- Egymásra licitálnak a kiadók, hogy kihasználják a GTA VI késését
- A GEEEK új házainak nem lesz gondja a szellőzéssel, és az áruk sem vészes
- 500 Hz-re képes, kvantumpontos OLED monitor érkezik a Samsung névjegyével
- Letisztult külsejű, "lopakodó" alaplapok a Gigabyte égisze alatt
- Középkorian pokoli lett az új GeForce driver
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
valenc
tag
Szerintem teljesen jólvan ez így kitalálva. Persze még külön foglalat a ddr3l-nek annak semmi értelme nem lett volna ugyanis ddr3l kb senkinek sincs. De nem értem mi itt a probléma ha van egy jó ddr3 kitem simán leviszem 1,35v-re és használom nem cserélek ezért teljesen feleslegesen szerintem jó ez az opció.
Aki meg annyire nem képes hogy megnézi a spec.-t hogy min kell járatni az megérdemli égesse csak le a procit. Ettől függetlenül az alaplapgyártóknak figyelni kéne erre és tényleg kiemelni hogy a ddr3-at 1,35-ön járasd benne. -
-
Reggie0
félisten
Mind1, rosszul irtad. A speckoval nincs gond. Ha veletlenul kevered a modulokat azzal nincs baj, mert a bios nem indul el vele, ha rendes bios van rajta, ugyanis elobb kiolvassa az SPD rom-ot es latja, hogy nincs megfelelo feszultsegu konfig. Az SPD pedig a dramoktol teljesen fuggetlen tapot kap. (Na jo, a GND kozos
)
-
Fiery
veterán
A specifikacio (is) a hibas, en is ezt irtam. Eleve ugy kellett volna specifikalni a DDR3L-et, hogy fizikailag is kulonbozo foglalatba illeszkedjen, es ne lehessen keverni az 1,35 es 1,50 V-os modulokat veletlenul vagy direkt sem. 2. hiba az Intelnel, hogy mi a raknak eroltette ezt az egesz DDR3(L) temat a Skylake kapcsan, teljesen feleslegesen. 3. hiba az alaplap gyartoknal, hogy miert nem tiltjak BIOS-bol a nem-L-es DDR3 modulok hasznalatat kategorikusan. Bar, a 3-as is fokent az Intel sara, hiszen ok maguk is megoldhatnak ezt: mivel a memoriavezerlo a CPU resze, a CPU is kepes lenne "eldobni" a 1,5 Voltos memoriakat vagy ugy altalaban megtagadni a cca. 1,4 Volt feletti memoria feszultseg hasznalatat.
Persze ha a memoria modulokba egetett SPD info alapjan valogatnanak a Skylake alaplapok, rendkivul hamar jonnenek az SPD patchek, amikkel atverheto lenne a rendszer. A feszultseg infot nagyon konnyen meg lehet(ne) patkolni az SPD-ben
-
Reggie0
félisten
Mifele vedelmet kene rakni a foglalatba? Ne zolduljunk mar meg, meg mindig koze sincs a specifikaciohoz. Erre egyszeru vedelem van: mivel az alaplap adja a feszultseget, igy annak a biosaban kell korlatot alkalmazni. Azt meg csak tudja az alaplap gyartoja, hogy milyen procik mehetnek a lapba, igy siman ossze tudja hozni.
Itt arrol van szo, hogy nehany alaplap gyarto nem hajlando ezt az eloirast alkalmazni.
-
ÁdiBá
veterán
Azt nem értem a dologban, hogy a Skylake processzor egységeknél a memória vezérlő még mindig a cpu-ban van?
Azt híresztelték kivették a CPU egységből már ennél a 1151 platformnál. -
Dtomka
veterán
Egyetértek, én is ezt akartam irni. Ha valaki 1151 platformra vált, akkor azon a pár ezen forinton ne akarjon sporolni. Bizonyos márkák már elég jó áron kaphatóak. 16 gb ~32 k HyperX 16GB FURY DDR4 2133MHz CL14 KIT HX421C14FBK2/16
-
-
-
Fiery
veterán
válasz
#16939776 #35 üzenetére
SZVSZ ha mar a Skylake alaplapok gyartoira toljuk a felelosseget, akkor siman meg is tagadhatna a bootolast az alaplap, ha DDR3 (es nem DDR3L) memoriat telepit a juzer. A memoria modulok SPD-jebol ugyanis remekul ki lehet olvasni a tamogatott feszultseg informaciot.
De az alaplap gyartok egyebkent is rendkivul hanyagul allnak hozza ehhez a problemahoz: nem egy gyarto van, aki fel sem tunteti a DDR3-as Skylake alaplapok specifikaciojanal, hogy csak DDR3L memoriat tamogat a termek... Neveket termeszetesen nem mondok, de a weben konnyen lehet ezt ellenorizni.
-
törölt tag
Ha intel kiadta a spec-t az alaplap gyártóknak, akkor símán pirossal ki kellene írni a 1.4V fölötti részt és tudná a user hogy gáz van, az XMP profilra meg rákérdezni szintén egy nagy piros felirattal ha ezt túllépi...
Tudomásom szerint min. órajel és az ahhoz tartozó feszültséggel indul a lap első indulásnál, jelen esetben 1333Mhz és 1,35V lenne, a többi a user felelőssége.Tényleg teljesen felesleges volt asztalon a ddr3 támogatás.
-
Fiery
veterán
De, tervezesi hiba. Ha problemat okozhat egy nagyobb feszultsegu memoria modul behelyezese, akkor a (SO-)DIMM foglalatban ki kellett volna alakitani egy hardveres vedelmet. Mint ahogy DDR3 foglalatba se tudsz belerakni DDR4 modult es forditva. Persze tudom en, hogy nem ugyanaz a ketto, de akkor is. A feszultsegekkel valo varialas hulyeseg, ehhez inkabb uj foglalatot kellett volna specifikalni mar az elso DDR3L modulok megjelenesekor.
-
freeapro
senior tag
Hmm ha már felmerült: nekem a haswell (4590) megy 1,65V-os ramokkal (régebb kingston hyperx) 1,5V helyett. Az nem lehet baj?
-
Fiery
veterán
SZVSZ eleve f*szsag volt DDR3 tamogatast rakni a Skylake-be. Aki DDR3-at akar hasznalni, rengeteg Intel es AMD termekbol valogathat, minek ezt eroltetni a Skylake-nel is, amikor ilyen rizikot hoz be a platformba? Igy is, ugy is cserelni kell az alaplap+CPU+RAM harmast, hiszen nem valoszinu, hogy tul sokan hasznalnanak DDR3L DIMM-et LGA1150 alaplappal peldaul...
-
válasz
#40731136 #26 üzenetére
Jövő7en meglépem az upgradet és mindenképp visszaírok
- remélhetőleg nem visszasírok... Papíron minden kóser (1.35V-os/de 1.5-öt is tudó
/ RAM 1.35V-ot igénylő platformra), kérdés, hogy altatásból felébresztve a dupla modul nem gerenált-e valami oda nem illő kóboráramot.
-
törölt tag
válasz
t72killer #10 üzenetére
Az érdekes.
Elvileg a Broadwell a DDR3L 1,35 V 1600 MHz-et támogatja, furcsa lenne, ha ettől ment volna tönkre.Egyébként gondolkozom, hogy az 1x4 GB DDR3L 1,35V 1600 MHz Hynix RAM-ot cserélném le és pont az általad linkelt HyperX lenne a kiszemelt, egy Dell 5548-ba tenném. Szóval ha kiderülne ez volt-e Nálad a probléma, írd már meg pls.
-
YM
senior tag
Hát még a DDR-II + az 1 mennyire károsíthatja!
-
De a Vram az max 1.35V, akkor is, ha egy kismacska mancsát teszed a foglalatba, nem? (persze, ha egy aktív elemet, pl 3.7V-os lítiumcellát ráforrasztasz, vagy a kismacskát sztatikusan feltöltöd akkor fokozódik a feszültség
) Ergo a Vcore-t nem szabadna ennek feltornázni.
-
berVi
senior tag
DDR3L se volt a korabbi laptopokban -> a vasarlonak igy is, ugy is vennie kell uj RAM-ot -> a DDR3(L) tamogatas teljesen folosleges lepcso volt.
-
törölt tag
Még mindig a core Voltage-ról megy a memória vezérlő, így inkább azt kellene megadni mekkora lehet a Vcore és a Vdimm közti különbség tartósan. Mert azt nem hiszem el hogy 1,35..1.4V-os Vcore mellett sem bírja a 1,500V-ot(Vdimm) a memvezérlő
-
-
Az sem világos, hogy elvileg a RAM egy passzív alkatrész - azaz ő kap egy bizonyos feszt amire adott áramerősséget átenged. A ddr3-nak ha az 1.5V-nál kevesebbet adunk, akkor elvileg erre alacsonyabb áramerősséggel kéne reagálnia. Kvázi nem indulna el, de nem fér a fejembe, hogy a specnél alacsonyabb áramerősség miért lenne káros
?
-
Angel1981
veterán
Kicsit hatásvadász a cím - mintha maga a platform lenne veszélyben.
"A DDR3-as memóriák károsíthatják a Skylake processzorokat" - ez lenne a korrekt cím a cikkhez.
-
pengwin
addikt
A majdani szabvány DDR4-eknek nem lenne szükségük magasabb feszültségekre a magasabb órajelek eléréséhez?
Mert ezt a cikket én úgy értelmeztem, hogy persze, lehet majd 2133-asnál gyorsabb szabványosított DDR4-et is Skylake mellé tenni, csak az is károsítja majd, mivel magasabb feszültségen üzemel... Vagy mire a JEDEC 2133MHz feletti DDR4-eket is hitelesít, addigra le tudják majd vinni a gyártók a feszültséget?
Mert ez így nekem úgy tűnik, hogy reklámból váltottak DDR4-re és DDR3L-re, de így meg a feszültség korlátozza le DDR3 szintre az elérhető memória-sávszélességet...(#11) Mercutio_
Szerintem ez az alaplapon lévő foglalattól függ, hogy SO-DIMM vagy rendes DIMM formátumú. -
Mercutio_
félisten
Nekem van LP Crucial Ballistix párom, ez gyári adatok szerint 1,35V-on is stabil, akkor mehet a skylake platform alá, vagy a DDR3L foglalatba nem fogom tudni fizikailag berakni?
-
Volt egy notebookhalálesetem (CPU vagy alaplaphibát villogtak a LED-ek) nemrégiben, Broadwell-es lapos volt, amibe új, hivatalosan DDR3L RAM-ot vettem (HyperX Impact Black Series - DDR3L). Elképzelhető, hogy a RAM ölte meg a lapost?
-
DeltaPower
addikt
Előre látom a fórumbejegyzéseket, amikben lesült skylake-ről panaszkodnak, "pedig dédéerr hármasat raktam bele és aztat támogaccsa"
-
Szóval aki platformot akar váltani, az még véletlenül sem hozhatja magával a régi moduljait. Faja.
-
törölt tag
Az alapórajelhez 1.5V társul, levinni lelehet bármilyen valamire való UEFI-ben csak kérdés stabil marad e...
A Kingstonnak mondjuk van olyan DDR3 memóriája ("LoVo" széria) ami tud 1.35 és 1.25V-on is működni ha be van állítva az adott XMP profil.(#8) AxBattler Aki platformot akar váltani ne DDR3-ba invesztáljon, hanem váltson "rendesen"
Attól, hogy belemegy soha nem volt támogatva - most már tudjuk miért. -
Oliverda
félisten
A DDR4 esetében szintén fennállhat a probléma, ha valaki hasonló szintre emeli a modulok feszültségét.
-
$p@rr0w
őstag
És ilyen esetben nem lehet manuálisan lecsökkenteni a feszt az uefi-ben? Vagy akkor alap órajelen sem fut az adott ram?
-
A probléma nyilván az 1.65-ös modulokkal lehet, az 1.5V belefér a DDR3L szabványba.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az Intel tartja magát a hivatalos álláspontjához, így csak DDR3L és DDR4 szábványú modulokat ajánlanak.
- Intel I7 14700 - 20mag/28szál - Eladó!
- Intel Core i9-10900KF 10-Core 3.7GHz LGA1200 (20M Cache, up to 5.30 GHz) Processzor
- AMD Ryzen 7 3700X 8-Core 3.6GHz (32M cache, up to 4.4GHz) AM4 Processszor!
- Intel Core i9-9900K 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- AMD I Phenom I Athlon I A10 I FX I Ryzen I FM2 - AM4-ig 2.000ft-tól
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest