Új hozzászólás Aktív témák
-
strohmann
csendes tag
válasz
#31757056 #42 üzenetére
Egy malomban őrlünk, nem gondoltam, hogy szó szerint értetted a DNS mindent kódoló tulajdonságát. Csak kiegészítettem, árnyaltam, amit írtál.
Ha egy fejlődő X élőlényt "A" környezetben, a vele azonos örökítőanyagú X' élőlényt "B" környezetben neveljük fel, különböző géntermékek (fehérjék, stb.) különböző mennyiségben keletkeznek _ugyanazon_ DNS molekula alapján. A DNS által kódolt géntermékek (fehérjék és mások) sorozatos (tkp. állandó) kölcsönhatásban vannak a környezetükkel és ez visszahat arra, hogy adott DNS-ből milyen géntermékek (elsősorban de nem kizárólag fehérjék) keletkeznek. Erre gondoltam, amikor azt írtam, hogy a DNS nem határoz meg minden jellemzőt.
Trükkös dolog a DNS, mert több paraméterében tárol információt (kémiai módosítások, térbeli szerkezet). + az élő sejtekben az örökítőanyag DNS+fehérje szerkezetű. A DNS-sel kondenzált fehérje mennyisége, minősége is befolyásolja, mi íródik át a DNS-ről.
Fehérjék: jóval többféle fehérje létezhet az élőlényekben. Miután a DNS alapján elkészül az aminosavlánc, sokféle további (kémiai) módosításon megy át a fehérje, és ezek az aminosavsorrendből nem feltétlenül következnek, tehát a DNS bázissorrendjéből sem. Vagyis egyfélle aminosavsorrendű "nyers" fehérjéből többféle funkcionális fehérje keletkezhet a sejtben. És ez nem mindig nyilvánvalóan következik az alap aminosav (ill. DNS) sorrendből.
Még egyszer, csak annyit mondok, hogy komplexebb az információtárolás az élőlényekben, mint az ember alkotta számítógépekben. A DNS-ben nincs "leírva", nincs "benne" minden. Ellentétben a merevlemezzel. Ez csak pontosítja azt, amit írtál.
A DNS kódol valamiféle befogadóképességet a környezet ingereire, pl. a táplálék molekuláira. A DNS termékei (pl. fehérjék) kölcsönhatnak velük, ez visszahat arra, hogyan realizálódik a DNS kódja.
Ha tényleg érdekel a téma, egy érdekes weboldal pl. a junkdna.com. Egy magyar villamosmérnök-biofizikus rájött, hogy az "egyszerű" DNS hogyan kódol bonyolult szerkezeteket (pl. agy) a rekurzió elvén. Itt is a hangsúly a "DNS kód" végrehajtásán van, amiben a DNS alapján létrehozott fehérjék (és más molekulák is) szerepet játszanak. De még ez az elmélet sem tudja teljesen "megoldani" a DNS-t, mert a DNS-ben nincs benne "minden".
Új hozzászólás Aktív témák
- Óvodások homokozója
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Melyik tápegységet vegyem?
- Linux kezdőknek
- Synology NAS
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Automata kávégépek
- Xbox Series X|S
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- Új Gamer PC - Ryzen 7 5700X / RTX 5060 / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 240GB + 1TB M.2 SSD / 650W
- Samsung Galaxy Z Fold 4 256 GB, szürkészöld + S Pen tok
- TP-Link ER-7212PC Omada 3-in-1 Gigabit VPN Router
- TP-Link EAP Omada Wifi AP-k (225, 245, 615)
- Mars Gaming ML-LCD240 2x ARGB 120mm FDB Fan LCD Display (Alkatrésznek) INGYEN FOXPOST
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA TT 500W
- Csere-Beszámítás! Asus Prime RTX 5060Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest