-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Klusi86
tag
válasz
bambano #21539 üzenetére
Sikerült végül megoldanom, legalábbis úgy néz ki eddig, teszteltem működik:
#!/usr/bin/python
import RPi.GPIO as GPIO
import datetime
import time
GPIO.setmode(GPIO.BOARD)
pin = 11
GPIO.setup(11, GPIO.OUT)
GPIO.output(11,GPIO.HIGH)
while True:
time = datetime.datetime.now().strftime("%H:%M")
if time >= "12:00":
GPIO.output(11, GPIO.LOW)
exit()
else:
GPIO.output(11, GPIO.HIGH)
exit()Ez a két exit sor megoldotta. Egyébként köszi a segítséget holnap kipróbálom while nélkül is
-
Klusi86
tag
Finomítottam a kódon:
#!/usr/bin/python
import RPi.GPIO as GPIO
import datetime
import time
GPIO.setmode(GPIO.BOARD)
pin = 11
GPIO.setup(11, GPIO.OUT)
GPIO.output(11,GPIO.HIGH)
while True:
if time >= "12:00":
GPIO.output(11, GPIO.LOW)
else:
GPIO.output(11, GPIO.HIGH)De a probléma még fenn áll, nem fejezi be a futást, amíg meg nem szakítom manuálisan. A terminal a következőt dobja:
./proba3.py:9: RuntimeWarning: This channel is already in use, continuing anyway. Use GPIO.setwarnings(False) to disable warnings.
GPIO.setup(11, GPIO.OUT)
^CTraceback (most recent call last):
File "./proba3.py", line 13, in <module>
KeyboardInterruptNem tudja valaki mi a kínja?
-
Klusi86
tag
válasz
bambano #21536 üzenetére
Igen, pontosan így akartam én is megcsinálni láthatod a #21522 hozzászólásomban, bár nem fejtettem ki ennyire. A gond csak ott van, hogy még nem tudom befejezni azt a python kódot, hogy működő képes is legyen, mert nem tudom lezárni. Így meg állandóan fut és csak ctrl+c-vel tudom befejeztetni a futását. Nyílván még sokat kell tanulnom, most kezdtem a pythonnal illetve az egész programozással ismerkedni. A legnagyobb gond ezzel a módszerrel amivel "megoldottam" most az, hogy hiába kapcsolom ki a relét, mert mondjuk manuálisan úgy akarom, nem marad kikapcsolva, mert a crontab a következő percben visszakapcsolja. Ez ha valami vészhelyzet van nem túl ildomos megoldás, mert mászhatok gyorsan a crontab-ba elsőnek "hatástalanítani" ezt a sort.
A cél majd az lesz, hogy távolról telefonról, GUI-ról lehessen vezérelni az akváriumot, hőfokot, vízparamétereket ellenőrizni, illetve ha valami gond van emailban értesítsen pl ereszt a szűrő és a szekrény aljában lévő érzékelő bejelez. De ennek megvalósításától még nagyon messze vagyok -
Klusi86
tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék. Van egy raspberry pi zerom és egy relé modulom hozzá. Egy akvárium vezérlőt szeretnék építeni amely kapcsolgatja a világítás,szűrőt stb. Crontab-ban szépen be is állítottam az időzítést, működik. A problémám esetleges áramszünetnél lenne mivel az időzítések adott időre szólnak, így ha ezen túl vagyunk nem kapcsolna fel a lámpa pl. az áram visszatértekor. A célom egy olyan python kód megírása lenne ami pi-vel együtt indulva vizsgálná az időt és annak függvényében döntene, hogy ki vagy be kapcsolja a relét. Amit eddig összelegóztam így néz ki:
#!/usr/bin/python
import RPi.GPIO as GPIO
import datetime
import timeGPIO.setmode(GPIO.BOARD)
pin = 13
GPIO.setup(pin, GPIO.OUT)
GPIO.output(pin, GPIO.HIGH)while True:
if time == "12:00":
GPIO.output(13, GPIO.LOW) -
Klusi86
tag
válasz
azbest #19301 üzenetére
Természetesen azért állítgattam át mert automatikusan nem küldött jelet. Rá sem kerestem volna a leírásra ha röc-pöc megy minden. Utóbbiban igazad van, azt rosszul állítottam be, benéztem.... Mindegy mert lecseréltem Raspbian-ra ott nem kellett szenvedni, megy/ ment automatikusan. Köszi azért a segítséget.
-
Klusi86
tag
Sziasztok!
Segítséget kérnék mert elakadtam. Kaptam egy raspberry pi zerot amit a dell p2414h monitoromhoz szeretnék kötni DVI átalakítón keresztül. Az a problémám hogy nem kap jelet a monitor. pi-hez kapott sd-n előre telepített NOOBS rendszer van. A /boot/config.txt-ben a következőket szerkesztettem:
hdmi_safe=1
hdmi_group=2
hdmi_mode=82
hdmi_drive=2
config_hdmi_boost=7
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Kingston ValueRAM 4GB DDR3 1333MHz KVR1333D3N9
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged