Hirdetés

AMD Radeon RX 470 – ez már tényleg népkártya

Fokozott izgalommal vizsgáltuk meg, mit tud a megvágott Polaris 10 az RX 480-hoz képest.

Hirdetés

Az AMD Radeon RX 470

Hatalmas várakozás övezte az AMD Polaris architektúrájának bemutatkozását, azon belül is az AMD Radeon RX 480 megjelenését, azonban nem minden volt zökkenőmentes a rajt körül. Annak ellenére, hogy tesztünk során különösebb kivetnivalót nem találtunk benne, hűtését sokan bírálták. Kis országunk sajátossága, vagyis a magas forgalmi adó mellett nem túl erős nemzeti valuta sem segített; igen magas árakon rajtolt el a legelső Polaris-alapú VGA. Megjegyezzük, hogy ebben talán a hazai üzletek is sárosak kissé, mert az előbbieket az egyenletbe kalkulálva sem jött ki olyan magas árcédula, amit végül az újdonság kapott.


[+]

Egyéni preferencia, hogy a gyári felépítés (azaz referencia) valakinek mennyire szimpatikus, de azért is sokat hallgathatott az AMD – legalábbis a kapcsolódó fórumtémáinkat alapul véve –, hogy csak viszonylag sokára engedte az Asus, Gigabyte, MSI, PowerColor, Sapphire, és a többi gyártó egyedi nyomtatott áramkörös verzióit piacra dobni. Az általános vélekedés szerint a GTX 1060 így elhappolta az AMD piacát, habár szerintünk ennyire nem vészes a helyzet. Az áramfelvételi gondokat azóta megoldották, az egyedi megoldások végül megjelentek, így egyre inkább többszereplőssé vált a játszma.


[+]

Az AMD Radeon RX 470-ekkel viszont sokkal szerencsésebben alakulnak a dolgok. A bejelentésről az alábbi hírben már írtunk, ahol az RX 470 specifikációi is szerepelnek. A recept a jól ismert kaptafára épül: a teljesértékű chipek száma gyártás során óhatatlanul is csak egy része az összesnek, rengeteg van köztük, ami csak egy-egy ponton nem tökéletes, így kézenfekvő ezeket a részegységeket letiltani, és a kevésbé jól sikerült chipeket is értékesíteni – ez általános gyakorlat a chipgyártásban. Úgy tűnik azonban, hogy most elég jó a kihozatal, mert alig alacsonyabb az órajel és alig kevesebb az aktív részegységek száma a fullos Polaris 10-hez képest. A technikai tudás természetesen változatlanul jövőbe mutató, erről igény esetén az RX 480-as megateszt első hét oldala szolgál információval.


Most csak referenciaértékekkel szerepelnek [+]

Az egyedi RX 470-ek esetén eddigi információink szerint nem fukarkodnak a gyártók a nyolctűs PCIe tápcsatlakozóval (ez a két tesztelt példányra is igaz), így sem a hűtés, sem a tuningolhatóság terén nem érheti szó a ház elejét, de emiatt a fogyasztásprobléma is messzire elkerüli ezt a szériát. Két ilyen RX 470-et teszteltünk, egy 4 és egy 8 GB-os változatot, előbbit az MSI, utóbbit a Sapphire műhelyéből. Ezúttal a kártyákat nem mutatjuk be részletesebben, mert jelen cikk az RX 470 általános teljesítményére koncentrál (és a tesztre is csak kevés időnk volt ezúttal), viszont hamarosan, egy újabb tesztben szerepelnek még, ráadásul többedmagukkal!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés