Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
4320p-re speciel épp ki lehet rakni pixeltöbbszörözéssel a 2160p, 1440p, 1080p és nyilván a 720p képet is. De a filmek szerintem nem néznek ki jól úgy. Játékokhoz tetszik ez a skálázás, kár, hogy a konzolokban nincs ilyen opció.
Ez a hír arról szól, hogy keresik a kijelzőtechnológia határait. Egy ilyen magas képfrissítésű panellel pl. rugalmasan skálázható BFI-t lehet implementálni, vagy elővehetik a passzív 3D-t.
Azt nem értem, hogy mihez szeretnél kábelt, amikor interfész sincs, meg amúgy megvásárolható termék sincs, és ki tudja, hogy ebből mi és mikorra fog bekerülni a tévékbe. Páréves távlatban reális lehet pl. olyan készülék, ami tud HDMI 2.1-en 4320p@120-at DSC-vel, a belső feldolgozást pedig 240 Hz-en végzi, amivel bumm, kábelgond és frekvenciagond megoldva.
-
Dragon3000
nagyúr
Ha bemész a boltba és megveszed a filmet, az is 24 fps lesz, nem 30.... A tv adás engem nem érdekel, 10 éve nem néztem, jelenleg tv-m sincs. Jövőre tervezek venni, de csak pc-hez, mint nagy megjelenítő. A 120Hz is többszöröse a 24-nek, de a 30/60-nak is. Tv-k esetében a HDMI is közbeszól, hogy milyen frissítés érhető el, míg monitor esetében a dp nagyobb szabadságot enged meg. Mint írtam, több kábel egyidejű használatával szokták ilyen esetben megoldani, de ez kit érdekel, mire ilyen tv-k kerülnek a boltokba, addigra lesz megfelelő szabvány is hozzá.
-
repvez
addikt
válasz
Dragon3000 #46 üzenetére
ezzel tisztába vagyok, de a 24 inkább a MOZI-ban elterjedt, otthoni felhasználásra a 30.
DE ha 24et is használnak, a mostani TV-k a 30,60, és 120hz-es vonalat képviselik a nagy többség Pedig általában azon nézünk filmeket.Ellenben a PC monitorral ahol a 30,60hz lenne ajánlatos viszont ott a 144hz gyakoribb mint TV esetében. Tehát itt megint keverik a rendszereket.
A 24x11=264 és nem 265, meg a 11es szorzószám is milyen szép kerek, bár nem tudom milyen különbség lehet a 240hz és a 265hz között látványba ami látható, érzékelhető.Játéknál még csak-csak bele lehet magyarázni , de egy filmnél ahol fix anyagot játszik le? föleg, hogy a gyűrük ura 48hz és a gemini man 120hz-es lejátszására is sokan panaszkodtak, hogy szappanoperás érzése lett, akkor milyen lehet 265hzen?
A kábelt csatlakozoval egyutt értettem. ÉS ez is ugyan ezt a kérdést felveti, hogy felteszi az olyan csatlakozot a TV-jére amirol tudja, hogy nem fogja tudni azt amit a kijelző tudna, vagy kifejleszt egy olyan csatlakozot ami képes mindenre, de mivel nem szabványos igy nem lehet , hozzá kábelt és csatlakozot venni külön amit más eszközzel párositani lehet.
-
Dragon3000
nagyúr
Az a 30 inkább 24 és a filmek is ezt használják, aminek többszöröse a 144. Milyen kábelt szeretnél? Adhatnak neked bármilyen kábelt, azzal sokra nem mész, ha a tv-n lévő csatlakozó szabvány korlátoz, mert nincs még belőle jobb. Amúgy az összes ilyen első fecske esetében több kábel használatával lehetett elérni a képességeket, de ha jól tudom egyik megoldás sem került forgalmazásra, csak ilyen mi ezt is tudjuk dolgok.
-
repvez
addikt
akkor azt hiszem nem értetted , hogy mire akartam kilyukadni.
Nem azzal van bajom, hogy fejlesztenek , hanem az, hogy ésszerütlenul minden logikát nélkülözve.
vegyuk sorra, a 720p-s HD videok felbontása 1280x720, de egy HD TV felbontása meg 1366x728-volt , hogyan fogod nativan lejátszani ?
aztán bejött a FHD, 1080x1920 felbontéssal, de a 720p videokat nem tudtad lejátszani vagy felskálázni ugyhogy egész pixelre jojjon ki a kép.
A 4k-nál sem egyezik a pixelszám a video felbontással.
Meg lehetne ott kezdeni, hogy az LCD felbontása meghatározásánál miért nem egész számu pixelekre terveztek? pl 1600x900
aztán ugye bejonnek a képfrissitések .
30hz-tol mondjuk, hogy folyamatos a kép, ennek a közös többszörösét kellene elkésziteniuk, de helyette jönnek a 144hz meg a 265hz ami semmi logika mentén szuletett, nincs olyan képformátum ami ezeknek megfelelne.
ÉS igen lenne lehetőséguk elö9re lépni a fejlesztésekkel , mert olyan kábel van ami a 8k60hzet tudja átvinni, de nem 265hzen. Tehát vagy adjanak mellé kábelt vagy felesleges addig ekkora képfrissités mig nem lehet kihasználni ,mert mire másvalaki kifejleszti a kábelt addigra, meg már elavult ez a konkrét eszkoz.
DE lehetne rengeteg ilyet felsorolni.
A világban nagy többségnek még olyan netje sincs amin 4k-t tudna streamelni.
Vagy ha fejleszteni akarnak, akkor a webkamerák miért csak FHD-felbontást tudnak jobb esetben, de legtöbbször a 640x480 az is blokkolva szétesve. , mikor már egy nyamvadt mobilba is olyan kamera van ami tud 4k videot felvenni. -
dabadab
titán
Ha mindenki ezt a logikát követné, akkor soha nem jönne létre semmi.
- Te, Béla, rakjunk HDMI csatalakozót a TV-re?
- Minek, nincs HDMI-s DVD lejátszó.- Te, Béla, rakjunk HDMI csatalakozót a DVD lejátszóra?
- Minek, nincs HDMI-s TV.Ez nyilvánvalóan egy techdemo, nem pedig valami konzumer tömegtermék, min legyenek újdonságok, ha nem ezeken?
-
-
válasz
kakuk.tamas #10 üzenetére
Na erre nem gondoltam.
-
repvez
addikt
iagazábol nem értem a piac szereplöit, hogy amikor létrehoznak valamit akkor miért nem néznek körül, hogy az amit csinálnának az, hogyan illene bele a rendszerbe a többi komponenssel.
Mert oké, hogy 8k meg 265hz, de ha nincs még 4k-s müsor sem a TV-re akkor mit lehet nézni rajta a techdemokon kivul?
Játékra még a csucs VGA-k sem tudják a 4k-ban rendesen folyamatosan a 60hzet, nem hogy 8k ban. Ahogy irták egy egyszerü kábel sincs még hozzá amivel ki lehet a jelet küldeni.
Kamera sincs még olyan ami ezt tudná, hogy azt nézni rajta.Arról nem is beszélve, hogy ezek a TV-s cégek be vannak oltva a szabványok ellen?
Mert miért nem lehet valamit ugy felépiteni, hogy az kompromisszumoktol mentesen lehessen használni a jövöben is?
ez a 265hz is honnan jön ? hogyan lesz erre nativ video forrás, mikor a 30 vagy 50 60 hz-es videoforrások sehogy sem jönnek össze ezzek a frissitéssel .
De ugyan ezt eljátszották már a kijelzőknél is, hogy miért nem tudnak egységes felbontást és képarányt bevezetni?
Behozták a 16É9 és 16É10 es képarányt, de még mindig megvan a fekete csik alul felül, csak ugy mint a 4:3as CRT-k nél, ami miatt behozták a szélesvásznu LCD-ket, hogy igy majd nagyobb lesz a láthato kép.
Aztán ott van a 720p, 1080p 4k, vonal, még véletlenul sem pontosan a duplája a képpontok , nehogy nativ felbontáson lehessen nézni a filmeket vagy felkonvertálni azokat.Ezen kellene nekik elötte elgondolkozni és fejleszteni mielött olyan dolgokat csinálnak aminek nincs értelme vagy nem használhato jelenleg.
-
vaakuum
addikt
válasz
fatpingvin #5 üzenetére
Valóban. Ráadásul ilyen vga árak mellett tök fölöslegesnek tűnik, gyakorlatilag vidéki ház árában lehetne venni hozzá hardvert
A konzoloknak meg amúgy sem kell ekkora frissítés... -
törölt tag
Hülye dolgai mindegyiknek vannak, csak pár jellemző elem a mostani funkciólistákból: 8K/4K, 120 Hz, HDR, Dolby Vision, HGiG, VRR (G-Sync Compatible), FreeSync Premium Pro, (auto) low-latency mód, FALD, eARC, DTS, és akkor sok szerencsét hozzá, hogy a stackből mi elérhető, és milyen feltételekkel illetve kompromisszumokkal működik együtt.
Ez egy elég ratyi helyzet sajnos.
-
D.Va
őstag
válasz
Komplikato #34 üzenetére
Szuper, amíg rá nem jössz a "hibáira", meg amíg meg nem adja magát 2-3 év után, mert egy kínai hulladék
-
D.Va
őstag
válasz
#72042496 #33 üzenetére
Értem a logikát mögötte (a TV led nem tud kisebb fényerőt, ezért lekapcsol... gondolom, mert túl kevés áramot kap v nem tudom) De a TV "tudhatná" hogy ne kapcsoljon le ha folyamatos video jelet kap... Nem hiszem el hogy a tervező mérnökök nem látják, vagy nem találkoztak ezzel a jelenséggel még soha... Még arra tudok gondolni, hogy valami alkatrész "gyenge minőségű" (A LED, vagy az azt szabályozó elektronika) és azért kapcsol le teljesen, de igazából fingom sincs.
-
Komplikato
veterán
TCL mostanában nagyot megy, bármilyen is a minősége. Az új Amazon Fire TV sorozatból szvsz rengeteget fognak eladni és azt is ők gyártják. Persze az összes valamire való "tesztoldal" lehozta már, hogy milyen szuper az áráért.
-
törölt tag
-
D.Va
őstag
Soha nem fogok TCL-t venni. Pár hónapig volt egy új TCL-em, el is adtam, agyrákot kaptam tőle. Nagyon sötét jeleneteknél teljesen kikapcsolta a panel világítást, tehát teljesen fekete lett a kép mintha kikapcsoltam volna a TV-t. Ráadásul ez elég sűrűn előfordul filmeknél, youtube-nál. A baj csak az hogy az 1 másodperces snittek "fekete vágások" videókban, filmekben, plusz 1-2 másodperc feketeséget okoz mire a TCL visszakapcsolja a panel világítást. De volt hogy hosszabb fél percekre is kikapcsolt a képernyő (a hang ment) ha nagyon sötét volt a filmben a jelenet... Gáz.
Menübe mindent kikapcsoltam, dinamikos kontraszt, automata fényerő szabályozás, mindent de mindent, de ettől a jelenségtől nem tudtam megszabadulni.
Hallottam Samsungnál is ilyen problémát ismerősnél.
Számomra érthetetlen az ilyen, 2021-ben... -
törölt tag
-
Bossp
addikt
Arra senki ne mgondolt hogy 8k-t is tud meg 265Hz-et is de nem egyszerre? Az én ócsak tv-m is 4k60Hz12Bit de qhd-n meg 120Hz
-
kurta9999
tag
Ezt a részt keresd meg itt: Limits including compression and chroma subsampling
https://en.wikipedia.org/wiki/DisplayPort240Hz 8K-n átmegy DSC-vel a DP2.0-n. (Ez nem HDR, hanem csak 8bit SDR-re megadva) Na erre én nagyon kíváncsi leszek. Csak jelenleg a DP2.0 még sehol nincs használva, TV-ken meg egyáltalán DP se nagyon van. Akkor most ez érdekes lesz
-
F_Balazs
aktív tag
-
Acélfarkas
őstag
Sztornó.
dabadab: Képminőség szempontjából van összefüggés köztük. De nem ugyanaz a kettő.
Frame/secet a grafkártya küldi a kijelzöre. amit a kijelzö adot Hz/seccel rajzol ki, esetünkben 265ször másodpercenként. Ebbe a 265be van elosztva a framek száma, vagyis 1 framet többször is kirajzol. -
törölt tag
válasz
Baryka007 #19 üzenetére
Azt írták valahol, hogy a 8K-t és 265 Hz-et együtt tudja, illetve hogy fogad-e egyáltalán 265 Hz-es jelet? Vagy hogy kapható lesz kereskedelmi forgalomban ilyen tévé?
Ez lehet az angol forrás, amit átvett a többi oldal, én közelebbit nem találtam.
-
F_Balazs
aktív tag
A 8K-t jelenleg milyen sebességgel lehet megmozgatni? 60 frame / sec-kel?
-
Baryka007
addikt
Kína quantum szuperszámítógépét is bérbe lehet hozzá venni? Még 4k 265 fps -t sem tud egyetlen single vga jelenleg, de kimerem jelenteni, hogy a kövi genben sem fog tudni...
A játékokat a mai napig 1080p re optimalizálják, annyi különbséggel, hogy 244fps re ... Annyit hagynak a vga erejéből... Ha olyan grafikai motort tennének bele, mehetnének 8k 300 fps el is a játékok....
Amire rá akarok világítani az az, hogy az nVidia és az AMD gyárthat akármilyen erős vga-t a következő játékok azokhoz lesznek optimalizálva, hogy ultrán tudják a 1080p 244fps -t.... Tehát képernyőt teljesen fölösleges ennyire fölül kalibrálni... Ha csak nem CS:GO zni akar az ember, de arra meg ekkora képernyő már nem jó. Szóval nem értem -
törölt tag
A 2160p@120 (10 bit, 4:4:4) jelhez elég a ~32 Gbps, ugyanígy a 4320p@120 esetén a ~128 Gbps. Ez gyakorlatilag már a PC játék HDR-ben. DSC-vel az utóbbi is átmegy HDMI 2.1-en, de nem biztos, hogy a tévé akár "csak" ilyen jelet kezel külső forrásból.
Filmekhez nem kell ennyi, azokat eleve chroma 4:2:0-val veszik fel, így a színinformáció háromnegyede ezzel rögtön ki is esik.
Szerintem a 265 Hz is a belső feldolgozásra vonatkozik, és ez egy proof of concept készülék lehet. Látszólag mindeki ugyanazt hozta le, részletek nincsenek róla.
-
Morph76
senior tag
És a 75 coll sem óriás 2021-ben, de mind1...
-
válasz
Acélfarkas #8 üzenetére
DLSS / FSR ezen tud segíteni,( az FPS számon) persze kérdés a képminőség .
-
bfkerek
csendes tag
Ok, 48Gbps HDMI 2.1 kábel 4k@120Hz akkor 8k@120Hz az 192Gbps valamilyen kábel... (a displayport 2.0 80Gbps)
Honnan szerezzek 410 Gbps-es kábelt amin átküldöm a Tv-re a 256Hz-es 8k adatot?
Vagy azt úgy hogy?Maradjunk csak filmeknél... a "gyűrűk ura" 8k @256Hz... 3,5TB? hevc
Majd 4TB-s nvme ssd-ken árulják a filmeket? vagy először fel kell másolni a tv memóriájába valami terabites optikai kábellel? -
Cs1csó
titán
válasz
Acélfarkas #2 üzenetére
PR, semmi más. Jelenleg még a 4K tartalomban sem tobzódunk. Normál tévéadás egyáltalán nincs csak filmek.
Az irány jó, csak úgy lehet elől maradni egy piacon ha folyamatosan fejleszt az ember és előre tekint nem hátra a versenytársakra, hanem mindig előre. -
F_Balazs
aktív tag
válasz
Acélfarkas #8 üzenetére
Kevered a frame/sec-t a Hz-cel.
-
Semplar
őstag
Végre már! Épp jelzett a bank, hogy a pénztárcám megtelt.
-
F_Balazs
aktív tag
Gémerek álma lesz...
-
fatpingvin
addikt
olcsó nem lesz, de legalább felmerül a kérdés hogy mire jó ez azon kívül hogy elmondhatjuk hogy megcsináltuk
-
[CsuCsu]
őstag
válasz
Acélfarkas #2 üzenetére
4K necces milyen jateknal, milyen grafikai beallitasok mellett? Nincsen abszolut ertek, vannak regebbi jatekok amik 8K-n is siman el tudnanak futni. Mas meg full HD-n is beszaggat.
-
Gamereknek? 8k vajon milyen játék támogat? és milyen hardver hajt meg?
-
Acélfarkas
őstag
válasz
szabi__memo #1 üzenetére
Szimulátoroknál esetleg hasznos lehet az ekkora képméret. Csak 8k-t 265Hz-en mi hajt ki? Még 4k-nál is necces a legerősebb kártyákkal is. Vagy a köv. konzolgenererációkra gondolnak már most.
-
szabi__memo
nagyúr
75" és gamerek? Az gyakori lehet
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A TCL konszern mutatta be az ehhez szükséges óriási méretű megjelenítőt.
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Ukrajnai háború
- Eredeti játékok OFF topik
- Google Pixel topik
- Milyen videókártyát?
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Politika
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Jobb hajlítható kijelzőt gyárt a Samsung
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD / MT I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pulse RX 7900XTX 24GB Videokártya!
- Samsung S22 Ultra 12/512GB Szép Állapot! 6 hó jótállás!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest