- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Bluetooth hangszórók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- RAM topik
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- Gaming notebook topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Steam Deck
Új hozzászólás Aktív témák
-
viewdetails
addikt
Sziasztok,
NOBO fütésrendszer hub-ját valahogy rá lehet hangolni Vera-ra vagy Fibarora?
-
_Smooth
senior tag
Most csináltam egy gyors kalkulációt, és azt néztem, hogy egyelőre nem éri meg nekem barkácsolni.
Nagyon kicsit lenne csak drágább (spec áron) nekem egy Somfy TaHoma rendszer egy DIY szerveres verzióhoz képest. (pontosabban a TaHoma box és egy RPi+RFXCOM között azért van egy jó 20-25%, de már a DIY-hoz szükséges sima RTS és a TaHoma-hoz szánt IO motorok közt teljesen elenyésző - cserébe az egy kész, plug&play rendszer). -
LouiS22
veterán
Én nem venném magamra azt a terhet, hogy prófétaként megmondjam: mi kell neked
Adtam néhány lehetséges irányt, de korántsem biztos, hogy ezek az üdvözítőek.
Szerintem azt gondold végig és járd körbe, hogy a jövőben milyen igényeid lehetnek, merre szeretnél fejlődni majd. Mit szeretnél majd automatizálni.
Ezt azért mertem leírni, mert én az elején rájöttem arra, hogy egy platformra alapozni nem feltétlenül jó megoldás (én RFXCOMmal kezdtem, de korán beláttam, hogy az én igényeimhez kevés lesz és muszáj lesz a Z-Wave-et is betenni az egyenletbe).
-
_Smooth
senior tag
Köszi, utánanézek ezeknek.
Alapvetően Somfy termékekben gondolkozom. Vagy RTS redőnymotorok (azok 433MHz-en kommunikálnak a távirányítókkal), vagy IO (ezek 868-870MHz). Utóbbihoz lehet venni egy hubot is, amin keresztül akár házon kívülről is, iOS app segítségével (vagy droid, vagy web, stb) lehet vezérelni és visszajelzéseket is kapnék. Csak annak a boxnak az árából kijönne kb 3 motor is. Így, ha meg tudom oldani egy RPi és egy opensource OS segítségével (meg persze egy ilyen dongle-lel) kb egy motor árában, akkor azért az szimpatikusabb lenne. -
LouiS22
veterán
Ez attól is függ, hogy milyen eszközökkel szeretnél kommunikálni.
Ha z-wave az irány, akkor mindenképpen kell majd egy z-wave dongle (van belőle pár a piacon, kb 15-20 ezer forintos egyszeri kiadás lesz). A többség USB-s, azt bedugod mondjuk a Pi-be, beállítod és elfelejted.
Ha 433-mhz-ben gondolkozol, akkor két lehetőséged van: RFXCOM (ez egy kb 30 ezer forintos eszköz), vagy az RFLink (ő picivel olcsóbb, és atomjó a supportja, lévén közösségi fejlesztés) + itt van modularitás is, azaz elvben képes más frekvenciatartományok kezelésére is (nagyon távlatban a z-wave is szóba került már).
-
_Smooth
senior tag
Én is nézegettem ezeket a szoftvereket. Nagyon megtetszett a Calaos is (bár franciák lévén viszonylag kevés az angol nyelvű support), de rá fogok nézni a Domoticzra is.
Ha egy ilyen rendszert feldobok egy szerverre (NAS, RPi, vagy akár egy dedikált x86os gép), ahhoz miként fogom tudni csatalkoztatni az eszközöket?
Mert ott van pl. a Somfy IO családja egy TaHoma boxszal. Azt akkor kompletten kéne megvenni és egy ilyen rendszer vezérelné a redőnyöket a boxszon keresztül? Ennek több szempontból se látom értelmét. Egyrészt bazi drága az a kis box, másrészt már eleve tartalmazza a GUI-t. Ha nem veszem meg a központi vezérlő dobozkájukat, akkor hogy fogom elérni, hogy ugyanazt a feladatot az én gépem lássa el? -
noorbertt
őstag
Nem gond, én is nyers tudok lenni.
KB minden nagyobb forgalmazó így csinálja de ha onnan veszed és leég az eszközöd, esetleg a lakásod akkor nincs kit elovenni.
