- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi haladó szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Vezetékes FEJhallgatók
- 3D nyomtatás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Kolondrum #58 üzenetére
Nem tudom a pontos választ, de úgy tudom, hogy kezdetben 30-80% közt használja az akkukat (legalábbis a Tesla, de felteszem, a többi is), mert egyrészt ekkor kevésbé öregszenek, másrészt az öregedésből adódó kapacitáscsökkenést úgy ellensúlyozzák, hogy ezt a tartományt az akkuélettartam során kiterjeszti az elektronika.
Elfűteni nem hinném, hogy elfűti, mert nincs benne akkora hűtő és teljesítményellenállás.Ha hibrid az autó és olyan a kivitele, motorfék 3-asban még egy opció.
-
Hajt itt valaki komolyabb elektromos autót?
Érdekes dolgot olvastam, inkább kérdezek. Hegyen lakunk, de úgy masszívan, tehát több mint 1km-en át fékezni kell és nem éppen, hogy picit. Igaz, hogy 80%-os akku körül már nem tölt vissza vagy nem úgy tölt vissza mint kisebb töltöttség körül?
Belép a sima fék vagy hővé alakul amit nem tölt vissza, vagy badarság a téma?
Mert a házi töltés nem gond, így van tervezve a beálló. -
voyager4.4
senior tag
Az lejött, hogy az inges úr érti a szakmáját, de tudást átadni nem teljesen sikerült.
(Ha kedvcsinálás a videó célja, akkor viszont teljesen rendben van.)Azért itt hagyok egy videót a témában: link
-
-
SaGa59
őstag
Nem értem. Miért rázna meg? Ezeknél a villany akkor ráz, ha megmarkolod a nagyfesz rész mindkét kimenetét, hogy rajtad át záródjon az áramkör. Ha víz alá kerül a nagyfesz rész (egyáltalán, mekkora feszejekről beszélünk?) és nem tiltja le valami, akkor lesz egy jópofa zárlat, az majd kiüti. Téged csak akkor rázna meg, ha te zárnád az áramkört a testeddel.
Ne keverjük a "hálózati áram" áramütéseivel. Itt egy földfüggetlen áramkör van, amit az aksik táplálnak. A fürdőkádba esett hajszárító azért vág agyon mert az egyik pólus a konnektor a másik a Föld, ahová rajtad át tér vissza az áram a földbe ásott (plusz a biztonság kedvéért alaposan le is földelt) fém vízvezeték segítségével. Így adjátok ki az áramkört.
Egy földfüggetlen áramkörnél az elég tevékenyen meg kell dolgoznod érte, hogy áramütés érhessen.
Zárlat persze lesz sok, ami tüzet vagy aksi pukkanást okozhat, de áramütésbe csak a nagyon suicid lelkületűek fognak elhalálozni egy Teslában, akik tesznek is a dolog érdekében. -
Vtwo
senior tag
Vicces hogy aggódnak egyesek pár darab kigyulladt elektromos autó miatt,miközben belső égésű autók (pl. 1,6 millió autót hív vissza világszerte a BMW emiatt ) nem kis számban gyulladnak ki világszerte.
-
Somatom
veterán
Átolvastam pár esetet. Pl. azt a 2014 -est, aminél a hátsó ülés környékén kezdett lángolni. A Tesla gyorsan megegyezett a tulajjal, hogy kap egy új autót. Aztán valami golyót találtak az akkucellák között, ami a Tesla szerint a fülkéből került az akkuk közé
, ezért visszavonták az ingyenautó opciót. A tulaj ebbe nem nyugodott bele. Végül peren kívüli megegyezéssel zárult az ügy. Aztán találtam egy másik esetet, aminél egy nap alatt kétszer gyulladt ki ugyanaz az autó. Mindezeket a Google első találati oldalán. Egyébként külön Wiki oldalt is találtam az elektromos autók tűzeseteiről. Ha csak a Tesla ügyeket nézzük és azok közül is csak az ütközés nélkülieket, akkor is elgondolkodtató a dolog. Az utolsó (2018 -as) esetek hatósági vizsgálatainak eredményeiből nekem úgy tűnik, hogy ez a meccs egyáltalán nincs még lefutva.
-
-
Somatom
veterán
Pedig az. Tény, hogy kigyulladtak Tesla -k. Ezek között voltak olyan esetek, amik nem közlekedési baleset következményei voltak. Remélem, szted is statisztikai hibahatár alá esik a molotov koktéllal, szándékosan okozott tűzesetek száma! Akkor viszont, ha nem a technológiából adódó hátrány a tűzveszélyesség és nem is tervezési hiba, akkor szerinted mégis, mi a túró a kigyulladások oka?
-
Reggie0
félisten
Nem gondoltam volna, hogy ilyen bonyolult amit leirok... Azt irtam, hogy az a tervezesi hiba, hogy ha nem merseklik a veszelyes technologiai hatranyt.
(#44) Teasüti: https://www.nfpa.org/-/media/Files/Code-or-topic-fact-sheets/BulletinSubmergedHybridEV.pdf
-
-
Reggie0
félisten
Miert, ha az elektromos auto kigyullad az nem azert lesz, mert hibasan gyartottak/terveztek? Pont ezt irtam, ha van egy technologianak valami gyengesege, mint pl. akkunak utestol kigyulladas, akkor azt megfelelo tervezessel kell megelozni. Ha ezt nagyon elmulasztjak, akkor latvanyosan elo jon a hiba, mar idejekoran.
-
Somatom
veterán
No, ez is gyönyörű. Ha ezt is beleveszik a statisztikába, attól kapnak csak igazán fals eredményt. Mint ahogy már korábban is írtam, a technológiából adódó hátrányt ne keverjük össze a tervezési hibával! Ezek a BMW -k nem azért gyulladtak ki, mert gázolajjal üzemeltek, hanem azért, mert hibásan tervezték, gyártották őket. LINK.
-
Reggie0
félisten
-
Somatom
veterán
Ez aztán a független vélemény! Ha én gyártanám a Tesla -t, akkor sanszos, hogy én is így nyilatkoznék. Azt vajon figyelembe vette a statisztika, hogy milyen korúak voltak azok a dízeles, benzines autók? Milyen arányban gyulladtak ki, mondjuk a 20 éves Tesla -k? Ja, hogy még nincsenek 20 éves Tesla -k! Nekem sem az első évben lettek cellazárlatosak az autóakkuim. Azt figyelembe vette a statisztika, hogy a kigyulladt benzines, dízel autók között mennyi volt a felső kategóriás? A Tesla ugyanis az és többnyire akinek majomra telik, annak banánra is. Tehát, sanszos, hogy megfelelően voltak szervizelve. Egy zöldséges merci max akkor lát szervízt, ha véletlenül elmegy előtte.
-
Reggie0
félisten
Nem, kategorian belul. Tehat EV gyulladasok az ossz EV-hez es ICVE gyulladasok az ossz ICEV-hez viszonyitva.
"About 174,000 vehicle fires were reported in the United States in 2015, the most recent year for which statistics are available from the National Fire Protection Association. Virtually all of those fires involved gasoline powered cars. That works out to about one every three minutes.
Tesla claims that gasoline powered cars are about 11 times more likely to catch fire than a Tesla. It says the best comparison is fires per 1 billion miles driven. It says the 300,000 Teslas on the road have been driven a total of 7.5 billion miles, and about 40 fires have been reported. That works out to five fires for every billion miles traveled, compared to a rate of 55 fires per billion miles traveled in gasoline cars." - [link] -
Reggie0
félisten
-
Bár az elektromos hajtás és az önvezetés két külön dolog, mágis egyszerre fejlődnek. Szóval: ha elterjed az önvezetés, az drasztikusan csökkenteni fogja a balesetek számát, így az akkutüzek kockázatát is.
Ezen kívül pedig a belsőégésű motorokba, katalizátorokba stb. ölt fejlesztési forrást majd részben az akksifejlesztésbe ölik és megoldják a gondokat.
Ha pedig elkészül a fúziós erőmű (halad ez a projekt is), és emellett bevezetik a kemény CO2-kvótákat, akkor végképp megéri majd elektromos autózni. Szerintem. -
válasz
Chuck Norris #27 üzenetére
Már nem mobilról vagyok...
Szóval mindkettő téves.Az aszinkron motor a legigénytelenebb és egyben olcsó motorfajta. Nem kell hozzá se szénkefe, se állandómágnes. A világ összes megtermelt elektromos energiájának fele ilyen motorokba megy bele.
Szénkefe egyébként is egyenáramú motorokba kell csak, az autók pedig váltóáramú motorról mennek. Ezek ugyanis jobban szabályozhatóak.A fényszóróval kapcsolatban meg igaz, hogy nagy lehúzás volt, de már szabályozással véget vetettek ennek: már ki kell tudni cserélni a kocsihoz kapott szeszámokkal, akár az út szélén is.
-
Somatom
veterán
Ki említett tervezési hibát? Egy technológiából adódó hátrány nem feltétlenül jelent tervezési hibát. Hallottál már olyat, hogy ha egy gőzhajó léket kap, akkor kifolyik belőle a szén? Max. kiszóródik. Egy benzin, vagy dízel meghajtású járműnél viszont előfordulhat, hogy kifolyik a tüzelőanyag. Ez nem tervezési hiba, de ettől még hátrány.
Egyébként, pötyögd be a gugliba, hogy "Tesla fire" és szűrd a képekre, videókra! Én tegnap megtettem. Érdekes. -
válasz
Chuck Norris #27 üzenetére
Rosszul tudod
-
Chuck Norris
senior tag
Az aszinkron motor az a működési elv, a szénkefe meg technológiai kivitelezés. Lehet egyszerűbb az állandó mágnes de ha lehetne a gerjesztést is szabályozni akkor úgy érzem egy sokkal "rugalmasabb" gépet lehetne építeni.
Pontosan erre gondoltam, hogy miért nem lehet tervezni egy olyan motort amiben nem bennszülött a szénkefe meg egy olyan motorteret amiben hozzá tudnak férni a motorhoz a szervizben. De tudom a világ nem errefelé halad, a fényszórócseréhez is le kell bontani az autó elejét, sőt lassan már is külön szerszám is kell hozzá.
-
válasz
Chuck Norris #25 üzenetére
Nem a szénkefés motor az alternatívája az állandómágnesesnek, hanem az aszinkron (ilyen van a Teslá-ban is). Az állandómágneses drága, cserébe nagy a teljesítménysűrűsége, vagyis kicsi és könnyű.
A szénkefe cseréjét szerintem csak viccnek írtad. Ugye? Szedjük szét a fél autót évente??
Ezeknek a kb. 100kW-os motoroknak külön vízhűtése van, illetve EMI és biztonsági okokból körbe van burkolva az egész. Emellett a motortérben valahol belül helyezkednek el. -
Chuck Norris
senior tag
Az egészben számomra az volt a legmegdöbbentőbb, hogy a 3. évezredben nem tart ott a tudomány, hogy legyártson egy szénkefét, vagy tervezzen egy olyan motort amiben könnyen ki lehet cserélni.
-
-
Somatom
veterán
A kamionok tankját nem kell bemutatnod. Kicsi kerekek, hogy a nyereg alacsonyan legyen, hogy a pót minél magasabb lehessen a 4m -es max. magasságon belül. Emiatt alacsony a hasmagasság, a két tank meg a vontató két szélén van. Egy magasabb padka úgy kinyitja, mint egy konzervdobozt.
-
Dobok pár videót:
How does an Electric Car work ? | Tesla Model S
Volkswagen e-Up Electric Motor Production
BMW Group Electrification Strategy
BMW Prototype E Drivetrains ProductionBMW i3 Production - Part 1 (akkuösszeszerelés)
BMW i3 Production - Part 2 (elektromos hajtáslánc szerelés) -
-
Árnyékoltak a vezetékek. És amúgy se sérülnek könnyen. Ha mégis, a teljesítményelektronika vezérlése érzékeli és letilt. Balesetkor szintén letilt. A védelmi résznek van egy védelmi része és annak még egy felügyelete (nem vicc).
Az akkuk meg részegységenként (néhány cellánként) alu öntvényben vannak, lehegesztve, vagyis mechanikailag is védettek.
-
f(x)=exp(x)
őstag
Hiánypótló cikk... lett volna!
-
csongi
veterán
Koszi!
Akkor a csatlakozokon van meg mit javitani.[CS]Blade2:
Muanyag es acel tartalyok vannak.
Ezek nem F1 technologiak.
Talan a super draga sportautokba van benne, az allando sulyelosztas miatt.Szerintem a WV ezeket a jarmuveket atmeneti megoldasnak szanja. Mar 15+ eve is a hidrogen cella volt a kutatas iranyuk. Akkus gepeknel lemaradasba van.
Most, hogy a platinat sikerult kivaltani egy olcso es hatekonyabb elemre, ujra mozgsba lendul a technologia. A hidrogen szallitasa is megoldodni latszik.
30as evekre idozitett szerintem.
Csak kozbe jott dizel balhe, meg az eu normas szivatas. A tobbi nemet gyarto 25-re kidobja a dizel motorokat a szemelyautokbol.
Kenyszerpalya szerintem nekik az akkus vasak. Talan a kiskategoriba, de nem ilyen felcelt megoldasokkal. -
[CS]Blade2
addikt
Utcai benzinesre nem tudok mit mondani, de az F1-ben biztonsági üzemanyagtank van már szerintem legalább 10 éve. Amikor már ez a rendszer volt, de még volt tankolás, már akkor is csak kívülről gyújtották meg a benzint gyakorlatilag egy-egy szikrával. Amikor a tankban volt a benzin, és valaki 100-300km/h-val belerongyolt és a mai napig belerongyol valamibe, és totálkárosra töri a gépet, az nem gyullad ki. Az F1 hőskorából látni, hogy hogy ég, ha kigyullad akár csak egy 1/4 tank benzin. Ez ma már nincs. Hogy ebből részben vagy egészében átvettek-e technológiát az utcai autóra, azt nem tudom megmondani, de szerintem sokat javult a helyzet. Én kevesebb olyan hírt látok, hogy balesetben kigyullad és leég a gép.
A videót nem néztem meg, de 1 kivételével minden autót 18650-es cellákkal csinálnak. Ezek a cellák 55g körül vannak, a borítása pedig iszonyat vékony, és sérülékeny. Egy Tesla méretű pack esetén (pont abban nem ez a méret van, de ez most mind1) így kb 450kg a cellák tömege, és kb. 250Kg a vezetékezés, a hűtés, a szigetelés és a tartó ami egybefogja.
Igazából attól masszív a pack, hogy a cellákat is tartalmazza, és az is merevít.
Itt a védelem inkább elektromos főleg. Pár mechanikus rész is van, aszem a Tesla akkujaiban pl. egy vékony kis szál fut ami sérülés esetén megszakítja a cellát.
Biztos, hogy nem 100%-os a védelem, és simán lesznek olyan elektromos autós balesetek, ahol porig ég az egész autó, és valszeg olyan is, ahol agyon...a az áram az utast. 100% védelem nem nagyon van.
Itt a főbb kérdés inkább anyagi, hogy mi van, ha odab..od az alját. 99%, hogy minden elsötétül, és megáll a gép, nem ráz meg és nem gyullad ki, de az anyagi kár kicsit nagyobb lehet, mint egy kilyukadt benzin tank vagy leszakadt kipufogó. Mondjuk nem is éri meg javítgatni, és azt mondják, hogy 4.000.000Ft lesz + a munkadíj.
Nagyon kevés gép fut az utakon, még elég új mindenkinek ahhoz, hogy a meglevő állományra hímes tojásként vigyázzanak. Szerintem még várni kell, hogy mit mutat a gyakorlatban egy-egy ugratás, fém cső az autó alatt, szikla az autó alatt, vagy egyszerűen, ha egy garázslejárón fennakad az alja. -
helixP
nagyúr
Mobilarena - Telekommunikáció Online.
Kerestem benne a telekommunikációt, de nem találtam.Jók ezek a cikkek, fontos a téma, Nektek sem kell örökre egy szektorról cikket írni, de azt lehetne más PH! aloldalon.
-
Öhmm. Srácok, megint "nem nyilvános"-ra van téve a videó
-
PHEV Akkugyárban dolgozom qualityn, ha valami szar megy ki a vevőkhöz én tuti tudni fogok róla. Eddig persze minden a legnagyobb rendben.
-
cl.aci
aktív tag
Tudod a mai autókban az üzemanyagtartály is műanyag, és nem kevlár erősítésű tián, és ugyanugy az autó alján hejezkedik el, jobb esetben egy bimbiacél takarólemez mögött, ezekután nem értem miért agódsz az aku védelme miatt (melesleg ha a videóban jól láttam, maga cella is fém borításu, valamint az akupakok is aluminiumnak tünő házban vannak egymás mellett, és gondolom a sulyuk miatt nem simán csak egy müanyaglemez tartja öket, ez egy kicsit combosabb védelemnek tünik mint a fentebb említett üzemanyagtartály)
-
Somatom
veterán
Első sorban nem a vezetékekre gondoltam, hanem az akkukra. Az az alsó védőlemez nem úgy tűnt, mint ha kevlárral borított titánból lett volna. Padka, kő, durvább fekvőrendőr előfordul a városban. Símán végigkaristolhatják az autó alját. Évekig volt Honda Prelude -öm. Bizony, oda kellett figyelni, hogy ne hasaljon le. De, olyat is láttam, hogy valaki tempóból telibe vert egy olyan piros/fehér, vas oszlopot, amiket az útépítési területek körbekerítéséhez használnak. Az autó gyönyörűen maga alá fordította a vas lábakat, majd átbukdácsolt rajta, mint egy tankcsapdán. Sejtheted, hogy az a négy vas láb mit rendezett ott alul. Az símán meg tud lékelni egy akkut.
-
Reggie0
félisten
A "nagyfeszultsegu" rendszer teljesen el van szigetelve a kornyezettol es a torpefeszultsegu rendszertol. Emiatt, ha az egyik vezetek hozzaer a kasztnihoz/kornyezethez, meg nem tortenik semmi, a "nagyfeszultseg" ket vezetek kozott van csak. Tehat kis kar/serules eseten nem tortenik semmi. Ha nagyon osszetorik az auto, akkor elkepzelheto, hogy a "nagyfeszultsegu" reszek tobb ponton is hozzaernek valamihez, vagy szabadba kerulnek, de erre az esetre direkt ki vannak kepezve rajta megszakitasi pontok, amit a tuzoltok at tudnak vagni vagy kapcsolni. Egy ilyen serulesnel jobb a laikusnak nem megkozeliteni a veszelyes reszeket vagy a komplett autot. A tuzoltokat mar egy ideje nalunk is oktatjak ilyen esetekre.
Azert tulaggodni sem kell, 1000VDC alatt nem igazan ut at levegoben, csak az erintes okoz problemat. -
Somatom
veterán
Amikor láttam alulról az autót, bennem is felmerült a kérdés, hogy mi a teendő baleset esetén? Nem csak ütközésesre gondolok. Az autó alján vannak az akkuk. Városi környezetben símán kaphat az autó alja.
-
TomPack
őstag
Elég sérülékenynek tűnik alulról a kábelezés.
Ha kavicsot kap és megsérül a szigetelés, akkor esős időben agyonveri a környékbeli járókelőket a delej? -
csongi
veterán
Akkor esobe nem javasolt menni?
Vagy alolrol teljesen zart, nem csapodik fel viz? -
macilaci78
nagyúr
Nagyon olvasmányos, a részletekben menő válaszokat leíró cikk.
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- Apple iPhone 16 Plus / 128 GB / 100% Akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Samsung Galaxy A9 2018 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest