Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Gaming notebook topik
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen asztali médialejátszót?
- Everest / AIDA64 topik
- Intel Arc Battlemage B570/B580
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Házimozi projektorok, kiegészítőik és kialakítások haladóknak
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
En arra gondoltam, hogy LED-es megvilagitas eseten akar ki lehet hozni 1 chipbol is. Ekkor a megvilagitas szinet valtogatni kell. Egy frissitesi periodusban egy adott szinnel eloszor az osszes pixel be lenne kapcsolva, ami tartalmazza azt a szint, majd a kitoltesi tenyenyezonek megfeleloen csak le kell kapcsolgatni azokat a pixeleket, amelyek mar elertek azt eloirt megvilagitast. A pixelek valtoztatasakor csak a crossover time erejeig kell lekapcsolni a vilagitast, hogy ne okozzon athallast. Ekkor 3*(256*5us+16us+LED szin valtasanak az ideje) ido kell egy kepkockahoz, ami elegendo lehet 60Hz-hez is.
-
Reggie0
félisten
Nem teljesen. Van meg egy lehetoseg: ki lehet hasznalni, hogy a cross over time csak 5us a 16us atkapcsolasi ido mellett, azaz csak ennyi ideig kell lekapcsolni a megvilagitast. Ezt az idointervallumot kihagyva, a mozgasban levo tukrok nem okoznak athallast, igy a nem valtozo pixelek tovabbra is kaphatnak fenyt. Ha viszont csak az 5us kiesessel szamolsz, mar boven megvan a kello ido.
[ Szerkesztve ]
-
yodamastah
őstag
Subpixel nincs, szinkerek van Temporalis subpixelek vannak
A mikrotukrot 1 sec alatt tobb 10ezerszer lehet ide/oda billenteni, es ez meg egy regi adat, az uj kontrollerek amivel mar 120hz-et tudnak a 1080p chipek, iszonyat tempot tudnak. Nincs errol pontos adatom, es most lusta vagyok utana keresgelni
Az arnyalat kepzes az on/off allapot varialasaval tortenik.. Ez ma mar a gyors kontrollerekkel es a 1080p chipekkel minimalis ditheringet eredmenyez. Raadasul ez a dithering nem fix minta, allokepen is egy ilyen veletlenszeru pontszorast latni. De mondom egy mai kozep-felso kategorias 1 chipes dlp projektoron mar teljesen elhanyagolhato a merteke. Egy jo minosegu blurayen a filmszemcse 10x jobban latszik, mint a DLP dithering.
3chip DLP-vel meg gyakorlatilag nincs dithering. Ott 3x annyi ido van arnyalat kepzesre, ennek megfeleloen ebben sokkal jobb a 3chipes rendszer (es mocsok draga sajnos)
-
yodamastah
őstag
Igen lattam mar par ilyen tv-t es monitort. Nem jok De hazimozi projektoroknal van par modell ahol jol megoldottak ezt. Valoban jobb lesz a projektor kontrasztja.
2 fo nehezseg van amikor beleynul a fenyessegi ertekekbe (LUT). Eloszor is hogy milyen utemben csinalja, nagyon nehez megoldani, hogy ne lehessen latni ahogy dolgozik a rendszer. Masik gond, hogy a kepen tartani tudjak az arnyalatok szamat, es a szinek pontossagat. Sokszor latni pl hogy a csucsfenyek csukodnak amikor belenyul a kepbe, vagy hogy a szinhomerseklet osszevissza maszkal mikozben a lampabol jovo feny mennyiseget valtoztatja.
LED-del persze konnyebb mindez. A legjobb dinamikus kontraszt vezerles amit eddig lattam az egy Runco LED-es projektoron volt.
[ Szerkesztve ]
-
HalasKYO
aktív tag
A casio volt az első aki a piacra lépett ilyen megoldással (hibrid lézer LED)
Valószínűleg a lézernek macerásabb a vezérlése mint a LED-é.Sajnálatos hogy ilyen magas áron kelletik magukat nagyon szemeztem ezzel a Casio-val meg elég fényerős, de valószínű hogy kezdésnek csak egy Acer K330 at fogok beszerezni aztán meglátom a piac alakulását.
Halas - http://www.flickr.com/photos/halaskyo
-
yodamastah
őstag
Jogos nem jol foglamaztam mert nem a gammat allitgatja (1.9, 2.0 stb) hanem az egesz arnyalati tartomanyt, mint egy 1D-s LUT tablat. SZoval folyamatosan elemezi a kepet, es alltija a fenyessegi ertekeket, igy tud tobb kontrasztot csinalni egy gyengebben bevilagitott filmjleneten. Ha ez nincs meg, es csak a feny mennyiseget veszi el akkor egyszeruen csak sotetetbb lenne a kep, annak semmi ertelme.
Irisz vezerles sem pontos megfoagalmazas, mert ugye itt konnyu a fennyel jatszani, nem kell iriszt rakni a fenyforras ele. Dinamikus feny mennyiseg vezerles, vagy dinamikus kontraszt vezerles
A ph a gyari adatokat kozolte kontrasztban. Hazimozi projektorok eseteben nativ kontrasztot nem kozli ma mar egy gyarto sem. Sajnos az egymasnak hazudozo marketingesek elertek, hogy lassan az alap vacak modellekbe is dinamikus kontraszt vezerlest kell rakni, hogy ra lehessen irni az 50000:1-et.
[ Szerkesztve ]
-
yodamastah
őstag
Nincs DLP projektor 10000:1 nativ on/off kontraszt felett. A felso kategorias 3 chipesek is csak 8-9000:1ig mennek fel. Ennek megfeleloen az osszes ezek feletti adat dinamikus. Manapsag teljesen normalis, hogy a nativ 1000:1-re 50000:1-et irnak. De ugyanez lathato az olcso alap LCD monitoroknal is.
LED dinamikus szabalyzas valoban konnyen megoldhato, de a jol eltalalt dinamikus gamma allitgatas (ami nelkul semmit nem er a dinamikus feny mennyiseg vezerles), nos ez mar korantsem egyszeru feladat. A mozihoz is jo dinamikus irisz vezerleshez igen kifinomult kep elemzo eljaras kell, DLP-vel alig lattam nehany projektort ami jo volt.
-
yodamastah
őstag
A marketingesek hulyesegeit hagyjuk. Ezek kb nativ 800:1 -1500:1 on/off nativ kontrasztot tudnak. A tobbit a dinamikus vezerlessel erik el, ami nagyon keves projektornal mukodik hasznalhatoan. Eleg jol ismerem az acer mostani hazimozis modelljeit, szinte mindegyiket teszteltem az utobbi evekben. Kozeleben nem volt egyik sem a 4000:1hez sem, nem hogy 100000:1
Azt megigerem, amint lesz itthon ebbol a modellbol, szerzek egyet tesztre
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Cyberpunk 2077
- OTP Bank topic
- Politika
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Ubuntu Linux
- Samsung Unpacked: második generációs okosgyűrű és AR-szemüveg is jöhet
- Autós topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning