- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
- Projektor topic
- Házimozi belépő szinten
- Dell notebook topic
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
- Vezetékes FEJhallgatók
- ZIDOO médialejátszók
- Gaming notebook topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Új hozzászólás Aktív témák
-
fairi
őstag
UHD premiumnak végül ez lett a specifikáció
Image Resolution: 3840x2160
Color Bit Depth: 10-bit signal
Color Palette (Wide Color Gamut)
Signal Input: BT.2020 color representation
Display Reproduction: More than 90% of P3 colorsHigh Dynamic Range
SMPTE ST2084 EOTF ez a Society of Motion Picture and Television Engineers standardja HDR-re
A combination of peak brightness and black level either:
More than 1000 nits peak brightness and less than 0.05 nits black level
OR
More than 540 nits peak brightness and less than 0.0005 nits black levelOled kijelzőnek el kell érni az 540 nit csúcsfényerőt, addig egy led lcd-nek 0,05nit feketére kell törekedni.
Kis info, hogy mi a jelent a P3 lefedés -
nkmedve
őstag
-
Tigerclaw
nagyúr
Gondolom ha már HDR, akkor legyen
kövérOLED és akkor nem kell foglalkozni a háttérvilágítási anomáliákkal se. Gondolom, ahogy a 4k ára is meredeken zuhant, az OLED és HDR szavak súlya is hasonlóan gyorsan fog inflálódni, mert a felső tízezernek nem éri meg gyártani igazán...főleg hogy azok se épp azért tartanak ott, ahol, mert szórták a pénzt gondolkodás nélkül. Főleg hogy a nem OLED panelesek is tolják majd szépen az árháború szekerét. -
nkmedve
őstag
Én nem tudom mit gondoljak a HDR-ről. Biztos szép lesz amikor majd meg tudják csinálni rendesen, de ugyan ez volt az igéret a szimpla Direct LED háttérvilágitásnál is, és eddig csak a gond volt vele (néhány nagyon drága modellt leszámitva). A HDR-hez még sokkal több Direct LED zóna kell, hogy normálisan működjön (még a mostani csúcskategóriás tévékben levő néhány ezer zóna is édeskevés ide), egyébként csak zavarni fog, és mindenki kikapcsolja majd, mint a local dimming-et jelenleg.
A tesztek alapján még a jelenlegi csúcs Samsung JS9500-ban is zavaró halo-kat tud okozni a local dimming, főleg HDR módban, és a 4-5000 dolláros árkategóriáról beszélünk.Szóval, szerintem ez csak egy marketingfogás egyelőre, hogy a csúcskategória felé terelje a népet, nagyon sokáig nem fogunk látni értelmes árú tévében jól működő HDR-t. Amire elterjedne, addig valószinűleg már az OLED is lejön az alsóbb árkategóriákba, és kiküszöbölik a jelenlegi gondjait.
-
Fandango
veterán
Ezt a HDR-t ne úgy képzeld el mint a fényképeknél. Egész más elven működik. Azoknál a filmeknél amik így készülnek külön információkét fog tárolódni, hogy adott képkocka adott területe milyen fény értékkel bír (nit) és a panel ennek megfelelően fogja változtatni adott területeken a fényerőt. Ettől nagyobb kontraszt arány érhető el és ezért kell a 10 bites panel.
Mondok egy példát: adott jelenetben a nap szembe süt akkor a nap sokkal nagyobb fényerővel fog világítani, mint SDR esetén, tehát vakítani fog a valósághoz hasonlóan. Lényegében a valósághoz jobban hasonlító megjelenítés a cél ahol a fények és árnyékok jobban húzhatóak. -
Tigerclaw
nagyúr
Szóval akkor a 4k és OLED mellé újabb varázsszó kerül, amitől a TV gyártók újabb eladásokat várnak. Aztán majd lesz HDR+, vagy HDR 2.0. Én még tök jól elvagyok a 46 inches 720p-s tévémmel. Amíg az bírja, addig eszemben sincs leváltani. Remélem még bírja pár évig és akkor már lesznek olcsó jó 4k-s tévék, meg talán néznivaló is lesz rajta. Az biztos, hogy a sugárzási oldalon itthon nem várható sok változás a következő 5-10 évben. Se 4k nem lesz, se HDR, sőt tippem szerint marad a legtöbb csatorna SD.
-
fairi
őstag
Én kb annyit találtam a TV HDR-ről, hogy átlag tv-nél nagyobb kontrasztarányt tud (valódi az olednél és minőségibb dinamikus a direct lednél), vagyis edge-led helyett direct ledet (vagy oled panelt) kell alkalmazni és sokkal több színt képes megjeleníteni (10 bit panel legalább plusz megfelelő hardver). Pl ez a Tv támogatja a REc. 2020 színtért amit pl a EOS C300 Mark II képes kezelni és ebben rögzíteni a filmet. Egy ilyen film színeit egy átlag Tv képtelen helyesen megjeleníteni, színek egy része hiányozni fog, míg a HDR tévék a rögzített színekből többet jelenít meg.
SDR-HDR konverzió meg parasztvakítás az biztos, ha egyszerűen a felvett anyagban a színtér alapjából elég szűk, abból sose lesz TV HDR anyag.
Persze nagy titkot nem mondok a TV-ben közvetített anyag sima SDR, szóval egyhamar biztos nem lesz ilyen szolgáltatás és ez USA-ra is igaz. DVB-T mennyire támogatja a HDR azt nem tudom. Egy szakértőnek kellene ebből lassan egy cikket írni...
-
Márton
nagyúr
akkor ez vmi olyasmi mint a dvd egy fullh tv-n?
-
Tigerclaw
nagyúr
Valaki elmagyarázná, hogy a HDR hogy jön össze a TV-kkel? Úgy gondolom hogy ha a forrásanyag HDR, akkor az normál TV-n is HDR lesz, nem kell hozzá spéci TV. Persze ha a panel támogatja a nagyobb kontraszt, nagyobb színtér megjelenítését, akkor az mindenképp dob rajta, de az oroszlánrész továbbra is a felvételen és a lejátszón múlik, nem a TV-n. Abban se vagyok biztos, hogy nem lenne zavaró TV nézés közben a folyamatos HDR, pláne akkor ha az csak konverzió.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az UH9550 széria tagjaiba 10 bites, Direct LED háttérvilágítású 4K IPS LCD paneleket építettek.
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest