Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• core i7

addikt

válasz sztomi1981 #834 üzenetére

Igen hülyén fogalmazva van benne egy mókuskerék :DDD
    Kifújják a kártyából a meleg levegőt a gépház mögé kintre

Nvidia Ref Nvidia refje egész jó a kis plexin keresztül lehet látni a lamellák (hűtőborda) porosodását Valamint könnyne leoperálható az a kis része nem eklle egészet leszedni Nekem is ilyen van

AMD Ref

2GPU-s ref

Régen matricákkal voltak díszítve mára már egyszerűbb a dizájnjuk
    Vannak még Zotac GAINWARD többi gyártóknak is refei ezek máshogyan néznek ki mint az alapa AMD Nvi ref

[ Szerkesztve ]

• pengwin

addikt

LOGOUT blog

válasz sztomi1981 #829 üzenetére

Egy Intel mag azonos órajelen sokkal erősebb, mint egy AMD-s mag.
    A 2 modulos (4 magos) AMD FX CPU-k kb. egy 2 magos i3-3xxx, a 3-4 modulosak (6-8 magosak) meg kb. egy alap órajelen járó, 4 magos i5-3570K szintjén vannak. De csak akkor, ha az adott program kihasználja a sok kis AMD-s magot. Sőt, ha valami jól skálázódik, akkor a 8 magos FX-ek akár az 3-4. generációs i7-ekkel is felveszik a versenyt bizonyos feladatokban (jellemzően munka és nem játék alatt).
    Átlag otthoni felhasználás alatt viszont sokat fog számítani, hogy egy AMD FX gyengébb egy szálon, mivel sok dolog csak 1-2 magot használ ki (pl. a grafikus kártyák driverei), és ami ki is használ többet annak se fog a sebessége lineárisan skálázódni a magok számával (4 helyett 8 mag nem fogja duplázni a sebességet). Vagyis mivel egy FX gyengébb egy szálon, ezért jóval lassabban szállítja a VGA-nak az adatokat, ami meglátszik fps-ben is (főleg a minimum értékeknél).
    Ezen lehetne tuninggal segíteni, de az FX-ek irtózatosan sokat fogyasztanak tuningolva, de már a gyári maximum órajelük közelében járatva is... az ehhez szükséges áram szállításához masszív táp és alaplapi VRM kell, valamint az így keletkező hőt meg el kell vezetni. Szóval az FX-nek van elég sok hátránya, 2016-ban nem szabad már ilyen CPU-t venni újonnan. Max. nagyon jó használt árak mellett éri meg beruházni egy zsákutcának számító AM3+ alaplapos platformra.

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

• Plebi

senior tag

válasz sztomi1981 #827 üzenetére

Az FX-ben annyira ne bízz.

Nekem egy 7950-et kellett volna kihajtani 4 éve egy FX-8120-nak, azt is jól megfogta, minimum fps-ben nagyon meglátszik és a maxokban meg sem közelít egy i5-i7-et, persze el voltam azért vele 4 évet, de bennem volt a tüske.

Fejleszteni akartam, de GTX 970 körüli AMD-t (470-480) nem akartam venni és lett egy GTX 1070 G1 gaming kártyám, a régi 7950 is 4 évig húzta, remélem ez is jó lesz addig, de a proci valami bődületesen megfogja, jó persze gyorsabb mint a 7950, ez az elvárható minimum, de játékok alatt és 3Dmark vagy unigine tesztben olyan 970 körüli értékeket és pontszámokat kapok egy tuning nélküli 8120-as FX-el.

Szóval vigyázni vele, vagy nagyon megrángatni.

Nekem mindenképpen intel procim lesz a videókártya mellé, vagy i5 6600, vagy egy i7 6700, tuningolni nem akarok és nem is szeretek, az új amd procikra valahogy nem tudok annyit várni, pedig örök életben csak amd procim volt.

[ Szerkesztve ]

Gigabyte B450 Aorus Pro; Ryzen 5 3600; 16GB DDR4 3200 HyperX Predator, Sapphire Pulse 6600, SSD-k+HDD; NZXT H510 Elite; CM Silent Pro M2 620W; NZXT X62 Kraken; Dell 2311H; XSX; PS5

• pengwin

addikt

LOGOUT blog

válasz sztomi1981 #824 üzenetére

A tesztben egy "Intel Core i7-5960X (3 GHz) – túlhajtva 4 GHz-en" alapú rendszer van, ami sokat torzít a fogyasztási adatokon. Annak a CPU-nak alapból 140W-os a TDP-je, ezért tuningolva az adja a fogyasztás nagy részét. Így a grafikonokon nem látszik meg, ha egy kártya 30-40%-kal többet-kevesebbet fogyaszt egy másiknál, az eltérések jóval kisebbnek tűnnek.
    Szóvá is tették már páran, hogy külön kéne mérni a kártyák fogyasztását.

Egy jobb 400W-os tápnak (pl. FSP Hexa+) simán el kéne vinnie egy i5/i7+RX470 rendszert, akár még K-s CPU mellett is. A Phenom II fogyasztása simán a tuningolt i7-5960X-é alatt lesz, ha nem öreg a tápod és megfelelő minőségű (nem csak a márka számít, hanem a típus is), akkor el kell bírnia. Csak erősen CPU limites lesz a rendszered.

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

törölt tag

válasz sztomi1981 #824 üzenetére

A cikkben amúgy egy i7-5960X processzor volt (TDP 140 Watt), ami ráadásul meg is volt tuningolva (4 GHz), szóval ott emiatt is kijöhetett jóval nagyobb fogyasztás (meg persze más alaplap, RAM, stb., stb.)

Ettől függetlenül nálam mondjuk az R9 290 kb 100 Wattal többet evett max terhelésen, mint náluk az R9 290X.
    Az RX 470 viszont kb 100 Wattal kevesebbet, mint az ő tesztjükben szereplő példány.

Ezek szerint akkor elég jelentős különbségek vannak egyes gyártók kártyái között fogyasztás terén.

Az RX 470-ből én a már linkelt példányt mértem, R9 290-ből meg ezt: Link

Illetve a tesztben azt írják, hogy ők nem a csúcsértéket adták meg fogyasztásnál, hanem azt az értéket, ami a legtöbbször volt leolvasható, én viszont amiket írtam, azok a csúcsértékek voltak nálam (azaz az esetek többségében annál kevesebb volt a fogyasztás valamennyivel, de több soha).

Emiatt is lehetnek a különbségek.

törölt tag

válasz sztomi1981 #822 üzenetére

77 Watt TDP-vel rendelkezik az i7-3770, igen.

Amivel még van összehasonlítási alapom fogyasztás terén az R9 290-en kívül, az az R9 380, de az is jóval többet evett, mint az RX 470. Persze az R9 290-hez képest sehol sem volt az sem fogyasztás terén. (Igaz az lassabb is volt annál, az RX 470 már nem.)

(Volt még egy rakás másik videokártya is a gépben, de csak ezeknél néztem meg a fogyasztást, így ezek esetében tudok csak mért értékekkel szolgálni.)

törölt tag

válasz sztomi1981 #820 üzenetére

Lemértem neked az egész gépem fogyasztását, amiben most jelenleg épp egy Sapphire Radeon RX 470 4G D5 változat van. Link

Q77-es alaplap egy rakás extrával
    i7-3770 processzor
    2x8 GB DDR3 1866 MHz
    3 TB HDD, stb.

A mért adatok az egész gép fogyasztását mutatják, tehát nem külön a videokártyáét!
    Alaphelyzet (terhelés nélkül): 39 Watt
    Játékok alatt mért létező legnagyobb fogyasztás: 196 Watt (ennél volt kevesebb is, de ez volt a max)

Amikor R9 290 volt a gépben, annál az alap fogyasztás volt 48 Watt, max terhelésen 484 Watt! Ugyanez a gép, ugyanez a processzor, minden ugyanez volt.

1 db 6 pines tápcsatlakozó van amúgy ezen a kártyán.

• olle

senior tag

válasz sztomi1981 #818 üzenetére

Hol itt a kérdés? :D Nem látom a kérdő jelet. :R

ASUS ROG Strix B650E-F Gaming. AMD Ryzen 9 7900X (OC) 5.5 Ghz. AMD Radeon™ RX 6950 XT Phantom Gaming 16GB OC

Új hozzászólás Aktív témák