- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Gaming notebook topik
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
PeeterssoN
őstag
válasz
E.Kaufmann #89 üzenetére
Nekem volt olyan osztálytársam aki rágyujtott órán és volt olyan aki kipakolta a számtech termet!
-
E.Kaufmann
veterán
Erről eszembe jutott, hogy volt egy osztálytársam, aki az amúgy normálisnak tűnő tanárokból is kihozta az állatot. Tényleg, mindkét tanár jól tanított, általában nyugodt volt, de láttam ahogy a két tanár, nem egyszerre
, olyan fél-egy év különbséggel, hatalmas maflásokkal jutalmazta az akkor számomra nem teljesen tisztán ismert tevékenységét, mert én már csak a fejleményeket láttam.
-
quailstorm
nagyúr
Nálunk két tanár óráján volt csönd:
igazgatóhelyettes, hatalom, tekintély, és ő korrekt meg tisztelettudó volt, értett is a tárgyához (matek).A másik egy tesi-matek szakos volt, na tőle kaptam elég tépést, maflást anno
Az ahhoz értett, hogy bármi baj van, üvölt. De úgy, hogy 3 emelettel feljebb is hallod hogy az alagsorban bassza lefelé a diákokat.
Haverom unokatesója az úgy menekült az órájáról, akkor ment vissza összepakolni, mikor már kiment. Ennek a nőnek nem okozott gondot hirtelen felindulásból meggondolatlanságokat művelni az biztos -
sztanozs
veterán
válasz
PeeterssoN #85 üzenetére
nem, kézilabdázott, nem úszott
-
dugo_
veterán
válasz
PeeterssoN #75 üzenetére
A 90-es évek végén már nem a körmös volt a menő.
Minket félkilós kulcscsomókkal és táblaíró filccel dobáltak... -
erer1000
őstag
válasz
PeeterssoN #79 üzenetére
Nálunk (2012-2016) középben az ofő seggbe rúgta az illetőt ha nem volt 18 és szünetben kiment cigizni.
Nem sírós szint, csak hogy érezd a törődést.
Nem reklamáltunk soha, mert részben jogos volt, meg amúgy bírtuk is mint ofő. -
válasz
quailstorm #77 üzenetére
Ó, és a pap az iskolában tartott hittanórán pedig méterrúddal ütött bennünket, mert kinevettük a sületlenségeit.
-
válasz
PeeterssoN #75 üzenetére
Én is 94-ben végeztem és nem csak láttam pofonokat (sallereket), kokikat, hanem ez utóbbit egyszer kaptam is, a körmöst mesélték a nagyobbak, de azt nem láttam.
-
PeeterssoN
őstag
Én nem tudom ti hova jártatok iskolába de én 1994-ben végeztem az általánost egy dunántúli kisvárosban. A bátyám 1990-ben, de még ő sem látott, se hallott körmöst kiosztani!
Lehet nem véletlenül. 1989 -90 ben alkották meg a gyermekek jogairól szóló törvényt. -
quailstorm
nagyúr
Ezt én is egy életre megjegyeztem. 1 délutánt adott rá a tanár. Otthon már a szék körül rohangálva üvöltve dühöngtem, hogy mégis ezt hogy a rákba lehet megtanulni.
Másnap szúrópróbaszerű feleltetés volt, semmit vagy 1-est lehetett kapni. Fel is szólított, valahogy kiszenvedtem, de valami pokol volt. Annál már csak a Szigeti veszedelem volt nagyobb pokol, mert azt még értelmezni is tudni kellett volna.A régenmindenjobbvótósoknak, most is vannak bejárósok, akinek nincs életük, meg lehet nyugodni.
Tényleg sokkal több órája van a mostani kölköknek, én az utolsó évfolyam voltam a régi rendszerben, a mindennapos marhaság, meg a kötelező önkéntes munka előtt. Örülök is neki, mert az utánam jövő feltételekkel nem tudok azonosulni, nem lettem volna rá hajlandó.Aztán meg a régi rendszer is rázós volt, ha az ember jó jegyeket akart elitgimnáziumban. 4 év alatt egyszer jött össze a kitűnő (11.)...
Szerencsére nekem Rácz Tanár Úr életműdíjas tanáraim is voltak, másik világ mint egy szakközép. De itt is volt olyan, aki ugyan eszméletlen okos, de nem való gyerekek közelébe. Fent emlegetett magyar tanár is ilyen volt. Szerencsére elment szülni, nem tudtam miatta a szaktárgyakkal se foglalkozni...
-
-
zsopu
tag
Én még talán abba a generációba tartozom.
Igen kaptam körmöst alsóba, de nem mertem elmondani otthon, mert kaptam volna mellé még kettőt.
Most meg, ha egy tanár kicsit jobban rászól a diákra, másnap ott a szülő az igazgatónál, mert megsérül a gyerek lelkivilága... (ha körmöst kapna, benne lenne az esti híradóba is!)
Egy tanárom mondta szakközépbe (név nélkül F.L.)
"Hülye szülőnek hülye gyereke lesz és a hülye gyereket el kell taposni!" -
E.Kaufmann
veterán
Hagyjátok már ezt a szíkvíz párszem revolver meg gaudeámusz fagifort. Angolt kell megtanítani már a bölcsiben, oszt jónapot. Esetleg kínai alapozó tízórai mellé, egy kis német meg tesi közben. Tanuljon latint akinek hét anyja van, vagy doki akar lenni.
-
buherton
őstag
Viszont alapműveltség kell. Valahol fel kell szedni azt a rálátást az életre, aminek egyes ágaiban jobban elmélyülhetsz, ha akarsz. Személy szerint nekem az új technológiákhoz kellett, mindig egy kis alapozás, hogy elhelyezhessem a fejemben, ami után már autodidakta folytathattam magam az elmélyülést. Vitának arról kellene szólnia, hogy az emberségre és kreativitásra való tanítás és a kvázi magolás milyen arányban legyen. Nekem pl. a Waldorf már a ló másik oldala.
"a gyerek majd megállja a helyét egy tudásalapú, kreativitásra, önállóságra és folyamatos önképzésre épülő társadalomban" emellett építhetnénk a kommunizmust is. Az átlag ember erre nem vevő sajnos, pedig jó dolog lenne ám.
Folytassam a sort: tamdiu discendum quamdiu vivas.
-
joey04
titán
azért érzed a különbséget a kisbetűvel kezdett mondat között, meg a helyesírási hibák között ugye? pl. ami gyakori: egyenlőre, korlátlanúl, ahoz vagy ehez, stb csak amiket ma olvastam. ez már egy mérce. hiába kezdte helyesen a mondatot. ilyen alaki dolgok szerintem nem fontosak egy ilyen lazább közegben. legyen tagolt a mondandó és érthető. alakilag szerintem maximum az idegesítő, ha vessző után nincs szóköz. azt én valamiért pl. nehezen olvasom.
-
finest
addikt
Sziasztok! Olvasom ezt a "latin örökségünk tantárgyat", imádom a latint, a történelmet, de halálosan bosszant ez a név. Töriből is annyiféle van, Történelem, Történelem és állampolgári ismeretek, Történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek, talán olyan verzió is van, amibe az etika is bele van keverve. A szakmai tárgyaknál dettó, de ott van még egy gyűjtőnév is a modulhoz. Ezeket évről-évre változtatják módosítják. Piszok komolyan veszik a kerettanterveket, az oktatás kimeneti oldalon meg olyan gyalázatos színvonalú a gyakorlatban... Mennyivel szebb volt az élet, amikor a töri még töri volt, a latin óra latin, az örökségünk meg a rajz óra művészettörténet része. Olyan tantárgyat, aminek a neve nem fér ki a söralátét méretű ellenőrzőbe, a közoktatásban nem szabad tanítani.
A nyitó témához: középiskolában 35-36 óra van hetente minden évfolyamon, ebben faktok, felkészítők, felzárkóztató foglalkozások nincsenek benne. Nagyon sok. Persze, h nincs idő kajálásra, semmire. A délutáni koleszos kötelező foglalkozás ezen felül vicc. Teljesen normális, h mindenki utálja az iskolát. -
dabadab
titán
Kicsit vicces, amikor olyanvalaki adja elő az "ezek a mai fiatalok, bezzeg mi" szöveget, aki olyan generációba tartozik, amivel kapcsolatban már én is bőven hallhattam az "ezek a mai fiatalok, bezzeg mi" szöveget
Egyébként azt kihagytad, hogy a sétálni hegynek felfele kellett - mindkét irányba.
-
zsopu
tag
A mostani diákokkal az a gond, hogy el vannak kényelmesedve. (persze tisztelet a kivétel)
A szülő reggel viszi kocsival, megy érte, ne hogy már sétáljon egy kicsit...
meg mennyit kell tanulni.... jaj szegény...
mondanám, hogy bezzeg a mi időnkbe...
Bezzeg a mi időnkbe (1995-2000), bejárós voltam, minden nap 6 kor kelés, 1 km séta az állomás, onnan még 1 km a suli, napi 8-9 óra + haza u.e.
De figyeltem órán, és nem a telefonomat nyomkodtam! szinte meg is volt a tanulás, vonaton a házi és kész! -
dabadab
titán
"Tárgyat? wtf
"
Igen, ezt írtam, hogy ez új tantárgy, latin örökségünk.
Informatika heti egy van, amire rálátok, ott teljesen alkalmatlan tanárral és erősen kétséges értékű tantervvel.
-
erer1000
őstag
hosszú memoriterek megtanulása jegyre, ami utána soha sem kell
Látjátuk feleim szümtükhel, mik vogymuk: isȧ, por ës homou vogymuk. Mënyi milosztben terömtevé elevé miü isëmüköt Ádámot, ës aduttȧ valá neki pȧrȧdicsumot hȧzoá. Ës mënd pȧrȧdicsumben valou gyimilcsëktűl mondá neki élnië. Hëon tilutoá űt igy fá gyimilcsétűl. Gye mondoá neki, mérët nüm ënëik : isȧ, ki napon ëmdöl az gyimilcstűl, hȧlálnek hȧláláȧl holsz. Hȧdlȧvá holtát terömtevé Istentűl, gye feledevé. Engedé ürdüng intetüinek, ës ëvék az tilvot gyimilcstűl. Ës az gyimilcsben hȧlálut evék. Ës az gyimilcsnek úl keseröü valá vizë, hugy turkokȧt migé szakasztja valá. Nüm hëon mogánek, gye mënd ű fajánek hȧlálut ëvék. Haraguvék Isten, ës vetevé űt ez munkás világ belé: és lëün hȧlálnek ës pukulnek fëszë, ës mënd ű nemének. Kik azok? Miü vogymuk. Hugy ës tiü látjátuk szümtükhel: isȧ, ës nüm igy embër múlhatjȧ ez vermöt, isȧ mënd azhuz járou vogymuk. Vimádjuk Uromk Isten këgyilmét ez lélekért, hugy jorgasson ű neki, ës kegyigy-gyën, ës bulcsássȧ mënd ű bűnét!
kedvenc memoriterem
-
dabadab
titán
"Amíg van 10-15 ilyen szerintem nem gáz"
Ennél saccra egy nagyságrenddel több volt.
Nem vagyok se pedagógia szakértő, se semmi, de szerintem a XXI. században behozni egy olyan tárgyat, ami nagyrészt adatok és értelmetlen betűsorok memorizálásáról szól, az erősen anakronisztikus és nem látom, hogy miként segítené azt, hogy a gyerek majd megállja a helyét egy tudásalapú, kreativitásra, önállóságra és folyamatos önképzésre épülő társadalomban - mert hát non scholae sed vitae discimus.
-
dabadab
titán
"Végülis a ballágáson "derült égből villámcsapásként" énekeltetni a Gaudeamus igitur-t korrektebb"
Ha bemagolod, hogy "homo homini lupus est" meg "si vis pacem, para bellum" illetve még pár tucat random latin közmondást, az mennyiben ad eligazást azt illetően, hogy mit jelent a Gaudeamus igitur? Nagyjából semennyire.
Egyébként meg igazán a kérdésfelvetést se értem, egyáltalán nem kötelező ezt énekelni (mi se csináltuk, pedig a gimnáziumom azért elég büszke a félévezredes történelmére), nem része a tananyagnak és ha valaki végig ádzseszkózza (vagy, ne adj' Isten, végigtátogja), akkor sincs semmi.
-
vhw
addikt
Végülis a ballágáson "derült égből villámcsapásként" énekeltetni a Gaudeamus igitur-t korrektebb - nem tudom, mennyi ember tudta a szöveget, vagy egyáltalán mit jelent mégis.
Ezek tükrében talán nem olyan nagy probléma, ha egy Veni, vidi, vici, vagy Alea iacta est ismerősen fog csengeni...
-
dabadab
titán
"Történelemből már 5. osztályban latin közmondásokat magoltatnak"
Az egyébként hivatalosan nem történelem, hanem a "latin örökség" c. tantárgy. Aztán hetedikben meg van valódi latinóra is a rendes idegennyelv mellé. Nyilván valakinek
a minisztériumbanott, ahol most az oktatás ügye van, volt ilyen klasszikus művéltségi víziója és senki sem mondta neki, hogy ezt azért kontextusba helyezve egy kicsit át kellene gondolni. -
erer1000
őstag
-
Geller72
veterán
válasz
SwissBread #46 üzenetére
"Ez még nem is lenne annyira borzalmas ha az osztály fele köztük én is ne lenne bejáros, "
-Te sem bírtad felfogni, hogy végig kollégiumos diákról volt szó, de te is olyan okos vagy, hogy állást foglalsz olyanban, amihez közöd sincs.. És baromira nem 7 órákról volt szó az eredeti bejegyzésben, hanem a 10-ről. A minimum a 8. Ugye nem gond? És arról volt szó, hogy ha nincs ebédidő, hanem csak az órák közti max 15 perces szünet, akkor hogy a retkes életbe oldod meg a sorban állással együtt az ebédet, ha NINCS ebédidő. Kollégiumi diák havidíjas, 3 étkezéses menzájáról beszélek, nem parizeres zsemlékről! És próbálnál meg odaérni a következő órádra, ami a másik épületben van. Azaz vagy ebédelsz, vagy órára mész. Ez nem országos probléma, nem is állítottam soha, hogy az lenne, csak annyit, hogy ez a MI problémánk és nem tetszik, hogy így van. Erről szól az ÉN bejegyzésem, minden más egy félretekeredett faszság, aminek köze nincs az eredeti témához, de baromira mellé tudsz állni valakinek, aki veled majd egyidős, miközben kiderül, hogy abszolút nem vágod miről van szó. Sem te, sem jó páran. El kellene olvasni az eredeti bejegyzést, mielőtt olyan nagy egyetértésbe törtök ki, és észre sem veszitek hogy közelében sem vagytok már a témának. Részemről ennyi, mert teljesen elbeszélünk egymás mellett.
Ez csak egy write only mód, nem pedig fórum.
-
erer1000
őstag
válasz
Feketelaszlo #48 üzenetére
tudom, nem fekete-fehér
. van csoporttársam , havi 40es ösztöndíjat kapott előző félévben, mert olyan tanuló, és mezei szakközépbe járt, szülei bolti eladó és gyártó sori munkás, és tömegközlekedés faluból nagyon rossz neki.
alapból nem is tervezett egyetemet, de haverokkal meggyőztük, és milyen jól tette. sajnos apja anyja nem is hozta témába az egyetemet, hisz amit az érettségi meglett neki, már a családban holtversenybe került végzettség szempontjából. ők a gépész technikusit szorgalmazták volna.jó hogy meggyőztük, megajánlott jegyekkel, elég jó eredményekkel lavíroz.
de van az is amit mondtál, apu kedvence, gyerek alá rakott autóval, egy elég jó gimiből, de most meg saját bevallása szerint havi 100k körüli összeg elmegy külön tanárra, mert lusta bárminek is utána nézni, bármit önerőből tenni bármiért
-
Feketelaszlo
senior tag
Azért gondolkodj el azon, hogy pl. a jelenlegi gépészmérnöki évfolyamodon honnan, milyen iskolából és szociális háttérből érkeztek azok, akik simán tudnak haladni meg honnan azok, akiknek a bennmaradás is siker. Nyilván nem lesz fekete-fehér a kép, mert az okos gyerekeket (jó esetben) felkaroló "elitiskolák" elszórva azért mindenütt vannak és az elkényeztetett rémlusta apukedvence is létező archetípus, de általánosságban még mindig nem árt, ha jó helyre születik valaki.
-
erer1000
őstag
válasz
SwissBread #46 üzenetére
nekünk volt munka védelem, ahol disznó vágásról , vörös diplomáiról , és a hasonlóan fontos dolgokról beszélt a tanár csak.
2 évig voltam bejárós, a buszozás tényleg idő rablás volt csak, ha volt vonat, inkább azzal mentem, ott legalább nem heringezés van, és nem lépnek be az intimszférába kb.
-
SwissBread
csendes tag
Én most vagyok 12.-ben.
1. Az eredeti posztolónak: grat, te egy felettünk álló zseni vagy. Élvezd
2.
Kajálni szünetekben van idő (általában), de semmiképpen nem annyira tragikus a helyzet hogy éhezzünk a nap végére.Viszont semmi másra nincs idő, lustaság nem lustaság. Napi 7 óra mindig megvan, erre jönnek rá a faktok és verseny felkészitők tehát rossz esetben 7:45-15:00 egy nap. Ez még nem is lenne annyira borzalmas ha az osztály fele köztük én is ne lenne bejáros, így napi +2 óra ami ráadásul nem is lehet túl produktiv mert tömve van a busz így esélytelen a tanulás.
Ez még mindig nem lenne a világvége, ha az a 7 óra tényleg kivétel nélkül hasznos lenne, de nem az.
Info tagozatosként van bioszom (ami amúgy nem lenne rossz, de már teljesen felesleges) heti 3 munkaszervezésem, ami abból ál, hogy a tanár 45 percen át diktálja azt, hogy a Magyar kormány mennyire jó.A heti 5 tesit meg se említem mert az 45 perc éber alvás...
-
Hádde nemá, ha változik valami, akkor még nagyobb puhapötch nyomik lesznek ezek a Zs generációs suhancok. Bárcsak visszhoznák a kötelező sorkatonaságot, akkor megtanulnák ezek telefonnyomogató hüjék, hogy hol a hejük! Most inkább csak örüjjenek, annak ami van, s fogják be a pofájuk.
-
mattew
tag
Azt nem tudom felfogni, hogy amikor valaki eloall egy javito jellegu javaslattal, a "hogyan lehetne jobb az uj generacionak" akkor miert ugrik elo hirtelen egy csomo "bezzeg az en idomben huszar". Ezek az emberek mindig elmagyarazzak, hogy nekunk ilyen szar volt, a mostaniaknak se legyen jobb, mert mi is kibirtuk...
Meg a paraszt is szantson ekevel, meg a munkas is 12 orazzon, mert regen ugy volt.Igen volt olyan generacio amelyik meg logarlecet hasznalt, megse tiltjak mar ki a szamologepeket az iskolabol halistennek.
Ha valami nem jo azt le kell cserelni, mindegy milyen nagy multja van.
-
erdey_a
addikt
Elolvastam... nem kellett volna.
ZS generáció... ehh... -
updog
őstag
válasz
E.Kaufmann #35 üzenetére
"Azért 14-18 éves kor között még elvileg csak fejlődésben lenne a szervezet, ilyen nyugtalan rendszertelen étkezés azért nem szerencsés."
Hehe, ötödikes koromtól érettségiig kb. tízóraira betoltam egy szenyát, aztán 3-7 között, épp attól függően hogy mikor értem haza, bekajáltam otthon amit épp találtam. Aztán este 10 körül kisurrantunk faterral szalonnázni lilahagymával, fehér kenyérrel. Óh be szép idők voltak azok.
Menza, ebéd? Bah, egye a konyhásnénik hajcsomóit az aki akarja
-
E.Kaufmann
veterán
A társkeresőkön bizony jó mérce a helyesírás. Volt már, hogy annak ellenére taliztam, de sajnos bizonyos hibák tényleg jellemzőek bizonyos emberekre. Igaz, hogy fotó alapján nem lett volna gond, de az igekötők írása és egyes nagyon gyakori ly betűs szavak helytelen írása bizony nagyon árulkodó. Pedig nem vagyok egy nyelvtannáci, de sajna ez van.
-
Diokhan
addikt
Ez is egyén és igényesség kérdése, ahogy korábban rajtad kívül már említették páran. Én pl semmi ilyen szemetet nem nézek, TV-ben is csak az X-akták és az Agymenők képes lekötni. A híradót azért nem nézem, mert van nekem elég bajom azon kívül is, a többi "rettekklubon" lévő műsor pedig még említést sem érdemel.
#16) Egon: Véletlen volt a szóköz, melózok közben, nem figyeltem eléggé, bocsi
lezso6 meg kihagyott egy betűt az "olvasható" szóból na?
-1+1=0 Hehhehhehhe
-
erer1000
őstag
Jó a felszereltség más téma :/
Nálunk sem volt sok hely, 2 osztály gond nélkül elvan , terem + öltözőben pingpong, csocsó a lustábbaknakkondi terem 10-12 ember elbírt nálunk.
Illetve heti 1x a dupla órában a közeli rendes kondiba ment minden osztály, fallabda, terem foci, + a szokásos gépek.Tavaszi őszi időben a kinti foci/kosar pálya is használható volt.
Az utcán futás helyett hasonló alternatíva lehet megoldható lenne. Dupla órák, és iskolai tornaterem tehermentesítés kondi, (választhatóan uszoda ) , közeli sport épületek használata.
A sok stadion , és a hozzá tartozó beltéri pályák sokszor üresen vannak. Ezeket a lyukakat ki lehetne tölteni iskolai "tesikkel"Az egész tesin futás, kötél mászás talaj torna nem jó, kell a játék is.
-
E.Kaufmann
veterán
Azért 14-18 éves kor között még elvileg csak fejlődésben lenne a szervezet, ilyen nyugtalan rendszertelen étkezés azért nem szerencsés. Egyetemen meg van mikor be se kell járnod az órára
, ugyanakkor oktatófüggő, de lehet, hogy üdítőt simán fogyaszthatsz óra közben, ha nem okozol zajt.
-
vhw
addikt
A 2000 évek elején nekünk se volt különösebben időnk átmenni a szomszéd épületbe ebédelni (volt aki átjárt, volt aki késett is az óráról, de a tanár is onnan jött, ha járt ebédelni, nem lett senki sarokba állítva mert ebédelt).
Majd ~3 körül volt ebéd a koliban (~2 km-re a sulitól, nem is szomszédban)
De megoldottuk a kaját (még kolisként is, az is, aki úgy szabadult ki faluról a nagyvárosba). Olyan, hogy nincs idő még szendvicset se megenni? Ugyanmár...
Valamiért ez most bukik csak ki?
Még egyetemen se volt "ebéd idő" (óra-ötventől szünet, egésztől kezdődik a következő, 11:50 - > 12:00-kor is). Mégse halt éhen senki... -
erer1000
őstag
Nyilván meg kell reformálni az oktatást. Tény.
Heti 5 tesi viszont jó dolog , főleg ha valamelyik dupla órába van rakva. van idő játékra, vagy ha van, sulis kondiba menni későbbi években.
Amúgy lehet úgy is csökkenteni a napi órák számát hogy 12 helyett 13 év az iskola.
Barátnőm Szlovákiában született, velem egy idős, és most kezdte el az egyetemet. 6 óra volt neki 11-12.ben is, vagy néha 7. Befigyelt.Az sem jobb rendszer , mert ott +1 év, a 7. Vagy 8. Órákért cserébe
-
Egon
nagyúr
Nálunk anno a középsuliban minden nap 6 óra volt átlagban. Kétszer egy héten 5 óra (lyukas órával), egyszer pedig 8 óra (7.-8.-ban volt testnevelés). Hogy mindenki normálisan meg tudjon kajálni, és ne dobja ki a taccsot tesin, 14.00-tól 15.30-ig volt az utolsó két óra.
Tehát egyrészt elmondható, hogy anno ügyeltek arra, hogy tényleg legyen idő kajálni normálisan (nem a tízóraira gondolok, ami tényleg egyéni felelősség, hanem ebédre), másrészt középiskolában is valamivel kevesebb óránk volt, mint jelenleg 7.-8. osztályban... Nyilván nem nőtt a tananyag, csak lassabban oktatják...Oh, wait...
-
erer1000
őstag
Az idézetre reagáltam, ami a gimit említi.
Pontosan nem emlékszem mennyi volt nekem 9. Előtt, majd megpróbálom elő keresni valahonnan.
7:45 kezdés volt nekünk, 10-15p szünetek, 12 után meg 10p , majd csak 5 perces szünetek.
Ami megesett hogy másik épületben volt.Nem olyan 0 a rálátás , mert kb most jöttem csak ki középiskolából , és vannak még ismerősök akik ott vannak.
Illetve rokon is + 1-4ben van tanító rokon is.
De erősen úgy fest hogy iskola és iskola közt is van különbség ebben -
Geller72
veterán
Remélem, belátod, hogy teljesen felesleges volt "rányitnod" egy "ellenblogbejegyzést" a bejegyzésemre, mert csak égeted magad továbbra is. Azért zártam azt a bejegyzést, mert tele volt a sirámaiddal, de még privátot is küldtél, amiben átküldted a bejegyzésed teljes szövegét. Apu, anyu tanár. Köszi. Elég szégyen, hogy BSC-s létedre nem ütöd meg az általános iskolai szintet. A gyerekem 9 évesen helyesebben írt, mint te. Örülök, hogy olyanról alkotsz véleményt, amiben nem volt részed. Kóterról beszéltünk, egy kóteros problémáiról. Kóteros voltál? Nem. Akkor meg milyen jogon alkotsz véleményt arról, amiről halvány lila fingod sincs??? Hangosan röhöghetsz. Nyugodtan. Magadon. Szánalmas vagy.
"Gépészmérnök Úr".
..Ahogy felettem lévő kommentben is írta a kolléga:
"Bírom, amikor kb. nulla rálátással, egészen más iskolatípusból osztják az észt.." -
Egon
nagyúr
Napi 7 óra vagy 8 az vidámság, 2 körül vegez.
Kb. idáig olvastam a teljesen megalapozatlan agymenésed. Egyrészt a 7.-es lányomnak kétszer van egy héten 7 órája (természetesen lyukas óra nélkül), ami teljesen felesleges ebben a korban (úgysem tudnak odafigyelni), másrészt ennek is 14.00 óra után van vége, a 8. órának masszívan 15.00 körül lenne vége (random csengetési rend a netről beollózva: [link]: a nagyszerű felsőfokú végzettségeddel bizonyára nem okoz problémát a matek a szünetekkel...
Ugyan ezen órarendben van több "nagyszünet" (15 perces), de egyrészt nem 7.45-kor szoktak kezdődni az órák, hanem 8.00-kor, másrészt mikor ebédel a szerencsétlen diák??? 14.00-kor már meglehetősen folyhat a nyála mindenkinek...
Egyetemen reggel nyolctól este hatig folyamatosan?!?Röhög a vakbelem. Volt szerencsém vendégelőadóként tavaly tartani egy órát a Corvinuson, reggel nyolctól. Az osztályból ketten voltak ott az előadás kezdetén, aztán egy negyedóra késéssel beesett még egy emberke, a többiek (kb. 20 fős osztály volt) az előadás végéig sem jelentek meg. A vizsgaidőszakon kívül némi túlzással tömény lógás a legtöbb helyen az egész (viszont nem is arról szól, mint az általános- és középiskola, ezért abszolút felesleges bármiféle párhuzam, arról nem is beszélve, hogy nem mindegy, hogy egy 14, vagy egy 18 éves emberről beszélünk: más a szervezet terhelhetősége).
Bírom, amikor kb. nulla rálátással, egészen más iskolatípusból osztják az észt...Szerk.: lépjünk túl nagyvonalúan az üvegházhatáson. A latin közmondások magoltatásán nyilván véletlenül siklottál át...
Szerintem az iskolának motiválni kellene a gyereket, megszerettetni vele az adott tárgyat - ezzel ellentétben pl. a lányomék a 2. héten dogát írnak angolból, a rendhagyó igékből (azokat kellett bemagolni egyben). Eredmény: a gyerek más most utálja az egészet. Nem véletlen, hogy sokakban megfogalmazódnak a 17. háesz utolsó mondatában olvasható gondolatok (tisztelet a kevés normális tanárnak).
-
erer1000
őstag
„Nem normális, hogy [...] a gimnazistáknak pedig többször van 7-8. órájuk egy héten” – mondja."
ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
Ismerősöm 11ben úgy volt 7-8. Óráig hogy volt hogy nem volt első órája, vagy nap közben luk.
Idén 12. Meg főleg ilyen neki.Másik helyi gimiben 9.es az ismerősöm, nincs 8 órája soha.
De ha lenne. A gimnazisták többsége úgyis szeretne tovább tanulni.
Napi 7 óra vagy 8 az vidámság, 2 körül vegez.
Egyetemen simán van reggel 8 tól este 6 ig folyamatosan , 20-30p szünetekkel.Bátyámnak volt este 9 es végzés is ha óra pótlás. Nekem is volt ilyen.
Üvegházhatas 4.ben? Minimaxot néztem és ott mesékben mondták el mi az , ahogy a varázslatos iskolabusz és társai még az emberi szervezetet is bemutatták érthetően nagy vonalakban.
-
Egon
nagyúr
LOL, az általános iskolai tananyagra ne próbáld már meg ráhúzni az egyetemi tanulmányaiddal kapcsolatban tapasztaltakat...
Általánosban alsó hangon 20 éve az adott évfolyamban tanulják a törteket, a negatív számokat stb. Messze nem cserélődött az anyag (érdekes is lenne: alapok elsajátításáról lévén szó...), csak több lett, a gyerekek számára kevésbé érthetően megfogalmazva, kevesebb az idő az egyes alapkészségek elsajátítására (folyamatosan nézem a gyerek leckéjét, tudom mit beszélek).
Nem véletlenül problémás az olvasás és a szövegértés a felső tagozatban. -
total90
veterán
Pedig nem kell többet tanulni, csak más a rendszer. Egyes dolgokat előbb vagy később tanulnak... másikat meg egyáltalán nem, mert már nem releváns.
Nagybácsim is tanár volt (nem abba az iskolába, ahova én jártam) és ő mondta, hogy szinte évente változik a terv. Sőt, mondta, hogy 20 évvel ezelőtti tananyag szinte teljesen kitörlődött és egészen más van.Egyetemen ezt én is tapasztaltam. 1-2 arc, akik már készen voltak az egésszel, mire én elkezdtem, teljesen meg voltak lepődve, hogy az első szemeszterben tanulom, amit ők az utolsóban.
Aztán átnéztük az anyagokat és végül kiderült, hogy egy csomó új dolog volt nekünk, de egy csomó dolog nekünk nem volt, ami nekik.Szóval ilyenre nem kellene alapozni, hogy ő most korábban tanul valamit, amit Te később tanultál.
-
-
Egon
nagyúr
Most sem kell többet tanulni mint korábban, csak most több dolog vonja el a figyelmet...
Ennek a mondatnak az első fele konkrétan, tényszerűen cáfolható. A hetedikes lányom több olyan dolgot tanul, ami nekünk csak középiskolában volt (határozottan emlékszem). Ebben a cikkben nem annyira a cím a lényeges, és nem kellene itt leragadni, hanem pl. az alábbi tartalmat kellene elemezni:
Negyedik osztályban már be kellett magolnunk az üvegházhatás fogalmát
Történelemből már 5. osztályban latin közmondásokat magoltatnak -
erer1000
őstag
Akkor nem vagyok egyedül
Melyik ország rész?A kommentek eddig személyeskedés, és OFF jó részben .
Tanár szüleim vannak, mégis hemzseg formai hibáktól az írásom.
Nem is mondtam milyen tanárokLátszik hogy tanár szülők az aláírásomon.
Ami ott szerepel azt könyvben olvastamNéhány alkalmat leszámítva nem kellett kérnem a segítséget tanulásban 5. Után. Így nem releváns hogy tanárok-e vagy sem.
-
"én majdnem besírtam amikor olvastam hogy éheznek a gyerekek mert nincs idejük enni.
hogyne lenne."Eddig olvastam tovább nem is.
Főváros környéki kisváros. Második osztályos tanulók. Ebéd előtt mindannyian elmennek kezet mosni majd felsorakoznak a mosdó előtt és úgy viszi át őket az osztályfőnökük az ebédlőhöz. Ott várnak míg az bent lévő osztály nem végez. Ha szabad a pálya bemennek leülnek az ebéd felelős gyerek (1 fő) pedig elkezdi kihordani a leveses tálakat az asztalokra. Majd ő is leül és csak ekkor kezdhetnek el enni. Mi ezzel a probléma? Folyamatosan sürgetik őket. Gyorsan moss kezet, gyorsan tálalj, gyorsan egyél mert mindjárt jön a következő osztály. Ha valaki kézmosás előtt/után elmegy wc-re az a tényleges ebédidőből "veszi el" az időt. Ha az előző osztály szarakodik az ebédlőben megcsúszik mindenki és úgyszintén az ebédidődből megy el az idő. Az már meg sem említem, hogy milyen kajákat kapnak szegények. Sárgarépa krémleves és hasonló finomságok. Ha nem kérsz levest mert nem szereted nem ehetsz másodikat csak ha már mindenki végzett a levessel. Ha valaki kényelmesen nyámmog rajta azt mindenkinek meg kell várnia. Addig ott ülnek és nézik egymást. Aztán meg hajszolnak, hogy gyorsan habzsold be a másodikat mert nem hallod, hogy a következő osztály már itt áll az ajtó előtt? Gyerek kiesik az óvodából ahol annyi a dolga, hogy reggel bemegy és játszik a barátaival majd hazamegy és folytatja otthon a játékot. Aztán hat évesen beültetik elsőbe és kapásból megkínálják öt hat tanórával. Üljön nyugton a seggén 5-6x 45percet ne izegjen ne mozogjon ne beszélgessen ne zavarja a munkát és ennek fejében még ebédelni sem hagyják nyugodtan. Napközi meg külön vicc kategória. Házi feladatot ott kell megírni. Aki nem végez a házi feladattal napközi végére az fekete pontot kap. Ez mi már? És akkor mi a ****nak hívják házi feladatnak? Többször előfordult, hogy a gyerek hazahozta az uzsonnáját mert nem volt ideje bent megenni. Inkább a leckéjét írta, hogy ne kapjon feketét. Köszi. A magyar iskolarendszer egy tragédia úgy ahogy van. Be kéne szántani az egészet az inkompetens tanárokkal együtt, a nyomait sóval behinteni majd teljesen új alapokra helyezni az iskolai oktatást.
-
A lényeg szerintem az, hogy értsük egymást, meg olvaható legyen a tartalom. Ebben a helyesírás annyira nem ront, bár én mindig igyekszem maximálisan betartani, másoktól nem várom el a tökéletességet. Persze bizonyos mértékig fontos, de amikor egy bejegyzés alatt arról szól a hsz-ek fele, hogy az író miért nem képes nagybetűvel kezdeni a mondatot, na ott baj van. Mármint nem az íróval, hanem azzal, hogy erről van szó.
Igényességről külön bejegyzést lehetne írni. Ez tényleg általános probléma, de azzal hogy valaki nem ír 100% helyesen, attól még lehet az élet más területein igényes vagy fordítva. Én pl azon szoktam kiakadni, hogy az emberek miért néznek blockbuster és reality szemeteket, miért vesznek gagyi bögreszetteket (hangtechnikai értelemben), meg miért csatlakoznak be az alpári fikatengerbe a cikkek topikjaiban.
-
total90
veterán
Ahogy én látom, ahogy én átéltem...
Általános iskolából úgy jöttem ki, hogy az iskola története során nekem volt a legjobb átlagom. Azt hiszem az egész általános iskola ideje alatt kaptam egy 3-ast, 4-5 darab 4-est és a többi csak ötös volt.
Én suli után mindig megcsináltam a házifeladatot, átnéztem, amit aztnap tanultunk. Ez volt max 1 óra, utána ugyanúgy a haverokkal játszottam.
Nekem mindig volt időm az általános iskolába enni és utána otthon ettem, amit a szüleim/nagyszüleim főztek.Az általános iskola után jött a másik iskola, ami azt követelte magával, hogy el is kellett költöznöm. A tanulás, házifeladat megoldása itt sem változott és így a suliban, a szünetben mindig volt időm enni... sokaknak nem, mert ott csinálták a házit meg cigi stb.
Ha valaki nem képes otthon egy kis időt a házira szánni és emiatt nincs ideje a suliban enni, az az ő baja. Őket nem sajnálom, csak ne mondják, hogy nincs idejük, mert lenne.
Suli után még főzni is volt időm és utána minden nap a haverokkal voltam. Sőt, volt csaptás rendesen... lefolyt pár liter alkohol. Ennek ellenére jó jegyeim voltak.Az egyetemi évek alatt sem volt másképp, buli, buli hátán, de napi egy óra házi/tanulás.
Ott is főztem, szünetbe meg volt időm enni.Az egésszel szerintem az a gond, hogy képtelenek a diákok az idejüket beosztani és lusták is, tisztelet a kivételnek. Ha valaki még ennek tetejébe nehezen tanul, az meg pláne szív majd.
Érdekes módon nekem mindig mindenre volt időm, amire akartam. Most sem kell többet tanulni mint korábban, csak most több dolog vonja el a figyelmet... és ugye az egyik birka követi a másikat. Nem azt nézik mi az ami nekik jó, hanem, hogy amit más csinál.
-
Diokhan
addikt
Ezzel egyet értek, bár a nagy kezdőbetű hiánya ugyanúgy tudja zavarni a szemem, mint az általad említett vessző helye.
Sajnos ma már a többségben nincs meg az a fajta igényesség a helyesírás és szép tiszta beszéd iránt, mint ami bennünk van meg, mert minket megtanítottak rá rendesen. Én a 80-as években nőttem fel, akkor még teljesen másak voltak a tanulási és tanítási módszerek, én például még kaptam a körmömre, ha nem írtam szépen.
Személy szerint engem néha utálnak a saját barátaim is, mert amikor írnak nekem Viberen vagy messengeren, képes vagyok bármilyen hibájukat kijavítani. Ugyanígy vagyok az angollal, abban sem tudom elviselni a helyesírási hibákat, pedig az egy teljesen más nyelvtani rendszer, mint a magyar.De hogy on is legyek:
Az én nagyobbik lányom harmadikos. Minden reggel visz magával tízórait a dobozkában, amit az esetek nagy többségében haza is hoz. Amikor kérdezem tőle, hogy miért nem ette meg, minden esetben az a válasz, hogy nem volt rá ideje. Néha elmondja azt is, hogy miért nincs ideje, de ezek most nem jutnak eszembe. -
Valahogy elsiklottál amellett, hogy a másik blogbejegyzés leginkább arról szól, hogy a terhelés teljesen feleslegesen napi 7-8 óra egy középiskolában. Ez szerintem is embertelen (még a tanárral szemben is), mert ennyi időn keresztül nem lehet fenntartani a figyelmet, nem is szólva az oktatás nagyon helytelen szemléletéről.
-
erer1000
őstag
Nekem is volt minden napos tesi.
Lehet ilyenkor célszerűbb lenne a szendvics pl, ha több ok miatt se sikerül délben menzán enni.
Reggel vagy este 10 perc, és lehet megéri azt a 10 perc munkát, hogy ne "éhezzen" minden nap a gyerek, ha tudja hogy menzán esélye sincs rendesen vagy nem rendesen enni bármit.
Tény, van formai hiba az írásomban. Hajnali fél 2 kor beadandó befejezése után már nem is igazán figyeltem rá. Csak gyorsan le akartam írni, és aludni
-
Hugom 9-edikes, rohadt sok órájuk van a mindennapos tesi miatt is. Enni egy szünetben mennének ami 20 perces, na 20 perc alatt lemenni az ebédlőbe, kivárni a sort, megenni a kaját és vissza menni elég nehézkes. Ráadásul egyes hülye gimis tanárok képesek azon ordibálni 10 percet azon, hogy valaki csengő után 2 perccel ért vissza ahelyett, hogy dolgoznának
(#5) joey04 Borzasztó olvashatatlanná teszi a szöveget
-
A nagy kezdőbetű a legkisebb gond, simán értelmezhető marad a szöveg. A probléma ott kezdődik, amikor a halmozottan vannak hibák, pl igekötők külön vannak, LY helyet J vagy fordítva. De ezeknél sokkal rosszabb az, amikor valaki nem képes az írásjelek használatára (nincs vessző) illetve a megfelelő tagolásra (bekezdések). Hiába ír helyesen, olvashatatlan az eredmény. Szubjektíve meg attól kapok hülyét, ha nem az írásjelek után vagy a space , hanem körülötte vagy csak előtte .
-
joey04
titán
válasz
Wanderlust #4 üzenetére
Ilyen eredményekkel azért minimum elvárás lenne az, hogy tudd, minden mondatot nagybetűvel kezdünk
hivatalos helyen. ez egy fórum. -
Wanderlust
tag
"Matek 5, Történelem 5, Magyar 4, Angol 4, Informatika 5, jelenleg gépészmérnök"
Ilyen eredményekkel azért minimum elvárás lenne az, hogy tudd, minden mondatot nagybetűvel kezdünk(grammar nazi off)
Ha nagy az épület akkor lehetetlen átcuccolni egyik teremből a másikba + enni is. Teljesen változó, mindenki írhatna egy posztot erről mert nincs két egyforma intézmény...Vidéki gimibe jártam, több, mint 10 éve. Közepesnek mondható épületben is olyan tömegnyomor tudott keletkezni, hogy kb. 2 perced maradt a szünetből arra, hogy kipakolj, átfusd az anyagot és bekapj pár falatot -
erer1000
őstag
válasz
Feketelaszlo #1 üzenetére
Igen, nyugati rész, Szombathely.
Fél osztály kolis volt, és ők sem éheztek.Középiskola és középiskola közt hatalmas különbség van. Nálunk is volt olyan inkompetens infó tanár akinek kb mi segítettünk. Viszont van a városban olyan középiskola is, ahol hiány szakmában tanulók havi 10-20 ezret kapnak ha 2.5 feletti az átlagja és nincs igazolatlan hiányzás. De ezt sem akarja teljesíteni, mert baszik az egészre. Ahol a néhány hülye el tudja rontani a jókat, és ahol a tanárokat képesek kikesziteni teljesen, úgyhogy majdnem elsirja magát. Börtönben tanítani a raboknak egy nyugalom szigete. Mondta anyám.
Amikor infoban a sín topologiát kell kifejteni, de a gyerek egy vasúti sint rajzol a dogara , a MAN-hoz meg egy MAN kamiont mert úgy hátha kap pontot.
A gyerek ollót dobál. Részegen van iskolában,
StbIgen, arról nem nagyon beszélnek hogy a tanárnak milyen nehéz. Hogy milyen keveset kell tanítani, de jó. Csak otthon is sok óra van vele, azt nem látják.
+ folyamatos ellenőrzés, minősítés, portfólió, tovább képzés stb
Anyám már meg is bánta hogy tanár lett mert ilyen gyerekek közt nincs kb semmi öröm a tanításban.anyám apám tanár, azért tudok biztosan mondani dolgokat.
-
Feketelaszlo
senior tag
Egy apró észrevétel: az a poszt kollégista gyermekről szólt. Egyébként tippelhetek, hogy az ország nyugati felében jártál középiskolába? A keleti végeken azért nem ilyen rózsás mindenhol az a szó, hogy közoktatás - konkrétan az sem triviális, hogy a tanár tudja, mit kéne a diákoknak tanítani.
Új hozzászólás Aktív témák
lo sajnos le lett tiltva a hozzászólás Geller_1972 bejegyzésében ahol az a gond hogy a gyereknek nincs ideje enni az...
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Xbox Series X|S
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- GTA VI
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- ÚJ, GARIS! Dell Latitude 5450 - 14" FHD / Ultra 5 125U / 16GB DDR5 / 512GB NVMe SSD / HDMI 2.1
- Acer NITRO V 16 Gamer Tervező Laptop -35% 16" RYZEN 7 8845HS 16/1TB NVIDIA 4060 8GB FHD+ 165Hz
- AppleCare+ biztosítás és kiterjesztett garancia - Apple hivatalos biztosítás - Számlával
- Új Acer Predator HELIOS NEO 16 Gamer Tervező Laptop -35% i9-14900H 32/1TB RTX 4070 8GB 2,5K 240Hz
- ASUS Vivobook Pro 14 OLED - RTX 3050 - R7 5800H - 16GB RAM - 500GB NVME SSD
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Új szintre emelnéd a géped sebességét? Ne várj tovább!
- AKCIÓ! ASUS ROG Strix G513IE 15 Gamer notebook - R7 4800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050Ti 4GB WIN
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! DELL OptiPlex 3050 asztali számítógép - i5 7600 16GB RAM 256GB SSD GTX 1650 4GB GDDR5
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest