32 Zen maggal célozza az adatközpontokat az AMD

A Naples kódnevű processzor az asztali piacon már elérhető Ryzenhez használt lapkát veti be, ráadásul negyedmagában.

Az AMD nem tétlenkedik, ugyanis a hónap legelején rajtolt el a Ryzen processzorcsalád leggyorsabb három tagja, amelyek közül a Ryzen 7 1800X nevű csúcsmodellt már teszteltük is, és az eredmények alapján nyers erőt nézve az asztali piac leggyorsabb nyolcmagos termékének számít. Néhol még a tíz maggal dolgozó Intel Core i7-6950X-et is elkapta, így már akkor sejteni lehetett, hogy igazán érdekes lesz majd a verseny a szerverpiacon, ahol igen jellemző, hogy a végfelhasználói szoftverekkel ellentétben jobban kihasználják a processzorba épített erőforrásokat.

Természetesen korábban már tudni lehetett, hogy az AMD szerverpiacra szánt megoldása a Naples kódnevet viseli. Ez a termék ugyanarra a Summit Ridge kódnevű lapkára épít, amire a Ryzen, de az SP3 LGA foglalatba illeszkedő tokozásra nem egy, hanem négy darab ilyen termék kerül. Így lesz a Naples maximum 32 darab Zen maggal dolgozó megoldás.

Hirdetés

Az AMD szerint az újítások a szerverpiacon azért is szükségesek, mert az ipar jelenleg több problémával is küzd. többek között a jelenleg kapható szerverdizájnok nem elég kiegyensúlyozottak. Ez esetenként nem limitáló, viszont bőven vannak olyan területek, ahol a megvásárolható platform számítási teljesítménye jó lenne, de valamilyen korlátba ütközik a rendszer a többi komponens által. Mindemellett fájó pont, hogy a felhővel az aktuális hardverek nem tartanak lépést, holott ez az egyik legdinamikusabban fejlődő terület.

A Naples a fentebb vázolt problémákra reagál. A kifejezetten adatközpontokba tervezett processzor a már említett 32 magos kialakítást teszi elérhetővé, és ehhez foglalatonként nyolccsatornás memóriaalrendszer tartozik. Ráadásul összesen 16 darab DIMM foglalat kapcsolható egy SP3 LGA foglalathoz, illetve a DDR4 szabványú memóriák effektív órajele 2400 MHz is lehet.


[+]

A memóriaalrendszer nagyon lényeges szempont az AMD szerint, mivel manapság tokozásonként elkél a sok rendszermemória, illetve nagyon lényeges tényező, hogy mai gyors processzorokat kellő tempóval lehessen etetni, így a Naples mellé 170,7 GB/s-os memória-sávszélesség társul, ami a megcélzott kategóriában több mint a duplája az eddig elérhető dizájnok képességeinek.

A fentiek mellett a Naples másik érdekes képessége, hogy aktív a Summit Ridge lapkával épített összes PCI Express 3.0-s sáv, így a négy lapkával dolgozó tokozás összesen 128 sávot biztosít a bővítőkártyáknak. Ez majdnem a duplája az eddigi dizájnok képességeinek. Egyutas konfiguráció esetén pedig ritkán találkozni ennyi PCI Express 3.0-s sávval.

A kétutas kiépítést támogató Naples szerverek tehát összesen 64 magot és 128 szálat kínálhatnak a megrendelők számára a fenti újításokkal, ami az AMD szerint jóval kiegyensúlyozottabb felhasználást garantál. Erre a vállalat több példát is futtatott. A szeizmikus analízis egy olyan terület, amely igényli a számítási teljesítményt, terheli a memóriaalrendszert és a I/O kapcsolatokat, tehát az egész szervert igénybe veszi, és ilyenkor jönnek elő a dizájnok kiegyensúlyozatlanságai, ahol egy-két komponens esetlegesen korlátozza a teljes rendszert.

Az AMD egy kétutas Naples mintát vetett össze egy kétutas Intel Xeon E5-2699A típusú processzorokat tartalmazó szerverrel. Az első tesztben a magok számát 44-re korlátozta a cég, illetve a memória effektív órajelét is 1866 MHz-re vették a mérnökök, hogy pusztán a dizájn architektúrája számítson. Ilyen formában a Naples nagyjából kétszer gyorsabb volt az Intel aktuális, kétutas megoldásokba szánt csúcsmodelljénél. A második teszt ugyanúgy egymilliárdos mintán futott tíz iterációval, de már nem volt korlátozva a Naples, így ment mind a 64 mag, illetve a memória is 2400 MHz-en futott. Ezzel a rendszer előnye két és félszeresre nőtt. Végül az AMD tesztelt egy extrém esetet is, amikor az adathalmazt négyszeresére emelték, és ekkor az Intel rendszerén már le sem futott a program, mert nem volt elég a tokozásonkénti rendszermemória. Ugyanakkor egy Naples processzor mellé 33%-kal több rendszermemória építhető, így ezen már lefutott a teszt.

A szeizmikus analízis tesztek A szeizmikus analízis tesztek A szeizmikus analízis tesztek A szeizmikus analízis tesztek
A szeizmikus analízis tesztek [+]

Az AMD a Naples processzorokat a Radeon Instinct termékek mellé is ajánlja. Ezzel a dizájnnal összesen négy gyorsító építhető be úgy, hogy megmarad a teljes PCI Express 3.0-s sávszélesség a bővítőkártyák felé. Erre vonatkozóan majd később több bejelentés is lesz, egyelőre most csak a lehetőséget vázolta fel a cég. Nem nehéz persze kitalálni, hogy a Vega 11-es GPU-ra épülni fog Radeon Instinct gyorsító, ráadásul az SSG fajtából, és mellé lehet ideális társ a Naples.


[+]

A Naples processzorok a második negyedévben lesznek elérhetők, a pontos árakat, illetve a termékek paramétereit később jelentik be.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés