- BIOS frissítés
- Projektor topic
- Azonnali informatikai kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Home server / házi szerver építése
- OLED TV topic
- Videós, mozgóképes topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cassi
őstag
"Nincs választási lehetőség? Annyi de annyi más gyártó van a Samsungon kívül... LG,"
Az LG-nél meg is állhatunk, a többiek nem saját panelt használnak. Már majdnem teljes Samsung-LG duopólium van a monitoroknál. Vannak még a "kínaiak", azaz AUO meg Innolux, de ezeknek a gaming paneljei általában gyengébb paraméterekkel rendelkeznek.
Nekem most egy CFG70 van, ami 144 Hz-es és FHD. Ezzel a görbülettel nincs is semmi problémám. De az idei 27" G7 végre komoly előrelépés lesz, 240 Hz, WQHD, HDR600, hivatalos G-Sync kompatibilitás, viszont tovább görbítették, ezért majd ki kell próbálnom, mielőtt megvenném. Nagyon dühítő, ha egy új, 150e Ft feletti monitor valami miatt "kellemetlen". Ilyen tudású monitor más gyártótól egy darabig nem fog jönni.
-
Kansas
addikt
válasz
freemanone #43 üzenetére
A kontraszt történet az nem "szerintem" vagy "szerinted", az konkrétan az egyetlen objektív előnye az ívelt monitoroknak, és ultrawide-nál jön ki a leginkább, mert ott a legkisebbek a szögek a szemed és a monitor széle közt. Majdnem minden más szubjektív, ez speciel nem.
Azért ne szálljunk el önnön fontosságunktól, pontosan annyi sík kijelzőt gyártanak, amennyire igény van. A Steam survey szerint kb az emberek 12-13%-a játszik FHD felbontás fölött(tavaly ez még emlékeim szerint 5% körül volt, csak nagyon megnőtt a WQHD aránya, kelenleg 5,5% körüli), és ugyan kijelzőméter-statisztika nincs, de 27" fölött ritka a FHD. 24-27"-on pedig válogathatsz vagy 100 monitorból, ami 120Hz-et tud... OK, HDR már lényegesen kevesebben van, de őszintén szólva konzolokon és médialejátszókon kívül nem sok minden kezeli rendesen, a Linux egyáltalán nem, a Windows meg szarul, szóval egyelőre az tán nem akkora érvágás.
Amire ki akarok lyukadni: megfogalmaztál egy iszonyatosan rétegigényt(nagy méret+nagy felbontás+magas frekvencia+ még az ív is zavar), aztán csodálkozol, hogy nincs nagy választék, pláne olcsón nem. A helyedben örülnék, hogy egyáltalán van bármekkora választék...
Nekem is van rétegigényem: Freesync LFC-s 4K monitor 40" alatt... konkrétan egy félét találtam nem TN panellel, az is Nixeus, amit mifelénk nem forgalmaznak, de tán még nyugatra sincs piacon. Ez van, majd kielégítik, ha nem lesz rétegigény, fél % vevőkör kedvéért se kifejleszteni, se gyártani nem fognak olcsón semmit, lehet sírni, de azt gyártanak, amit el tudnak adni, csődbe menni senki nem akar.
Ebből következik, hogy a többségnek nincs ellenére az ívelt kijelző, különben nem gyártanák ilyen számban...
További jó fanyalgást! -
freemanone
addikt
Miért ne úszhatnám meg?
Hajlítottból van rá példa nem is egy. Amúgy az említett "két" sík LG modell minden fentebb írt kritériumnak megfelel és kellemesen 200k alatti áron.
Mellesleg továbbra is "szerinted" van értelme, "szerintem" nincs értelme 34" UW-nál sem.
".... nem véletlen, hogy olyan kevés a sík panel. 16:9 esetén több esélyed van..." - akkor mégegyszer, VOLT! de már nincs! Pár éve még volt olyan modell, mostmár egyáltalán nincs, pedig igény lenne a síkra is. A jobb UWmonitorok mind hajlítottak.
Valamint még mindig, nem azt mondjuk, hogy ne legyen, hanem azt szeretnénk, ha lenne valós alternatíva.2080TI is kéne, de majd csak ha lesz hozzá való monitor is hasonló árban. Addig elég a 1440p, 2060S-el. Bár ez nemtudom hogy jött ide.
Attól, hogy van egy általam belőtt ársáv amin túl nem adok ki rá többet, az az én dolgom, csupán kiemeltem, azt a sávot, mert ott brutálisan látványos a difi, hiszen hajlítottból VAN az általad alacsonynak vélt áron több modell is! Emellett viszont összevetettem, a teljes kínálatot is... sőt a -HDR részre nem is reflektáltál, ahol hirtelen bővül a hajlított kínálat, amíg a sík alíg.A képlet továbbra is egyszerű: nagyon sok a hajlított monitor vs alíg találni sík monitort (főleg a jobbakból). Ez a fanyalgás tárgya, akinek meg kell a hajlított vegye azt, nekik legalább van kínálat.
-
Kansas
addikt
válasz
freemanone #41 üzenetére
Azért ultrawide monitor esetén egyértelmű a hajlított előnye, mert ott már a két szélen elég durván bejátszik hajlítás nélkül a betekintési szögből fakadó kontrasztvesztés, szóval ott pont van mellette objektív érv is a tetszik/nem tetsziken kívül... nem véletlen, hogy olyan kevés a sík panel.
16:9 esetén több esélyed van...
Másrészt miből gondoltad, hogy egy 30"+ /120+Hz/HDR/WQHD+ monitort megúszhatsz 200K alatt?2080Ti nem kéne szintén 200K-ért hogy valami meg is hajtsa rendesen(nem, nincs nálam eladó, csak nem sokkal rosszabb a fellelhetősége annak sem)?
-
freemanone
addikt
Ez a probléma.
200K alatt egyetlen LG modell létezik, amiből van free és gsync variáns. Illetve ultrawide nincs is egyáltalán!
Amíg hajlítottból van 5db, és ebből 1 ultrawide. Ez pont hatszor annyi modell a már értékelhető ársávban.
Ha pedig a teljes kínálatot nézem akkor 5db vs 15db. Szóval továbbra is áll az állításom, hogy nemigazán van alternatíva.
A szörnyű viszont, hogyha kiveszed a szűrésből a HDR-t 40db hajlított áll szemben 9db simával és ultrawide pl továbbra sincs. -
Kansas
addikt
válasz
freemanone #39 üzenetére
Kétségkívül nem sok van, de azért van, pl ezek.
És az iPon még nem a monitorkínálatáról híres...
Jegyzem meg görbéből sincs sokkal több...Eleve az igények amiket felsoroltál eléggé lekorlátozzák a kínálatot, szóval nem is vártam sok találatot...
-
Kansas
addikt
Nincs választási lehetőség? Annyi de annyi más gyártó van a Samsungon kívül... LG, ASUS, Acer, Dell, Philips, HP, Lenovo, Benq, AOC, stb. stb...
Valaki tán fegyvert tart a fejedhez, és csak a Samsung kínálatából enged választani?Nálunk pl van használatban 1 Samsung, 2 EIZO és 1 LG monitor(ez IPS, a többi VA), és csak a Samu ívelt.
-
Cassi
őstag
A fő probléma az, hogy nem adnak választási lehetőséget. TV-nél adtak, és ott inkább a sík modelleket preferálták a vásárlók. Gaming monitorból a Samsungnak csak ívelt modelljei vannak már, és az idei fő széria, a G7/G9, már 1000R-es erős görbülettel jön.
Ha legalább lenne mögötte valamiféle szakmai meggyőződés, akkor érthető lenne, de inkább úgy tűnik, hogy csak a szokásos módon a saját egyedi megoldás felé terelgetés folyik.
-
Kansas
addikt
válasz
Aprósólyom #35 üzenetére
Kicsit jól érzed, csak az okát nem.
Nem annyira az a személyes sértés része, hogy nem tetszik nekik a görbe monitor, hanem ahogy ezt elővezetik:
- az egyik szerint 27" alatt felesleges de méginkább röhejes, de semmi indokot nem ír, hogy miért
- a másik szerint sommásan alkalmatlan számítástechnikai felhasználásra, mert torzít, holott a számítástechnikai felhasználások túlnyomó többségénél ennek semmi jelentősége, egyébként meg nem torzít, legalább is nem jobban, mint egy 3D objektum izometrikus nézete
- és akkor még a frenetikusan vicces Excel probléma, ahol nehéz követni a cellák vonalát...Remélem érzed a felsorolt érvek hatalmas súlyát...
De nem csak itt jönnek ilyesmivel, már másik cikk alatt is hasonló színvonalú vitakultúrát tapasztalok... siralmas(pl Chaser ámokfutása itt #325-től). Néhányan még azt sem tudják rendesen levezetni, amikor tényszerűen nekik van igazuk...
Ez a millenáris kor rákfenéje: sokan elhitték, hogy nem számítanak a tények, elég, ha véleményük van, érvelni már nem is fontos. Már csak annak bírok örülni, hogy mifelénk még nem jönnek a "safe space"-szel meg a "trigger warning"-gal... még.A témára visszatérve: szerencsére igazából nem kell hosszabban próbálgatni, csak beballagsz egy olyan boltba vagy haverhoz, ahol lehet működés közben szemrevételezni, és ha csak furának/szokatlannak látod úgy 10-15 perc(havernál mondjuk fél-egy óra) után, akkor alighanem meg tudod szokni, ha torznak akkor alighanem nem neked találták ki...
-
Aprósólyom
addikt
"mert neki szubjektíve nem tetszik, nyilvánvalóan objektíve szar."
Abszolút igazad van. Ellenben én nem látom igazolva, hogy objektíve jelentik ki. Se (#25) Johnny Cage, se (#31) Balika911. Mindketten a szubjektív állásfoglalásukat teszik, és így is írják le.
"pl.: Az a sommás véleményem, ..... az számítástechnikai felhasználásra alkalmatlan."
Kicsit úgy érzem, hogy ezeket a véleményeket kis mértékben személyes sértésnek élted meg, mivel szívesen használod az ívelt monitorod.no offense
Én viszont pár véleménnyel okosabb lettem. Így legalább tudom, hogy érdemes hosszabban kipróbálni, mielőtt megfordíthatatlanul bevásárolom magam egy ilyenbe, vagy legfeljebb használt eszközzel próbálom ki, amivel kicsit bukok, vagy 14 napos elállás lehetőségével próbálom ki. -
Kansas
addikt
válasz
Aprósólyom #33 üzenetére
Ezzel alapvetően nincs is gondom, annál inkább azzal, hogy valaki eldönti, hogy attól, mert neki szubjektíve nem tetszik, nyilvánvalóan objektíve szar.
De még ennél is sokkal nagyobb gond, ha az álláspontját nem tudja valódi érvekkel megtámogatni, csak ilyen zsigeri érzésekkel jön, meg valótlanságokkal.
Holott közben azt is lehetne mondani, hogy neki nem tetszik, és elfogadni, hogy másnak meg esetleg igen, vagy netán közömbös. És mennyivel kevesebb energia-befektetéssel járna...!Persze van az az eset, amikor valami objektíve szar, de azt illik bizonyítani tudni, vagy minimum más bizonyítására linkelni.
-
Aprósólyom
addikt
Úgy tűnik egyeseket zavar, másokat nem. Az a helyzet, hogy a látáshoz szükséges képalkotás a fejünkben alakul kis. A biológiai képesség mellett az agyunk egy tanult képessége. Valami ilyesmit hallottam mindenféle doku filmekből. Ezért is működnek a becsapós, csalóka rajzok. Szóval valószínűleg mindenkinek kicsit máshogy adaptálódik az agya a látott képhez.
Talán az excel táblától is függ a jelenség. Láttam én már olyan excel táblát, ahol alig látszódnak a keretek/vonalvezetés, annyira ki voltak töltve a cellák. Mondjuk ha én használnék ilyet tuti alkalmaznék háttérszíneket. -
Kansas
addikt
válasz
#72042496 #31 üzenetére
"Fárasztó követni egy táblázatot, miközben görbének látszanak a cellák oldalai" - neked esetleg. Én meg nem a cellák oldalaival hanem a tartalmukkal foglalkozok. OK, a görbe monitoromon ritkán, mert az otthoni használatra van, a céges laptop meg külső monitor meg általában sík(mint a monitorok többsége), de mihelyt az ember megszokja, nincs igazi különbség. OK, az nekem is beletelt vagy egy hónapomba, de addig se rosszabb volt, csak fura.
Homorú CRT-t hol láttál? Én csak domborút láttam, meg pár síkot(csak a külseje volt sík persze, belül továbbra is domború, a sarkok felé vastagodó üveggel pótolták ki síkra)
A hajlított LCD nem visszalépés, hanem oldalra: valamennyit javít a nagy panelek szemből való betekintési szögein(így a szélek felé nem látod a fakulást), cserébe nem tetszik mindenkinek hogy nem sík, ez van. IIletve egyesek szerint növeli a beleélési faktort játékokban, de az ugyanolyan szubjektív előny, mint amilyen szubjektív hátrány a hajlított Excel sheet.@(#30) MeszesKPT:
Nem azt mondtam, hogy jó volt, de csak az volt. Csak arra akartam rámutatni, hogy a sík képernyő egy önkényesen választott etalon ott, ahol a felhasználás jellege nem követeli meg a sík geometriát - de bele se merek gondolni, hogy dolgoztak az olyan munkakörökben a domború monitorok korában... talán analóg rajztáblán... vagy megszokták a domborulatot és tudták hogy néz ki rajta egy egyenes...Én is emlékszek egyébként, milyen volt 2005-ben az otthoni 15"-os Samsung CRT(1280x960@85Hz) után a munkahelyemen beülni 3db Dell 1905FP elé, aztán hazaérve vissza a CRT-hez , de az nem az LCD-k sík mivolta miatt volt, hanem a vibráció mentes lapváltás és kisebb fényerő miatt. Mihelyt pénzem lett rá, vettem is egy Samu 770p-t otthonra és azóta vagyok *VA kedvelő...
Engem speciel bármilyen görbe monitornál jobban zavar az analóg csatlakozás, és a céges környezetben még bőven van D-Sub only LCD is... vibrál, csíkoz, ráadásul az aztán tud geometriai torzítást, random módon... -
törölt tag
Engem éppen azért zavart nagyon, mert használni szerettem volna. Fárasztó követni egy táblázatot, miközben görbének látszanak a cellák oldalai. Az Excel csak egy példa, desktopra általában egy öncélú visszalépésnek találtam a hajlítottat. A 14. napon el is álltam a vásárlástól, azóta sík képernyőt használok.
(A homorú CRT-ket egyenesen utáltam a geometriai torzítás miatt, annyira, hogy már 2005-ben megvettem inkább egy Dell 2405FPW-t.) -
MeszesKPT
őstag
Attól hogy valaminél nem volt jobb akár évtizedeken át az nem azt jelenti, hogy az jó volt.
Mindig megmosolyogtat, ha arra gondolok mikor apám először mutatta büszkén az új csoda hajlított tévéjüket, hogy az mennyire jó. Mondtam kapcsoljuk át Eurosportra, éppen tenisz ment. Másik csatornán meg snooker. Magamban jót derültem. Pedig 78"-es szóval nem is a méret miatt volt.
Persze mindenki vegyen olyat, ami neki tetszik.
-
Kansas
addikt
válasz
Johnny Cage #25 üzenetére
Még egy félmondatra visszatérnék hozzád: ezek szerint vagy nagyon fiatal vagy, vagy nagyon feledékeny, hogy nem rémlenek fel neked a CRT monitorok, amiknek adott esetben sokkal durvább felszíni görbületük volt, csak épp domború, vagy épp a korai(és még mindig nem kikopott) analóg LCD-k, amiknél random képtorzulásokat kellett finomhangolással kiegyengetni úgy ahogy, némelyiknél ráadásul csak megközelíteni lehetett az egyenest kalibrálva is, pl. itt nézd meg a felső sort
Ezekhez képest a hajlított TFT a szabályosság mintapéldája... és ezeket majd' 70 éven keresztül(1930-as évektől) használta a nép, ehhez képest a teljesen sík képernyők jó ha 20 éve terjedtek el itthon.
A homorú kijelzőkkel egyébként nem szándékozzák leváltani a sík képernyőket, csak második opciót kínálnak mellettük, szóval nem értem, mire a hiszti, akinek nem tetszik, vegyen továbbra is sík kijelzőt, oszt' jó napot!
Persze ha csak fikázhatnékja van, ne tartsa magában, olyan az, mint a fing, jobb kint, mint bent, még ha büdös is...Csak ne akarja az egy szent igazságnak álcázni a véleményét, az ugyanis a fingnál is taszítóbb dolog...
-
Kansas
addikt
válasz
Aprósólyom #23 üzenetére
Teljesen megszokható, és ha az megvolt, egy idő után a sík képernyő lesz fura - persze nem túlzottan, nekem pl egy 27"-os görbe(1800R) Samsung mellett egy 22"-os sík EIZO-m van, és nem durva a kontraszt.
Olyan van, hogy valaki nem tudja túltenni magát a beidegződésen, hogy márpedig egy monitornak síknak kell lennie, no annak az illetőnek sose lesz jó - de ő valószínűleg ugyanígy érzett volna a CRT-TFT váltáskor, mikor is többb évtized domború kijelző bámulás után először lát síkképernyőt... -
Kansas
addikt
válasz
Most őszintén, ki a frászt zavar, hogy egy Excel sheet nem geometriailag szabályos téglalapokból épül fel(egyébként a képed valami durva halszemoptikával vehetted fel, nekem is olyan monitorom van, és messze nem ennyire durva az effekt)? Max azt aki nézegetni szereti csak, nem használni... a többi példádat sem értem, egyiknél sem fontos funkcionálisan a síkgeometria(ahogy a "számítástechnikai felhasználás" túlnyomó többségénél sem, szóval a vonatkozó félmondatod is marhaság).
Ha CAD tervezést említenéd, vagy kiadványszerkesztést, azt megértem, ott objektív hátrány hogy nem azt látod a monitoron amit később 2D-ben a papíron, de hogy a taskbar geometriai szabályossága mi a f@szt számít bárkinek is, fel nem foghatom
Egyébként meg nem torz geometriailag(vagy akkor a Bolyai-geometriára is ezt mondod?), csak épp nem sík - bár szerintem is jobb lenne, ha nem hengerszelet formájú lenne, hanem gömbszelet, akkor a gömb középpontjából nézve még csak nem is látszana torznak.Egyébként ha ennyire csípi a szemed, miért nem cseréled le egy sík panelesre?
(#26) snecy20: volt is már hajlított tévéd és tapasztalatból mondod, vagy csak a többi demagóg hivatásos fanyalgót visszhangzod gondolatkísérlet alapján? Elég kis görbületi sugár és/vagy elég népes(vagy legalább is szétszórt) társaság kell ahhoz, hogy "alig lássanak valamit" belőle. Sőt, mondok mást: a távolabbi széle a TV-nek meg épp hogy sokkal jobban látszik, ha görbe... azt a betekintési szöget, amit az egyik oldalon elvesztesz, a másikon meg-/visszakapod.
-
snecy20
nagyúr
válasz
Egy hajlított TV-t ha körbeül egy társaság, akkor a széleken lévők gyakorlatilag már alig látnak valamit belőle.
-
Johnny Cage
addikt
válasz
Aprósólyom #23 üzenetére
Én inkább találom zavarónak, mint sem, pedig volt időm megszokni (közel 1 éve használok ilyen monitort). Az a sommás véleményem, hogy az a megjelenítő amelyik szánt szándékkal úgy lett legyártva, hogy geometriailag torz és a kirajzolni kívánt alakzatok is torzulnak ezáltal (értsd: egy rohadt taskbar-t nem fogsz egyenesnek látni a monitor középvonalából, felül és a széleken ugyanez, egy excel tábla pedig egyenesen horror) az számítástechnikai felhasználásra alkalmatlan. És gaming ide vagy oda, mindenki böngészik, maga a Windows tele van szabályos alakzatokkal, párhuzamos egyenesekkel stb., kizárt, hogy soha nem fog feltűnni (a PC azért mégsem konzol - utóbbi eleve nem támogatja az ultrawide képarányt).
(Amúgy érdekes, hogy pont tévéknél nem talált közönségre ez a görbítés, pedig filmanyagnál, ahol a képgeometria kisebb torzulásai nem olyan feltűnőek, szerintem sokkal kevésbé zavaró - játékoknál nagyjából ugyanez. De hát ha valami azért nem zavaró, mert éppen nem tűnik fel, akkor az végül mégiscsak nemkívánatos, nemde?)
-
MeszesKPT
őstag
Munka függő, nekem alkalmatlan volt a hajlított monitor. De máshol másnak még akár előnyt is jelenthet. Tévéknél jogos volt az elbukása, monitor azért más történet. Mondjuk 24"-t szerintem teljesen értelmetlen hajlítani.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Johnny Cage #20 üzenetére
Köszi a megerősítést!
Mennyire zavaró/megszokható? -
Antibazsi
aktív tag
Persze, hogy görbe. Ezen a hajlított síkon csak a függőleges egyenes (/szakasz) nem lesz görbe.
Amúgy én csak tervezésre használom, nem játszok, de ilyet én nem tapasztaltam. De el sem tudom képzelni, hogy ez hogyan jöhet ki, hiszen ez a panel is ugyanúgy készül mint a nem hajlított... Nem inkább optikai csalódás, ahogy nekem homorúnak tűnik már közelről egy ekkora sík felület? Vagy ne vonalzóval akarj az íves monitoron rajzolni, mert úgy is tényleg görbe lesz.
-
Johnny Cage
addikt
válasz
Aprósólyom #19 üzenetére
"egyenes, vízszintes vonalat a szem síkjától fentebb/lentebb, már valamelyeset torzultan érzékelhetünk"
1500R sugarú hajlított monitorom van és alátámasztom amit írtál.
-
Aprósólyom
addikt
Én meg úgy tudom, hogy pont az kényelmetlen (természetellenes) és görcsös a szemnek, hogy ugyan abba a távolságba fókuszál hosszú időn keresztül. Ezért lesznek a könyvmolyok és a monitoron dolgozók is szemüvegesek előbb vagy utóbb, ha nem tartanak a szemüknek pihenőket elég sűrűn. Pont nem baj, hogy a monitor különböző pontjai más távolságra vannak a szemünktől, így legalább dolgoznak valamelyeset a szemizmok és nem feszülnek be egy pozícióba.
Ráadásul, hogyha szabályos rácsot alkotnak a pixelek, akkor a megjelenített kép geometria helyessége teljesen sík képernyő esetén ideális, nem igaz?
Még nem próbáltam hajlított monitort, de elméleti alapon azt feltételezem, hogy egy egyenes, vízszintes vonalat a szem síkjától fentebb/lentebb, már valamelyeset torzultan érzékelhetünk. Tapasztalatok? -
Dr. Akula
félisten
Még egy kicsit ültek volna a panelen, lehetett volna körtévé is...
-
Antibazsi
aktív tag
Nem neked találták ki, de ettől még ne szokjanak le róla!
Igenis kell! Én egy 38"-os 21:9-es hajlított monitort használok munkára, de jobban örülnék egy kicsit erősebb ívnek. Az 1000-es ív pont jó is lenne, mert kb ilyen távolságra van a szememtől a monitor.
Hasonló képarányú, 32" -os sík monitornál már majdnem domborúnak érződik a kép, ami tud baromi zavaró lenni és fárasztóbb is a szemnek. De 38"-nál el sem tudnám képzelni ív nélkül. Életem egyik legjobb befektetése volt ez a monitor, vicc és elfogultság nélkül.
Én azt gondolom, hogy a mérettől függetlenül is van értelme a hajlításnak és a kisebb sugárnak. 24-27"-on 3 db monitorból nagyon frankó negyedkört raknék magam köré.
De ez a FHD felbontás 2020-ban már vicc. Legalább ha WQHD lenne... -
Cassi
őstag
Áprilisban jön a gamer Odyssey széria is,
[link]
jó lenne, ha a gyakorlatban nem lenne zavaró az erős görbület, mert egyébként a panel elég jónak tűnik, a HG70 kicsit továbbfejlesztve, 600 cd/m2 fényerővel. -
Csak nem szoknak le a hajlításról.
-
Dragon3000
nagyúr
Azt nem értem, hogy a 32 colos miért csak fullhd, már 27 colon is sok esetben kevés ez a felbontás.
-
freemanone
addikt
Pont ezért adok hálát az LG-nek a 32gk850f/g modellekért!
32" - VA - 8bit - 1440p - 144hz - Free/Gsync - !!!SÍK felület!!!Számomra kifejezett agyrém ezek a hajlított vackok...... nem mozivászon ez.
Nagyon remélem hogy a következő monitor vásárlásánál, már visszafordul ez a trend... -
Kansas
addikt
Őszintén szólva nem értem, mi alapján ítéled meg hogy szükséges-e az ív, de láthatólag nem a technológiai sajátosságok alapján... esetleg esztétikailag kifogásolod?
Vagy azt hiszed, ez egy TV-only feature?
Őszintén szólva épp hogy a 40"+ 3000R és 4000R kijelzőknek nincs sok értelme, hisz ott alig van különbség funkcionálisan egy sík képernyőhöz képest, ráadásul tipikusan(legalább is gyakrabban) épp a TV-k azok amiket társaságban szokás nézni, több nézőpontból, ahol pont hátrány lesz a görbület...
Szóval ezt azért végiggondolhatnád még egyszer, logikusan.Ha esetleg arra gondolnál, hogy az lenne a cél, hogy headset nélküli, a fejet körbeölelő, "kvázi-VR" élményt kapj, nyugodtan húzd ki a kezed a biliből, ennek semmi köze ahhoz, az egy 50-60"-os 1000R kijelző lenne, kb. 16K felbontással(a nyakad alighanem belefáradna a fejforgatásba)... egyelőre még a láthatáron sincs, sőt az se látszik, hogy bármelyik gyártó abba az irányba fejlesztene(de bátran cáfolj meg, ha van erre utaló információd - forrásmegjelöléssel, persze), nem is beszélve a HW követelményekről, hogy játékban meghajtsd(filmet nézni baromi szar lehet egy olyanon).
-
törölt tag
A 19 colos 3d monitorokra emlékszik még valaki? Erre ugyanúgy ráizgul majd a célcsoport.
-
Pipó
őstag
Még megvan valahol a szekrényben a jogosítványom a T55-re, küldhetnének egyet ingyen.
-
Kansas
addikt
MIvel az íveltség közvetlen kapcsolatban van azzal, milyen messziről érdemes nézni(max R távolságból), ezért természetes, hogy a közelebbről nézendő, kisebb monitoroknak van erősebb görbülete(pl itt 1000R), és a nagyobbaknak, pl TV-knek van fenntartva a 3000R meg 4000R.
Szóval ha már ívelt, akkor így van értelme a dolognak.(#1) AxBattler: ne aggódj, ha csak nem pont R távolságról nézed, nem egyforma messze lesznek tőled a képpontok(lásd a cikkben szereplő ábrán is), azt meg kétlem, hogy 1m-ről néznéd ezeket a monitorokat... max a 32-est. Én pl. a 27"-os 1800R-es monitoromat kb. 80-90cm-ről nézem, és teljesen rendben van.
Egyébként ne hagyjuk magunkat megvezetni, ez nem főleg a szem egészségéről szól, hanem arról, hogy a fókuszpontban ülve kb. pont merőlegesen nézünk a monitor teljes felületére, így nincs a szélek felé haladva a rátekintési szög növekedésével kontrasztvesztés, mint a nagyobb sík monitorokon - mondjuk 24"-on csak a legvacakabb TN paneleknél jön ez elő, de a fölött azért látható paneltechnológiától majdnem függetlenül(max a legjobb IPS-eken nem, de azokon meg ott a glow helyette).
(#3) chopin42: 27-32"-on azért már nem teljesen felesleges, bár meg lehet nélküle lenni, egy jobb fajta VA vagy IPS panellal(aminek kellően jók a betekintési szögei), és természetesen OLED TV esetében is.
-
chopin42
őstag
Komolyan, mi a tökömnek kell erőltetni ezt a panelt? A többi gyártó is tőlük veszi, ezért ívelt az összes normálisabb va monitor, 24-27 colon is. Láttam ilyet boltban, lehet megszokható, de ilyen méretben FELESLEGES.
-
snecy20
nagyúr
1000R íveltség főleg 24''-27"-re? Itt valakiknek kezd elmenni a józan eszük.
-
Már az 1500-as sugarú ív is durva nekem, a 3000R még okés.
És nem pont az a jó, ha a változik a fókusz, így tartva "mozgásban, edzésben" a szemünket?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A T55 szériát útjára indító trió FullHD VA paneljei 1000R ívvel büszkélkedhetnek.
- BIOS frissítés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Sweet.tv - internetes TV
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Renault, Dacia topik
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Projektor topic
- Windows 11
- DOOM: The Dark Ages - Megérkeztek az első értékelések
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- SAMSUNG (LS32BG750NUXEN ) 4K NEO-QLED GAMER , HAJLITOTT! AKCIÓ!
- SAMSUNG (LS32CG552EUXEN) 32" 165HZ GAMER MONITOR ! AKCIÓ!
- Samsung Odyssey G4 S25BG400EU IPS Monitor! 25" fHD / 240Hz / 1ms / G-Sync /
- BONTATLAN! HP E24m G4 (40Z32AA) / 23,8 hüvelykes Full HD (1920x1080) IPS panellel rendelkező monitor
- 27% Számla! Dell Alienware AW3225QF OLED Gaming Monitor! 3840x2160 / 0.03ms / 240Hz / G-Sync!
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintőkijelző
- Csere-Beszámítás! Huawei Matebook D15 R7 3700U / 8GB DDR4 / RX Vega 10 / 150GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest