Új hozzászólás Aktív témák
-
Atyus
tag
Nem Excel hiba, hanem alkalmazott paraméter és számítási módszer alkalmazás a hibás.
A cím enyhén bulvár és megtévesztő ! -
sztanozs
veterán
Amúgy a cím igenis jó, mert elérte a célját. Egy alapvetően nem IT hibát részletező cikket is elolvasott a fanyalgó kocka közönség és még napokkal később is élteti a topicot - most jó szívott a bulvárszivattyú
-
kovy79
őstag
Pontosan. Pár ilyen "hiba" (mert abban biztosak lehetünk, hogy nem egy-kettő volt/van) és drágul minden az adott országban, milliók sorsát befolyásolva ezzel (nem pozitív irányban...). Jó pár "közgazdász" megérdemelné a tényleges életfogytot száraz kenyérrel és vízzel...
-
Peat;)
veterán
Nincs olyan gazdasági erő a világon amely annyira szakmaiatlan lenne hogy egyetlen ilyen méretű tanulmány alapján messze menő következtetéseket vonna le. A HUF erősségét közép és hosszútávon a tényleges teljesítmény határozza meg, leginkább saját maga teljesítménye. Rövid távon könnyen manipulálható, melyre számos akciót láttunk, de elsősorban belföldi intézkedések eredményeként, többnyire gyengítési szándékkal.
Hibát követtek el, arrogánsak is hogy így reagáltak a szembesítésre, de a túlzásokba esett ok okozati viszonyok megállapítását nem tartom megalapozottnak, pláne nem általánosítva a közgazdászokra. Jópár közgazdász vonyított 2006-ban is már az USA ingatlanpiaca miatt, csak nem figyeltek rájuk. A kormányzati célok magasabban helyezkedtek el, ugyanakkor a politikára jellemző hogy a felelősséget művészien tereli el magukról a döntéshozókról. Itthon is ez megy a rendszerváltás óta. -
killerjohn
addikt
válasz
janos666 #132 üzenetére
Jól mondod! ez olyan, mint mondjuk az Index és a tech hírek, vagy manapság a HWSW és a tech hírek viszonya. Nem vagyok egyedül, aki már csak mosolyogva húzza el a száját ezen lapok főcímei láttán. Remélem a PH! megtartja az eddigi szinten, mert már csak ők vannak nekem mint magyar nyelvű, értelmes tech hírforrás... Az "Excel-hiba" pedig tuti hogy nem helytálló, mert amíg 1000-ből 1000 informatikus (vagy rendes ember) ebből arra következtet, hogy az excel hibájáról lesz szó a cikkben, addig irreleváns, hogy nyelvtanilag helyes a kifejezés. Ha ilyenre hűhózásra vágyik valaki, akkor az úgyis átmegy a life.hu-t olvasni...
-
fsb1000
nagyúr
Egyrészt én ezt a rendszerességet nem tapasztaltam még bulvárosodás terén, másrészt heti 1 lécalatti cikk még nem lenne tragédia, átlag olvasóként nincsenek extra igényeim.
Egyébként meg arra a heti 1-re is oda lehet írni, hogy nem tetszik ezért meg ezért és szeretném, ha nem ez lenne a tendencia. Hátha tényleg nem ez lesz....Te másként gondolod?
-
fsb1000
nagyúr
Szerintem érdemes reálisan fogalmazni, ha kritikát gyakorlunk, különben saját magunkat és véleményünket hiteltelenítjük el.
Én csak a címlapos cikkeket olvasom, mert azt tálalják fel fórumozás közben. És nem egy süllyedő hajót látok, hanem olyat amit nem kiegyensúlyozottan pakolnak meg és jól látható irányba húz, valamint olyan szócsövekkel is próbálnak utasokat verbuválni és marasztalni, amely egyesek fülét sértheti.
Tehát nem dramatizálom túl a helyzetet, de ha marhalábszárat szolgálnak fel hátszínnek álcázva a kantinban, akkor szólok a fedélzetmesternek, hogy térítse már észhez az illetékeseket.
Ez van.... a hajó megy, jó a kilátás és közben csacsogok a többi utassal. Lehetne rosszabb is.
De azt tudnia kéne a kapitánynak, hogy ezen a hajón senki sem returt váltott. -
bambano
titán
-
fsb1000
nagyúr
" ott sem mondhatja meg a vásárló a gyártónak, hogy hogyan gyártsa, terjessze, reklámozza stb. a termékét
"
Dehogynem, nagyon is keményen megmondhatja: többet nem vásárol abból a termékből. És aztán közösségi oldalakon kifejtheti a véleményét, ami erős eszköz is lehet. Ez a médiában is így müxik.******
A web-es média pedig egy spec eset. Ezt a fórumot is azért hozták létre, hogy az olvasók reagálhassanak a cikkre. Benne van az impresszumba, tessék elolvasni.
Nagyfokú képmutatás lenne, ha csak lájkolók írhatnának ide, és az olvasók nem írhatnák le negatív véleményüket. Persze olyanok is írhatnak mint te, akik a negatív véleményeket gyengítik és megalapozatlannak tartják.
Ez a szép a vélemény szabadságában.A végeredmény meg lecsapódik az olvasókban. A fórumot olvasókban is.
Egy ilyen cikk semmit sem számít (bár szerintem a szerző legközelebb gondosabban választ címet és témát), de ha ez rendszeres lesz és naponta jelenik meg ilyen bulváros cikk félrevezető címmel, annak biztosan lesznek következményei.Lehet ezek a következmények a laptulajdonos szándékával egyezőek, ez majd kiderül, A folyamat és a színvonal romlása már most is tetten érhető a címlapos írásoknál. Ez is egy jó példa, már 2 napja fenn lehet a címlapon egy ilyen címmel megáldott nem IT vonatkozású cikk
Bár ha jól látom átkerült a "Café blog rovat"-ba. Vagy ott is volt? -
Gabás
addikt
Én nem erőltetek semmit, sőt, inkább az ellen vagyok, hogy itt minden második hozzászóló rá akarja erőltetni a cikkíróra saját (legtöbbször megalapozatlan) véleményét. Sztem te meg összekavarod a szerepeket: a szolgáltató és fogyasztó viszonya pont ugyanúgy működik, mint a gyártóé és a vásárlóé, ott sem mondhatja meg a vásárló a gyártónak, hogy hogyan gyártsa, terjessze, reklámozza stb. a termékét – de dönthet a pénzével, idejével, hűségével stb. (ahogy ez is elhangzott itt már párszor).
Én nem vélek helyesnek egy bizonyos formát , hanem tudom az érvényes szabályok alapján, hogy az helyes vagy nem (ha meg nem tudom, utánanézek, és nem hőbörgök tudatlanul), mint ahogy azt is tudom, hogy léteznek jelentéstömörítő összetétek, sőt, esetileg kötőjellel összekapcsolt szerkezetek, és meg is tudom ezt indokolni (nem pedig csak odabökni, hogy ez hibás).
Tovább bízok abban, hogy ugyanígy tudja ezeket az alapdolgokat a cikkíró is, akinek ez a munkája, és ezeket használja is, ettől lesz esetenként a kezéből kiadott szöveg érdekes, gondolatébresztő, figyelemkeltő – aszerint, hogy mi azzal a célja. Az, hogy egyetértek-e ezzel az adott céllal vagy sem, az az én (az olvasó) dolgom…
-
fsb1000
nagyúr
Szerintem te tévesen értelmezed a fogyasztó és a szolgáltató viszonyát.
30-40 éve lehet működött ez a modell amit erőltetnél, most nem így van.
Mindennek van következménye......****
Nyelvtanilag helyesen véled jelöletlen birtokos jelzős szerkezetnek az "Excel-hiba" szókapcsolat, de abból is csak az vezethető le, hogy az EXCEL szoftver hibája, hiszen a mondatban Excel = birtokos és a hiba = birtok.
A jelöletlenség meg arra vonatkozik, hogy nincs ott a "nek" (Excel-nek)
A te értelmezésed nyelvtani és jelentéstartalom szempontjából is hibás. Teljesen kizárható ez az értelmezés: "Excel használata során elkövetett hiba" -
Peat;)
veterán
"mert ugyebár a közgazdászok azzal h pár országot megszorongatnak" Amelyik ország pár közgazdász kutató véleményét egy az egyben alkalmazza a saját viszonyaira az nem normális. Lehet hogy az utóbbi években nálunk divatba jöttek olyan megoldások alkalmazása amelyek hatása azóta is vitatható, vagy már alapból megbuktak más országokban, de nem hinném hogy a hazai alkalmazásuk az eredeti ötletelőket terhelné, pláne jogilag. Vagy én értettem félre valamit az írásodban.
-
bullseye
addikt
Esetleg "Elrontott Excel tábla mélyítette a gazdasági válságot" ? A történet nagyja benne van, az IT vonal is, és az MS sem fog a párnájába zokogni éjszaka.
Ez ingyenes, de némi felárral ajánlhatom a "Halálspirál az Excel miatt" megoldást
-
peti_s
addikt
Szerintem ezt a címet nem megmagyarázni kell, hanem megváltoztatni.
Teljesen egyet értek. Ez a cím atomfos. Mivel köze nem volt az Excel állítólagos hibájához, hanem hülye(ék) használta(ák). Ez olyan mint hogy gyártasz egy autót, aki megvette neki megy vele egy villanyoszlopnak, majd azt mondja hogy az autó a hibás, mért nem kanyarodott magától.(Holott ez az extra nem volt benne amikor megvette.) Ez a cím valóban az igazi szenny búvárlapokat idézi.
Amúgy érdekes, h ennek sem lesz semmilyen következménye, mert ugyebár a közgazdászok azzal h pár országot megszorongatnak, teljesen jogszerűtlenül abban semmi rossz nincs.
-
Franklin
addikt
Igen és mennyi ilyen "kutatás" van, amit szó nélkül közöl a média. Nem csoda, hogy az átlagember már nem hisz el semmit, mikor egy állításról és annak ellenkezőjéről is megjelenik 5-6 kutatás.
Csak épp nem mindegy, hogy kik készítik, hogyan és kinek a megrendelésére.
Pl. megjelent egy tanulmány, hogy a C-vitamin vesekövet okoz. De ebben egy másik, vesekövekkel kapcsolatos tanulmányra támaszkodtak, amiben a C-vitamint nem is vizsgálták.
Vagy mikor kihozták, hogy a csoki milyen egészséges. Úgy kezdődött a cikk: "Egy Hershey-ben működő kutatócsoport szerint..." Egészen véletlenül Hershey-ben van az USA legnagyobb csokigyára.
Másik kedvencem az, ami szerint a bor egészségesebb mint a sör. Ezt úgy vizsgálták, hogy összeszedtek X embert, aki inkább sört ivott és X embert, aki inkább bort, majd kijött, hogy a borosok jobb egészségi állapotban vannak. Ezzel csak az a baj, hogy a sörivók közt nagyobb eséllyel vannak alacsonyabb iskolai végzettségű, alacsonyabb műveltségű, szegényebb emberek, míg a bor inkább a közép és felső réteg körében népszerű, akik jobb anyagi helyzetben vannak, ez pedig kihat a táplálkozásra, sportra, jobb orvosi ellátásra, stb. Tehát nem a bor fogyasztása okozza a jobb egészségi állapotot.
Szóval jó dolog, hogy ennyi tanulmány és kutatás jelenik meg, csak meg kell nézni, hogy kik készítették a kutatást, milyen módszerrel, milyen alanyokon, stb. Persze egy átlag embernek erre nincs ideje és sokszor lehetősége sem, ez inkább a kutatást leközlő újságnak, portálnak lenne a feladata. De csak azért leközölni egy hírt, mert megjelent az MTI-n, vagy a cnn.com-on, vagy akárhol, nem biztos, hogy jó módszer.
Más kérdés, hogy mennyire érdeke egy újságnak vagy portálnak, hogy a hírek valóságtartalmát vizsgálja. Hisz minél meghökkentőbb vagy érdekesebb a cím, annál több a vásárló vagy a kattintó.
-
-
Gabás
addikt
Egyértelmű, hogy az olvasóiből él a portál, sztem ezt azok tudják a legjobban, akik csinálják. De nem szabad összetéveszteni az olvasó (végfelhasználó) szerepét a megrendelőével, ahogy itt sokan.
Kopi31415: kicsit ciki, hogy ilyen szájbarágósan kell elmagyarázni egy szójátékot, de legyen:
Excel-hiba: 1. az Excel alkalmazás hibája, jelöletlen birtokos jelzős szerkezet
2. az Excel használata során elkövetett hiba, jelentéstömörítő összetétel -
caprine
senior tag
A statisztikákat mindig is utáltam, azt meg hogy ilyenek alapján milliárdos döntéseket hozznak, x év múlva meg komoly kutatási eredményeknek tekintik, röhej. A kedvencem az E vitaminos kutatás, ami nem az csak statisztika de komoly kutatási eredménynek tekintik.
Szóval elterjedt, hogy az E vitamin segít a szív és érrendszeri betegségek leküzdésében, erre az orvosok kilószámra elkezdték felírni, majd vettek egy kérdezőbiztos kategóriájú bandát és elkezdték kérdezgetni az embereket:
- szed E vitamint?
- igen
- van szív és érrendszeri betegsége?
- igen!
És levonták a következtetést, hogy aki E vitamint szed azok között sokkal több szív és érrendszeri betegség mint azoknál akik nem)
Eszméletlen, és ki tudja hány ilyen szándékosan félrevezető, hiányos, majdhogynem hasraütéses kutatási eredmény van a világon.
ui: a cikk címét tényleg javítani kellene.
-
törölt tag
Ha megnézed a fizikában volt korrekció, s a newtoni fizika hibáit nem a puffer fedte el, hanem elértünk a határaihiz, ezt észrevettük és túlléptünk rajta. Mindemellett még mindig nagy százalékban ad a méréshatáron belül pontos eredményt, a pontosabbakhoz mérten töredék számítási kapacitással.
#125 Gabás: amennyiben igazad lenne, akkor kormányhiba lenne azon autóbaleset oka is, amelyenél a sofőr kanyarodik rosszul.
-
-
Vladi
nagyúr
Figyi má! 30%-nál mennyi lenne a növekedés? Jó csak kérdem.
(#78) emvy:
Na hát azért ennyire nem... nem csak néhány közgazdászról van szó? Jelenleg. Tehát ők cseszték el.
-
Értem, amit mondasz, csak a címválasztás pontosan bebizonyította, hogy ez generálta több embernél, hogy elolvassa a cikket. Ergo sikerült a terméket eladni. Hogy majd' félmillióból 2-3 hőzöngő távol marad ezentúl az oldaltól, vagy a lapcsaládtól, szerinted mennyire érdekes? A természetes fluktuáció része.
-
Peat;)
veterán
"De nem is ez volt a fő mondandóm hanem az, hogy nem diktálhattok egyetlen szerkesztőnek sem, ez nem az a játék." Látom hogy régóta követed figyelemmel a ph! oldalt így egyszerűen nem tudom hova tenni a hozzáállásodat. De ettől függetlenül az állításodra reagálva: ahogy egy gyártónak is a vásárló diktál a bizalmával, úgy a szerkesztőnek is az olvasó diktál a bizalmával. Egy cikk épp olyan termék mint bármi más, aminél olyan minőséget kell prezentálni ami megfelel a keresleti oldalnak. A cikkíráskor tanúsított hozzáállás egy átmeneti nézettségi emelkedést eredményez, ez tény, kérdés hogy a ph! olvasóközössége van-e ennyire bulvárorientált, hogy ezt tolerálja. Én kevésbé tartozom ebbe a kategóriába és kifejezetten örülök hogy még sokan vannak így, a magyar nyelv sokszínűségét nem megtévesztésre hanem változatos kifejezésre illene használnia egy cikkírónak. Lehet ez volt a cél, de nem sikerült.
-
ViZion
félisten
Lehet, hogy helyes a cím -bár iszonyatosan klikkvadász, bulváros, igazi flamegenerátor. A tökéletes hatás kedvéért még az Apple-t és a linuxot is bele kellett volna mixelni, ha már a kattintás a cél.
Lényegtelen, a kérdés csak az, h mi a bánatot keres IT oldalon? Ez gazdasági hír, nem IT. -
Gabás
addikt
A cím egyértelműen helyes, nem kellene helyesírási tanácsot adni alapismeretek nélkül.
Igen, kétértelmű, igen, a legtöbben az első jelentésére gondolnak (ám az baj, hogy minden mást kizárnak, így nem érzékelik a szójátékot), de van értelme így tálalni, mert kicsit elgondolkodik az ember, hogy a leggyakrabban használt alkalmazások tényleg annyira kényelmesek-e, és eszébe jutnak a hasonló esetei (nekem legalábbis). Ha jól emlékszem, Pali magyarázata is hasonló volt.De nem is ez volt a fő mondandóm hanem az, hogy nem diktálhattok egyetlen szerkesztőnek sem, ez nem az a játék. Javaslatokat, tényszerű hibajavításokat mindig is szívesen fogadtak is, ahogy én láttam…
-
demagóg
aktív tag
Nem érted, hogy néhányan miért hörgünk. A cím szándékosan hamis infót sugall. A MS Excel alkalmazás használata irreleváns volt abból a szempontból, hogy egy táblázatkezelőt nem megfelelően használtak (tapasztalatlanságból vagy szándékosan). A rossz használat miatt téves következtetéseket vontak le. A te javaslatod már egy fokkal közelebb állna egy korrekt címhez. De csak a végét kellene meghagyni, mert te is a megtévesztéssel kezdted. Tehát az Amatőr hiba okozta több európai ország súlyos gazdasági gondjait? már közelebb áll a valósághoz. Természetesen a cikkben már meg lehet jegyezni, hogy ezt a hibát Excel táblázatkezelővel követték el. De ez nem Excel hiba, pedig a cím most is ezt írja. Persze kell a klikkszám, értem én. Azt is, hogy különben semmi keresnivalója ennek a cikknek ezen az oldalon. A bulvár sajtóban érthető ez a stílus és nem is járok arrafelé, de ez egy szakmai oldal(-nak indult régen).
-
fsb1000
nagyúr
Szerintem nem nagyképűség hanem olvasói reakció.
Egyébként segíts már légyszi... a szerkesztő hol magyarázta meg a címet? Valamiért nem vettem észre.*****
Ha te nem érzed azt a helyzetet, hogy PH! címlapján egy ilyen szándékoltan félrevezető cím fennmaradhat 1 napig, akkor valószínűleg a célközönség része lehetsz, azon olvasóké, akiket ilyen címekkel lehet etetni.
Én viszont nem kedvelem amikor hülyének néznek és be akarnak etetni. -
Gabás
addikt
Nem gondoljátok, hogy egy kicsit nagyképű azt követelni egy szerkesztőtől, hogy változtasson meg egy általa választott (és magyarázott, pedig ez sem kötelessége) címet?
Esetleg javasolhatnátok is neki olyan szép és egyértelmű címeket, mint A Microsoft Office Excel alkalmazás használata során elkövetett amatőr hiba okozta több európai ország súlyos gazdasági gondjait? -
fsb1000
nagyúr
válasz
Dark Archon #118 üzenetére
Az a gáz hogy tegnap óta nem változtatták meg a címet.
Sem a szerző, sem a felelős szerkesztő. -
qdak
addikt
válasz
Dark Archon #118 üzenetére
hat az, a cikkbol meg mas jon le, ez csak megint 1 olyan szar, amivel elveszik a figyelmet a mas dolgokrol.
maga ez a statisztika is, mi csinaltuk 1-2x:
maga a megkerdezett nem tudta, nem akarta elmondani leszarta az egeszet hasrautesre mondott vmi, neha csak ki lett toltve...
hozzateszem magamet sem tudtam pontosan kitolteni (pl: mibol mennyi termett otthon, ki meri le ???? asd)
es ezek alapjan dobnak ki 1 statisztikai adatot h milyen termesek voltak kis hazankban vicc az egesz... -
Ekkora kretén címet. De jó ötlet... ha a szakdogámat nem fogadják el, vagy véletlenül CTRL+C, CTRL+V módszerrel készült, majd én is aszondom, hogy ez végülis Word-hiba
-
pakriksz
őstag
föleg az i7 meg i5 hozzá olcsó ami ahhoz kell hogy 5 perc helyett "csak" 1 percig tartson a megnyitása. Szinte utánad dobálják
Milyen lenne már 1 db i7-es venni és adatbázisszervernek... sokkal jobb venni minden munkaállomásra egyet csak a jól sikerült excel "adatbázis" miatt
-
Ize, felteteleztem, hogy tudod, mit jelent az, hogy 'modell'. Azt is mondhatnad, hogy a newtoni fizika sosem volt ervenyes, csak elfedte az a puffer, hogy tul lassan haladtunk/nem voltak eleg pontosak a meroeszkozeink. Ennek ellenere en ugy gondolom, hogy a newtoni fizika meg mindig jo modell az esetek egy jo reszere.
A lenti megjegyzesedet a reszvenyesekrol meg nem is ertem, komolyan. A kozgazdasagi kutatasok eleg keves reszet finanszirozzak (kozvetlenul) cegek. Joval kevesbe, mint pl. informatikai kutatasokat, vagy mondjuk jarmuipari kutatasokat.
Csak ugy hozod fel ezeket a revelaciokat a fenntarthato fejlodesssel kapcsolatban, mintha 1920 lenne. Kicsit olyan ez, mint amikor a gamer topicokban fikazzak a jatekosok Carmackot, hogy miert nem csinalt ilyen meg olyan trivialis dolgokat az engine-ben, holott a hulye is latja, hogy ugy kene.
-
bambano
titán
azért nem vesztette érvényét mára, mert soha nem is volt érvényes.
csak elég nagy pufferek voltak a rendszerben, amik elfedték ezt a tényt. de ezek a pufferek mára elfogytak.
illetve lehet csalni a modellel úgy, hogy nem mindegy, hogyan választod meg a vizsgált rendszer határait. ha pl. határnak az usa földrajzi területét veszed, akkor lehet folyamatosan növekedni. de amint a vizsgált terület határa eléri a földrajzi maximumot (bolygó), vége a dalnak. -
bambano
titán
biztos vagyok benne, hogy nem csak én jöttem rá, olvasok olyan hozzászólásokat, amikből kiderül, hogy más is. csak engem pl. nem fizet senki azért, hogy olyan dolgokat mondjak, amik tetszenek a részvényeseknek, így én mondhatok olyat is, ami másnak nem tetszik.
mindenki álláspontját az üléspontja határozza meg.
-
A folyamatos novekedes nem a valosag, es egy valamit is ero kozgazdasz sem allitja ezt. A folyamatos novekedes egy modell, ami eleg sokaig (az utobbi par evezredben) tobbe-kevesbe stimmelt, es nem biztos, hogy mara ervenyet vesztette. Nyilvanvaloan egyre tobb szituacioban elokerulnek a hataresetek - hogy egy peldat mondjak, az antitroszt-szabalyozas peldaul pont annak a beismerese, hogy a piac/kapacitasok nem korlatlan meretuek. Ettol meg az alapelv sok esetben ervenyes marad.
Azt nem ertem, hogy miert gondolod, hogy te aztan rajottel, hogy a kozgazdasag hulyeseg, mig egy rakas eleg okos ember meg tovabbra is tori rajta a fejet. Hagyjuk az egeszet a francba szerinted? Szerintem neked a dolog politikai reszevel van problemad, tehat azzal, amit az atlagembernek eladnak a kozgazdasagrol. Tehat egy stromant tamadsz, nem a kozgazdasagot.
-
bkercso
nagyúr
válasz
janos666 #105 üzenetére
Szerintem a fenntarthatósághoz a növekedésnek az inflációt és a népességnövekedést kellene legyőznie.
Más kérdés, hogy az infláció az adott országgal kapcsolatos bizalomtól függ, a népesség öregszik el, a növekedésben pedig beérik virtuálissal, lufifújással, a világgazdaságot pedig alapjaiban sem látja már át senki (a válságot még csak megbecsülni sem tudták időben és hatásában). A részletek teszik bonyolulttá.
A hiba meg nagyon általánosítva ott van, hogy az emberek a velük szemben támasztott követelményeknek akarnak csupán megfelelni, ezen felül/belül pénzt akarnak keresni; az nem érdekli őket, hogy amit csinálnak, annak mi az értelme, mi a hatása. Így kis haszonért nagyon elcseszik. -
W.Wilson
aktív tag
A folyamatos növekedés empirikus tény, nyilván ezért első körben olyan modelleket gyártottak, amik ezt tükrözik. Ettől függetlenül nem véletlenül nevezték a közgazdaságtant dismal science-nek Malthus törvénye miatt, tehát már a kezdetekkor megvolt a növekedés kritikája. Ma pedig eleve többen foglalkoznak a növekedés határaival, a környezetgazdaságtan egyik ága pl. nagyjából erre a felfogásra épül.
Sőt, a mai mainstream makromodellek is csak a népességnövekedés és a technológiai haladás mértékével megegyező kibocsátásnövekedést adnak ki egyensúlyban. Na most a népességnövekedés nyilván véges, a technológiai meg nem jósolható előre (véges is lehet), tehát igazából nincs szó végtelen növekedésről. -
fsb1000
nagyúr
válasz
szilard28 #109 üzenetére
Mondomén... úszni kell az árral, és fogyasztani azt ami van. Vagy nem fogyasztani és média-remeteként reszelni otthon a körmöt.
A dolog úgy is kiforrja magát. De csak akkor, ha jelezzük azt ami nem tetszik.(#108) dabadab: A tied a racionális megközelítés, de egy jó filozófus mindent be tud bizonyítani és annak az elenkzőjét is. Ezért bambano tézise helytállónak tekinthető, még ha semmilyen gyakorlati következménye sincs a mostani és az elkövetkezendő kultúrákra.
-
dabadab
titán
"attól, hogy az állítást anyagiasult formában létező termékeken egyszerűbb végiggondolni, még általánosítani lehet szolgáltatásra és/vagy digitálisan megjelenő termékre is."
Viszont az altalad egyetlen hivatkozasi pontkent megjelelolt dolog (az anyagmegmaradas torvenye) hatarozottan csak es kizarolag az anyagiasult formara letezik, ergo az anyagmegmaradas elve nem all ellentetben a gazdasagi novekedesrol szolo teoriaval, vagyis hibas volt az ervelesed. Most vagy figyelunk rendesen a formallogikara, vagy atcsapunk kocsmai hoborgesbe - engem az utobbi nem nagyon erdekel.
-
fsb1000
nagyúr
Pusztába kiáltott szavak.
A lejtmenet 2009 tájékén kezdődött. Szerintem szakmai, intellektuális és morális szempontból is érzékelhető volt a változás.
Mindaddig tartani fog amíg a média piacon nem lesz megfelelő konkurencia.
Jóslatom: nem lesz. Úszni kell az árral vagy lehet Don Quijote-t játszani, de ez a malom nem a pokolban van, akik forgatják a kereket simán lepöckölnek amikor csimpaszkodni akarsz a lapátokra. -
janos666
nagyúr
Nem, csak szerintem kb. az első előadáson a képedve vágják, hogy "folyamatos növekedés", aztán belegondolsz, hogy a Föld gömb alakú, és nem végtelen az átmérője, így felteszed a kérdést, hogy "Növekedés? Ok. Na de mi lesz ha már nincs hova?" Az egyszerű közgadasági modellek erre nem adnak választ, pedig könnyen belátható, hogy alapjaiban hibás egy modell, ami "józan paraszt ésszel" beláthatóan képtelen feltételezésre (végtelenített növekedés -> ismétlem, növekedés, nem fejlődés! Nem ugyanaz!) épül. Az élet aztán ad választ, olyankor mondja a híradó felváltva és egymással összefüggésben, hogy "adósság" és "válság", na meg történnek azok a dolgok, amikről a híradó nem tudósít minden nap, de megtörténik (pl. hatalmas szeméttelepek Afrika partjain, csak hogy egy divatos és látszatos dolgot említsünk, mert sokkal rétegzettebb az ügy, és komolyabban nem tisztem belemenni, a részletekhez nem értek, mert feladtam az ügyet ott, hogy józan ember számára reménytelenné teszik a legelején).
Nem a matematikával van a gond, a modellekkel, amiken belül tök mindegy mivel és hogy számolsz, ha maga a modell a hibás.
-
bambano
titán
attól, hogy az állítást anyagiasult formában létező termékeken egyszerűbb végiggondolni, még általánosítani lehet szolgáltatásra és/vagy digitálisan megjelenő termékre is.
az anyagmegmaradás törvénye pedig nem az anyagfelhasználásnál lényeges, hanem azon a ponton, amikor a terméket eladod. eladni csak akkor tudod, ha van fizetőképes vevő. a sok agyatlan közgazdász és managga ezen a ponton bukik meg, hogy szeretik végtelen kapacitásúnak feltételezni a vevői keresletet, holott nem az, és minél jobban nyomod a kínálatot, annál kevesebb szabad vételi kapacitásod lesz.
-
dabadab
titán
-
szab.tam
nagyúr
szerintem össznépileg fel kéne nyomni a modker topicban a hír íróját.
1. az ugye nyilvánvaló, hogy hazug a címválasztás.
2. szándékos flame keltés.
(de tényleg.)
3. előre borítékolható volt, hogy aktuálpolitikai vitát is gerjeszthet. (könnyű bedobdi a véres rongyot, utána lefarolni, sósmogyit ropogtatva.)***
4. (1. pont kieg.)
"Az NRC-TGI Visitor Lifestyle Research 2010-es felmérése szerint a PROHARDVER!, a Mobilarena és különösen az IT café olvasótábora szignifikánsan eltér a hazai internetes átlagtól: jellemző, hogy az oldalt az átlaghoz képest lényegesen magasabb képzettségű, jobban kereső, városban élő férfiak olvassák. Külön kiemelendők az IT café portál ugyanezen felmérésen született eredményei, amelyek alapján a kritikus kategóriákban (ESOMAR státusz, végzettség stb.) gyakorlatilag a legértékesebb hazai IT felületekkel büszkélkedhet."
akkor talán az it-café-n nem kéne ilyen blikk szintű stílusban etetni a nagyra értékelt nagyérdeműt...
(tudok még ilyen okosakat mondani.)
-
Pedig Magyarország jobban teljesít/ett/...
-
lajafix
addikt
"még nem mentünk bele abba, hogy az anyagmegmaradás törvénye nekik smafu. pedig ez, hogy nem tisztelik az anyagmegmaradás törvényét, okozza a mostani gazdasági válságo(ka)t."
ez nem a közgazdaságtanra, hanem a közgazdászok egy részére illik. a válság fő tanulsága, hogy jobb lett volna lufifújás helyett a közgáz alapokhoz ragaszkodni.
-
bambano
titán
válasz
echterion #92 üzenetére
a vicc az, hogy ez tényleg korrekt bizonyítás. képtelenek egy kereslet vagy egy kínálat függvényt rendesen felrajzolni, akkor amit ebből grafikusan levezetnek, hogy lenne már jó?
de tied a labda, cáfold meg.szerk: és akkor még nem mentünk bele abba, hogy az anyagmegmaradás törvénye nekik smafu. pedig ez, hogy nem tisztelik az anyagmegmaradás törvényét, okozza a mostani gazdasági válságo(ka)t.
-
-
big-J
őstag
Nem excel hiba hanem excelezési vagy excel használati hiba... attól hogy így-úgy ki lehet hámozni hogy akár nem programhiba végett is történhetett, még nem kellene úgy írni hogy az emberek 90%át félrevezesse.
-
janos666
nagyúr
Szerintem is az elméleti modellek (illetve azok alapfeltevései, peremfeltételei) és a valóság közti kapcsolattal van nagyobb probléma, mint azzal, hogy mennyire értenek akár a matematikához vagy excel-hez, akár a közgazdasági elméletekhez, amik a tankönyvekben vannak.
Mikor nekem kezdték a közgazdaság alapjait tanítani, akkor jól szórakoztam, mert nagyon komolyan vette magát az öreg előadó, miközben "józan paraszti ésszel" abszolút marhaságokat fektetett le az elméleti modellek axiómáiként. (Persze tudom, hogy én csak ízelítőt kaptam, és vannak más elméletek, viszont nagyjából sejthető, hogy ami jelenleg a világot működteti, az mégis a mosolyogtató kategóriából kerül ki. Kérdés itt merre görbül a mosoly.)
-
moha21
veterán
Na erre nem is tudok semmit kommentelni.
(#78) emvy : Valami mégsem működött tökéletesen. Anyum is remek nővér, de sajna a PC-hez 0 köze van, pedig kéne.
-
Peat;)
veterán
válasz
echterion #70 üzenetére
A beruházási amortizáció nem azt jelenti hogy nincs beruházás, pláne pl autóiparban amit már az előző kormány is agyontámogatott. Én annak örülnék ha több lenne, az hogy piros(virágos) Merciről vagy narancsszínű LEGO-ról van szó engem hidegen hagy, az előző írásaim a helyzetnek szóltak, nem érdekel ki az alany. Hülyeség nincs színhez és személyhez kötve.
-
-
Fryskitt
addikt
Nem meglepő, hogy valaki egy végeredményhez igazítja a többi adatot és így igazolja magát.
-
Atos23
senior tag
Durva, hogy hozzá nem értők számolják ki, hogy milyen legyen az életünk elkövetkezendő 15-20 éve. Bár az még inkább durva, hogy már nem emberek, hanem csak a statisztika elemei vagyunk.
-
echterion
nagyúr
Hát, nem tudom, melyik céget mennyire adóztatják meg, de nálunk épp most fejeződik be egy tavaly év végén kezdődött 7 millió eurós kis beruházás, ezzel párhuzamosan egy félmilliós (de ez is biztos gordonka érdeme, meg feróé...). Szóval, nálunk nem emiatt van ez, hanem inkább azért, mert a többi 15 gyárnak is át kellene állnia, amit ilyenkor egy autóipari cég sem csinálna meg, ráadásul teljesen megfelelően működnek, csak az excel egy ismert bugja miatt vannak gondok a megosztott file-okkal (de ez is kezelhető szinten van).
-
Peat;)
veterán
"hajrá, nyugodtan vigyük 110% fölé az államadósságot, hisz a legújabb számítások szerint attól még nem megyünk kötelezően csődbe".
Legalább ennyire veszélyes egysíkúan kizárólagos kapcsolatot felállítani az államadósság és gazdasági teljesítmény között. Magunkra gondolván mondhatnám azt hogy ha Mariska néni beviszi a családi aranyt a zaciba és lesz egy millája, akkor jövőre új család és millió után kell néznie. Én nagyon nem szeretnék a családtagja lenni, elég volt egyszer.
echterion: nálunk is i5-k izzadnak excel alatt, van adatbázisprogram persze, de vannak dolgok amiket muszáj excelben készíteni ha nincs kiépítve a komplett szisztéma alapjaitól. Mivel itthon lassan minden vállalatot plusz adóztatnak aminek két tyúknál több van az udvarán, így értelemszerűen felértékelődnek az alapprogramok mert komoly fejlesztésekkel totálisan leálltak és állnak mindenhol. Pont emiatt szoktam hülyét kapni amikor jönnek az intel atomos meg amd brazos géphírek és első hozzászólok között sztenderdül elhangzik, hogy irodába jó lesz az.
-
echterion
nagyúr
Olcsó, és mindent meg lehet benne csinálni. Nálunk ráadásul minden gyár, ami a vállaltcsoporthoz tartozik, ezt használja, így némelyik file akkora, hogy van, hogy egy percig is nyitja az i5-ös laptop. Főleg az egységesített riportfile-ok ilyenek, amikből az európai igazgató dolgozik.
-
janos666
nagyúr
Én is azt hittem, hogy magában az excel programban van egy hiba, ami aláásta a közgazdászok amúgy nagyjából becsületes munkáját (egy fontos számítást illik lehetőleg két különböző elméleteken alapuló, de legalább két függetlenül fejlesztett szoftverrel is elvégezni mielőtt véglegesnek tekintjük).
Ezek a számok így a helyeseket is melléírva elég egyértelműen mutatják bárkinek, hogy aki csinálta, az sejthette volna, hogy valami valószínűleg nem stimmelt. Így illett volna keresnie a hibát a készítőknek, ami ezek szerint nem volt nehezen megtalálható. Tehát egyértelmű a szándékosság, nem csak hanyagságról van szó.
Ugyanakkor ettől még nem kéne tapsikolni, hogy "hajrá, nyugodtan vigyük 110% fölé az államadósságot, hisz a legújabb számítások szerint attól még nem megyünk kötelezően csődbe".
-
kariad
senior tag
Ezen beszarok....
Már bocsi...
-
Meg azert lassuk be, hogy egy helyen van benne minden, ami egy kis adatbazishoz kell. Pivot tabla, statisztikai dolgok, grafikonozas, meg a sok hekknek koszonhetoen mindenfele adatkapcsolati dolgok is.
Szoval minden baja ellenere azert az Excel nem egy 'rossz adatbaziskezelo'. Az Excel siman nem adatbaziskezelo.
-
Tamás88
őstag
Vagy szándékos a cím, mert vagy Apple vagy Linux fan a cikkíró. Egyébként az MS semmilyen hibát nem vétett. Sőt, ezért még fel is jelentheti a cikkírót, mivel szándékos becsületsértést követett el ami a BTK. szerint bűncselekménynek minősül, és ezért a cikkírót, vagy a terjesztőoldalt (PH!) fogják elmarasztalni jó néhány millióval.
-
janos1988
addikt
Kíváncsi vagyok, hogy ha egy egyszerű minimálbéres halandó ekkora baklövést követne el lenne-e még munkahelye...
-
musculus
tag
Hát, egy hasonlóval épp mostanában találkoztam: egy olyan cégnél dolgozom be, ahol minden, MINDEN adatot excelben tartanak.
Vannak olyan gépek, amelyek erőforrás hiányában nem képesek megjeleníteni a táblázatokat, ezekre klienst dobtam fel egy Excel-alkalmazásszerver elérésére.Itt az excel hibája is: k*** nem erre való ez a táblázatkezelő, a mindenségit, használjanak valami értelmes, valódi, normálisan felépített adatbázist. Amit aztán át is lehet látni.
Mire jó ez...? -
Yany
addikt
Ez miért Excel hiba? Nem sajnálom a m$-ot, de egy ilyen cím felér egy hitelrontással.
-
echterion
nagyúr
Ez most miért jelent megy egy IT oldalon? Sima statisztikai manipuláció, hogy a megrendelő fel tudja használni arra, amiért megrendelte. Nem ez az első ilyen eset és nem is az utolsó. Semmi köze az IT-hoz szerintem.
-
Tikakukac
titán
Én is azt hittem, itt valami elcseszett függvényről vagy valamiről lesz szó. De nem. Bulváros, na, de hát az is.
A statisztika meg mocskos dolog, továbbra is.
-
Yeffy
veterán
-
válasz
fordfairlane #37 üzenetére
Na jó, de ezek közül ki kell tudni választani a releváns értékeket, modellt kell tudni építeni, és nem utolsó sorban valamilyen magyarázatot kéne adni az ok-okozati összefüggésre.
-
szab.tam
nagyúr
ha a microsoft lenne az apple, a cím miatt már tolná is a pereket a ph és tsa-i ellen...
a gazdaságnak pedig egyetlen fő problémája van: maga az ember.
istenként tiszteli, és megszemélyesíti, és úgy beszél róla, akár egy csecsemő lenne:
segíteni, ösztönözni kell, lábára áll, növekszik, stb.
pedig csak egy patológiai eset: amikor a meghót, a boncasztalon, utólag derül ki, miért döglött meg.... -
nubreed
veterán
Érdekes, hogy senkinek nem jut eszébe Japán, ahol az adósságállomány kb a GDP 200-220%-a, aszem 2012-ben ennyi volt. De Japán ettől függetlenül köszöni szépen jól van, ugyanis az a rohadt nagy különbség a világ többi részéhez képest, hogy ennek az adósságállománynak a jórésze belső adósság, a Japán állam a lakosság és a belső bankszektor felé van eladósodva, és eddig nem igazán szorult rá, hogy külföldről finanszírozza magát.
Tehát már Japán példáját megnézve és kis józan paraszti észt használva megbukik azaz állítás, amit ez a két szerencsétlen harvardi jómunkásember állított a manipulált excel táblájában. Komolyan, senki nem gondolkozik egy kormányban és maradéktalanul be kell szopni valamit, csak azért mert a harvardon ütötték össze? -
ViZion
félisten
Nah, de itt nagytudású, okos emberek tévedtek. Nem gizike az ECDL excel user. Többen, félig-meddig tudatosan variálták meg az eredményeket... Átlag cégeknél ennél kevesebbért is lapátra rakják az embert, kiváncsi lennék most mi van a jómunkásokkal
-
lapa
veterán
bullshit cím, bocs. "félreszámolt excel" vagy "hibás excel-tábla"
-
fordfairlane
veterán
A cikkben említett dolgok szimpla statisztika kategória, méghozzá a legegyszerűbb fajta, semmiféle gazdasági képzettség nem kell hozzá. Megvannak az adatsorok, bárki középiskolás matekkal ki tudja számolni, hogy mekkora a szórás, meg az átlag. Régiókra, országokra lebontva, vagy az egész, aggregáltan.
-
-
Tudom, hogy nem hasonlítottad hozzá, csupán jeleztem, hogy az FT más finanszírozási modellt alkalmaz.
Ha meg ezekre nincs kereslet, akkor tessék átkeresztelkedni a Kiskegyed mintájára - miért kéne ezt megtenni?
#31 fordfairlane Azért ennyire nem sötét a helyzet. A közgazdászok még mindig vitatkoznak a gazdasági növekedés, az államadósság, és az államháztartási hiány közötti összefüggésekről. Az biztos, hogy nem létezik egy nagy szent igazság ebben a kérdésben.
#34 szilard28 Ezt biztos, hogy nekem akartad címezni? Csak jelzem: nem vagyok házigazda.
-
fordfairlane
veterán
Emellett azt is megállapították, hogy a gazdasági növekedés és az államadósság közötti összefüggés roppant nagy változatosságot mutat, attól függően, hogy milyen időszakban, illetve mely országokban vizsgálták.
Szégyen, hogy ilyeneket közgazdászok büntetlenül leírhatnak. "Roppant nagy változatosságot mutatnak", hogy oda ne rohanjak a magas fokú tudományosságtól. Ezzel a megállapítással egy közgazdász szakközép első osztályában lehetne esetleg meglepetést kiváltani.
-
fsb1000
nagyúr
Én nem hasonlítottam az FT-hez semmit, valamit félreérthettél. Csupán annyit jegyeztem meg, hogy ápr.17-én ott jelent meg ez a hír.
Azt meg had ne kelljen már elfogadnom, hogy egy magát IT szakmai lapcsaládnak valló online média (PH!) ilyen félrevezető címekkel késztessen olvasásra.
Egyszerűbb lenne valóban szakmai és valóban tartalmas cikkeket írni, normális címekkel.
Ha meg ezekre nincs kereslet, akkor tessék átkeresztelkedni a Kiskegyed mintájára, és akkor mindenki azt kapja ami neki jár. -
Egyébként, ha nem ez a címe, akkor bele sem olvasok. És ezzel szerintem nem vagyok egyedül.
Tehát a cím elérte a célját, hiszen elolvastad a cikket (és láttad a mellettük megjelenő reklámokat). Tudomásul kell venni, hogy az online média nagy része reklámokból tartja fenn magát, épp ezért minél több olvasót kell vonzania. Ez magával hozza a bulvárosodást. Az FT-hez hasonlítani pedig felesleges, hiszen ott fizetsz a tartalomért.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
dajkopali #19 üzenetére
A linkek a tanulmányra mutatnak, nem pedig hírforrásra.
Természetesen ha kijelented, akkor nincs okom vitatni, hogy a cikked komoly kutatómunka eredménye, de talán elnézed nekem, hogy kicsit furcsállom, hogy 1 napon belül jelentek meg ezek a cikkek, miután ápr. 17.-én a Financial Times hírt adott róla.
****Szerk:
Egyébként, ha nem ez a címe, akkor bele sem olvasok. És ezzel szerintem nem vagyok egyedül. -
Def26
félisten
Ettől még egy semmirekellő ország vagyunk.
-
törölt tag
szerintem el kell fogadni, hogy manapság a bulvárlapok "trükkös" címekkel csábítják az olvasókat, ha ez nem tetszik, nem kell blikket venni, vagy nem kell az ominózus oldalakat olvasni.
általában én sem kattintok itcafés cikkre, de bevallom, most csapdába estem, mivel érdekelt (volna) az említett hiba, hiszen kb. egy évtizedig excelben dolgoztam... -
-
dajkopali
addikt
néhány cím a világ bulvárlapjaiból:
Excel Sure Is Dangerous Software (Forbes)
FAQ: Reinhart, Rogoff, and the Excel Error That Changed History (Bloomberg - BusinessWeek)
Is the evidence for austerity based on an Excel spreadsheet error? (Washington Post)
A Sloppy Excel Error Might Have Messed Up the Way We Think About GDP (Gawker)
és még sorolhatnám...
az "Excel-hiba" szerkezet nemcsak azt jelenti, hogy "hiba az Excelben", hanem azt is jelentheti, hogy az "Excelben, az Excel használata közben" elkövetett hiba - más nyelveken is -
fsb1000
nagyúr
A szokásos PH! színvonal most már olyan mélyre süllyedt a címlapon megjelenő cikkben, hogy nem csak a bulvárosodás veszélye, de az újság írói inkompetencia is körvonalazódik.
Itt olvasható az "eredeti" cikk magyar megjelenése >>>[link] <<< amin a PH! cikkírója már a címben jelentősen változtatott illetve félre vezeti az olvasókat
Lehet hogy nem ő szerkesztette át ilyen dilettáns módon a címet, lehet hogy már ahonnan másod harmad kézből másolta ott ferdítették.Az újságíró feladata, hogy legalább minimális szinten ellenőrizze az általa jegyzett hír vagy cikk valódiságát.
Sajnos ismét csak azt tudom mondani hogy a PH! szerkesztőinek a felelősége, hogy mit engednek címlapra és kiket engednek cikket írni vagy másolni. Meg kéne érteni hogy ez is egy szakma. Vannak szabályai.Az pedig a minimum lenne hogy a cikkíró megjelölje a forrást vagy ahonnan másolta a cikket, mert kissé etikátlannak tűnik oda biggyeszteni Írta: Dajkó Pál , ha máshol ugyanez megjelenik csak ott meg a szerző Kasnyik Márton
-
ViZion
félisten
De az milyen cím már, hogy:
"Az adónkból fizetett közgazdászok manipulálnak az adatokkal" OK, ez nem elég bulvár.
Esetleg: "Nem értett az Excelhez, államcsődöt okozott"
Vagy valami drámai: "Gyermeket és kutyáját ütötte el, az Excel táblázata is hibás" -
Pontosan. Kéretik a címet átfogalmazni. Rögtön kerestem a cikkben a hibás függvényt, meg hogy lincseljük meg a M$-ot az euróválságért... Közben kiderült, hogy egy, az adónkból fizetett félanalfabéta közgazdász bakizott egy csúnyát (a másik félkegyelmű csinovnyik meg nem vette észre). Hogy ezek miért dolgoznak ott, ahol, az már egy politikai topicba tartozna...
-
Biztosan a Matolcsy-egyetemen tanulták a szakmát...
"...A második világháború utáni időszakban megvizsgált 20 fejlett gazdaságban azt találták, hogy ha a GDP 90 százaléka alatt van..."
-
Retekegér
MODERÁTOR
Ez nem az Excel hibája, a cím könnyen félreérthető.
-
ViZion
félisten
Nah, akkor most az Excel a hülye, vagy aki használta?
Á, szóval
csalnakmanipulálják a számokat, hogy a kívánt végeredményt kapják? Hát erre nem gondoltam volna, ilyent vezető gazdasági szakemberek nem tesznek, ugye? -
wody21
tag
"...hogy az eredmények a a harvardi közgazdászok későbbi végeredményét erősítették."
Ezen még kicsit dolgozni kéne, rosszul lett kikopipésztelve'... -
sztanozs
veterán
Most ezen mi a meglepő? Úgy módosították a statisztikát, hogy a kívánt végeredményt hozza...
-
törölt tag
"és így számos válság sújtotta európai országban ezen az elven alapult a kemény adósságcsökkentési program, amely válságba sodorta többjüket."
Pali, cizelláld még egy kicsit!
Amúgy mi van? Excel hiba? Nem júzer error? Ezt most mé kellett?
-
törölt tag
akkor itt egy újabb kiváló magyarázat a "nemmegszorítások"-ra
-
ahol az államadósság nagyobb, mint az éves gazdasági teljesítmény (GDP) 90%-a, nem képes növekedésre a gazdaság. - miért, volt aki ezt valaha is elhitte? Ez közgazdasági nonszensz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G / 8/ 256 GB / Gyári független / 12 Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged