- SSD kibeszélő
- Milyen processzort vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED TV topic
- HP ProLiant MicroServer Gen8
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Házimozi haladó szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Új hozzászólás Aktív témák
-
hallador
addikt
válasz
#65675776 #30 üzenetére
Persze persze, ebben igazad is van, ugyan a 64 bit fabatkát sem ért de OK tekintsük előnynek a dolgot. 64 bites kódot névlegesen ugyan képes volt futtatni, de gyakorlatilag nem létezett ilyen desktop oprendszer... (Most ne vegyük ide a Win XP Professional 64 bitet..., ami inkább egy Buta Windows Server 2003 volt, annak előnyivel, és hátrányaival együtt. ). Ezzel ellentétben az SSE3-at az akkori komolyabb szoftverek kapásból elkezdték használni, na nem játékok, de egy vidiovágó szoftver tuti...
Aztán Videó kódolásban, vágásban, meg ott ahol tényleg kellett a craft bizony az FX sem volt sehol. Minden másban utolérte az intel-t. És valóban kevesebbet fogyasztott. E-mellett az intelnek jóval jobb volt a hővédelme is.
Aztán az FX-et az XE-vel illik összehasonlítani, akkor már nem annyira fényes a helyzet, pláne ha megnézzük az akkori FX árát.
Ennek ellenére igazad van. Ha az árát, és az ehhez mérve a teljesítményét nézem, akkor valóban érdemes volt megvenni az AM64-et. Otthonra, vagy irodai felhasználásra jobb választás volt, már csak az ára miatt is.
-
törölt tag
Szép és jó fejtegetés, csak az a probléma, hogy a Prescott-nak (2004. február 1.) nem a T'bred volt az ellenfele, hanem a Clawehammer és a Newcastle (2003. szeptember 23.)... Azok meg simán lenyomták. Ráadásul hiába készültek 130nm-en a Prescott 90nm-ével szemben, mégis az intel versenyzője fogyasztott többet (és még lassabb is volt). A Prescott megjelenésekor már a Barton és a Thortonis egy éves volt.
Mire az SSE3 ténylegesen elkezdett terjedni, akkor már a K8 is ismerte. [link] Érdemi előnyt csak akkor tudott felmutatni a Prescott, ha a HTT be volt kapcsolva (persze sok P4 volt, amin a HTT le volt tiltva, csak hogy jó legyen). Egyébként meg még a Prescott-tól is lemaradt szinte minden esetben. Szép kis generációs váltás. Pedig szegény A64 3200+ a család egyik leglassabb tagja volt, és még ezt is alig bírta itt-ott megverni az akkori csúcs Prescott. Egy FX-51 ellen az égvilágon semmit sem ért, a nem sokkal később megjelenő FX-53 és FX-55 meg simán leverte.
K8 minden szempontból a NetBurst előtt járt. Az SSE3 volt az egyetlen, ami lemaradésként felfogható, de azt az intel szándékosan visszatartotta. Persze közben licencelték a "technológiailag elmaradott AMD-től" az x64-et, az NXbitet, és még ki tudja mi mindent. Szóval a mai procik működését alapvetően meghatározó dolgokat. Akkor ki is volt elmaradott?
-
hallador
addikt
válasz
#65675776 #28 üzenetére
A K8-cal a NetBurst nem volt versenyképes egy percre sem. Főleg nem a kétmagos verziókkal. Az volt az az időszak, amikor egyértelműen az AMD volt a jobb minden szempontból (na jó, a P4-ek fogyasztásban és fajlagos fogyasztásban messze felülmúlták, de ezzel éppen nem dicsekedhet az intel), leszámítva az eladásokat. Abban 2006-ben volt a csúcson, asztali processzorokat figyelembe véve majdnem kiegyenlített volt a két fél eladások tekintetében.
Nem egészen. Ez az első, valamint a másod generációs Netburstre volt igaz, a Willemate, Nortwood platformokra, amint viszont megjött a Ganite Bay platform, meg a hozzátartozó Prescott, ez erősen elverte az éppen aktuális Thoroughbred-eket. Főleg azért, mert hiába a nagyszerű beslő, ha alapvetően SSE utasításkészletet tudot, a Prescott pedig már SSE3-at. A konvertálás, meg az újabb szoftverek határozottan jobban futottak ekkor már az inteleken.
Kijött a K8, de ez még mindig elavult volt az Intel megoldásaihoz képest utasításkészlet szinten, Gyakorlatilag SSE2-vel, ami az intelnél már 2001-ben megjelent. Természetesen a HyperTransport más tészta, az komolyan előremutató technológia volt.
Ugyan abban egyetértünk, hogy a Pentium D mocskosul nagy kályha volt, a SOI-os K8-hoz képest, na igen, ez volt a NetBurst mélypontja.
A K10 2007 végén került piacra. A grafikonon a durva szaesés a C2D megjelenével esik egy időbe.
Ugyanakkor ez beérte már az Intel-t, technológiában. Sebességben nem, igen sajnos az AMD ekkor kezdett lecsúszni egy picit.
A SiS Mirage tapasztalataim szerint meg sem közelítette a (Pro)Savage-eket, az ATi IGP-ket meg főleg nem. Az intel meg tényleg csak azért vezető a "GPU" piacon, mert mindenbe belerak egyet.
Ez teljesen jogos, viszont a legtöbb irodai munkára ez pont elegendő volt. Sztem ez intel ezért is lett "ekkora" vga szinten.
AMD-nél a fejlesztések igazából a K8 sikere után ültek le.
Ezt ahogy nézzük, technológiában a K10 érte utól az inteleket, ha nem is sebességben. Mondjuk azt soha nem érte utol (Na jó nem a Thunderbird, meg a Thoroughbred megverte a Coppermine-t, Tualatint-t, Willamate-t, meg az első Northwood-okat, persze csak akkor, a szoftvernek nem kellett SSE, vagy SSE2), de ez volt a legkozelebb hozzá.
Az S3 mostani megoldásai is egészen jók, csak senki nem vállalkozik a gyártásukra. Emellett a játékfejlesztők sem igazán foglalkoznak vele már rég óta, elég nekik a két nagyot beleírni a sw-eikbe. Ami miatt az S3 nem látta értelmét a továbbiakban a chipsetgyártásnak, az inkább az ATi felvásárlása volt az AMD részéről. Onnantól kezdve nem volt kérdés mit érdemes venni. De azt mondom, hogy igenis lenne keresnivalójuk a piacon. Sokkal inkább, mint az nV-nek valaha is.
Teljesen egytértünk.
-
törölt tag
A K8-cal a NetBurst nem volt versenyképes egy percre sem. Főleg nem a kétmagos verziókkal. Az volt az az időszak, amikor egyértelműen az AMD volt a jobb minden szempontból (na jó, a P4-ek fogyasztásban és fajlagos fogyasztásban messze felülmúlták, de ezzel éppen nem dicsekedhet az intel), leszámítva az eladásokat. Abban 2006-ben volt a csúcson, asztali processzorokat figyelembe véve majdnem kiegyenlített volt a két fél eladások tekintetében.
A K10 2007 végén került piacra. A grafikonon a durva visszaesés a C2D megjelenével esik egy időbe.
A tavalyi év végén ez volt a nagy büdös helyzet, bár ebben minden benne van, ami CPU/APU/SoC:
A SiS Mirage tapasztalataim szerint meg sem közelítette a (Pro)Savage-eket, az ATi IGP-ket meg főleg nem. Az intel meg tényleg csak azért vezető a "GPU" piacon, mert mindenbe belerak egyet.
AMD-nél a fejlesztések igazából a K8 sikere után ültek le.
Az S3 mostani megoldásai is egészen jók, csak senki nem vállalkozik a gyártásukra. Emellett a játékfejlesztők sem igazán foglalkoznak vele már rég óta, elég nekik a két nagyot beleírni a sw-eikbe. Ami miatt az S3 nem látta értelmét a továbbiakban a chipsetgyártásnak, az inkább az ATi felvásárlása volt az AMD részéről. Onnantól kezdve nem volt kérdés mit érdemes venni. De azt mondom, hogy igenis lenne keresnivalójuk a piacon. Sokkal inkább, mint az nV-nek valaha is.
-
hallador
addikt
válasz
#65675776 #24 üzenetére
Szerintem a csúcs, inkább a K10 volt, mind eladásban, mint tudásban (A K7 után persze). A K8 nagyon szép volt, csak az Intel a Netburst későbbi vonulataival szépen megcsapkodta az AMD-t. Mondjuk Prescott C felett. Aztán ugyan az Intel hiába rendelkezett "szar" IGP-vel az mégis a legelterjedtebb volt a 945GM korszakban is, nem a teljesítménye, hanem a notebook piac kiteljesülése miatt, egyszerűen az AMD-nek nem volt semmilyen alternatívája az Intellel szemben, OK ott volt a SIS, az AMD/ATI 200 de ez sehol nem volt fogyasztás terén, az intelhez képest.
A VIA sajnos ki is múlt az utolsó Intel chipes Notebook vonulatból, még a Jonah korszakban.Arról nem is beszélve, hogy a Desktop piacon, sajnos az AMD nem volt képes labdába rúgni az Intellel szemben ebben a korszakban. A K7 után leült az AMD és nézegették egymást, vagy a fene tudja mit csináltak, de hogy a feljesztéssel foglalkoztak az is tuti. Ott volt a 64 bit, de igazából, ezzel is az Intel tudott robbantani a core 2-vel, ami megint CPU-ban erősen elverte az éppen aktuális AMD-t.
E-mellett a jövő az IGP-ben volt, abban meg a VIA nem nagyon volt ott soha, Az S3 és társasága PII korszagban volt igen jó hatásfokú, azóta a kötelező köröket belefejlesztették, de igazából nem sokat haladtak előre.
Szóval, a VIA sztem AMD-vel azért nem foglalkozott, mert Ők is látták, hogy az AMD nem igazán van/lesz toppon 2005 után. Ma persze megint toppon van, a maga formájában. APU szinten nincs probléma.
Ma meg már a VIA elment a komponens gyártás felé, valamint a saját kis business-ét csinálja. Amiben jó.
Azt én is sajnálom, hogy nem maradtak meg a Chipset gyártásnál, de reméljük még visszatérnek. Stabilitásban, minőségben tartósságban nagyon ott volt a VIA, nekem Driverekkel sem volt problémám soha.
-
törölt tag
Akkor még nem vették meg az ATi-t, szóval azt most nyugodtan vegyük is ki a képletből. Intel meg akkor még annyira sem volt versenyképes IGP-ben, mint most. A Savage-ek azért simán hozták az akkori intel micsodák szintjét. Szóval igenis lett volna keresnivalója a chipsetek piacán továbbra is a VIA-nak. Az nV elmúlását sajnálja a halál, keresnivalójuk sem lett volna ott a rengeteg ismert, de soha nem javított hw szintű buggal.
-
válasz
#65675776 #24 üzenetére
Anyagilag lehet, de technológiailag szerintem most vannak a toppon.
A GCN és a HSA szerintem két nagyon bizalom gerjesztő pillér, és a Jaguar mag, illetve a játékos tapasztalat is fontos tényező. A Bulldozer magból meg majd kiderül, hogy lesz-e valami értelmes.
Ezekhez képest a K8 időszakban "csak" egy erős proci architektúrájuk volt. Hosszabb távon a GCN lesz olyanerős kártya, mint akkor a K8. -
hallador
addikt
válasz
#65675776 #22 üzenetére
Sztem azért mert az AMD akkor kicsit lejjebb volt, és nem akartak már belemenni, az nVidia ellen. Igen a rendszerbusz volt a megoldás, amit az Intel nem hosszabbított meg.
Én azt nem értem, hogy a VIA komponens gyártásban is nagyon jó lehetne, az említett Envy24, de LAN, ilyen olyan vezérlő gyártásban is nagyon ott lehetne. Ha nem is realtek mértékben, de egy ralink-et, vagy atherost, lazán elverne.
-
törölt tag
Nem socket, hanem rendszerbusz. Ettől függetlenül nem értem miért nem adtak ki több AMD-s chipsetet, ott ilyen problémájuk nem lett volna.
Mondjuk lehet inkább az Envy24 családot kellene már átültetniük PCI-E-re és írni hozzá olyan refdrivert, ami kezel ASIO-t...
ViZion: A SiS mikor volt király? Ahhoz volt csak érdekes drivert vadászni.
-
hallador
addikt
Nekem VIA-val soha semmi bajom nem volt sőt, az Intel i815 korszakban meg is előzte az intelt nem kicsit nagyon. A SUN, SGI is épített VIA 693, 694, 649T-re x86-os Workstation-t, annyira nem lehetett szar. Arról nem beszélve, hogy a VIA igen elismert.
A magánvéleményem szerint, ilyen szidjuk a VIA-t mert az jó, ehhez képest az Nvidia chipset egy ....... (Piiii,piiiii) volt a viához képest, még a szerver NV chipsetek is vackok voltak, mondhatnán hogy egy rakás szar, de akkor megsértődnének jó sokan.
Érdekes nekem mindig sikerült feltelepítenem a VIA-s cuccaimat, hogy jó legyen.
-
ViZion
félisten
OK, egy kis serverre esetleg, ha nem kell videót lejátszania, I/O-val elboldogul.
SylverR: volt VIA cuccom, folyamatos driver gondokkal küzdöttünk, ráadásul fake videó volt a termékükről, de ez már közismert, több éves történet, csak én is beszoptam. Nem véletlen az sem, h linux userek online "aláírásgyűjtésbe" kezdtek, h a linux support ne csak az 5 éves kernelt jelentse már... Mondjuk win driverekkel is gáz volt, meg az apróbetűs részek: pl. fHD videó dekódolás a VIA értelmezésében vagy 3 féle tömörítést jelent, a többitől (pl. online videók, flash, de a legtöbb film is) megfektette, még jóval fHD alatt is.Sok mobo-n VIA hang vagy ilyen-olyan dolgok vannak, nagy ritka volt, h nem volt gond. Persze _esetleg_ javult a helyzet, mert mint mondtam, friss Xperience nincs, kerülöm már több éve
-
SylverR
senior tag
-
törölt tag
válasz
atti_2010 #14 üzenetére
Van és volt nekem is és a környezetemben még sokaknak Via chipsetes lapjuk. Érdekes módon senki nem szopott vele. nV-vel igen, az tényleg tré volt hw és sw szempontból is. Az intel meg simán elfelejtette 1-2 év után a termékeit. Valami konkrét hibát esetleg tudsz írni, ami előfordult?
-
SylverR
senior tag
Nekünk is VIA alaplapunk volt eleinte, és elárulom, hogy semmi gond nem volt vele driverileg.
Ismételten userhiba.@ViZion: Nem, nem hiszem, hogy lehetne benne akkorát csalódni.Nem érdekel a véleményed, nekem teljesen más a hozzáállásom. Nekem nem kell i7 erejű processzor sem, baromságnak tartom az egész teljesitményhajkurászást.
-
buherton
őstag
Csak azért kérdeztem, mert tuti nem 400 hufot fogyaszt, hanem legalább 1k hufot, ami szintén elég komoly összeg
.
Nekem ezen a C-60-n fut FTP, samba, DLNA (full HD filmnél is csak 1-2% a CPU terhelés), deluge (10-20% teljes sávszélnél), subversion, git, ssh, apache, wordpress, stb... és egyszer nem ütköztem CPU limitbe. Nem tudom, hogy a VIA procid milyen erős, meg mire használod a gépet, de alapvetően nem lényeg a számítási teljesítmény, mert bőven elég.
-
buherton
őstag
Ki is mérted, hogy tényleg annyi? Ne felejtsd el, hogy van vinyó, északi/déli híd, táp stb... Nekem AMD C6-00 van, aminek 9 W TDP-je van, de az északi hídnak is van vagy 6-7 W, a két vinyó, plusz a táp minimum megkétszerezi a fogyasztást. Szval hiába a kis fogyasztású proci 20-30 W a teljesítmény.
-
ViZion
félisten
"VIA sem lehet szerintem olyan rossz."
De lehet. Sőt, sokkal rosszabb. Az a kategória, amiben akkor is csalódsz, ha semmit nem vársz tőle..."Használni biztosan lehet, főleg fészbúkra, meg excelre, simán."
Símán nem. Nyögve-nyelve esetleg. FB-re ott a tabletek, erősebbek mint a legtöbb VIA asztali gép... Excelt sokan lenézik, de bizony egy rendesen megrakott számolótábla nem piskóta, VIA-val élmény lehet megnyitni is, tekintve, h valami windows-t is kell alá buherálni, ami máris a VIA kraftjának nagy részét leköti. SOHA nem veszek már semmit, amiben VIA van. Ne keress rá, cuccaim között sincs olyan (meg szokták nézni mikor írok ilyet, csak spórolni akarom az idődet)
-
SylverR
senior tag
Több helyen is Chorme-t irtál, Chrome helyett. (csak jószándékból szólok
)
Az a baj, hogy a VIA-t már rég nem tartják számon a piacon. Pedig jó lenne, ha legalább a belépő piacon (konyhai, irodai, bolti, vagy épp otthoni átlagfelhasználásra) elterjednének. S3 nagyon jó cuccokat gyártott, és a VIA sem lehet szerintem olyan rossz. Használni biztosan lehet, főleg fészbúkra, meg excelre, simán. Jó lenne ha egy kevés torta szeletet elvennének az Intel, és az AMD orra elől.
-
ViZion
félisten
VIA... Ha hozzáérnek, ott nem lesz driver
-
Az IBM nem akar csatlakozni?
Vagy ők már nagyon nV/CUDA irányba indultak? -
berVi
senior tag
Intel, Nvidia, ratok var a vilag!!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest