Hirdetés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Petabájtos SSD-ről ábrándozik a SanDisk
- Milyen házat vegyek?
- Napok óta legyőzhetetlen a 32 GB-os új Radeon pletykája
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen monitort vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
Néztem már a Ryzen-t, asztaliba azt vennék, ha nem fejlesztek be tavaly egy i5-el, de mikroszerverhez nekem komolytalannak tűnt leginkább a többé-kevésbé támogatott ECC miatt. Azért köszi!
Azt mondják külföldön, hogy ehhez a socket-hez 8 mag a minimum, és talán a Threadripper socket-hez lesz valami mikroszerver CPU később.
[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
Van valami ötlet, hogy mikor jönnek ki ezek a processzorok? Na nem konkrétan a 32 magos érdekel, hanem a 4 magos 8 szálasak, hogy milyen árban lesznek és mennyit tudnak majd. Már egy hónapja várok a Xeon vásárlással emiatt.
-
Dare2Live
félisten
Van olyan, hogy vállalati kultúra. És ez eléggé különböző tud lenni. pl imo nagyon más ROK, Japán multinak és US/Balti/EUs vagy Magyar multinál dolgozni.
Ettől még persze ha picit/jobban hunyorítok mindegyiknél asset vagy.HP meg fene se tudja mit mért csinált az elmúlt 10évben de HPEnek nagyon össze kell kapnia magát.
-
Raymond
titán
válasz
#25954560 #178 üzenetére
Gearing up for the switch, Enterprise Service's executive vice president and general manager Mike Nefkens hosted a webcast with staff last week to discuss the challenges and opportunities, and responded to some concerns about redundancies – which, given the track record of HPE ES and CSC, was par for the course.
Several insiders told us that Nefkens reassuringly referred to employees as "inventory". This is a new one on El Reg, though staff said at least they were not branded as consumables.
"I believe HPE management are unfamiliar with shame," one employee told us. "They have had such human fripperies removed."
-
wsanyi
aktív tag
Igen, egy magamfajta szangvinikus alkat örök fiatal, de elég sok dolgot láttam már az életben a magam életkorával. Én is multinál dolgozom, mégis a csoportunk jónak mondható ilyen téren is. Sajnos nálunk is elkezdték ezt a munkásokon való spórolást, ami azért fura, mert a munkások termelnek a cégnak újabb javakat, és ha elégedetlenek, akkor nem fognak olyan jól teljesíteni sajnos. De remélem, lesz változás. Szerencsére az igazgató nyitott ember, megpróbálom vele felvenni a kapcsolatot. De hidd el, hogy a pszichés tényezők, és atársadalmi viszonyok is nagyon meghatározóak egy cég életében. A kényszerleépítés néha megesik, de annak is vannak különböző módjai...
-
Raymond
titán
Ahhh... a naiv fiatalsag! A regi szep idok!
Az AMD azert csaladiasabb mert kisebb. Az epuletet nem azert adtak el es bereltek vissza hogy az embereknek jo legyen hanem azert hogy ne haljon meg a ceg. Ugyanugy kuldtek el munkatarsakat mint barmelyik masik ceg ilyenkor.
Egy nagy, tozsden jegyzett (vagy meg ha az nem is - pl. Dell) tobb tiz/szaz ereze embert foglalkoztato cegnel egy senki vagy. A sok HR duma egy maszlag. Es az mindegyiknel igy van. Az Intel egy ekes peldaja annak ahol latod mi a fontos mert sok masikkal ellentetben (HP, IBM, stb.) nagyon attekintheto mi tortenik evrol evre. A kb. 60% gross margin amit mindenkeppen tartani kell es a kb. 1-1.2 mld jutalek kifizetese negyedevenkent a reszvenyeseknek. Ha ez a ket szam problemas iranyba mozdulna akkor lepnek komolyabbat hogy ne igy legyen.
-
wsanyi
aktív tag
Bocsánat, már hogyne lenne fontos. Egy termék esetében minden szempont fontos ekkora cégeknél. Az AMD pl. egy sokkal családiasabb légkörű cég, ahogy ez nekem lejött, ami a mai világban nagyon is számít. Egy olyan cégnél szívesebben dolgoznak az emberek, és egy olyan cég sokkal inkább tud értékként tekinteni az emberekre. Gondoljunk csak bele, hogy annyira hittek a sikerben, hogy nem küldtek el embereket, és mindent megtettek a munkatársak érdekében, még az irodaépületüket is eladták, és visszabérlik, így jutottak pénzhez. És úgy néz ki, bejött nekik. Ha ez így megy tovább, akkor 1 év alatt az elmúlt 4 év veszteségeit vissza tudják fizetni.
És közben hivatalosan is bejelentették a 16 magos/32 szálas-es processzort a High End PC-kbe. Tehát még nem szerverről van szó, legalábbis szó szerint biztosan nem. De ha valaki egyszer 8k-ban akar játszani, és egyszer megírják a játékokat 32 szálra, még ez is lehetséges. :-) 4-5 év múlva kíváncsi vagy, mi lesz, mert elvileg 2020-ban jönnek ki az első DDR5-ös RAM-ok. Az is kérdés, erre mit fog lépni az AMD.
Szép napot mindenkinek! ;-)
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az a cikk inkább arról szólt, hogy Krzanich egy idióta. És alapvetően ez igaz, mert hetekkel a megjelenés előtt töröl projekteket, leépít nagyon fontos részlegeket, durván túlárazottan vásárol fel olyan cégeket, amelyekkel sokkal olcsóbban és sokkal kisebb kockázat mellett partneri szerződést is lehetett volna kötni, a sokmilliárdért felvásárolt McAfee projekteket lelőtte a picsába. Effektíve Krzanich égeti a pénzt, miközben a legfontosabb területekre egyre kevesebb zsetont szán.
-
hokuszpk
nagyúr
szeretnek olyan nehez penzugyi helyzetben lenni, mint az intel.
[15MRD -t kolteni cegfelvasarlasra, ilyesmi. ] -
Raymond
titán
Az egesz post egy egymenes az ontopic tenyeken kivul (R7 vs. i7 teljesitmeny es ar/ertek arany). Abban hogy nem szeretnek ott dolgozni az emberek annyi van hogy ez nem ujdonsag, evtizedek ota igy van es ennek a penzhez semmi koze. Sot, a penz miatt nyelik le a melosok az egeszet mert fizetni jol fizetnek, de a munkakori levego nagyon suru tud a szerencsetlen cegi kultura miatt es itt mindegy hogy milyen szinten vagy. Ismerve Grove "Only the paranoid survive" hozzaallasat ez ugyan nem meglepo, de az hogy egesz mostanaig tulelte az utobbi 20-30 ev nagy HR hozzaallas valtozasokat az mar meglepo.
-
beci43
senior tag
-
wsanyi
aktív tag
válasz
Dare2Live #167 üzenetére
Egyetértek.
Viszont egy külföldi lapon láttam, hogy az intel nagyon rossz helyzetben van. A munkásai nem szeretnek ott dolgozni, megvonták a juttatásokat, a pénzeket arra költötték, hogy legfizesség a gyártókat, hogy csak intellel szereljenek gépeket az ultra mobil eszközöknél (ultrabook, tablet, hibrid tablet). Most a 10 nanos gyártás már fél éves csúszásban van, pedig az lenne az egyetlen esélyük visszavágni. Akkor kicsit az AMD fölé tudnának menni renderelésben. Az azért durva, hogy néha még a 10 magos Intelt is megveri 20 szálon az AMD 16 szálas Ryzenje... Árakról inkább ne beszéljünk... az 1800x-es proci kb. 1/3 áron van a 6950x-hez képest, az alaplap is olcsóbb hozzá, főleg, ha csak renderelni akar valaki, és nem az x370 gaming lapokat veszi, hanem egy B350-es csúcsot.Az már 100 USD körül megvan, míg intel LGA 2011v3 330 körül indul, amennyire tudom...
-
wsanyi
aktív tag
Kedves Fiery!
Igaz, amit írsz, és pont ezért érdekes, hogy ezek szerint - mivel Datacenterekről van szó - fele annyi szerverrre lesz szükség, fele annyi Rack szekrénnyel, aminek a helybérleti díja is fel annyi, a fogyasztás miatt persze többet kell fizetni, viszont ha az intel is 180 W TDP-s 32 magos processzort dob piacra, mivel a teszt szerint a 22 magosnál gyorsabb volt az AMD 22 magja, elég valószínű, hogy közel sem lesz akkor a teljesítmény. És miért érné meg az AMD-nek csúsztatni? Hogy soha többé ne vegyenek szervert AMD-vel? Elismerem, hogy a most kapható processzorok közül az intel 22 magosa egy hihetetlen erős processzor. Csak jött valaki, aki jobbat csinált, olcsóbban fogja kínálni, és kisebb lesz az összes vele járó költség is. Röviden ennyi. Ráadásul valószínűleg ahogy más is írta, új stepping lesz benne. Pl a munkahelyemen 1 ilyen szerver elvinne több száz virtuális szervert. Hidd el kérlek, hogy számít, hogy mekkora helyen férnek el a szerverek. Arról nem is beszélve, hogy pl. a Cisco UCS-ek, amikben jelenleg ha jól tudom, 16 magos a max. processzor, egy butítottabb 32 magos Naples alacsonyabb órajelen sokat lendítene a dolgon, és 4 helyett akár 16 db 10 GBE interface is lehetne rajta. Bár bizonyos szereken már 40 GB/sec-es interfacek is vannak, de azok ha jól tudom, nem Unified szereverek, hanem hagyományos 2, vagy több U-s szerverek. Plusz elvileg 2018 végére legkésőbb 7 nanoval terveznek... Hát ott akkor mi lesz? 48, vagy 52 mag? 64 nem biztos, mert fele biztos nem lesz szeritnem a magméret, és biztos inkább növelik a Cache méretét, esetleg még L4-et is rakhatnak rá, de duplázódást nem mernék megjósolni.
Ha mindezt össszevetjük, úgy, hogy jelenleg a 22 mag/145 W TDP intel szerverprocesszor a legerősebb X86 alapú processzor, év végére már valószínű, hogy lesz vele elérhető rendszer. Szerintem a legjobb, hogy beindult a piac, és ismét lesz verseny. Most az intelnek kell kaparnia, és biztos, hogy erőre kap, de innentől kivételesen nem az AMD kullog az intel után, hanem fej-fej mellett fognak haladni valószínűleg, és ez mind a fejlődésre, mind az árakra pozitív hatással lesz.
Tehát jó az intel, csak mivel egyeduralkodóvá vált, a marketingstartégiája is csak saját maga ellen szólt, ergo, ha minden feature-t szeretnél megkapni, vedd meg a legdrágábbat. Ennek most vége lesz. Ennyi.
-
lenox
veterán
Ha jol ertem nem ismered a memoria savszelesseg limit fogalmat. Nem baj, annyi a lenyeg, hogy ha a szuk keresztmetszet a memoria olvasas/iras sebessege, akkor bizonyos keretek kozott mindegy, hogy hany magod van es azok milyen orajelen mennek, ugyanabba a limitbe utkoznek. Ha megnezed a szamokat, akkor itt nagy valaszinuseggel ez volt a helyzet, mivel pontosan az elerheto memoria savszelnek megfeleloen skalazodnak. A 4db 65 wattos xeonnak is ugyanaz a limitje, mint a 2 db 180 wattos amd-nek, szoval feltehetoen ugy is ez lenne a szuk keresztmetszet.
Amugy felhivnam a figyelmet arra a csusztatasra, hogy az amd 44 magnal es 1866 MHz-es memoriaval 2x volt gyorsabb, 64 maggal es 2400 MHz-en 2.5x. Most akkor vajon a plusz 20 mag szamitott, vagy a nagyobb memoria orajel? Nem lehet-e, hogy 2400 MHz-es memoriaval 44 mag is 2.5x lett volna gyorsabb? Vagy akar 32 mag is? Szoval hogy az egesz nem is fugg attol, hogy milyen gyorsak es hanyan vannak a magok, csak siman a savszelessegtol? -
wsanyi
aktív tag
Ez kemény...
https://www.youtube.com/watch?v=xeEYSbUMEpo
Ha ez igaz, most az egyszer nagyot fordult a kocka.
-
-
-
wsanyi
aktív tag
Itt egy érdekes teszt Desktop vonalról...
https://www.youtube.com/watch?v=oQS8s7TOXsE
-
-
Persze, ez feltételezés, ami az egy szem amd ígérvényen alapul. De amennyiben passzol (a Summit Ridge alpján könnyen elképzelhető, hogy a Naples valóban hozza), úgy pont segít a licencelés költségében.
És a fogyasztásban is várható némi előrelépés a Xeonokhoz képest. (csupa feltételes módban).
[ Szerkesztve ]
-
vhunor
őstag
Arra a kevesebb maggal hozza ugyanazt a számítási kapacitásra azért kíváncsi vagyok, de legalábbis fenntartom a kétkedés jogát addig, amíg az első szerverek nem kezdenek éles környezetben futni. Egyébként csak arra akartam utalni, hogy ahol ilyen magszámú CPU-kat használnak, ott sokszor a hardver capex töredéke a szoftveresnek, így az AM4-es alapokra áttéréssel elért spórolás mértéke könnyen "meh" szintű lehet.
szerk.: az opex érdekesebb, az áram drága.
[ Szerkesztve ]
-
lenox
veterán
Ezt honnan lehet tudni? Ugy ertem 32 mag lehet egy cpu-ban is es 4-ben is, nyilvan ha 4-ben van akkor a nagyobb tdp keretbol tobb jut egy magra, tehat erosebb magokat lehet hasznalni, illetve az nem derult meg ki ebbol a tesztbol, hogy a szamitasi teljesitmeny hogy skalazodik 32 magra. Meg lehet, hogy csak nem talaltam, de megvan, hogy a 32 mag milyen orajelen tud menni?
-
-
GOREVAS
csendes tag
-
válasz
Balala2007 #137 üzenetére
Hú, ez rendkívül magas órajel, mennyit fog ez zabálni?
-
Balala2007
tag
Itt mar zizeg egy 2x28 magos SKX, az utolso GB4 meres szerint 3.2(???)GHz-en. Nem tudom utobbi info mennyire megbizhato.
-
válasz
csatahajós #135 üzenetére
Ha maradunk a számítási alkalmazásnál, vagy nagyméretű adatbáziskiszolgálásnál, akkor ugyanahhoz az alkalmashoz ugyanannyi ram és ugyanannyi modul szükséges. Nagyobb teljesítmény miatt kevesebb gép, összesen kevesebb ram, összesen kevesebb ramfogyasztás várható. Ha virtualizálunk, akkor persze az előny csökken a granuláris felépítés miatt, akár nulláig is, de mínuszba nem fordul.
-
norbert1998
nagyúr
Linus Tech Tips HOLY $HIT episode incoming
-
Fiery
veterán
válasz
#74018560 #123 üzenetére
Egyelore sehol. Eredetileg max. 28 magosnak keszult a Skylake Xeon, csak aztan jottek az elso pletykak a Naples-rol, es az Intel valtott
Viszont pont emiatt, azaz hogy menetkozben lett modositva az utiterv, elso lepesben nem is jelenik meg a 32 magos Skylake Xeon. (Elvileg) 26 magos lesz a csucs SKU, amikor bejelentik. Par honap me'g addig.
-
válasz
csatahajós #129 üzenetére
Ram mindenhova kell. Intelbe és AMD-be egyaránt.
(#130) Kopi31415
7 évre tervez előre(nyilván elírás)
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
csatahajós #129 üzenetére
Nem sok kicsit az uptime?
-
csatahajós
senior tag
Kereknek tűnik a logikád, bár szervernél az össz fogyasztás az ami végül is a villanyszámlánál érdekes, így már pl. a RAM mennyiség is számít, mert itt nagy tételben vannak DIMM-ek amik azért csak fogyasztanak stb stb.
Persze a hűtés méretezése a szerver fronton az sokkal kényesebb dolog, mert 365*7*24-ben megy a cucc és pár watt különbség is számíthat adott esetben, no meg eleve meghatározza a design-t, hogy hány U-s a szerver ház és a többi.
Én egyébként csak arra utaltam a felemlített hsz-emben, hogy ugyan valóban nem emelte ki a TDP-t az AMD, de amúgy sem teljesen (sőt) azonosak a feltételek az összehasonlításban - igazán jó összehasonlítást akkor lehetne tenni ha lenne egy 22 magos Naples SKU. Felteszem a marketinget viszont itt is az árazás köré fogják felépíteni mint a Ryzennél, így az lesz a "közös nevező" majd a v5-ös Xeonnal (értsd 2/3-ába fog kerülni ha majd az kijön). A v4-gyel szembeni árazás az érdekes lesz, pár hónapig tuti aranyárban lesz mert minden hardverers ütőkártya az AMD platformnál lesz - a szoftvereket pedig majd meglátjuk, mekkora súlya lesz az AMD-nek. Minden esetre az igazán komoly csata ezen a fronton lesz, mert manapság ebben van a legnagyobb lóvé, ehhez képest az 1800X vs 6900k/7700k csak vihar egy pohár vízben anyagi szempontból.
[ Szerkesztve ]
-
Duddi
aktív tag
válasz
csatahajós #42 üzenetére
#42) csatahajós válasza és Fiery (#36)
Sajna nem értek a szerver építéshez és javítsatok ki ha tévedek de ha ebben az esetben akarok egy rendszert építeni ami mind a két márka esetén ugyan annyi idő alatt végez akkor az valahogy így alakulna:
E5-2699 v4 2 utas 145W 35s
Naples 2 utas 180W 14s
35/14= 2.5
mondjuk hogy ha beállítok még egy intel két utas lapot akkor az nem lineárisan gyorsul hanem szintén végez 14s alatt vagy kevesebb.
Viszont akkor a matek úgy alakul hogy
Intel 2*145W =290W
AMD 1*180WÉs mondom lehet tévedek mert valahol rossz a logikám de szerintem ha túllépünk az 1 alaplapos rendszer fogyasztásán és azt nézzük hogy hasonló teljesítmény esetén mekkora a fogyasztás már nem tűnik olyan mélynek az AMD sírja mint amit ástatok neki.
-
vhunor
őstag
Még jó, hogy a kevés fontos enterprise szerverlicenc magalap... oh wait
-
Tigerclaw
nagyúr
Az ARM-os irány amibe pár éve belekezdtek az végleg kuka?
-
Fiery
veterán
válasz
HalasKYO #109 üzenetére
Ahogy azt a nalam okosabbak (pl. The Stilt) mar elmagyaraztak, akarmilyen szepen is szalad a Ryzen 4 GHz kornyeken, alapvetoen a 3 GHz koruli tartomanyban teljesit a legjobban. Akkor idealis a teljesitmeny/fogyasztas mutatoja. Es ahogy lepdelsz felfele orajelben 3 GHz-rol, egyre gyorsulo utemben novekszik a disszipacio. A szerver piacon szerencsere kevesbe lenyeges a magas egyszalas teljesitmeny vagy ugy altalaban a magas orajel, ergo ott a procik siman mukodhetnek 2-3 GHz kozotti tartomanyban, Turboval egyutt is. Akkor pedig sokkal kedvezobb teljesitmenyt tudnak kihozni ugyanabbol a TDP keretbol.
Az AMD-nel ugyan erre me'g nem volt pelda, de naluk is megoldhato lenne az, amit az Intel csinal pl. a Xeon E5-2650L v4 SKU-val. 14 mag is siman belefer 65 Wattba 14 nanon, ha az orajel kelloen alacsony. Sot, az AMD-nel abszolut eselyes, hogy 16 magot is bele fognak tolni 65 Wattba (Snowy Owl).
[ Szerkesztve ]
-
Fiery
veterán
válasz
HalasKYO #112 üzenetére
"Vajon a Asrock megint kihoz egy ilyen vaddisznó procit ITX ben ?
(Ha egyáltalán fizikailag lehetséges)
2011 est csináltráadásul van olyan is ami 4 noti dimm et fogad."
Nem valoszinu, hogy lesz ilyen. Kapasbol mert az alaplap, amire gondolsz, egy HEDT cucc, azaz semmi koze az SP3 foglalathoz vagy a Naples-hoz, ami mindketto szigoruan szerver/ws platform/termek. Az AMD-nel a HEDT a Ryzen. Ryzenhez pedig nyilvan lesznek mini-ITX deszkak. Bar elozoleg valoban azonos platformon futottak, de iden az AMD-nel es az Intelnel is elkulonul a HEDT es a szerver vonal. Sem LGA3647 (Skylake Xeon), sem SP3 (Naples) foglalattal nem lesz mini-ITX deszka.
[ Szerkesztve ]
-
HalasKYO
aktív tag
Köszönöm! A tápokban tudtam, hogy forrasztják, de így alaplap krimpelésről még nem hallottam..
Vajon a Asrock megint kihoz egy ilyen vaddisznó procit ITX ben ?
(Ha egyáltalán fizikailag lehetséges)
2011 est csináltráadásul van olyan is ami 4 noti dimm et fogad.
Illetve azért workstationbe már a 2x4 socketenként azaz 16 foglalat is csak SSI EEB be fér bele normális bővíthetőséggel, ami gondolom egy ilyen piacra szánt procinál evidens.
DIY kategóriában ami emészthető méretű ház és tudja fogadni pl a Nanoxia Deepsilence 5 ös amiben a furatok is megvannak.
Nekem mind2 dual xeonom ATX méretű igaz csak 1x3 van socketenként rajta. (Supermico X8DTL széria mind2)
Nagyon kíváncsi leszek ezeknek a piaci fogadtatására, supportjára, illetve hogy a konkurensek, hogyan akarnak majd keresztbe tenni neki. Remélem szépen felfut. -
Reggie0
félisten
válasz
HalasKYO #109 üzenetére
Csak az kockaztat, aki nem tudja mit csinal es/vagy nem is ert hozza. Amugy nem szokas forrasztani, ezeket krimpelik. Kapaszkodj meg, a tapokba is manualisan forrasztjak be a kabelek egy reszet, a minoseg nem csak ettol fugg. Ugyan igy lehet forrasztgatni az alaplapokat is, ha szukseges.
18 magos xeon e5 hogy fer be 145W-ba? Ugyan az a trukk.
[ Szerkesztve ]
-
-
HalasKYO
aktív tag
Azért egy szervernél ember legyen aki nekiáll forrasztgatni smd méretben, nagy tételben.
Én kerestem Molex -EPS konnektort workstationbe, 2 számtekboltos mondta, hogy forrasszak magam.
Mondom az apád édeskis kukacát azt.. Több100k rendszernél nem kockáztat az ember egy ilyennel párszázFt os cucc.
Cisconál és a többinél a legnagyobb gond az hogy az Ő imigeük sérül, és azért pl supermicro és cisco ból hogy csak a nagyobbakat említsem mennyi van ISPknél , vagy mission crit cuccnál? Ott szerinted majd jön Jószi bácsi a Cseh-pillanatpákával ? Itt az időkiesés és a macera az ami szar.Az AMD nek meg csak hajrá reméljük a VEGA is ilyen jó lesz és ezzel a CPU-párossal karöltve szépen beleharapnak workstationtől a HPC ig mindenbe
Mert ugyebár az csak nekünk felhasználóknak jó.Azért az is megér egy misét, hogy a 4x95W ból hogy a náthás fenébe csináltak 180W o (igen tudom hogy alacsonyabb frekin kisebb V ami ugye kisebb melegedés --> kisebb fogyasztás
[ Szerkesztve ]
-
Fiery
veterán
Nem is cel a hibak jo reszet kijavitani. Hiszen a hibak tulnyomo resze a gyakorlatban sosem okoz problemat. Kb. mint ahogy egy Dubaiban kozlekedo autonal kevesbe problema, ha -20 Celsius fok alatt nehezen indul a motor
Es az AMD becsuletere legyen mondva, az A0 stepping kritikus hibait (amibol volt egy nagy halom) szepen kijavitgattak a B1 steppingre, eddig hiba nelkul.
[ Szerkesztve ]
-
Fiery
veterán
A reszletek nem nyilvanosak, sz'al maradjunk csak annyiban, hogy ez valoban egy nagyon kinos incidens
En egyebkent ugy tudom, egyetlen 100-150 ohm koruli ellenallassal orvosolhato a problema. Az persze a dolgot erosen megbonyolitja, hogy valakinek ki kell szerelnie az alaplapot, es ra kell forrasztania a megfelelo helyre a megfelelo ellenallast. De nem kell azt gondolni, a Supermicro es masok majd sajat zsebbol kell hogy kifizessek az alaplap cseret. Kozel sem errol van szo, nem ennyire gaz a helyzet.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz
FollowTheORI #21 üzenetére
Mer? Beesik az eső, vagyhogy?
Durva a cucc amúgy. Pont ezen méláztak néháyan, hogyhát ez inkább workstation, meg szerver meg ilyenek cpu és tessék.
Nem, ez lassan mindenhováryzent cépéu lesz.
-
HalasKYO
aktív tag
És akkor a közelmúltból az Avoton hullását az cpu óra miatt nem is említetted amit a legundorítóbb módon kezel az intel.
Rá hagyja az összes cégre hogy nyeljék be hogy az ő hibájuk, különben nem kapnak cserét.
Ocsmány..Eddig ahol olvastam egy cég se írta le kerek perec, hogy ezt az intel bazilikázta el, az összes cég felhasználói idegesek és valószínűleg az eladásokban is meg fog látszani.
Talán a legjobban érintette a Cisco, de sok másik cég is Supermico, Asrock stb stb.[ Szerkesztve ]
-
BReal
addikt
Érdekes, a Ryzen teszt fórumban meg arról írnak az elégedetlenkedők, hogy mi másra, ha nem játékra ajánlották.
Amúgy mire ez a CPU kijön, addigra nem pofozhatják ki? Mikor kijött az első i3-i5-i7, akkor minden klappolt? Majd meglátjuk, mi történik.
(#91) Fiery: Egy hozzászólásban egymás utáni 3 mondatodat idéztem. Ha nem akarod, akkor nem érted.
-
Fiery
veterán
Pedig hidd el, ez a nyitas korrekt volt. Ez egy teljesen uj CPU architektura, teljesen uj topologiaval (CCX), majdnem teljesen uj sockettel, uj alaplapokkal, uj chipsettel (Promontory), uj gyartastechnologian, es az AMD szamara ujdonsag SMT-vel. Mindezt hiba nelkul osszehozni oriasi dolog lett volna. Es amik eddig kiderultek, kisebb-nagyobb problemak, azok joreszt szoftveresen orvosolhatoak. Tehat nem TLB bug kategoria, egyelore, es semmikepp sem indokolnak egy visszahivast vagy barmilyen mas hardveres modositast. Nyilvan a kovetkezo steppingben faragni fog az AMD a Ryzenen, de nem kritikus egyik gubanc sem. Ez nem jelenti, hogy nem bukhat me'g ki valami kritikus hiba. De azt elnezve, hogy milyen utemben terjed a Ryzen, milyen sokan racuppantak 2-a ota, en amondo vagyok, mostanra mar kiderult volna, ha valami igazan nagy baj lenne a procival vagy epp az alaplapokkal.
Ha megnezed a konkurenciat, ott voltak ennel gazosabb problemak is mar. P67/H67 chipset bug (es az azt koveto komplett alaplap visszahivasok), TSX bug, anno reg az FDIV bug, stb.
[ Szerkesztve ]
-
Fiery
veterán
Azzal, hogy idezgetsz tolem, egymashoz nem kapcsolodo mondatokat, me'g nem derul ki, mi a hohert akarsz mondani valojaban
Sajat gondolatot kerek, nem szemelyeskedest. En nem fikaztam a Naples-t, es nem mondtam, hogy a Xeon a kiraly. Kulonosen mivel itt es most pont 2 olyan termekrol (Naples, Skylake Xeon) van szo, amirol valojaban senki sem tudja, milyen lesz; es azt plane nem, hogy egymashoz kepest milyenek lesznek.
Amit kritizalok, az valojaban nem a Naples mint termek, hanem az AMD mint marketingben eros ceg. Sot, me'g csak nem is a ceggel van bajom, hanem a tablazattal, amit publikaltak. Sot, me'g azzal sincs sok bajom, hiszen csak 1 sor hianyzik belole (nekem), ennyi.
[ Szerkesztve ]
-
BReal
addikt
"Az AMD elegansan "elfelejti" emliteni, hogy a 2 CPU (32 magos Naples es 22 magos E5-2699 v4) nem egy TDP osztalyba tartozik, kozel sem. Az elobbi 180W, az utobbi "csupan" 145W. "
"a kovetkezo, Skylake magos Xeon generaciobol mar 220W koruli TDP-s, folyadekhuteses verzio is lesz, "
"Most me'g nagy legeny lehet az AMD, konnyen lenyomhatja a Naples a korosodo Broadwell-EP-ket, de hamarosan jon a valaszcsapas."Üdv néked!
-
törölt tag
Hm, gratulálok az AMD-nek, látszik h tudnak ha akarnak!
-
Fiery
veterán
Ne adj a szamba olyat, amit nem mondtam, es ne adj a tollamba olyat, amit nem irtam le. Egy pillanatig nem mondom, hogy a TDP nem szamit, pont ezert kellene beirni a tablazatba. A magas TDP is szamit, az alacsony TDP is szamit. Egy adat, ami sok esetben fontos, sokat nyom a latba egy adott dontesnel.
Megjegyzem, egyaltalan nem biztos, hogy a leghuteses, 32 magos Skylake Xeon TDP-je pont 180 es 200W koze fog esni, ergo tobb lesz, mint a Naples TDP-je. Valoszinu, de nem biztos.
[ Szerkesztve ]
-
Fiery
veterán
Az AMD rendkivul sokat tanul(t) a Ryzen launch kapcsan. Nem veletlenul terveztek ilyenre a roadmapet: a Ryzen nagyon jol megalapozza a Naples-t. A Zeppelin B1 stepping magok most rengeteg juzerhez eljutnak, ki fog bukni minden gyerekbetegseg (ha van), es a Naples-be mar mehet a B2 vagy C0 stepping.
-
Raymond
titán
Az említett Intel proci csak Single Channel módban támogatja a DDR4 2400 MHz-et.
Nem tudom, hogy ez így van-e, de ezt a választ kapta amott erre.
Nem igy van. Eloszor is nem "single channel mod", hanem 1 DIMM per channel, de egyebkent is mindegy mert 2 DIMM per channel-nel mukodik a max tamogatott sebesseg. A 3 DIMM per channel ahol csak az alacsonyabb sebessegek tamogatottak.
-
TheSaint
aktív tag
Remélem szerver fronton kiforottabb az alaplapok meghajtó és BIOS része, mert az asztali változat elég gyengére sikerült a rajtra....
-
Fiery
veterán
Mindenki azt olvas ki a postombol, amit szeretne. En csupan azt kifogasolom, hogy nem volt feltuntetve a TDP. Nem allitom, hogy unfair osszevetni a 2 procit, mivel nyilvan nem az. Kulonosen mivel nincs (nem lesz, par honapig) kozvetlen ellenfele a (csucs) Naples-nek.
Nem allitottam, hogy csak a fogyasztas szamit. De ha utananezel, hogy pl. szerver termekben milyen parameterek alapjan lehet berelni a helyeket, akkor hamar rajossz Te is, hogy egyaltalan nem sokadrangu kerdes a TDP osztaly.
Azt sem allitottam, hogy a Skylake Xeon erosebb lesz, mint a Naples. Honnan a fraszbol tudná barki is, hogy melyik lesz erosebb? Mindket processzor erosen fejlesztes alatt van.
Kesobb lovagolsz me'g egy kicsit a 220W-on. Nos, az kapasbol nem annyi, mert nem fogom leirni a pontos TDP keretet, nyilvanvalo okok miatt. 200-nal tobb, az biztos. De az a folyadekhuteses modellre vonatkozik, nem a "normal", azaz leghuteses Xeon E5-re. A leghuteses modell nyilvan nem fog 200+ W-ot disszipalni, tehat kozelebb lesz TDP-ben a Naples-hoz.
[ Szerkesztve ]
-
Raymond
titán
Nem hinnem, mert ez:
"Végül az AMD tesztelt egy extrém esetet is, amikor az adathalmazt négyszeresére emelték, és ekkor az Intel rendszerén már le sem futott a program, mert nem volt elég a tokozásonkénti 1,54 TB-nyi rendszermemória. Ugyanakkor egy Naples processzor mellé 25%-kal több, egészen pontosan 2,048 TB-nyi rendszermemória építhető, így ezen már lefutott a teszt."
csak itt a PH!-s hirben van. Egy masik hirnel sincs mas emlitve, csak az egy konfiguracio volt tesztelve - az 512GB vs. 384GB ami a dian rajta van. A videokbol itelve es logikailag is igy van ertelme, mert ha egy 384GB rendszeren lefut egy teszt akkor es ha a dataset 4x akkora a masodiknal akkor egy 1536GB-os rendszeren nem lenne problema beolvasni (1536=4x384). Ha viszont mondjuk kb. 120GB akkor a 384GB rendszeren meg lefut az elso teszt, de a masodik mar nem mert nincs eleg RAM (480GB kene).
Azok a szmok a PH!-s hirbol talan a maximum server memory miatt lettek odakeverve mert az tenyleg 1.5TB es 2TB ha 64GB modulokat hasznalsz.
-
BReal
addikt
Csak ezzel egyáltalán nem arra reagáltál, amit én írtam. 35W TDP különbségen lovagol, miközben teljesítményben erősebb lesz. Ezzel semmi baj, kritizálja. Csak akkor a következő mondatban ne azzal dicsérje már az Intelt, hogy na majd az egy 220W-os szörnnyel jön, ami szinte pont annyival nagyobb TDP-vel rendelkezik. Remélem érthető.
Amúgy másik fórumról idéznék a RAM-os dologra egy választ:
"Az említett Intel proci csak Single Channel módban támogatja a DDR4 2400 MHz-et."
Nem tudom, hogy ez így van-e, de ezt a választ kapta amott erre.
Az meg, hogy marketing-e? Ryzen bemutatón a 6900K ellen mutatták. A 6900K-t abban veri, amit mutattak, és még sok másban. Akkor ez valóban csak marketing?
[ Szerkesztve ]
-
Raymond
titán
Ez egy A ceg termeke vs. B ceg termeke es a bemutato A ceg altal lett keszitve. Szerinted komolyan minden koser volt ott es mindket termek ugy volt konfiguralva hogy idelisan teljesit az adott feledatnal plusz a feledat is ugy volt kivalasztava hogy nehogy az egyiknek kedvezzen? Nem volt koser es ez az ami fel lett hozva, hogy feleslegesen csusztatnak itt pl. a memoria konfiguracioval. Mert igy is gyorsabb lett volna a Naples siman brute force-al (tobb mag, tobb memoria csatorna), de nem, a marketingnek kellett a "2x faster" felirat ezert szarakodtak a memoria konfiguracioval (minimum, mert csak ez az azonnal feltuno dolog). Pedig az elso tesztnel ahol a sebessegrol volt szo siman lehetett volna 2400Mhz-es RAM a Xeon-ban 2 DIMM per channel (256GB) konfiguracioban mert a dataset csak max 128GB volt, de nem, mert akkor a vegen nem lett volna ott hogy "2x faster" hanem egy kevesbe szep szam
Az utolso teszt ahol a 4mlrd-os minta nem fert bele a RAM-ba is picit meh, mert nem 16GB modulokat fogsz hasznalni egy 2 x 22 magos rendszernel ha tudod hogy nagy adathalmazokkal kell dolgozni, hanem minimum 32GB mert a $/GB ugyanaz, es jo eselyel belefernek meg 64GB modulok is mert minimalis a felar.
Szoval az a sajnalatos hogy ertelmetlen marketing okok miatt (legyenek szep szamok a diakon) egyertelmuen csusztatos a bemutato.
[ Szerkesztve ]
-
Samott
addikt
A szerver piac sokkal konzervativabb mint a desktop, nem? Ezeknel sokkal komolyabb validalas van ha jol tudom, ezzel hogy all az AMD?
-
kraftxld
félisten
Ezekből lesz vmi normális HP / Dell / Lenovo szerver?
Mert pl a HP DL385p G8 óta nem igazán volt értelmezhető AMD-s cucca. -
Nah, akkor ilyet hogy rakhatnék ITX deszkába?
-
BReal
addikt
Tehát most, hogy az AMD mutat egy 32/64-es szerver CPU-t mutat, 180W TDP-vel, amivel a szembeállított Intel CPU 145W-os, de dupla erős (vagy erősebb) az adott összehasonlításban, az nem számít, mert az Intel 35W-tal kevesebbet fogyaszt, az fontosabb. Oké, ezt elfogadom.
Azonban a következő gondolatod rögtön az, hogy a következő Intel szerver CPU-i már aztán biztos erősebbek lesznek, igaz 220W TDP-vel, de az Inteléknél nem lényeges.Rendkívül korrekt véleményt hallottak (nem).
-
Z10N
veterán
"küzd. Többek"
-
HalasKYO
aktív tag
Nimmmááá Dinnye!!
Ez már elég komoly kis masina és figyelembe véve a TDP különbségeket is nagyon szép eredmény.
Amit nem tudok hogy mennyire lesz bonyolult ettől az alaplap ?
Intel arra hivatkozva nyomta föl az árakat az egekbe (addig egy P5WD2 Premium kb legerősebb asztali lap volt 50-55k ) onnantól meg elszállt..Ezeken lesz HBM vagy az csak zen+ /2 ?
Elég szép kis render node ot lehetne ebből építeni, csak támogassa az EU XD -
zetor2000
őstag
"Intel rendszerén már le sem futott a program, mert nem volt elég a tokozásonkénti 1,54 TB-nyi rendszermemória"
Ilyen csicska gép kéne nekem is... nem faszakodnék holmi 2-4GB memóriákkal...
-
VinoRosso
veterán
Konkrét fogyasztási adatok nincsenek ? 64 mag az már bőven 300W felett lehet
-
MongolZ
addikt
Megvan az új netezős gépem procija. Ezen tuti nem fog akadni a farmville.
-
Formaster
addikt
OMG indul a buli
-
törölt tag
Kétutas WS lesz? Magas órajelekkel.
-
r4z
nagyúr
Remelem, jon ebbol valami belepo 4-8 magos modell is, ha mar a Ryzen nem tamogatja az ECC-t.
-
ukornel
aktív tag
Hű, egy párhuzamos univerzumban déja vu-m volt
(Lásd 3. hozzászólás lent, betűhíven ugyanez
)
-
kraftxld
félisten
válasz
Vitamincsiga #25 üzenetére
-
Fiery
veterán
A Naples, a TDP limitet visszavéve me'g mindig gyorsabb lett volna, de mar nem annyival
Ez egyebkent tipikus AMD: elhallgatjak a kevesbe kedvezo pontokat, es az unfair osszehasonlitas hataran egyensulyoznak. Ennel durvabb dolgokat is csinalnak, csak sokszor nehez oket rajtakapni.
(megjegyzem, nyilvan minden ceg -- es mellesleg minden politikus is -- ezt csinalja, ezt hivjak cherry picking-nek)
[ Szerkesztve ]
-
Fiery
veterán
válasz
csatahajós #42 üzenetére
Boost van a Naples-ben is, termeszetesen. Ha mashogy nem, legalabb a tablazat aljan illett volna feltuntetni a TDP osztalyt (SZVSZ).
Nem tudom, a 32 magos Skylake Xeonok milyen orajelen jonnek. Elso korben nem is lesz 32 magos (elvileg), hanem "csak" 26 ill. 28 magos lesz a csucs modell. Kerdes, hogy egyaltalan 2 utas kiepitesben lesz-e 32 magos SKU, vagy csak a Xeon E7 (mission critical server) kategoriaba erkezik ilyen verzio. Velhetoen a 32 magos Naples miatt muszaj lesz az Intelnek lehoznia a legdragabb, 32 magos verziot is a 2 utas (Xeon E5) kategoriaba.
A 32 magos Naples 2 GHz koruli alaporajeleket celoz, 3 GHz koruli Turboval. XFR nem hiszem, hogy tamogatva lesz az AMD szerver CPU-inal.
-
Tigerclaw
nagyúr
Good job!
Remélhetőleg az egész év arról fog szólni, hogy az AMD piacra dob valamit, az Intel meg emiatt kénytelen komolyan árat csökkenteni.
-
Raymond
titán
"Es me'g valami: ahogy masoknak is feltunt, a Xeon E5-2699A v4 tamogat DDR4-2400 memoriat is, tehat ertelmetlen volt DDR4-1866-tal tesztelni."
Ezt azzal lehet felremagyarazni hogy a DDR4-2400 tamogatas csak 2 DIMM per channel eseten van az AMD meg "kimaxolta" 3 DIMM per channel mellett. Ott mar limitalt a sebesseg.
-
csatahajós
senior tag
"Az AMD elegansan "elfelejti" emliteni, hogy a 2 CPU (32 magos Naples es 22 magos E5-2699 v4) nem egy TDP osztalyba tartozik, kozel sem. Az elobbi 180W, az utobbi "csupan" 145W."
Nem kötekedésből, de az összehasonlítónak szánt tesztrészben (apples to apples kis képzavarral élve
) 22 magra volt korlátozva a Naples is, ott azért nem hiszem h kihasználta mind a 180W-nyi keretet, vagy ebben is lenne XFR? Sima boost felteszem van benne és ezért valszeg a 22 magon magasabbra is engedte az órajelet mintha mind a 32 menne, úgyhogy nehéz ezt megítélni. a Többivel egyetéretk.
A v5ös Xeonok meg várósak
, van még valami félig publikus info erről a 220W-os monstrosity-ről? Milyen órajel h ekkora TDP kell (a 32 magos Naplesnél ilyen bőven sub 2Ghz órajeleket láttam pletkyákban...)? vagy az AVX a különbség oka megint?
-
gyiku
nagyúr
hol van leirva, hogy a sima ryzen is tamogatja az ECC-t? nem latom
Fiery: azert hianyolom
[ Szerkesztve ]
-
lenox
veterán
A TDP osztaly nem biztos, hogy annyira erdekes, ugy ertem, hogy kb. egy legerosebbet raktak be. Persze, ha majd lesz v5, akkor majd azzal kell osszehasonlitani, de meg nincs. Egyebkent az nem 6 csatornas lesz? Mert ugye akkor is ra fog meg verni 33%-kot egy ilyen mem bandwidth limites teszt.
Az nem vilegos meg, hogy az uj amd procik hany utas rendszerhez alkalmasak. -
dSERiES
senior tag
Akkor ez má' kihajcsa...?
-
Fiery
veterán
Az AMD elegansan "elfelejti" emliteni, hogy a 2 CPU (32 magos Naples es 22 magos E5-2699 v4) nem egy TDP osztalyba tartozik, kozel sem. Az elobbi 180W, az utobbi "csupan" 145W. A szerver termekben pedig baromira nem mindegy ez. 2 socketnel ez mar 70W difi. Oke, hogy nagyobb a teljesitmeny is, de mindennek ára van.
Persze a masik oldalrol megjegyzendo, hogy a kovetkezo, Skylake magos Xeon generaciobol mar 220W koruli TDP-s, folyadekhuteses verzio is lesz, 32C/64T per socket kiepitesben. Most me'g nagy legeny lehet az AMD, konnyen lenyomhatja a Naples a korosodo Broadwell-EP-ket, de hamarosan jon a valaszcsapas.
Es me'g valami: ahogy masoknak is feltunt, a Xeon E5-2699A v4 tamogat DDR4-2400 memoriat is, tehat ertelmetlen volt DDR4-1866-tal tesztelni.
-
erer1000
őstag
válasz
Vitamincsiga #33 üzenetére
ha össze is mennek, költsenek ugyan annyit
egyszer egy 300 milliós szervert simogathattam
remélem találkozok nagyobbal is[ Szerkesztve ]
-
Vitamincsiga
tag
Ahogy elnézem az AMD nem is akar 4 vagy 8 utas szerverekben gondolkozni!
Bár ahogy ezt a bődületes konfigurációt elnézem nincs is sok értelme...
Még a nagyobb cégek - multik MaO.-i leányvállalatai - géptermei is drasztikusan össze fognak menni, ha van a vezetés részéről innovatív hozzáállás!! /Magyarítva, ha a presztízs, akkor NEMHa a jelentős villanyszála csökkentés, akkor igen
/
Viszont arra kíváncsi leszek, hogy lesz-e a kínálatban 8 darab, 8 PCI-E sávval rendelkező variáció? Képes-e erre a Naples?
Mert akkor sokunk örömére nem csak szervert, hanem igazi csúcs munkaállomást is lehet építeni belőleIgaz kisebb vagyonért
[ Szerkesztve ]
-
xtro
aktív tag
-
lenox
veterán
De akkor ez siman memory bandwidth szerint skalazodott, ami akkor tul sokat nem mond el az egesz procirol, ugy ertem ez rogton lejon a spec alapjan. Meg akkor gondolom, ha ugyanennyi mem csatornas rendszerrel hasonlitanak akkor a teljesitmeny is egyforma lenne. Nem azt irja egyebkent az intel oldala, hogy a xeonok is tudnak 2400-as memoriat?
-
Vitamincsiga
tag
És Windows 10 Professional verzióval "kihajtható"...
2 x 16 x 64 GB memória, még belegondolni is félelmetes!
Na egy ilyen gép tesztjére roppant kíváncsi lennék2 proc, 4 Vega, max mem
A "KRÍZISÉRT" rimánkodók mekkora krízisbe kerülnének az adatok láttán
-
martonx
veterán
Bárcsak az új APU-k jönnének már...
-
tom_tol
addikt
Ez jó lesz. Van infó milyen órajelen vágtáztak ?
-
-
jedis
senior tag
Nagyon szép számok !
Remélem, mire megjelenik, tényleg ugyan ilyen jó lesz. Azért ha az AMD kicsit fel is tupírozta az eredményeket, olyan nagyon nem szálhatnak el a reálistól, mert ki lesznek szegezve megint ( ha csak virtuálisan is ) .
-
devast
addikt
Ez most a rendszermemória szempontjából uma vagy numa (egy cpu-s kiépítés esetén) ? Vagy itt egyes egyes ccx modulokhoz tartoznak memóriavezérlők? Infinity fabric-on kommunikálnak ?
-
Fred23
nagyúr
Brutális lett, de a 44 magos tesztelést kicsit igazságtalannak tartom, a Xeon E5-2699A csak 22 magos és 44 szálas!
Köszi, Abu, miután elolvastam újra, leesett!
[ Szerkesztve ]
-
MK VII
veterán
Ammá' döfi...
Kálofgyuti megy-e rajta? -
Viktor77
titán
"Ilyen formában a Naples nagyjából kétszer gyorsabb volt az Intel aktuális, kétutas megoldásokba szánt csúcsmodelljénél. "
Úgy 2x, mint az asztali Ryzenek? Vagy arrafelé más matekot tanítanak?
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Felrántani őket 4GHz-re és máris megvan a "zatyaúristen" videovágó gépezet
-
ukornel
aktív tag
128 PCIe sáv
Nem sz*rakodtak.
Szerk.
Kíváncsi lennék az energiahatékonyságra és a lapkaméretre. Bár ez utóbbai a Ryzen alapján megsaccolható (brutálisan nagy) , mert ahogy látom, eléggé lineárisan skáláztak mindent. Gyakorlatilag 8xCCX oszt jónapot[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
ph A Naples kódnevű processzor az asztali piacon már elérhető Ryzenhez használt lapkát veti be, ráadásul negyedmagában.