Más, kellene valakinek yale smart door lock? Az itteni "obi" - ban 100£. Két sarokkal arrébb és a weboldalon is 170-200£
-
LouiS22
veterán
válasz
noorbertt #154 üzenetére
Ismerem én is a Vesternet árazását (és nem lennék meglepve ha a Neo... termékei hamarosan náluk is ott lennének a kínálatban). Elnézést, utólag elolvasva nyers voltam, ezért sorry.
Naszóval: van nekik door sensorjuk is, a fentebbi linken megtalálod. Ha jól emlékszem, akkor még így is jóval olcsóbban jön ki.
Egyébként majdnem minden nagy gyártó is Kínában bérgyárt, ez önmagában még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a minőséggel is probléma lesz - de értem, hogy mire gondolsz.
-
noorbertt
őstag
Bocsánat de téged egyáltalán nem kértelek meg hogy linkelj nekem bármit. Azt végképp nem kértem hogy szenzort linkeljen valaki, kifejtettem hogy ha kínai piacról vásárolnék akkor max szenzort, cég ahol dolgozom Kínából rendeli nagyon olcsón az "angol" termékeket és nagyon jól tudom mennyire veszélyes lehet. Azt hogy te ott ahol vagy mennyiért szerzel nem az én gondom. Amire itt rákerestem aközött volt kB 10£ különbség.
-
LouiS22
veterán
válasz
noorbertt #152 üzenetére
Az is van, de komolyan kezdem feladni, mert mindenki csak linkre kattint, de körül már nem néz...
Másrészt, ha mutatsz nekem itthon olyan boltot, ahol 10 ezer forintért z-wave-es fogyasztásmérős okoskonnektort tudok venni... Segítek: a Fibaro pont a duplája lesz a legolcsóbb helyen is, "akciósan".
Tanulság: mielőtt fikázol, nézz körül alaposabban
-
LouiS22
veterán
válasz
Sixkiller6 #148 üzenetére
Aliexpress, nem Alibaba...
-
noorbertt
őstag
válasz
Sixkiller6 #148 üzenetére
Tudsz linket dobni?
Konnektorba valót én nem vennék onnan. -
Sixkiller6
őstag
hmm, épp megjött pár játszós cucc (aeotec ablak/ajtónyitás-érzékelő és egy fibaro okoskonnektor) csak hogy tanulgassam ezt a dolgot, azon már nem múlik semmit ha pár kínait is berendelek. jelentkezem, ha megjött.
kösz a tippet
szerk: most látom, hogy min 100 db-ot kell rendelni
-
LouiS22
veterán
Kicsit felpörgetve a topicot, csak szólni akartam, hogy kici szorgosz kínaiak elkezdtek rápörögni a z-wave témakörre (és a bérgyártás után saját termékekkel támadják a piacot - a tőlük megszokott baráti árcímkével).
Az A betűs online piactéren 25 euróért már kapható okoskonnektor és nyitásérzékelő szenzor is. Nem akarok rosszindulatúnak látszani, de a dizájn kísérteties hasonlóságot mutat a Fibaro termékeivel. A kételkedőnek egyébként jó hír, hogy a márka z-wave alliance által is jóváhagyott és a független hitelesítő pepper adatbázisában is szerepelnek. Természetesen ahogy megszokott, a kínai posta ingyé' szállítja kis hazánkba is a cuccost. Nyilván van benne kockázat, hogy TÉNYLEG működik-e (a gyártó kifejezetten említi a Fibarót mint kompatibilis eszközt).
-
Sixkiller6
őstag
van vkinek tapasztalata kerti öntözőrendszer automatizálásával?
-
LouiS22
veterán
válasz
Sixkiller6 #142 üzenetére
raspi-config, gyárilag ott van benne, de egyébként telepíthetsz midnight commandert, bár nem teljesen értem, hogy miért akarsz grafikus ui-t. Ha valamit módosítgatni akarsz, arra biztosan lesz egy tutorial, az meg 99%, hogy parancssori lesz.
-
Sixkiller6
őstag
lehet, hogy ezt inkább a raspberry topicba kéne, de hátha.
szóval domoticz image-t felraktam egy Pi3ra, szép és jó, beüzemeltem, weben elérem (bár még csak lanon belülről próbáltam)
viszont jó lenne ha lenne vmi grafikus os a Pi-n, vmi dual-boot megoldás működne, nem? vagy lehet vmi gui-t a domo imidzsre ráerőltetni? -
LouiS22
veterán
válasz
Sixkiller6 #137 üzenetére
Akkor tényleg félreérthető volt
Olyan nagy csoda egyébként tényleg nincs: vagy veszel egy kész rendszert (Fibaro, Vera), vagy keresel egy szimpatikus open source rendszert és azon az úton indulsz el. Én az utóbbit választottam, de nem bántam meg.
Protokollok: z-wave, 433, wifi/2.4 ghz.
Én saját tapasztalatból azt tudom mondani, hogy érdemes vegyíteni a protokollokat, így nem vagy bezárva, vagy egy platformhoz kötve.
-
Sixkiller6
őstag
nem neked írtam az előzőt, csak a kolléga úgy értette, hogy meg tudom osztani a tapasztalataimat, miközben én azt akartam kérdezni, hogy meg tudjátok-e osztani a tapasztalataitokat.
értem amit mondasz, bár a másik oldalról nekünk kezdőknek a legkisebb infómorzsa is óriási segítség. -
LouiS22
veterán
válasz
Sixkiller6 #135 üzenetére
Nézd, szívesen segítek, de annak nincs értelme, hogy felsoroljam, hogy én miket használok. Többször is írtam már, hogy neked kell tudnod, hogy mit és mire szeretnél használni. Nem én vagyok az etalon, azt meg tényleg nem szeretném, hogy egyszer csak az legyen, hogy én ezt és ezt mondtam jónak, de közben nem is az. Érted, nem?
-
LouiS22
veterán
Megpróbálok egyben válaszolni, bár azt megjegyzem, hogy nagyon rövid netes olvasgatás után mindegyik kérdésre választ lehet találni
szerver: ízlés kérdése, nekem egy Pi-n fut a Domoticz, de van PC-s verziója is és lehet szenvedni Synology-ra telepítéssel is.
Z-wave: egy Aeotec Gen5 USB stick a vezérlő, ezen keresztül kommunikál a Domoticz a z-wave eszközökkel. Ez a minimum, amivel el lehet indulni.
Fűtés: nálam házközponti a fűtés, vagyis nincsen bojler/kazán (illetve van, valahol a ház aljában), a radiátorok egyenként szabályozható radiátorfejjel vannak ellátva. Ezekre került Danfoss Z-wave radiátorfej és ezeken keresztül szabályozható az adott helyiség hőmérséklete, plusz fut le fűtési időszakban reggel és este egy biztonsági lejjebb veszem a fűtést parancssor.
-
DarkByte
addikt
Én is ilyesmit akarok hosszú távon, csak nálam gázkazán lesz a lakásban, így ott még a központi termosztátot is netre kellene kötni. Erre néztem a Honeywell-t amit linkeltem, annak a WiFi bridge a radiátorokon lévő termosztát szelepet is tudja vezérelni, csak még azokat is meg kell majd venni. Viszont ötletem sincs a Honeywell cuccaival ezek az OpenHAB és társai mennyire integrálhatóak.
Szóval engem is érdekelne a Te megoldásod, még nem most lesz ezek beszerzése, örülök ha most nevemre írják a lakást és még lesz pénzem a hónapban egy hűtőt és mosógépet venni.
-
Spuri2000
senior tag
válasz
Sixkiller6 #109 üzenetére
Le tudod írni ezeket az eszközöket. Mivel mi a tapasztalat?
-
LouiS22
veterán
válasz
noorbertt #129 üzenetére
Én alapvetően a radiátorokat akartam (táv)szabályozhatóvá tenni (nálunk házközponti a fűtés, minden fűtőtesten egyedileg szabályozható - ha letekered, akkor nincs fűtés, ha meg feltekered, akkor az adott értéknek megfelelően langyostól dögmelegig fűt
). Ehhez kellett az egyes helyiségek hőmérséklete is. Aztán már csak egy lépés volt az az igény, hogy tudjam-lássam az ajtók-ablakok állapotát, értesítést kapjak, ha mondjuk kinyílt a bejárati ajtó, vagy a teraszajtó.
Hát valahogy így.
-
-
noorbertt
őstag
Ezt talaltam : http://www.box.co.uk/devolo_Home_Control_Radiator_Thermostat_1804659.html Ez kb 22ezer olcsobb lenne egy olyan ahol van kulso szenzor szerinted? (Angliaban elek)
Leirnad hogy Te pontosan miket es mire hasznalsz? jo lenne kiindulasi alapnak
.
-
LouiS22
veterán
válasz
Sixkiller6 #125 üzenetére
domoticz.com/forum
vesternet.com (ez speciel egy webáruház, de minden termék alatt van review, támpontnak nagyon jó)Nagy hirtelen ez a kettő, amit naponta látogatok.
-
LouiS22
veterán
Hát te tudod... Mindenesetre sok sikert a vásárláshoz, telepítéshez. Mivel egyébként 100%, hogy van otthon neted, routered és vélhetően wifid is, nem teljesen értem az érvelésed, de hát mindenki úgy költi el a pénzét, ahogy akarja. Persze ne vedd sértésnek, nem annak szántam.
-
LouiS22
veterán
válasz
Ez nagyon szubjektív. Neked kell tudnod, hogy mit és mire akarsz használni - és ennek megfelelően eszköt választani. Most is azt tanácsolom, hogy olvasgass külföldi fórumokat, az nagyon jó kiindulási alap.
Nem reklámként: a Fibaro valóban nagyon jó eszközöket csinál, rengeteg paraméterezési lehetőség van bennük - nyilván ez az árcímkében is megjelenik.
-
LouiS22
veterán
Akkor figyelmetlenül olvastad a cikket. Ha pl. megnézed a D-link z-wave-es rendszerét, ott is wifis a kamera, ami érthető is, hiszen - mint írtam - a z-wave nem erre van kitalálva, és az adatátviteli sebességébe (100kbit/sec) sem igazán férne bele értékelhető mozgókép továbbítása.
-
LouiS22
veterán
válasz
noorbertt #112 üzenetére
Ha a Danfoss radiátorfejre gondolsz, akkor ahhoz még szükséged lesz egy Z-wave USB stickre, amin keresztül az OpenHAB kommunikál az eszközzel. A rossz hír, hogy a Danfoss mostani fejeiben nincs saját hőmérő, ellenben a Devolónak gyártott verziókban igen. Ezzel meg az a rossz hír, hogy itthon én még nem láttam olyan céget, aki ezt forgalmazta volna, bár ezt is a Danfoss bérgyártja a Devolónak.
Viszont ha nem tudod, hogy neked mi a jó, akkor én már most azt mondom, hogy először olvass (és sok külföldi fórumot, fényévekkel előttünk járnak), döntsd el, hogy mit szeretnél és aztán kezdj komolyabban tervezni.
Én a saját példámat tudom elmondani, mert gyorsan rájöttem: olyan nem lesz, hogy minden tuti, ahogy szinte biztos, hogy nem platform/protokoll nem tudja teljeskörűen lefedni az igényeid. Nekem ezért is vegyes (433 mhz és z-wave) a rendszer - pl. a belső hőmérséklet/páratartalom 433 mhz-es eszközökből van meg, de a radiátorfáj már z-wave.
Ja, és csak úgy mellékesen: igazi pénznyelő projekt ám ez
-
csuszi
aktív tag
z-wave kulso kamerat keresek de nem valami nagy a valasztek,
valaki tudna dobni par linket? -
Sixkiller6
őstag
válasz
mármint h milyen márkákra érdemes figyelni
-
noorbertt
őstag
Elsore nekem annyi kellene hogy a futest tudjam szabalyozni.
Most mar biztos hogy openhab lesz az elso amivel belekezdek, mert van Tasker es Pebble support is.Gondolom ugyanaz a felszereles kell hozza mint a masikhoz (?) , igy majd maximum atterek az egyszerubbre.
Abban tudnal segiteni hogy mi kell az elindulashoz? pl Fentebb volt linkelve egy radiator szabalyzo de azt hogyan kapcsolom ugy ossze (es mivel?) hogy az a darab a nappaliban levo radiatoron van?
Kell ezekhez kulon szenzor is hogy tudjam hanyfokvan a szobakban vagy az a radiator fej eleg? En spec jobbnak tartanam ha lenne kulon megfizetheto szenzor de fogalmam sincs hogy mit kell nezni amirol tudom hogy az nekem jo lesz e..
-
Sixkiller6
őstag
abban tudtok segíteni, hogy milyen eszközöket illik használni (illik = bevált, jó, megbízható, ár/értékben ok)
-
noorbertt
őstag
Sziasztok,
Megtalaltam a topikot amit kerestem
Uj hazba koltozunk es szeretnem a futest es a villanyokat is kezelni. Esetleg mas tenyezoket de szepen sorban, nem sietve.
Szoftvernek ezt talaltam : http://www.openhab.org/ Van aki ismeri esetleg?
-
LouiS22
veterán
válasz
Sixkiller6 #105 üzenetére
Ahogy az előttem szóló is írta: az áramforrás tényleg nagyon lényeges, most még meg tudod csinálni, hogy gond nélkül legyen konnektor/kivezetés/előkészítés az ablakok közelében.
Ha céghez mész be ezzel a felvetéssel, akkor 99%, hogy a Fibaro "kész" rendszerét fogják kínálni neked.
A konnektorok mögötti helyet is csináltasd nagyobbra, hogy ha egyszer netán Z-wave-re adod a fejed, akkor legyen hely berakni dimmer vezérlőket, ne akkor kelljen vésni, fúrni, faragni.
-
BatchMan
senior tag
válasz
Sixkiller6 #105 üzenetére
A vezetékeket tágas csatornába tedd, hogy ha még egyet be kell húzni, ne legyen probléma.
Jó alaposan fotózz le mindent, mielőtt befalazzák, beburkolják.
Tegyél oda is kábelcsatornát, ahova csak elképzelhető, hogy vezeték fog menni. Pl. villanyredőny legyen előkészítve!
Bármennyire is wifi meg zigbee, energia csak kell a beavatkozóknak, érzékelőknek.
Nincs az a stabil wifi, ami egy kábeles csatlakozás stabilitását eléri. -
Sixkiller6
őstag
csak hogy megrúgjuk a topikot: egy-két hónapon belül kezdek házépítésbe és valamilyen épeszű szinten szeretném okosra csinálni. vagy egyből vagy (ami valószínűbb) inkább későbbi beruházással.
területekamik érdekelnek, és ténylegesen látom értelmüket: fűtésszabályozás, kertlocsolás, redőnyök/zsaluziák állítása, növények talajának ellenőrzéseitt jön a nagy kérdés, hogy honnan kezdjem? mire kell előre már gondolni? mivel könnyítem meg a későbbi életem.
nyilván a pénztárca behatárol, épeszű keretek között szeretném tartani a költségeket. nem fizetnék egy olyan komplett rendszerért sokkal többet csak azért mert az "kész van", plána ha olyan dolgokat is kínál, ami nekem nem kell.
tudom, hogy ez így nagyon általános, de talán tudtok segíteni. szívesen olvasok utána bárminek, amitől okosabb lehetek. kicsit future hobbinak is szánom ezt a dolgot. botcsinálta programozó vagyok, vmiféle alap affinitással a műszaki dolgok felé.
-
DarkByte
addikt
Megöltem a topikot
Egyébként az engem is érdekelne, hogy melyik termékcsalád és szoftver kombináció lehet az arany közép út. Én pl. most a leendő lakásomba a Honeywell termosztátos megoldását néztem ki indulásnak. Ehhez néztem hogy azért lehet szoftvereket illeszteni a gyártó sajátján kívül is.
Igazából tudom hogy ez a cucc azért nem egy akkora ördöngőség, egy relén keresztül vezérli a kazánt. Akár jómagam is összepakolhatnám egy NodeMCU-val. Viszont a Honeywell-es megoldáshoz később lehet rádió vezérelt radiátor szelepeket is kapcsolni és akkor már zónákra lebontott programot is tud. (bár biztosan van Zigbee-s termosztát szelep is amit megint lehetne házilag írt megoldással kontrollálni)
-
Spuri2000
senior tag
Nagyon leült ez a topik.
Aki épített ilyen rendszert az honnan vesz ötleteket? Vannak jó fórumok erre vonatkozóan?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Bluetooth hangszórók
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen program, ami...?
- Háztartási gépek
- Autós topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hyundai, Kia topik
- További aktív témák...
- Karctalan kijelző? Hydrogel fóliával gyerekjáték. Most 3.000 Ft-tól minden telefonra/okosórára!
- Apple USB C kábelek - Új
- Eladó 3 az 1-ben vezeték nélküli gyorstöltő A+ Charger WCV3IN1
- Spigen Thin Fit Pro + Spigen Slim Armor Pro Samung Galaxy Z Fold5 -höz
- Apple Smart Keyboard, Okos Billentyűzetes Tok iPadhez (Kompatibilitási lista a képek között!)
- HP ProBook 430 G4 Pentium 4415U (bios jelszavas)
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- ÁRCSÖKKENTÉS Panasonic Viera 37" TH-37PV8P plazma TV eladó (2 HDMI)
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest