaiku
senior tag
-
Piftuka
veterán
"Majd nézd meg egy 2,5-3m széles 2 milliós lesajnált FHD projektor vetített képét, utána meg nézd meg a 8k-s csodát, garantálom hogy a projektort választanád bármikor."
Hát ebben én nem vagyok ennyire biztos!
(És ahogyan látom, nem vagyok egyedül.)
A projektor igazi előnye addig tart, amíg nem lesznek általánosan elterjedtek a ~70-80 col körüli és feletti képátlóval rendelkező tévé készülékek. (Egyébként 75 colos tévét már nem is annyira lehetetlen feladat megvásárolni manapság.)
A jó minőségű felskálázó algoritmussal egy ilyen bazi nagy 8K tévén is jól néznek ki a Full HD és 4K tartalmak.
Ráadásul már évek óta kapható 6K-8K fényképezőgép, kamera... Nem is elérhetetlen áron. Az azokkal készült felvételeket natív felbontásukban csodálhatja meg az alkotó az ilyen készüléken.
A vetítő pedig nem képes olyan kontrasztot és fekete szintet produkálni, mint egy jó VA panel. Az OLED-ről nem is beszélve.
Egyébként pedig mindenki használjon olyan készüléket, ami a számára a legszimpatikusabb, mert jelenleg még nem létezik (és talán soha nem is fog) "A" tökéletes készülék.
-
Piftuka
veterán
"Nyilvánvaló, hogy teljesen roggyant vagyok és nem tudom elolvasni sem a specifikációit, sem a teszteket, sem az árcédulát. "
Khmmm.... remek dolog a jó humorérzék...
"Ha valamit nem tudsz akkor kérdezz... "
Köszönöm, a televíziókról tudom, amit tudnom kell.
Ezek után: "Egyébként az Lg C8-as mellett döntöttem." nincsen hozzád kérdésem, mert tudok és értek mindent.
-
Scholes9
nagyúr
Fasza lesz a 8K, majd kb. 5-10 év múlva. Addig értelme nemsok.
-
Partz
senior tag
válasz
AVhelper #109 üzenetére
Ajánlom elolvasni Rob Zohn kommentjét, a teljesség kedvéért. Aki teljesen kiakarja használni a jelenlegi uhd szabvány előnyeit, az ha idén nem is, de jövőre már kénytelen lesz 8K tv-t venni.
Az megint más kérdés mire a 8K formátum elterjed, ezek a készülékek használhatatlanok lesznek arra a tartalomra. Formátum támogatás, csatlakozók hiányában, ez minden egyes ugrásnál így volt. -
Csaba No. 1
tag
Nincs bajom a 8K-val. Ez a technika, a fejlesztés, fejlődés. Ugyanezt fogják majd mondani a 16K-ra is először.
Hanem a már meglővő hardver, és szoftver a probléma, aminek már mennie kellene.
Hardver: a tv adott, biztos tudja a felsoroltakat, előírásokat. A távirányító. Volt ilyen Samu tévém, aminek ilyen a távirányítója. Kiváló, nem igaz, amit a tesztelő ír, hogy nem sokat tud. MAJDNEM mindent, amit egy átlagos, sokgombos távirányító. Felnyom, lenyomni, lehúzni. Ezt meg kell tanulni. A teletexten kívül mindent tud. Még a hangvezérlést is.
Szoftver: Ebben a tévében is biztos, mint a régebbi Samukban jól, megbízhatóan, gyorsan fut a Tizen. Sztem baromi egyszerű, átlátható. Tudja a napjainkban szükségeseket.
A baj a nyelvvel van. Nem ért magyarul, nem kapcsolható hangvezérléssel a csatornák között, csak a neten, ill. Youtube-on használható. Angolul. Ez már gond napjainkban, hiszen az Androidot futtató tévék értenek magyarul, és másik 100 nyelvet, amit azonnal meg lehet szokni. Vagy csatornát váltani, vagy a neten keresni, vagy a Youtube-on bármit előhívni. Erre már figyelni kellene egy nagy tévégyártó cégnek. De amíg a nagy vetélytárs, LG tévéje sem ért más nyelvet az angolon kívül, addig lehet itt 256K is, addig nem lesz megoldva az általuk említett mesterséges intelligencia a tévében.
Amazon Alexa, Google Home itthon nem működik, sem angolul, magyarul meg főleg nem. -
AVhelper
senior tag
Mindenkinek ajánlom elolvasásra a "Miért nem érdemes 8K TV-t vásárolni 2019-ben" című Rasmus Larsen (FlatpanelsHD) által írt cikket. Tökéletes összefoglaló arról, hogy mennyire elsietett és felesleges a gyártók részéről a 8K TV-k piacra erőltetése.
-
Ijk
nagyúr
válasz
Hohocali #107 üzenetére
Hazimozirol van szó, az meg filmezés. Játékra is inkább vennék egy uhd tv-t, fényképeket meg nyomtatva jó nézegetni.
De még egy Planet Earth is jobban mutat egy csúcs tv-n mint projektoron, oda kell a nagyobb dinamika, fenyero. De én nem ehhez választottam megjelenitot hanem filmekhez, arra meg a projektor a legjobb. -
Hohocali
aktív tag
Isten ments, hogy beszáljak egy projektor/TV vitába, mindenki azt használ amit akar.
A felvetéseidre:
- voltam pár éve a Házimozi Stúdió több termében is (többek között), ott megüti a szintet a projektor? (költői kérdés)
- amikor "tartalmat" emleget valaki, akkor figyelembe kéne venni, hogy nemcsak mozifilmek léteznek. Pl. van fénykép is, készíthetek én is videót, van PC game is, PC desktop, stb. Erre jelenleg a megoldás a dupla kijelző (proji+TV(monitor)), de most őszintén, ha 3m-es képen nézem a mozit, akkor miért akarnám pl. a PC game képét kisebben nézni? Szóval igenis igény lenne nagyobb felbontású projektorra (és itt nem a 8k-ra gondolok, hanem a 4k-ra). Nem azért nincs, mert nincs értelme, hanem mert nem tudnak csinálni. Szerintem. -
-
Dassler
őstag
Nem tudom, de nekem a képminőség mellett a kezelőfelület az egyik legfontosabb dolog, hiszen azon keresztül használom a készüléket. Anno, 2 éve pont ez miatt vettem LG-t a nappaliba, mert volt egy akkor relative új, kisebb (40”) Samsung szüleimnél, aminek botrányosan sz@r volt a kezelőfelülete. Azóta sem győztek meg.
-
Kékes525
félisten
De jó, hogy van 8K, de mire jó, ha nincs hozzá tartalom? És nem is lesz belátható időn belül Magyarországon.
-
Reggie0
félisten
válasz
ABorealis27 #95 üzenetére
De egy ilyen TV jobban felkavarja az allo vizet
-
ABorealis27
csendes tag
576 Wattos fogyasztás
. Megértem azt is, hogy a 60 l/perces vízhozamú kerti szivattyúnk kevesebbet fogyaszt egy tévénél.
-
Ijk
nagyúr
Gyakorlati ember vagyok, ez a mobiltelefonos kísérlet túl extrém hogy modellezze mi történik a vásznon. 2-30% közötti ADL-nél nem érzékeltem kontraszt problémát, olyannak látom a képet mint a plazmán, leszámítva hogy nyugodtabb, dither mentes, és a jelenetek 90%-ka eben a tartományban van. Ahol érezhető kontrasztvesztés a nagy fényerejű jelenetknél az ANSI kontraszt miatt (ill. mert nem tök fekete a szoba), de ez nem egy szembe tűnő probléma ami rontaná az élményt. A másik véglet a 0-2% közötti ADL, ahol bizony az én projektorom 2000-es on-off-ja nem bajnok, de az én igényemet kielégíti. Egy mai D-ILA meg lazán hozza itt egy Kuro feketéjét ha valakinek ez a vesszőparipája.
HDR meg más téma, arra szintén nem való jelenleg projektor, ez is vitán felül áll. Hogy mennyire fontos házimoziban a HDR az meg más téma, egyéni preferencia.
-
Ijk
nagyúr
0 fekete nincs, legfeljebb fekete lyukban.
A területek eltérő kontrasztja elméletben igaz lenne, gyakorlatban a szemed sokkal gyorsabban pásztázza a felületet mint ahogy a pupillád reagál. 12-20fL fényerőnél nem lesz akkora képi dinamikád mint a mobiltelefonos kísérletben, márpedig házimozi, mozi fényerő ennyire van belőve. -
Reggie0
félisten
A muszer azert nem mutat vegtelent, mert a projektornal nem igazan van nulla fenykibocsajtas, mivel a lampat nem kapcsolja ki. Amugy tud vegtelent merni a muszer, mivel egy aranyszamrol van szo, igy ha a nevezo nulla, akkor vegtelen az eredmeny. Marpedig ahol nincs feny, ott nulla lesz a meres erteke. Lasd OLED.
A vilagos reszek akkor zarjak a pupillat, ha egy minimalis szinten bele is nezel. Amint elkezded a kepet kulonbozo pontokon nezegetni, mert mondjuk nem porgos jelenetrol van szo, mar nem lesz igaz. Esetleg azoknal mukodik ez, akik az utolso sor kozepebe ulnek.
Kiprobalhatod te is, hogy a monitorod jobb sarkaba odarakod a mobilodat, ugy hogy a vakuja vilagitson a szemedbe. Ha a monitor kozepere nezel alig valtozik valamennyit, ha meg kozvetlen a mobilod melletti teruletet nezed, akkor pislogasi ingered is lesz olyan erosnek erzekeled. Szoval ezek az egesz kepen mert muszeres ertekek hasznalhatatlanok, mint ahogy parszor mar megjegyeztem, a valosag sokkal rosszabb.
-
Ijk
nagyúr
Nem. az elmélet az hogy ha nincs fény minden fekete. A fehér is fekete, mert mindennek a fényvisszaverésétől van színe. Ha töksötét a szoba a fehér vászon is fekete. Ha fekete képet vetítesz rá akkor nem vetít rá fényt, tehát akkor is fekete, és ettől van mindenki megőrülve hogy minden fekete fekete legyen.
Itt egy moziszobában kimért kontraszt görbe. Sötét jeleneteknél (0-1% ADL között) 15-20 ezer közötti a kontraszt, ami VT60 szint. Világos jelenetnél hiába mondjuk csak 1:1500 a feketéd, a világos részek zárják a pupillát és feketének látod a feketét, akár csak egy IPS tv-nél ha sok a a világos a képen.
Két dolog miatt nem végtelen az on-off kontraszt. Az egyik hogy műszer nem tud végtelent mérni, másik ok hogy fekete képnél sem záródik a lámpa fénye, tehát a fekete is világítani fog valamennyire, de 1:20.000-nél az a fekete azért elég mély, pioneer kuro, zt60 szint. Nem tudom az kinek szürke vagy nem elég mély.
-
Reggie0
félisten
A szoban addig van tok sotet, amig nem vetitesz kepet a vaszonra. Ez egy ordogi kor. Ezert nincs ertleme az on/off kontrasztnak se onmagaban.
Igen, az OLED/LCD kijelzok integralt kvazi feketelyukat tartalmaznak. Ezert latod feketenek a feluletet egy fenyes szobaban is. Persze nem idealis feketelyukrol van szo, igy valamennyi fenyt az is visszaver, de nagysagrendekkel kevesebbet, mint a feher vaszon.
-
Ijk
nagyúr
Mennyezetre behúzható függönyt tettem, amúgy fehér a mennyezet, a fal pedig középbarna (tölgyfa háncs) színű. Van fekete sötétítő függöny. Átlag nappali, nem egy verem.
Nyilván aki nem akar nagy képet, szereti a fehér szőnyeget, falakat az kerülje a projektort mint a pestist, erről nincs vita szerintem.Reggie0: Az a fekete vetítésnél ami adott fényben a fehér vászon. Tehát töksötétben fekete. Vagy nem tudom milyen feketére gondoltok, lehet hogy az OLED panelben fekete lyuk van.
-
Reggie0
félisten
Fekete fenyt nem lehet sugarozni, szoval a projektor feketeje szurke. Valamennyire be lehet csapni a szemet, de ezt meg moziban sem tudjak megoldani, nem hogy hazimoziban. Foleg minel jobban kitolti a latoteret a kep annal egyszerubb egy kisebb teruletre fokuszalni es mar hiaba van meg a teljes kepre szamolt vagy mert 1:1000 arany, ha nem a teljes kep vetul a makulara.
Az pedig, hogy a filmnezes kore rendezed a szobad, eleted, egyaltalan nem atlagos felhasznalas. Pont ahogy zenet hallgatni sem suketszobaban szokas.
UI: Eletemben talan egyszer lattam jo kontrasztu vetitett kepet, de az a planetarium volt.
-
Ixion77
addikt
Nem értetted a lényeget, megpróbálom átfogalmazni: Teljesen mindegy hogy milyen szuper vetítőd van, amíg azt nem spéci moziszobában, hanem normál lakószobában használod. Márpedig jellemzően az emberek fehér mennyezetű és fehér falú szobában laknak. Számukra gyakorlatilag bármely tv képe jobb lesz mint bármely vetítőnek. Még éjszaka is, nem hogy nappal. A kivetítő előnye csak a méret marad. Ezért virul a TV-piac, és haldoklik a kivetítőké.
-
Ijk
nagyúr
Ez így van.
De ne beszéljünk szamárságokat hogy majd a 8k kell 80"-os mérethez, a projektor feketéje szürke, meg élettelen a képe, csak fekete falú barlangban lehet jó képet vetíteni, stb. amiket itt olvastam.Általában házimozi szobában tesztelnek, tehát nagyon is valós körülmények, legfeljebb nem számodra.
-
Partizan182
senior tag
Mi már moziba se járunk mert zavar a döglött, feketehiányos, dinamikavesztett kép. 4+ év alatt annyira beleszoktunk az oledbe, hogy hányás bármi másra nézni, a vicc az, hogy nem csak nekem, asszonynak is, aki aztán tényleg szarik az ilyesmire. SDRben 135 nitre profin kalibrált EG910 és B7 a referenciám (pici ambient fény van a nappaliban, ezért mentünk picit a 120nit fölé).
-
Reggie0
félisten
Katalogusadatot is allitanak elo tesztelessel, nem feltetlen szamolt adat. Pont az a problema, hogy a tesztkorulmenyeknek kozuk sincsen a valos felhasznalasi korulmenyekhez, tehat semmire sem jo. Az, hogy te filmezesre atepited a lakasod es bevallalod a sotetitessel jaro nyugoket, illetve hogy nem nezel filmet, ha mar mas is jelen van es eppen nincs kedve teljesen sotetben kuksolni miatta, egyaltalan nem a jellemzo kornyezet. Az OLED araban benne van az is, hogy az ilyen kenyelmetlensegektol es korlatozo tenyezoktol megszabadit, mikozben boven tulteljesiti azt a minoseget amit a sok szenvedessel alig lehet kicsikarni egy projektorbol.
Azt pedig nem tudom mibol tudod milyen projektorokat lattam. En sem gondolom azt, hogy te meg barlangban laksz, ha szerinted jo a projektor.
-
Ijk
nagyúr
Azt most ne keverjük ide ha te alkalmatlan körülmények között, valószínűleg egy gyenge képességű projektorral vetítesz. Én sem fogom az otthoni 100k-s IPS tv-m alapján véleményezni a 2 milliós 8k-s HDR QLED-et, mert hát az is LCD.
Fehér falú szobában pedig valóban lehet 1:50 az ANSI-d. A nagyobbik baj hogy 1:1000-et sem éred el semmilyen körülmények között, legfeljebb nagyon sötét jelenetnél, már ha egyáltalán van 1:1000 a valós on-off-ja a projektorodnak (nem tudom milyen típus). -
Ixion77
addikt
Te valamiért nagyon projektor-megszállott lehetsz. Az én projektorom elméletileg 1:10000 on-off kontrasztarányú, gyakorlatilag viszont nem hogy egy oled vagy plazma, de egy talán egy LCD kijelző is veri képminőségben még sötétben is. Normál lakószobában a visszavert fények miatt a vásznon a "fekete" soha nem tud kellően sötét lenni. A valós kontrasztarány vetítővel egy fehér falú és mennyezetű lakószobában érzésre talán 1:100 sincs.
-
Ijk
nagyúr
Nem kellene ilyen szélsőséges túlzásokba esni. Nálam középbarna falak vannak, fekete sötétítőfüggöny, mennyezet sötétítését megoldottam függönyözéssel, de messze nem fekete barlang a szoba és fehér pólóban is filmeztem, egy másodpercre sem cserélném vissza a 65"-os referencia plazmára ezt a 116"-os 2.35:1-es keretbe vetített képet. Pedig egy 1:1500-3000 közti on-off és 1:200 körüli ANSI kontrasztú projektorról van szó, egy jobb darab lazán tudja ennek a dupláját is, OLED mániásoknak meg a JVC a tízszeresét on-off-ban.
Megjegyezem az on-off kontraszt értékek nem katalógus adatok, hanem tesztben kimértek.Láttam OLED-et, láttam a saját VT60-as plazmámat másfél éven keresztül és bármikor a projektort választanám, pedig szeretem én is a mély feketét.
Nem tartom felsőbbrendű technológiának a projektort, nyilvánvalóan OLED bizonyos felhasználásra sokkal kedvezőbb, ahogy a QLED is és akár egy IPS kijelzős tv, csak szamárságokat ne hordjunk már össze, főleg aki életében nem látott minőségi vetített képet ne véleményezze már látatlanban. -
Reggie0
félisten
Gyakorlati jelentosege ott lesz, hogy ehhez tokeletesen be kell sotetiteni es lehetoleg fekete falu szobaban lenni es feher polo se legyen rajtad. Ez a hasznalhatosagot korlatozza. Pont ezert irtam, hogy egy letunt osdi eszkozrol van szo, mert a jelenlegi megjelenitok ezt tudasban megeloztek es hasznalhatosagban, pl. nem kell besotetiteni, lekoroztek. Amint kicsi res van a redonyodon, mar rogton egy kozepes LCD TV is lekorozi. Az ilyen megadott katalogusadatok, pont annyira adnak tampontot, mint a wifinel megadott radios suketszobaban mert eredmenyek.
-
Ijk
nagyúr
válasz
Partizan182 #73 üzenetére
De, pontosan az on-off kontraszt a lényeg ezeknél a fekete megszállottaknál, az pedig plazma tv szint ezeknél a projektoroknál. A szemed natív kontrasztja 1:1000 körüli, ha efölött van a kép és a tartalom kontrasztja is 1:1000 feletti akkor nem fogod látni a különbséget 1.1000 és 1:1 millió között sem. Ha viszont a tartalom nem éri el a 1:1000-et, mint egy sötét alacsony kontrasztú jelenetnél, akkor a pupillád tágul, a feketét szürkének fogod látni egy 1:1000-es IPS kijelzőnél. Projektornál ilyenkor bőven 1:1000 felett van a kép, egy JVC-nél 1:10.000 felett, tehát ilyenkor az on-off kontraszt határozza meg a képet, mélyebb feketéd lesz mint egy QLED-nél.
ANSI kontrasztban meg nagy szó lenne az 1:1000 projektornál, 1:600 lehet a maximum ideális körülmények között, de gyakorlatban szinte soha nem lesz 50% a fekete-fehér arány filmekben, átlag valahol 10% körül van, 20% már világos jelenetnek számít, de még akkor is bőven 1:1000 felett van a kontraszt.Reggie0: Nem azért de a nem túl acélos 1:200-as ANSI kontrasztú projektoromnál az ANSI sakktáblán semmilyen bevilágítás nincs a fekete kockákon, teljesen feketének látszódnak, nyilván egy OLED-hez mérten látszódna a különbség (ott mélyebbek lennének a feketék). Ezt meg rengeteg projektor körberöhögi 1:400-600-as ANSI-val, és ahogy fent írtam ennek filmeknél nincs gyakorlati jelentősége, mert még az én projektorom is legtöbb jelenetnél 1:1000 felett vetít.
-
Ijk
nagyúr
Ennek a 2 milliós tv-nek az árából vannak D-ILA JVC projektorok 1:20.000 feletti on-off kontraszttal aki feketemániás, azt leginkább csak akkor veri meg az OLED gyakorlatban ha fekete képet akarsz nézni. Persze biztos van akinek ez a hobbija, de én filmeket nézek, és ott már nem lesz jobb az OLED sem. Egy QLED-et meg már egy jobb DLP projektor is képes hozni feketeszintben.
Nyilván egy projektor nem veszi fel a versenyt HDR-ben (az kb felejtős), ill. nem megfelelő környezetben vetítésnél, azaz világos nappaliban. De arra nem kell 2 milliót kiszórni az ablakon.
-
Chaser
legenda
tényleg nem láttam még prémium vetítőket, azt a feketét amit az oled hoz nem fogja tudni az sem, legalábbis nagyon meglepne, és nekünk az speciel sokkal többet hozzáad a filmhez, mint a nagyobb méret, no meg a hdr és 4k, de megértem ha valakinek a méret fontosabb
szerk:
Balika911
én speciel nem várok el híradót v egyéb tv-t
nem látott még tvboxot, ha rajtam múlik nem is fog -
Ijk
nagyúr
A lényeg az volt hogy legtöbb FHD BD -vel még a FHD felbontás sincs kihasználva, amire a bizonyíték hogy egy 4k-s natív anyag képe élesebb FHD megjelenítőn mint sok1080-as forrásé, hiába 25MB/s a bitrate.
Chaser: Hát igen, aki nem látott még normális vetített képet az így gondolkozik. Azért a mozik 1:2000-es on-off kontrasztját rég túllépte a házimozi vetítés, ha valakinek az a hobbija mennyire fekete a kép jelenetváltások között.
-
Reggie0
félisten
Mindentol rosszabb lesz a kep, amivel informaciot veszitesz. Az alacsonyabb bitratatol is, es a leskalazastol is. Az, hogy a magasabb bitrata ellenere a leskalazasnal is szebb lesz a kep, azaz az FHD-s lemezeknel tobb informacio marad meg igy is, nem jelenti azt, hogy a leskalazas 0 veszteseget jelent. Csak annyit, hogy a nagyobb bitrata haszna-leskalazasi veszteseg>0 .
-
Chaser
legenda
atól is függ mi a moziélmény
ha élettelen, szemcsés kép, fekete nélkül, hát azt valóban nem adja vissza az oled, ráadásul még csámcsogást sem tud produkálni mint a mozi ( :
4k hdr hát izé, nem vagyok film b_zi, de elég sokat hozzátesz jó alapú filmekhez, a csatahajót már párszor megnéztük úgy, legalábbis egyese jeleneteit sokszor, nekünk bőven megvan a mozinál jobb élmény, akinek meg a projektor jelenti az meg vegyen azt -
törölt tag
LG 65C8-am van.
"Nem azt mondtam, hogy fakó."
A #9-ben szó szerint azt írtad, hogy "egyszerűen fakó volt", és én tényleg kíváncsi vagyok, milyen beállítások mellett. Samsungéknál is épp a túlszaturált profilok jellemzőek, de be lehet állítani őket normálisra.
Az üzletről a honlap alapján írtam, leszólni véletlenül sem akartam.
(#63) Ijk: Megvan pedig ezeknek a durva tévéknek is a maga szűk piaca. Azzal egyetértek, hogy ez egy technológiai demonstráció, holott egy másik aspektusból éppen az új technológiákat hiányolom belőle.
-
Bris
kezdő
válasz
#72042496 #51 üzenetére
Kezdem azt hinni, hogy Qleded van és ezért ez a nagy kardoskodás.
Azonos eszközről, azonos kábelezéssel, azonos beállításokkal fakóbb volt. Nem azt mondtam, hogy fakó. Nem a gyári népbutító demo videó futott rajtuk, hanem rendes UHD tartalom. De Te a fotelből megállapítod, hogy az nem lehet és hogy a 300.000Ft-os kábelek, a 10MFt-os Bowers hangdobozok nem utalnak az üzlet highendségére. 🤔🤔
Érdekes. -
törölt tag
Ez továbbra is egy tévé, aminek kapcsán az emberek elvárják, hogy benyomják és menjen rajta a híradó meg HDR-ben a Hulu. (Remélem, a példán keresztül mindenki érzékeli hogy miről van szó, és nem jönnek olyan kommentek, hogy hát gáz a híradó meg nálunk nincs is Hulu.)
Vehetsz projektort ha te otthoni moziban szeretnéd nézni a FHD Blu-ray-t, a tévékkel viszont nem erre lőnek.
"Most irreleváns hogy nálad miért repülnél projektor miatt"
Ez a "garantálom hogy a projektort választanád bármikor" (kiemelés tőlem) részre volt reakció, még ha az #56-ban nem is nekem válaszoltál.
-
Ijk
nagyúr
válasz
#72042496 #57 üzenetére
Most irreleváns hogy nálad miért repülnél projektor miatt, a lényeg az volt hogy FHD tökéletesen elegendő házimozira, saját tapasztalatból mondom hogy egy leskálázott 4k-s tartalom élesebb mint a FHD BD-k nagy része 1080p-n, tehát semmivel nem fog jobban mutatni magasabb felbontáson az adott BD kiadás. Attól meg fényévekre vagyunk hogy jelentős mennyiségű natív UHD kiadás miatt érdemes lenne szaladni lecserélni a FHD megjelenítőt.
Házimozira a hatalmas képátlóra vetített képet semmi nem veri meg emberi áron, minden más, a 8k, HDR másodlagos még egy 85"-os kijelzőn is, amelyiken elveszik 3-4m-ről a 2.35:1-es képarány. Nyilván egy tv-t le kell tenni a polcra egy világos falú nappaliban, de nem lesz képes soha mozi élményt adni, márpedig 2 millióért már inkább azt szeretnék mint egy nagy tv-t.
Természetesen ez a tv jelenleg egy technológiai demonstráció, gyakorlati értelme nincs addig amíg nem lehet értelmes mennyiségű 8k, HDR tartalommal etetni. Bár a 8k olyan látószöget kínál amihez nem is lesz létező film, forrás, inkább VR területre való mintsem házimozira. -
törölt tag
AMD FreeSync támogatás van, a HDMI VRR-t nem tudom.
Erősítővel kapcsolatban ld. #32, ráadásul az erősítők videós képességei rettentő korlátozottak egy ilyen tévéhez képest. Érzékeltetésképpen se 1440p, se 120 Hz, se FreeSync nincs erődsítőn keresztül, a tévé viszont ezeket egyszerre is tudja. Plusz ha erősítőre kötsz egy konzolt meg mondjuk egy médialejátszót, akkor kapcsolgathatod a tévén a játék és film módok közt, amit én egy béna és kényelmetlen megoldásnak tartok.
(#56) Ijk: Igen, egy moziszobába. De ha a tévé helyett akarnám a nappaliba, akkor alighanem rövid úton repülnék.
Tévé mellé esetleg, de szerencsére ilyen gond sincs, mert láttam milyen és a tökömnek se kell oda projektor. YMMV.
-
GreatL
őstag
Számítógépes játékkal nem lett kipróbálva? Lagok mennyik?
-
Janus27
tag
válasz
#72042496 #25 üzenetére
Köszönöm a linket! Azért furcsa hogy kihagyták belőle ezt a funkciót, bár akinek van 2 millája egy ilyen TV-re + pár milliója egy Dolby Atmos/DTS-X képes hangfalrendszerre annak a párszáz ezer forintos erősítő se gond!
Gondolom a VRR szabvány támogatásról is lemondhatunk!
-
törölt tag
Akkor megkérdezem, hogy inkompetenciából adódóan, vagy szándékosan rontották el a QLED beállításait? Mert a beállításait elrontották ha fakó volt, az biztos.
A holnapjukon amúgy pár kivételtől eltekintve ugyanúgy konzumer eszközöket árulnak, mint egy Media Markt is. Lehet, hogy a felsőbb árkategóriából többet és hogy kevésbé áruházas a jellege, de egy high-end üzlet felhozatala nem így néz ki.
-
Bris
kezdő
(Szerkesztés)
Nyilvánvaló, hogy teljesen roggyant vagyok és nem tudom elolvasni sem a specifikációit, sem a teszteket, sem az árcédulát. A Hifi üzlet neve: Hifikluben. Skandinávia legnagyobb high end franchise-a (nem egy tucatárut kínáló Mediamarkt, mielőtt ítélkeznél... Azért érdekelt mert jól szerettem volna dönteni és összekóstoltam őket. Egyébként az Lg C8-as mellett döntöttem.
Ha valamit nem tudsz akkor kérdezz... -
Bris
kezdő
válasz
Interceptor #42 üzenetére
.
-
-
Rodi 4.80
senior tag
Nincs divx és xvid lejátszás egy szaros pendrájvról, remélem jövőre már a power on/off is fizetős alkalmazás lesz!
-
Scholes9
nagyúr
Oszt’ feketét tud e?
-
RpPRO
őstag
Vigyázat! Fél méternél nem szabad messzebbről nézni, mert úgy már nem látod a 8K felbontást
-
Piftuka
veterán
"Én láttam hifi boltban ugyanazt a tartalmat futni egy Oleden és egy Qleden egymás melett. A Qled egyszerűen fakó volt."
Valószínűleg nem megfelelő QLED-et néztél...
Komolyra fordítva...
Divat szidni a Samsung-ot manapság, a QLED-t különösen, pedig racionálisan átgondolva ez egy bitang jó készülék.
Ha volna 2 millió forintom egy televízióra (mondjuk havi netto 5 millió forintos fizetés
), akkor már nem volna.
-
gab1ka
senior tag
válasz
laposonly11 #39 üzenetére
Ehhez egyáltalán nem kell sasszem, ez már a sokadik milliós készülék amin srgb színtér van méricskélve ami az ég egy adta világon semmit nem mond el arról hogy mégis milyen képet is ad egy Bluray film/tv adás/konzol stb,plusz még szépen pofán is van csapva nem kevés szappanopera effekttel az amúgy alap kadenciahelyes 24p lejátszás helyett.
-
gab1ka
senior tag
Mi lenne ha a kedves "tesztelő" a tv-n a "PC" feliratú bemenetet átnevezné akármi másra? Akkor esetleg elérhető lenne az összes többi képmód is és nem kéne itt bénázni kiemelt meg normál móddal.Ez így van már több mint 10 éve a Samsung tv-ken.Ami azt illeti ennyi tv teszt után tényleg nem tűnt még fel hogy minden más szaklapnak sikerül, csak a prohardver nem tudja ezt a problémát feltárni a google segítségével?Teljesen elképesztő.Nameg a natív színtér..Tisztában van a cikkíró azzal hogy mi az a színtér és mi célt szolgál?Azon a kétmilliós tv-n ezekkel a közölt beállításokka az a túlszaturált maszlag minden csak nem szép és természetes. Ha már copy paste-zva van a cikk fele ezekkel a hullámzó vizes szövegekkel akkor csak maradna idő megismerkedni az alapokkal.
-
Reggie0
félisten
Mindez csak akkor igaz, ha sikerul besotetiteni es nem sok fenyt visszavero targy van a szobaban. Tehat helybol a nap feleben hasznalhatatlan esetleg eldugott pincekben meg van eselye. Nincs fenyereje, jo esetben alulrol surolja a HDR-t, nem jellemzo a wide gamut, DLP helybol szivarvanyosodik, stb. stb... Az tartja eletben, hogy nagy feluletre fajlagosan a legolcsobb jelenleg.
-
Morph76
senior tag
Még annyira, azért nem tűnt le és nagyon tévedsz, ha egy projira általánosságban azt mondod rossz a kontraszt. A mai összes lcd-nél jobb a kontraszt.Nincs banding nincs foltosodás, és sokkal gazdaságosabban nézhető nagy kép. A plazmák képét is elérheti egy jó proji, egyedül az Oleddel nem versenyezhet.
-
törölt tag
Igen, a mozikban vacak a kép. Sokkal nagyobb mint otthon, de a minősége az otthoni közelében sincs. Korábban pedig nem az irodai kivetítőkről írtam.
A tévé hangja vs. erősítő: #71-es hozzászólás
A médialejátszót pedig kösz, tudom hogy feltalálták, használok is egy Shield TV-t. Sokcsatornás hangrendszerem is van. Csak nem saját magamból indulok ki, és ezt neked is javaslom.
-
tibaimp
nagyúr
elefant: Te tesztelted az LG E9-t is, bár ez "csak" 4K! Őszintén, melyiknek szebb a képe?
-
Snoop-y
veterán
válasz
#72042496 #17 üzenetére
Amirol te beszelsz az a kivetito az irodaban. Nemsokara mikorra mar tul nagy helyet foglalna egy TV addigra elerheto lesz az amit mondtam szuper minosegben.
TV es a hangja? Hat o ize az nem valo semmire arra van a hazimozi erosito.
Medialejatszot is feltalaltak mar egy TV-n max 2 evig van supportalva egy app es akkor meg szerencsed is volt.
Youtube app valtasra meg emlekszel? Mikor HTML5 valtas volt a regi teveken egyszeruen mar nem lehet youtubeozni mert nem mukodik... -
válasz
antikomcsi #2 üzenetére
Nem vagy lekésve semmiről; még 4K tartalmak sincsenek rendesen.
-
Reggie0
félisten
Most is rakhatsz reluxat a TV ele plusz par ledet, es akkor olyan, mintha egy ablak lenne ott
(#15) Snoop-y: A projektor letunt kozepkori technika, amit csak sotetben lehet hasznalni es meg ugy is szar a kontrasztja. Mintha azt mondanad, hogy a fenykep megtekintesenek a jovoje nem a mobiltelefon kijelzoje, hanem a diavetito.
-
törölt tag
Az igaz, hogy az eARC a HDMI 2.1 specifikáció része, ugyanakkor több más feature-höz hasonlóan opcionális. (Emellett HDMI 2.0 alá is implementálható.)
"One other feature more surprisingly not supported by the QE82Q950R is eARC."
[link]Szoftverfrissítéssel érkezhet eARC-támogatás. Az AVSforumon olvastam, hogy a Samsung ígért frissítést, de azt passzolom, hogy mikor és melyik típusokhoz.
Tudtommal egyébként - a PH! tesztjében írtakkal ellentétben - csak az egyik HDMI port 2.1-es a tévén. (Q900-nál a HDMI 3 a - DTS-támogatás nélküli
- ARC-port, a HDMI 4 pedig a 2.1-es. Szerintem itt is így oldották meg. Beszélnek frissített, full 2.1-es Once Connect dobozról, de erről semmi konkrétabbat nem tudok.)
-
gulyasa
őstag
-
Janus27
tag
Ketten is írtátok, hogy nincs eARC! Ezt honnan veszitek? Sehol nem találtam infót arról hogy ne lenne, igaz arról se hogy benne van, de a HDMI2.1 szabványnak része az eARC és ezen HDMI2.1-es csatlakozók vannak!
Az árral kapcsolatban: Tavaly a 77"-os Q900R volt 2.2 milla és a 85"-os 4.7 millió. És azokkon nem volt HDMI2.1!!! Ehhez képest ez a 2-2.4 millió nem is vészes! -
-
Segal
veterán
Elméletben még idén megjelenik a ces-en mutogatott LG prototipus
-
törölt tag
Van benne ambient mód, vagy mehet rajta slideshow is. (Tudom, hogy ez nem környezetbarát, csak jelzem mint alternatívát a fekete képernyőre.)
A projektoron meg éppen tévézni nem lehet, appok nem futnak rajta, nem lehet eszközöket rákötni, gyenge a hangjuk ha egyáltalán van bennük dekóder és hangszóró, emellé zúgnak mint egy traktor, érdemes sötétíteni hozzájuk és a képük úgy is elmarad a tévé képétől.
-
Snoop-y
veterán
A TV tortenetnek nemsokara vege lesz ebben a meretben. Kikapcsolt allapotban mar egy 65"-os is "zavaroan" nagy fekete folt a lakasban. A jovo a projektore lesz ami izlesesen a falhoz tolt hokedlirol vetit szoval nem kell korbekabelezni a lakast plusz a plafonrol logatni egy aktataska meretu dobozt...
-
Ixion77
addikt
Add nekem, jól jön a fotóimat mutogatni a családnak
Amúgy jól látható hogy ez még első generáció. Nem értek be hozzá a kiszolgáló chipsetek, szabványok, interfészek, forrás, stb. Mindig így kezdődik. Nincs még meg a méretgazdaságosság, beszállítói hatékonyság, stb. A jövő évi már jobb lesz, az utána jövő egész használható, a rá következő meg már átlagemberi áron megvehető is amikor kifutóvá válik. Két évvel később meg már kelet-európaiaknak is.
-
Chaser
legenda
mondjuk néznéd? ( :
ekkora felületnél már ildomos a 8k felbontás, akkor is ha 4k-t nézel és csak felskáláz, ugyanis a fizikai pixelek ekkora méreten 4k tv-n sokkal nagyobbak, és mivel nem 5-10m-ről szokás már nézni az ekkora dögöket sem, hanem 2-3m-ről - de van aki akár közelebbről nézi -, ott már megeshet könnyen, h látni fogod a pixeleket, vagy a "rácsosodást" -
Bris
kezdő
Nem tudom srácok. Szerintem ez a QLed csupa marketing bullshit. Ha kisebb vállalat lenne és nem lenne ennyi pénzük marketingre már rég beleállt volna a földbe ez az egész Qledesdi.
Én láttam hifi boltban ugyanazt a tartalmat futni egy Oleden és egy Qleden egymás melett. (Ez a legritkább esetben fordulhat elő) A Qled egyszerűen fakó volt.
-
Predatorr
őstag
Mire tudnám én ezt használni? 8K.adás nincs, sem olyan VGA, amely meghajtaná játékban.
-
Segal
veterán
Azért adhatna a cikk szerzője egy linket hogy hol 2 milla ez a tv mert én legolcsóbban is 2,4 milláért látok...
Na nem mintha terveznék venni csak pusztán kíváncsiságból -
Chaser
legenda
50kg/2m ft
ez egy igazi nehézsúlyú bombázó ( :szerk:
Snoop-y
szólj ha fúrni kell, megoldom gyutacs nélkül is a faladat, csak győzd lapátolni a sittet -
Snoop-y
veterán
válasz
antikomcsi #2 üzenetére
Furnerlapok?
Nalunk olyanok meg a kozfalak is(kertes haz) ,hogy kb gyutaccsal kell robbantani bele lyukakat ha egy kepet fel akarok rakni... -
törölt tag
"Az valahol jó jel, ha egy tévénél csak a kezelésbe lehet belekötni"
Én simán belekötök abba, hogy nem tud Dolby Visiont és eARC-ot.
Egyáltalán, a DTS-t meg tudja szólaltatni, illetve ki tudja küldeni az erősítőnek, vagy ebből is kompletten hiányzik a támogatás? (Múltkor tudtam meg, hogy a hang kezelésében botrányos KS8000-hez képest is sikerült visszalépnie a Samsungnak az új tévékkel.)
-
Tudom sikerült a lényeget megfognom!
50 Kg, basszus van benne anyag, nehéz a sok pixel. Durva, hogy le vagyok maradva, én még mindig csak filózok rajta, hogy lassan-lassan cserélnem kéne a FHD TV-t egy kicsit nagyobb 4K-s verzióra, erre már a nálam szerencsésebbek nappalijában 8K tévék szakítják át a furnérlapokat és borulnak le a kőre. -
farkas1
tag
Egy vicc, hogy egy ilyen tévén nincs DP 1,4 alapból. HDMI 2.0 nem szolgálja ki rendesen.
Ui.: Most látom, hogy a szövegben 4x HDMI 2.1 van írva én a táblázatot néztem, ott meg 4x HDMI 2.0 van írva
Mondjuk akkor is indokolt lenne a DP 1.4 az átmenetre amíg megjelennek a HDMI 2.1-es videókártyák.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Műszerekkel is megtámadtuk a Samsung top televízióját, a Q950R-t.
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- MSI B550 GAMING GEN3 AM4 DDR4 alaplap bontatlan csomagolásban 3 év garancia 27% áfa
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Xiaomi Poco M6 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest