Új hozzászólás Aktív témák
-
Davetim
tag
Tudja valaki hogy fog e az adaptive sync menni eyefinityvel együtt? Nyilván kell hozzá egy 1->3 displayport hub.
-
-
törölt tag
Mert volt, aki elhitte, hogy sem a kijelző, sem a VGA oldaláról nem lesz semmiféle követelmény? Ez még mindig egyszerűbb és fájdalommentesebb út, mint a G-String, ahol át kell építeni a monitort egy halom pénzért (garancia buktával) vagy fizetni egy jó adag licencdíjat. Az nV megoldása sokkal inkább tartalmaz kötöttségeket.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az AMD nem hozott el semmit. A VESA hozta el ezt. Ez egy szabványos VESA által elfogadott technológia. Az AMD csak írt rá egy szoftvert, amit mindenki meg fog tenni, mert a hardver nem működhet szoftver nélkül.
A VESA korábban is mondta, hogy nem értette, hogy az NVIDIA miért jelentette be a G-Syncet, amikor tudták, hogy szabványosan ilyenen dolgoznak. De annyira őket nem zavarja, kiadják az ingyenes alternatíváját, így a monitorgyártóknak egy petákot sem kell fizetni érte.
A monitor oldalán a DisplayPort 1.2a a követelmény, illetve az elektronikát kell vizsgálni, hogy mit tud. Utána lehet hozzá írni Firmware-t. Korábban is ezt mondta a VESA. Ma is ezt mondják, de a gyártók helyett nem fogják bejelenteni a támogatást. Ők csak szabványosítanak.
-
Egon
nagyúr
LOL. Én (és még páran) a hír tálalásáról beszéltünk, az lett kritizálva (többek között az egyéb, pl. monitor-oldali követelmények elhallgatásával. A szokásos: az AMD elhozza a Szent Grált, a konkurencia meg kötsög - valahogy ez nem látszik a piaci részesedésen, biztos véletlen...).
Nagyon jól csinálod: sosem tudom, mikor játszod a h*lyét... -
Abu85
HÁZIGAZDA
És mindegyik olyan monitor, illetve grafikus vezérlő jó, ami támogatja a variálható VBLANK-et. Ezzel elérhető az Adaptive-Sync működése. A variálható képfrissítés viszont a variálható VBLANK mellé még min/max detektálást is igényel. Ez már újabb hardvereket követel. A min/max detektálásra akkor még nem volt leírás.
Az Adaptive-Sync egy átfogó megoldás három nagy problémára. Az energiatakarékosság, a videolejátszás szinkronja és a játék szinkronja. A hardverek és a kijelzők esetében a jövőben több cég is bejelenti, hogy melyik módot támogatják. Az AMD ezt most megtette.
Ez nem az AMD útvonala. Ez egy VESA szabvány. Az NVIDIA is részt vett a fejlesztésében, noha kétségtelen tény, hogy az alap szabadalom birtokosa az AMD még a 2000-es évek közepéből. A G-Sync is erre a szabadalomra épül.
-
Peat;)
veterán
"Az AMD kiegészítése szerint mindegyik olyan kijelző és grafikus vezérlő jó lesz, amely támogatja a variálható VBLANK-et. A kijelzők esetében viszont esetlegesen élni kell a firmware frissítésével. Erre leginkább azért van szükség, mert számos monitor vezérlőpanelje képes támogatni az előbbi technológiát, de ennek ellenére nincs kihasználva, mert az asztali igények mellett a fogyasztás extrém mértékű csökkentésére nincs akkora szükség, mint a mobil termékek esetében. Ez nagyjából egy 10-20 soros változtatást jelent a firmware kódjában, tehát egyszerűen implementálható. Az egyetlen dolog, amire a gyártóknak figyelni kell, hogy minden kijelző esetében van egy olyan időtartam, aminek letelte után a frissítés már nem húzható tovább, mivel az rontja a színhűséget.
A grafikus vezérlők szempontjából már egy ideje megfelelőek a hardverek ehhez. Az AMD esetében a GCN architektúrákra épülő lapkákkal lehet számítani a FreeSync támogatására, de a technikai dokumentációk szerint pár korábbi Radeon is megfelelő, illetve az Intel esetében az Ivy Bridge és a Haswell IGP-je, valamint a Bay Trail platform is használható, ha kapnak szoftveres támogatást."
Véleményem szerint a mostani cikk hangvétele és információtartama más képet ébreszt az olvasóban mint az idézett elemek a korábbi cikkben. Erre írtam a szokásos AMD útvonalat, szubjektív véleménynek tekinthető, én is annak tekintem a ph! AMD híreit.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ugyanazt a funkciót szolgálják. Az Adaptive-Sync ugyanarra képes, mint a G-Sync.
A G-Sync-nél azért nem említik az energiatakarékosságot, mert igényel egy speciális hardvert (FPGA-t), így olyan mobil területekre nem jó, ahova az Adaptive-Sync már igen.
A G-Sync sem megy minden monitorral. Az Adaptive-Sync sem fog menni. A FreeSync-nek ehhez semmi köze. Ez csak egy szoftver a VESA szabványára. El sem muszáj nevezni, az Intel nem is nevezi majd el.
Summa summarum. A VESA kínál egy ingyenes alternatívát, míg az NV ugyanazt kínálja 150 dolláros licencért. Mindenki eldöntheti, hogy fizet-e ugyanazért extra 200 dollárt a monitornál, de ne legyen már a VESA gonosz, azért mert szabványosították. Ezzel senkinek nem tesznek semmi rosszat.
-
Egon
nagyúr
Jah. Csak éppen nagyvonalúan elhallgatsz két "apróságot": egyrészt a Freesync-nek is vannak követelményei (pl. monitor oldalról), másrészt továbbra sem ugyanazt a célt szolgálja a két megoldás (különböző célokat érnek el, ugyanazzal (illetve hasonló) a módszerrel...). Nem véletlenül van kihangsúlyozva az energiatakarékosság a Freesync esetében; a G-Sync-nél meg kb. nem is említik...
Summa summarum: hozod a szokásosat... -
Peat;)
veterán
válasz
antikomcsi #30 üzenetére
Ez a funkció is a szokásos AMD utat járja be, attól még lehet jó. És közben jól le lehetett sarazni az nvidia megoldását természetesen.
-
Akkor mégis csak vannak követelményei az ingyenes és mindennel menő, maximum firmware frissítést igénylő FreeSync-nek?
Már csak a 280x-m kell ingyen egy 290-re cserélni. Meg valószínű szerezni egy szintén ingyenes monitort hozzá.
-
vinibali
őstag
a GCN miatt mérges vagyok, de szerencsére maga a funkció bekapcsolható játékok mellé RadeonProval
-
BlackSoft
addikt
A ratyi TN-ről annyit, hogy azt fogok használni, amíg nem lesznek OLED-ek... Tudod kinek kell a ratyi IPS panel a 60hz-el meg a 6-8ms-el... És ez nem az összes probléma velük. Szvsz csak laptopba valók a betekintési szög miatt, a színeket tekintve meg grafikai munkára. Bár utóbbival foglalkozom éppen, és a gémer téen panellel is elvagyok bőven.
-
Nekem lenne pár kérdésem, mert teljesen vakon vagyok most. Először is jelenleg ez a monitorom és hosszú ideig ez is fog maradni. DVI-n keresztül használom, nincs is rajta DisplayPort, tehát akkor nekem eleve ugrik ez az újdonság. De kíváncsiságból, nekem HD7950 VGA-m van, ami támogatja a FreeSync-t és azt az energiatakarékossági Hz cuccot. Az előbbi az mit jelent pontosan? Videóknál pedig én Slash Pro lejátszót használok, aminek van egy olyan funkciója, hogy a filemeket 60 FPS-re emeli. Ezen mit befolyásolna a FreeSync? Az Adaptive-Sync akkor nekem menne vagy nem?
-
Televan74
nagyúr
Játékok alatt ez hogy lesz megoldva.Beleteszik a fejlesztők és ha talál olyan hardvert amin fut,akkor gyorsabb lesz a játék?
-
Ott van a cikkben:
"A játékok szempontjából már nem ilyen egyszerű a helyzet. Az Adaptive-Sync technológiának ezt a módját csak az AMD Radeon R9 295X2, 290X és 290, illetve az R7 260X és 260 támogatja, illetve az APU-k közül a Kaveri, a Kabini, a Temash, a Beema és a Mullins."
Ezek képesek hardveresen arra, hogy játék alatt is menjen a változó képfrissítés.
(Szoftver frissítés is kellhet hozzá, ezt nem tudom.)A többi GCN-en csak az első két mód (állóképnél lassú frissítés, videó közben meg rááll a videó FPS értékére: 23,976, 25, 29.97, stb.) műxik.
-
-
DeSanto
őstag
Kérdezem én, hogy akkor minden mód előtt majd villog a monitorom a frekvencia változásakor?
Nem nagyon örülnék ha ilyen módon oldaná meg... -
Reggie0
félisten
Mar csak BFI kene bele, bar gondolom azt szoftveresen is meg lehet oldani.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az Adaptive-Sync a szabvány neve. Lehetővé teszi a cégeknek, hogy éljenek a VBLANK manipulálásával. Ezt adta a VESA. A driverbe viszont készíteni kell egy VBLANK manipuláló implementációt. Az AMD ezt nevezi FreeSyncnek.
Játék alatt akkor használhatod, ha a GPU kijelzőmotorja támogatja a frissítési tartomány detektálását. Itt működik a G-Sync és az Adaptive-Sync eltérően. A probléma, hogy nem fix a szinkronizáció, így nem lehet mindig biztonságban küldeni a kijelzőnek a képkockát. Az Adaptive-Sync ezt úgy oldja meg, hogy megmondja mikor mehet. Itt a fő különbség a G-Sync-hez képest, mert ott a GPU érdeklődi le, hogy mehet-e. Az előny itt, hogy az Adaptive-Sync lényegében zéró extra késleltetés mellett működik, viszont ehhez olyan hardver is kell a PC-be, ami ezt támogatja.
-
BlackSoft
addikt
Ennyit a FreeSync-ről... Akkor már G-Sync
-
Televan74
nagyúr
Én kényelmesem hátradőlők és kivárom a fejleményeket.A mostani kártyám nem tudja. Vásárlást meg csak a következő generációból tervezek.Mostani monitorom talán tudná,de a gyártótól függne hogy kap e firmware frissítést. Jövő nyáron abból is csere lesz, mert lejár a három év garancia.És akkor már talán kapok olyat ami ki tudja használni.
Igaz ennek nem kell plusz hardver elem, de itt is kell néhány feltétel hogy működjön. Akkor meg nem igazán jó a név,hogy freesync.
-
Petyyyyy
addikt
A monitor oldali támogatás nem feltétlen igényel új megjelenítőt.
"Amennyiben a DP1.2 -> 1.2a között csak minimális specifikációbeli eltérés van (ahogy ténylegesen kb ennyi), akkor bizony nem kell ide semmilyen új hw." - Powered by daa-raa.
Persze ha az elektronika nem bírja, akkor nyilván bukta utca 8. -
leviske
veterán
Ugye ezt teljesen natív és a drivernek nincs hozzá köze?
-
Egon
nagyúr
Jah, nyilván egészen véletlenül maradt ki a cikkből, hogy monitor-oldali támogatás is kell...
Kenhetem a hajamra a vga-oldali fícsört, ha a monitor elektronikája egészen egyszerűen nem alkalmas mondjuk 24 Hz-es frissítésre... Ami pedig a monitor fw-upgrade-et illeti, amennyire én tudom, a legtöbbször nem igazán kivitelezhető otthon, nincs egy kategóriában mondjuk egy alaplapi fw-frissítéssel. -
Jack@l
veterán
Nem egészen értem a freesync akkor most az adaptív sync megvalósítása és minden gcn-en fut? Vagy megvalósították, de csak a legújabb gcn-en fut?
Ha implementálva van, de nem használhatod játékok alatt(régebbi kártyákon), akkor mi értelme? Videók eddig se csíkoztak nálam.
Hardveres vagy üzletpolitikai volt a döntés oka? -
Petyyyyy
addikt
Elég jól hangzik. Remélem csurran-cseppen valami a régebbi megjelenítőt használóknak is egy fw upgrade formájában. Nem szívesen cserélném folyamatosabb filmezés lehetősége miatt a monitoromat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A GCN architektúrára épülő Radeonok támogatják az Adaptive-Sync technológiát, de minden mód csak a legújabb hardvereken érhető el.
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad P73 - i7-9750H I 32GB I 256SSD I 4K I Nvidia 4GB I W11 I Cam I Garancia!
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
- BESZÁMTÁS! Dell Optiplex 7050 SFF asztali számítógép - i7 7700 16GB RAM 256 SSD Intel HD 630 Win10
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest