Új hozzászólás Aktív témák
-
szab.tam
nagyúr
szerintem össznépileg fel kéne nyomni a modker topicban a hír íróját.
1. az ugye nyilvánvaló, hogy hazug a címválasztás.
2. szándékos flame keltés.
(de tényleg.)
3. előre borítékolható volt, hogy aktuálpolitikai vitát is gerjeszthet. (könnyű bedobdi a véres rongyot, utána lefarolni, sósmogyit ropogtatva.)***
4. (1. pont kieg.)
"Az NRC-TGI Visitor Lifestyle Research 2010-es felmérése szerint a PROHARDVER!, a Mobilarena és különösen az IT café olvasótábora szignifikánsan eltér a hazai internetes átlagtól: jellemző, hogy az oldalt az átlaghoz képest lényegesen magasabb képzettségű, jobban kereső, városban élő férfiak olvassák. Külön kiemelendők az IT café portál ugyanezen felmérésen született eredményei, amelyek alapján a kritikus kategóriákban (ESOMAR státusz, végzettség stb.) gyakorlatilag a legértékesebb hazai IT felületekkel büszkélkedhet."
akkor talán az it-café-n nem kéne ilyen blikk szintű stílusban etetni a nagyra értékelt nagyérdeműt...
(tudok még ilyen okosakat mondani.)
-
Pedig Magyarország jobban teljesít/ett/...
-
lajafix
addikt
"még nem mentünk bele abba, hogy az anyagmegmaradás törvénye nekik smafu. pedig ez, hogy nem tisztelik az anyagmegmaradás törvényét, okozza a mostani gazdasági válságo(ka)t."
ez nem a közgazdaságtanra, hanem a közgazdászok egy részére illik. a válság fő tanulsága, hogy jobb lett volna lufifújás helyett a közgáz alapokhoz ragaszkodni.
-
bambano
titán
válasz
echterion #92 üzenetére
a vicc az, hogy ez tényleg korrekt bizonyítás. képtelenek egy kereslet vagy egy kínálat függvényt rendesen felrajzolni, akkor amit ebből grafikusan levezetnek, hogy lenne már jó?
de tied a labda, cáfold meg.szerk: és akkor még nem mentünk bele abba, hogy az anyagmegmaradás törvénye nekik smafu. pedig ez, hogy nem tisztelik az anyagmegmaradás törvényét, okozza a mostani gazdasági válságo(ka)t.
-
-
big-J
őstag
Nem excel hiba hanem excelezési vagy excel használati hiba... attól hogy így-úgy ki lehet hámozni hogy akár nem programhiba végett is történhetett, még nem kellene úgy írni hogy az emberek 90%át félrevezesse.
-
janos666
nagyúr
Szerintem is az elméleti modellek (illetve azok alapfeltevései, peremfeltételei) és a valóság közti kapcsolattal van nagyobb probléma, mint azzal, hogy mennyire értenek akár a matematikához vagy excel-hez, akár a közgazdasági elméletekhez, amik a tankönyvekben vannak.
Mikor nekem kezdték a közgazdaság alapjait tanítani, akkor jól szórakoztam, mert nagyon komolyan vette magát az öreg előadó, miközben "józan paraszti ésszel" abszolút marhaságokat fektetett le az elméleti modellek axiómáiként. (Persze tudom, hogy én csak ízelítőt kaptam, és vannak más elméletek, viszont nagyjából sejthető, hogy ami jelenleg a világot működteti, az mégis a mosolyogtató kategóriából kerül ki. Kérdés itt merre görbül a mosoly.)
-
moha21
veterán
Na erre nem is tudok semmit kommentelni.
(#78) emvy : Valami mégsem működött tökéletesen. Anyum is remek nővér, de sajna a PC-hez 0 köze van, pedig kéne.
-
Peat;)
veterán
válasz
echterion #70 üzenetére
A beruházási amortizáció nem azt jelenti hogy nincs beruházás, pláne pl autóiparban amit már az előző kormány is agyontámogatott. Én annak örülnék ha több lenne, az hogy piros(virágos) Merciről vagy narancsszínű LEGO-ról van szó engem hidegen hagy, az előző írásaim a helyzetnek szóltak, nem érdekel ki az alany. Hülyeség nincs színhez és személyhez kötve.
-
-
Fryskitt
addikt
Nem meglepő, hogy valaki egy végeredményhez igazítja a többi adatot és így igazolja magát.
-
Atos23
senior tag
Durva, hogy hozzá nem értők számolják ki, hogy milyen legyen az életünk elkövetkezendő 15-20 éve. Bár az még inkább durva, hogy már nem emberek, hanem csak a statisztika elemei vagyunk.
-
echterion
nagyúr
Hát, nem tudom, melyik céget mennyire adóztatják meg, de nálunk épp most fejeződik be egy tavaly év végén kezdődött 7 millió eurós kis beruházás, ezzel párhuzamosan egy félmilliós (de ez is biztos gordonka érdeme, meg feróé...). Szóval, nálunk nem emiatt van ez, hanem inkább azért, mert a többi 15 gyárnak is át kellene állnia, amit ilyenkor egy autóipari cég sem csinálna meg, ráadásul teljesen megfelelően működnek, csak az excel egy ismert bugja miatt vannak gondok a megosztott file-okkal (de ez is kezelhető szinten van).
-
Peat;)
veterán
"hajrá, nyugodtan vigyük 110% fölé az államadósságot, hisz a legújabb számítások szerint attól még nem megyünk kötelezően csődbe".
Legalább ennyire veszélyes egysíkúan kizárólagos kapcsolatot felállítani az államadósság és gazdasági teljesítmény között. Magunkra gondolván mondhatnám azt hogy ha Mariska néni beviszi a családi aranyt a zaciba és lesz egy millája, akkor jövőre új család és millió után kell néznie. Én nagyon nem szeretnék a családtagja lenni, elég volt egyszer.
echterion: nálunk is i5-k izzadnak excel alatt, van adatbázisprogram persze, de vannak dolgok amiket muszáj excelben készíteni ha nincs kiépítve a komplett szisztéma alapjaitól. Mivel itthon lassan minden vállalatot plusz adóztatnak aminek két tyúknál több van az udvarán, így értelemszerűen felértékelődnek az alapprogramok mert komoly fejlesztésekkel totálisan leálltak és állnak mindenhol. Pont emiatt szoktam hülyét kapni amikor jönnek az intel atomos meg amd brazos géphírek és első hozzászólok között sztenderdül elhangzik, hogy irodába jó lesz az.
-
echterion
nagyúr
Olcsó, és mindent meg lehet benne csinálni. Nálunk ráadásul minden gyár, ami a vállaltcsoporthoz tartozik, ezt használja, így némelyik file akkora, hogy van, hogy egy percig is nyitja az i5-ös laptop. Főleg az egységesített riportfile-ok ilyenek, amikből az európai igazgató dolgozik.
-
janos666
nagyúr
Én is azt hittem, hogy magában az excel programban van egy hiba, ami aláásta a közgazdászok amúgy nagyjából becsületes munkáját (egy fontos számítást illik lehetőleg két különböző elméleteken alapuló, de legalább két függetlenül fejlesztett szoftverrel is elvégezni mielőtt véglegesnek tekintjük).
Ezek a számok így a helyeseket is melléírva elég egyértelműen mutatják bárkinek, hogy aki csinálta, az sejthette volna, hogy valami valószínűleg nem stimmelt. Így illett volna keresnie a hibát a készítőknek, ami ezek szerint nem volt nehezen megtalálható. Tehát egyértelmű a szándékosság, nem csak hanyagságról van szó.
Ugyanakkor ettől még nem kéne tapsikolni, hogy "hajrá, nyugodtan vigyük 110% fölé az államadósságot, hisz a legújabb számítások szerint attól még nem megyünk kötelezően csődbe".
-
kariad
senior tag
Ezen beszarok....
Már bocsi...
-
Meg azert lassuk be, hogy egy helyen van benne minden, ami egy kis adatbazishoz kell. Pivot tabla, statisztikai dolgok, grafikonozas, meg a sok hekknek koszonhetoen mindenfele adatkapcsolati dolgok is.
Szoval minden baja ellenere azert az Excel nem egy 'rossz adatbaziskezelo'. Az Excel siman nem adatbaziskezelo.
-
Tamás88
őstag
Vagy szándékos a cím, mert vagy Apple vagy Linux fan a cikkíró. Egyébként az MS semmilyen hibát nem vétett. Sőt, ezért még fel is jelentheti a cikkírót, mivel szándékos becsületsértést követett el ami a BTK. szerint bűncselekménynek minősül, és ezért a cikkírót, vagy a terjesztőoldalt (PH!) fogják elmarasztalni jó néhány millióval.
-
janos1988
addikt
Kíváncsi vagyok, hogy ha egy egyszerű minimálbéres halandó ekkora baklövést követne el lenne-e még munkahelye...
-
musculus
tag
Hát, egy hasonlóval épp mostanában találkoztam: egy olyan cégnél dolgozom be, ahol minden, MINDEN adatot excelben tartanak.
Vannak olyan gépek, amelyek erőforrás hiányában nem képesek megjeleníteni a táblázatokat, ezekre klienst dobtam fel egy Excel-alkalmazásszerver elérésére.Itt az excel hibája is: k*** nem erre való ez a táblázatkezelő, a mindenségit, használjanak valami értelmes, valódi, normálisan felépített adatbázist. Amit aztán át is lehet látni.
Mire jó ez...? -
Yany
addikt
Ez miért Excel hiba? Nem sajnálom a m$-ot, de egy ilyen cím felér egy hitelrontással.
-
echterion
nagyúr
Ez most miért jelent megy egy IT oldalon? Sima statisztikai manipuláció, hogy a megrendelő fel tudja használni arra, amiért megrendelte. Nem ez az első ilyen eset és nem is az utolsó. Semmi köze az IT-hoz szerintem.
-
Tikakukac
titán
Én is azt hittem, itt valami elcseszett függvényről vagy valamiről lesz szó. De nem. Bulváros, na, de hát az is.
A statisztika meg mocskos dolog, továbbra is.
-
Yeffy
veterán
-
válasz
fordfairlane #37 üzenetére
Na jó, de ezek közül ki kell tudni választani a releváns értékeket, modellt kell tudni építeni, és nem utolsó sorban valamilyen magyarázatot kéne adni az ok-okozati összefüggésre.
-
szab.tam
nagyúr
ha a microsoft lenne az apple, a cím miatt már tolná is a pereket a ph és tsa-i ellen...
a gazdaságnak pedig egyetlen fő problémája van: maga az ember.
istenként tiszteli, és megszemélyesíti, és úgy beszél róla, akár egy csecsemő lenne:
segíteni, ösztönözni kell, lábára áll, növekszik, stb.
pedig csak egy patológiai eset: amikor a meghót, a boncasztalon, utólag derül ki, miért döglött meg.... -
nubreed
veterán
Érdekes, hogy senkinek nem jut eszébe Japán, ahol az adósságállomány kb a GDP 200-220%-a, aszem 2012-ben ennyi volt. De Japán ettől függetlenül köszöni szépen jól van, ugyanis az a rohadt nagy különbség a világ többi részéhez képest, hogy ennek az adósságállománynak a jórésze belső adósság, a Japán állam a lakosság és a belső bankszektor felé van eladósodva, és eddig nem igazán szorult rá, hogy külföldről finanszírozza magát.
Tehát már Japán példáját megnézve és kis józan paraszti észt használva megbukik azaz állítás, amit ez a két szerencsétlen harvardi jómunkásember állított a manipulált excel táblájában. Komolyan, senki nem gondolkozik egy kormányban és maradéktalanul be kell szopni valamit, csak azért mert a harvardon ütötték össze? -
ViZion
félisten
Nah, de itt nagytudású, okos emberek tévedtek. Nem gizike az ECDL excel user. Többen, félig-meddig tudatosan variálták meg az eredményeket... Átlag cégeknél ennél kevesebbért is lapátra rakják az embert, kiváncsi lennék most mi van a jómunkásokkal
-
lapa
veterán
bullshit cím, bocs. "félreszámolt excel" vagy "hibás excel-tábla"
-
fordfairlane
veterán
A cikkben említett dolgok szimpla statisztika kategória, méghozzá a legegyszerűbb fajta, semmiféle gazdasági képzettség nem kell hozzá. Megvannak az adatsorok, bárki középiskolás matekkal ki tudja számolni, hogy mekkora a szórás, meg az átlag. Régiókra, országokra lebontva, vagy az egész, aggregáltan.
-
-
Tudom, hogy nem hasonlítottad hozzá, csupán jeleztem, hogy az FT más finanszírozási modellt alkalmaz.
Ha meg ezekre nincs kereslet, akkor tessék átkeresztelkedni a Kiskegyed mintájára - miért kéne ezt megtenni?
#31 fordfairlane Azért ennyire nem sötét a helyzet. A közgazdászok még mindig vitatkoznak a gazdasági növekedés, az államadósság, és az államháztartási hiány közötti összefüggésekről. Az biztos, hogy nem létezik egy nagy szent igazság ebben a kérdésben.
#34 szilard28 Ezt biztos, hogy nekem akartad címezni? Csak jelzem: nem vagyok házigazda.
-
fordfairlane
veterán
Emellett azt is megállapították, hogy a gazdasági növekedés és az államadósság közötti összefüggés roppant nagy változatosságot mutat, attól függően, hogy milyen időszakban, illetve mely országokban vizsgálták.
Szégyen, hogy ilyeneket közgazdászok büntetlenül leírhatnak. "Roppant nagy változatosságot mutatnak", hogy oda ne rohanjak a magas fokú tudományosságtól. Ezzel a megállapítással egy közgazdász szakközép első osztályában lehetne esetleg meglepetést kiváltani.
-
fsb1000
nagyúr
Én nem hasonlítottam az FT-hez semmit, valamit félreérthettél. Csupán annyit jegyeztem meg, hogy ápr.17-én ott jelent meg ez a hír.
Azt meg had ne kelljen már elfogadnom, hogy egy magát IT szakmai lapcsaládnak valló online média (PH!) ilyen félrevezető címekkel késztessen olvasásra.
Egyszerűbb lenne valóban szakmai és valóban tartalmas cikkeket írni, normális címekkel.
Ha meg ezekre nincs kereslet, akkor tessék átkeresztelkedni a Kiskegyed mintájára, és akkor mindenki azt kapja ami neki jár. -
Egyébként, ha nem ez a címe, akkor bele sem olvasok. És ezzel szerintem nem vagyok egyedül.
Tehát a cím elérte a célját, hiszen elolvastad a cikket (és láttad a mellettük megjelenő reklámokat). Tudomásul kell venni, hogy az online média nagy része reklámokból tartja fenn magát, épp ezért minél több olvasót kell vonzania. Ez magával hozza a bulvárosodást. Az FT-hez hasonlítani pedig felesleges, hiszen ott fizetsz a tartalomért.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
dajkopali #19 üzenetére
A linkek a tanulmányra mutatnak, nem pedig hírforrásra.
Természetesen ha kijelented, akkor nincs okom vitatni, hogy a cikked komoly kutatómunka eredménye, de talán elnézed nekem, hogy kicsit furcsállom, hogy 1 napon belül jelentek meg ezek a cikkek, miután ápr. 17.-én a Financial Times hírt adott róla.
****Szerk:
Egyébként, ha nem ez a címe, akkor bele sem olvasok. És ezzel szerintem nem vagyok egyedül. -
Def26
félisten
Ettől még egy semmirekellő ország vagyunk.
-
törölt tag
szerintem el kell fogadni, hogy manapság a bulvárlapok "trükkös" címekkel csábítják az olvasókat, ha ez nem tetszik, nem kell blikket venni, vagy nem kell az ominózus oldalakat olvasni.
általában én sem kattintok itcafés cikkre, de bevallom, most csapdába estem, mivel érdekelt (volna) az említett hiba, hiszen kb. egy évtizedig excelben dolgoztam... -
-
dajkopali
addikt
néhány cím a világ bulvárlapjaiból:
Excel Sure Is Dangerous Software (Forbes)
FAQ: Reinhart, Rogoff, and the Excel Error That Changed History (Bloomberg - BusinessWeek)
Is the evidence for austerity based on an Excel spreadsheet error? (Washington Post)
A Sloppy Excel Error Might Have Messed Up the Way We Think About GDP (Gawker)
és még sorolhatnám...
az "Excel-hiba" szerkezet nemcsak azt jelenti, hogy "hiba az Excelben", hanem azt is jelentheti, hogy az "Excelben, az Excel használata közben" elkövetett hiba - más nyelveken is -
fsb1000
nagyúr
A szokásos PH! színvonal most már olyan mélyre süllyedt a címlapon megjelenő cikkben, hogy nem csak a bulvárosodás veszélye, de az újság írói inkompetencia is körvonalazódik.
Itt olvasható az "eredeti" cikk magyar megjelenése >>>[link] <<< amin a PH! cikkírója már a címben jelentősen változtatott illetve félre vezeti az olvasókat
Lehet hogy nem ő szerkesztette át ilyen dilettáns módon a címet, lehet hogy már ahonnan másod harmad kézből másolta ott ferdítették.Az újságíró feladata, hogy legalább minimális szinten ellenőrizze az általa jegyzett hír vagy cikk valódiságát.
Sajnos ismét csak azt tudom mondani hogy a PH! szerkesztőinek a felelősége, hogy mit engednek címlapra és kiket engednek cikket írni vagy másolni. Meg kéne érteni hogy ez is egy szakma. Vannak szabályai.Az pedig a minimum lenne hogy a cikkíró megjelölje a forrást vagy ahonnan másolta a cikket, mert kissé etikátlannak tűnik oda biggyeszteni Írta: Dajkó Pál , ha máshol ugyanez megjelenik csak ott meg a szerző Kasnyik Márton
-
ViZion
félisten
De az milyen cím már, hogy:
"Az adónkból fizetett közgazdászok manipulálnak az adatokkal" OK, ez nem elég bulvár.
Esetleg: "Nem értett az Excelhez, államcsődöt okozott"
Vagy valami drámai: "Gyermeket és kutyáját ütötte el, az Excel táblázata is hibás" -
Pontosan. Kéretik a címet átfogalmazni. Rögtön kerestem a cikkben a hibás függvényt, meg hogy lincseljük meg a M$-ot az euróválságért... Közben kiderült, hogy egy, az adónkból fizetett félanalfabéta közgazdász bakizott egy csúnyát (a másik félkegyelmű csinovnyik meg nem vette észre). Hogy ezek miért dolgoznak ott, ahol, az már egy politikai topicba tartozna...
-
Biztosan a Matolcsy-egyetemen tanulták a szakmát...
"...A második világháború utáni időszakban megvizsgált 20 fejlett gazdaságban azt találták, hogy ha a GDP 90 százaléka alatt van..."
-
Retekegér
MODERÁTOR
Ez nem az Excel hibája, a cím könnyen félreérthető.
-
ViZion
félisten
Nah, akkor most az Excel a hülye, vagy aki használta?
Á, szóval
csalnakmanipulálják a számokat, hogy a kívánt végeredményt kapják? Hát erre nem gondoltam volna, ilyent vezető gazdasági szakemberek nem tesznek, ugye? -
wody21
tag
"...hogy az eredmények a a harvardi közgazdászok későbbi végeredményét erősítették."
Ezen még kicsit dolgozni kéne, rosszul lett kikopipésztelve'... -
sztanozs
veterán
Most ezen mi a meglepő? Úgy módosították a statisztikát, hogy a kívánt végeredményt hozza...
-
törölt tag
"és így számos válság sújtotta európai országban ezen az elven alapult a kemény adósságcsökkentési program, amely válságba sodorta többjüket."
Pali, cizelláld még egy kicsit!
Amúgy mi van? Excel hiba? Nem júzer error? Ezt most mé kellett?
-
törölt tag
akkor itt egy újabb kiváló magyarázat a "nemmegszorítások"-ra
-
ahol az államadósság nagyobb, mint az éves gazdasági teljesítmény (GDP) 90%-a, nem képes növekedésre a gazdaság. - miért, volt aki ezt valaha is elhitte? Ez közgazdasági nonszensz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- HGST HUH721010AL5200 10TB 7.2k SAS HDD, DELL branded, nettó 38000Ft + ÁFA, 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION + 2 Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest