- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
- Milyen videókártyát?
- OLED monitor topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fujifilm X
- Projektor topic
- Gaming notebook topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
Új hozzászólás Aktív témák
-
TeeJay
félisten
válasz
MeszesKPT #16 üzenetére
mert mai napig van olyan notebook gyártó (Dell) aki 100-as LAN-t rak az alsó kategóriás laptopba mert az biztos 10centtel olcsóbb mint a gigabites vezérlő
SOHO hálózati eszköz kategóriában meg mai napig nem tudják eldönteni hogy 1gigabit-ről 2,5-5 vagy 10gigabitre lépjenek-e és nincs aki gyártson olcsón vezérlőt
5gigabit pl bőségesen jöhetett volna már WAN-LAN szinten csak ahhoz kell olyan proci is a routerbe ami kitekeri a WAN-LAN irányban pppoe mellett az 5gigabitet az meg jelenleg a mostani ARM felhozatalban is csak a 70-80ezres routerek tudásába fér belelegszebb hogy ezeket a chipeket mai napig 45-40 jobb esetben 32-28nm-en gyártják nem pedig 14nm-en ahol gyorsabb lehetne és kevesebbet fogyasztana csak az ugye drága
-
MeszesKPT
őstag
Szintén zenész. Már azt sem értem, hogy ha wifire 4.8 Gbps-t hirdetnek, aminek általában a harmada meg is valósul, akkor ethernet fronton miért kell még mindig sima gigabites porttal szívatni a felhasználókat. Prémium termék esetén!?
-
TeeJay
félisten
válasz
BazsiBazsi #8 üzenetére
eközben a "milyen routert vegyünk" topikban a kérdezők legnagyobb része 10ezerért szeretne 500megabiteket wifin
miközben a best buy router most az ASUS AC65P ami akciósan 20-22körül vihető
szóval 80-100ezres router senkinek sem kell majd ellenben 2,5 vagy 5gigabit már jó lenne otthonra WAN-LAN szinten de úgy hogy a WAN-LAN között is tudjon legalább 2,5gigabitet a cucc NAT-olni
na ilyen cucc 20ezerért még jó sok évig nem lesz sajnos -
Borisz76
nagyúr
20+ éve van PC-m.
Mióta tehetem van internet előfizetésem és a PH-ra sem ma regisztráltam.
Mindez csak azért fontos mert ennyi idő alatt végig követtem a hardverek/szoftverek fejlődését, sokat olvasgatok e témában.
Ez a hobbim ha úgy vesszük.
Régen mikor bejelentettek egy új processzort, akkor szinte azonnal gyártottak hozzá új alaplapot és meg is lehetett venni a deszkát.
Sőt ez ma is így van, hogy jönnek az új CPU-k és jön mellé a deszka is.
Kell is mivel akkor nem lehetne használni....Aztán a Parallel ATA 100 ( PATA ) HDD csatlakozó is gyorsították 133-ra. Megjelentek a deszkákon.
Jött a SATA 1,5 Gbit/s majd a SATA 3 Gbit/s és végül a SATA 6 Gbit/s.
Lassan minden deszkán le lett cserélve a lassabb a gyorsabbra.
Azóta van már mSATA és NVMe (NVM Express) is....ezek is terjednek.
PCI és az AGP mellett megjelent a modernebb PCI-E.
Egy darabig olyan deszkák voltak amiben mindkettő volt....majd idővel a modernebb maradt....Memória fronton is szépen haladtunk előre....DDR, DDR2,DDR3 és jelenleg DDR4...és ahogy jöttek az új CPU-k és memóriák....érdekes módon deszka is került hozzájuk szinte azonnal.
A Gigabites hálózatot 1995-ben dolgozták ki.
A 10 Gbit/s Ethernet-et pedig 2002-ben.Lassan 20 éve a piacon van és a gyártók még nem jöttek rá arra, hogy a jelenlegi gyors SSD-k korában a gigabit bizony szűk keresztmetszet ?
OK ....azt aláírom, hogy biztosan drágítaná az alaplapokat.....de minden fejlesztés, modernizálás ezzel jár eleinte.
Aztán a tömeggyártás meglódulásával egyre olcsóbb lesz....Na ez a bajom nekem tulajdonképpen, hogy MINDEN fejlődik csak a LAN nem. És nem értem, hogy miért ?!
-
valakky
aktív tag
és, nem fussa elég időre otthon másolgatni? gondolom nem lépten nyomon terákat meg 100 gigákat kell jobbra-balra mozgatni és tűkön ülve várni, hogy végetérjen a másolás... heti szinten mentek különbözeti mentést esatán keresztül vinyókra, szegény microserver alapból max olyan max gigabitet tud ebből kihozni. eldolgozgat rajta a szekrényben.
csak csupán meg azért, mert valaki fullos grafikonokat akar látni... ez olyasmi feleslegesbe hajló hobbinak tűnik, mint a csúcsra járatni gigabiten az otthoni cuccot torrenttel. -
-
valakky
aktív tag
ahogy írtam, rétegigény ez otthoni célra, méghozzá nagyon vékonyka. soho szinten meg ugye, mivel foglalkoznak épp. ott ha meg valós igény, akkor azt az árat bizony a meló vissza is termeli.
otthoni célra tippem sincs, hogy mi keltené jelenleg mainstream módon életre. uhd stream 50-150 megabit. nagy méretű, nyers uhd felvételeket másolgatása telefonról is inkább wifi vagy usb, sd kártya. egyéb eszköz (kamerák felvételei) meg megint sd kártya, vagy usb.
oké, mondjuk adott 3 fullhd kamera, ami folyamatosan ment felvételt a nasra (bejárat, udvar, előszoba) meg mondjuk onnan 3-an akarnak uhd streamet nézni, valaki meg másolja a szerkesztett felvételeit a nasra, míg valaki meg esetleg a gépre dugott telefonról másolgatna uhd felvételeket, és hoppá, elfogy a gigabit.
erre azt tudom mondani, hogy ja, igen, hát, mindenki a maga szintjén nyomorog. -
tovgab
aktív tag
válasz
BazsiBazsi #8 üzenetére
A vezetékes nethez nem sok köze van. Leginkább az egyre szaporodó wifi-t használó eszközök profitálnak belőle.
Ez a cikk elég jól leírja a dolgot. -
BazsiBazsi
aktív tag
Ezek a mesh hálók azon kívül hogy ha valaki lusta volt/nem tudta kiépíteni otthon a bekábelezett gigabitet és szórja a pénzt mire jók még? Otthonra ez piszokdrága.
-
tovgab
aktív tag
Ott a válasz az aláírásában...
-
valakky
aktív tag
kb. majd ha érint is otthon, meg soho szinten valakit, mint valós probléma és igény. kb. 5-8 év.
az ilyen early adoptereket mindig úgy meg tudom sajnálni ezekkel az óriási problémáikkal.
ellenben teljesen rendben van egy stabil gigabites wifi háló, arra már most jobban van kereslet. szóval itt meg olyan 3-4 év mire elkezd kicsit komolyabban beszivárogni a felhasználókhoz. -
-
Borisz76
nagyúr
Meddig kell várnom még megfizethető 10Gb-os csatlakozókkal szerelt routerre , switchre és alaplapokra ?
Mindenki ezt a k@rva wifi-t erőlteti....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A gyártó routerekkel, mesh rendszerekkel és Wi-Fi extenderekkel egészíti ki portfólióját, szigorúan 300 dolláron belül maradva.
- Gamer PC R7 5700x 8/16 4.6ghz 2x16 32gb 3200mhz ram, rtx 3070, 1tb m.2 ssd
- Ducky One 3 full size billentyűzetek többféle színben és különböző kapcsolókkal
- GOPRO Hero 12 BLACK - 5.3k akciókamera - Motoros/biciklis szett (4.)
- DJI Mavic 2 Pro drón szett - 1" Hasselblad kamerával
- Újszerű Garanciás Macbook Air M1-es (8GB/256GB) 2026.09-ig Garis)
- LG UltraGear Gaming Monitorok: ÁRZUHANÁS -30%
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pulse RX 7900XTX 24GB Videokártya!
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest