Rugalmasan kezeli az újításait a HDMI 2.1

Akár firmware-rel is hozzáadható a termékekhez a VRR, a QMS, vagy az eARC képesség.

Érdekesen hírek kaptak lángra a HDMI 2.1 által bevezetésre kerülő újítások körül, ugyanis Rob Tobias, a HDMI Forum vezetője, illetve Brad Bramy, a szervezet marketingmenedzsere a FlatpanelsHD számára elárulta, hogy a VRR (Variable Refresh Rate), az eARC (enhanced Audio Return Channel), illetve a QMS (Quick Media Switching) firmware frissítéssel is hozzáadható az egyes termékekhez. Ehhez persze flexibilis HDMI struktúra kell, de lényegében a gyártókon múlik, hogy kiadnak-e egy ilyen frissítést vagy sem.

Szintén lényeges információ, hogy azok az eszközök is forgalmazhatók HDMI 2.1-gyel kompatibilis megoldásként, amelyek csak a funkciók egy részét támogatják. Ennek megfelelően a tévék esetében nem kötelező a VRR, vagy esetleg a QMS alkalmazása, és ugyanez igaz a VGA-kra is, tehát itt is lehet úgy reklámozni a HDMI 2.1-es kimenetet, hogy az például a VRR-t nem is támogatja. A HDMI Forum azonban elvárja a partnerektől, hogy jelezzék milyen extra képességeket biztosítanak a HDMI 2.1-gyel kompatibilis termékeken.

A HDMI Forum kiemelte az Xbox One X-et, amelynél a Microsoft korábban már jelezte, hogy támogatni fogják a variálható frissítési frekvenciát, és ezt a képességet egy firmware frissítéssel építik be.

Az eszközök hitelesítése idén kezdődik meg, méghozzá a második negyedévben, de ez csak az első fázis, a teljes hitelesítésre az esztendő második felében kerülhet sor. Ez azért fontos, mert a gyártók kiadhatnak HDMI 2.1-gyel kompatibilis termékeket, de amíg ezek a végleges hitelesítési teszteken nem mentek át, addig a HDMI Forum nem garantálja a kompatibilitást.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés